-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Novics
senior tag
Köszi a tippet. Ha csak ez lenne a gond, akkor simán mennie kellene a csatolásnak a sudo mount -a paranccsal is, nem? Viszont akor is eldobja magát. Valahogyan a hitelesítési adatokat kellene beleszerkeszteni, de azt eddig csak SMB-s csatoláshoz találtam.
Sajnos nagyon nincs most időm próbálkozni, de ha jutok valamire, majd megírom. De ha valakinek tuti tippje, az is jöhet. -
Novics
senior tag
válasz
tordaitibi #41668 üzenetére
Ez az én fejemben is megfordult, mert korábban szórakoztam ilyesmikkel, de reméltem, hogy lesz rendes megoldás is. Meg az oka is érdekel, hogy miért nem megy FSTAB-ból. Csak most már annyi időm nincs ezzel szórakozni.
Egyelőre csak én használom a gépet, én megoldom magamnak terminálból, de a feleségem keresztre feszít, ha neki ilyesmivel kell foglalkoznia. -
Novics
senior tag
válasz
kpityu2 #41666 üzenetére
Én is találtam hasonlót, de sajnos nem jött be.
Viszont most eggyel közelebb kerültem a hiba megértéséhez, mert ha próbálom a sudo mount -a -t, akkor ezt kapom:
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.0.28:/volume1/SynoDs
Az FSTAB bejegyzésem most így néz ki:
192.168.0.28:/volume1/SynoDs /home/phanovics/SynoDS nfs x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=5,x-systemd.device-timeout=5 0 0Ha terminálban ezt futtatom, akkor simán felcsatolja, és látom a megosztást:
sudo mount -t nfs 192.168.0.28:/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDShcl
Synology NAS-on lévő megosztott mappát akarok felcsatolni egy Ubuntut futtató gépre.
Bár a Win az egy másik gépen fut, de oda simán ment a csatolás, itt meg most ezzel szívok. Sajnos már nincs annyi időm, erőm túrni a netet a megoldások után, mint 1X éve, amikor utoljára linuxoztam. -
Novics
senior tag
válasz
Alveus #35869 üzenetére
Üdv Urak!
Friss NAS-os, és újrakezdő linuxos vagyok. Régen - ~10 éve - elég sokat szórakoztam vele, aztán meguntam.
Synology leírása alapján megcsináltam a csatolást, és örültem. Az elején még volt némi jelszó anomólia - a mappa, majd a fájl megnyitáshoz is kérte - de ez elmúlt. Ha lefuttatom a parancsot, akkor felcsatolja, és öröm van. Újraindítás után viszont mindig újra kell csatolni.
FSTAB-ot szerkesztettem - sajnos már nem tudom, hogy melyik leírás alapján, mert egy csomót gugliztam. Meg is jelenik oldalt szépen.
FSTAB:
//192.168.X.X/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDS nfs auto,nofail,noatime,nolock,tcp,actimeo=1800 0 0Újraindítás után is ott marad az ikon, de valahogyan kiesik alóla a mappa:
failed to mount "SynoDS"
mount:/etc/fstab:parse error at line 1 -- ignored mount.nfs:failed to prepare mount: operation not permittedHa lefuttatom a csatolást, akkor megint rendben működik.
FSTAB-nál olvastam, hogy fájlszerkezetet kell megadni, de nekem ha beírtam az ntfs-t nem működött egyáltalán. A mintában az nfs volt.
Guglizok már egy ideje, és nem nagyon akar működni a dolog. Jelszavas fájlt is csináltam már, ahol ott volt a felhasználónevem, jelszavam, de akkor sem akarta az igazságot.
Mit bénázok el?
-
Novics
senior tag
Jelenleg így néz ki az enyém, szintén Maya alatt, egy x200s-en:
alignment top_right
background yes
border_width 1
cpu_avg_samples 2
default_color white
default_outline_color white
default_shade_color white
draw_borders no
draw_graph_borders yes
draw_outline no
draw_shades no
use_xft yes
xftfont Zekton Mono:size=12
gap_x 5
gap_y 6
minimum_size 5 5
maximum_width 260 5
net_avg_samples 2
double_buffer yes
out_to_console no
out_to_stderr no
extra_newline no
own_window yes
own_window_type override
own_window_hints undecorate,sticky,skip_taskbar,skip_pager
own_window_transparent yes
stippled_borders 0
update_interval 1.0
uppercase no
use_spacer none
show_graph_scale yes
show_graph_range noTEXT
${voffset -10}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=22}$nodename ${voffset 20}
${alignc -25}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=16}${voffset -20}${pre_exec cat /etc/issue.net} $machine
${alignc}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=16}$sysname $kernel
${hr 2}
${alignc 50}${font Zekton:size=42}${time %H:%M}
${voffset -30}${alignc -100}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=22}${time %Y} ${time %B} ${time %d}
${alignc 0}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=22}${time %A}
${hr 2}
${color grey}${font Zekton:style=Bold:pixelsize=16}Bekapcsolva:$color $uptime_short
${color grey}Freki (in GHz):$color $freq_g
${color grey}CPU 1: $color ${cpu cpu0}% ${cpubar cpu0}
${color grey}CPU 2: $color ${cpu cpu1}% ${cpubar cpu1}
${color grey}RAM:$color $memperc% ${membar 6}
${color grey}Swap:$color $swapperc% ${swapbar 6}
${color grey}Venti:$color $ibm_fan RPM
${color grey}Hőfok:$color $acpitemp °C
${color grey}Folyamatok:$color $processes ${color grey}Futó:$color $running_processes
${hr 2}
${color grey}Fájlrendszer:
$color${fs_used /}/${fs_size /} ${fs_bar 6 /}
${hr 2}A problémám nekem az lenne vele, hogy ugyan sikerült kiíratnom a hőfokot, de nem az ibm-acpi szenzorékét, hanem csak egy "összesent". Ha beírom, hogy $ibm_temps N, akkor el sem indul. Ugyanezt csinálja ha a brightness-t írom be. Mint látható a pörgettyű kijelzés megy - bár őszintén szólva még nem töröltem, hogy ha beírom, akkor megint megy e, a volume szintén megy, bár konstans -1-et ír ki, de legalább elindul. Az ibm acpi elvileg fent van. Lm-sensors szépen kiírja az összes érzékelőt, valamiért mégsem megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged