- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Be lehet kapcsolni, hogy mindig az utolsónak bootoltat indítsa.
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Ez jól jön pl. ha frissítés miatt többször újra kell indítani a Wint, de mondjuk böngészéshez inkább a Linuxot használod napi szinten. A sorendet is át lehet valamennyire variálni a /etc/grub.d mappában a fájlnevek sorszámának variálásával. -
kpityu2
őstag
Linuxra van Boot-Repair nevű tool, azzal meg tudod javítani a rendszerindítást. Ha nem akarsz linuxot, akkor egy Win telepítő is megcsinálja a Win bootot. És igen, a rendszertöltőt a rendszerlemezre célszerű tenni. Boot-Repair
-
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #43010 üzenetére
Nekem ilyen van. Arra jó, hogy ventillátorzúgás nélkül böngészhess.
-
kpityu2
őstag
válasz
zoltanz #42981 üzenetére
Nem tudom, nem használok firefoxot. A böngészőbeli gyorsítás az külön tészta. Amit írtam az magára az oprendszerre vonatkozik. A böngészőbeli gyorsítást a böngésző spéci beállításaiban kell mókolni, általában van egy blacklist, hogy milyen VGA-nál nem engedi, azt ki lehet kapcsolni. Aztán vagy elindul a böngészó vagy nem. Itt van pár javaslat: [link]
-
kpityu2
őstag
válasz
zoltanz #42978 üzenetére
Valószínűleg VGA driver problémád lesz, nincs GPU gyorsításod és a kompozitálás leterheli a CPU-t. Az egér is azért lagol mert az USB a régi PS/2-vel ellentétben maszkolható megszakítást használ, vagyis a proci akkor szolgálja ki amikor épp van rá ideje. Személy szerint ezért is szeretem jobban a PS/2-őt billenyzűzethez és egérhez. Ott nincs lacafaca, a procinak azonnal ki kell szolgálnia a kérést.
Ha felrakod a nux-tools csomagot akkor a/usr/lib/nux/unity_support_test -p
paranccsal meg tudod nézni, hogy mi a helyzet. Ha minden ződ/yes akkor rendben van a GPU gyorsítás. Ha van piros/no és azt írja, hogy llvmpipe driver aktív akkor nincs GPU gyorsítás. Sajnos más módon nemigen lehet ellenőrizni, mert az llvmpipe OpenGL driver simán behazudja a GPU gyorsítást más programoknál miközben mindent prociból számoltat. -
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42969 üzenetére
Hát, a linuxos hálózatkezelés az nekem is rejtély, amikor a tailscale-t állítottam be, akkor kellett mindenféle konfigfájlokban engedélyezni ami alapból nem volt engedélyezve. Meg ugye már ott is varia van, hogy rendszerszinten kezeli a dolgot vagy user session socketként... de szerintem az esp-s fórumokon, FB coportokban jobban képbe vannak. Esp-t gyakran használják RPi-vel, azon meg linux fut és ahogy láttam ugyanazok a nyűgök jönnek elő.
-
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42961 üzenetére
Linux alatt van a firewalld grafikus felületű tűzfal, a magyarított szoftverközpontokban "Tűzfal" néven szokott szerepelni. Talán érdemes felrakni ha behúzza a meglévő iptables beállításokat és akkor ott megnézheted. Nem kellene, hogy fusson valami udp szerver vagy démon ami megnyitja a socketet?
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. Tudtok valami módszert amivel elérhető, hogy az automatikus frissítéskereső ne dobja fel a desktop figyelmeztetést, ha csak vissszatartott csomagok frissültek?
-
kpityu2
őstag
Windows alatt az EasyBCD-vel tudod legkönnyebben buherálni a bootot. Viszont linux alatt nagyon nem ajánlott a Grub Customizer, teljesen elkutyulja a grub beállításait. korábban én is használtam. Linux alól a
sudo grub2-set-default x
parancs kiadásával tudod beállítani az alapértelmezett bootot, ahol x a bootolandó bejegyzés sorszáma. (A mai linuxok a grub2-őt használják). Legegyszerűbb ha csinálsz egy v. két shell scriptet és kiteszed az ikonjait az asztalra. Windows alól meg azt hiszem a Grub2Win progival tudod a linux grubot módosítani. -
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #42908 üzenetére
Sajnos már nem nagyon érdemes megkockáztatni a másik partícióra telepítést a bootloaderek kavarása miatt. Én mindig úgy csinálom, hogy külön vinyóra teszem úgy, hogy a másik ki van húzva. Amikor megvan a telepítés, utána megoldom hogy az induló loader meghívja a másikat. Általában a bootsorrendben beállítom indulásnak a Linuxot, az úgyis megkeresi a Windowst és beteszi a listába. Ezután már csak a grub mappában kell kókányolni, hogy kényelmes legyen a bootlista. Hiába EFI meg akármit is indíthat, ha minden oprendszer össze-vissza barmolja a saját izlése szerint.
Ha a snapot el akarod kerülni, akkor figyelj, hogy a tárolókból telepítsél ne a Szoftverek, Discover meg hasonló szoftveráruházakkal, mert ott össze van kutyulva minden. Vagy a szoftver honlapján keress egy rendes telepítőcsomagot. -
kpityu2
őstag
válasz
Teagol #42839 üzenetére
Minden fájltípusnál? Képernyőn is silány? A megszokott windows TrueType fontkészletek licensz okokból hiányozni szoktak a linuxokból, de utólag fel lehet telepíteni őket. A szoftverek meg ha nem találják az eredeti fontkészletet, akkor helyettesítik a rendszerben találttal.
-
kpityu2
őstag
válasz
csendes #42821 üzenetére
Nézd meg ezt a switchmode-dal kapcsolatban. Kicsit régi, de hátha segít.: [link]
Az apparmort azért mondtam, mert többször szívtam vele. Valami külön szabályrendszere van minden programhoz, aztán ha azt nem tartják karban, jönnek a furcsa dolgok. Tipikus, hogy szeret összeakadni a snapos progikkal.
-
kpityu2
őstag
válasz
paolinho #42805 üzenetére
Ha csak próbálkozol, arra ott vannak a Live ISO-k. Csinálsz egy Ventoy USB pendrájvot és arra annyi ISO-t rakhatsz fel amennyi csak ráfér. Utána a pendrájvról bootolva azt indítod el amelyiket akarod. Ha tartósabban szeretnéd próbálgatni akkor a GParted-el tolsz egy szabad partíciót 30-40 Gb méretben és arra rakod fel. Persze ilyenkor figyelni kell, hogy telepítéskor ne a régit írd felül, ilyen balesetek elkerülésére is jó a mentett lemezkép. Bár a mostani telepítők már szólnak ha másik oprendszert is találnak a vinyón.
-
kpityu2
őstag
Azért ne vesszetek össze. Linuxnál ahány ház annyi GUI. Valaki összerakott egyet, aztán népszerű lett, elterjedt, belerakták a főbb disztrókba. De ez még nem jelenti, hogy annyira kicsiszolták mint a fizetős oprendszereknél. Lehet, hogy épp fél éve variálták át az egészet, mert na. Unták a régit. Így aztán mindenki bizonytalan kicsit, hogy egy másik disztró milyen fájlkezelőt használ, abban mi van, mi nincs.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42725 üzenetére
Így leírva, egyszerűbb magát a Win telepítőt letölteni a progi oldaláról és simán felrakni Wine alá.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42705 üzenetére
Nekem a sudo snap nem működött. Utána voltam kénytelen direktbe birizgalni.
-
kpityu2
őstag
Közben a keresgélés közben kiderült, hogy megzakkant a snap-om.
Semmit nem engedett még rootként se csinálni, jogosultságmegtagadással. Mondom leszedem, de továbbra is ott egy csomó snap könyvtár meg snap felhasználó amiket nem enged eltávolítani nem működik az apt --purge kapcsoló se, read-only filesystem miatt. Kiderült, hogy SquashFS fájlrendszert használ a drága és umountolni kellett a /var/snap alatti könyvtárakat, hogy utánna lefusson a purge és törölni tudjam a felhasználókat.
-
kpityu2
őstag
A Gnome Szoftver-ben nekem sincs. Nézd már meg baloldalt lent a névjegy menüpontban, hogy igazából mi is a szoftverkezelőd neve. Sajnos kezd elharapózni hogy a program igazi nevét úgy kell előkotorni a taszk listából.
Hmm. Most nézem, hogy a Remmina-hoz nekem se dobja fel a jogosultságokat Discover alatt. Pontosabban a sima verzióhoz oda van írva, hogy Full Access, de a Snap verzióhoz nincs semmi.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42695 üzenetére
Ott van alul a vélemények után.
-
-
kpityu2
őstag
válasz
Doki16 #42624 üzenetére
Az a baj, hogy minden további lehetőség már adatvesztés kockázatával jár. Ilyenkor jön, hogy csinálni kell egy vinyó backupot, hogy vissza lehessen állítani ha baj történik. Ha jól látom 27 GB használt, szóval nem egy lehetetlen küldetés. Utána lehet matatni. Ez egy jó felsorolás a lehetőségekről: [link]
-
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42581 üzenetére
Meg lehet csinálni, hogy külön swap file-t csinál a hibernáláshoz. [link]
-
kpityu2
őstag
válasz
Ablakos #42565 üzenetére
Írja. futtasd az /sbin/vboxconfig-ot. Ha pedig be van kapcsolva a secure boot, akkor vagy kapcsold ki, vagy csinálj új certet a vbox kernel drivereihez. Ehhez valamit mókolni kell a shim-signed segédprogrammal, biztosan találsz leírást hozzá. De lehet, hogy az első javaslat ezt is megoldja.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42549 üzenetére
Állj át Vivaldira. Az eredeti Opera 12-őt készítő csapat viszi (meg is látszik rajta, pl. integrált email kliens van mint a régi Operában). A 12-es utáni Operák csak sima chromium klónok.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42460 üzenetére
A kötőjel az jelenti, hogy ismertelen. A
stat --help
leírja. Virtualboxos Xubuntu nekem is ezt dobja, míg a natív Lubuntu korrekt értéket ad. -
kpityu2
őstag
válasz
Dhampir #42435 üzenetére
Ez a zárt gyártói drivereket jelenti. Ha minden működik normálisan akkor felesleges a 3. féltől származó szoftverek engedélyezése, bár én minden telepítésnél hozzá szoktam adni megszokásból. A BIOS-ban kapcsold ki a Secure Bootot, akkor nem kéri a kódot. Ha nincs Windows 11 a linux mellett akkor nem szükséges bekapcsolni. Ha mégis akarod, akkor adj meg egy tetszőleges 8 karakteres kódot, a következő boot során kérni fogja a driver engedélyezési folyamat során. [link]
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz
schferenc77 #42369 üzenetére
Nem kell letörölni a kernelt, csak a grubban állítsd be, hogy az legyen az alapértelmezett. Elképzelhető, hogy az új kernelre már/még nincs a régi driver, vagy nem fordult le dkms-ből. A t630 azért nem mai jószág. El is távolíthatod az újabb kernelt, de a kernelfrissítést célszerű kikapcsolni. Ha jól látom AMD GX-420GI grafikus chip van benne, ennek a driver ellátottságát érdemes megnézni az új kernel alatt.
-
kpityu2
őstag
Dual channel sodimm van benne? A gugliban azt találtam, hogy a t630-nak az kell az UHD felbontashoz és gondolom a projektor valami olyasmit akar. Annyira nem ismerem a DP portot és hogy hogyan egyeztetődik a felbontás. Esetleg a projektor saját beallitasainal próbálj valami kicsi monitorszerű felbontást beallitani, hátha a DP porton lekérdezi a VGA driver és azzal próbálkozik.
A másik út, hogy a linuxon monitorral fixálni a működő felbontást, de ez projektoron biszonyara nem nyújt felemelő élményt. Meg ezt a fixálást valami linux gurutól kell megérdeklődni. -
kpityu2
őstag
válasz
schferenc77 #42360 üzenetére
Szerintem rossz felbontást, képfrekvenciát próbál kitolni a porton. Azért van boot során kép mert akkor még a bios adja a jelet és amint aktiválódik a linux driver, megfekszik. A boot paramétereknél próbálj valami failsafe üzemmódot beállítani.
Vagy. előbb monitoron egy olyat ami tutira jó a projektornak. -
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42178 üzenetére
Ez szinte biztosan driver probléma. A linuxos driverek a legritkább esetben képesek optimálisan kihasználni a videokártya képességeit, ennélfogva a CPU-t tekerik. Sokszor nem is lehet észrevenni, mert a driver elrejti, hogy a GPU-t vagy a CPU-t használja az adott feladathoz. A linux előnyét én inkább az "egyfeladatos" felhasználásnál látom (mondjuk a böngészés, videonézés idetartozna ha volna rendes driver, az Androidnál és a médiaboxoknál ezt megoldották), mert az adott feladathoz lehet optimalizálni a rendszert és nem akar "mindentis" csinálni közben. Ezek miatt én nem is hiszek az univerzális linux desktopban, mert nem csorog vissza bevétel a hardvergyártókhoz és a szoftverfejlesztőkhöz. Márpedig mint tudjuk, a szocializmus építése közben enni is kell.
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #42158 üzenetére
Én egy fél éve takarítottam le az összeset a gépről, mert felzabált minden helyet. Az a baj, hogy a runtime könyvtárak rengeteg helyet foglalhatnak és a linux alatt mindenből sok alverzió van. A Win alatt volt a.NET 1,2,3,4,5 és annyi ráadásul visszafelé kompatibilisek. Itt meg van a freedesktop.platform meg a gnome runtime könytárak 3.xx-yyyy, meg core18, core20 verzióiból mindenből egy példány, mert a programok sokszor nem tól-ig fogadják el, hanem csak az adott verziót ezért nem használja a már fent lévőt. Csak ki kell adni terminálban a
snap list -all
parancsot és lehet látni, hogy a programok mellé még miket pakolt fel. Oké, szép dolog, hogy mindenféle környezethez készült progit lehet vegyesen futtatni de ennek ára van és ezt az árat szeretik elrejteni. -
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
Közben sikerült orvosolni a dolgot. A készítő a bugriport kommentjeinél leírta a megoldást: https://bugs.launchpad.net/grub-customizer/+bug/1992200
Nem tudom mi a francért kell így bonyolítani meg feszt átvariálni a grubot.
-
kpityu2
őstag
Elkövettem azt a böszmeséget, hogy a Lubuntu 23.04-et frissítettem 23.10-re. A Grub Customizer beadta a kulcsot. Ebből adódik a kérdés: miként lehet megcsinálni Grub2-ben ezen progi nélkül, hogy a menülistában első helyen legyen az Ubuntu, második helyen a Windóz, utána jöhetnek az ilyenolyan mentőopciók. És az is jó lenne, ha mindig a legutóbb indult rendszert választaná automatikusan. A Customizerben ez pár kattintással megvolt, de most nem boldogulok.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42113 üzenetére
Nem merültem bele nagyon, mert nem volt rá szükségem, de ha jól értem, a korrekt struktúra az lenne, hogy a rendszervinyókon van egy EFI partíció amibe be vannak rakosgatva a vinyón lévő OS-ek hivatkozásai. És ha több vinyó van, akkor a többi vinyón lévő OS-eket nem az elsődleges vinyó EFI partíciójába kell bejegyezni, hanem a saját vinyó EFI partíciójába. Kérdés, hogy mit szól az efi shell, ha több EFI partíciót talál, minden vinyón egyet? Mert ha mindenképpen csak egy EFI partíció engedélyezett akkor cumi van, mert a másodlagos vinyón lévő OS-ek árván maradnak ha az elsődleges vinyó megzakkan.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42110 üzenetére
Nekem az a fő bajom az EFI-vel, hogy user vinyón van. Jobb lenne, ha az alaplapon lenne neki egy hülyebiztos bármikor helyreállítható terület.
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #42106 üzenetére
Abból az szempontból a BIOS-t jobban szerettem, hogy szinte atombiztos volt. Az UEFI-nél annyi minden elkutyulódhat, hogy pont az a kínszenvedés vele, ami miatt elvileg jobb lenne mint a BIOS. Ha nagyon nem akarom kinyiffantani a futó rendszeremet, akkor inkább külön vinyóra teszem az újat, úgy, hogy a régi vinyó nincs csatlakoztatva és utólag oldom meg az indítását.
-
kpityu2
őstag
Puppy Linux ezt csinálja.
-
kpityu2
őstag
Virtuálisan nem jönnek elő a hardverrel kapcsolatos macerák. Pölö én a múlt héten vettem észre, hogy a korábban működő USB wifi nem működik. WIN11 dualboot van és mint kiderült a bekapcsolt Secure Boot miatt nem indult el a driver. Külön fel kellett telepítenem az Ubuntu alá a shim-signed csomagot és újratelepíteni a dkms drivereket.
-
kpityu2
őstag
Köszi srácok, közben találtam egy jó kis cikket a problémáról: [link] Guglifordítva
Azt hiszem feladom a küzdelmet, mert túl sok protokol/megoldás küzd egymással és ilyen szinten nem szeretnék megismerkedni velük. Talán van disztó amiben megoldották, másikban meg nem. Maradok a könyvjelzőzésnél.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42037 üzenetére
Nekem a Thunar se látja.
#42038 cigam
Felraktam valami wsdd meg wsdd2 démonkat amik elvileg ilyesmivel foglalkoznak, de semmi. A saját smb megosztást megtalálja a fájlkezelő de a másik gépét csak ha a szájába rágom. Workgroup van mindenhol, Win és Android egyből listázza ahogy bekapcsolom a szervert. Na, mindegy, majd megnézem valami live-al, hátha az én rendszerem ilyen béna.#42039 tordaitibi Az SMB/CIFS a Win saját fájlmegosztási protokollja, még szép hogy látja. Meg amúgy is arra van kihegyezve az oprendszer, hogy minden változást észrevegyen. Gondolj bele, hogy a CD, USB eszközöket már az XP is azonnal felcsatolta, míg Linuxon kézzel kellett sokáig varázsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest