- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Aktív témák
-
válasz
kovaax
üzenetére
Synaptic -> Gyorskeresőbe: update-manager-core -> Jobb egérgomb rá, kijelölés teljes eltávolításra (a többit is amit még leakar szedni) -> Alkalmaz
Ezután nem fogsz kifejezetten ezzel a problémával találkozni, de persze ezután sem fogsz tudni egyszerre kettő csomagkezelőt futtatni. -
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Ha ez megnyugtat én fedora alatt is találkoztam vele.

Annyi, hogy egy alkalmazás zárolja a csomag adatbázist, a nélkül meg csomagkezelő nem működik. Ha épp fut a háttérben a frissítéskezelő, akkor az.
Lődd le, vagy tiltsd le, vagy várd meg míg végez utána megy a synaptic.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Jó kérdés, de ezt honnan tudjam? A szkriptem csak annyi csinált, hogy kigyűjtötte a neveket, hozzá meg a hozzászólás számát. Így sem működött 100%-osan, de csak 3-4 emberrel volt gond (pontosabban a nevükkel). Azt viszont megtudom csinálni, hogy leírom a neveket, aztán a keresővel rákereshetsz ezekre, majd megnézheted, hogy hányan válaszoltak nekik. Jobbat nem tudok, de nekem nincs kedvem ezt végigjátszani.

-
válasz
kovaax
üzenetére
Nem, a dist-upgrade csak akkor frissít kiadást, ha a tárolóinak címe fel van véve (át van írva a régi). Mondjuk a sources.list-ben az összes karmic kivan cserélve lucidra:
grep -lr -e 'karmic' /etc/apt/sources.list | xargs sed -i 's/karmic/lucid/g'
Kiadást még lehet frissíteni a do-release-upgrade paranccsal is.
-
válasz
kovaax
üzenetére
A sima upgrade frissíti a csomagokat, de ha valamely újabb verziójú csomagnak eddig még telepítetlen függősége van, akkor visszatartja a frissítést. Ha a frissítés miatt más csomago(ka)t kellene eltávolítani - mert az újabb verzió nem jó függősége annak -, akkor sem frissít. A dist-upgrade ezzel szemben telepít új csomagokat és távolít is el ha arról van szó, hogyha egy frissítés megköveteli azt. Például tegnap este került be a Maverick tárolójába egy apt frissítés. Ha akkor dist-upgrade-el frissítettem volna, a "fél rendszert" leszedi, hogy azt felrakja. Ezzel szemben sima upgrade-el visszatartja addig, ameddig nem jár ilyesmivel a telepítése (ameddig a többi csomag, amely függött tőle is követi verziószámban).
Ezért nem frissül a kernel sem sima upgrade-el. -
Atapi
senior tag
válasz
kovaax
üzenetére
nem a beállítással van gondom, megy szépen, csak a váltásnál jobban örülnék egy olyan megoldásnak, mint pl a virtuális desktopok közötti váltás, hogy vagy billentyűkombinációra váltson a két eszköz között hogy melyik aktív, vagy mondjuk a tálcán legyen ennek egy gomb. ilyet nem találtam eddig, de még nem adtam fel

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
kovaax
üzenetére
Hm..
Pl. leállításkor, amikor leállítja a folyamatokat, printscreen-nel, vagy valamivel nem lehet leállítani, mint annak idején még a win-t?

Vagy valahogy azt a részt nem lehet megnézni, mielőtt betölti a grafikus felületet? Mert lényegében akkor láttam. Mostani indításkor nem jött be, de leállításkor látom, de ugye elolvasni meg nem tudom, mert gyorsan eltűnik...
Nem mintha nagy gond lenne ez, hogy nem megy, csak ugye Kendek próbált segíteni, annyira nagynehezen rájöttünk, meg én is gugliztam sokat, hogy a ventivezérléshez mi kell. Legalább az megy. Csak bosszant, hogy 1 ideig ment a hotkey is, aztán 1szercsak mégse.

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
kovaax
üzenetére
sudo-val adott eredményt a grep -i hotkey *
TTY=pts/0 ; PWD=/var/log ; USER=root ; COMMAND=/bin/grep -i hotkey apparmor apt auth.log auth.log.1 auth.log.2.gz auth.log.3.gz boot boot.log bootstrap.log btmp btmp.1.gz ConsoleKit cups daemon.log daemon.log.1 daemon.log.2.gz daemon.log.3.gz debug debug.1 debug.2.gz debug.3.gz dist-upgrade dmesg dmesg.0 dmesg.1.gz dmesg.2.gz dmesg.3.gz dmesg.4.gz dpkg.log dpkg.log.1 faillog fontconfig.log fsck gdm installer jetty jockey.log jockey.log.1 jockey.log.2.gz kern.log kern.log.1 kern.log.2.gz kern.log.3.gz lastlog lpr.log lpr.log.1 mail.err mail.info mail.log mail.warn messages messages.1 messages.2.gz messages.3.gz news pm-powersave.log pm-powersave.log.1 pm-suspend.log pm-suspend.log.1 pycentral.log samba speech-dispatcher syslog syslog.1 syslog.2.gz syslog.3.gz syslog.4.gz syslog.5.gz syslog.6.gz syslog.7.gz udev ufw.log unattended-upgrades user.log user.log.1 user.log.2.gz user.log.3.gz wtmp wtmp.1.gz Xorg.0.log Xorg.0.log.old Xorg.1.log
.
Ezt dobta. -
upszilon
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Én azért használom évek óta, mert ez a legolcsóbb, a minősége viszont nagyon is jó. Ha teszel rá 10 Euró plusz ÁFA-t (12,50), akkor egy negyedévig teljesen ingyen van a vezetékes telefonokra történő hívásod ezen a bolygón. Ha kifogy az ingyen negyedév, 0,015 Euró + ÁFA egy perc áron telefonálok vele. Szóval amikor kifogy az ingyen negyedév, egyszerűen letelefonálom az összeget. Az is eltart vagy két hónapig. Más szavakkal kb 5 hónapot telefonálok kb 3500 Ft-ért. És tegyük hozzá, hogy sokat és hosszan telefonálok. Semmi más meg sem közelíti ezt az árszintet. Csak elég nyűgös, hogy Windowsra van az egész kihegyezve. Linuxban nem látom a telefonszámaimat, a lejárati időt és az egyenlegemet sem. Linuxban csak beszélni tudok. Tulajdonképpen már csak ez az egyetlen program, ami akadályoz, a teljes linuxra-váltásomban...
-
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
nem néztem a faq-ot, csak a letöltéseket, és ott a linuxra és mac-re az írja, hogy xlite.
mondjuk én próbáltam a linphone-t, és (elnézést, de) egy kalap kaka az ekigához képest. nem tudtam vele egy hívás felépüléséig eljutni, annyira instabil volt.amúgy igen, ez egy a sok voipszolgáltató közül. az áraik nagjyából egyformák ezeknek. ha regisztrálsz, akkor tudsz bankkártyával például pénzt tölteni az egyenlegedre, és arról hívni. egyes szolgáltatók adnak ingyenes perceket bizonyos irányokba (pl. általában magyar vezetékes irányba), ha töltesz fel pénzt. én voipbuster-t használok, náluk 120 napig ingyen telefonálsz a "free"-nek megjelölt helyekre, de sok más irányba is jó olcsó. főleg nemzetközi hívásoknál éri meg (nekem).
-
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Sikerült jól összekavarni sokmindent, így mondok kezdem nulláról. Újrahúztam a Xubit, felraktam a hivatalos frissítéseket, és mondok azért megint megpróbálom a Rendszer / Eszközmeghajtók megoldást, csak poénból. Erre most nem működik??? Gondolom kijavítottak időközben valamit, amitől előtte hátast dobott ez a szerencsétlen...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
kovaax
üzenetére
Ez notin nem nagyon megoldható dolog.

De amúgy Compiz működik meg minden, csak néha csinál ilyet, hogy nem natív felbontásban indul a gép, hanem alacsonyabban, csak nem tom miért.
@body007: Volt rajta 7, nem ment többet mint XP-vel, gondolom az 1GB ram miatt, és ugye többet tekert a vinyó. Saját notin ugye más a téma, már írtam, hogy 7 közel 3 órát megy, az Ubi meg olyan 2 óra környékét.
-
ntomka
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Attól még a tárolóban elérhetőek a régihez való driverek is (legalábbis szerintem, amíg kielégíthető a függősége). Ha a meghajtó telepítővel aktiváltad, akkor azt is rakja fel. Egy ilyenre szükséged lehet a hibaüzenetből ítélve:
1- cd /etc/X11 && sudo mv xorg.conf xorg.conf.backup && sudo nvidia-xconfig
2- gksu nvidia-settings
3- Állíts be valamit
4- 'Save to X configuration file' gombra katt
5- sudo chown felhasználói_neved /etc/X11/xorg.conf -
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
A kártya egy AMD-s gépben volt, 512 mega rammal. Az alaplapon nincs videókártya. Van benne viszont hálókártya, cd olvasó, és tudok bele rakni egy 15 gigás vinyót. Ha kell valakinek játszani, akkor valószínűleg ingyen el lehetne vinni 1-2 héten belül (Pesten, lehetőleg a Boráros tér környékén). Megpróbálom kideríteni pontosan, hogy milyen alaplap, meg proci. Ha érdekel valakit (egyelőre bizonytalan még a dolog), akkor privátban írjatok. Az első viszi.
Szerk.: azért ide írtam, mert linux-szal még használható szerintem.
-
ntomka
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Ami GTK-ra épül, valahogy logikusan GDM-et használ megjelenítéshez, míg QT-s programokra a KDM a logikus.
A Xubuntu XFCE-t használ, ami GTK-s.
A kérdésem zárójelben arra irányult, hogy van-e még QT-s rendszer, mint a KDE, ami értelem szerűen KDM-et használ.
KDE alatt meg nyilván célszerű a hozzá tervezett KDM-et használni, mert csak gyorsabb lehet, mint a Gnome alá pakolt GDM. 
De sok rövidítés...
-
válasz
kovaax
üzenetére
Windows-nál, főleg Vista-tól felfelé, tényleg semmi szükség parancssorra még nem általános felhasználásra sem. S elmondhatom magamról, hogy a netezéstől kezdve a játékokon át a 3D tervezésig mindenre használom a gépet, mégsem kellett sosem a cmd-hez folyamodnom. Igazából Ubin sem kellett igazán terminálhoz folyamodnom, ami azért fejlődés a korábbi kiadásokhoz képest. Más kérdés, hogy egységsugarú user kezébe Windows-t is hiába adsz, azt sem fogja tudni kezelni. Én is kipróbáltam több Linuxot, de az Ubuntut tartom a legnormálisabbnak.
Tegnap viszont kipróbáltam a Guild Wars-t Ubuntun. Hát valami siralmasan képregény volt az egész. A konfig: P4 3GHz, GF6600, 1Gb RAM. A játék XP alatt tűrhetően, ~30 fps-sel fut. Itt jönne a képbe a parancssori szerencsétlenkedés, manuális nVidia driver telepítése, stb., amivel valószínűleg nem érnék semmit...
-
-
válasz
kovaax
üzenetére
Jah nem, csak egy egyszerű dolgot mutatok, mert ezen jómagam is fennakadtam.
if [ "1" == "2" ]
then echo "egyenlőek"
else echo "nem egyenlőek"
fiEkkor ugye lefuttatva ezzel, hogy
bash fájlnév
akkor jó, kiírja, hogy nem egyenlőek. Viszont így, hogy
dash fájlnév
Így bizony ezt írja ki:
[: 4: 1: unexpected operator
nem egyenlőekFélreértés ne essék, akkor is ezt írja ki, ha egyenlőek lennének.
Így viszont mindketten megemésztik:if [ "1" = "2" ]
then echo "egyenlőek"
else echo "nem egyenlőek"
fiCsak egy plusz egyenlőségjel, de bashnál ilyenkor kettő kell, legalábbis a nagykönyvbe ez van írva.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Igen, de az csak azért van, mert az van beállítva itt:
De ha így kezdesz egy fájlt, hogy
#!/bin/sh
akkor bizony a dash-t fogja használni. Vagy ha sh-val akarsz valamit futtatni, az is dash lesz.
Ha szeretnéd, akkor mutatok egy példát, amikor is a bash működik, de ugyanolyan formában dash-al nem jó. Viszont ha átírom olyanra, hogy a dash-nak is jó legyen, attól még a bash is megemészti.Amúgy pedig man sh parancsra nekem a dash jön be.

-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Na, ennyi paranormális jelenséget találtam a syslogban:
gdm-binary[736]: WARNING: GdmDisplay: display lasted 0,525856 seconds
Kb. itt akad el, nem mutatja meg a bejelentkező képernyőt, hanem itt ácsorog a szerencsétlen... REISUB-oltam egyet, másodjára elindult szépen... Pedig már vesa driverrel nyomulok egy jó ideje...
-
válasz
kovaax
üzenetére
Szerintem ebből azt sem fogja tudni, hogy miről beszélsz. Az sh-n mit értesz amúgy? Ami be van állítva, az lesz az sh, az lehet bash is és ksh is. Ubuntun az alapértelmezett sh a dash, amelyet előszeretettel használok én is, de még véletlenül sem a kétpaneles fájlkezelő helyett. Terminálban szerintem meg Dark Archon sem szeretne fájlkezelni.

-
válasz
kovaax
üzenetére
Igen, ezt írta ki nekem is, hiszen az első parancs a háttérben fut. Csak később láttam a hibaüzeneteket, mert volt olyan amit nem tudott megfelelő jogosultságok híján törölni.
Ugye szétválasztva kicsit:
rm -rf /home/ & USER/.gconf/apps/rhythmboxUtóbbit begépelve írja ki azt amit nálad is, ezért történt a baj.
Remélem neked is törlődött a /home alatt pár dolog.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
kovaax
üzenetére
Jah, hogy hogyan kezdte el törölni a /home alatt a cuccot? Nos, valószínűleg úgy, hogy én véletlen nem $-árt írtam, hanem &-et (utána kapcsoltam). Ezt nyugodtam próbáld ki Te is:
rm -rf /home/&USER/.gconf/apps/rhythmbox
Persze egyszerűbb lett volna
rm -rf ~/.gconf/apps/rhythmbox
al. A lényeg, hogy én mindenre gondoltam, nem történt baj.
-
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
hát, nem tudom... a szüleim gépén egy gma950-nel semmi baja, nem fagy soha.
viszont nekem meg kell a compiz, mert anélkül nincs transzparencia egyrészt (screenletek rondák nagyon), másrészt meg valamiért ha nem fut a compiz, akkor nincs window decoration sem, meg nem lehet mozgatni az ablakoka, úgy meg elég kellemetlen használni a gépet...viszont most asszem megüt a guta... ez a köcsög gparted hihetetlen... gondoltam egy másfél gigás darabkét hozzáadok az adatpartíciómhoz, ami előtte swap volt, hogy ne álljon ott feleslegesen. erre az a szar fogta, és nekiállt az egész partíciót eltolni annyival, ami röpke 200 giga adat mozgatásával jár, és persze órákig tart...
ahelyett, hogy hozzáfűzte volna az elejéhez és kész. ilyet se csinálok többet (de persze lelőni már nem tudom, mert akkor annyi az adatoknak). -
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Pendrive-al sétálj le egy nyilvános fénymásoldába. Dugd be húzd ki. Otthon nézd meg, hogy hány új fájl van rajta. Nekem már van egy kisebb gyűjteményem.

(#26412) Lakers:
Boot elején kiírja a grub, hogy kernel blabla. Na abból egy idő után sok lesz. Itt nemrég kérdezték többen is. Megnyitod a csomagkezelőt és ami kernelt találsz, a kisebb verzószámúakat leszedheted. Egy azért maradjon.

Böngésző kest a böngészőből tudod üríteni. Szokott lenni ilyen előzmények törlése. Kultúráltabb böngésző fel is sorolja, hogy mit szeretnél törölni. Nyilván 647 jpeg nem kell a gépedre.
(#26413) Lakers:
root jog kell. De azért olyasmit ne nagyon törölj, amiről nem tudod micsoda.

Csomakezelő cache-t is csomagkezelőből töröld. -
mzx
senior tag
válasz
kovaax
üzenetére
Kulonos, h nem hallottatok még a boot virusokról ...
Azonban nyilvan nem a txt file fog elindulni, jo vicc...Egyébként tudtommal akár egy txt -hez is hozzáirhatják magukat,
ahhoz azonban nem értek, miként aktiválodnak a virusok.Mellesleg miert kockáztasson az ember??
Tegyuk fel, h boot alatt nem tud aktivalodni adott windows virus; na és boot utan mi a garancia ,hogy win alatt lesz-e olyan hatékony egy antivirus, mint ubi alatt egy windows-os antivirus, ahol még képtelen mukodni a virus??Raadasul van ,hogy pdf-et, szovegfile-t szedek le netről, és pl. van, amit jobb szeretek win alatt hasznalni, mivel lassu gépemen a windows fut kielegito sebességgel, ubi még lxde-vel is lasabb nalam.
-
ntomka
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Jah, azt nem tudtam. Akkor tárgytalan.
Más: Reducing initrd size for faster boot on older systems. Talán van akinek hasznos lesz.

-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Nem volt semmi, itt viszont megtaláltam. Bár billentyűkkel csak mászkálni tudok, de az alkönyvtárakba belépni azzal sem lehet. Szopó.
-
-
EmberXY
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
A photoshopot nem sokszor használtam, de akkor is főképp csak ezt a lasso toolt használtam benne, hogy ne kézzel kelljen kijelölni bizonyos területeket, hanem a progi jelölje ki szabályosan, hogy azokat más képre lehessen illeszteni, avatarok szerkesztéséhez használtam párszor, de semmi extra dolgot nem csináltam vele, szóval lényegében nyugodt szivvel állhatok át bármi másra, keverni nem fogom őket, az biztos. Most a GIMP-pel meg vagyok elégedve, ez a funkció jól használható benne (egy picit próbálkozni kellett, amig kitapasztaltam, hogy miként működik, de végül sikerrel jártam..)
-
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
vagy az imagemagick-et, vagy ennek mogrify részét.

mogrify -resize x%, 400x300, vagy imagemagick/mogrifya végére kéne görgetni

-
AronQuercus
csendes tag
válasz
kovaax
üzenetére
Azért vannak eltérések
különösen a feltett csomagokban. Az lehetséges, hogy egyes csomagok miatt nem megy a hang?aron@aron-desktop:~$ dpkg -l | grep sound
ii alsamixergui 0.9.0rc2-1-9 graphical soundcard mixer for ALSA soundcard
ii csound 1:5.10.1~dfsg1-3ubuntu1 powerful and versatile sound synthesis softw
ii csound-gui 1:5.10.1~dfsg1-3ubuntu1 GUI interfaces and opcodes for Csound
ii csound-manpages 1:5.10~dfsg-2 manual pages for csound
ii csound-utils 1:5.10.1~dfsg1-3ubuntu1 miscellaneous utilities for the Csound syste
ii esound-clients 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon - clients
ii esound-common 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon - Common files
ii gnome-session-canberra 0.15-0ubuntu7 GNOME session log in and log out sound event
ii libasound2 1.0.20-3ubuntu6.1 shared library for ALSA applications
ii libasound2-plugins 1.0.20-1ubuntu8 ALSA library additional plugins
ii libcanberra-gtk0 0.15-0ubuntu7 Gtk+ helper for playing widget event sounds
ii libcsound64-5.2 1:5.10.1~dfsg1-3ubuntu1 main library for Csound
ii libmikmod2 3.1.11-a-6ubuntu4 A portable sound library
rc libpulsecore9 1:0.9.14-0ubuntu20.2 PulseAudio sound server core
ii libsoundtouch1c2 1.3.1-2 sound stretching library
ii linux-sound-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5 base package for ALSA and OSS sound systems
ii pulseaudio 1:0.9.19-0ubuntu4.1 PulseAudio sound server
ii pulseaudio-esound-compat 1:0.9.19-0ubuntu4.1 PulseAudio ESD compatibility layer
ii pulseaudio-module-bluetooth 1:0.9.19-0ubuntu4.1 Bluetooth module for PulseAudio sound server
ii pulseaudio-module-gconf 1:0.9.19-0ubuntu4.1 GConf module for PulseAudio sound server
ii pulseaudio-module-x11 1:0.9.19-0ubuntu4.1 X11 module for PulseAudio sound server
ii pulseaudio-utils 1:0.9.19-0ubuntu4.1 Command line tools for the PulseAudio sound
ii ubuntu-sounds 0.12 Ubuntu's GNOME audio themearon@aron-desktop:~$ dpkg -l | grep alsa
ii alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5 ALSA driver configuration files
ii alsa-utils 1.0.20-2ubuntu6 ALSA utilities
ii alsamixergui 0.9.0rc2-1-9 graphical soundcard mixer for ALSA soundcard
ii bluez-alsa 4.51-0ubuntu2 Bluetooth audio support
ii gstreamer0.10-alsa 0.10.25-2ubuntu1.2 GStreamer plugin for ALSA
ii libesd-alsa0 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon (ALSA) - Shared lib
ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.13-4ubuntu4 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA
ii linux-backports-modules-alsa-2.6.31-17-generic 2.6.31-17.19 Ubuntu supplied Linux modules for version 2.
ii linux-backports-modules-alsa-2.6.31-18-generic 2.6.31-18.20 Ubuntu supplied Linux modules for version 2.
ii linux-backports-modules-alsa-2.6.31-19-generic 2.6.31-19.21 Ubuntu supplied Linux modules for version 2.
ii linux-backports-modules-alsa-2.6.31-20-generic 2.6.31-20.22 Ubuntu supplied Linux modules for version 2.
ii linux-backports-modules-alsa-2.6.31-21-generic 2.6.31-21.23 Ubuntu supplied Linux modules for version 2.
ii linux-backports-modules-alsa-karmic-generic 2.6.31.21.34 Backported drivers for alsa-driver snapshot. -
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
ezt adja vissza:
linux-vdso.so.1 => (0x00007fff091ff000)
libv4l1.so.0 => /usr/lib/libv4l1.so.0 (0x00007fd8c5d27000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x00007fd8c59a6000)
libv4l2.so.0 => /usr/lib/libv4l2.so.0 (0x00007fd8c579a000)
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x00007fd8c557d000)
/lib64/ld-linux-x86-64.so.2 (0x00007fd8c614b000)
libv4lconvert.so.0 => /usr/lib/libv4lconvert.so.0 (0x00007fd8c530e000)
librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0x00007fd8c5105000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x00007fd8c4e82000)mondjuk ez most 64 bites, de van egy rakás probléma vele, mindjárt visszateszem a 32-est, amint lejön az iso...
-
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
nem, ez simán lefut:
sheratan@frozendawn:~$ strings /usr/lib/libv4l/v4l1compat.so
__gmon_start__
_init
_fini
__cxa_finalize
_Jv_RegisterClasses
v4l1_munmap
mmap64
v4l1_mmap
v4l1_read
v4l1_ioctl
v4l1_dup
v4l1_close
open64
v4l1_open
libv4l1.so.0
libc.so.6
_edata
__bss_start
_end
v4l1compat.so.0
GLIBC_2.1.3 -
Speeedfire
félisten
válasz
kovaax
üzenetére
azt hittem valami komolyabb dolog

fdisk segítségével h lehet partitionálni?
egyelőre úgy néz ki nagyon lassú az ntfs-3g alatt a másolás samba alatt, ftp-t még mindig nem tudtam belőni
most meg akarom próbálni ext2 etx3 alatt h mennyit javul, mert ezeket már kernel szinten kezeli az open-wrt, míg ntfs-ből csak a régit amiben csak az adatokat látom konzolból, de se a samba se a transmission nem kezeli -
-
floatr
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
Meg (#24120) tomtyi
Fölszaladt
möglássuk, remélem nem nyomott el semmit. Az ATI kompozit itt sem egy nyerőgép, ráadásul desktopváltáskor is lett egy "kis" lag. Az a szánalom az egészben, hogy egy virtualboxban hajtott xubi kompozitkezelése a vboxvideo-nak köszönhetően sokkal jobban működik, mint az ati sajátja: SZÁNALOOOM! Mert az egy dolog, hogy jópár alacsonyszintű műveletet gyakorlatilag csak egy wrapperként kezel, de ez a backfill őrület már egy éve lassan totál az agyamra megyKöszi mégegyszer
-
-
qwertly
addikt
válasz
kovaax
üzenetére
Szia úgy látszik én vagyok a béna mert nem értem,eddig így nem működik nekem most az csinálom bemegyek a jdowloander telepítési mappába és ott jobb klikk a JDownloader.jar fájra megnyitás mással és a Sun Java 6 Rumtime kiválasztom és így indítom.
Ez egy ilyen fafágó módszer. -
válasz
kovaax
üzenetére
Az megint olyan, mintha azt írta volna csak, hogy java -jar, nem működik megfelelően. Nem lehet bezárni ha így van elindítva, és nem is keletkezik az értesítési területen ikonja. Mondjuk ez nem tom, hogy mért van így, de amit írtam parancsot, azzal tökéletes, olyan mint amikor a Nautilusban indítja el az ember a Sun Java Runtime-al.
Jah, mondjuk azért, mert nekem erre mutat az: /usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/bin/java
Ha az openjdk nincs fent neki, akkor valszeg jó.
-
kovaax
őstag
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Nem is tudtam, hogy mostanában operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik...
Nem tudom, ez hogy jött ide, eléggé mellékvágány. 
(#23613): "Szerintem ne legyünk ennyire szigorúak velük" Szerintem ez nem szigorúság, az ilyen jellegű általánosító kijelentések (mint pl. tipikusan az olyanok, mint hogy egy adott, sokak által használt oprendszer szar) nyugodtan erős kritikával fogadhatók.

-
Sianis
addikt
válasz
kovaax
üzenetére
Hujuj. Ebben bizony sok hiba van.
Az Ubuntu az meglehetősen nagy részben Debian, a két disztró között oda-vissza kapcsolat van. Az Ubuntu az valójában egy fél évente kiadott Debian sid (kis ferdítéssel).
Igaz, hogy évente két kiadás van, de LTS nem jön minden évben ("A new LTS version is usually released every 2 years."), inkább csak kétévente.
A közösségről meg kb annyit, hogy aki Debiant fejleszt az Ubuntut fejleszt, aki Ubuntut fejleszt az Debiant is fejleszt. Az, hogy a Canonical áll az Ubuntu mögött nem jelenti azt, hogy nincs rengetek olyan fejlesztő, akik ahogy a Debiannál is, hobbiból fejlesztik a rendszert. Sőt ők vannak többen, Canonical alkalmazott azért nincs olyan sok.
Sianis
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
tomtyi, kovaax: végül is amikor a WUBI-t használtam, akkor nem volt gáz a hálózattal, hanggal, képpel (tomtyi: mondjuk utóbbi alatt nem igazán értem, mit értesz, maga a felbontás helyessége vagy a képmegjelenítés, vagy egyéb?), amivel viszont rendszeresen, az a suspend state (készenléti állapot, felfüggesztés, altatás; "ébresztéskor" teljesen szétesett a kép), de azt akkor betudtam annak, hogy elég sok szirszart rátelepítettem, na meg nem egy "normális" telepítésről volt szó, hanem csak egy ilyen Windows-on keresztül telepített, képfájlból kiolvasott cuccról. Remélem ezzel már nem lesz gáz. Ja, meg a Flash-sel volt para, de szerintem az inkább az Adobe hibája, hogy nem tudtak rendes 64 bites változatot kiadni.
Tényleg, ki tudja valaki próbálni 9.10 alatt a "felfüggesztés" állapotot, hogy a gép felébredésekor nem esik-e szanaszét teljesen a kép? Kíváncsi lennék rá. Köszi!"Szóval az ilyen kis bénázások miatt (amik javítására persze mindre van már kész recept a neten***), szerintem sok újoncot veszít el a linux világa, akikben aztán csak az marad meg, hogy a linux szar."
Szerencsére én nem ebbe a kategóriába tartozom.
Ha valaki olyat állít, hogy a Linux szar, akkor az inkább az ő szellemi képességeit minősíti... 
Ettől függetlenül egy kezdő Linuxosnak tényleg eléggé fájdalmasak lehetnek az ilyen bugok, amikkel esetleg Windows alatt egyszer sem találkozott, mert akkor meg az jöhet le, hogy ezeknek a hibáknak a kiküszöbölése Linux disztrók alatt sokkal körülményesebb, pedig ez nem ilyen egyszerű, hogy lehetne általánosítani. -
upszilon
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Nem a filozófiája érdekel, hanem a technológiája.
(#23605) Kendek: Az igazság az, hogy Te sem tudod a választ. A (#23591)-ben ezt írtam:
...mert miből is áll egy disztró? Mi van a kernel (amit aztán úgyis frissítünk) és a telepített csomagok (amiket szintén frissítünk, és/vagy csereberélünk) "között"? Nyilván azt lehetne igazándiból szidni, vagy dícsérni. De mi is az tulajdonképpen? Ez a kérdés mindig nagyon érdekelt, de eddig még nem találkoztam olyannal, aki néhány magyar mondatban el tudta volna magyarázni a lényegét. Talán majd most valaki...
Még mindig aktuális. Hátha valaki talán mégis rá tud világítani a technológiai mibenlétre...
-
Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Suzuki topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Notebook hibák
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Gitáros topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro 4G LTE Garancia
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ahelyett, hogy hozzáfűzte volna az elejéhez és kész. ilyet se csinálok többet (de persze lelőni már nem tudom, mert akkor annyi az adatoknak).

Ha valaki olyat állít, hogy a Linux szar, akkor az inkább az ő szellemi képességeit minősíti...