- LTE frekvenciák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenand
veterán
MQTT broaker a PI-n fut, ugyan az az IP cím 192.168.1.123, a Synologyn futó Homeassistant/Domoticz/Nodred 192.168.1.241. Router oszt fix IP-n mindkettőnek, de miután rendetlenkedett PI felületén is beállítottam ugyan azt a fix IP-t (nem segített). A fura hogy ha eltűnik, IP scanner sem találja, de ettől még működik, nem fagy le és és a PI-n futó BT script veszi az adatokat a BT szenzoroktól MQTT broaker küldi tovább a Synologyra, tehát az adatok frisssülnek, megy, működik, de nem tudok állítani semmit-ha kellene- mert a Pi már nem látszik a lokál hálón. Ha Domoticz/HA lenne rajta ahhoz sem férnék hozzá...de azokat le is vettem
-
kenand
veterán
Elé macerás beállítani 2-ik wifit inkább hozzádugtam e BT-t és a belső BT-t lekapcsoltam, majd meglátom mi lesz.
Bocs a kérdésedre nem válaszoltam.
A MQTT broker a PI-n fut és küldi z adatot a Synology-n (Xplenology) futó Home assistantnak és Domoticznak (ott egy NODRED is van közbeiktatva az is a Synologyn fut, Domoticz közvetlenül nem érti, kell a NODRED), -
kenand
veterán
-
kenand
veterán
Köszönöm a tippet, ugyan lehetséges, de akkor az egész projekt amire kitaláltam nem ér semmit
lehet leállítom a két BLE kiolvasó scriptet, és megnézem, de akkor az egész semmit sem ér...
A Pizerow-t arra használnám, hogy a bluetooth LE szenzorok adatait wifi-n MQTT brokerrel továbbküldje a központnak (Home assistant/Domoticz). Xiaomi MIflora szenzorok adatait küldené a hátsó kertből: mekkora a talaj nedvességtartalma, hány fok van stb.Ami furcsa még, olyan, mint egy tamagochi, ha nyitok egy terminál ablakot és folyamatosan utasítgatom megmarad a kapcsolat, pedig a bluetooth is megy.
Pl ha egy terminálba utasítom az összes mosquitto üzenet folyamatos írására, akkor rá tudok lépni másikból, Ha ne piszkálom akkor az indítás után néhány perccel már nem tudok rálépnipl
mosquitto_sub -h 192.168.1.123 -d -t \# -
azbest
félisten
Egyébként határeset... mármint, még mindig baromira sok és növekvő bevételük van, szóval nem kell félniük. Hiába a sokféle más board, azok csak kerekítési hiba szinten vannak, nincs mögöttük komoly támogatás, csak szűkebb, célirányos csoportosulások.
Plusz lehet még a broadcom drágán adná az új megoldást, mivel gondolom előbb ki kéne szolgálni a többi üzleti ügyfelet, azoknak legyártani a soc-okat az új videocore generáció alappal. Szóval lehet még nem elég olcsó a gyártás sem. És akkor szoftveresen sem feltétlen van még készen minden szükséges dolog hozzá.
Érdekes lenne, ha például beállna a google is mögő hivatalos androdtv rendszerrel. Már csak azért, mert elvileg van már videocore5 alapú androditv eszköz piacon. A drm és hasonló részek pedig lehetnek a zárt részen a socban. Eléggé win-win helyzet lehetne. Az amlogic socokkal nagy bénázás van a szoftveres hibák miatt. De az is időbe telik.
-
Davebowman
senior tag
Lehúztam már, akkor is produkált ilyet. Dmesg-el sehol sincs undervoltage, míg egy 2Amperessel van. Oprendszerek eddig, amik újraindultak: armbian, ubuntu, libreelec osmc, openmediavault, ennyire emlékszem. Az viszont fura, hogy lassan az első írásom óta stabilan 2-3 óránként indul "csak" újra... A táp micro usbje lehet kh-s? Nem nyúltam hozzá tegnap óta csak ssh-val. Overclocking sohasem volt, bár ha lehetne és megoldaná levenném a frekit 1000Mhz-re, minek az 1400. Megoldaná vajon a rebootot?
-
Köszönöm!
Még ősszel volt egy ezzel kapcsolatos rohamom, elég sok oldalt átnéztem, és azért halasztottam el, mert több helyen olvastam, hogy az OTP átfordítása után mSD-problémáik voltak, illetve nem minden pendrive-ról ment a bootolás.
Én SSD-t használnék.
Köszönettel: MaCS
-
-
Lövésem nincs, csak megnéztem mennyibe kerül egy hasonló felbontású érintőkijelző. Amúgy meg RetroPie-t vagy Pico-8-at futtat (ha játszanál rajta/vele).
-
törölt tag
ááá nem, rá kerestem, másoknak is problémát jelent, ahogy bele bele olvastam, ott mindenütt SSD-van, ahol a probléma jelentkezik.
Jól értem, hogy ez a raspbian rendszer lenne normál asztali gépre?
igen, az lett volna a cél. De minden jel arra utal, hogy ha Pen-drive ról indul, akkor is tökéletesen hozza amit kell.Van valami különleges oka, hogy ezt akarod telepíteni?
Most elsőkörben a rendszerrel való ismerkedés. Az ismerkedés célja, hogy későbbiek folyamán egy PI 3 B desktop-nak használni.
Olcsó használt kis monitor, hátuljára felragasztva kétoldalas ragasztóval egy PI 3, vezeték nélküli egér, billentyűzet.
És csak internet használat, csak webezés. Ha gond probléma van, kb 10-perc és helyre van állítva. Nem igényel sok törődést. -
-
---gabika---
tag
Köszönöm a segítő hozzászólásodat!! Viszont a problémám az,hogy mivel egy régi konstrukcióhoz kell hozzá kötnöm a pi-t ezért az ezer éves technika miatt nem stabil a 12V. 8-12 V között akár mi lehet. Ráadásul valamelyik lámpa villog is másodpercenként. viszont nekem csak egy jel kell. Csak,hogy érthető legyen ez egy régi flipper kocsmai játék gép őskövület vezérléssel. És ha pl a golyó megérintette az A B C és D gombot akkor megjelenik egy kijelzőn egy animáció. Ezt kell helyettesíteni egy lcd monitorra amin pár másodperces videó indul el adott kombo után.
-
-
Itt leírják, hogyan tudod a ROM-okat hálózati meghajtón tartani, és átírni a mentés útvonalát. A retroarch.cfg-ben kell átírni 2 sort:
savestate_directory = /home/pi/RetroPie-Save
savefile_directory = /home/pi/RetroPie-SaveHa ezek a hálózati mappára mutatnak, akkor a hálózatra fog menteni.
-
-
flegga92
senior tag
Az audio_pwm_mode végig lett próbálva a 0 és az 1 alapból zúg, a 2 pedig változatlanul marad, a másikat nem próbáltam. Azzal mit lehet elérni?
Kipróbáltam telefonon TVHClient+VLC appal, tökéletesen jön wifin is, hang is jó, valahol az rpi-nél lesz a hiba. Teszek majd egy próbát az 1$-os usb hangkártyámmal, anno az rpi1-nél jól jött, elég vacak volt az analóg kimenete (mondjuk a 3-nak is csak annyival javult hogy az usb-s hangszóróból megfelelő hang jöjjön ki az esti sorozatnétéshez.) -
-
-
Intel fan11
őstag
Köszönöm! Érthető volt a válasz! Szóval kell nekem a wifi kapcsolat
. Viszont feljebb amiket linkeltem megvegyem ennyiért? Kapcsolós táppal szeretném venni, ami ebben a szettben nincs. Másik szett az ilyen málnás jelü házban adják ott nincs hűtő venti hozzá csak hűtő borda, de abban kapcsolós a táp!
Mondjuk külön is lehet venni kapcsolós tápot hozzá 1800 ft
-
Aryes, Bisti, GunterBob!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Jól értem tehát, hogy megmarad a saját mSD-olvasójából történő bootolás?
Nekem az jött le az eddig hallottakból, hogy ha átbillentem az adott bitet, akkor az végleges, és soha többé nem fog az mSD-foglalatból bootolni.
Tudnátok valami forrást ajánlani, ahonnan okosodhatok?
-
A jack helye szerintem stimmel.
A hűtés viszont könnyen elképzelhető, mivel azzal én nem foglalkozom, tehát sima, nem hűtős házakat használok.
A kartonból hajtogatott ház meg kifejezetten jó ötlet, csak sajnos még nem találtam szabásmintát a neten. Tudnál ilyen ajánlani?
-
epy
csendes tag
-
epy
csendes tag
Hát igen, csak erre az egy dologra eléggé pazarlás. Az arduino-t csak hallásból ismerem, de mivel 2-es Pi-n már nem megy ez a drive emuláció, gondolom erősebb hardver kell neki. Ahogy nézem a srác c++-ban írta, szóval nem tudom hogy lehetne amúgy gyorsítani rajta. Mondjuk a 1541-es Commodore drive is tulajdonképpen egy számítógép. ugyanaz a CPU van benne mint a C64-ben, szóval a teljes emulációja azért nem olyan egyszerű.
A C64-es Pi projektedhez csak gratulálni tudok. Látszik hogy mindent magad akartál megoldani. Nem holmi Keyrah meg előre legyártott 3D nyomtatott beépítő keret. Nem akarsz erről esetleg egy kis cikket írni? Tökre érdekelne.
Úgy értettem hogy foglalt, hogy GPIO-n keresztül kommunikál a Pi a C64-el. Igen, nem az összes tüske foglalt. Végül mégis csak megint ráforrasztottam egy tüskét a Pi-re, a RUN-ra. Ha földre húzom, akkor resetel a Pi.
-
epy
csendes tag
A GPIO port nem igazán jöhet szóba mert foglalt, ez a 1541-es drive emulátor fut az Pi-n: https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/ . Az USB-s tápkapcsoló nem okoz gondot a Pi-nek? Mármint ha gyakran kapcsolgatom, meg mondjuk gondolom kicsit várni kell a visszakapcsolás előtt. 2-es Pi-re forrasztottam tüskéket a resetnek, ott frankón működik.
-
wassermann
Topikgazda
Az összefoglalót igazán egy rövid kedvcsinálónak tartom. Aki venni készül, legtöbbször a legújabbat veszi (ha meg nem, csak utánajár miért ad ki pénzt). Mivel a jövőben még ki tudja hány változat jön ki, nem akarom a különböző PI-ket részletesen végigvenni, mert feleslegesen hosszú lenne tőlük az összefoglaló.
-
Szakbarbár
aktív tag
Időközben utánanéztem az említette vezérlőknek, de mivel semmi tapasztalatom nincs (se időm/türelmem/kedvem megtanulni) ezért inkább ejtem az egész projektet. Azért köszönöm a segítséget.
(#31107) apezka
Mint említettem magas hőmérséklet riasztás van, szóval igazából ezzel a klíma figyeléssel maximum 20-30 percet nyernénk. Kollégámnak elég lehet, nekem minimum 45 perc kell mire beérek
Az ablak nem nyitható, az ajtón is mágneskártyás zár van, szóval nem jöhet be csak úgy bárki. -
apezka
aktív tag
-
-
peternac
tag
motionEyeOS
pont arra való, amire neked kell -
doberman
senior tag
pl:
alap netinst debian 2-300 mega + mjpegstreamer...
régen csináltam de kb ennyi.. (tud ftp-re, smb-re menteni képet, videót, de beépített webszerveren live stream is megy, van hozzá motion is..) egy a lényeg: linux friendly legyen a webcam... még openwrt-re is van csomag hozzá - akár routerre is felhúzhatod és marad egy rpi-d.. -
-
Biztosíték nem a nagy áramfelvételű "cucc" miatt szükséges, hanem a nem üzemszerű terhelés miatt, aminek felléptekor leválasztja a fogyasztót tápegységről. Vagyis ha csinálsz egy rövidzárlatot vagy egyéb hiba bekövetkeztekor túlterhelné a tápegységet, nem a tápegység fog "leégni", vagy a hibás alkatrész túlmelegedni(kigyulladni!!!), hanem megszakítja az áramkört.
mamusz11
Úgy tűnik sérült a fájlrendszer, és induláskor csak olvashatóként csatolja fel. Akkor add ki a lenti parancs párost, miután írhatónként újra fecsatoltad.
-
A kapcsolási rajz szerint simán össze van kötve, az USB oldal felöl van egy biztosíték. A tüskén való tápláláskor is ajánlott egy 2A-est beiktatni.
kovbandi82
Egyszerre csak az egyik fusson?mamusz11
Induláskor vagy a naplófájlokban (pl. dmesg) nem panaszkodik a fájlrendszer hibájára? Egy ellenörzést is lefuttathatsz.
sudo dosfsck -w -r -l -a -v -t /dev/mmcblk0p1
Vagymásik (linux-os) gépben átvizsgálni a fájlrendszert. -
Kisrozi
csendes tag
szia, nem látom miben tér el a kettő, bemásoltam válasz ugyan az.
illetve ha segít valakinek akkor ez a válassz az ls -al /media/pi parancsrapi@raspberrypi:~ $ ls -al /media/pi
összesen 40
drwxrwxr-x+ 4 pi users 4096 aug 5 21:26 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 aug 3 17:47 ..
drwxrwxr-x 1 pi users 20480 aug 5 18:40 nagyobb
drwxrwxr-x 1 pi users 12288 júl 21 18:32 Videoés automatikusan mountolja, raspbian grafikus változat.
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Optocsatolós 5V-os.
A youtube videóka alapján 5V-os tápot kap az alaplapról és az 5V-os sor GND-ről, az IN tüskére a 3.3V-os egyik GPIO portot választottam, ha jól emlékszem 22-es.
Ezeket direktben kötöttem össze alaplap-relé.
Videókon is így láttam, nem jó így?
Nagyon kezdő vagyok még. -
kovbandi82
őstag
Azok. Mondjuk éppen tervezek venni még egy Pi3 (vagy Pi2) masinát, a Radius csak Jesse-vel megy, a Pihole viszont Stretch-el, legalábbis egyiket se sikerült életre kelteni a másik rendszeren.
Néztem is HA-n 10-ben van új Pi3, annyiért nem rossz.
Sajna az új PI még mindig csak névleg gigabites, a Sata is elmaradt, nem beszélve hogy az usb portok és a lan osztozik az elérésen, így "NAS" gyanánt marad a Bpi M1, pedig jó lett volna ha minden eszköz egy alapra épülne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Azonnali játékos kérdések órája
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- LTE frekvenciák
- Renault, Dacia topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged