Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Koleginákkal jobban vigyázz, tapasztalatból mondom.
Igen, jól látod, külső fényforrást érdemes szabályozni.
-
Neurotoxin
őstag
+1. Teljesen életszagú, amit írtál, jót nevettem
A cégnél már próbáltam átnevelni a kolleginákat a helyes képernyőhasználatra, mert azoknak is állandóan folyik a szemük, nyomják a műkönnyet ezerrel, mintha muszáj lenne, a nap végére meg emiatt mindegyik kész diló.@wasd.hu: Az irodámban egy nagyméretű, ‘kisablakos’ ablak mellett van a fent nevezett monitor. Ha sok a kinti fény, behúzom a függönyt. Fontos az elrendezés, de azt mondják, hogy időnként fókuszáljunk máshova is a szemünkkel, ne fixen folyamatosan bámuljuk a monitort. Ilyenkor pont kellemes kinézni az udvarra, a fenyőkre.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Neurotoxin
üzenetére
A fényerő a másik kedvencem. Szinte mindenki borzalmas világosan használja a monitort, mintha filmet akarna nézni munka közben, és aztán persze állnak át a dark theme-re mindenben ahol lehet, mert hogy "végre nem folyik ki a szemem". Pedig szerintem a világoson sötét betű sokkal kellemesebb mint az inverze, csak persze le kell tekerni a fényerőt, mert számítógépen a "papír" az a lehető legvilágosabb fehér (#FFFFFF). Kb. mintha a valóságban a fehér papír olyan világos lenne, mintha belenézel egy fényszóróba, és így népszerűvé válna a fekete papírra fehéren világító tintával írás, mert úgy csak az írás ég a retinádba.

-
Neurotoxin
őstag
-
pengwin
addikt
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Soha nem is mozdultunk el innen...
Mint írtam, HA nem kéne neki a kurrens platform, meg HA nem lenne olyan ritka, akkor LEHETETT VOLNA a következő gt730/1030. Mondjuk lehet a következő évtizedben még így is az a310 lesz az új alap.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Meglep, de talán lehetségeséges magyarázat, hogy az LCD cellákat csak fele frekvenciával írta újra, és így már elkezdtek halványodni mire vissza lett beéljük írva az érték. Az én mintoromon nincs ilyen hatás még 25 Hz-en sem. (Én is villogás látó ember vagyok, aki mániákusan átállított a kollegák CRT monitorát a munkahelyen.)
-
Neurotoxin
őstag
De, konkrétan fájt és könnyezett tőle a szemem, mintha egy PWM-es képernyőt néznél alacsony fényerő mellett, olyan volt, mintha vibrálna. A szemem nagyon érzékeny, nincs mit tenni.
@pengwin: Tehát akkor visszaértünk oda, hogy ha csak stabil "kép" kell, akkor a GT 1030 még mindig a legjobb választás
-
ddekany
nagyúr
Persze hogy odaírják, mert 60Hz!
Amúgy én ezt kábeleknél, hub-oknál tapasztaltam. Persze én tudok róla, hogy erre figyelni kell. Csak tudják, hogy az egyszeri vásárló feltételezi, hogy ha valamire ráírják hogy "4K", akkor nem csak valami gonosz tréfáról van szó (tudja, csak 30 Hz-en... vagy valami TV-s kevesebb színű formátumban, ha valaki rájön, már ha Intel IGP tudja). -
cs.zs.
veterán
Ahogy Dragon3000 is írja, nem mindenki titkolja az infót, az én laptopom adatlapján is ki van írva és csókolom.
Én meg ugyanakkor az SD-olvasó adatait hiányolom, mert nem tudom milyen sebességű kártyát vegyek, vagy már ne vegyek mert felesleges...
(tabletből teszem-veszem, filmeket írok rá)Ami fura, hogy nekem 2 db A-csati van egyik oldalt,
és 2 db C a másik oldalt...
A maradék, meg nem nevezett A-val mi van?

-
ddekany
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
A kedvencem, mikor valamire rányomják a 4K plecsnit... csak azt nem teszik mellé, hogy @30 Hz-en. Azt ássad elő a weboldalukon, stb.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Áh, hát igazából nem tudom itt kinek kell pontosan licensz díjat fizetni-e, az intel-nek vagy az alaplap gyártónak vagy mindkettőnek

AMD oldalról nincsenek információim, de itt a CPU specifikációjában van explicit, hogy nem tud 4K-n 60Hz-et.
-
Dragon3000
nagyúr
Az alaplapra se fognak olyan kivezetést rakni, ami megfelel a 4k60Hz-nek, mert gondolom drágább a licencdíj, na meg a kialakítás is, ha megnézed amd esetében is voltak olyan lapok b350 érában, hogy a leírásban csak 4k30Hz szerepelt és mégis volt köztük, ami ment 4k60Hz-en, ott az igp is fel volt készítve erre a cpu-ban mégis ezen spóroltak a gyártók.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt hogy érted pontosan? Specifikáció szerint maga a CPU nem támogat újabb HDMI-t.
-
pengwin
addikt
válasz
Neurotoxin
üzenetére
ReBAR / SAM nélkül bezuhan minden Intel Arc teljesítménye, még ezeké a nagyon kicsiké is. Ehhez tudtommal BIOS frissítés kellett, amit OEM gépek és LGA1200 előtti alaplapok nem tudom mennyire kaptak meg.
Ha nincs ReBAR támogatás akkor szerintem felesleges ilyenre költeni, inkább venni kell egy GeForce 1650-et vagy 1030-at olcsóbban, és annyi.
#136 ddekany
Azért tud többet a DP, mert egy sokkal jobb szabvány. Nincs mögötte egy olyan fos licencelő "hatóság", mint a HDMI Forum, ezért mehet minden termékre a legmagasabb verziójú és sávszélességű port, amit az adott termék tényleg ki tud szolgálni.
Ezzel szemben a HDMI Forum mindenféle jogi hülyeség miatt állandóan keresztbe tesz mindenkinek, amiből meg jönnek az elméletileg jó tulajdonságú, de licencelés miatt lobotomizált HDMI portok.Linuxon se lesz HDMI 2.1 támogatás Intel és AMD videókártyákon, mert a HDMI Forum annyira rugalmatlan volt az együttműködésben... úgy védik azt a fostos IP-jüket, mintha nem a DP után kullognának 10+ éve fícsörökben és sávszélességben.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Nem folyik ki a szemed a 30 Hz-től, mert LCD-ről beszélünk, de idegesítően szaggat rajta az egér, a görgetés, és videó.
Amúgy, bár elvileg minimum GT 1030 kell a 4K 60Hz-hez, én az alattin, tán GT730-on tapasztaltam, hogy tud 4K 60Hz-t, ha RGB helyett valami YCbCr<számok> (422?) formátumra választod a kimenti formátumot, csak úgy kevesebb szín fokozat van. Mivel az kevesebb byte pixelenként. Nem tudom, hogy Intel IGP rávehető-e erre. (És igen, DP-n némelyik többet tud... mert csak.)
-
Neurotoxin
őstag
Amikor vásároltuk a konfigurációt, erre nem is gondoltam és arra sem, hogy a későbbiekben ebből bármi hátrányunk származhat. (i7-el szerelt konfigurációt vásárolni irodára, néha egy kis AutoCAD-re, már túlzásnak éreztem, viszont emlékeim szerint azokon a lapokon már volt DP port.) Viszont amelyik mérnök kitalálta, hogy HDMI-n csak 30 Hz-en tudja kiizzadni magából, annak javaslom, hogy nézze ezen a képfrissítésen élete végéig és folyjon ki a szeme...ne is lenne elérhető, legyen inkább szoftveresen letiltva, mert ebben a formában, gyárilag teljesen haszontalan.
-
hapakj
őstag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Hát specifikáció szerint nem támogat olyan HDMI verziót, ami tudná a 4k 60Hz-t. Hogy miért, jó kérdés. Én mondjuk ezért választottam inkább DP-s alaplapot, szerencsére nem igazán volt felára.
-
hapakj
őstag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
az UHD 630 csak 30 Hz-en tudja a 4K-t.
- ez részben igaz. Nekem is UHD 630 van és megy vele 4K 60Hz-en csak megfelelő alaplapot kell választani. Konkrétan Display Porton megy, HDMI-n nem. -
Neurotoxin
őstag
Mit értesz "kurrens platform" alatt? A PCIe 4.0 x8-t? Elvileg ugyanazt a sávszélességet tudja, mint PCIe 3.0 x16. Nyílván ha az alaplapod nem támogatja, akkor így jártál, tehát gondolom csak az újabb alaplapokon van értelme az A310-nek. Modern encode/decode csak hab a tortán, gondolom egy HTPC-be ideális. Ami engem zavarna, hogy van rajta két ventilátor, gondolom ha beindulnak, van hangjuk is, de ahogy nézem létezik passzív hűtésű A310 is. (A Dell 3670-nél eléggé kötve volt a kezem...)
-
pengwin
addikt
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Ha nem lenne ritka, mint a fehér holló, és nem igényelné a viszonylag kurrens platformot akkor az Intel A310 lehetett volna az "új GT 730".
Modern encode/decode, jó kimenet felhozatal, működik simán foglalatból... lényegesen időtállóbb lenne használhatóság terén, mint a korábbi ilyen "csak képet adjon" kártyák, mert ennél a generációnál már elég nagy hangsúlyt raktak a QOL dolgokra (pl. encoder).
-
Neurotoxin
őstag
Pontosan. Van egy a Covid alatt beszerzett asztali Dell PC-nk a cégnél. 9.gen i5-9400-al szerelt, Intel UHD 630-al. Vettünk tavaly februárban egy 32" 4K-s szintén Dell monitort, akkor szembesültem vele, hogy az UHD 630 csak 30 Hz-en tudja a 4K-t. Ekkor rendeltem mellé az Oázisosoktól egy MSI GT 1030 2GHD4 LP OC-t (valószínűleg az utolsó pillanatban, ~32e Ft-ért, idén augusztusban az Árgép szerint 43e Ft-ért is ment
), hogy 4K-n is meglegyen a 60 Hz és még el is bírja a gyári táp, persze irodai feladatra kell, nyílván játszani nem fogunk rajta. Van DP kimenete, jelenleg is így hajtom. Persze, egy őskövület, de kb ez volt így is az egyetlen új alternatíva és végülis a feladatát jól ellátja. -
cucka
addikt
válasz
Varázslóó
üzenetére
Egy videókártyán a memória órajelek annyira magasak, és az időzítések annyira szűkek, amit cserélhető foglalattal nem tudnak megcsinálni. Ezért nem tudják megoldani máshogy, mint direkt összeköttetéssel a memória és a gpu chip között.
Egyszerűen nem tudunk olyan socket-et fröccsönteni meg csatlakozókat legyártani, amik lehetővé teszik ezeket a memória sebességeket.
-
cs.zs.
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Jó irányban is kapizsgálsz a fogyasztással, meg nem is.
Engem pl nem érdekel a kilowattnyi energia ára. Annyi amennyi.
Nekem pl az számít (és nagyon nem vagyunk egyformák) hogy van egy szupertakarékos 14" méretű, 1,5 kg-os hordozható laptopom, amivel nagy fényerőn, nagy felbontáson, 120Hz-en futtatva a kijelzőt, irodai munkákra, böngészésre akár 10 órán át is bevethető a masina,
aztán ha hazaérek, akkor ugyanez a gép 90-120 fps-sel tudja játszani a WarThunder-t.
Azaz a takarékosságára nem az energiaárak miatt van szükségem, hanem az akkus üzemidő miatt.
Ryzen 5 7640HS, amiben az iGPU a Radeon 760M 16GB DDR5-6400 memória mellett, és (WarThunder-hez) nem kell neki dGPU.
...és ez tök jó
[kép] [kép]
De ettől még való igaz: a nagy teljesítményű dgpu-s játék egy másik dimenzió. Jobb. Csak ott ritka a másfél kg, és nincs ilyen akkus üzemidő...
-
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Mint mondom, arra kell vigyázni, hogy van-e/lesz-e specifikus játék, ami illetőnek kell, ami nem fog menni értelmes kompromisszummal. Valorantra pl. teljesen jó. PoE2-re, ahogy láttam YT-n, az már kb ilyen 720p felskálásra eset vissza (40 fps-el), ami azért már bőven zavaró.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
GDDR modulban? Nem tudom mennyire reális műszakilag. Sokkal extrémebb cucc mint a PC-s DDR5, és már azzal is lutri alap órajel fölött, hogy tényleg stabil-e. Azt is úgy, hogy firmware-updateekkel utólag javítgatás, DDR5-nél már kellett betenni training-et első bekapcsoláskor... komplikált dolog.
-
Baltazár123
őstag
Nálunk egy minipc-ben levő R9 8945hs van, ami laposakban gyengébb, mint a 8700g, de itt a magasabb TDP miatt kb tudja azt hozni performance módban, mint a 8700g. Na és akkor a dgpu összehasonlítás. A saját tapasztalat és egyébként a tesztek szerint is kb egy 1650, esetleg 1650Ti szintjét tudja, de inkább a kettő között valahol. Itt egy videó, persze csak egy programmal, szóval nem perdöntő: [1650 vs 780m] Teljesítmény kb ugyanaz, de fele fogyasztással megcsinálja az APU.
Ezek az APUk nem kemény gémereknek vannak és készültek, hanem olyanoknak, akik túlzással szólva nem a bolha lábán számolgatják a szőrszálakat, hanem elfogadják a kompromisszumos játékot. Azért finomhangolva egész friss játékok is futnak úgy, hogy a kép nem néz ki csúnyán. Nyilván itt a kompromisszum szót szó szerint kell érteni. Aki ezt nem fogadja el, az mindig is köpködni fogja.
WoT-ra és egyéb kompromisszumos játékra bőven jó. Szerintem ha belátod, hogy vannak, akiknek a látványvilágból elég ennyi is, ők a célcsoport. A fogyasztás soha nem jön fel, mint szempont, pedig ha megy napi 10 órát a PC, ami nálunk is meg több ismerősömnél is megvan, akkor azért évente meg lehet ezzel spórolni kb 30e forintot, ha valaki amúgy is átlépi a 210kw/h-t és dupla áramdíjat fizet. Kevesen számolnak ennek utána, mondjuk az is igaz, hogy kevés embernél fut ilyen sokat minden nap a PC.
Nekem pl simán bejönne és gondolkodtam is egy 8700g konfigon, de ezek után maradok a 4700g + 4060-nál még jó hosszú ideig, ahogy a mostani árakat elnézem. Van még pár régi dgpu-m, a 1050ti, annál erősebb a 780m és egy 1660 super is, annál viszont egyértelműen gyengébb. Kb a 1650 a szint, amit tud. -
ddekany
nagyúr
Sőt, a 3050 6GB is 25-50%-ot ráver egy 8700G-re. De a lényeg igazából, hogy az egy eléggé ignorált súlycsoport már játékfejlesztőknél, szóval 1080p-n is vergődés lesz, ha nem jól választja meg valaki a játékot... Ha valaki pont egy adott játékra vágyik, pl. PoE2, akkor szomorúság lesz.
-
pengwin
addikt
A GT 730 nem 11, hanem ~15-16 éves technika.
A számozásával ellentétben nem Kepler vagy Maxwell architektúra, hanem Fermi (GTX 400 sorozat...).
...és ez is tök jól mutatja, hogy az a kártya azért létezik, hogy átverjenek vele embereket. AMD-nél ugyanígy sokáig lehetett GCN1-es, sőt TerraScale GPU-kat kapni újabb nevek alatt, mintha GCN3 vagy Polaris architektúrájúak lennének. Javasolnám, hogy mindkét cég vezetése tojjon sünt.
-
hapakj
őstag
Nem gondolnám, hogy ennek a nagyrésze megmaradt lenne, hanem szándékosan gyártva volt az általam leírt use case-ekre.
Egy céget nem fogja érdekelni, hogy 4-5 ezer egy ilyen a használtpiacon VGA, ha kritikus eszközeibe kell egy csere alkatrész, amin mondjuk olyan szoftver fut, ami csak XP-n megy.
Akkor átverés, ha ok nélkül ezt ajánlja megvételre, s aki a DIY pc piacon mozog az értsen ahhoz, amit csinál, vagy vegyen megbízható forrásból kész megoldást.
-
Sinesol
veterán
Szóval azt érted kompromisszummentesnek, hogy fut rajta a játék, jól értem? Ez azért elég alacsony standard, de legyen.
A dedikalt vga-val szembeni példálózást már csak azert sem értem, mert egy régi 3060-al szemben is elvérzenek, pedig az sem kompromisszummentes, na és még mindig csak 1080p-ről beszélünk, ami ma már lassan fapad felbontás... -
Lacee83
tag
Arra gondolok, hogy legyártottak több milliót ebből feleslegesen és még mindig árulják hátha valaki megveszi. (11éves technika) XP-t alig használnak, és egy ilyen 15-20éves XP konfigba a használtpiacon 4-5ezer egy ilyen vga. Szóval érthetetlen miért van még ebből a polcokon. Persze biztos megveszik ha a polcon tartják, de ez egy igazi átverés..... 2025ben
-
ddekany
nagyúr
A GT730 (2GB GDDR5) arra jó, hogy legyen kép, ha nincs IGP-d. Bár ahhoz már feleslegesen erős és drága (30e+ Ft), de nem igen kapható alatta semmi újonnan. Van még a GT 1030, 32e Ft-ért, ami 4K-s monitorhoz kellhet, mert Intel IGP csak 10. generációtól tudja 60 Hz-en. Amúgy egy 1030-on ilyenek mint Overcooked 2, meg Torchlight 2 elvannak, am régebbi Intel IGP-ken már kínszenvedés lenne. A GT 1030 kb. az Ryzen 3200G szintje, ami meg 24e Ft, szóval a CPU + GPU olcsóbb mint az a kártya.
-
hapakj
őstag
Hátha semmire se lenne jó, akkor valszeg nem igazán lehetne kapni

Ha a teljesítmény nem számít, nincs integrált GPU, akkor ezek a VGA-k jó alacsony fogyasztású, olcsó, passzív megoldások.
Kompatibilitás is számíthat, pl a 730-nak még van XP-s drivere, míg az 1030-nak már nincs.
-
ddekany
nagyúr
Minek kéne kipróbálni az Internet korában, hogy tudd, hogy mire elég, és mire nem? Nekem amúgy elég (mi tőbb pont 8700G-re fogok valószínűleg frissíteni), mert nem nagyon játszok (ill. ha igen, olyat választok, ami megy a gépemen), de a tipikus játékos ember a hajára kenhetné. Igen, az egy drága hobbi.
Nagy csodát a 9xxxG-től sem lehet majd várni. Valamivel gyorsabb lesz... 10-20%? Továbbra is 2 csatornás DDR5 kb. 6000-en, azért.
-
Neurotoxin
őstag
Emlékeim szerint a Hitachi-t vásárolta fel a WD...Egyébként, ami Toshiba név alatt futott hordozható merevlemez fronton, egy konkrét vicc volt. ~20 éve belefutottam egymásután két hibás Toshiba 640GB TOHDDR640E04 Rocket Redbe és nekem pont elég volt, hogy messziről elkerüljem a márkát. Viszont most is van egy Maxell név alatt kiadott, Toshiba 500 GB-os hordozható meghajtóm..néha felakad az olvasófeje, kicsit pöccintek rajta és már működik is tovább. Mondjuk a rajtuk tárolt adatokért felelősséget nem vállalnék
-
D.Va
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ha jól emlékszem csak a Seagate és a WD gyárt merevlemezt, mivel a Hitachi-t (IBM) és a Toshiba-t is felvásárolta a WD, de a két márkanevet meghagyta, hogy legyen több (kamu) 3. és 4. gyártó is a piacon, nehogy nekik essenek a hatóságok monopólium helyzet miatt...
-
Dragon3000
nagyúr
Gondolom az nem zavar, hogy a konzolok is használják a felskálázást. Nem is értem, hogy a sima felskálázást miért kevered össze az ilyen 10x-es eljárásokkal, ahol több kamu képet látsz, mint valóst és még az eljárás is szar volt, ami a videóban szerepelt, az alap felskálázás mindhárom gyártó esetében teljesen rendben van.
-
Neurotoxin
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Jó-jó, de melyikben is lehet a mutatói alapján megbízni? Véleményem szerint, a Samsungban és talán Micro tulajdonában lévő Crucial-ban.
Merevlemez gyártók közül?
A felsorolt négyből leginkább talán a Western Digitalban bíznék, de mindegyik így vagy úgy eljátszotta már a bizalmamat.. -
-
Alogonomus
őstag
Pontosan az utolsó mondatod a lényeg. Kinek mi az igénye, ki mivel játszik.
A fentebb vázolt helyzethez például tökéletes megoldás egy integrált GPU.
De több idei játékhoz is elég egy 780M. Persze egy grafikára komoly hangsúlyt helyező AAA játékhoz nem elég az integrált GPU, ahhoz kell a 150-400 (600) watt közötti Geforce/Radeon/Arc kártya. -
tranceplanet
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
Lehet, hogy nem kellett volna hagyni, hogy a mesterségesen összezsugorított piac szabadon kartellezhessen és kialakulhassak a tröszt vállalatok.
Ki is gyárt memóriát:
Samsung
Micro
HynixKi gyárt merevlemezeket:
Seagate
Western Digital
Hitachi
ToshibaSzóval a többi gyártót nem kellett volna felvásárolni és beszántani. Ejj-ejj kartell, ejj-ejj tröszt!
-
hahakocka
őstag
A 8060S a legerősebb IGPU kb a 4060-4060Ti 7600XT szintjén. De az 600e ft tól indul kb 32-64gb memóriával és 16 mag 32 szálas Ryzennel 1-2TB SSD vel.
Én ezért veszek Mini pc t most amúgy is akartam 2. pc t. S a rendes pc t majd jövőre lehet akkor megvárom már a kövi CPU VGA kat év végére mert most addig minden drága lesz.... Akkor már veszek drágán az újabb genből inkább mint az előző(ket) drágán a ram drágulás okán... -
hajbel
addikt
-
Soderes
senior tag
Miért most kamuzzak?
Keresek olyan videót, ami 780m előnyét mutatja.
Annak mi értelme?Azért vagyok bad guy, mert ide hoztam az IGP-t.
Egy másik perspektívát.
Még mindig mi APU-sok fogunk jól járni.
Fedélzeti ram már bent van. Cserélünk cpu-t 9700G-re mikor megjelenik és töredék árból van a frissebb, erősebb gpunk.ddekany : Én nem fogok is ilyen sz*rokat venni 6 számjegyű összegért. Túl sokba kerül a teljesítményéhez képest. Egy valamire való dVGA annyi már, mint maga a konfig maga.
Amíg viszont nem próbáltad le ezt az IGP-t, addig ne szóld le. Volt nálam kölcsöne RX6400 és 3050 is. Nem voltam elájulva tőlük, finoman szólva se. -
-
ddekany
nagyúr
A linkelt videóban nem használ 4GB-nél többet.
A 8700G IGP és RTX 3060 összevetést meg nehéz értelmezni, mert a 3060 jelentősen használhatóbb, ha valaki játszani akar. Drága, igen, de ha valaki arra célra veszi a gépet, mit lehet tenni. A 8700G messze van a kompromisszum mentestől, egy RTX 3050 6GB is leveri, mint az általad linkelt videón is látszik.
-
Soderes
senior tag
Ha nem tudod hol állnak, akkor miért mondasz ilyen hülyeséget.
Nincs jelent meg még a 9700G a 16CU-s Strix Point-tal.
Jelenleg ez a legerősebb IGP, amit gyártottak. Full HD-ba visz mindent kompromisszum nélkül.Mennyi a 3060-nak a MSRP-je? 329 dollár.
Mennyi Ryzen 7 8700G MSRP-je? 329 dollár.Épp erről beszélt itt pár fórumozó.
Egy petákot nem adok dVGA-ra többet. Mert csak lehúzzák az embert.Igaza van annak, aki kivált PS5-re vagy majd az új Steam Machine-ra.
-
Low Noise
senior tag
Vajon milyen hatalmasak az AI parkok, hogy a világ összes felhasznàlója szàmara hiánycikké tudják tenni a memóriát?
-
hapakj
őstag
Én úgy tudom a fix frame buffer beállítás kompatibilitási dolog régebbi szoftvererek miatt.
- hja lehet, csak az is problémát tud okozni, hogy külön memory poolként reportálja modern API-ban (DX12 / Vulkan) is. Amint már említettem, ennek lehet, hogy más cache coherency policy-k biztosítása lehet.De belefutottam már, hogy ennek meg az lett a következménye, hogy a szoftver megadta magát, mert 2GB-s gondolta a videókártyát, miközben még ott volt 30GB-nyi ugyanolyan sebességű RAM.

-
kromatika
veterán
Jövöre még komolyabb árak várhatók. Aki konfigot tervez össze rakni érdemes minnél előbb sajnos.
-
pengwin
addikt
Az nem hit kérdése, hogy egy belépőszintű dGPU a legdurvább asztali IGP teljesítményének sokszorosát hozza.
Te elvagy vele, de rengeteg embernek édeskevés.
Egyébként rendes modern OS alatt nem kéne sok RAM-ot fixen lekötni az IGP-nek - ha szüksége lesz rá akkor majd dinamikusan bővíti a keretet. Legalábbis Linuxon már így kezeli.
#84 Sinesol
Azért nem rossz a 8700G CPU része... baromi hatékonyan teszi a dolgát, alig kell neki hűtés, nagyon jó a perf/W.
A modern IGP-k kb. úgy állnak, hogy sokkal jobban jár az ember ha játékra vesz használtan egy GTX 1650-1660-at, vagy RX 6400-6500-at. A dedikált memória miatt még a tényleg gagyi belépő kategória is észrevehetően az APU-k előtt jár.#90 hapakj
Én is úgy gondoltam, hogy már a Windows is így kéne kezelje, csak nem voltam benne biztos.
Én úgy tudom a fix frame buffer beállítás kompatibilitási dolog régebbi szoftvererek miatt. -
-
Sinesol
veterán
Jobban jartal volna egy sima igp-s 9 es sorozattal, ott legalabb erös a cpu, a vga meg ott is ugyanugy semmirevalo. Nem tudom hol allnak most ezek az APU-k, de egy 3060 teljesitmeny mar FullHD-ra is kell, hogy legalabb egy ertelmes medium/high setting menjen stabil 60+ fps mellett.
-
hapakj
őstag
Felesleges annyit kiosztani. Az csak elveszi a CPU-tól a lehetőséget, hogy használja.
Igazából nem tudom miért kell a Radeon IGP-knek ilyen dedikált Frame Buffer, de szerintem 2-4GB bőven elég. (Ilyen cache coherency policy-k biztosítása miatt ilyen pool, meg esetleg rá tud optimalizálni, de 2-4GB erre bőven elég kellene legyen)
Ha abból kifogyna úgyis automatikusan használja a többit, sebességben meg nincs különbség.
Jó, mondjuk egy szarul megírt játék problémázhat, ha ez az érték alacsony, de igazából indokolatlanul
-
Soderes
senior tag
A végén még igazam lesz az IGP-vel kapcsolatban.
Pontosan ezért vettem 8700G a nyáron
Gigabyte B650 AX V2 lappal
Az UMA 16GB kiosztható a gpunak.Probléma megoldva.

Nem hiszek már dGPU-ban, amióta 2019-ben gyártók duplára emelték az összes VGA árát.
-
pengwin
addikt
Remélem ez azért elindít egy trendet a játékok optimalizálása felé.
Hogy az egyik fórumtárs aláírását idézzem: "Az emberek azt hiszik az optimalizáció úgy működik, hogy kocka felkel reggel, ráver a falloszával háromszor a programkódra és már gyorsabb is."
Hát nem így működik. A nagy felbontású és részletességű textúrákon nem nagyon lehet sokat optimalizálni,
#5 b.
Te is tudod, hogy NV-nél nem csak a VRAM mennyisége és sávszélessége van kiherélve, hanem a PCIe is - pedig ez kéne legyen a biztonsági tartalék. Egy 9060XT 8GB teljesítménye nem fog ugyanannyira a béka segge alá zuhanni, mint egy 8GB-s 5050, 5060 vagy 5060 Ti-é.
Ebben a kategóriában nagyon nehéz NV kártyát ajánlani, amíg az a felállás, hogy:
- 9060XT 8GB sima 5060 árban van
- 9060XT 16GB az 5060 Ti 8GB árában van, jó 30 ezerrel (~15%) a 16GB-os 60 Ti alattAz AMD alsókategóriás kártyái így egyszerűen "jobb csomagok". Nekem úgy tűnk AMD-ék kivételesen sokkal jobban végiggondolták, hogy mi kell egy ilyen termékbe.
Szerintem pont az 5070 egy viszonylag nyugodtan ajánlható kártya, BF akcióban van most 215 ezerért, amivel kb. 10-15%-kal alávág a legolcsóbb 9070-ek árának. Simerősnek tavasszal 9070-es gépet építettem, és akció nélkül most sem szívesen venném az 5070-et, hacsak nem kell nagyon-nagyon valami NV fícsör (értem ezalatt: CUDA, OptiX, NVENC).
#78 Helsing
Ne aggódj, az 5060 TI tök jól ki tudna használni 16GB RAM-ot... annnyira, hogy kár volt 8GB-os verziót csinálni belőle.
Nem tudom miért kell a haladás ellen ágálni: nekünk az a jó, ha minden kategóriában egyre többet kapunk a pénzünkért.
Egyébként tudtommal nem voltak még 3Gb-es GDDR modulok amikor megjelent az 5060 Ti, szóval technikailag csak 8 vagy 16GB-os lehetett volna, de 12-es nem... mondjuk ennyi pénzért az is gáz lett volna. A korrekt termék 16GB-os lenne, a mostani 8GB-os verziók áráért. -
Helsing
aktív tag
Nem igazán értem hogy 5060 Ti-ra minek 16GB RAM. Nekem 4070 Super van, 12GB RAM-al. Az enyém ki tudja használni a 12GB-ot. Az 5060 nem hinném.
Mondjuk 4070 Superre lehet nem ártott volna a 16GB. Bár szerintem 4K-ban már amúgy is lehet, hogy kevés lenne a VGA. 2K-ban teljesen jó. De oda meg nem kell 16GB. -
Qtya123
őstag
Lehet hogy bizonyos helyzetekben és beállításokkal használhatók ezek.
Nem lehet hogy és nem bizonyos esetekben, hanem sok esetben és egyszerűen használhatóak ezek.
A mondandód többi része meg olyan, hogy lehet ezen elmélkedni és van is benne igazság, de nem tudsz beleszólni a GPU fejlesztésbe, ezt kapod, ha használod használod, ha nem, nem. Max nem veszed meg. Milliószor hallottuk már, hogy hehehe majd jól megnézhetik magukat, mert majd senki nem vesz tőlük, zsugorodik az asztali PC piac, majd jól árat kell csökkenteniük. Látjuk.

Továbbá én úgy gondolom, hogy az sem lenne épp annyira nagy buli, ha mindig valami irdatlan nagy fejlődés lenne, mert akkor meg azon menne a hiszti, hogy a 2 éve vett hardvereidet gyakorlatilag dobhatod a kukába és muszáj megvenned 2 évente a legújabbat, ha nem azt akarod, hogy az adott évben megjelent játék 20 FPS-el menjen a 2 évvel ezelőtti hardvereden.
-
brabbitz
aktív tag
Viccen kivul kezdem megérteni azokat akik átpártolnának konzolra

-
hapakj
őstag
Hát ugye kb minden dolognak a fejlődése átcsap logaritmikusba egy idő után, s hát ez a GPU-k teljesítményével se lesz másképp.
Illetve utóbbi időbe eléggé általánossá váltak a 1440p / 4K monitorok 144Hz+-al.
Szóval a probléma tér legalább négyzetesen növekedett, míg a teljesítmény max lineárisan, szóval mindenképp kell valami áthidaló megoldás.
Egyébként azt se mondanám, hogy annyira ne fejlődnének a GPU-k. RDNA4 úgy tűnik elég jól sikerült, meg annak ellenére, hogy az nVidia manapság elég AI fókuszu a 30-as 40-es széria sem lett rossz szerintem.
-
troviko
senior tag
Várom, hogy mikor lesz 100 e ft a GT 1030...
-
D.Va
őstag
Lehet hogy bizonyos helyzetekben és beállításokkal használhatók ezek, ettől függetlenül egész ahogy van annak a következménye hogy a gyártók nem akarnak/tudnak már igazán hardvert fejleszteni (csak pénzt lapátolni) hogy gyyorsabbak legyenek a gpu-k, inkább letolják a torkunkon ezt az egész képjavítósdit és előadják hogy hú de jól jártunk mi vásárlók, miközben szinte alig van igazi tényleges valódi fejlődés a hardver gyorsaságában.
-
kilua
senior tag
Megjegyzem ha ez az mesterséges intelligencia dolog tényleg lufi lesz akkor az állami támogatások csak több levegő a lufiba és az a baj hogy mivel ameriai állam is adósság válságban van ezért nem tudja az állam sem finanszírozni a végtelenségig a dolgot. Azaz ebből is nagyobb baj lehet mint a 2008as válság...
Vagy túl sok vészmadárkodó videót tolt manapság elém a YouTube 😅
-
Qtya123
őstag
Kiválasztottál egy eljárást egy rossz beállítással és egy adott részletet. Ez alapján leszűrted, hogy minden képjavító eljárás gusztustalan és parasztvakítás.....
Nézd meg pl ezt a videót, ugyanúgy Cyberpunk: [link]
Szerintem semmit nem látsz, amire azt lehet mondani, hogy gusztustalan és húúú inkább az alacsonyabb FPS mellett dönt az ember, mert a képjavítás egyszerűen használhatatlan.Igen, elképzelhető, hogyha képkockáról képkockára kielemezné az ember a videót, akkor lehetne mondani, hogy hopp a 134 és a 135 frame során jaaaaaj az egyik objektum sarkán ha megnézed akkor úúúú 3 pixel elmosottabb volt, mint a natív esetén, kukába vele.

-
cucka
addikt
Ez a "lossless scaling" nevű termék, annak is a 10xFG beállítása, ahol már látványosan nem működik jól.
Mit akarsz ezzel bizonyítani? A dlss és fsr upscaling jól működik, a dlss framegen jól működik. Ki a tököm használ lossless scaling-et? És ha használja is bárki, mi a tökömért állítaná be 10x frame generation-re, ahol nem működik jól? Egyáltalán, miért van ilyen opció ebben a termékben? -
hapakj
őstag
De ez a Lossless Scaling kb a legrosszabb megvalósítása ennek az eljárásnak.
Köze sincs működésben és minőségben egy rendesen játékba integrált DLSS-hez.
Én ezt nem is tartom igazi Upscaling, FrameGen megoldásnak. Az a DLSS, FSR meg XeSS
Ezek közül a DLSS esetében, nagyon minimálisak voltak az artifactok, ami bőven megérte a dupla FPS-t.
-
ddekany
nagyúr
Túl nagy a tét, szerintem nagyon messzire megpróbálnak majd elmenni. Azaz, ha nincs elég energia, akkor majd valaki másoknak nem jut. DRAM-nál is ilyesmi történik.
Az adatokból kifogyás mint az AI fejlődésének korlátja csak mítosz. Eleve empirikusan tudjuk magunk kapcsán, hogy egy ponton túl nem szükséges még több adat a fejlődéshez, tehát matematikailag ez nem akadály. A gyakorlatban meg most, az általános célú LLM-ekhez már rég nincs új anyag érdemben, de mégis fejlődnek, mert fejlődik a betanítási módszer (pl. a Reinforcement Learning egyre fontosabb része, és ahhoz eleve nem kell sok adat), és fejlődik az architektúra. Hogy lesz-e belőle minden fontosban ember feletti intelligencia, az persze ettől még nem eldöntött.
-
hapakj
őstag
Hát kamunak kamu, de ahogy látom egyesek nagyon rágörcsöltek, hogy ők bizony csak raszterizációval kiszámolt pixeleket akarnak látni.
Pedig az egész valósidejű számítógépes grafika csak a csalásról szólt mindig is

Most elértünk oda, hogy elég sok pixel és fps rendelkezésre áll, hogy előnyösen tudjunk részleteket interpolálni. Én nem látom mitől másabb ez mint az eddigi bármelyik csalás

-
D.Va
őstag
Igen a Gabecube egy opció lehet, de azért a PS5-ön a hardcore-abb játékok szerintem jobb..., én nem várok nagy teljesítményt a Steam PC-től natív grafikán használva bullshit képjavítók nélkül, főleg hogy soha nem kapcsolnám be ezeket a kamu fps generáló szutyok eljárásokat, mert semmi értelme. Sz*ból nem lehet várat építeni, mint ahogy a felskálázás is parasztvakítás a mai napig.
-
hapakj
őstag
-
bossbob
tag
Egyetértek!
Egyébként csak az anti cheat az egyetlen dolog ami ma egyelőre leküzdhetetlen akadály a Steam Machine számára.
Ugyanis a Protonnal a valve azt mondja a fejlesztőknek hogy nem kell fejlesztenetek linuxra, azt majd én megoldom, csak ne tiltsátok.
Az anti cheat viszont ugyebár más tészta mert az egyszerűen csak tiltja a linux usereket. -
cucka
addikt
Ez technikailag már most is így van, pl. egy processzorba integrált gpu a rendszermemóriát használja. Az apple M chipeknél alapból megosztott a memória.
Ami nehezen megvalósítható, az hogy egy modern gpu-hoz szükséges áramfelvételt és iszonyat feszes memória időzítéseket megcsinálni cserélhető gpu (vagy memória) foglalattal. Az, hogy minden forrasztva van, az nem véletlen, műszaki okai vannak.
GPU fogyasztását most is tudod korlátozni. Akár te magad, szoftveresen. Vagy ha laptopot veszel, ott alapból korlátozva vagy a fogyasztás. Ez egy megoldott probléma.
De az van, hogy aki 6-800 vagy 1000 eurót kifizet egy videókártyáért, az elsősorban teljesítményt akar. -
ripla
addikt
Akkor neked is.

Steam Machine -
DraXoN
addikt
Részemről a Steam Machine holmira nem kicsit leszek kíváncsi.
Ha nagy mennyiségben adnák el, talán jót tenne a játékok optimalizációinak is.
Talán a Linuxon való játék is kap nagyobb támogatást a nagyobb kiadók részéről és a "csalásvédelmi" holmikba bekerülne a nyílt platform is. -
Alogonomus
őstag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Az otthoni és irodai piacra annyit fognak gyártani, amennyi azon az áron elkel. Az AI ipar pedig közben nagyjából bármekkora leeső kapacitásra vevő lesz, mert az AI az új évezred "fegyvere", és egy hiperszonikus rakétánál sem azon aggodalmaskodnak, hogy miért nem lehet pár százalékkal olcsóbban előállítani.
A lakossági és kisvállalati vásárlók kiszolgálása eddig is csak kötelező teher volt a ipar számára, mert az igazi hasznot a milliárd dolláros üzletek hozták, ahol az egységnyi chipterületért sokszor akkora összeget lehetett elkérni Threadripper/Epyc típusú CPU vagy H/L/B és Instinct típusú GPU kialakításban.
A gyártók talán még köszönik is a lehetőséget, hogy a megugró árak miatt a mondjuk 1000 dolláros felsőközép-kategóriás asztali termék helyett 5x akkora chipterületből 50x akkora hasznot hozó szerverterméket készíthetnek, miközben –a felsőközép-kategóriás termékek 1000 dolláros ára miatt– a boltokban nem alakul ki termékhiány. -
D.Va
őstag
Egész életemben PC-s voltam (a PSP volt az egyetlen kivétel), a mostani PC-m is már vagy 7 éves egy Rizen + RX580-al, így ideje lenne fejleszteni, de ezen a ponton már 1000 százalék hogy gamingre már sosem fogok PC-t venni. Egy PS5 az egyetlen elérhető és értelmes gaming alternatíva.
Sőt ezen a ponton már csak azért sem vennék PC-t, mert undorító és gusztustalan amit a gyártók művelnek a kamu áremelésekkel. Az ilyeneknek egy forintot nem adok. Az egyetlen aki még nem esett át a ló túloldalára az áremelésekkel, az AMD. -
DraXoN
addikt
gyakorlatilag már ott tart a dolog, ha van is elég hardver (nincs) az igényeiknek, még elegendő energia (áram) se áll a rendelkezésükre ... 2-3 év múlva az AI több energiát fog igényelni önmagában mint az emberiség AI nélküli össz.energia felhasználása.. kérdés ez mennyire tartható nem csak rövid, de hosszú távon is.
a "szuper intelligencia" meg... kérdéses elérhető-e a jelenlegi modellekkel, eléggé ott tart már pár nagyobb modell, hogy nincs már mivel etetni információilag mert mindent megadtak nekik amit az emberiség több ezer év alatt megalkotott (és digitalizálták azóta)... nem véletlen, hogy MS és mások is az aktív felhasználói elemzésre mennének rá, "nincs több input" különben, így a modellek olyanok maradnának amilyenek, nem fejlődnének tovább kellő gyorsasággal (azt a kérdést is meg kell említeni, hogy eleve csak feltételezés modell szintjén, hogy ez kialakul ha elég adattal van etetve, majd "úgy tűnik" van).
Ugyanakkor egyre nagyobb a nyomás, hogy gazdaságos legyen az AI, így mindenbe is elkezdték beépíteni (hűtőgépbe, weboldalak "chatbot" jába, mindenhonnan is jövő, felbukkanó "személyi asszisztensek"). -
Soderes
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Kösz, hogy képbe hoztál.
Nem olvastam sehol sem erről. -
Neurotoxin
őstag
Ha felemelik az egekbe az árakat, a consumer piac teljesen bedől, mert nem fogják tudni megfizetni az emberek. Ha csökkenni fog a kereslet, csökkennie kell az árnak is. Persze, a tech brók addig is feltölthetik memóriával a szerver parkokat. Előbb-utóbb úgyis magukkal rántják a piacot..
-
Baltazár123
őstag
A prohardveren még nem volt cikk erről kifejezetten, de itt egy videó zachtól: https://www.youtube.com/shorts/11uz4gQViQo
Neki olyan információ vannak, hogy a szerver/vállalati célú HDD gyártás iszonyat nyomás alatt van és már csak 2027-re vesznek fel megrendeléseket a gyárak. Ráadásul napról napra rosszabb a helyzet. Ez is egyébként kapcsolódik az AI-hoz. Illetve Zach is tippelget, hogy persze egy gémert, aki SSD-t vesz nem érinti azonnal és közvetlenül a HDD para, persze ott van neki a NAND para és az SSD árak már eleve emelkednek, de mi lesz, ha nem akarnak a cégek 2 évet várni a HDD-re, hanem vesznek SSD-t helyette, nagyon drágán, akármilyen áron, csak legyen valami, mert lemaradni az AI üzletben sokkal nagyobb veszteségnek néz ki a cégeknek?
Nem bírják a HDD gyárak a megnövekedett igényeket és a kapacitás fejlesztése komplexitásban összemérhető simán a NAND gyártással. Illetve gondolom pont az a gond, hogy túl sokan lufizzák az AI-t és irdatlan pénzt a kapacitás fejlesztésbe belerakni, ha van esély AI lufira és kidurranásra, elég kockázatos. Ebbe belebukna a vezér, most meg csak az van, hogy annyit kér a termékért, amennyit nem szégyell. Persze ha már tartósnak ígérkezik az AI, akkor megindulhat a termelési kapacitás felzárkóztatása, de eleve egy ilyen beruházás több év, mire termel.
-
ddekany
nagyúr
Az AI roham azzal is veszélyezteti a világpiacot, ha "kipukkan", mert irtózatos tétet tettek fel rá a tech brók, és egyre csak emelik. Rántanák magukkal a befektetőket, tőzsdét, stb. Lényegében addig akarják odázni lufi pukkanást, amíg el nem érik a célt (super intelligencia), onnantól meg erősen megváltozik a játék. Az állami (USA) szabályozás is ezt fogja szolgálni (pl. garanciák adása a még újabb befektetőknek), hiszen erős befolyásuk van ott. Szóval akkor lesz DRAM, ha maguktól úgy döntenek, hogy most már van elég adatközpont, vagy ha bénák és elveszítik a kontrollt, és bedől az egész.
-
Soderes
senior tag
Más téma, de mégsem.
Jó múltkorában nézegettem az árlistákat.
A NAS-omba néztem HDD-t.
Majd lementem hídba, mikor megláttam az árakat.Tavaly nyár végén vettem legutóbb merevet.
70-80% felment némelyiknek az ára.Lemaradtam valamiről?
-
Soderes
senior tag
Lehet megint lesznek DDR 5 és DDR 6 kártyák külön árkategóriában. Mint anno voltak 3 és 5 szerelt változatok.
5-ért fizetsz 250-300 dódót, 6-ért majdnem a dupláját.Ki fogja megvenni a felezett memória kapacitású VGA-kat?
A kutyának se fog kelleni egy 4GB változat. -
ripla
addikt
Ó dehogynem. Elég néhány lokális háború az ellátási láncokkal kapcsolatba hozható országok ellen (mai hír, Japán ultimátumot adott Kínának, ha megtámadná Taiwant, ahol ugye a bolygó legnagyobb, ha nem a legtöbb memória modulja készül), vagy egy összehangolt támadás a netes adatelosztó központok ellen (helló szia Amazon Web Service meg Cloudflare), és össze is omlott a globális hálózat. Onnantól meg fekszik a Világpiactól a tőzsdéken át minden.
Az a baj, hogy túlságosan függnek az emberek az online jelenléttől, és lassan már egy vajas kenyeret sem tudnak megkenni mobiltelefon nélkül. -
felkell pörgetni a régi gyártósorokat és jöhet az 1024 bites gddr4 a közép és alsó kategóriába.
-
Neurotoxin
őstag
Aztán egy mennyivel jobb világ volt! Bár én a Riva TNT2/Voodoo 3 2000-nél kiszálltam ebből az őrületből, mert nem lehetett már akkor sem követni árakat és egyébként is kezdődött az egyetem...
@Sanchez638: +1. Így is akkora backlog-om van konzolon, hogy sosem érek a végére. Sőt, már ott tartok, hogy 5-7 éves játékokat veszek inkább újra elő.
-
Qtya123
őstag
-
ripla
addikt
Már most 200k, ha marad ez az AI hülyeség ebben a formában, akkor jövő év végére 1 millába fog kerülni.
Nagyon hamar el fogunk jutni oda, hogy politikai szinten fogják szabályozni ezt a beteges AI őrületet, mert eddig csak embereket rúgtak ki miatta, meg ellepte a netet az AI generált hulladék, de most már lassan ott tartunk, hogy az egész világpiacot veszélyezteti a léte.
-
Qtya123
őstag
Minden napra egy új hír. Drágul a ram, vga, ssd, mobiltelefon...
Lehet újra kell gondolnom a gépfejlesztést. Idén szeptember körül döntöttem el, hogy jövő tavasszal lecserélném a DDR4 konfigot, mert nem mai darab már:
10. gen intel proci, RTX3080 és egész jó ram kit (G.Skill Trident Z Royal F4-3600C16D).
Procin és ramon elég erős tuning van, a ramok simán mennek 4000 16-16-16-34 értéken.De látva ezt az elmebetegséget és lévén 2560 x 1440 felbontáson játszom, lehet hagyom még tovább ezt a konfigot. Nem mai darab, de nem sok dolgot kell visszavenni új AAA játékoknál sem, hogy bőven legyen FPS.
Aztán lehet a kivárással majd csak annyit érek el, hogy ami ram kit most 100e, az teszem azt jövő év végére 200e lesz.
-
elde55
csendes tag
Az ötlet jó, de technikai akadályi vannak. A memória huzalozásnak ugyan akkora hosszúságúnak kell lennie, mert különben a késleltetés különbözne és az szinkronizácios overhead-t okozna. Ezt jelenleg kizárólag integrált chip-ekkel lehet gazdaságosan megoldani.
Ezen felül a grafikus memória kb 20x annyi adatot tud mozgatni (ismeretem szerint 70GB/s vs 1TB<, ha hülyeséget írtam kérlek javítsatok ki), ennek megfelelő az árazása.
-
Franklin
addikt
"PC Gaming Is Dead!" 25. évfolyam, 11. rész
-
Baltazár123
őstag
Épp erről beszélgettünk a ramos para fórumban
hogy a van ram,ssd, újabban már HDD para is (vállalati szegmensben már csak 2027-re vesznek fel megrendelést a gyárak) és jön majd a vga para is (újra). A covid alatt vagy inkább utána kellett megpusztulnia a gyerekem gépében a 660Ti-nek. Amikor a vga hiány is volt természetesen és ami régi dgpu volt, de neki használható volt, mert van konzol és csak roblox meg hasonlók futottak PC-n. Illetve le szokta nyúlni a játszós gépet pár hónapra, ha mégis PC-n akar valamit kijátszani
szóval őt kiszolgálta a 660ti is, de megadta magát a kártya sajnos.Körbenéztem és majdnem kiestem a székből, hogy milyen árak voltak akkoriban. A végén egy "erős" nek hirdetett 1050ti-t vettem 55e pénzért, amin volt még valamennyi bolti garancia is. Igencsak nem volt jó érzés egy használt cuccért ennyi pénzt leszámolni a srác markába, de nem a srácot okoltam, sőt az akkori körülmények között jó vétel volt a részemről.
Olyan "jó" lesz ezeket újra átélni, 2 hónapig kerestem kártyát, közben a gyerek nyüszített, hogy mikor kapja vissza a gépét....
Ha most fog elpusztulni a gyerek gépében a most benne levő 3060, akkor falhoz vágom az egész gépet, legalább gondolatban.
igyekszem viselkedni, ha lehet, de remélem nem a következő vga para alatt döglik meg a dgpu -
ripla
addikt
https://store.steampowered.com/sale/steammachine
Ahogy mondtam is, egy remek árazással a Valve megint jókor lesz jó helyen. Pillanatok alatt el fogják kapkodni, egyre biztosabb vagyok benne.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezert kinal az Nvidia egyre tobbet, aki ilyen grafikai szinten es beallitasokkal akar jatszani. Az Nvidia mar 32GB-nel jar, az AMD pedig 24GB-rol visszalepett max 16GB-ra.
De megint tul van magyarazva a vram, epp az ujabb jatekokban es RT-ben teljesit jobban vagy egal a 16GB-os 9070XT mint a 24GB-os 7900XTX.
A GPU ero/arch sokkal tobbet szamit. -
Viszont ellentétben a RAM-mal a VGA-árak még nem mentek fel, szóval akinek nincs új vga-ja, ellenben van rá lehetősége most érdemes megvennie.
A magam AMD Radeon RX 9070 XT-m árát néztem meg, nagyjából annyi mint amikor rendeltem az Alza-ról.
-
hunbiro
csendes tag
Hülyeség vagy talán mégsem?
Lehet el kellene kezdeni olyan alap lapokat gyártani mint az xbox meg ps ahol 1 ram bázisból gazdálkodik a gpu és cpu. Külön cserélhető gpu foglalattal mint a proci. Valamilyen szinten olcsobbá tenné és felhasználó barátabbá és áram barátabbá válna a technika. Jah és korlátozni kellene a fogyasztását a gpuknak. Mondjuk 100-150w max érték határig növeljen teljesítményt. Lassan a telefonokba lévő gpu nagyobb teljesítményre képesek mint az aztalai gpuk w/teljesítményt tekintve.
-
DraXoN
addikt
Majd jön a kártyákba az AI-alapú textúra tömörítés ... olyan 70%-al csökkenti a memória igényt (és a játékok telepítő méretét).. cserébe lehet majd venni új kártyát (bár elvileg RNDA 4 esetén már működik teszt, de kérdés mennyire hatékonya, és az előzetes változathoz képest a végleges nem-e igényel valami extra hardveres implementációt, NVIDIA meg szokásához híven új kártyához köti majd ezt valami hangzatos névvel pl. "Textur core").
Kicsit más, de volt anno próbálkozás ilyennel még a 6200-as geforce-ok esetén, hogy minimális ram volt csak rajtuk (NVIDIA TurboCache, 32 vagy 64MB ram volt csak a kártyán, minden más PCIE 1.0-án keresztül volt elérhető... akkoriban már jellemzően 128MB alatt nem volt kártya, de inkább 256 vagy 512MB volt az elterjedtebb a kártyákon.. erre azon 32MB-os kártyák ... heh)... De pár éve AMD is újra próbálkozott ezzel a VEGA valamelyik HBM-es változatával, hogy rendszer memóriát használt volna főképp és a 8GB HBM csak mint gyors ram volt jelen (és kiegészíthető volt HBCC révén)... nem igazán volt hatékony, bár a Resizabe bar úgy rémlik emiatt került elő mint "szükséges dolog a régi limit átlépésére".
Sajnos a sebesség és késleltetés még mindig gond a "külső ramal kiegészített" működésre... még a PCIE 5 is kevés 16x sávon (amit az Intel nem is tud ha PCIE 5 nvme meghajtót használnánk ... akkor ott csak 8x sáv marad a VGA-nak
)
Csak egy baj van a második résszel ... még külső ram sincs már jó áron, és ki tudja hol a vége ennek (jó nagyot fog pukkanni ez a AI lufi... vajon hány céget visz majd magával). -
hokuszla
senior tag
AMD Reportedly Planning GPU Price Increase as Memory Costs Spike
AMD is reportedly preparing for a round of GPU price increases, with rising memory costs cited as the reason.

https://www.techpowerup.com/342990/amd-reportedly-planning-gpu-price-increase-as-memory-costs-spike
https://www.pcgamer.com/hardware/graphics-cards/amd-is-reportedly-planning-a-gpu-price-rise-as-the-memory-shortage-crisis-bites-and-odds-of-decent-black-friday-graphics-card-deals-look-increasingly-slim/
-
Sanchez638
addikt
Hála az égnek értelmes játékok nincsenek mára. Nincs mihez új gen megoldást választani. Aki meg dolgozik vele, majd kitermelni..
-
FLATRONW
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Pont hasonló tesztek voltak az előző generációánál, ahol fordított volt a helyzet, 100-500 MB-al jobb volt az NV memóriakezelése, ami néhány játékban jól jött. Viszont a többség olyan volt, hogy a tesztekben még az NV kártyák nem omlottak össze, viszont a valóságban csak néhány percig bírták tovább, mert idővel ott is elfogyott a memória.
-
Alogonomus
őstag
Akár beletörődik valaki akár nem, az 5060 Ti esetén is érdemi különbséget jelentett akár már pár éves játékok esetén is az az extra 8 GB a lényegében teljesen megegyező GPU "körül".
Ráadásul nem is csak 4K Ultra grafika esetén, és ez az állapot minden bizonnyal csak súlyosbodni fog az elkövetkező időkben, mivel a grafikusok a textúrák méretét biztosan nem csökkentik, ahogy az egyre minőségibb raytracing/pathtracing/framegen/upscaling és egyéb szoftveres/hardveres funkciók is csak egyre több memóriát fognak igényelni. -
cucka
addikt
válasz
Alogonomus
üzenetére
A linkelt videóból pont ez nem derül ki, amit írsz. Ahhoz az kéne, hogy összehasonlítsák, mennyi a teljesítmény-esés a két kártyánál akkor, ha elfogy a vram.
A videókártyán a memória egy nagyságrenddel gyorsabb, mint a pcie áteresztőképessége. Szóval szerintem sokat nem számít, ha kifogy a ram, akkor akadni fog.
-
válasz
Alogonomus
üzenetére
8 GB az 8 GB es kesz.
lehet itt kiméregetni , meg ha túfut ez kevésbé esik be az meg jobban, ez a bullshit része, hogy meg tudjátok magyarázni azon miért sokkal jobba 8 GB mint ezen, de elfogy és kész, oda több Vram kell ezen is és azon is. -
Matula 007
tag
Vannak kártyák (5060 8GB) amiket ha lefeleznek 4 GB-re nem lesznek használhatók rendesen, és a gyártónak nem érdeke ilyen kártyát csinálni ha tudja a vevő hogy nem lesz használható. Drágábban viszont foghúzva de megveszi a vevő mert legalább tudja, hogy működni fog megfelelő teljesítménnyel.
-
Alogonomus
őstag
Például a 8 GB-os 9060 és 9060 XT modellekkel sincsenek pariban a 8 GB-os 5060 és 5060 Ti modellek, amik a felezett PCI-E csatornák miatt egyre több modern AAA játékban low/mid beállításra kényszerülnek, míg a Radeon kártyákkal a 8 GB fölé csúszás sem okoz katasztrófát.
Nem csak a nyers memóriakapacitás számít, hanem az is, hogy melyik kártya marad használható a memóriakapacitás szűkössége esetén is, és melyik kártya nem engedheti meg magának a a memóriából kifogyást, melyik kártyára kell eleve dupla memóriakapacitás a versenyben maradáshoz. -
csaba951
veterán
Gyártói szempontból ez egyszerű lesz. RTX 5050/5060/5060 TI-t eleve nem is gyártanak majd. Az erre lekötött memória kapacitásból csinálnak csak RTX 5090-et. Ami kártyát egyáltalán gyártanak, azoknak meg megemelik az árát, mert ugye hiány van, kevesebb kártya készül.
#1 gulupeti
>Nem is lesz rajtuk?Nagyszerű ötlet, számíthatsz az éves bónuszra!
A többiek meg szedjék össze magukat végre! Hasonló, előremutató ötleteket kérek!
#3 bossbob
Ezt a mostani helyzet nem az AI miatt van. Egyszerűen pánikba estek az emberek a semmire. Nehéz ezzel mit kezdeni.
-
ddekany
nagyúr
4GB-s videókártyák, mi? Időutazás...
De kell igazi időgép is, szólni a már elkészült játékok fejlesztőinek, hogy ne 6GB-8GB-ra lőjenek. -
Busterftw
nagyúr
Lassan egy eve kinn van az uj generacio, nem kell ennyit varni es akkor nincs dragulas.
-
atee
őstag
Ha ez így megy tovább akkor a PC-m eladásánál belvárosi garzont beszámítok!
-
hapakj
őstag
Ezt nem olyan egyszerű optimalizálni. Igazából a több VRAM épp azért kell, mert a GPU-k teljesítménye már elegendő nagy felbontáson részletesebb kontentet megmozgatni.
Ha nincs min dolgozni a GPU teljesítményre sincs szükség.
mondjuk az előnyt adhat az olyan innovatív technológiáknak, mint az nvidia féle Neural Texture Compression, ami pont a GPU perfet használja a memory pressure csökkentésére.
-
bossbob
tag
Pár éve a kriptó láz szívatta a gémereket, most a memória válság (amit ha jól tudom az AI láz indított el). Még az ág is húzza az embert...
Remélem ez azért elindít egy trendet a játékok optimalizálása felé. Régebben több figyelmet kellett fordítani arra hogy ne egyen meg minden erőforrást egy közepesen kinéző játék.
Mert ugye manapság a 8GB VRAM elvileg semmire sem elég már. -
Lassan az lesz hirerteku, ha vmi olcsobb lesz...
-
Az "olcsóbb" Nvidia kártyákon hogyan lehet még jobban visszafogni a ram kapacitást? Nem is lesz rajtuk?
Új hozzászólás Aktív témák
- Sapphire Radeon RX 6950 XT Nitro+ 16Gb dobozában minden tartozékával eladó!
- ASUS RTX 4070 Ti TUF Gaming 12GB OC (9 hónap magyar garancia)
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X 16GB - Garancia
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó egy Xiaomi 12T pro
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3358
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
A cégnél már próbáltam átnevelni a kolleginákat a helyes képernyőhasználatra, mert azoknak is állandóan folyik a szemük, nyomják a műkönnyet ezerrel, mintha muszáj lenne, a nap végére meg emiatt mindegyik kész diló.

Amúgy én ezt kábeleknél, hub-oknál tapasztaltam. Persze én tudok róla, hogy erre figyelni kell. Csak tudják, hogy az egyszeri vásárló feltételezi, hogy ha valamire ráírják hogy "4K", akkor nem csak valami gonosz tréfáról van szó (tudja, csak 30 Hz-en... vagy valami TV-s kevesebb színű formátumban, ha valaki rájön, már ha Intel IGP tudja).

.
), hogy 4K-n is meglegyen a 60 Hz és még el is bírja a gyári táp, persze irodai feladatra kell, nyílván játszani nem fogunk rajta. Van DP kimenete, jelenleg is így hajtom. Persze, egy őskövület, de kb ez volt így is az egyetlen új alternatíva és végülis a feladatát jól ellátja.
csak felvetés volt.
szóval nem ma. Csak akkor 256-512Mb volt. Vegülis van olyan VGA ahol m.2 SSD slot van rajta.

A felsorolt négyből leginkább talán a Western Digitalban bíznék, de mindegyik így vagy úgy eljátszotta már a bizalmamat..