- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32322 üzenetére
WAN interfacen van megadva a Pihole IP-je. Elvben a neten is ezt írják mindenütt.
Meg tudnád mutatni hol írják ezt? Csak kíváncsiságból. -
törölt tag
Egy érdekes projektbe futottam bele : Quids notrack Olyasmi mint a pihole, csak kicsit másképpen.
Hát ez még nagyon gyerek cipőben lévő projekt, ahogy elnézem, és nagyon hasonlít a pi-hole-ra.
Annyi van a pi-hole javára, hogy elég régi projekt, és elég sokkan ismerik, ezáltal megbízhatóbb. ( Talán)
Mindenesetre figyelemre méltó, nem lennék meg lepve ha az elkövetkező időkben gomba módra jelennének meg hasonló projektek. Így előbb vagy utóbb a legfontosabb szempont a támogatás lesz. Ami megkönnyíti majd a felhasználók választását. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32298 üzenetére
WAN résznél állítsam vissza, hogy automatikusan csatlakozzon a DNS szerverhez? Ez a szolgáltató által használt gondolom.
IGEN
Vagy ha más publikus DNS-t használsz akkor arra.A LAN beállításokban is van ilyen lehetőség (DNS és WINS kiszolgáló beállítás),
Ide írod a DNS részre vonatkozó pihole IP címétAbban az esetben ha a pihole veszi át a DHCP/DNS funkciókat, akkor a pihole-ban kapcsold be a DHCP-t és a routeren kapcsold ki a DHCP-t.
-
törölt tag
válasz
#19482368 #32294 üzenetére
AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítva
Tovább folytatva csak butaságot csinálsz. A Pi-hole nem regisztrált DNS szerver. Abból még bajod is lehet.
Ha a WANT-t is akarod, akkor külső VPS szerverre kell telepítened. De az se jó megoldás, mert ahhoz meg nagyon képben kell lenned, és nagyon értened kellene hozzá, hogy azt biztonságosan üzemeltesd.
Ettől jobban jársz, ha regisztrálod megad az opendns-re, és az open dns címet adod meg. Ott tudsz beállítani mindenféle szűrést. A Pi-hole meg belső hálózatra.Mivel írtad hogy Asus router, ott nincs lehetőség arra, hogy csak az általad beállított DNS szerverre menjenek a kérések. Sajna, ha valami kompromittálódig ugyan úgy ki fog menni más DNS szerveren. Ha csak nem olyan a hálózati eszközöd, amiben meg tudod adni, csak az általad beállított címen menjenek a DNS kérések.
A Pi-Hole arra való, hogy DNS szinten megszűrje a Telefonod-ra, TV-re, stb érkező telemetriát, rossz indulatú oldalak, reklám, szűrő. Ugye ennek az a lényege, hogy a wifi, vagy lan-ra csatlakozott eszközöket DNS szinten is meg tud védeni, illetve egész pontosan csökkenteni tud a kompromitálások lehetőségét.
Továbbá nem kívánatos web oldalak szűrése, tiltása. Illetve kulcsszó alapú tiltásokra is alkalmas.
vagy pl .ru$ adod meg akkor minden .ru domaint tíltani fog, és lesz elérhető. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32293 üzenetére
Igen, ahogy írod.
Pihole Settings menüjében kell a DHCP részt aktiválni,
Router DHCP Kikapcsolni.
Csak az a kérdésem, ezek után az IP címek automatikusan kiosztásra kerülnek a Piholeban felvitt adatok szerint?Igen, ott tudsz reselválni, illetve ott lesz látható a csatlakozott eszközök.
A főoldalon, meg hogy mi merre hova csatlakozott DNS szerint.
Mennyi blokkolt DNS,
AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítvaEz kicsit vicces.
Teljesen felesleges. Az a baj, hogy ennek akkor lenne értelme, ha be tudnád állítani hogy csak az általad beállított DNS címen menjen a kérés.
A valóság meg az, hogy ugyan úgy minden más címen ki fog menni más DNS kérés. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32290 üzenetére
Lehet tévedek, de akkor nem állítottad be jól.
2 opció van.
1 megadod a router ip címét, és a tartományt. A routernek megadod a DHCP résznél a pihole dns cymét.
2. Kikapcsolod a router dhcp-t, és a Pihole-ban meg bekapcsolod. Így a PI-hole nem csak DNS, de DHCP szerver feladatokat is el fog látni.
Mind kettő megoldás esetén a DHCP-n keresztűl megkapják a csatlakozott eszközök is a pihole dns címét.
Így látszódni fog, minden csatlakozott eszköz, és hogy melyik hova csatlakozik. Ebben benne lesz a különböző windows analitikák is, és telemetriák is.És persze a látogatott oldalak.
-
törölt tag
PI-2 Raspbian Stretch-en működik a D-Link DWM-222 usb modem? Van valakinek tapasztalata ebben?
-
törölt tag
Én tökéletesen megértettem amit írtál.
Nálam több dolog van, amit már sejtettem is valószínűleg nem fog menni 1db All-In-One eszközön minden, Mert olyan nincs, és valószínűleg az élmény rovására megy.Ami túl sok kompromisszumot fog követelni. Az meg akkor olyan, mintha nem is lenne.1. Amire én gondoltam egy Pi 3-al, vagy esetleg 2-el gondoltam megoldani. Egy internet olvasó eszköz. Nem facebook, nem youtube, csak simán hírek, index, origo, fórumok, receptek olvasása. Esetleg valamilyen chat?
Erre a célra gondoltam első körben egy PI 3-at, mert abban van POE? Vagy legalábbis ha jól értelmeztem akkor meg lehet oldani. És jobb wifi, csak a fentebb felsorolt lehetőségek alkalmazására, ha a helyzet úgy hozza vendég eszköz. Ezt úgy gondoltam, megoldani, hogy egy használt monitor, amin van hdmi, annak a hátuljára rá erősíteni, vezeték nélküli bill, egér. Bár lehet jobb lenne valami táv irányítós megoldás. Ha végül a konyhába kerülne, mint recept olvasó gép.Még nincs teljesen eldöntve, hosszú távon hogyan lehetne maximumon kihasználni.
2. Ez egy másik PI lenne, ami pl intranet kiszolgálás házon belül, bár egyenlőre ebben nem vagyok biztos, hogy hosszú távon lenne értelme. Elsősorban a gyereknek gondoltam, mint belső blog, ahova le jegyzeteli az aktuális kis projektjeit, aktuális érdeklődéséről. Esetleg az iskolai kutató munkáit. Drupal-ra futtatására gondoltam.
3. Desktop tanulásra.
Végül is arra jöttem rá, nem is kell telepíteni semmire, simán elmegy egy Pendrive-on, ha a gyerek pl a scratch programon akar tanulni, amihez megvan az első könyve, akkor simán megy bármilyen laptopon. Szóval, a telepítés nem lényeg. Max a munkáinak a mentése, ami gondolom egy másik Pendrive csatlakoztatása után működnie kell a mentésnek is. -
törölt tag
A fájlszervernek is jó megoldás, de ott meg a 100Mbites hálókártya akadály
Tehát erre se a legjobb választás. Ha veszünk az ösz költségét, pl alaplap, táp, ház sd kártya. Akkor simán kijön 20-25.0000Ft -ra. Ebből viszont meg egy használt PC-t kapsz, ami file szerver feladatokra sokkal hatékonyabb megoldás. Leszámítva a PC és PI áramfogyasztását.Megtanulható a programozás, a perifériák kezelése közvetlenül a ki/bemeneteken és protokollokon (pl. I2C) keresztül.
Igen a PC Desktop verzióban benne van, ami valóban jó dolog. De ezeket ha nem tévedek egy ubuntu desktopra is fel lehet tenni. Viszont, itt ismét a fogyasztás, ami nem elhanyagolható szempont.Mindamellett remek barkács alap, mert relatíve olcsón sok mindent ki lehet belőle hozni. Legyen az okos otthon, TV okosítás, ipari vezérlő rendszer, audiofil zenejátszó,vagy bármi. Mint a 8bites mikrogépek korában, rájönni mi mindenre jó a számítógép (a facebookozáson túl),
Igen azt látom hogy rengeteg kis projekt van hozzá, amihez ha megvan minden szükséges információ akkor jó szolgálatot tud tenni.
De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?
-
törölt tag
Remek, akkor ez a probléma is megoldva, több pénz marad mozira.
Köszi az információt, akkor tulajdonképpen mire való egy PI?
Azt mondod webezés csalódás.
TV okosításra?
Gondolom file server feladatokra is hulladék, mert lassú.
intranet feladatok 3-5 felhasználó egyidejű kiszolgálása mint Blog, vagy valami free cms portal, pl Drupal? -
törölt tag
ááá nem, rá kerestem, másoknak is problémát jelent, ahogy bele bele olvastam, ott mindenütt SSD-van, ahol a probléma jelentkezik.
Jól értem, hogy ez a raspbian rendszer lenne normál asztali gépre?
igen, az lett volna a cél. De minden jel arra utal, hogy ha Pen-drive ról indul, akkor is tökéletesen hozza amit kell.Van valami különleges oka, hogy ezt akarod telepíteni?
Most elsőkörben a rendszerrel való ismerkedés. Az ismerkedés célja, hogy későbbiek folyamán egy PI 3 B desktop-nak használni.
Olcsó használt kis monitor, hátuljára felragasztva kétoldalas ragasztóval egy PI 3, vezeték nélküli egér, billentyűzet.
És csak internet használat, csak webezés. Ha gond probléma van, kb 10-perc és helyre van állítva. Nem igényel sok törődést. -
törölt tag
Igen, azt adom meg neki, illetve választom ki. El is fogadja, telepít is, tovább. Majd reboot
És a betöltéskor egy darabig eljut, megjelenik a logo, és nem tölt tovább. Ha be dugom a pendrive-ot, akkor tovább megy a rendszer betöltés. Ha nem akkor azon a ponton megáll a rendszer betöltés. -
törölt tag
Köszi, az létezik hogy az SSD nem a kedvence?
Elkezdi telepíteni, látszólag fel is megy, de a rendszer indításához szükséges van a pendrive-ra.
Vagy valamit én csinálok rosszul? Telepítéskor természetesen megadom neki az útvonalat, hogy a SSD-re telepítsen. Nem igazán értem. -
törölt tag
Megtudja valaki mondani, hogy pontosan hogyan is működik a Raspberry Pi Desktop (for PC and Mac) telepítése? Ez egy teljes értékű operációs rendszer ami lehet telepíteni SSD vagy HDD-re?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest