- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen GPS-t vegyek?
- Google Pixel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
betyarr
veterán
válasz
adika4444 #40996 üzenetére
nem az egész háló lassul be,a lanon lévő pc-k hozzák az elvártat.
a pi-n lassul be a net.most pl. elég durva számokat mértem: 4/8mbit.ilyen kevés még sosem volt.általánosságban 30-40 között van a letöltés,véletlenül,nagy ritkán szoktam mérni ~200-at is.a feltöltés meg ilyen tizenpár mbit.amint kiveszem a router dhcp-jéből az adguar home dns-ét (ami ugye egyben az rpi ip-je is) és kihúzom majd bedugom a kábelt az rpi-be,azonnal 7-800 közötti lesz a letöltés és 300 körül a feltöltés.
és tuti nem a router a hibás,mert most cseréltem.elég bosszantó dolog ez...
-
Keem1
veterán
válasz
RaZroX #40988 üzenetére
Nálam bevált, transzkódolásban nem annyira jó, így original van mindenre beállítva, belső hálózaton egyébként teljesen pöpec. Olyan 20 Mbitig teljesen röccenésmentes, afölött pedig filmje válogatja. Van ami még 40-60-nal se döcög, van ami már 25-tel is.
"És ha ezt kötöm rá a tv-re és közvetlen a raspberry játsza le?"
Annál jobb egy Xiaomi MiBox. Viszont annak csak USB 2.0 csatija van mindössze. -
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Plex szervernek szeretnék gépet itthonra, mennyire alkalmas erre egy ilyen gép?
Elképzelés, hogy rákötök egy pár terrás külső HDD-t és tv-ről elérem. Elsősorban 4k hdr tartalmakról lenne szó. -
-
betyarr
veterán
van egy pár:
119.29.29.29
1.2.4.8
101.226.4.6
180.76.76.76
tcp://223.5.5.5
tcp://223.6.6.6
tcp://8.8.4.4
tcp://202.14.67.4
tcp://202.14.67.14
tcp://202.130.97.65
tcp://202.130.97.66
tcp://168.95.192.1
https://1.1.1.1/dns-query
https://1.0.0.1/dns-query
tls://8.8.8.8
tls://8.8.4.4
tls://dns.google:853 -
Alteus
csendes tag
Helló. Szerintetek van értelme Rpi3B-re gigabites USB-ethernet adaptert kötni? Értem ez alatt, hogy az USB2 adatátviteli sebessége azért lényegesen meghaladja a 100 Mbit/s-t, amire az ethernet csatolója képes.
Vagy ha külső vinyóra másolnék file-okat egy ilyen adapteren keresztül, akkor végül így is, úgy is ugyanott lennék sebességben? -
betyarr
veterán
úgy értem az rpi-n mérek gyenge le-feltöltést,a többi eszközön rendben van.speedtest-cli.ha az adguard-ot adom meg dns-nek a routerben,akkor esik vissza és megnő a ping is.amint google dns-t állítok be,akkor megy rendesen.
minden eszköznek az adguard dns-e a dns,a routerben a dhcp-re van beállítva.a wan-nál google van megadva dns-nek a routerben. -
sonar
addikt
válasz
betyarr #40973 üzenetére
Honnan tudod, hogy a sávszél esik vissza?
A jelekből azt mondanám, hogy a dns kérés timeoutol és egy csomó csomag ttl csökkenésig kering a rendszerben.
Végig kéne nézni minden gépet (beleértve a routert, rpi-t is), hogy kinek mi a dns-e.
Illetve, hogy ha IP-t pingelsz a hibás esetben jó-e a válasz idő. -
betyarr
veterán
asszem rájöttem,hogy miért esik vissza drasztikusan a sávszél az rpi-men.ugye nekem fut rajta adguard home és azt vettem észre,hogy,ha a routeremen a dhcp-nél beállítom az adguard home-ot dns-nek,akkor csökken le a le-feltöltés és brutál megnövekszik a ping.amint kap a router a dhcp beállításoknál mondjuk egy google dns-t,akkor visszaáll a sávszél,lecsökken a ping és mérek minimum 700/300-at.
na ez hogy van?valamit nem jól csinálok -
melan
senior tag
Adtam egy esélyt a TV box-nak, de nem találtam megfelelőt. De ahogyan látom, maradok Pi fronton.
Ha esetleg tudtok ajánlani olyat, amin a Kodi fut, 4K-s és netán még optikai kimenete is van, ne titkoljátok (ha esetleg a CEC is megy, maga a kánaán)
-
carr
őstag
válasz
wassermann #40968 üzenetére
Ha átrakom a sima 2.4A részbe ott van 5.24v. A QC részen van 4.9v. Plusz cseréltem kábelt, egy 30cm-est kapott. így most nem abajog .
-
carr
őstag
válasz
wassermann #40966 üzenetére
Anno nem votl sárga villlám.
A kábel és a táp i ua volt.edit:
visszajött update után. :/ -
melan
senior tag
Igazából az első Pi beszerzése előtt szemezgettem vele, de akkoriban még a képfrissítési mizéria (eltért a 24 és 25 hz azt hiszem) miatt a Pi mellett döntöttem. A Pi 2 is jól kiszolgált igazából, a 3-as is elég lenne, de most már szeretnék 4K-s filmeket is nézni.
A Kodi nagyon bejött az egész családnak, irtó kényelmes, bár a Pi4-el kipróbálhatnám a Plex-et, amit a NAS (Zyxel 320) épphogy nem bírt el.PhoenixK: köszönöm a választ!
-
sztanozs
veterán
Ráadásul most:FCK, miért nem lehet ezt MO-ra rendelni?
Amazon Fire TV 4k -
Keem1
veterán
Miért nem egy Android TV-s box? Ha csak ilyen célokra kell, sokkal jobb választás. Mindent megeszik, van DRM kulcs mindenhez (4K Netflix, HBO Go), kibontod és működik. Távirányító is van. Megeszik minden formátumot, azt is, amit a Pi nem. Van 4K is.
Én megfontolnám, nálam mindkettő van itthon, de a tévére csak a box van rákötve, a Pi headless szerverként funkcionál.Persze csak ha tényleg kizárólag médialejátszóként használnád... Nem megtéríteni akarlak, csupán arra rávilágítani, hogy cipőt a cipőboltból...
-
Két RPi4 fut nálam, az egyik (játszós) egy sima JoyIt bordával, a pihole-os meg egy 4cm-es ventivel (ilyesmi forma). Egy RPi4 4GB fut pihole+unbound kombóval, valamint van ott egy metasploit. Mivel ez látja el a HTPC-funkciót is, ezen volt a Kodi is egy darabig, de most már csak VLC megy rajta. Sose volt gond a hömérséklettel.
Ha Kodi-t akarsz használni, akkor számíts rá, hogy az új Raspberry OS-en lassú lehet a GUI, de van rá megldás: [link]
add
usbhid.mousepoll=0
to /boot/cmdline.txtSzerintem ha nem zárod be egy kis helyen és egy normális borda van rajta, nem lesz gond passzívan sem vele!
szerk.: VLC akart lenni, nem VNC...
-
melan
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, végre beruházok a legújabb Pi-re, a 4gb-os verziót néztem ki.
Kodi fut rajta, csupán házimozira kell... milyen házat ajánlotok hozzá? Kell az aktív hűtés, vagy ebben az esetben nem szükséges (csak az esetleges zaj és meghibásodás miatt).Köszönöm a válaszokat/véleményeket!
-
Sziasztok!
Kijelző ügyben fel tudnátok világosítani hogy a hdmi, gpio illetve amin mindkét port megtalálható - ezek mire valók, mi a különbség a kijelzők között?
A hdmi-vel kapcsolatban van tapasztalatom, azok ugye a Raspbian éppen futó, élő képét mutatják.
Azok a kijelzők amiken csak gpio csatlakozás van azok tudják ezt a Raspbian élő kép funkciót, vagy csak akkor jelenítenek meg valamit amikor pl egy kiíratási parancsot küldünk rájuk?
Illetve azok a hdmi-s kijelzők amiken gpio port is van - hdmi-n mutatják az élő képet + az érintő kijelzős funkciók használatára szolgál a gpio? -
sztanozs
veterán
válasz
g.gergo #40953 üzenetére
Jogosultság probléma simán lehet. Ezt én a letöltő könyvtárakon sticky bittel oldottam meg (könyvtár jogosultság öröklődik group szinten és az rwx beállítások is öröklődnek, és aaz alkönyvtárak is megkapják a SGID flag-et).
Tehár a users group a tulaj (mindegy ki a tényleges owner) és a jogosultság így néz ki:
rw-rws-r--
[link]mod: veszélyes chmod -R-rel minden alkönyvtárat felülcspni, mert a fájlokat bemódosítja. Meglevő könyvtárszerkezet mellett az alábbi parancsokat érdemes kiadni:
sudo chmod -R g+w könyvtárnév
sudo chgrp -R users könyvtárnév
cd könyvtárnév
sudo find ./ -type d -exec chmod g+s "{}" \; -
g.gergo
senior tag
válasz
g.gergo #40952 üzenetére
A változás az ntfs-t leszámítva az, h a külső hdd-nek a tulajdonosa a pi lett, csoport meg maradt a users. Korábban az általam létrehozott felhasználó volt a tulajdonos. Ennek szellemében volt beállítva minden dockerben futó szolgáltatás felhasználó- és csoportazonosítói. Lehet, h ez volt a probléma, és nem a ext4-ntfs. De másfél évig miért nem volt gond? Ráadásul nem szeretem, h a pi a tulajdonosa bárminek is, és az ő nevében fusson bármi. Így visszagondolva úgy tűnik, h teljesen véletlenszerűen az én felhasználóm nem fért volna hozzá a hdd-hez.
-
g.gergo
senior tag
El sem akarom hinni. Egy újabb os telepítés, azonban már ntfs a letöltő hdd. És megy stabilan egyelőre. Tudom, h nem egészséges az ntfs, de ezt még nem próbáltam.
-
carr
őstag
Sziasztok!
2 éve vettem, azóta sajnos a fiókban pihent, most nekiveselkedtem, és megpróbálom.
Butcher legfrissebb ment rá, de valami zavar. Jobb felső sarokban állandó a "low voltage warning"
A táp egy blitzwolf 18W-t tudó dual töltő. 4.97-5.14v között inog. érdekes, de másik táppal is hasonló értékeket mutat, illetve a low volt ugyanúgy ott van. általános para, vagy a tápjaim/kábeleim szarok? esetleg megfáradt a fiókban?
Köszönöm -
g.gergo
senior tag
válasz
Vigyorka #40945 üzenetére
Üdv,
Frissítésre én a watchtower-t használom. 1 naponta néz frissítések után. Frissítés után törli a régi image-t.sudo docker run -d \
--name watchtower \
-e WATCHTOWER_POLL_INTERVAL=86400 \
-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock \
--restart unless-stopped \
containrrr/watchtower --cleanup
Teszt/stabil verziók váltásához pedig használd a tag-et. Például utolsó sorban használj
ghcr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
vagyghcr.io/linuxserver/qbittorrent:unstable
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Dockerben használom a Linuxserver/Qbittorrentet és a Linuxserver/Transmissiont.A frissítésükről illetve a teszt/latest verziók esetleges átállításáról keresek valami használható leírást.
Kösz a segítséget! (Kezdő Docker használó vagyok...)
-
g.gergo
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Raspberry 3B+ vs RS485
Beüzemeltem a rendes UART-ot (PL011 (/dev/ttyAMA0)) a hardveres port használatára, mert alapból a Blutooth van ezen. Így az RX / TX már a megfelelő pineken működött, de nem volt hardveres RTS / CTS kezelés, mindegy mit csináltam.
Ekkor megtaláltam, hogy külön Alt3 módba kell állítani ezt a két IO lábat, hogy legyen RTS kezelés, így is lett. Ezt használtam hozzá: https://github.com/mholling/rpirtsctsViszont, az adás kezdetével ugyan kapcsol az RTS láb, de csak 27ms-el később kapcsol le. Ez így teljesen használhatatlan gyors port kezelésre, mert a buszon lévő kliens már rég lenyomta a választ is, mielőtt az RTS láb visszaállt alapállapotba, de emiatt ugye nem hallottuk meg a választ.
Itt: [link] és itt [link] is ilyen problémákba futnak bele.Oké, gyors RS485 busz kezelésre mikrovezérlőt szoktak használni, de itt még elképzelhető, hogy én nem tudok valamit a Raspberry lelki világából.
Per pillanat marad az, hogy 555-ös IC-ből épített gyors időzítővel hardverből fogom előadni az RTS láb kezelését, ha csak nem tudtok mondani valami jobb megoldást.
-
Tyson5
tag
válasz
Kicsirics77 #40845 üzenetére
kicsit off, de ha közvetlenül a problémát szeretnénk megoldani, akkor szerintem felejtsd el a raspberryt. Jó cucc, sokmindenre alkalmas, de youtubera, HBO go, netflix, stb...-re pont alkalmatlan szerintem. Én egy pi 4 4gb áráért vettem egy xiaomi mi box s tv okosítót. Távirányítóval, működik a youtube, netflix, HBO go, plex (plex szerver a raspberryn fut), VLC player, chromecast és millió meg egy alkalmazás amit nagyon egyszerűen lehet használni. Stabilan működik már hónapok óta, míg a raspberryvel csak a szenvedés van. 4K meg sem kottyan neki, sosem akadozik, vagy lassul be.
-
g.gergo
senior tag
válasz
UberMutant #40936 üzenetére
Köszi, h foglalkoztok a problémámmal, és adtok tippeket. Sajnos direktbe sd-re sem jó. Egy idő után eldobja. Megtelik a memória és elszáll az egész rendszer. Tápot kapott másikat, azzal kezdtem, de azzal sem.
0519: Köszi neked is. Ezzel működik, végig vitte a letöltést, mind hdd-re, mind sd-re.
-
0519
senior tag
válasz
g.gergo #40927 üzenetére
Link ~10 Gb-s anyagra:
[prohardver] -
UberMutant
őstag
válasz
g.gergo #40935 üzenetére
még egy tipp, próbáld ki külső eszköz nálkül. csak SD kártyára torrentezve.
esetleg, ezt kombinákhatod új táppal is.ha nem a PI döglődik, akkor azért a táp is lehet még a ludas, azért a hdd működtetése szignifikáns energiát igényel a PI tól.
fentebb is javasolta a kollega a hdd külső táplálását.
-
g.gergo
senior tag
válasz
UberMutant #40934 üzenetére
Most a hdd-t áttettem az usb2-re, itt is ugyanaz.
-
g.gergo
senior tag
Semmi tuning, minden alapon. Config.txt-ben csak ezek vannak módosítva:
hdmi_enable_4kp60=1
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=16
hdmi_drive=2
De most a lite OS megy, ott ezek sincsenek módosítva.Igen, a Pi adja a tápot. Ext4. 1TB-os WD RED egyben, nincs szétszedve. Így van csatolva. De ugye ezek nem változtak, így megy már hiba nélkül 1,5 éve.
UUID=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /media/NAS ext4 nofail,defaults 0 2
-
-
szb75
csendes újonc
válasz
g.gergo #40923 üzenetére
Az új op-rendszert úgy próbáltad, hogy egyedül a torrent kliens telepítetted alá? Nem lehet, hogy valami másik futó process okozza a problémát. Én a Deluge daemon-t használom és sosem volt semmi bajom vele.
OFF: Remélem sikerül megoldanod, mert átérzem az idegtépő próbálkozások okozta stresszt! :-/ -
g.gergo
senior tag
Azért nem tartom a torrent problémának, m kipróbáltam hoston vagy dockerben futó klienssekkel (transmission, qb) letölteni egy nyomorult fájlt, és ott is rossz volt. Van amikor 100 mb-t nem tudok letölteni, úgy, h ne kelljen 15x újra nekiveselkedni. Van amikor meg csak a 8dik gigánál mondja be az unalmast.
-
-
-
-
g.gergo
senior tag
Üdv,
A következő a hibám. A hiba torrentes letöltésnél jelentkezik, de annyi mindent próbáltam már, h Pi hardveres hibájára gyanakszom. Tünetek: letöltésnél, teljesen véletlenszerű időközönként lefagy a kliens (jelenleg qbittorrent dockerben), de van, mikor az OS is, mivel kijelentkeztet, majd amikor észhez tér, a hibás kategóriába rakja a megszakadt letöltést, és nem folytatja.Amiket próbáltam eddig:
- új táp -> rossz
- új micro sd-k (sandisk extreme, ultra, kingston) -> rossz
- új op rendszer (Raspberry OS lite, desktop, illetve UBUNTU Server for ARM 64-bit) -> rossz
- új HDD Case -> rossz
- HDD Case firmware update -> rossz
- új HDD -> rossz
- új HDD, új case-ben -> rossz
- új eeprom a pi-ben (2021-01-14 - Promote pieeprom to STABLE (LATEST)) -> rossz
- másik torrent kliensek kipróbálása akár natívan, akár dockerben futtatva -> rossz
- illetve a fentiek végtelen számú kombinációjaTeljesen mindegy, hogy az adott letöltés mellett van-e seed-ben más valami, vagy önmagában fut a letöltés, az is mindegy, milyen sebességi és beállítási korlátok között működik. Képes 1 mbps-re korlátozott letöltésnél is kifagyni a kliens és a rendszer 2 percenként, de van hogy 20-25 mbps megy óráig. 1,5 évig hibátlanul működött, most lett baja 2 hete. A Pi folyamatosan hűtve van (35-45 fok).
Lehet a Pi hardveresen halál közeli állapotban a fentiek tükrében? Mivel hardveresen és szoftveresen már minden lecseréltem. Egyedül a Pi4 nincs. Ami már eszembe jutott, azt kipróbáltam. Úgy egyébként, amik még futnak rajta azt csinálja hiba nélkül. Ötlet valakinek, mert már 2 hete ezzel kelek-fekszek, és kivagyok.
Köszi.
-
fa4hu
őstag
Miért lehet az, hogy újraindítás után minden rendben működik, aztán egyszer csak írásvédetté válik a rádugott USB3-as hordozható lemez? Ilyenkor nem lehet megnyitni pl. a képfájlokat róla sem a PI-n, sem a hálózaton keresztül sem. Újraindítás után megint egy ideig megjavul.
-
válasz
oOKitsuneOo #40918 üzenetére
Ez esetben valószínűleg nem fut az FTP service-d. Melyiket használod hozzá, melyiket raktad fel?
-
válasz
oOKitsuneOo #40916 üzenetére
Először is nézd meg manuálisan, hogy tényleg benne van-e a listában a 21-es port:
netstat -nlt
vagy
netstat -nlt --inet
-
oOKitsuneOo
tag
-
Keem1
veterán
válasz
betyarr #40906 üzenetére
Írtam... Sok eszközöm van, jelenleg 13 db wifis, 3 db ethernetes, így mindegyiken egyszer kell beállítani a fix ip-t és a Pi-t mint DNS szervert, aztán innen minden a Pi-n kerül konfigolásra.
Így egyszerre minden eszközön bármikor megadhatom a net felőli névfeloldást (legyen az a Google, vagy a reklámszűrős AdGuard), plusz a belső hálózaton saját domain név rendszert tudok kialakítani. Ez utóbbira az okosotthonom miatt van szükség.Hangsúlyozom: nem mindenkinek éri meg, 1-2 eszköznél én se maceráznék vele. De nekem jelenleg 16 db eszközöm van, így viszont már kifizetődőbb.
#40907 cigam:
Na tessék, akkor van itt választék bővenNekem tökéletesen megfelel a dnsmasq, olyan sűrűn nem váltogatok a Google és az AdGuard között.
-
-
sztanozs
veterán
pihole-ban viszonylag könnyű profilozni - meg tudod adni, hogy melyik eszközre melyik csomag legyen érvényes, akár full engedélyezés, akár full tiltás. Én pl így oldottam meg, hogy a tévén a kikapcsolhatatlan youtube ne működjön. Persze a TV nem szereti (újraindul), de legalább a gyerekek nem tudják kikerülni.
-
Keem1
veterán
Annyit azért hozzátennék, hogy egy saját DNS szervernek vannak előnyei-hátrányai, érdemes mérlegelni, neked megéri-e.
Ha az AdGuard DNS alapú reklámszűrését használnád, akkor a Pi-n a külső DNS-nek azt kell megadni.A DNS requestek gyorsulni fognak a local cache miatt (központosítva), emiatt a neted latency-je is a gyorsabb DNS kiszolgálás miatt. De ezt csak több eszköz esetén fogod észrevenni, egy telefon és egy számítógép esetén ezen a téren semmit nem nyersz. Lehet saját belső domain név rendszered (előny megint sok eszköz esetén). A reklámblokkolás piszok gyorsan és erőforrásigénytelen módon fog menni, ráadásul eléggé efficiensen.
Viszont! A reklámblokkolást nem tudod whitelistelni. Vagy van mindenre, vagy semmire. Kikapcsolni se egyszerű, mert vagy profilozni kell a konfigot, vagy ott ki/be kapcsolgatni (aztán service reload, dnsflush, stb).
Szóval azért a tisztánlátás érdekében tudnod kell ezeket. Jó a saját DNS szerver, de nem mindig és nem csodaszer. Nekem több mint tucatnyi eszközzel, saját hozzáértésemmel, és a hátrányok ismeretében is nagy segítség és ki is tudom aknázni a lehetőségeket.
Ja, és az AdGuard DNS-t egyetlen eszköz esetén magán az eszközön is meg tudod adni, a Pi azért kell, hogy központosítsam, és minden eszközön elérhető legyen. De ha neked csak egy Windowsos géped van, amin használnád, fölösleges a saját DNS szerver.
-
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40902 üzenetére
Ha megy az angol, akkor ez a legszuperebb leírás.
Annyival egészíteném ki, hogy ha már fenn van a motyó, akkor a
/etc/dnsmasq.conf
fájlban szedd ki a kommentet (#) azexpand-hosts
sor elől, vagy ha nincs benne ilyen, írd bele egy üres sorba (úgy, hogy utána is maradjon egy üres sor). Ezáltal fogja használni feloldásra a/etc/hosts
fájl tartalmát is, ide az IP-FQDN párost írhatod (pl. ha a PC-d IP címe lokális hálózaton a 192.168.0.100, akkor ezt kell beleírni egy sorba) szóközzel elválasztva:192.168.0.100 mypcname
esetleg többféle megfeleltetéssel192.168.0.100 mypcname mypcname.local mypcname.otthonom.dyndns.org
Bármit mahinálsz akár a dnsmasq saját konfig fájlában, akár a hostsban, nyomj a Pi-n egyservice dnsmasq reload
parancsot,. hogy újratöltse őket és elérhetőek legyenek a módosítások.Kliensek:
Ez volt a szerveroldali része, ha ez már jól működik, akkor még a klienseket kell módosítani úgy, hogy helyi hálón ezt a DNS szervert használják (egyébként alapesetben a routered lenne). Adj mindennek fix IP címet, vigyázva, hogy ne legyen ütközés (DHCP esetén ezzel nem kellene foglalkoznod, de most manuálisan csinálod).
IP cím: ez az adott eszköz LAN IP-je legyen (figyelem, az utolsó előtti oktetig egyezzen meg a routerével, csak az utolsó oktet legyen egyedi!)
Átjáró: a routered címe legyen
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
DNS1: a Pi-d IP címe
DNS2: valami publikus DNS, pl. a Google-é (8.8.8.8)A második DNS azért kell, ha a Pi épp ki van kapcsolva, vagy bármilyen okból nem érhető el, akkor is legyen névfeloldás. Windows alatt korlátlan számú DNS szervert lehet megadni (fölösleges túl sokat), a listában fentről lefelé haladva az első elérhetőt fogja használni (ami alapesetben a Pi, de ha épp nem érhető el, megpróbálja a következőt, és így tovább). Tényleg fontos, hogy a Pi-n kívül még valami meg legyen adva, mert h a Pi nem megy, akkor interneted se lesz (névfeloldás híján).
Windowson szükség lehet egy cmd-be írt
ipconfig /flushdns
parancsra, hogy az addig cachelt DNS-eket törölje és az új DNS szervertől kérje le ezután. Igazából minden, a dnsmasq konfigolása után szükséges, ez a bekonfigolásig akár tucatnyiszor is, de utána már egyáltalán nem kell, nem lesz macera. Csak így ha változtatsz a Pi DNS szerverén (pl. új entry a hosts-ban, akkor az ne órák múlva legyen csak elérhető a gépeden). Androidos telefonoknál elég egy wifi ki/be, az pucolja a DNS cache-t. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged