-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
adika4444 #48299 üzenetére
hosszútávon jobban megéri, mint a Telekom, pláne a Yettel
Hát mondjuk a bevezetett évente 2x (vagy már 3-nál járunk, nem tudom követni a kollektív szopatásunk épp hol jár 2025 márciusában) garantált emelés világában ilyet ki hogy tud előre megsaccolni arra kíváncsi lennék...
-
fa4hu
őstag
válasz
adika4444 #45057 üzenetére
Már kétszer jutottam ebbe az állapotba, mindig újrahúztam, harmadszorra el szeretném kerülni, de hogyan? Cigam logoutos leírása szerint felcsatolja a külső meghajtót a megadott könyvtárba, de nem látszik ott a tartalma, és amikor a leírtak szerint be akarom állítani a jogosultságot, akkor futok bele. Utána már nem tudok belépni a root-ba, akkor dobja a hibát.
-
BestofJAVA
tag
válasz
adika4444 #44866 üzenetére
Köszönöm a választ. Becsülendő, ha valaki ilyen közegben értékelhető választ ír egy új embernek.
Az SD kártyán marad a Raspberry OS, és külső meghajtóról bootolok majd Windows vagy Ubuntu, esetleg más rendszereket. Elsőre nagyon érdekes, hogy több sikerrel kecsegtet a Windows, mint a maga is Linux Ubuntu.
Szeretném, hogy a Raspberry-n végezhető összes fejlesztés konkrétan rajta programozódjon, rajta lehessen gyakorolni, tanulni, programozni, hasznos SW, IDE környezetet felállítani, érdemi munkát végezni. A Raspberry 4B meglehetősen potens ketyere, a legerősebb lakossági fejlesztőeszköz. Konkrétan nem asszisztálnak hozzá a nagy cégek, Microsoft, gugli, Alma, de érdekünk meríteni ezek készségeiből, és aligha nélkülözhető minden művük.
0519: szintén köszönöm. Ezek szerint menni fog az IntelliJ. Ubuntu vagy Windows alatt javaslod?
cigam: öregem, nekiesel minden ok nélkül egy új embernek. Ez minősíthetetlen. Ha ez még nem lenne elég, fikázol más weboldalakat, és arra célzol, hogy inkább téged tartalak gurunak... Amikor ez nem jön be, elkezdesz végre infót írni, de csak amit mások korábban már kedvesen megírtak.
A lakosság egyben magára is van hagyva minden ilyen projekttel, úgyhogy vagy közösségként hoztunk létre valamit, vagy semmit. Hogy milyen alapon fikázod másik igényeit, törekvéseit, és segítő weboldalakat, az maradjon a te titkod. -
MrSealRD
veterán
válasz
adika4444 #43394 üzenetére
De igen. Viszont körbe-kérdeztem a kollgákat BP-n belül és náluk nem volt gond. (És nem is használnak pihole-t.
)
Elsőre én is erre tippeltem. Viszont az imént toltam bele jó 1 órát, hogy megpróbáljam kitalálni mi lehet... Amint a pi-hole visszakerül a DNS szerverként a körbe, az összes kliensen megáll a google mindene is. -
Petikeje
tag
válasz
adika4444 #43141 üzenetére
Szia,
A router dhcp osztja a helyi ip cimeket, a többit meg gondolom a szolgáltatóm dns szervere oldja fel. Bocs, de nem értem a kérdést, mert ezeket a fogalmakat nem ismerem, csak sejtem... :-(
Próbáltam azt, hogy a wg0.conf-ban megadtam, hogy DNS = 192.168.1.1 (a routerem IP címe), így nem működött. Vagy a pivpn confignál a custom dns szervert válasszam 192.168.1.1-gyel?
Tudod pontosabban mondani, hogy mit állítsak át pls?
THX! -
-
lanszelot
addikt
válasz
adika4444 #42548 üzenetére
Nekem van RPi-m és 4 sd kártya külön külön más OS ekkel /6 OS-t próbáltam rajta/, de egyszer se nyúltam parancssorhoz.
És mind a 4 tökéletesen működik.
Nem, nem kell az RPi-hez a parancssor.
Rengeteg módon használható fel az RPi.
Nyugodtan azok is vehetik akik nem akarnak parancssorral bíbelődni, vagy programozni.
Azok számára is van rengeteg OS ami érdekes lehet.
Nagyon sok OS van ami telepíted és használod, és semmit de semmit nem kell állítgatni, tutorialokat nézegetni, stb
Ezek az OS -ek azok amelyeket hozzáértők írtak meg.
Nem az a nagy szám, ha a kollegának elmagyaráz az ember valamit, hanem a gyerekeknek. -
betyarr
veterán
válasz
adika4444 #40996 üzenetére
nem az egész háló lassul be,a lanon lévő pc-k hozzák az elvártat.
a pi-n lassul be a net.most pl. elég durva számokat mértem: 4/8mbit.ilyen kevés még sosem volt.általánosságban 30-40 között van a letöltés,véletlenül,nagy ritkán szoktam mérni ~200-at is.a feltöltés meg ilyen tizenpár mbit.amint kiveszem a router dhcp-jéből az adguar home dns-ét (ami ugye egyben az rpi ip-je is) és kihúzom majd bedugom a kábelt az rpi-be,azonnal 7-800 közötti lesz a letöltés és 300 körül a feltöltés.
és tuti nem a router a hibás,mert most cseréltem.elég bosszantó dolog ez...
-
vadkörte
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- DELL T40 EMC Szerver
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest