Hirdetés
- MWC 2025: Most akkor van vagy nincs kék Nothing Phone (3a)?
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- Yettel topik
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- iPhone topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
Nekem elég régóta a GeoNet a kedvencem androidora is meg iOS-re is. Ingyen tud térképet frissíteni OSM alapon, és van fizetős térkép is amit még nem próbáltam. Viszonylag gyorsan tervez (csak országon belül használom), rettentő vastag a route, néha sokat is takar ha nagyobb területet tekintek át viszont szemüveg nélkül is látom, be lehet állítani hogy ne legyen autozoom, észak mindig fönt, nekem ne forgassa összevissza mert akkor nem tudom merre megyek. Ahogy Đusty idézett egy kommentet, nem szeretem ha vakon kell követni a gps-t.
Egy dolog hiányzik, a pc-n tervezés aminek az eredményét át lehet tölteni a gps-re, ha ilyenre van szükség akkor garmin pna-t használok. Próbáltam via pontokkal kikényszeríteni azt az utat amit szeretnék, de babra, másrészt ha nem pontosan teszem le a via-t, nem zoomoltam rá eléggé hogy az úthoz nagyon közel legyen, akkor egy adott távolságon túl úgy érzi, hogy nem érintettem, és onnantól állandóan visszafelé akar vinni, meg kell állni és törölni, csak akkor fog tovább navigálni. -
Đusty
addikt
Ez a teló melegedésen nem segít ráadásul ez most az első komment alatta
"Visszatettem az 1.1.10431 verziót. • Az új (legújabb) grafikája borzalmas, áttekinthetetlen, szürke alapon szürke utak. A régi térképszerű, áttekinthető piros, narancs és sárga utakkal. Ez beleillik a tendenciába, hogy a szoftver nem segíti a tájékoztatást, hanem átveszi az irányítást, a user minél kevésbé lássa át azt. Szokjuk az engedelmességet. • A kép 1/5-t kitakarja egy popup ablak."
-
gyapo11
őstag
Egy telefon biztosan bírja, klíma nélküli autóban, nyáron melegben, ablak lehúzva, kb. 1 órát ment egyfolytában, de a kijelzőt le szoktam kapcsolni olyan helyen ahol nem kell kanyarodni sok km-en át. Iphone 6s+. Esetleg a rokonság miatt lehetne próbálni az ipad mini tabletet, a wifi+cellular modellekben van gps.
-
-
Đusty
addikt
válasz
AndrewTdi #11412 üzenetére
Nyáron tablet, mobil tökéletesen használhatatlan lesz a melegedés miatt beadják a kulcsot a szélvédő mögött ha csak nem tudod rájuk fújatni a klímát ezerrel. Strapák esetleg bírhatják de azt nem tudom. Net nélkül mondjuk talán valamivel nagyobb az esély de nem hiszem, hogy számottevő. PDA-k, PNA-k bírják nekik nem árt a meleg.
-
gyapo11
őstag
válasz
AndrewTdi #11410 üzenetére
Tablet árakban nem vagyok tájékozott, de biztos van olyan, ami belefér a 80-ba kettő. Ingyenes program és térkép van sok, de nem igo és nem google, hanem leginkább OSM és turistautak meg egyéb garmin kompatibilisek. Wifi van.
A másik pl. a Navitel E707, tapadókorongos mágneses rögzítéssel és elektromos kapcsolattal, 7 colos, wifi nincs, kicsivel 30 fölött van az ára/db. Néhányat megnéztem, nem láttam ingyenes térkép frissítésre utalást, ennek utána kell járni, mert a legfontosabb a friss és pontos térkép. -
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
A gödöllői mentőautóinkba keresnék navigálás céljára valami eszközt:
- android oprendszer
- mivel autóba kellene, így kb 6-8 colkörnyéke lenne optimális
- elérhető hozzá masszív tapadókorongos tartó
- legyen benne wifi
- IGO és google térképek tudjanak rajta futni
Most jön a fekete leves. Hazai beszerzés kellene garancia miatt (számla nem feltétlenül fontos), és összesen kb 70-80K lenne 2 darabra. Jól gondolom, hogy egy olcsóbb tablet is megfelel erre a célra?
mennyire lehetetlen feladat ilyet találni? -
gyapo11
őstag
Megint csak a számítógépből tudok kiindulni, amikor idő után elkezd hibázni, az leggyakrabban az elektrolit kondenzátorok miatt van, az elektrolit kiszivárog a tömítés ellenére, kiszárad a kondenzátor, elveszíti a kapacitását. Alaplapokon, tápegységekben gyakori hiba. A gps meg egy számítógép és egy gps chip, a kettő között meg egy rs232 adatátvitel. A gps chip komplett mondatokat ad ki magából, a koordináták mellet még sok adat van. Amíg ezek a mondatok nem jönnek, addig nincs pozíció. A gps chip egy rádió vevő és egy processzor, ezekhez kevésbé kell elektrolit kondi, inkább a számítógép részével lehet a gond, de az is lehet, hogy a közös tápellátásban, és akkor bármelyik tévedhet. Az ic-k többnyire vagy 5 V-ról vagy 3.3 V-ról műlödnek, a beépített akkumulátorok meg nem ilyen feszültségűek, tehát a feszültség átalakítása elkerülhetetlen, az ilyen inverterekben meg gyakori az elektrolit kondi. Ha csökken a kapacitása, akkor a tápfeszültségen egyre nagyobb zavarjelek keletkeznek, amik megzavarják az ic-k működését.
-
dik
őstag
válasz
gyapo11 #11405 üzenetére
IE beszélsz hé...
386 ha kell van itthon nekem még működő...
De az érdekelne ezeknek a GPS melyik része ami hibázhat vagy hanyatlani kezd a műhold fogás tekintetében. Ez a 920 kiírja őket mennyit lát de egyszerűen nem akarja befogni vagy mi a t.k.met csinálni. Ezt nem értem ez miért van és az utódnál is egyre lassabb ez a folyamat az évek teltével. Tehát ezt szeretném megtudni valahogyan, hogy mi az ami felelős ezért... -
gyapo11
őstag
Láttam számítógépes cégnél 386-os alaplapokat javított egy srác, a másik arcnet kártyákat, a harmadik wincsi vezérlő kártyákat, szóval kellő ismeretekkel, műszerekkel és gyakorlattal simán. Commodore 64-eket is javított több ismerősöm. Pl. a ram ic-k néha elszálltak. Lehetne szkópozni, kiforrasztani, sokcsatornás jelanalizátorral mérni a lábakat, de mi volt a bevált módszer? Egy jó ram ic-t ráfogott a beforrasztottakra egyesével, és amelyiknél jó lett a gép az volt a hibás, azt kellett cserélni.
Olyan mint autónál a koppintás a megfelelő helyre mert fölakadt az úszó.
Szóval vannak esetek, amikor a bonyolult dolgokat is egyszerűen lehet javítani és akkor megéri, de én is kaptam már egy 100 ezer Ft-ot érő öreg autó küszöbére 350 ezres ajánlatot csak anyagra.
Gps-re visszatérve, egy wince-s cucc sem egyszerű, ha bit szinten ki akarjuk deríteni hogy mit csinál, és miért lassú, nem éri meg. De ha valaki jól ismeri a rendszert, könnyen elképzelhető, hogy megtalálja a registryben a hibát, vagy hogy melyik driver miért nem töltődik be stb.
A sebességről megint egy saját tapasztalat. Apró cikkeket árusító bolt hívott, hogy baromi lassú a gép. Ez még a dosos időkben volt. Az volt, hogy minden egyes file írás után lezárta a program az adatbázist, aztán újra nyitotta, és ehhez lassúak voltak az akkori winchesterek. Annyit csináltam, hogy beállítottam egy cache-t, ami a ramba dolgozott és kötegelve írta ki a wincsire az adatokat. Nem győztek hálálkodni, mert tényleg baromi lassú volt a közvetlen írással. -
gyapo11
őstag
válasz
gabor_01 #11397 üzenetére
Általában 1 percet szoktak írni a hidegstartra, amikor a műhöldról kell leolvasni a táblázatot, hogy melyik hold hol van éppen. Az A-gps (assisted) az úgy kezdi, hogy valamilyen csatornán megkapja a táblázatot, és ettől hamarabb lesz pozíciója. De nagyon sok függ a gps vevő részének érzékenységétől, milyen épületben, milyen terepen, milyen rálátással, milyen visszaverődések vannak stb. Mivel mi az északi féltekén vagyunk, érdemes úgy helyezkedni, hogy dél felé szabad rálátás legyen az égre, habár a műholdak nem geostacionárius pályán keringenek.
-
dik
őstag
válasz
gabor_01 #11397 üzenetére
Akkor kb. 1-2 év után érdemes új készüléket venni. Akkor tudja azt a tempót. Jó progit találni hozzá na az már bajosabb. Az első óta nem tudtam találni olyat ami annyira profin lett volna megcsinálva amin annyi infó volt egy képen mint azon. Valami riks skin neve volt valaki csinálta annó rá. Egy profi volt azóta sem találtam hasonlót jót amiket próbáltam. Én jobban szeretem ezeket a hagyományosokat rá mint az okostelókat az tény...
Na mindegy akkor ez projekt így járt... -
dik
őstag
válasz
gyapo11 #11396 üzenetére
20+ év alatt kb. mióta van gépem ha oda jutott a történet nem volt kép. Amit rövid úton ki lehetett próbálni mi a hibás mindíg az alaplap döglött meg. Ekkor valóban a csere volt a megoldás mert azt javíttatni az kb. gtk. Nálam ez volt a tapasztalat. VGA javítása az más történet. VGA doki pl. kifogástalan megoldás rá manapság. Persze egy bizonyos értékhatár felett. Persze én soha nem jártam úgy VGA döglött meg.
Olcsó kártyái sosem volt igaz...
-
gyapo11
őstag
Számítógépes példát tudok erre, régen javítottam pc-ket. A hiba: nincs kép. A megfelelő műszaki paraméterek ismeretével, megfelelő műszerezettséggel ki lehetne mérni néhány mérnökóra alatt, hogy melyik alkatrész a hibás a vga kártyán, azt elvileg valahol be lehet szerezni, beforrasztani, a költség legyen mondjuk 40 ezer Ft. A kártya csere meg 2 ezer. Ezért sehol senki nem javítja.
Kb. hasonló egy régi gps is, csak már nincs hozzá műszaki info, nincs hozzá értő mérnök és nem lehet beszerezni az alkatrészt. -
dik
őstag
Van 2db GPS itthon nem mai darabok, de működnek vagyis valami van.
Azt szeretném kérdezni az mitől lehet az újabb x985BT (primo 2) egyre lassabban talál műholdakat. Új korában pillanatok alatt megtalálta. Ezt mi befolyásolja milyen hamar talál műholdat?
A másik az előd egy hatalmas világbajnok imádtam x90BT csak kb. nem akar műholdat találni. Ha véletlen is sikerül neki nagyon ritkán(multkorában véletlen összejött neki pár év utánazóta se ). Ez szintén mitől lehet? Maga az énmegyek
hibátlanul fut rajta csak ez a műhold találatokkal vannak gondok. Térképek is frissek rajtuk.
Esetleg valaki tud erre valami ötletet miért csinálják ezt? -
hellsing71
tag
válasz
merqree #11385 üzenetére
Most találtam: a Google Maps Route Optimization API létezik, állati sokat tud, de a Google a fejlesztőknek pénzért adja (1 cent/megálló), ezért nem használja sem a Maps-ben, sem a Waze-ben.
-
gyapo11
őstag
válasz
hellsing71 #11384 üzenetére
Nem töltöttem le, nem használtam, az útvonal optimalizálásra kerestem és ez az első találat: link. Biztos lehet találni még többet is.
-
merqree
őstag
válasz
hellsing71 #11384 üzenetére
Waze-re úgy emlékszem, hogy 1 köztes pontot tud.
GoogleMaps tud köztes ponttal tervezni, de optimalizálni nem tud, legalábbis 1-2 alkalommal amikor több köztes ponttal próbáltam. -
hellsing71
tag
Üdv, milyen GPS-t vegyek? Nem volt különálló autós gps-em kb. 15 éve.
A legfontosabb lenne az útvonal-optimalizálás: megadok 6-7 (<10) pontot és találja ki a legrövidebb útvonalat. Újkorában az iGo tudott ilyet (asszem 10 pontig), de mostanában annyira szar értékeléseket olvasok róla, hogy nem költenék rá.
Nem kell, hogy önálló legyen, lehet androidos app is. Igazából nekem tök jó a Waze, de nagyon kéne az optimalizálás. Kellene még a bluetooth. Ne legyen nagyobb 7"-nál. Kapjon online közlekedési infót (mint a Waze). Az orosz határtól nyugatra használnám, de jó, ha elérhető USA és más térkép is. Személyautóval, lakóautóval járok. Nem nagyon megyek le az aszfaltról: földút OK, offroad soha. Jó, ha tudja rögzíteni a gps adatokat. Tudhat magyarni, de az angol felület is OK. Bónusz: ha be lehet rakni egy telefontartóba. Állati messze van a V Merci szélvédője, a gyári tapadókorongos cuccok használhatatlanok, a telóm is egy kb. 30 centis karon lóg.
És végül, lehetőleg ne TomTom legyen. Azok a szemétládák elfogadták az éves frissítési előfizetést, aztán 1 (egy!) hónappal később közölték, hogy a navim End of Life, csesszem meg, nincs visszatérítés.
Mit vegyek? -
Sir Gunar
aktív tag
Az egyik Samsung a végén, mert kettőt próbáltunk abból és egy LG-t is.
Az első Samu pl olyan volt excell-nél, mintha RGB szellemképe lett volna minden karakternek és sehogyan sem tudtuk megszüntetni, még video karit is cseréltünk pedig, míg a másiknál meg minden ok lett, érdekes. A mai napig azt használja a haverom, 4 monitort helyettesít neki, az ő baja -
Sir Gunar
aktív tag
Ilyen telót valóban nem használtam, de van a tesztre egy 1xű mód
A MM ha webes vétel, ad rá a kötelező 15 nap helyett, 60 nap elállási lehetőséget, a többit gondolom nem kell részleteznem, persze addig vigyázni kell rá, ne legyenek használati nyomok nagyon, de mivel ez is strapa cucc, talán nem olyan kényes.
Mi így teszteltünk pár 43 collos 4K-s TV-t, amikor monitornak akartuk használni (az 4db 21,5"-osnak felel meg), a harmadik példány jó is lett a célnak -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
gyapo11 #11378 üzenetére
Az amit írtam Samsung Active Tab 2 és 3 csak 8 collos, a 2-es az nem is full HD így minden még jobban látszik rajta szvsz, de van a 3-as belöle, ami drágább, bár azt is ki lehet csípni türelemmel, 80e alatt is, cserében lényegesen többet is nyújt. Az tud akku nélküli üzemmódot, azaz simán ha mindig töltőn van az akkut ki is lehet venni, (4GB RAM), dokkolható az összes verziója, napsütésben is gyönyörűen látni őket.
Az ilyen tulajdonságai miatt nem is értettem az említett Pioneer fejegység koncepciót, ami egy tablet kijelzővel kapható, hogy minek csináltak vmit ami ugyan jól szól, de a tablet része, hát hagy bőven kívánnivalót maga után. Simán köthettek volna a Samsunggal egy szerződést akár és ezeket a már sok próbát kiállt strapa tabletekkel kellett volna összeházasítaniuk még a csomagban is, hiszen nem a tablettől függ a hangminőség, a többit meg tudja amit kell bőven és árulni szettben meg csak a dokkoló fejegységet is, kompatibilisen a következő Active Tab generációkra. Mindkét félnek hozott volna szépen a konyhájára sztem. Főleg, hogy van belölük 10 collos is és annak is a dokkoló POGO csatija stimmel a kicsikével, ergo simán egy univerzális fejegységet adhattak volna a piacnak, ami megéri a usernek mert nem kell cserélni, ha beújít egy újabb ilyen tabot. Jó tudom ez nem feltétlenül piacorientált -
gyapo11
őstag
válasz
Sir Gunar #11377 üzenetére
A többféle navival egyetértek, nekem is van olyan kedvencem telóra ami sokkal jobban bejön mint bármelyik pna programja.
A 10 "-ost az ablakba már nem nagyon lehet tenni, sokat takar, ha meg lent van akkor nehezebb rápillantani, de ezt csak gondolom, mert nálam az ablakban 7 "-os van max, a 6 "-os iphone meg a tükör alatt, ez is takar jobbra, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem vészes.
Nálam a 3 órát bírta az iphone nyáron klíma nélküli autóban, verőfényes napon, ablak lehúzva, nem kapcsolt kis és nem vettem észre lassulást sem, de ez nem egy mai teló 6s+, 8 éves konstrukció. -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
gyapo11 #11375 üzenetére
Nem is a több dologra gondoltam ,inkább a többféle navira, ami letölthető free v fizetős a Google Play-ről. Én a kis 8"-os Samu Tab Active2-vel navigálok jelenleg és 35e-ért vettem pont itt a HAP-n, ha profi autós tartó kell hozzá akkor 19e-ért van RamMount ami tölti is ha kell és a 9-es droid még pár évig jó lesz navigálni. LTE-s, így a Waze mint írtam 1 évig simán fut a domino Marathonnal ami 5Gb, ha kell más akkor ott a Google Maps is, vagy pár offline navigáció is rá. Tudom kis plusz pénz, de cserében egy modern eszköz sokféle navigációval használhatóan, mert más használati funkcióit most hagyjuk.
A Pioneer csinált régebben egy fejegységet amin tablet a kijelző, de már amikor kiadták is elment felette az idő, hát nem csoda ha nem terjedt el igazán, na meg az ára sem túl baráti a tudásához mérten, de hát Pioneer, legalább jól szól
Az iPhone nem szereti sem a meleget sem a hideget, így autóba navigálni nem is igazi megoldás szvsz. Én a külön eszközök híve vagyok inkább, a navigáció meg ha beülök és beindítom menjen azonnal, ne kelljen tartóba rakni és mókolni, emiatt is vettem egy 10,26"-os androidos eszközt, csak kell még a 3D nyomtatott házat megoldanom, talán januárra az is meglesz, addig meg jó lesz a tabom. -
gyapo11
őstag
válasz
Sir Gunar #11373 üzenetére
Nem tudom fejlesztik-e, szerintem alapból csak programjuk megy, gondolom trükközni lehet, egyszer én is bemásoltam egy wince-s naviba egy filemanagert, ami a gps program helyett indult, és onnantól bármit lehetett futtatni.
A 7 collosok között van linuxos is, de semmi különbség, egyik oprendszerből se lehet látni semmit, azonnal a navi program indul mindkettőn.
Persze elavult, bár a linuxot mondhatjuk modernnek is, viszont ami kell egy navihoz azt tudja, zoomol, van pozíció, beszél. Az kétségtelen, hogy egy androidos vagy iOS-es eszköz több mindenre alkalmas. Az én iphone-om pl. 3 órát tud menni napsütésben nagy fényerővel, 94 %-os akkuval ezt mértem, azért ez elég kevés, szóval madzagot kell beledugni mint az autós gps-ekbe. -
gyapo11
őstag
Ezeket találtam a jófogáson:
1 2
Még hozzátenném, hogy az OSM miatt térképek tonnái állnak rendelkezésre világszerte, folyamatosan javítják lelkes önkéntesek. Csak be kell másolni a gps kártyájára és bekapcsolni a megjelenítést. Ez a túragps-eken működik, autóson nem tudom. A túragps-ek is tudnak útvonalat tervezni, át lehet tölteni a pc-n tervezett tracket route-ot, 18 órát megy két ceruzaakkuval, transzflektív kijelzője van, minél jobban süt a Nap annál jobban látni, strapabíró. -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
gyapo11 #11371 üzenetére
Akkor ha jól értem a Navitel tovább fejleszti a WinCE-t?
Azokra nem csak a saját navigációjuk megy fel?
Igazából én mint aki almás vasakat használok, kizárólag navigálni az Androidot, sokkal több lehetőséget látok egy androidos tabletben, vagy akár egy telóban hosszútávon, mert kb minden is van rájuk, off v online navigációk, kinek mi is a fétise éppen. A WinCE már évekkel ezelőtt is elavult volt, nem hinném, hogy csodát tettek vele, az alájuk rakott hardverekkel is sok baj volt, de mindenki azzal nyűglődik, amivel akar. Én szeretem ha vmit beállítok és minden nap minden órában számíthatok rá, akárhol is vagyok és amiket ajánlottam ilyenek. -
gyapo11
őstag
válasz
Sir Gunar #11370 üzenetére
Igen, tévedsz, írtam korábban a két autós gps-t, amire évente 2 vagy 4 frissítés jön ingyen lifetime, amíg az eszköz működőképes. Garmin és Navitel LM jelöléssel. Én 5 kFt-ért vettem használtan 2-3 éve. Most néztem jófogáson, első 7 oldalon 2-3 találat van, 7 és 5 collos, de már 20-30 kFt magasságban, még így is olcsóbb lesz hamar mint az évente 8 ezerért térkép.
Nekem a Garmin azért tűnik jobbnak, mert pc-s programmal tervezhető az útvonal és áttölthető a gps-re. -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
macmelon #11367 üzenetére
A baj az a PNA-val, hogy már kb navigálni sem nagyon lehet használni őket, mert nincsen rájuk semmi friss, de lehet tévedek, mert ahogy az igo-t is portoltak anno mindenre is kb, hát lehet ezekkel a kukakerülőkkel is talán tettek vmi csodát vkik. Azt nem hiszem, hogy ne kellene ahhoz, hogy rendes napi használatban jó is legyen, nem kellene rengeteget mókolni velük, vagy a listád szerinti kompromisszumokat jelentősen ki kell majd bővítsed szvsz. Az androidos meg 1xű mint egy faék, 5Gb nettel a Waze kimegy kb a világból 1 évig, tudom, hisz a párom napi 50-60 km-t megy Bp-en és állandóan brekeg nála Lotti (sose ismeri majd meg a várost emiatt
), ha kicsi kell, ott vannak olcsó (relative) strapa telók is, teljesen ok navigálni az is, max ha ragaszkodsz offline navihoz, (bár az igo is tud (-ott) kunsztokat nettel), Sygic is igényel ha jól emléxem, bár elvan nélküle.
-
Sir Gunar
aktív tag
Az hogy idiótán tervez, bárhogyan állítottam be, még az igo-hoz képest is, aminek meg kb Adolf idejéből valók a térképei, amennyiben megveszi az ember fia v lánya, emiatt kidobott pénz. Hosszú évekig toltam én is azzal hazai navival, de mióta felvitte a dolgukat az Isten, hát nem kicsit régiek a térképeik, emiatt is hagytam ott, mert egyrészt untam, hogy csak akkor van naprakész térképem, ha törtet használok és ami végérvényesen bettette nálam a kaput pl igo ügyben, amikor ott figyel az országúton egy régi körforgalom, de a térképük régi volt és ha nem látom messziről, hogy egy autó eltűnt adott helyen, hát simán belefutottam volna nagy tempóval (ja nem járok lassan).
A Sygic ugye jó is lehetne, mert vannak tök jó dolgok benne, én régebben meg is vettem és bele több ötletes dolgot is, pl a real navit, ami a kamera képén navigál (azt hiszem ez volt), de se azzal se sehogy sem tudott értelmes útvonalakat tervezni, főleg itt a városban (Bp). Állítólag más országokban jó, főleg tőlünk nyugatabbra, jól dolgozik, de mivel arra közel sem vagyok annyira ismerős mint kis hazánkban, hát nem tűnne fel ha mégsem.
Párszor csináltunk, szintén régi sofőrökkel egymás mellett ülve is és párosan autózva, összehasonlításokat a navik között, mert marhára ráértünk és hát nem szerepelt túl acélosan a Sygic ott sem. Persze elvisz A-ból B-be rendesen, de napi felhasználónak én nem ajánlom, hobbyra jó lehet, ahogy az igo is, az pl a mókolósoknak, mint DM43 és Cserrobi és a régi igo bűvölők a varez oldalról, talán a Te nicked is onnan ismerős.
-
macmelon
csendes tag
-
Sir Gunar
aktív tag
válasz
macmelon #11364 üzenetére
Szia!
Ez az amit sosem fogok megérteni, hogy gondolom nem forgótárcsás a mosógéped otthon és nem crt tévéd van, stb régi idejét múlt technológiák. Akkor miért akarod magadat szivatni PNA-val? Elcsípsz egy olcsó jó tabletet, vmi 9, 10 v újabb androiddal és ha a Waze jó akkor beletolhatsz egy dominót évi 3 v 4 e Ft-ért Marathon nettel, az 5 G és kitart 1 évig ha Waze-ra használod, ami friss ropogós infókat és térképeket ad, nem kell vele bíbelődni sose szinte. Mint kicsit előrébb írtam, a Samu Active Tab 2-t LTE-s verzióban, már több alkalommal is láttam itt 30-40e között és bírják a strapát, cserélhető bennük az akku is, ha netán már nem bírná (házilag a hátlapot lepattintva).
De vehetsz rá IGO-t is ha szereted pazarolni a pénzt, v Sygic-et, ha a rossz útvonal tervezést részesíted előnyben és számos más lehetőséget rejt még, cserében egy jól használható eszköz navigálni és akár másra is. Gondold át, vannak más kicsi tabletek is droiddal, nem a Mikulás gyerekkorából való PNA-k WinCE-vel, de Te tudod.
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok!
Hasonló cipőben vagyok, mint egy korábbi kolléga, egyszerű PNA-t keresek, ilyen paraméterekkel:
- Okostelefon nem jöhet szóba
- Lehetőleg adatforgalom nélkül használható
- Minél egyszerűbb felület, kevesebb szoftver az eszközön
- Ne legyen extrém drága
- Legyen friss térkép (POI, kamera nem létszükséglet)
- Ha a frissítés fizetős, az elfogadható
- Ha lassú, perceket kell várni induláskor, az nem gond
Tehát mint, amit 15 éve használtam (WinCE + iGo volt az).Láttam pár olcsó darabot, de térkép nélkül. Milyen szoftvert lehet venni egy régebbi hw-re?Vagy mit javasoltok a fentiek mellett?
Köszi!
-
Sir Gunar
aktív tag
Esetleg ilyen megoldáson is el lehet gondolkodni : https://hardverapro.hu/apro/elado_egy_ulefone_armor_14_telefon/hsz_1-50.html
nem tudom milyen, mert nem volt és így nem is írom hogy kipróbáltam élesben, de az Ulefonokra nem szoktak rosszakat írni, hogy a meleget mennyire bírják, azt nem tudom, de strapa teló, így talán jó lesz és a hardvere sem annyira gatya, mert ugye az ilyeneknek, mindig az akku a nyűg a melegben. Ameddig nem találtam meg az említett androidos ketyerémet, gondolkoztam abban, hogy egy 10,26"-os kijelző + vmi strapa droidos teló amit android autón keresztül használok és azt bármikor csereberélhetem ha nem felel meg vmiért. A kettő úgy kb 50e-re rúgna és a teló se lenne napoztatva, a másik meg direkt autós cucc.
Ha nem bízol az Alis cuccokban, hát ott kicsit többért az Alza-nál egy Ottocast amire adnak garit ők itthon és (nem EMAG-os talán működik garancia, én megjártam velük) és ahhoz lehet társítani vmi telefont, mintha lenne nekik kisebb is ilyen, nézz rá ha jó ez a megoldás is. -
Sir Gunar
aktív tag
A 2-est is el lehet néha csípni occóé, én már több alkalommal is talákoztam 30-50 közötti használtakkal, de nem nagyon adja el akinek van mert nagyon jók. Amin a kisfiam játszik az a 3-as (kellett a sok játékhoz a hardver és a belső memó) az is LTE-s és 80 volt tavaly ilyentájt, amikor elcsíptem egy eladót.
Vannak androidos kütyük SIM-mel az Ali-n is, nekem is van egy ami hamarosan bekerül az autómba, persze nem a fejegységet kiváltva, hanem a műszerfal tetejére, csak egyelőre tervezési fázisban van a beépítő háza, mert nem akarom csak odaragasztani kétoldalassal. Vannak még lapos kijelzős Carplay+Andoid autó kijelzők, azokat is teszteltem párat 10,26"-osokat, de jobb szeretem ha a navi független a telefonomtól, amúgy meg egészen használhatóak és létezik ennél kisebb kijelzős is, csak vadászgatni kell és sokat olvasni kinek mi a véleménye adott termékről, hiszen sokan árulnak ott sokféle eszközt. -
Đusty
addikt
válasz
Sir Gunar #11360 üzenetére
Na jó de a 2-es 100 felett van a 3-as meg kétszáz felett
Nekem a 8-as méret is sok.
Tudsz még olyat ami bírja a meleget, tényleg nyári szélvédő mögött?
A PDA, PNA-k bírják de telóban, tabletben még nem hallottam ilyenről.
Viszont az említetteknek meg az a baja amit írsz.
Szóval kellene valami amin a waze fut, kicsi és bírja a hőséget -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
gyapo11 #11358 üzenetére
Az iphone-okkal csak az fő probléma, hogy nem bírják sem a meleget, sem a hideget, tudom i4 óta használom őket telefonként és arra tökéletesek, de hát erre is lettek kifejlesztve. Navigálni bátran tudom ajánlani a Samsung Active Tab2-t és a 3-at, épp minap vettem egyet itt a HV-n 35e-ért és LTE-s, 3GB RAM, 9-es Android fut rajta, az akku cserélhető és bírja a hideget, meleget, évek óta használok egy másikat, ez páromé lesz. Aki kifog egy 3-ast ott még több minden és az tud akku nélküli módot is.
Amennyiben az Apple is gyártana strapa tabot, biztosan azt venném, mert hosszútávon olcsóbbra jön ki, de ezek a Samuk valóban jók és benne egy Telekomos Dominó SIM-mel amin a Maraton mobilnet csomag 5GB-tja van, kb egész évre elég a Waze-ra és elég sokat megyek (évi 30-40e km). Ezeken elfut az iGO is, bár én csalódtam benne, mert aki valóban friss térképeket akar mindig, az kénytelen warezolni, a Sygic pocsékul tervez, a Tom-Tom kb ugyanaz. Én aki mindig gyorshajtok a Waze mellett nem szoktam kapni díjat erre. -
pjen
félisten
-
gyapo11
őstag
Nálam a ház a tesztkörnyezet, ha behozom a szobába vagy itt kapcsolom be talál pozíciót vagy nem? Androidos teló nem, autós gps-ek közepes eredmény, vagy igen vagy nem, iphone azonnal bármikor. Olyat is olvastam, hogy az iphone állandóan bekapcsoltan tartja a chipet akkor is ha a beállításokban ki van kapcsolva a pozíció. Az autós gps-ek viszont az autóban jól fogják a holdakat, sokkal jobban mint az androidos gagyi telóim.
-
gyapo11
őstag
Az már nem a gagyi kínai kategória, még ha esetleg ott gyártják is. Amivel nekem betelt a pohár az Cubot és Doogee.
Nekem főleg az a gondom, hogy pont amikor kellene, akkor nem talál holdat, vagy csak pár perc után, amihez nincs türelmem kivárni, pláne ha mellettem meg nyíg az asszony, hogy induljunk már. Persze menet közben még jobban nem talál holdat. -
gyapo11
őstag
Annyival egészíteném ki, hogy ha olcsón akarja valaki megoldani, akkor iphone. Nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy a kínai gagyi androidos telók gps kezelése a fasorban sincs az iphone-hoz képest, és használt iphone egész kellemes áron megvehető. Azt kell csak megnézni, hogy a használni kívánt app fut-e azon az iOS-en ami a telóra föltölthető
-
gyapo11
őstag
Beállítások nélkül szerintem nincs gps. Olyat lehet, hogy valaki beállítja, és akkor már csak a címet kell beírni és go, de akkor azzal a beállítással kell menni mindenhova. Ha bármi olyan változás van ami a beállításokban módosítható, akkor megint bele kell menni a beállításokba. Ha mondjuk javítják a hidat és a komp használata le van tiltva, akkor gubanc van, mert nem fog a komphoz vezetni, hanem sokkal nagyobb kerülő lesz a következő hídhoz. Vagy ha a legrövidebb tervezés van beállítva, akkor át fog vinni a városon a rengeteg kis utcán ahelyett, hogy az elkerülőre vinne ami 3 km-rel hosszabb, de 1 órával rövidebb.
-
Surda
tag
Helló!
70 éves papámnak szeretnék hangalapú, előfizetés nélküli navit.
A lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen a kezelése, és minél kevesebb beállítgatást meg egyéb mókolást igényeljen.
A 20-30.000 forintos szintet felejtsem el? Ez lett megjelölve árkategóriának. -
Abcgeri44
újonc
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni hogy Kamionos ismerosnek kellene 7colos GPS ami megbízható olyan 65kör ül találtam is. Androidos NaviTruck D11 néztem ki. Véleményetek?
-
gyapo11
őstag
válasz
Doky1988 #11342 üzenetére
Talán a 7 "-os autós gps még a nagy képernyő miatt egyeseknek (nekem is) jobb, mert távolra jól látok de közelre nem, és szemüveg kell a kisebb képernyőhöz. Persze ez is elérhető egy 7 "-os tablettel, ami akár telefonálni is tudhat. Illetve voltak próbálkozások az online forgalmi helyzetekről infók kisugárzására, Tomtom jut eszembe de más gps-en is volt valami rádiós adapter, de ezeket meg elnyomta a mobil internet.
-
Doky1988
senior tag
válasz
gyapo11 #11338 üzenetére
Ugyanezt mondom én is, a teló mindenre jó, nekem is a régi Xiaomi 9T Prom van befogva GPSre, furgonozom. Google térképet használok, van rajta iGO-m eredeti Play Árúházban megvásárolt is, de Google térkép tökéletes. Fizetni se kell érte, forgalmat is tudja rendesen, átláthatóbb.. Ezek a céleszközök már erősen lemenőben vannak. iGO -t már max kamionosok használnak, esetleg buszosok..
-
Đusty
addikt
peltier elem
erről még nem hallottam, most utánanéztem köszi, akkor ez van a hűtőtáskában.
Sajna készre szerelt usb csatlakozósat nem találtam az lenne az igazi, gondolom a kevés áram miatt nem lenne túl hatékony de talán elég lenne.
Arra sem gondoltam, hogy az offline térképtől kevésbé melegszik. -
gyapo11
őstag
válasz
gyulazsolti #11326 üzenetére
Ha sw-re megyünk, akkor szerintem a teló mindent visz, rengetegen használják az autóban, viszont a cél gps-eket meg adják el az emberek olcsón. Vagyis a frissítések is oda mennek ahol az emberek vannak, vagyis a telóra. Van lifetime térképhez telós app, pl. navitelnek meg a garminnak is van, de ezeket még nem próbáltam telón, nem tudom simán megy-e a frissítés.
-
gyapo11
őstag
válasz
gyulazsolti #11322 üzenetére
A kínai hw hasonló vagy ugyanaz mint ami a magyar boltban kapható, a különbség az ár és a garancia. A lényeg viszont a térkép, pár év múlva már elég sok a változás, és kellemetlen tud lenni találkozni a betervezett úton egy behajtani tilos táblával.
-
pjen
félisten
Két hete volt egy körutam: 17. Ker- Gyál- Polgár. Az A 72 a belső tükörre volt rögzítve. Bő 2,5 óra, a teló 100% töltésről lement 65% ra. ra. Olyan progit kell felrakni, vagy úgy beállítani, hogyha nem változik semmi vegye le a fényerőt.
Kár, hogy kidobtam. Bp-Baj PNA a szélvédőn. Mire odaértünk a PNA 1 centivel vastagabb volt.Pár éve bejártam Erdélyt egy Sony Xperia Arc és egy virágbolti IGO kettőssel, sose melegedett túl. -
pjen
félisten
válasz
Egy okos teló egy syvic el nem lenne egyszerűbb? És arra tényleg jön frissítés.
-
Đusty
addikt
válasz
Én sem értek hozzá remélem más segít. Most jött szembe, hogy a wayteq magyar cég? A tíz éven túli gps-em még bírná csak szoftvert nem találok rá én sem, olyanra vadászom ami ad térkép frissítéseket.
most egy ilyet néztem nem tudom milyen lehet valójában:
Hordozható autós GPS-navigációs rendszer, IGO-val, 7 hüvelykes, hangvezérlés - eMAG.huahogy nézem lehet érdemesebb elmenni android irányba a wince-ről.
-
Đusty
addikt
válasz
gyulazsolti #11324 üzenetére
Szerintem nem a vas számít, azt manapság bárki tud csinálni hanem a szoftver meg a térképek és annak támogatottsága, frissíthetősége.
A vas tovább fog tartani mint a szoftver. -
Đusty
addikt
válasz
gyulazsolti #11322 üzenetére
igo-t még nem láttam élethossz frissítéssel, ezt a megjegyzést sem értem az emag oldalán: "A frissités csak négy számu kodját adták de nincs weboldal??"
Mindenesetre ha rendelsz írj róla tapasztalatot ha rendben van én is lehet benevezek egyre.
-
gyapo11
őstag
válasz
gyulazsolti #11320 üzenetére
IGO térképet említ "Map: Built in foreign map IGO" és hogy folyamatosan biztosított a free upgrade "7. Install the latest map, use it without traffic, and permanently provide free map upgrades to save costs". Jó esetben a gps programon belül frissíthető, de hogy ez így van-e azt nem tudom.
-
gyulazsolti
senior tag
Sziasztok!
Ez mennyire vállalható térképileg szofterileg? [link]
-
Honda567
junior tag
Sziasztok!
Navitel E501 a navitel oldalról a magyar nyelvet Szujó Zoltán letöltöttem felraktam a gps-re , a hang is be van állitva rajta de nem szól. -
gyapo11
őstag
Navitel és Garmin, ezek vannak nekem és bár nem használom ki az évenkénti 2 vagy 4 frissítést, de akárhányszor mentem mindig működött. Ezek nálam a gps készülékkel jöttek, a gyártónál föl van írva hogy melyik készülékhez jár, be kell regelni és már adja is a hozzáférést. Ha a készülék megmakkan, mint nálam egy Garmin, akkor megszűnik a szolgáltatás, mert másik készüléken nem működik a térkép.
A másik megoldás az OpenStreetMap, sok telós gps program is ebből generál saját térképet, pl. a GeoNet is amit telón használok. Ez minden programhoz, minden készüléken, minden térkép a világon folyamatosan ingyenes. Nem látom valószínűnek, hogy ez az önkéntesek által karbantartott térképi adatbázis megszűnjön.
Az OSM egy ingyenes adatbázis amit az önkéntesek töltögetnek föl, aztán ebből kell generálni térképet, ez már egy munka, így lehet, hogy egyes programokhoz nem ingyenes, a GeoNetet már jó pár éve használom, eddig sose kellett fizetni. Egyébként ugyanez a program fölkínál egy másik térképet is letöltésre, de az pl. fizetős. -
Đusty
addikt
Melyik gyártónak van még élethosszig tartó térképfrissítése a tomtom-on kívül? Vagy esetleg megfizethető amit aktualizálnak is?
-
ra^ven
senior tag
Sziasztok!
Eredeti IGO szoftverrel milyen jelenlegi alternatívák vannak?
Képeken láttam nextgen verziót, az tetszik, érdeklődnék, hogy az milyen készüléken érhető el?
Köszönöm. -
pjen
félisten
válasz
Celithrandi #11312 üzenetére
Igen, be is lehet állítani, hogy a térképpel vagy a valós képpel navigáljon. Nekem mondjuk a prémium van. Szerintem szedjél le egyet az árúházból próbának.
-
pjen
félisten
válasz
Celithrandi #11310 üzenetére
Be lehet állítani ha jól emlékszem, hogy on legyen a sygic,de mwgnézem.
-
Celithrandi
addikt
waze folyton bugzik, van hogy nem beszél, van hogy hiába hangosíom fel halk stb. Én is ráhagyással vezetek, de szeretem tudni a kamerákat + ha 0 a forgalom pályán van hogy megtolom neki, a waze meg későn szól vagy van hogy éppen nem is szól csak a térképen jelzi a kamerát stb. sygic az nem offline volt?
-
pjen
félisten
válasz
Celithrandi #11307 üzenetére
Sygic? Szerintem ami a legjobban jelez az a Waze. Messze nem kell csúcs teló hozzá. Én már rég nem nézem hol van kamera, annyival megyek amennyi megengedett.5-10% ráhagyás.
-
Celithrandi
addikt
válasz
gyapo11 #11303 üzenetére
Nem egy jó ajánlás. A kocsiba építhető cuccok kb 95%-a nem más mint egy androidos telefon beépíthetőre tervezve, wifi, gsm, 5g stb tudással. A fő gond inkább az, hogy nincsenek játékban ismert teló gyártók, tehát kétes az élettartam a cuccok pedig 100-200ezer környékén mozognak. Én ezekkel szemeztem, de nem bízok a minőségben: [link]
-
Celithrandi
addikt
-
gyapo11
őstag
-
jeni
félisten
A kocsiba beépíthető (2 slotos autórádió helyére)navigációs GPS rendszerbe mennyire számít a 4mag 4GB ram?
Mi az aminek feltétlenül tudniuk kellenek ilyen esetben?
Érintő képernyő?
Wifi? 7 cool-nál nagyobb legyen?
Márkás termék neve mennyire számí?
Pioneer ,JVC vagy Android Road Trip (kocsiscuccok)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Spórolós topik
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- aquark: Tapasztaltabb motorosok segítségét kérném!
- MWC 2025: Most akkor van vagy nincs kék Nothing Phone (3a)?
- Házi hangfal építés
- Videó stream letöltése
- Formula-1 humoros
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest