- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos46 #48274 üzenetére
Amúgy amennyibe került a 16GB-os RPI annyiből simán kaptál volna egy Win11 kompatibilis 'félkonfig'-ot (alaplap, cpu, ram) -- írtad hogy volt már Win10-es PC-d tehát a többi alkatrész gondolom adott lett volna..
És 'mégamúgy' a Win10-es konfigon nem futott volna a Linux? Csak úgy kérdezem..
-
Előre is elnézést a triviális kérdésért, de Raspbian-ban hogy , hol lehet beállítani hogy pl csatolt külső meghajtó mappáit is időrendi sorrendben listázza? (és nem csak az önálló file-okat)
-
válasz
FDAssasin #45716 üzenetére
Pont most küzdök hasonlóval, én egy Zero 2-est szeretnék USB-n keresztül elérni (SSH-val)
Van erről egy video ami alapján próbálkoztam: [link]
De hogy-hogynem kb 2x tudtam beloginolni ilyen módon, (nincs értelmes magyarázatom arra hogy épp akkor miért sikerült) a többi számtalan próbálkozásom során csak odáig jutok, hogy megnyílik az SSH kapcsolat: raspberrypi.local -ként meghívva, azaz kéri a felhasználónevet és jelszót, ám nem fogadja el amit még az alap Raspbian OS telepítésekor megadtam! Csak tudnám, hogy akkor mégis mit vár?A másik érdekesség az volt, amikor beállítottam egyben wifi kapcsolatot is, hogy olyankor a wifi routertől kapott ip címmel és hozzá tartozó account-al be tudtam jelentkezni, az USB-s raspberrypi.local-ban ugyanezzel már nem. Szerk. --> Esetleg gyaníthatóan nem kap ip címet az usb - Windows (11) alatt, ez a gond? De akkor miért nyílik meg az SSH bejelentkezés..
Külföldi fórumokon is olvastam hogy sokaknál problémás ez az egész usb-n keresztüli használat, van itt valakinek esetleg valami 'golyóálló' megoldása?
-
Sziasztok!
Raspberry Pi Zero-t szeretnék használni szenzoros projektekhez.
A GUI felület ezen a típuson ugye elég lassú, emiatt állnék át teljesen parancssoros - illetve 'text' üzemmódra. (a zero adott, nem is egy van belőle, tehát az nem kívánt megoldás hogy akkor álljak át pl 4/8 Gb-os Pi 4-esre, plusz nem lenne kihasználva és felesleges pénz állna ezekben a lapokban ezekre a projektekre / felhasználásra )
Keresnék tehát text alapú, alkalmazás íráshoz - programozáshoz egy nagyobb tudású, illetve könnyebben kezelhető, esetleg segítő funkciókkal ellátott szerkesztőt.
Első körben a beépített 'nano'-t találtam, lenne esetleg ezen kívül jobb, alkalmasabb program? (python kódoláshoz)
-
köszönöm az infókat!
-
válasz
JulianSinulf #44799 üzenetére
Hmm...
Egy olyan barebone PC árban kb hogy viszonyul egy 4 GB-os 4-es Raspberry-hez?
Illetve Te milyen konfigot / típust használsz erre a célra? -
Sziasztok!
Raspberry Pi 4 - 2GB-os lapom van, alap Raspbian-al, azon VLC lejátszóval, multimédia eszközként használom és filmeket nézek - néznék rajta.
Az a gondom, hogy alap 1080p-s max 15 GB fileméretű, .mkv fileokat játszik le VLC-vel, ettől nagyobb fileméretű és felbontású filmek általában elindulnak, mármint a számlálón ez látszik, de a képen és hangon nem látok hallok semmit.Tudnátok ajánlani valamit ennek orvoslására?
-
válasz
g.gergo #41349 üzenetére
Nem, több dolog is közrejátszott - nem tudom a pontos okát de a sima sudo chmod parancs nem hatott az Istennek sem. Aztán egyszercsak beállítódott a mindenki mindenhez hozzáfér opció úgy,. hogy indítás után csatlakoztattam az usb drive-ot (nem hagytam rajta az újraindítások alatt) és a sudo chown -R pi:pi "mappaelérésiút' paranccsal sikerült ezt kierőszakolni. Aztán kiderült hogy ami transmission leírásból dolgoztam az 'elfelejtette' megemlíteni hogy nem elég a Transmission settings.json konfig file-jában beállítani hogy milyen user nevében fusson, hanem ezt be kell állítani a transmission-daemon kis futtató konfig filejában is - úgy ahogy az előzőleg linkelt leírásban is már szerepel. Onnantól kezdve a Transmission is el tudta érni, illetve módosítani a letöltési mappákat és működött a folyamat.
-
Úgy néz ki megoldódott a dolog, sajnos az a tapasztalat hogy nem minden Transmission leírás állja meg a helyét, azaz nem teljes, vagy nem működik úgy ahogy ott le van írva.
Ezt találtam a legjobb / pontosabb leírásnak eddig a témában:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-transmission/ -
Sziasztok,
Nem tudom Raspberry Pi topic kérdés-e de a Raspbian topic nem igazán pörög, hátha itt válaszra lelek az alábbival kapcsolatban:
Újratelepítés és Transmission használat közben találkozom azzal, hogy a Transmission nem fér hozzá a letöltési mappákhoz.
Nem értem hogy lehet az, hogy külső USB-s pendrive (vagy hdd) - ha én vagyok a tulajdonos miért nem tudom mégsem beállítani hogy Bárki által kezelhető legyen a rajta lévő mappa?
Hiába állítom be akár GUI-ból, akár sudo chmod paranccsal, nem történik semmi.
A drive-ok exFat, illetve FAT32-esek, automountolnak.. -
Sziasztok!
Kijelző ügyben fel tudnátok világosítani hogy a hdmi, gpio illetve amin mindkét port megtalálható - ezek mire valók, mi a különbség a kijelzők között?
A hdmi-vel kapcsolatban van tapasztalatom, azok ugye a Raspbian éppen futó, élő képét mutatják.
Azok a kijelzők amiken csak gpio csatlakozás van azok tudják ezt a Raspbian élő kép funkciót, vagy csak akkor jelenítenek meg valamit amikor pl egy kiíratási parancsot küldünk rájuk?
Illetve azok a hdmi-s kijelzők amiken gpio port is van - hdmi-n mutatják az élő képet + az érintő kijelzős funkciók használatára szolgál a gpio? -
Rajtam kívül bárki más észrevette már hogy RPI4 - en fel-fel villan időközönként (kb 60 másodpercenként) egy pillanatra a piros power led amellett hogy minden kábel csatlakoztatva van (LAN, USB, tápadapter, HDMI) de az elosztó amin külön billenőkapcsolóval lehet a dugaljt áramtalanítani - amibe az RPI tápja van kötve - ki van kapcsolva - azaz elvileg nem kap áramot??
Lehet hogy az áram alatt lévő, HDMI-n összekapcsolt TV 'pingel rá'? Illetve mi tud egy kis feszültség 'tüskét' ráküldeni? (az usb-ről nem kap áramot)
-
Sziasztok,
Az mennyire normális jelenség RPI4-nél hogy csak az egyik HDMI foglalaton van kép + hang, a másik foglalatot használva meg csak kép van, hang nélkül?
-
válasz
wassermann #37686 üzenetére
Raspbian fut rajta, azt is próbáltam, hogy a hangerő ikonnál váltok hdmi és analog kozott, de semmi valtozas, csak a hdmi megy barhol barmit is allitok be.
-
Sziasztok,
Pi4 alatt problémáim vannak a hanggal és nem jövök rá mi okozhatja..
Kezdenék azzal a kérdéssel, hogy video lejátszásakor (akár videofile, akár pl youtube-ról) csak a hdmi-n keresztül megy a hang - azt be lehetne állítani, hogy a hang audio / jack kimeneten keresztül menjen ki?Eleve azt veszem észre, hogy ha hdmi és jack is csatlakoztatva van az audio kimenet egyáltalán nem működik..
A másik gond, hogy internetes videoknál recseg a hang, nem tiszta. (videofile lejátszásnál csak néha recseg be)
kipróbáltam már a jackre átirányítást raspi configban és külön paranccsal is, újraindítottam utána és semmi, továbbra is csak a hdmi-n megy a hang..
Valaki tudna segíteni mi lehet gond, merre tovább?
-
válasz
body007 #37332 üzenetére
Köszönöm, újraindítás után a VLC úgy néz ki hogy megoldódott, simán megnyílík benne és lejátszódik a Filekezelőből egyszerű kattintással indított video...
Én még csak most ismerkedem a RaspPi-vel de már tapasztaltam hogy ha van valami beállítás, konfigurálás utáni kis gebasz, azaz nem megfelelő működés van, akkor áramtalanítással is járó újraindítások után jobban magára talál...
-
És még egy kérdésem lenne - Ha Rpihez VNC-vel csatlakozunk akkor is szükség van a port forward beállításra a routeren?
-
És belefutottam még egy érdekes jelenségbe:
Rpi4-en wireless Bluetooth-os billentyűzetet és egeret használtam volna, de nagyon gyenge a jelátvitel, a BT kapcsolat csak közelebb víve az RPi-hez működik - ha működik egyáltalán.Elkezdtem utána keresni a jelenségnek és láttam, hogy más is találkozott ezzel a problémával - ráadásul akkor, amikor az USB 3 porton külső HDD van csatlakoztatva!
Állítólag valami zavar jön létre az usb port körül ilyen csatlakoztatás esetén.
USB hosszabbító kábelt a végébe tett wireless dongle -al ajánlanak közelebb vezetni a billentyűzet és egér helyéhez..Más is találkozott már ezzel a jelenséggel innen?
Hasonló volt a megoldás? -
Sziasztok,
Új Rpi4-et telepítettem a szabvány Raspbiannal, és csatoltam hozzá egy USB 3 portra kötött külső HDD-t. Az exFat-ra be lett formázva, az exFat kezelés Raspbian-ban beállítva.
Ment fel rá egy torrent kliens is. Utóbbi is működik, és a Filekezelővel is tudok állományokat ide-oda mozgatni rajta.A VLC video lejátszó viszont nem látja a külső HDD-n lévő file-okat. Be kellene állítani valami jogosultságot hozzá, vagy hozzáadni elérési útvonalat? (Sem úgy nem indul el a lejátszás, hogy a külső HDD-n lévő videora kattintok, és úgy sem hogy a VLC-ben keresném ki a külső HDD mappát ahol van. Egyáltalán nem látja a külső HDD-t a program)
-
Sziasztok, most kezdeném az ismerkedést a rasp pi-vel, egy komplett médiaeszköznek szánnám, TV-re kötve internetes böngészés, FULL HD filmek lejátszása, fileserver funkciókkal és az is fontos lenne hogy akár a világ másik végéből interneten keresztül be tudjak rá jelentkezni.
Keret lenne a legújabb PI4 B 4GB RAM-os verzióra, kérdés hogy mi kellhet még e mellé?
gondolok itt:
- hatékony hűtés - PL kinéztem ehhez ezt az alul felül hűtőbordázottat https://www.rpibolt.hu/Aluminium-hutoborda-haz-dupla-ventillatoros-Raspberry-PI4-hez
de ha jól gondolom akkor ezzel nem lesz hely később valamilyen modul bővítésnek..?(a szalagkábel csatlakozókhoz nem lehet hozzáférni)- olyan táp, ami elég energiát ad a külső lemezkezeléshez, a wifi kapcsolathoz, a videok lejátszásához, a böngészéshez ..
- esetleg kell még valami mellé? (micro SD kártyám van) - netán konkrét típust ajánlva..
-
válasz
MaCS_70 #24576 üzenetére
Olvastam miben gondolkozol - (én is szintén okosotthon projekten törpölök, ám még a legelején vagyok, a 'hogyan is fogjak hozzá' szinten) és látom, hogy szenzorok UTP-n keresztüli eléréséről írsz - ez hogy valósulna megy a gyakorlatban?
Ehhez minden egyes szenzorhoz utp kábelezés kell ugye?Ha valaki most indul neki a témának akkor helyes / logikus / célravezető az alábbi elgondolás? :
- Ethernet kialakítása UTP Cat5e vezetékekkel, a hálózat egyik végén szolgáltatói internet modem
- azon helységekben ahol 'okosítás' lenne, ott az UTP kimenetre egy switch hogy pl laptoppal is lehessen internetezni, vagy DLNA TV-is legyen rákötve - miközben Raspberry Pi 'dolgozik' a hálón.
- a szenzorozás pedig: minden Raspberry Pi-re kötött Arduino, azon arduino szenzoraival
- így távolról interneten keresztül minden egyes Raspberry Pi elérhető
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest