- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jól látom, hogy ha rá van dugva a DSI portra egy LCD, akkor sehogy se lehet rávenni a PI-t, hogy HDMI-re adjon ki képet az LCD helyett? A HDMI-re csak a szivárványt teszi ki és az rajta is marad.
A display_default_lcd=0 parancs nem csinál semmit. Ahogy nézem a találatokat, másnak sem. Rpi3 + Buster
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #42871 üzenetére
Ha rákeresel ezekre, vannak gondok pl. a hw gyorsítás terén. Nem véletlen nem reklámozzák őket.
PeachMan: A Bullseye a hivatalos kiadás 32 biten, azt tölti le az imager is. Nekem most addig nem pálya, amíg az LCD kezelést meg nem oldják. Ha azt megoldották sem biztos hogy jó. Lehet, hogy vacakolni kell a touch orientációjával mert ha jól olvastam, már nem követi a configban beállítottakat a boot közbeni újra inicializálás miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wd.taz #42867 üzenetére
Engem a QT Creatorral szívattak kicsit meg most a verzió váltáskor. A Debian Bullseye alatt már nincs qt5-default csomag, az nélkül nekem kézzel kellett megmutatnom a Creatornak, hogy hol van a telepített QT a rendszerben...
A problémákat egyenlőre az előző, Debian Buster alapú iso letöltésével orvosoltam. Annak hátránya, hogy abban korábbi QT van és pár dolog bugos benne.
Amúgy ez is fasza, a Raspberryre nincs 64 bites OS, csak pár béta iso volt kiadva, a QT Creatorból meg már nincs 32 bites, így csak régebbi verziót lehet a Pi-n használni... Mondjuk működik az is, de nah, eléggé kéne már 64 bites oprendszer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akinek nem működik a 7 colos LCD az aktuális, Bulleye Rapsberry OS-el, az ne lepődjön meg, valami bug bekerült és most nyomozzák mi a gond. https://github.com/raspberrypi/linux/issues/4686
Ideiglenesen az I2C baudrate állításával ad képet az LCD, de rotate meg hasonlók nem mennek mert a boot közben az egész eszközt újrainicializálja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #42709 üzenetére
Válasz a kérdésemre, a pigpiod. Ez működik RPi 4B-n is, de sajnos nem userspace cucc, így kell neki a sudo...
A wiringpi 2.6-os forkja sem tudja az IO lábakat állítani a PI4-en. Visszaolvasni visszaolvassa a gpio -readall parancs, ott szerinte meg is történik az állapotváltás, de szkóppal nézve meg sem moccan a láb 3.3V-ról. Na majd jelzem nekik a dolgot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit érdemes RPi4-en használni a leállt fejlesztésű WiringPi helyett egyszerű IO láb állapot váltásra?
A WiringPi legutolsó, githubos verziójával sem megy a "digitalwrite", nem vált állapotot az IO láb. Nem a kódom a hibás, mert ugyanaz a RPi3-on jól működik.QTCreator alá keresek valamit erre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777 #42676 üzenetére
Közben már fel is raktam a qtcreator meg a qt5-default csomagokat, beállítottam a KIT-nél a QT típusát és le is fordult az üres ablak. Ma beteszem alá a rádió kódot és ki is próbálom, de a joystickok még nem érkeztek meg. Mondjuk van valami külön joystick kezelő dolog a QT-ben, majd meglátjuk mire megyek vele.
Pythonnal ismerkedni egyszerűen nincs időm. Az utóbbi pár évben tisztán hw fejlesztőként dolgoztunk, csak néha beesik olyan meló is, ahová kellene user interaction és akkor vehetem elő a berozsdásodott programozói ismereteimet.
Egyébként vicces, hogy a QT Creatorból már rég nincs új 32 bites verzió, a PI-re meg még mindig nincs 64 bites (nem béta) OS. Persze a régebbi Creator és 5.11-es QT is tökéletes nekem erre a feladatra, de igazán beléphetne már a PI a 64 bit világába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777 #42673 üzenetére
Régebben C/C++ programozó voltam, QT Creator alatt dolgoztunk csak nem Rpi-re fejlesztettünk, hanem másik ARM-es kínai cuccra, arra külön lefordított és felmásolt QT-t használtunk.
Pythonnal csak annyi tapasztalatom van, hogy pár soros nagyon egyszerű szkripteket már használtam a terminálban, de semmi több. Néztem a PySimple dolgokat, de elég barátságtalannak tűnt meg a végeredmény se nagyon tetszett.
Igaz nem kell sok minden, egy ablak lenne az egész program pár gombbal (de annak igényesnek kell lennie, hogy aztán meg is rendeljék nagyobb számban
), egyszerűbb kiírásokkal meg inifájl kezeléssel, a háttérben pedig SPI-s rádió adóvevő és vezetékes vagy BT-s joystick kezeléssel. - az SPI-s rádió kezeléséhez már van C++ forrásom.
Szóval azt mondod, hogy a legjobb megoldás, ha a QT Creator a PI-n fut, én meg távoli asztalról lépek be rá ssh-n és úgy vagy helyileg a PI-n dolgozom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pi4-re (Raspberry OS) kellene alkalmazást fejlesztenem. QT-re gondoltam mert SPI kezelés és GUI is kell, viszont kicsit zavaros most, hogy ezt miként érdemes elkezdenem. A google találatok a témában kérdéseket vetettek fel bennem.
közben a fő gondom az, hogy olyan kollégának kellene továbbadnom a projektet miután az alapok már mennek, aki csak Windowst használt, így első körben onnan lenne célszerű cross-compile-t megoldani, de lehet, hogy túl nagy szívás miközben idő meg alig van erre a projektre.Felmerült bennem, hogy magán a PI-n kellene a QT creatort felraknom és ott fordítani, de nem tudom ez mennyire használható azon az ARM procin. Még az is felmerült, hogy feldobok virtuális PC alá egy Linuxot és ott csinálom meg a QT-s frodítást aztán ssh-n keresztül tolom át a PI-re. Remote debug nem lenne rossz, sőt.
Visual studio alatt már csináltam ilyen ssh-s remote debug fejlesztést Raspberry-re, de annak a GUI-s része .net-es amivel 0 tapasztalatom van és nem is igazán Linuxra való dolog.
Ti mit javasoltok a 3 felvázolt lehetőség közül?
-QT Creator a PI-n
-QT Creator cross compile Windows alatt
-QT Creator cross compile virtuálboxos Linux alatt -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit kell csinálnom ahhoz, hogy egy git clone le tudjon futni?
git clone git@github.com:davidflanagan/wifi-setup.git
Aztán permission denied (publickey) -ot kapok, ami feltételezem ssh-hoz kapcsolódó dolog, de egyszerűen nem találok rá megoldást. Legújabb noobs frissen felrakva.
Akkor is ezt kapom, ha git helyett https-el próbálkozom.
Letöltöttem zip-ként, de olyannal még nem találkoztam linux alatt, hogy ne menet volna a git clone by default. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Raspberry 3B+ vs RS485
Beüzemeltem a rendes UART-ot (PL011 (/dev/ttyAMA0)) a hardveres port használatára, mert alapból a Blutooth van ezen. Így az RX / TX már a megfelelő pineken működött, de nem volt hardveres RTS / CTS kezelés, mindegy mit csináltam.
Ekkor megtaláltam, hogy külön Alt3 módba kell állítani ezt a két IO lábat, hogy legyen RTS kezelés, így is lett. Ezt használtam hozzá: https://github.com/mholling/rpirtsctsViszont, az adás kezdetével ugyan kapcsol az RTS láb, de csak 27ms-el később kapcsol le. Ez így teljesen használhatatlan gyors port kezelésre, mert a buszon lévő kliens már rég lenyomta a választ is, mielőtt az RTS láb visszaállt alapállapotba, de emiatt ugye nem hallottuk meg a választ.
Itt: [link] és itt [link] is ilyen problémákba futnak bele.Oké, gyors RS485 busz kezelésre mikrovezérlőt szoktak használni, de itt még elképzelhető, hogy én nem tudok valamit a Raspberry lelki világából.
Per pillanat marad az, hogy 555-ös IC-ből épített gyors időzítővel hardverből fogom előadni az RTS láb kezelését, ha csak nem tudtok mondani valami jobb megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
duffbeer #36659 üzenetére
DSD az nem izgat per pillanat. Viszont a PI1-es nem tudott hálózaton folyamatos képet továbbítani, a PI3 igen. Lehet időkép kamerát csinálok belőle, arra még így is jó lesz.
Majd tesztelem a hdmi-t, úgy emlékszem megjeleníteni meg tuta a kamera képét teljes képernyőn folyamatosan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
duffbeer #36656 üzenetére
PI-t is kellene újat venni ha PI mellett döntök, mert van 3 is, de mindegyik 1-es PI, így már nem igazán állják a mai internet kihívását... Meg akkor már az I2S-es DAC-ot is cserélni kellene, vagy kézzel átkötni pinenként az újhoz, mert alapból nem lenne kompatibilis vele. Plusz ez így olyan 30k kiadás sacc / kb.
A Youtube nyilván nem a high-end zene forrása lenne, hanem a kényelemé.
De megelpő, hogy az opus kodek mennyire jól csinálja a tömörítést, ABX vakteszten eléggé nehezen különböztettem meg az eredeti flac-től az opus 80k tömörített forrást és korombeli haver is így volt vele, pedig van igen jó fejhallgatónk meg dac + erősítő is hozzá.
Úgy egyébként a TV vígan játszik flac-et és még gyorsan is kezeli a háttértárat, a flac-et meg pcm-ként kiadja optikán.Viszont kamerát még szerintem csinálok az egyik PI-ből. Olyan helyen lakom, ahol pont rálátnék a város egy nagy részére, ha nem lenne ott a fal a TV mögött. Viszont a szomszéd falon van egy klíma, ahová ki tudom tenni a PI-t egy vízálló dobozba és a kamera képét hdmi-n be tudom hozni a lakásba, így a TV-n nézhetem a valóságot, mintha ablak lenne ott.
Azt hiszem a PI1 még éppen tudja a 1080P kamera képet megjeleníteni szaggatás nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van valami, a RuneAudio-hoz hasonló megoldás? Az (az utolsó béta kiadása) működik frankón, kezeli az I2S-es DAC-ot a PI 1-en, csak hiányzik belőle a Youtube támogatás, meg netrádiót is csak stream url alapján lehet hozzáadni, ami kicsit limitálja a lehetőségeimet...
A RuneAudio-t eléggé nehézkesen fejlesztik (ha egyáltalán lesz még belőle release), én meg beépíteném ezt a PI-t egy erősítőbe.
cigam: grat a github projekthez! Nem gondoltam, hogy ilyen formában fentmarad a shrink szkript, amit összedobtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek az ezen az LCD-n lévő gombok gyak. GPIO-ként beolvashatóak? [link] Elég olcsó cucc a hazai árakhoz képest.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na az most sikerült, bár csak 4. próbálkozásra tett be minden adót, az első 3 esetben csak 4-et tett be.
Azt tapasztaltam, hogy van kép, bár színes csíkok és kockák tarkítják, mindegyik adónál ilyen. Nem hiszem, hogy vételi probléma lenne, mert az antennát ugyanott hagyva a laptopon a VLC-vel tökéletes képet kapok. (PI-re kötve mozgatva az antennát sem lett jobb a helyzet)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, megbontottam az USB hub vezetékét, az kapott egy aljzatot, most onnan megy a táp, így nem esik 4.8V alá a feszültség még tunerrel sem.
LiveTV be van kapcsolva, a tvheadend pvr engedélyezve van, és a hozzáadott channel1, channel2 stb. is látszik benne, csak éppen nem tudom megmondani, hogy melyikhez melyik szolgáltatás tartozzon, alapból meg nincs semmi...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No a gond az volt, hogy USB hubon keresztül nem látja. Közvetlen bedugva működik, látja a csatornákat. Hogyan lesz ebből kép? Ha ott rányomtam a lejátszás gombra, akkor weben keresztül akarta VLC-vel elindítani a lejátszást, de persze nem tudta megcsinálni.
Vagyis hogyan jut el a kép a PI kimenetére?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehe, csak megint a nehezebb utat választottam, mert nem vettem észre az install szkriptet. Ezen a héten valahogy nem vagyok csúcsformában...
Szóval, aktuális build felment, tvheadend telepítve, de webes felületen az adapterek listája még mindig teljesen üres, pedig ahogy olvasom, ott kellene kiválasztani, mim van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No meglett a tegnapi hiba, kicsi volt a boot partíció, a cp parancs meg csak addig másolta a fájlokat, amíg volt hely...
Ma megcsináltam a partíciót nagyobbra a szokásos módon, aztán feltettem a kellő állományokat, de most csak a színes kezdő képig jut el, aztán villog a zöld. Megnéztem két buildet-is, de mindkettőnél ez van. Van valami ötleted? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Thx, megpróbálom. Mondjuk még mindig nem teljesen világos, hogy hol fogom én látni a cucc képét. Egyébként a korábbi buildben nem volt kiválasztható semmilyen tuner, mikor a webről állítgattam, talán majd az új buildel lesz valami...
solti_imre: Filmek és zenék letöltése nem lopás a hatályos törvények szerint, köszönhetően az üres hordozói díjnak, amit mindenen megfizetünk. (most ne menjünk bele abba, hogy mit jelent ha vissza is tölt valaki torrenten, mert nem csak a torrent létezik)
A programozói véna meg egy dolog, arra nem gondolsz, hogy miközben ezzel a cuccal csinál valamit olyan, akinek ilyen nincs, mondjuk elkezdi érdekelni a cucc programozása BASH-ben, vagy a GPIO kezelése? Lehet korábban nem is hallott ezekről, mert addig meg csak azt látta, amit suliban kényszerből és rosszul tanítottak heti 1 órában...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még nem, azt nem teljesen értettem meg, amit írtál. Most szerettem volna kísérletezni, lehet csak törölnöm kellene az előző config fájlokat, majd megnézem.
A TV-vel odáig jutottam el, hogy webes felület bejött, de ott nem találtam utalást a bedugott cuccra. Nekem is AF9015-ös cuccom van, méghozzá dupla tuneres verzió, így szimultán tud felvenni az egyik, míg a másikon megy a TV. Nem tudom, hogy ez esetben nekem kézzel be kell-e másolni a firmware-t, mint egy átlagos Linuxnál.
Amúgy ennek a webes felületnek mi a lényege? Ezt arra találták ki, hogy pl. egy tabletről nyomogassam, hogy mit szeretnék felvenni v. nézni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki OpenElec-et használ, az mostanában hogyan teszi ki SD kártyára? Van nekik egy fordításos leírásuk, abban van, hogy mit és hova kell másolni, így megpróbáltam frissíteni a 12431-es buildemet az utolsó hivatalosra, ami el is kezd bootolni, látom az új verziószámot, de a gui nem jön be, fekete képernyőt kapok.
Ezt megelőzően próbáltam a meglévő buildemet (SD image volt) SSH-n keresztül frissíteni a náluk az erre kitalált scriptel az aktuálisra, az végigcsinálta a folyamatot, látszólag jól, de aztán a bootoláskor maradt a régi verzió.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackbacsi87 #3593 üzenetére
Úgy igen, logout és első hozzászólás, úgy lenne értelme, de külön fórumokként meg nem találnák meg a megfelelőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
solti_imre #3590 üzenetére
Szerencsére ma már nem így gondolkoznak az emberek. Különben nem lenne Openelc, XBMC, stb...
De mire akarsz új forumot nyitni arra a 3 pontra? Miért?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez az OpenElec eléggé meggyőző, a 2.0 hivatalost raktam fel kezdésnek, de még gyári órajeleken is baromi gyors a PI-on meg sokat is tud.
Felraktam pár dolgot, pl. a w_scan meg a tvhead cuccot, de arra még nem jöttem rá, hogy lehet előhozni a tuner felületét.
Egyébként jelenleg a hdready saját tévémen van, 1280*720-ban küldi a képet, de mintha minden film egy kicsit mosott képű lenne, hiányoznak a részletek. Majd holnap rárakom egy fullhd tv-re.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még számgéphez használtam ilyet, párhuzamos porton. Volt kis progi hozzá, de ha nem XP-n futtattad, akkor vagy működött, vagy nem...
Az openelc meg az xbmc hol tart most fejlődésben? Gondoltam egy DVB-C felvevőt csinálni miután többen írtatok ilyet, de nem tudom, mennyire lassú azokkal a cucc, gondolok itt pl. a GUI-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wassermann #3462 üzenetére
Ezt mi alapján mondod? Esetleg 1-2 alkatrész paramétere romolhat, ha nagyon kínaiak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A hexxxen féle Chrome OS-ből lett valami használható cucc? Nem igen látom az előrelépést az első kiadás óta: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Proci85 #3433 üzenetére
Köszi, de inkább építek magamnak, tele vagyok trafókkal meg minden szükségessel. Olcsó pénzért kapható kapcsoló üzemű cuccot úgy sem szívesen kötök érzékeny áramkörre.
Van ilyenből pl. 5V 850mA-s gyári SE telótöltő, aztán magában a PI-t is alig bírja, leesik a fesz 4.3V alá üresen is... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem is nagyon kell mérni, ez a fajta táp a terhelés hatására veszi fel az állandó feszültséget. Holnap csinálok egy szabályzót, mert az sem tetszik, hogy tizedeket mocorog a feszültség a proci terhelésének függvényében. Oké nem megy 5V alá, de inkább legyen meg a korrekt érték.
Igazából ez még az a fajta trafó, amin ki lehetett választani a feszültséget. Nem egy frankó megoldás ide, de csak ez volt, ami elég áramot tud leadni, többi trafóm kisebb, pedig van vagy 10...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki az USB-ről táplálja vissza a cuccot, nem vett észre olyat, hogy az újraindítás végén, mikor kezdi a bootot a cucc, megfut a feszültség, majd visszaáll 5V köré?
Egészen 7V-ig felment a táp, ami normál üzemben 5.1V, még akkor is, ha nem csinál semmit a proci. Úgy érzem kell csinálnom egy normális, stabilizált tápot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moli.hu #3422 üzenetére
Köszi!
azbest: 3.6-os kernel, de vannak ott más bajok is. (a hivatalos szeptemberi iso-t szedtem le, azt hiszem alapból is újabb kernel van benne, mint a Raspbianban, de meg kellene nézni)
Most gyári állapotban használtam a PI-t, és bár a systemD miatt piszok gyors az Arch, de csomagoknál vannak gondok. Pl. felhúztam egy LXDE-t, kapott egy Midori-t, az meg nem hajlandó elindulni valami hiányzó nyelvi fájl miatt, ami nem is kellene az aktuális nyelvhez.
Nem értem mi van, egyenlőre megyek vissza Debian alapokra, ott ilyen gondok nem fordultak elő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan lehet megszüntetni azt, hogy pár perc tétlenség után fekete képernyőt kapok a terminálban? Ezt arch és Debian alatt is tapasztalom, ilyenkor be kell dugni a billentyűzetet és le kell nyomni valamit. Elég zavaró.
Valamint érdekes, hogy az Arch alapú kiadás nem bírja a 800-400-800 -as beállításokat, amin ment a Debian. Konkrétan még be sem bootol, ha az SD sebessége 800-ra van téve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moli.hu #3402 üzenetére
Azért kérdeztem a tuningot, mert a tuningos logout cikk szerint a cache sebesség 400MHz-re emelése kell ahhoz, hogy rendesen ki tudja használni a cucc az USB - RJ45 átviteli sebességeket. Gyári 200MHz ehhez nem elég.
Érdemes lenne megpróbálnod, nem kell hozzá feszt emelni, szal gari sem veszik el. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az biztos, hogy relével kapcsolni a hdd-t nem jó ötlet. Nem tudom mennyire örül ennek, de az biztos, hogy legalább a fájlrendszerből le kell csatolnod lekapcsolás előtt.
Egyébként van energiagazdálkodás, ami tud olyat, hogy HDD spinoff, lényegében lekapcsolja a diszket ha x ideig nem használtad. Az arch alapú disztrónál ezt könnyű megcsinálni: [link], raspbmc-nél nem tudom, utána kellene nézni.
moli.hu: gyári órajelen megy a cucc, vagy tuningal sem bírja el? (csak érdeklődök)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, mivel senki nem adott semmilyen választ, végül kitettem a backup szkriptem a logoutra, ott lehet javaslatokat mondani. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vzoltan #3362 üzenetére
Nem kell semmi több elektronikai ismeret, mint amit tanítottak általános iskolában. Feszültség két pont között mérhető, a fekete mérővezetéket földre kell érinteni, a pirosat meg a mérendő pontra, a műszert meg egyenfeszültség mérés állásba kell tenni.
Hogy hol vegyed, azt nem tudom, láttam már benzinkúton is, De elektrós bolt biztos van valamerre a környékeden, kérd a legolcsóbb digitális multimétert.
Amúgy a mostani tápod mellett nem hiszem, hogy az lenne a probléma. Nem követtem mindent, melyik PI verzió van neked?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vzoltan #3335 üzenetére
Akkor neked tulajdonképpen csak az USB-t kell lementeni. Ehhez nem is kell módosítani a szkriptet, mert mikor futtatod így: ./rpi_shrink
Akkor lefut az fdisk -l, és látod a bedugott USB-t a /dev/sd valami néven. Ezt ott írja is a szkript, hogy milyen formában kell megadnod neki, nálad ha mondjuk sdc lesz az usb, akkor sudo ./rpi_shrink /dev/sdc
Innen kezdve elvileg pont ugyanúgy megy minden, mintha SD kártya lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megcsináltam az image lementő szkriptet, ki lehet próbálni.
Arra képes, hogy csak pár megával nagyobb image fájlt hoz létre, mint amekkora helyet foglal a rendszer. Pl. a raspbian minimal lemezképe 1.05Gb, ez a script eltárolja 545Mb-ban.
A különbség annál nagyobb, minél több üres hely van az SD kártyán.
Működése:
Létrehoz egy éppen elegendő méretű image-t, benne a partíciókat a megfelelő tulajdonságokkal, majd szépen rsync-el átment minden adatot.Szépen magyarul van benne minden, itt leszedhető az első, kipróbálható verziója: [link] Később majd kipofozott verzióban kiteszem logoutra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moli.hu #3294 üzenetére
Nem hiszem, hogy valaki ezt megírta. A pi fórumban sokfelé lehet találni ilyen kérdést, hogy miként lehet kisebb backupot csinálni, mint amekkora eredetileg volt. Választ egyik esetben sem találtam, kivéve azt, aki menet közben menti a cuccot, de az ő szkriptje meg nem jó.
Egyébként tegnap sikerrel jártam, már megvan az eljárás, amivel meg tudom csinálni a kisebb lemezképet. Nekiálltam a szkriptnek, bár nem vagyok egy nagy bash szkript író, de megteszem, amit tudok...
Lényegében ez történik:
-img fájl létrehozása a nekem kellő méretben
-fdiskel partícionálom 2 partícióra, tulajdonságok beállításával
-beteszem loop eszköznek
-partx -a /dev/loop0, majd pedig jön a fájlrendszerek létrehozása
-csinálok 2-2 könyvtárat, a forrás könyvtárakba csatolom az eredeti sd kártya partícióit, a cél könyvtárakba meg a loop eszköz ugyanilyen partícióit.
-rsync-el átmásolom a partíciókat
-csatolások feloldása.Innen már bootolható img képfájlom van, lehet kitolni pl. DD-vel. Na ha erre te tudsz valami szkriptet, akkor azt megoszthatnád velem, én nem találtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moli.hu #3289 üzenetére
Köszi, de nem igazán ezekre van szükségem. Valamint abban sem vagyok biztos, hogy tudnak úgy menteni, hogy az üres területet nem szedik le. (vagyis nem dd-vel menteni a partíciót)
Egy barátságos shell script lenne az, ami nekem kellene, annak az alapjai megvannak, létrehoztam partíciókat, formáztam, másoltam, stb. és már gyakorlatilag egymás klónja a két sd kártya, csak valamiért nem akar bootolni az újról a pi. Ennek kellene kitalálnom az okát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Onnan, hogy csináltam egy fat32 és egy ext4 partíciót egy SD kártyára, majd Linux alatt rsync-el klónoztam a két partíció tartalmát egy másik SD kártyáról (amivel bootol a pi), kell még valami a bootoláshoz?
Mert baromira nem akar semmit csinálni... Boot flag nem számít neki.
szerk: azt csinálom, hogy le tudjam csökkenteni a backup iso méretét akkorára, amennyi helyet foglal a rendszer, ahelyett, amekkora sd kártyáról van szó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
4.16V volt üresjáratban, így már érthető.
Most megcsináltam az USB hubon keresztül a tápot, így nem esik 5V alá, bár a kártya olvasóm vagy valami továbbra is szívat, mert nem akarja látni az sd kártyákat, amit felismer, azt is csak nagyon rövid ideig látom az fdsik alatt.
Ez egy érdekes dolog, mert ugyanez a kártyaolvasó gépre kötve meg mindent beolvas azonnal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet, hogy a PI nem tud elég kakót kiadni az USB porton? Amiről most szó van, az az 512-es verzió, ennek erősebb az USB tápköre, mint a sima verziónak.
Azt tapasztaltam, hogy mikor elkezd futni a scriptem [az írásom végén van] a rendszer klónozására, akkor egyszerűen csak minden előjel nélkül azonnal lekapcsol a cucc és csak a power led világít. (USB-s kártya olvasó van bedugva, meg egy billentyűzet)Ezt a módszert szeretném használni, mert így az üres terület nem kerül fölöslegesen mentésre.
Továbbá van valami "képernyővédő" a rendszerben? X idő után még terminálban is lekapcsol a kép, meg kell nyomni valamit, akkor visszajön. Mikor GUI is volt, ez nem mindig sikerült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Annyi kiderült most, hogy az aktuális verzióra frissítés után jön furcsa dmesg üzenet a boot ideje alatt:
[info] Loading kernel module snd_bcm2835.
[ 37.454333] bcm2835 ALSA card created!
[ 37.480195] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.497239] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.512324] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.527232] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.541944] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.556669] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.571246] bcm2835 ALSA chip createdItt azt írják ezzel kapcsolatban, hogy egy hibás update okozza, de lényegi információt nem találtam ezzel kapcsolatban: [link]
Egyébként ma végigcsináltam a procedúrát újra, frissítés, újraindítás, cuccok telepítése, kimenet kiválasztása, aztán láss csodát, tökéletesen működik a hangkártya, szól a zene.
Egyébként amikor nem volt jó a hang, akkor HDMI-n sem ment ki semmi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hivatalosnak ez is hivatalos, az illető csak kiszedte a rakás fölösleges cuccot, ami nem kell a terminálhoz. Lehet holnap leszedem az aktuális raspi image-t és végigcsinálom ugyanezt a csupaszítást, de attól még a két rendszer azonos lesz, a probléma meg vagy jelentkezni fog, vagy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valami más lesz itt, mert mikor szólt a zene, akkor nem volt gond a hangzással. Most per pill. az mplayer játszik le, de hang egy deka nincs, csak sistergés, meg ciripelés, mikor az act led felvillan.
Egyébként magát az image-t frissítettem és az apt-get dist-upgrade sem mutatott új csomagokat. Valahogy máshogy kellene frissítenem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Argh, kicsit besokalltam a PI-től ma.
Szóval egy analóg rádiót szeretnék felokosítani a PI-t használva mint netrádió forrás. Fogtam a minimalista raspbian image-t: [link], frissítettem, aztán feltettem az mplayer, alsa-utiles és pulseaudio-multimedia-x11 csomagokat.
Ezután kiválasztottam az alapértelmezett hangkimenetnek az analógot. Mplayer indít, stream betölt, lejátszás megy, de csak sistergés van, a gép ciripeléseit hallom.
A folyamatot ugyanígy végigcsináltam ma korábban, akkor gond nélkül ment a zene lejátszás, csak az egyik érintkező meggörbült az SD foglalatban ami miatt újra kellett írni az SD kártyát, előröl kezdve a folyamatot...Annyi különbséget látok a két telepítés között, hogy boot alatt 6-8sorban írogatja a létrehozott hangeszközöket a bcm2538 kernel modul betöltése után, amikor jó volt, akkor meg csak 1 darab volt belőle. Ugyanígy több volt, mikor legelőször próbáltam és szintén nem volt jó a hang.
Valakinek ötlet erre?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A led úgy volt, ahogy írod. SD kártyát egyébként telón keresztül elvileg nem tudod megcsinálni, mert nem úgy kezeli a gép, mintha beraknád egy olvasóba. Te esetedben a boot része nem sikerült, csak az adat.
Nekem el kellett mennem egy barátomhoz, mert az én kártyaolvasóm meg semmi SD kártyát nem kezel 2Gb méret felett (SD HC vagy milyen támogatás kellene bele). Haver megcsinálta az ő olvasójával, azzal egyből ment a PI.
Mondjuk nem egy szélvész, a Raspbian image-t nézve nincs flash, java, html5, értelmes médialejátszó sem alap kiépítésben, GUI-n nem tudsz billentyűzet kiosztást állítani, még nyelvet sem tudtam magyarra, már ha egyáltalán lehet valamerre.
Valamint a leállítás gomb nem működik, a shutdown -h now paranccsal lehet csak leállítani vagy újraindítani (-r). Aztán kapásból megszívatott a TV-m is, mert gyárilag be volt kapcsolva a 16:9-es kép nyújtása, így elsőre nem jöttem rá, mit kell csinálni az overscan értékekkel, sehogy sem volt jó.
Továbbá néha leáll menet közben az egerem, ki kell húzni, majd vissza kell dugni, akkor jó.Viszont: HDD csatolás magától megy és gyors a boot.
Aztán Java elvileg már lesz a következő kiadásban, valamint keresik a módját a Youtube-os videók HTML5-ön keresztüli megnézéséhez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amíg nem sikerült megcsinálnom az SD kártyát rendesen, addig halványan világított a zöld led. Szóval valószínűleg sikerült a javításod, csak az sd-vel van valami.
Persze lehet valami rejtett hiba is még benne.
Esetleg próbáld meg másik oprendszer alól megcsinálni az sd kártyát. PL. ha eddig win alatt csináltad, akkor Linux alól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Raspbian-on az omxplayert hogyan lehetne értelmesen használni?
Ha csak simán elindítok egy lejátszást, akkor a kép megy, de hang nincs, valamint semmi kezelőfelülete nincs ennek a cuccnak, csak fut a videó, ami ha nem tölti ki a képet, akkor alatta és felette látom az asztalt...
Ahogy nézem, a VLC jól menne, de annál meg nincs megoldva a GPU kihasználása, így végül is semmit nem tud lejátszani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valakinek van valami "belsős" információja, hogy a fejlesztők jutnak-e valamire a html5-ös videó lejátszás megoldása terén?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hálózati / IP kamera
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xbox Series X|S
- Spórolós topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Google Pixel topik
- DJI topic
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged