Hirdetés
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Hetven!!!
-
válasz
fokukac
üzenetére
Pl a lakásárakban. A Dán fővárosban a legkelendőbb helyeken 1 millió € alatt köszönni sem köszönnek. A hozzáadott értékű munkában ahol az ember óradíja a sok - de minden más olcsóbb. Ha nem saját kocsival közlekedtünk volna akkor több lett volna a megélhetés persze ha elfelejtem hogy ott egy flakon sampon 2,5 itthon meg majd 4 € volt. Mi több ott rendszeresen (gyk ha nem nappal a csúcsidőszakban mentem) tankoltam forintosítva 10-30Ft-tal olcsóbban, jobb nyálat.
MOD
Most ópeneltem a 2019 Q4 banki költségkimutatását: negyed év alatt 27'900ft csak a forint számla költsége. Nincs benne a dombornyomott kártya. Nincs benne az € számlánk. Szlovákiában a céges számlára ennyi az éves költség, privátra meg kb 5 év teljes kártyadíjával ennyi. De lehetne napestig sorolni - nem szeretnék vitát abból ami felett nem tudunk megegyezni, így elfogadom a Te igazadat és elismerem a tévedésem

-
parandroid
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Azt aláírom, hogy határozottan nem olcsóbb Mo-n az élelmiszer, mint az Óperencián túl. Persze nekem meg vidéki mintám van, ahol finoman fogalmazva nincs túlkínálat élelmiszerüzletekből sem. Szolgáltatásokból jellemzően az olcsóbb, ami feketén dolgozik. Mihelyst számla, garancia, tanusítvány, licensz szóba kerül, mindjárt közelítik az árak a németet. Szerintem most olyan 66-75%- a körül vannak. Étterem, szállás kb ugyanezen az árszinten, de hogy nem fele, az biztos. Már amelyik étterem még nem zárt be... Minap az osztrák határtól kerestünk helyet, ahol lehetne enni valami meleget, de nem találtunk olyat a nagy 8-as országút mentén Szentgotthárd és Vasvár között, ami nem eladó, bezárt, vagy omladozik. Vagy ezek kombinációja. Olyan helyre meg eleve nem megyek be, ami előtt egy darab autó parkol, az is egy 30 éves passat. Sorry.
p
-
válasz
bitpork
üzenetére
Amikor én voltam dán - svéd - norvég körúton, arra emlékszem, hogy az életben maradásra költöttem napi 20-30 ezer Ft-nyi koronát, úgy, hogy vonaton csövehztem meg ismerősöknél aludtam..
Szerintem össze se lehet hasonlítani abszolút értékben az árszínvonalat...

Ott havi 1 millió + az átlagfizetés, itt meg 250 ezer, szerinted ez hol csapódik le?
-
BlacKSouL
addikt
Szerintem túl sokat jártok külföldre
-
válasz
fokukac
üzenetére
Pár éve rendszeres volt hogy 1-2 hónapot Dániában töltöttünk. Már akkor olcsóbb volt a megélhetésünk ott mint itthon. cca 1000€-ból 4 emberre étel-ital-nasi-mosás-heti etc kirándulás megvolt. Itthon két emberrel egy autóval nem férek bele ebbe. Pedig nem kávézom nem iszom alkoholt. Egyik helyen sem számolom a lakást.
MOD
De lehet csak az én tapasztalataim rosszak

-
válasz
bitpork
üzenetére
Te miről beszélsz?
Ahányszor iszom egy kávét Ausztriában, 3 - 4 euró. Mindegy, hogy hol.
Itthon pedig 350-500 Ft, ami 1-1,5 euró, esetleg 600, ami 1,8.Elárulom, azért van tele Budapest belvárosa részeg angol, német, olasz, spanyol, holland fiatalokkal, mert olcsóbb ideutazniuk fapadossal, megszállni valami fenszi airbnb-s helyen, egy hétvégén át inni, beb@szni, k*rvázni, szóval ez így együtt mind olcsóbb, mint egy közepes angol városban megvacsorázni / inni egy jót. Annyira nevetségesen olcsó a bulinegyed az 500-700-800 - 1000 Ft-os sörökkel, hogy nem is hiszik el.
Persze, a Four Seasons drága, de hát ez van, azért átlagban ez még mindig nem igaz. Drágulunk, de a Nyugat még mindig sokkal drágább átlagban.
-
válasz
parandroid
üzenetére
a hivatalos esés 9 ft volt tavaly. Az 2.7% nem?
(#69990) fokukac: Itthon minden, még a kv is annyi mint nyugaton, ha egy picit is jó helyre mész. Dán barátom idelátogatott (üzleti ügy miatt), hozta a barátját. Két nap két embernek repjeggyel együtt bő 3200€ volt. Ebben egy vacsora (nem Michelin csillagos hely, csak BP belvárosa), kis iszogatás 4 alkalom taxi van benne a szállodán kívül.
-
válasz
bitpork
üzenetére
rossz helyre lősz.
A kereskedhető javak kb. ugyanannyiba kerülnek (ja nem, mert az áfa is világbajok nálunk
) , de ha itt leértékelődés van, annak kell egy kis idő, hogy átárazódjon, tehát aki nyugatról jön, annak az is olcsó, a szolgáltatások pedig azért még mindig a felébe kerülnek, szóval aki onnan jön, annak az is olcsó.
Szóval nem tudom, mit akarsz mondani.Illetve tudom, csak rosszul vezeted elő. És igen, az infláció egy kosár alapján számított fiktív szám, és igen, senki nem látta még, és mivel pl. a lakhatás (ami azért sok családnak a havi büdzsée jelentős hányada) és a mi generációnkat erősen érdeklő kütyük teljesen hiányoznak belőle, ezért is érzed fiktívnek. Meg azért is, mert az élelmiszerek ára huszon százalékokkal nő.
amúgy a kedvencem a sok okos, aki pl. a portfólió fészbúk oldalán beírja, hogy vegyél hazait. Miért, a versenyképes hazai olcsóbb lesz, ha leértékelődés van? Ha Te el tudod adni a termékedet ~100 km-rel odébb is, ahol euró van, és ott többet kapsz érte, akkor miért adnád itthon olcsóbban?
Arról nem is beszélve, hogy a termelésünk 80%-a import alkatrészeket tartalmaz, mert eu van, globális értékláncok vannak, stb., tehát hiába itt gyártják, ha az input java külföldről jön, akkor hogy lenne olcsóbb?Ez az egész leértékelősdi egy annyira elavult régi közgazdász-dogma, csak sajnos a kis és nyitott gazdaságokban, határok nélkül kurvára nem működik. Egyedül minket értékelnek le, a megtakarításainkat és a munkabérünket.
És mindezt azért, hogy 2%-kal kevesebb legyen a kamat, mert Kancsi szerint majd úgy növünk (ja, és majd megy az árfolyammal a valutatartalék átárazódásából származó profit a közpénz jellegét elvesztő alapítványokba)
De a magyaroknak el lehet adni ezt is. Pár értelmiségi meg nyugatra nyitott ember hőbörög, de ennyi. 2010-ben a kétharmados győzelem másnapján 262 Ft volt az euró, most pedig 338, és senki nem lázadt fel. A "versenyképességünk" egyetlen alapja ez, hogy leértékelnek minket 3%-os negatív reálkamattal.Egy gyorsan növekvő, felzárkózó gazdaságban pozitív reálkamatnak és relatíve felértékelődésnek kéne lennie, pláne, ha többletes a fizetési mérleg, mint nálunk az elmúlt 10 évben. Szóval igazából parádés, amit a fiúk művelnek itt árfolyampolitika címén.
-
parandroid
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
20 Ft esés a minimum, 315 körülről zuhant be 339-re. Az nem 2,7%, inkább olyan 6-7. Ha ehhez hozzáveszed a 4% körülre kamuzott, de inkább megintcsak 6-7% inflációt, akkor mindjárt 10-15% között vagy. És akkor óvatos voltam a becslésekkel.
Németeknél mindeközben olyan 2-3% között van, de ezt kompenzálják is béremeléssel. A kereskedelem meg hasít, amióta dolgozom, egyszer nem kaptunk 100% fölötti bónuszt, mert elbaszták a targetet a plannerek (asszem 80% körülre jött ki akkor), de minden évben alsó hangon 5% körül bővülünk bevételileg, vagyis mérhetően infláció fölött. Szóval hanyatlik a nyugat, ja.
p
-
válasz
BlacKSouL
üzenetére
A forint romlásánál nagyobb a valós inflációnk, szerintem. Így hiába kap valaki ojróért forintban többet ha közben az árak a váltási plusznál nagyobb százalékban emelkedtek.
Olyasmit magyaráztak h tavaly egész évben 9 Ft-tal értékelődött le a nemzeti fizetőeszköz az ojróhoz képest. Idén első hónapban megvolt a 8 Ft veszteség. Mindeközben a húsáruk, az üzemanyag és a többi nem 2.7%-kal drágult. -
BlacKSouL
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
De ha ő többet kap, és többet költ, még mindig csak pénzénél van. Mi meg a f.sz rossz oldalán állunk.
Tarjánban lassan már mást se hallok csak szlovákot vagy szlovákiai magyar palócot a boltokban, piacon. Régen még átjártunk hozzájuk tipikus ottani árukért, vagy ami ott olcsóbb volt. Néhány éve már inkább ők jártak át, de lassan ott tartunk, hogy nemhogy átmenni nem éri meg nekünk semmiért, de lassan itthon se tudunk vásárolni, és a kinti boltok konganak, mert mindenki ideát van. -
válasz
parandroid
üzenetére
Lehet h többet kapsz érte de többet is költesz belőle mert mindennek az ára megy felfelé, különösen a szolgáltatásoké.
-
válasz
parandroid
üzenetére
mindig olvasom az okosságait, igen. eszem megáll, de tényleg.
majdnem odaírtam, hogy aki kanyarban előz, a szakadékos úton, az vagy a szakadékban végzi, vagy nagyon megb*ssza a rendőr
de tényleg leginkább sírni kéne, hogy ilyen bohócok lehetnek valakik ebben az országban...
komolyan, a selejt bosszúja, ami történik ebben az országban.
-
EQMontoya
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Az egyetlen okom vigaszra, hogy a reszvenyeim USD-ben jegyzettek... Kulonben most nagyon hangosan sirnek.
-
Na, jól megöltem a topicot...
boldog hétfőt mindenkinek!az euró már csak 338, szóval erősödünk.
: )
-
BlacKSouL
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
Excuse me, sir. Seeing as how the VP is such a VIP, shouldn't we keep the PC on the QT? 'Cause if it leaks to the VC he could end up MIA, and then we'd all be put on KP
-
parandroid
félisten
válasz
FehérHolló
üzenetére
Termelői csoport volt az első ötletem nekem is. Meg a tankcsapda. Illetve még az autóból a traction control system, de az másik kontextus.
hp; Beírod az indulási, és a célállomást, és mutatja, mibe kerül, illetve rögtön meg is veheted a jegyet. Hogy milyen fizetési módot ad, azt nem tudom, valószínű, hogy ehhez regisztrálni kellene. Nem próbáltam, de szerintem a menüben átállítható a honlap angolra. Illetve van app is hozzá (db, deutsche bahn).p
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
köszi, nem mondom, hogy kiigazodtam rajta, majd lehet kérdezek privátban

-
FehérHolló
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
tcs = tszcs = tanszék
nem beszélsz neduddkiül?

-
válasz
parandroid
üzenetére
Töcs..?
-
NoLF
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
terms and conditions - véleményem szerint
-
rushty
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Ez megfelel a fb tcs-nek?
-
válasz
parandroid
üzenetére
most nézem, valaki megelőzött ezzel a nick-névvel, és már nagyúr is..!

Degeczi -
Komolyan bazz, lefosctam a lábam szárát. Aszongyaja a RöTöLö klub h az influenza és a kínai ajándék közötti különbség hogy találkozott-e valaki vuhani látogatóval vagy beteggel ... hát honnan a francból tudja ezt valaki ránézésre?
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Fixáras, itt ( [link] ) tudod megnézni, mi mennyi, sőt, online is megveheted a jegyet. Ha jól tudom, mindegy, melyik vonaton használod, de most ilyen hosszabb távolsági jegyeknél ebben nem vagyok biztos. Rövidebb helyközieknél biztosan így van.
p
-
concret_hp
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
jaja ez volt a kerdes, meg az adott jegy az adott vonatra ervenyes, vagy a kovetkezore is?
ill. lehet-e hogy csak a hatarig tudok jegyet venni, aztan valamit varialni kell? vagy siman beirom h amsterdamba akarok menni, aztan kiadja a jegyet, hogy mittomen koln-amsterdam aztan menjel amivel akarsz? -
válasz
parandroid
üzenetére
szerintem a kollega arra is gondolt, hogy olcsóbb-e, ha előre megveszi? Úgy működik, mint a skandinávoknál, mint a repjegy-vásárlás, vagy fix áras, mint nálunk, azaz mindig ugyanannyiba kerül, akkor is, ha előre veszed, meg akkor is, ha fél órával előtte?
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Automatából tudsz jegyet venni, bankkártyával fizetsz (automaták egy része készpénzt is elfogad, de időnként nem esznek meg egy-egy bankjegyet, szóval ne pont annyi legyen nálad, amennyi kell). Nagyobb állomásokon tucatjával állnak az automaták, nem kell attól tartani, hogy valamelyik nem működik. Hagyományos jegypénztár nem is tudom, van-e. Kioszkokban adnak még jegyeket az állomások környékén, meg ahol kint van a tourist info jel, általában ott is.
Ja, az automata természetesen angolra is átállítható az elején.
p
-
concret_hp
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
ilyeneket en mindig bojkottalom, ha valakinek problemaja van, rugjanak ki

ez a nemet modszer erdekes, nekem volt, hogy egy ismeros nem fehervari, hanem weisburger nevvel volt fent, persze rendes profilkep nelkul, kb. 3 honap volt, mire rajottem, hogy ki az (marmint amig nem jottem ra, nem igazoltam vissza nyilvan, csak ugye mindig bejott, hogy fuggoben levo kapcsolatok, aztan egyszer leesett)

-
concret_hp
addikt
nemet tapasztalatokkal rendelkezo kollegaktol kerdeznem:
megyek majd dusseldorf kornyekere es onnan szeretnek atmenni amsterdamba, latom hogy van vonat, tobbnyire atszallasos, a kerdes viszont az, hogy meg kell-e vennem jo elore a jegyet, vagy eleg ha akkor odamegyek az allomasra aztan veszek akkor amikor biztos az idopont?ill. vonat helyett flixbuson kivul mit lehet erdemes megnezni?
-
válasz
parandroid
üzenetére
ez egy elég sajátos védekezés. Mondjuk Magyarországon is láttam olyat, hogy eltorzítják a nevüket, kihagynak belőle betűket, magánhangzókat, vagy kétszer írják a keresztnevüket, vezetéknév nélkül, meg ilyenek.
Nálunk a cégnél most azt nyomják amúgy éppen,hogy a szósöl médiát is használjuk marketingre egyedi szinten is, de annyira szánalmas az egész... posztol a marketingesünk minden nap egy két dolgot, aztán körbeküldi, hogy lájkoljuk, meg minden. Aztán ráklikkelsz két nap múlva, és azt látod, hogy van rajta 40 lájk, és ebből mondjuk 36 kolléga. És van, hogy agresszíven körbeír, hogy még csak hárman lájkolták, és hogy húzzunk bele... Mi értelme van ennek? Majd ebből kapunk új megbízást? És ha csak a nagy deal-eket reklámoznák, megérteném, de már minden nap van valami piszlicsáré dolog. Eszem megáll, de tényleg. Egyrészt. Másrészt pedig kb. a szósöl média az egyetlen, ahol még nem mosódott össze a munka és a magánéletem, és ezen nem is kívánok változtatni.... na mindegy. f*szom a marketingesekbe, na.
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Pont erről szól, hogy sehogy. Hogy a kollégák, főnökök, recruiterek, leendő munkaadó, mindenféle perverz ne találják meg az embert online. Akik tényleg ismerősök, azok megadják egymásnak a profilt. Illetve futócsoportban pl vagyunk kb ezren, akikkel együtt futottál, és szimpatikusak, azt általában keresztnév alapján megtalálod. Viszont így senki nem is tudja a másik teljes nevét pl. Van egy rakás barátom, akikkel rendszeresen együtt futunk, minden versenyen ott vannak, de vagy még mindig nem tudom a nevét, vagy csak akkor derült ki, amikor megosztott egy oklevelet a futás után.
Nagyon komolyan veszik a munka, hobbi, magánélet elkülönítését, teljesen külön kezelt, átjárhatatlan mindhárom. Talán a hobbi és a privát lazább korlát egy kicsit, ott elképzelhető, hogy tényleg valami barátságféle lesz, pár emberrel futáson kívül is összejárunk néha.
Másik példa, hogy legújabb főnökünk felhívott néhány embert munkaidőben a privát mobilján, ordas nagy botrány lett belőle, nem csak ő szorult, hanem a HR is, hogy hogyan kerülhettek hozzá a számok (vezetőként volt egy beszkennelt példánya emailben a cv-kről, onnét vette le).

p
-
Vérboci
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
na látod, szedek cé meg dévitamint és nem iszok hozzá, és max megfázásig jutok, influenza sose volt. vesekő meg pláne. szóval a fennálló tapasztalatok alapján ez egy hatásos megelőző módszer.
gyerekkorom óta esténként dobolok az ujjammal az ágy végén, hogy elriasszam a tigriseket. És elmondanám, hogy még egy tigris se járt nálunk, szóval ezt is csak ajánlani tudom.
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
hm ez mondjuk poén, és akkor hogyan talál meg valaki a fantázianéven?

(a kolleginának azóta szinkronizálódtak a nevei
) -
ToBeY
nagyúr
Urban legend szerint a sör jó vesekő ellen/kezelésre is! Én a második kövem után kezdtem el sörözni.(persze a napi 4L víz mellett)
btw: Érdekes élmény a vesekőzúzás

-
válasz
parandroid
üzenetére
hatszor tíz a huszonharmadikon.
Az nekem mindig segít.
Jobbulást..! : ) -
parandroid
félisten
válasz
fokukac
üzenetére
Én döntöm magambaja teját, belémállt az influencia. Már úgy hiányzott. Asszonypajtás panaszkodott, hogy dőlnek ki mellőle az idomárok a vírustenyészetben, úgy látszik, sikerült valami finomat hazahoznia a friss termésből. Vagy korona. De valamibe úgyis bele kell halni. Veszek is be cévitamint, meg küldjetek valami gyógyító számot, ha tudtok!
p
-
válasz
parandroid
üzenetére
rossz szokásom

De én liberális vagyok, tőlem, mindenki annyit iszik, amennyit akar
tényleg, mikor iszunk már?
De a bocinak nem adunk, nehogymá, úgyse szomjas. -
Vérboci
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
az első és harmadik eset áll fenn...
de ezt már kitárgyaltuk, hogy gyakorlatilag a levegő páratartalmát hasznosítom, vagy nem tudom... ma eddig ittam 2 korty vizet a reggeli gyógyszerhez, meg 2 pohár vizet ebédnél. Volt még egy csésze leves is. Este meg majd egy bögre tej, szokott módon. Talán egy deci bort is megengedek ma magamnak
40 éve jó ez így, ha még 20 kijön ennyiből , akkor nyertem. Most csak azért nem fogok palackszámra vizet inni, hogy hudjozni kelljen mennem. Ha nem vagyok szomjas, hát nem vagyok. -
válasz
Vérboci
üzenetére
Három eset van, vagy kurva nagy a hólyagod, vagy sokat izzadsz, vagy tényleg kurva keveset iszol, ami viszont nagyon nem lesz jó neked hosszú távon...
Nekem ez a napi két pisi a sivatagban volt, pedig ott 8-9 liter vizet ittam egy nap, csak mind kiizzadtam az 50 fokban.
-
ToBeY
nagyúr
Frankón mind a két ker tv csontra ugyanazt a műsort indítja el? Aztán meg csodálkoznak,hogy a kutyát nem érdekli.(igen,az instan láttam a hírt)
-
parandroid
félisten
Fiatalok egyáltalán nem. A 30-40-es korosztály értelmiségi része használ valami beszélő nevet, vagy valami teljesen kamu nevet. Ők azok, akik a platformot amúgy is csak eseményszervezésekre használják. Az idősebbek más kérdés, de erre a korosztályra nemigen van rálátásom.
Instagram van már amúgy inkább facebook helyett, ha már szósölmédia, de ez is kezd teljesen elfészbukosodni, meg elkurvulni, annyi rajta a reklám, szóval nem tudom, meddig még. A fiatalok már ezen is továbbléptek, snapchat, twitter, mittoménmi.
Felétek is hasonló lehet a helyzet, max kis lemaradással, mert egyre több magyar kontakt jelenik meg instagramon is. Fb-t nem használom évek óta, szóval azt nem tudom, ott magyar vonalon mi megy. Amikor utoljára láttam úgy 2012 környékén, akkor főleg politika, meg alusisakos laposföldpropaganda zúdult az emberre, gyógyító számokkal, ‘ima gyermekemhez’ típusú naiv költészettel, ‘igazi édesanya vagy-e’ kvízekkel, meg lájkversenyekkel tarkítva.p
-
ToBeY
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Tényleg?Ezt nem tudtam,hogy külföldön valami nick-el vannak fent fb-on az emberek. (már aki még használja)

-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Németeknél embert nem találsz *, aki a saját nevén van facebookra regisztrálva.
* Azért van az a réteg, aki igen, de ilyen ismerősöm nemigen van.
p -
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
én múltkor bekérdeztem egy kolleginánál, hogy miért van más neve fészbúkon meg a cégnél

-
válasz
FehérHolló
üzenetére
Írta h miben fizetne, ha éppen? Lehet itt lesz a mélyen ható lényeg.
-
concret_hp
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
sztem a lidl a legjobb lánc kb. (tudom az aldi tökugyanaz, csak az nincs a közelben
) itthon, szóval én tökre nem úgy írtam, teszkóban is van 1-2 dolog aminek tudom az árát, 440 grammos pick diákcsemege pl. nagyon sokáig rendszeresen volt 799-re akciós, aztán 849, 899, 999 és most meg már sztem 1049, csak erről pont lejöttem és nem tudom annyira, az alap árai nyilván ezzel arányosan, olyan 1000pár ft-ról 1350 körülre 4-5 év alatt, az sem szumma 15%...de sokkal jobban élek, mint az átlag úgyhogy amúgy pofám lapos

-
FehérHolló
veterán
Ritkán tudok már meglepődni fészbuk bejegyzésen, de most sikerült.
Csajszi kiírta a falára, hogy 2 nap múlva utazik Párizsba, és hogy tudna-e valamelyik ismerősénél (vagy ismerős ismerősénél) aludni az alatt a másfél hét alatt, amíg kinn fog tartózkodni.
Nagy önuralom kellett, hogy ne linkeljem neki a booking.com-ot és az airbnb-t.
-
válasz
BlacKSouL
üzenetére
komolyan, itten már olyan hozzászólások születnek, hoyg a gonosz lidl.
Csak szeretném megjegyezni, hogy másokhoz képest náluk majdnem minden kimondottan olcsó, sőt, még jó is (sonkák, sajtok, tejtermékek. vaze, nem kell még egy hétig érlelnem a sajtot, hogy íze legyen, meg ilyenek).Ráadásul, ha nem lennének, akkor annyival kisebb lenne a verseny, és annyival drágább lenne minden.
------------------
Amúgy valóban érzésre nekem sem 4% ez az infláció, hanem 20%, pedig én sem bérelek lakást, meg ilyenek. De ha kimegyek ebédelni, az ötkerben az onnan indul tényleg, hogy 1500, de inkább 2000 vagy több, ami azért pár éve nem így volt.
Ha elmegyünk az asszonnyal vacsorázni egy étterembe, az pedig nem 7-8 e Ft, mint régebben, hanem 10-12.
Ha nyaralni megyünk, az pedig szintén drágább euróban is, de az euró sem 300 már, hanem 338. (Köszönjük Kancsinak, a nagy forintleértékelőnek)És amúgy nekem is az ismeretségi körömben nem sok emelés volt az elmúlt 2-3 évben, csak cég-váltással, szóval a nagy bérrobbanás tényleg inkább alul hathat.
Én most úgy fogok fizetésemelést adni magamnak, hogy visszafizetem a lakáshitelt, és onnantól hávájdizsi, spórólok havi 150k-t. De amúgy soha nem kértem fizetésemelést még 15 évnyi munkaviszonyom alatt, mindig maguktól adták, de most fogok, és nálam is ez lesz az alap igény, hogy 10%-15% euró árfolyam -követés.
Ha addig nem mondok fel magamtól a p*csába
vettem lottót. De valaki más nyerte meg... szóval hallatlan..!
-
-
Vérboci
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
én nekem elég fájó az is, hogy 2017 óta nem kaptam. És mivel magyar viszonylatban nem keresek rosszul, már azzal is elégedett lennék, ha "kevesebb pénzem" nem lenne. Szóval ha az euro árfolyamnyereséget megkapnám, akkor "boldogan" fizetnék többet a kifliért. Nem nyertem semmit, nem vesztettem semmit.
Így persze nehéz lesz Lambót venni, de örülök, hogy a megszokott életszínvonalat fenn tudom tartani. Emelés nélkül viszont hamar parizer lesz a sonkából... -
Vérboci
addikt
válasz
AMD Power
üzenetére
nem állítom, hogy értelmetlen volna. én is szedek tavasztól őszig 1000mg C+ 500mg D kapszulát, de alapvetően nem valami (vírus, baci) ellen, hanem hogy legyen bennem vitamin, ami azért a normál léthez is kell. Nyáron sem fogyasztok sok gyümölcsöt, télen meg pláne. És ugye napsütés is kevesebb, ami a D-t adná.
De pl. most is köhögök, kicsit (semmi komoly), szóval ettől sem védett meg. -
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Cézár saláta lesz.
De értem amit monC- ismerek én is olyan embereket akik szerint nem drágult a benzin mert mindig ötezeré tankolnak. -
BlacKSouL
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Mer nem érted a káeshámagyart. Ez nem infláció, ez egyszerű áremelés. Mivel te, azaz a vizsgált képzeletbeli fogyasztó nem veszel békönt. Pont. Attól hogy a kóp megemelte egy termék árát, attól még a százforint az százforint. Teccett vóna gázszerelőnek tanulni, oszt nem beszélnél hülyeségeket
-
Iza most vett bacon-t. Eddig 499 volt akció nélkül a 200g most 579. Nincs infláció, áááááá
-
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Hülye példa, de a kifli ára pl. a Lidlben, jó 1 éve 16 Ft volt, aztán felemelték 19-re, majd most egy ideje 22 Ft.
Látni azt is amit Te mondasz, illetve hogy fél éve akciósan volt valami 199, most legjobb esetben is 209-re akciózzák le, pedig az alap ára kb. ugyanannyi...
A legszebb a mostani húzásuk, hogy vegyél 2-t, a második terméket csalogató kedvező áron veheted meg, de tényleg, csak ha nézi az ember hogy az első terméket meg sosem látott magas áron veszed, és átlagolsz, akkor rájöhetsz, hogy qvára átbasztak a palánkon, mert előtte 1-2 hónapja, ugyanezen termék darab ára jóval jobb volt akcióban. -
BlacKSouL
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
Lidlben biztos lehetsz benne, hogy ami akciós (nem kampányakció, hanem csak olyan mezei) annak az ára akció után magasabb lesz. Ez 99%-ban tapasztalat. 549 Ft-os termék akciósan csak 489 4 napig, majd akció után 619. És a 619-ről értelemszerűen a következő akcióban is már csak 549 lesz akciósan mielőtt 639-re emelik. Max. 6 hónapon belül. De ez tök normális. Ez áremelés, nem infláció, mivel te olyat úgyse veszel osztjónapot. Tehát KSH szerint minden OK.
-
concret_hp
addikt
válasz
EQMontoya
üzenetére
emberi munkaerős szolgáltatások árai emelkedtek eszméletlen durván, aminél kb. minél többet keres az ember, annál nagyobb része a költésének.
az, hogy a net pont ugyanúgy 3000, mint 5 éve, meg az áram is ugyanannyi, meg a víz is, az nekem a havi költésem pár%a, van akinek meg sokkal több és sajna az átlagot ők lövik be.
az, hogy egy bármilyen irodaházas környéken 1500 alatt nem nagyon ebédelsz, de egy leves + főétel az inkább 2000, az viszont elég hard ahhoz képest, hogy a leves + főétel kombó még pár (mondjuk 4-5) éve is inkább ~1200 volt.lidl-ben egyébként nagyjából ugyanazt a 20-30 dolgot szoktam venni, így ott tök jól látszanak az áremelések, pl. 100g magmix 199 -> 219 -> 249 -> 269 sztem max 3 év alatt.
ill. az inflációnál a technikai fejlődés is ront a matekon internetnél pl. ha az van benne, hogy 100mbit X huf, de jövőre az már az egyel kisebb csomag lesz, akkor ha jól rémlik a kisebb áron kerül beszámításra, nem úgy, hogy a 2. legkisebb csomag vagy mittomén. autóknál ugyanez. háztartási gépeknél szintén.
(mondjuk az egy érdekes kérdés, hogy most 100K hufért olyan mosógépet lehet kapni, 10 éve sokkal drágább lett volna, de akkor még nem is volt olyan)
-
BlacKSouL
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
A volt munkahelyemen nagyjából 200 bruttó körül van a szalagos bér, including 40k huf jelenléti bónusz. és autóipar. De emelés az nincs. És továbbra is az a mottó: ha nem tetszik lehet menni máshova. És van aki megy, de sokan így sem.
-
-
EQMontoya
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Jol latod a helyzetet. Evek ota 5% folotti inflacio van, az tuti.
A problema inkabb az, hogy ezt egy ideig csak az alacsonyabb fizuk kovettek (bolti elado, es hasonlo), ott tenyleg jelentos emelkedesek voltak, a kepzettebb, korabban jol fizeto poziciokban viszont sokkal kevesse.
Igy jutottunk oda, hogy a lidl targoncas nagysagrendileg annyit keres, mint egy nem kezdo recruiter egy multinal.
-
parandroid
félisten
válasz
fokukac
üzenetére
És ez egy rohadt nagy probléma. Ahogy az árak elszaladtak arrafelé, tisztességes megélhetésről fejenként 1000 eur alatt nemigen beszélhetünk. Jópofa, hogy az infláció csak egy-két százalék, csak valahogy az albérletárakat / lakáshitel törlesztést nemigen látom a sztenderd vásárlói kosárban, és akkor a közlekedésről, ruházkodásról, tartós fogyasztási cikkekről, neadjisten utazásról, nyaralásról, szórakozásról, szolgáltatások áráról nem is beszéltünk. Mármint hogy benne vannak, de olyan röhejes összegekkel, hogy aki ezt kitalálta, az nem tudom, hol él. Évről évre döbbenek meg rajta, hogy az étterembe járás lassan ugyanannyiba kerül ott, mint itt, csak a szolgáltatás színvonala alacsonyabb (gondolom, minden jó szakember Ausztriában van már). És ez csak egy példa a sok közül.
p -
válasz
parandroid
üzenetére
alkalmazottként szerintem nagyon limitált azok száma, akik nettóban 2000 eurót megkeresnek ma Magyarországon, (még a képzettebb kategóriákban is, nemhogy a szalag mellett)
-
kraftxld
félisten
Ó ez a nagyon PC világ, a helyi arcok kaptak rendesen egy kis morbid humorért

[link] -
-
AMD Power
titán
válasz
parandroid
üzenetére
Mert ugye a D vitamint nagyon mondják ,hogy jó télen jó megelőzésre.
-
válasz
parandroid
üzenetére
nekem az a kedvencem, hogy mindig bruttó számokról beszélünk, pedig a 670k-nak a nettója az 445 ezer Ft, ami hány euró is pontosan? 1316? Na, annyit a németeknél valószínűleg egy portás keres.
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
csak az a kérdés, melyik országban

-
parandroid
félisten
válasz
fokukac
üzenetére
Már az igen pikáns részlet, hogy autóipari mérnöki fizetésre 2000 eur-t hoz fel példának... Értem én, hogy a 670k huf az milyen jól hangzik, de a 2000 eur teljes állásban autóiparban az sor melletti összeszerelői bér kb, és nem az autók összeszerelésénél, hanem valamelyik beszállítónál.
p
-
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- World of Warships
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Építő/felújító topik
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- Hálózati / IP kamera
- Yettel topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- 15.gen! Intel Core Ultra 9 285K +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es Z890 lap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)
- OP AudioCodes C450HD Ip Phones - Szines kijelzős - Teams/ Zoom telefon - Új dobozos
- ATEN Cat 5 KVM over IP Switch Altusen KH1508AI - Új ára 284.000Ft
- AirPort Extreme 802.11n (3rd Generation) Model A1301 -
- iPhone 16 128 GB Plus White - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

neuss! neeeee! )