- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Vízálló ventilátort kaptak a K13 Turbók
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
haruspex
aktív tag
válasz
Viperator #52185 üzenetére
ez egy viltrox adapter, de alapvetően ennek meg a másiknak is sok verziója volt. Az OS verziója elvben jó a külföldi vélemények szerint, de én éppen a II-est nézem, az 90 lenne, ami jó ár, de ahhoz sok, hogy kockáztassak. Itthon nem nagyon van eladó, az os meg sehol Nikonra kb. (AMúgy az elég nagy már, és képben meg nem volt annyival jobb szerintem.)
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Viperator #52185 üzenetére
Ez egy elég érdekes felsorolás.
Az 50 1.4 Art hibátlanul fut
A 85 1.4 Art szintén tökéletes
Az általa viszont jónak titulált 70-200 OS HSM viszont használhatatlan volt ezért megvettem anno helyette a 70-200 Sport verziót- az jól működik.
És az a vicces a Sigmákban hogy még nem is korfüggő hogy mivel megy s mivel nem.
12-24 4.0-5.6 HSM Gen I teljesen jól dolgozik, de pl az annál fiatalabb OS nélküli 150-es Sigma makron meg nem volt AF. -
-
KrAt
veterán
válasz
Viperator #52105 üzenetére
Értem a logikus gondolatsort, igazából az 50 megvan (mellette van egy Sigma 10-20, kitobi 18-55, meg egy 70-300), de annyira bejött a nagy rekeszes fotózás, hogy jó lenne, ha bent is tudnám folytatni
Az 50-es kint jónak bizonyult, nem tudom, a 85-tel mennyire lennék előrébb, ezen is kéne gondolkozni egy sort.
-
válasz
Viperator #52061 üzenetére
Adódik akkor a kérdés, hogy akkor mondjuk egy UC-E4 (knockoff) plusz USB-A to USB-C átalakítóval is megmarad-e ez a funkcionalitás...? Az én tippem oda menne, hogy nem... de hát tévedtem már.
Kipróbálnám, de az általam régen lepasszolt D90 is - mint hallom - zárhibával az örök fényvadászmezőkre költözött. Szóval én ebbe a projectbe túl sok lóvét már nem locsolnék... bár aztán persze ez mindenkinek egyéni döntése.
-
sanca72
tag
válasz
Viperator #52029 üzenetére
Nem vagyok fotós és nincs időm állítgatni a gépet. Minden beállítás egyforma a két gépen, akkor is világosabb képeket készít a 3200. Más obival is próbáltam és ugyan az a helyzet. Megtartanám az 5600-at, ha tudnám hogyan készíthet automatában világosabb képet, de ha nem tudom megoldani akkor inkább marad a 3200.
-
válasz
Viperator #51922 üzenetére
Ezt így önmagában nem lehet állítani. Nekem D750-en pont a 85 mm 1.8G van kalibrálva. Vettem hozzá egy lenscal-t, és gépen belül megoldottam, kellett neki egy laza 17 (!)-es állítás a vázamon. Most ki tudja, hogy ez a váz vagy az objektív pontatlansága, mindenesetre, az ötvenest meg ugyanezen a vázon nem kellett kalibrálni. Van két Tokinám is, azok közül egyiket sem kellett kalibrálni, mondjuk F2.8 a 100-as, a 17-35 meg F4, itt nyilván annyira nem is észrevehető, ha csal. 85 1.8G-nél is csak az tűnt fel, hogy sok a félrefókuszált kép, aztán rájöttem, hogy adott tárgytávolsgnál volt benne egy masszívabb front fókusz. Ezt kalibrálva tökéletes és pengeéles, igaz, ráment egy délutánom. Egyébként ugyanez az objektív most FTZ-vel Z6II-őn közel sem ilyen jó, épp most akarom cserélni natív Z 85-re. Szóval, attól hogy Nikkor, még nem biztos, hogy kalbirálás nélkül is pontos lesz, de nyilván az esély sokkal nagyobb rá. tamron 70-200 G2-hőz már kellett kábé három nekifutás, de tök pontos lett végül az is, FTZ-vel meg valahogy az sem az igazi nekem. Másnak lehet jó, de nekem nem elég pontos. Szerencse, hogy a 70-200 Z-re kábé horror áron van, így nem piszkálja a fantáziám. Nagyon.
-
Bazs95
csendes tag
válasz
Viperator #51845 üzenetére
Igen tudok.
https://www.facebook.com/events/174108085650727?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7DEladni nem igazán szeretném egyik obit sem max a Tamron-t. Azt néha veszem elő csak. Kérdés van-e még valaki akinek kell ilyen obi.
-
kiraly.andra
aktív tag
válasz
Viperator #51814 üzenetére
A Foto Digital szervizelési képességeiről, megbízhatóságáról van valakinek tapasztalata (vagy akár csak közvetett információja)? Vonzóan közel vannak hozzám, de persze nem ez az elsődleges szepont.
-
kiraly.andra
aktív tag
válasz
Viperator #51805 üzenetére
Mitől függ, hogy a Camera Kft. vagy a Csurgó László az ajánlott megoldás? Van olyan, amikor egyértelműen csak az egyik jön szóba?
Nekem most egy DX 16-85 VR objektívet kellene megnézetnem, mert egyrészt időnként nem működik a fókusz (csak 3D üzemmódban, D7200 vázon), másrészt néha olyan képeket produkál, melyeken semmi nincs fókuszban, miközben be van állítva, hogy ha nem talál fókuszt, akkor ne is exponáljon. A viselkedés hasonló D80-on is, tehát igen nagy valószínűséggel az objektív hibájáról lehet szó.
Ezzel kihez érdemesebb fordulni?
-
freelanced
addikt
válasz
Viperator #51776 üzenetére
Köszönöm, leadtam rá egy rendelés azért, mert jó árnak tűnt, csak emiatt elgondolkodtam a dolgon: "A fényformáló előtét enyhén megégett".
Szerintetek igy ez mennyire problémás? Kérdéses számomra, hogy vajon valaki a kapacitásán felül próbálta használni, sérült-e esetleg más is stb. Maga a megégés mennyire gond? Mi a véleményetek? Zsákbamacska lenne egy ilyen idős vakut, ilyen specifikációval megvenni?
rekid
Köszönöm, megnézem.
GODOX TT350N - ez milyen?
-
válasz
Viperator #51755 üzenetére
Hát, a 105-ös Sigma nekem nagyon lágy volt, én azt kihagynám. A 60 mm-es Nikonnal dolgoztam, az baromi jó, de sajnos nincs benne fókuszmotor. Ami nekem bejött és használom, az ez a Tokina:
A régi változatot érdemes nézni használtan, mert van belőle újabb is. 100 ezer körül vettem kéz alól, elég elpusztíthatatlannak tűnik, de AF motor ebben sincs, ezzel érdemes számolni.
-
HThomas
őstag
válasz
Viperator #51711 üzenetére
Na igen, az jó kis váz, más kérdés, hogy mit tesz rá... 16-80 jó lehet, csak annak már f4 a vége, és azért a fókusz sem szélsebes...
#51706 ricsko72: Ezeket egy 12-60-as kitobival készítem. A 70-es kezdővel az (lenne) a bajom, hogy a pálya széléről fotózok és ha közel jönnek, el kellene szaladnom.
A 12-60 FF-re átszámolva kb 24-120, szóval FF-nél maradva vagy egy 24-120 f4, vagy a 24-70 f2.8 és 70-200 f2.8 páros lehet jó megoldás. -
ph_5.5
aktív tag
válasz
Viperator #51355 üzenetére
Nagy előnye a milcnek hogy pont nem érdekli hogy az obi fókuszhibás-e
Dslr vázaimnál is 1x belőttem a kalibrációt és elvoltam velük. Néha ránéztem hogy jó-e még, de vagy a tárolási módok védték a mechanikát, vagy a fotóstáska volt elég biztonságos, nem volt igazából gond velük. -
Roachy
senior tag
válasz
Viperator #51347 üzenetére
Lehet, de én ugyanezt gondolom a Tamronról.
És ez volt a legkirívóbb eset, de más Sigma obival is volt bajom. És sok ismerősömnek is.
De igazából meg tényleg a Sigma hírhedt a rossz kompatibilitásáról a Nikon gépekkel. Ami egyébként nem a Sigma hibája elsősorban, hanem a nem túl együttműködő Nikoné. Volt is valami konfliktus is a 2 cég között még régebben, ami szintén nem segítette az együttműködést.
Én nem tudom mi az igazság, de nem is dolgom eldönteni, csak arra írtam, hogy itt többen is általános érvényként írtatok arról, hogy a Tamron nem jó Nikonra, a Sigma viszont nagyon is.
Igazából a Nikon a legjobb a Nikonra.
A többinél értelemszerűen esélyesebb, hogy gond lesz a kalibrációval. Szerintem ez is csak nézőpont kérdése, ki szerint mi a jobb, kinek mi a saját tapasztalata.
Ahogyan HThomas is írta, olyan helyről kell vásárolni, vagy olyan embertől aki visszaveszi, ha nincs meg az összhang. -
Roachy
senior tag
válasz
Viperator #51343 üzenetére
A Camera Kft és a Nikon.
A Camera Kft a forgalmazó, szóval velük mindenképpen kellett egy kört futnom. De egyébként 2 alkalomból 2x is úgy adták vissza, hogy azt mondták sikerült a kalibráció. Igen ha azt vesszük hogy úgy vittem oda hogy 70-90 mm-ig csúnyán front focus-os, 100 körül viszonylag oké, fölötte ismét front, bár nem annyira durván, amikor visszakaptam 70-120 mm-ig fasza, fölötte viszont csúnyán back focus lett. De az üzlet jó fej volt, visszavette látták, hogy tényleg nem jó. A második alkalomnál meg szerintem hozzá sem nyúltak mert pont ugyanúgy kaptam vissza ahogy odaadtam, akkor végig volt egy kicsi back focus, ami alapból nem lett volna nagyon zavaró, de tág blendénél, 10-ből kb 7x mellé ment, pont annyira hogy portrénál nem a szemen, hanem inkább a fülön volt az élesség.
Nyilván volt nekem is az évek alatt, Sigmám ami gond nélkül működött, de azok inkább a régebbi szériák mint a 10-20-as amit én is szerettem. Bár UW-nál annyira nem is jön elő a focus probléma, ott nagyon ritkán van annyira szűk dof, hogy zavaró legyen.
Meg volt egy 150-es makróm, ami nagy kedvencem volt amíg meg nem kellett tőle válnom. -
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Viperator #51299 üzenetére
Nem, próbáltam figyelni rá, de azért annyira kontrasztosnak sem mondanám. Távoli erdő-szikla-füves területek voltak leginkább.
Igazából csak azt furcsállottam, hogy napos időben nem annyira volt gondja, de beborult égbolt esetén (ahol még azért bőven volt fény) már előjött a gond.
-
HThomas
őstag
-
válasz
Viperator #51124 üzenetére
Fizetni akartam érte. Bár az objektív Fotoptix Dávidtól van, még bőven érvényes garival, de az hozzá szól. Jelzem, Ő nagyon rendes tag, mert felajánlotta, hogy vigyem fel hozzá vázastól, és megnézi ( a váz is tőle van), de úgy voltam vele, hogy ha már felviszem vidékről, akkor a szerviz kalibrálja be, az biztos fullos lesz. Annyit kérdezett a Camerás ember a telefonban, hogy hazai vásárlás-e, mondtam, hogy nem, aztán rávágta, hogy akkor nem vállalják. Nem is erőltettem, igazából csak az árra voltam kíváncsi, addigra már döntöttem a tap-in vásárlás mellett. Végül nemrég vettem is egy konzolt, mert tervben van / volt, hogy szerzek egy 24-70-et is a Tamrontól, csak mostanában elmebeteg árai lettek ennek az egész sorozatnak.
Annyi egyébként még az eredeti témához, hogy a tap-in konzol sem enged minden gyújtótávon kalibrálni, négy gyújtótáv opció van, három fizikai távolságon:
@ph_5.5: ez már akkor is kint volt az oldalukon, lehet, hogy rosszul emlékszem a dátumra, de pont emiatt nem fűztem sok reményt a javításhoz, de bevállalták. Szerk.: na, nem is emlékeztem nagyon rosszul, annyi, hogy a javítás munkadíja is feláras. Itt a hozzászólásom a témában.
-
VivienR
tag
válasz
Viperator #51050 üzenetére
Patonából, max a töltőt merem javasolni, nekem egy micro-usb-s dupla töltő van, azzal elégedett vagyok, de lassan már cserélném egy type-c-re, viszont a EL-18-as akkujuk egy kalap szar és inkább vettem Nikon 18c-t.
-
updog
őstag
válasz
Viperator #51050 üzenetére
Azért ebből se a legolcsóbbat szerintem, azt hiszem [link] ezt vettem meg sebtében egyszer, mert a régi gyári indokolatlanul megadta magát, de konkrétan úgy éreztem utána hogy az akksik az eddigi töltöttség 70%-át sem érik el a Patonával, annyival hamarabb merültek, és töltéskor viszont sokkal jobban melegedett. A végén inkább vettem +1 gyári akksit és egy gyári töltőt
-
vferi90
tag
válasz
Viperator #49001 üzenetére
Köszönöm, de a gyors villogás nem jó, hibát jelez. Ha kihúzom és visszadugom az egész töltőt, akkor megjavul, és feltölt az akksi.
Viszont egy újabb kérdés. Vennék egy tartalék akksit. Nezegettem, a gyári nikon elég drága. Kérdésem az lenne, hogy szabad-e venni utángyártottat, vagy maradjak szigorúan a gyárinál? -
Ateszponthú
csendes tag
válasz
Viperator #48911 üzenetére
Kösz, hétfőn kontaktolok velük.
Gyurgyalagoztam a semmi közepén, állványon volt egy 500 f4-essel, odébb költöztem és az állvány egyik lábát ráraktam valami állat odujára. Persze nem szakadt be rögtön, csak amikor odébb léptem. Pont hanyatt esett. A nagytele azonnal agyonütötte. A kijelző off. A keresőben homályos a kép, a kiírások is. A zár működik, élességet is állít, csak szarul. Az obi legalább megmaradt, a 750-esen legalábbis müködik. Szar nap lett mitagadás. Ráadásul mindig óvom a cuccaimat. Nem babusgatok semmit, úgy és arra használok mindent, ahogyan illik és való. -
Fishor
senior tag
válasz
Viperator #48555 üzenetére
Sima nikkor 18-140 (ha jól emlékszem) ig kit obi van. Meg hozzá godox vaku. Voltam már ott, de elég rossz arányban készültek jó képek. Most ferdén előre-fel vaku állásban gondoltam 1/100-1/200 as zár idővel 4-8 körüli rekesszel esetleg vaku kompenzálva minél kisebb isoval. Fókuszt af c re vagy af a ra állítva azzal a 39 pontos vagy egyel lejjebbi élesség ponttal. Előtte csinálok pár próba képet a fény miatt. Egyébként viszonylag alacsony a plafon neonnal, egyik oldalt végig ablak, masikon meg tükör. De a fényviszony sajnos gyenge vaku nélkül. Mivel nem vagyok fotós azért nem is vettem mas obit, csak amivel adták azt használom. Egy tornaterem szerűség egyébként a hely.
-
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Viperator #48257 üzenetére
Vegulis, azzal nem... ott csak labzoom van. Ha akar egy jo kozelit, bemaszik az oroszlanhoz, aztan elfut...
Bocs! Ezt most nem tudtam kihagyni.
(#48252) helixP válasza AuraSync (#48244) üzenetére
+1
Pont ezt akartam irni, de ilyen tomoren nem tudtam megfogalmazni.(#48251) Throme válasza Geller72 (#48250) üzenetére
""gép automatikusan nem tud normális képet készíteni"
Szerintem meg ez a hülyeség."
Inkabb a program modokban tudja az en kameram megmutatni, mit tud. En azt szoktam javasolni. Akkor azert mar ad valamilyen predikciot az ember a gepnek, hogy mit szeretne."Ja!! és kerüld a fórumokat
. Itt mind olyanok vannak (rajtam kívül), akik magasabb szinten kezelik a gépeket. Tuti nem fognak jpg-t és auto módot javasolni."
Ha lenyugszik, es vegiggondolja amiket itt irtak neki az emberek, akkor azert vegul talan lejon neki, hogy az emberek segito szandekkal irogatnak. Persze, sokszor ironikusan... -
spanyoll
addikt
válasz
Viperator #48037 üzenetére
Á, akkor már veszek egy 70-100K körüli exposat 100 körül. Gombokért mennek már használtpiacon. Nem szeretnék én még ezért mászkálni szervizeltetni, miegymás.
Vagy átmenetileg elevezek egy géppel, aztán a 780 lenyomja a használtpiacon még jobb a 750ek árát és akkor veszek azt másodváznak. -
-
-
NandorHUN
addikt
válasz
Viperator #47867 üzenetére
Ez most költői kérdés?
Amúgy én nem látok sokat. Jofogáson is 1 db van kint, a srác meg eddig 230 -ért árulta, szóval nem csoda, ha nem ment el.
Én méret miatt nem váltanám le az f2.8-ra. Meg szerintem a felár se ér annyit.
Abból a pénzből meg tudom venni a a mostani 85mm és 50mm mellé a 35mm-es Z obit is... az meg f1.8-as szóval talán egy jobb kombináció
Bár Z6-ra a 35mm-es választás lehet valami régebb F lesz inkább mondjuk Sigma 35 1.4.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- lovag05: Híradó
- RC modell földön, vízen, levegőben
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Óra topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fotós kérdések órája
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest