- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Uniross2 #50677 üzenetére
Most tudtam net közelébi lépni, és már megyek is melózni... de erre a kérdésre ha nem is tudok jobb választ adni mint az előttem szóló m3ss .. de leírom
A lényeg hogy az 51 mezős Af rendszert ismerem leginkább a Nikontól. 2008-tól D300-al ugrottunk bele, majd D3 próba után D700 volt 2014-ig, és 2014-től napjainkig D750. Az 51 mezős rendszerrről a Nikon marketingje ódákat zengett. Próbáltam D3s-ben .. és fotóztam D4-el is. Igazából csak finomítgatások voltak az AF-ban, de a modellk váltása során Af-ban nem volt az a hűha érzés mint a D200-D300 váltásnál. (korábbi Nikon modellek a mai szemmel botrányosan rosszal voltak. D50, D70 esetén UWA obival, ND8 szűrővel az alsó mező (5 mezős rendszer) nem volt képes tűző napon elsőre élességet találni)
A D750 egy brutál jó cucc, viszonylag kevés kompromisszummal. A Z6II AF-a, ahogy előttem írták más. Nagyon más. Ez a váz olyan igazi digitális érzés, annak minden szerethetőségével és utálatosságával. Ha eltalálod az adott szituácóhoz a legjobb választást, akkor remek tud lenni. Értem ezalatt azt hogy nem feltétlenül a szemfókusz a legjobb pl egészalakos fotózásnál. de ha egy 70-200 van fent amivel pár méterről tudsz egészalakot fotózni, majd 200m-en már portré lesz belőle, ott viszont már az lesz a nyerő. És pár hsz-al korábban pont azt írtam hogy a milcnél a keresőben nézem a témát, megnyomom az FN gombot és a hátsó tárcsával állítom az AF egyik részét, az elsővel a másik részt... így single focusból követő, egymezősből szemkövető lesz két pillanat alatt. Oké.. D750-nél ha nyomtam az af-mf kallantyú közepént akkor mettanulható volt hogy épp mire váltok át. De ott inkább néztem a felső státusz lcd-t és ellenőríztem hoyg hova is állítottam át.
Találati arány. Gyerekeket nem fotózom. Így az én témáim mivel felnőttek így távolabbról kell jó eséllyel fotóznom. Stúdióban nem használok (csak nagyon ritkán) nyitott rekeszt (ki sem fizetnének sokszor olyan sorozatot ahol csak művészkedésnek tűnik egy modellen fotózott termékábrázolás) kültéren viszont pont fordított a helyzet. Ott sokszor nyitott rekesz + vaku támogatással kell elkészítenem a képet. Sokkal jobb a találati arány a szemfókusszal mint a dslr esetén. Alig kell valamit kidobni. A hajszálak meg tudják tréfálni a rendszert, ha a modell kérésre rázza a haját- fejét. -
m3ss
veterán
válasz
Uniross2 #50677 üzenetére
"Ha az obi tengelyére merőlegesen akkor hasonló mint a dslr-nél."
ez egy baromsag.jo milccel 90%+ eles lesz. egy atlag regi (a6000, a71) milccel is 70-80%+ mondanam. atlag jol bekalibralt tukrossel inkabb 50-70%-ot mondanek, persze ez fotozasi stilus, szokas, obi, rekesz kerdese is. a maradek 10%-bol is egy resze juzer error lesz. sokat segit a koveto fokusz + arc/szemfelismero hasznalata ilyen esetben. izgo-mozgo hadonaszo gyereknel egy tukros ra fog merni a homlokara, a kezere, a jatekara, a hozzad legkozelebb levo dologra. egy milc viszont vegig az arcot/szemet fogja kovetni..kiprobalsz egy milcet af-c + szemkovetessel az elso hanyatteses az attol lesz, hogy mennyivel kezenfekvobb igy fotozni embereket, plane izgo-mozgo kisgyerekeket. a masik csodalkozas a valogatasnal lesz...a harmadik meg attol, hogy mennyivel jobb pillanatokat fogsz megorokiteni, mert nem kell a fokusz zonak, mezok pakolaszasaval foglalkozni...vagy ha automata fokuszpont valasztasnal vagy af-c-ben tukrosnel, akkor meg a nem szemre mert fokusz miatt dobalhatod ki a kepeket.
es akkor arrol nem is beszeltunk, hogyha bent vagy es nem tudsz f4-en fotozni, csak 1.4-en, ahol mar nem eleg a homlokot eltalalni, ott mennyivel tobb haszanalhato pillanatod lesz igy...
kis gyerkocok fotozasanl lesz a legtobb elonye szvsz a milceknek tukroshoz kepest. -
Throme
veterán
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Eredeti játékok OFF topik
- weiss: Pant* rant
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Projektor topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest