Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Kisebb lett a Honor MagicPad3 Pro
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fandango
veterán
-
Morgal
aktív tag
válasz
Balinov
üzenetére
Mindegy milyen program, az előre gyártott preset, mindig arra hivatott, hogy a hozzá nem értők munkáját segítse. Természetesen ezekért, komoly pénzeket elkérnek, lásd Preset Shop Master Suite és társai. Pedig sokkal egyszerűbb szerintem megismerni a programot és megvalósítani az egyéni elképzelést.

-
törölt tag
válasz
Balinov
üzenetére
En sem ilyen dolgokra gondoltam mint a lencse korrekcio, vagy CA szures. Es nem is a szinprofilra vonatkozo beallitasok. Hanem olyan szerkesztesi lepesekre amik szubjektiv modon valtoztatjak meg a kepet.
Vannak peldaul a letoltheto preset-ek, amikor a neten nezzuk a bemutato kepeket amiken a modositasok el lettek vegezve, csilli-villi szuper fotokat latunk, majd mikor leszedunk parat kozuluk rahuzzuk a sajat fotoinkra, majd az elso reakcion egy "uristen, mi ez a szar" felkialtas lesz, na en ezekre a preset-ekre gondolok.
Mar jartam igy parszor szemelyesen. Egyszer regebben penzt is fizettem egy ilyen preset pack-ert, az 50-bol kb volt ha 2-3 hasznalhato vegul. Szerencsere csak kis osszegrol volt szo . -
Balinov
titán
válasz
üzenetére
par alap dolog be van allitva amit nagyjabol mindig megcsinalnek csuszkakkal. pl. lens profile, CA eltavolitas, pici clarity, hangyabokanyi vibrance, meg egypar egyeb.
Amugy osztom a velemenyed. a preset hasznalatnak optimalis esetben nem a vegreedmenyt kell mutatni, hanem csak egy kiindulo pontnak hasnzalni.
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
"En soha nem raknek be import preset-be egyatalan semmit. Sajna el kell fogadni azt, hogy olyan hogy tuti preset nincsen, ami minden fotora rahuzhato."
Az Adobe Standard színteret látni sem akarom, nekem az importnál is be van állítva, hogy XY filmmódot mutasson egyből (amit a gépen használok amúgy is).
-
törölt tag
válasz
Balinov
üzenetére
En soha nem raknek be import preset-be egyatalan semmit. Sajna el kell fogadni azt, hogy olyan hogy tuti preset nincsen, ami minden fotora rahuzhato. A vegeredmeny nagyban fog fuggeni attol, hogy a foto mennyire van kiexponalva, mi a tema, egyatalan mi a celod az utomunkaval. Lehet, hogy nemely fotokon mukodik ez az agressziv kontraszt, vagy egynemelyiken kell is (mint a leirasban a peldafoton) de valoszinuleg csak egy kis szazalekuk lesz jo tole. Nem lesz minden fotod amit keszitesz fako, kontraszttalan es/vagy alulvilagitott...

-
Balinov
titán
Sracok, olvasom Scott Kelyb-tol ezt, nem tunik rossznak a white & black point meghatarozashoz, de szerintetek ez mukodne pl ha beraknam az import presetembe? Az nem tiszta, hogy egyesevel par kepnel ugye mindig mas erteket kapok, de ha import presettel csinalom, mekkora a sansz arra, hogy importnal minden kepnel a megfelelo ertekre huzza a Shift + Whites / Black csuszka modszer es a vegeredmeny nem x db kep ugyanolyan white es black point ertekkel?
lusta vagyok kiprobalni..

-
Balinov
titán
Sracok, a NIK pakk telepitojet mivel lehetne kezzel kicsomagolni?
-
general
addikt
-
madgie
titán
Slideshow-t mivel csinálsz amúgy? Most jöttem ugye Macről, ott megvolt a kitűnő, de egyszerű iMovie, itt sem szeretnék ágyúval verébre lőni. Nézegetem a Cyberlink Powerdirectort, szokták ingyéakciózni is (és tudja a QuickSync-et is, ami előny), de persze most épp nem, az elérhető LE változat meg pont alkalmatlan a "Ken Burns" finomhangolásokra.
-
copass
veterán
-
general
addikt
én is 400mb-ról tudok, csak nem tudom, a mi képfeldolgozásaink során az elég-e, vagy azért néha beleszalad egy kis VM írásba a rendszer.
-
-
general
addikt
16 gb ram mellett mennyi virtuális memóriát érdemes meghagyni, ha kell egyáltalán? 8gb-ra állítottam.
256 gb Samsung Pro ssd a rendszermeghajtó. -
aleister
veterán
Hát ez az.

A leggyengébb láncszem esete.Ugyebár az én tapasztalataim a DTP-ből származik, ott meg egy átlag fényes műnyomó papír megáll 450 max 500 DPI-nél. E fölé felbontásban, közepes és feletti példányszámú kiadványoknál nemigen szoktak menni.
Fotós területen, a mi esetünkben persze más a helyzet (kis példányszámnál meg lehet fizetni a prémium papírt), de ettől függetlenül szívesen rendeznék egy vaktesztet 300, 400, 500, 600 DPI-s nyomtokkal.

Jó esetben a 300 és a 600 helyére kerülne. -
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Azóta már nagyot fejlődött a labor-, és nyomdatechnika: a "Mesekönyveinket" készítő labor pl. 640 DPI-s lézeres levilágítással dolgozik Kodak Premier Pro és Art Canvas papírra. Múltkor jött valaki reptéri leszállópálya méretű arccal, hogy neki 2000 DPI-s Giclée nyomatai vannak Hahnemünde papíron - aztán nagyon csöndben maradt a srác amikor letettük őket egymás mellé. Ugyanis a Giclée-vel az a baj, hogy hiába tud a gép 2000 DPI-t ha nincs médium (papír), ami kiszolgálja (a legjobb papíroknak is vége van 650 DPI körül).

-
aleister
veterán
Én anno a pályafutásom kezdetén úgy tanultam, hogy 400-450 DPI akkor kell, ha "szálkás" szöveget is tartalmaz az anyag. Máskülönben elégséges a 300.
Igazából függ ez a nyomathordozótól is. Pl egy premium glossy fotópapíron biztos lehet profitálni az ennél nagyobb felbontásból. Viszont egy kevésbé minőségi nyomathordozón a rostok textúráltsága miatt elvesznének a részletek. -
-
aleister
veterán
Igazándiból az lenne szvsz az ideális. Van előnye a 36-nak, de néha jobban örülnék +1-2 fps sorozatsebességnek.
Gondoltam, hogy írjam a 300-450 DPI-s, nagyméretű nyomdai anyagok feldolgozását is, de aztán rájöttem, hogy kevesen használják itt ilyenre a gépet, így nemigen lett volna jó érv.

-
aleister
veterán
Ez igaz, de egy rakat fájnál ez nem működik, mert az oprendszer letiltja őket. No meg a wear leveling sem egy csodaszer, tekintve, hogy a működéséből adódóan szintén nem kevés írási ciklust generál, igaz még így is hasznosabb, mintha nem lenne.
"8+ GB RAM-om van szabadon hagyva a rendszernek és soha semmi gondom nem volt, hogy elfogyott volna"
Ne feledd, hogy a 5dm3 22MP-s RAW-jánál már a Nikon belépők is többel dolgoznak. Az esetemben a 36MP pedig nagyságrendekkel több, hisz a 150% képméret több mint másfélszeres ram-ot igényel.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
8+ GB RAM-om van szabadon hagyva a rendszernek és soha semmi gondom nem volt, hogy elfogyott volna (nálam is alap a 4K-s slideshow tavaly óta). Mondjuk elég sokat szenvedtem, mire optimalizáltam a PS cache beállításait az tény.

"...van egy rakat olyan terület, amire kb életedben egyszer ír az SSD. Ilyen pl az oprendszer, az elején feltelepített programok, esetleg ha adatot tárolsz rajra."
Ez ebben a formában nem állja meg a helyét, ugyanis a vezérlő wear leveling algoritmusa figyeli a cellák írási ciklusait (elhasználódását) és tud olyat, hogy a régen írt cellák tartalmát átteszi máshová, így azok is újra írhatóakká válnak és ezzel optimalizálódik az írásterhelés.
-
-
aleister
veterán
De nem ám.

Mind PS, mind LR esetén minél nagyobb a kép felbontása, annál több memóriát igényel bárminemű művelet vele. Továbbá a madgie által említett slideshow generálás is rendesen zabálja a ramot, csakúgy mint a kötegelt feldolgozás (HDT, panoráma, focus stackinh, stb)
A munkámból adódóan napi szinten 6-10 órában használt PS alapján mondom ezt. LR-ben teljesen ugyanez a helyzet az azonos grafikai motor (Mercury Graphics Engine) miatt.(#3455) MrChris
Az a baj ezekkel az eredményekkel, hogy teljesen hibásak.
Ezek elméleti értékek. Úgy származtatják őket, hogy veszik az SSD kapacitását és a technológia (SLC, MLC, TLC) által biztosított írási ciklust, majd ezt -leegyszerűsítve- összeszorozzák. Ez olyan laborkörülmények közötti felhasználás esetén igaz, amikor teleirod egyszer a lemezterületet, törlöd, majd ismét teleírod. A valóságban ez sosem így működik, hanem az a reális, mint amit Ropi említett. Az ok roppant egyszerű, van egy rakat olyan terület, amire kb életedben egyszer ír az SSD. Ilyen pl az oprendszer, az elején feltelepített programok, esetleg ha adatot tárolsz rajra. Ezeket csak olvasni fogja. Innét kezdve az élettartam számításnál nem az egész kapacitást kell venni, hanem azt a területet, amit effektív írásra használ.Egy SSD-t 1-10 év között fogsz használni. Rajtad múlik, hogy ez mennyi lesz.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
Több gépet raktam össze fotósoknak: nagy átlagban aki a mostani TLC technológiájú SSD-kkel masszívan használja LR-ra, azoknak átlagban 2-3 évet bír (a legzúzósabb az volt, amikor 1 év alatt sikerült kinyírni egy MLC-s Kingstont, bár mondjuk az csak 64 GB-os volt - a nagyobb méretűeknél több tartalék szektort lehet félretenni hibajavításhoz). A régebbi MLC-k jobbak voltak ilyen szempontból, mert 3x annyi írási ciklust viseltek el (ezért vettem inkább a régebbi 830-as Samsungokat az újabbakkal szemben, mert azok még 10k írási ciklust tudtak szemben a mai 3-4k-t tudókkal). Magamnak is mostanában kezdtem el utánpótlás után nézelődni, mert egyrészt már 4 évesek, másrészt kinőttem a méretüket).
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
Sajnos az én öreg vasam ebben korlátos, már nem bővíthető tovább. Azt olvastam itt:
http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead
TLC-s samun 200terra után jelentkeztek az első javítható hibák mikor szükség lett a tartalék szektorokra. Ez még nem befolyásolja az 'élményt'. 300 terra után nem javítható hibák, de utánna is összesen 700-800 terrát lehet ráküldeni mire használhatalanná válik. Jobb fajták petabájtokat bírnak. Meg védelemként többször figyelmeztet a vég előtt. Valószínűleg 10 évig is kihúzza napi 30Gbájt adatforgalom mellett, az meg elég kemény használat. Átlagolva talán még Ropinál is kihúzná eddig, de kapacitás szűkösség miatt hamarabb cseréli.
Szerintem. -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
A RAMdisk sem olyan olcsó fajlagosan, ha a mai átlag fáljméreteket nézzük: nálam egy átlag eskis anyag 50-100 GB közt van leválogatás nélkül.Ez még 64 GB RAM-on se nagyon férne el, főleg, ha még az oprendszer is foglal helyet belőle. A másik kérdés az ára: annyiból már 2 db 256- os SSD is kijön...
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
Lehet akár exponenciális is, 3-4 év után úgy is cserélni kell mert 'kinövi' a windóz, programok... Ezek már nem azok az első szériás kicsi, rövid életű vackok. Nem látom értelmét spórolni a használatával, 5 év után alig van alkatrész amit ne cserélne az ember akkor meg hiába kíméltem (várakozok miatta egy hdd-vel) és 90%-os ha kukázni kell mert kevés az aktuális rendszernek. Számítástechnika legtöbb alkatrészét rövid megtérüléssel és gyors elavulással kell betervezni. Meg hát csak 20-25ezer egy ilyen, az egyik legolcsóbb fő komponens mégis az egész rendszer működésére óriási hatással van. Optimális ütemben érdemes elhasználni, kímélni, tartogatni mi értelme van?
-
aleister
veterán
válasz
Melorin
üzenetére
Lehet. Ilyenkor a nem létező ram helyett a lemezen lévő swap fájlba ír a program. SSD-nél ez azért gyorsabb, mint HDD esetén. ellenben szépen csökkenti cserébe az SSD élettartamát.
Egyébként függ attól is, hogy hány megapixeles képekkel dolgozol. Nekem 16MP-s rawokhoz még elég volt az i5-ös noti 4GB rammal. A 36MP-nél lefeküdt. -
Melorin
addikt
Látom többen ajánljátok LR alá a 16GB ramot. Miben nyilvánul meg az előnye mondjuk a 4GB ramhoz képest? Nekem ennyim van de nem veszek észre semmi lassulást.
-
-
nfsu17
veterán
picit írhatnátok erről, hogy micsoda.
LR mellé külön progi, vagy LR alá valami továbbfejlesztett develop menü?
Tudom, hogy angolul lehet róla infót találni, de érdekelne - tapasztalat - hogy többet ki lehet-e ezekkel hozni az LR-ből. Mert végülis így sem rossz, de ha ingyen lehet fejleszteni...köszi

-
*Ropi*
félisten
-
aleister
veterán
Én GB fan voltam. Tényleg. Egész addig, amíg menet közben egy kurva nagy pukkanással el nem szállt egy kondi. A gép dicséretére legyen mondva, hogy ment tovább, mintha mi sem történt volna.

No mondom úgyis garis. Aztán a cserébe kapott lap megismételte ezt. Azóta kerülöm. Minőségi alkatrész miatt van a felár mi?!
Az Asusok szintén mbo hibás notikat gyártanak. Az ismerettségi körömben velem együtt 4 különböző modell halt meg. Nekem a K52 JR min 4x volt szervizben. Ebből három gariidőn belül. Szégyen.ASrockkal sosem volt bajom, és az általam épített rengeteg pc-nek sem.
(#3421) Cathrine
Szívesen!
Kezdőként elgondolkoztató lehet a vázhoz kapott szoftver is. Bár azok rendszerint az LR kis részét tudják csak. -
madgie
titán
Nem reklám, de idevág: ingyenes a nik collection!
-
copass
veterán
válasz
aleister
üzenetére
hú nekem asrock,msi a rémálmom. 1 évet se bírtak, több gépben is, megállt szó nélkül, többféle, több típus.
gigabyte meg megy, nem kell hekkelni, igénytelen egy valami!
az otthoni vas 8 év után kezdett el instabil lenni, igaz megdöglött a hálókari benne, de megy!
3-4 éveket bírnak átlagba, napi 8-10 óra mellett. -
Cathrine
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék arról, hogy kezdő/hobbi fotósként jó választás-e ez a program? A Photoshop egy apró részét ismerem, pár dolgot tudok benne kezelni, de közel sem használom ki a tudását. Hallottam már jókat is a Lightroom-ról, meg kevésbé jókat. Szerintetek elég-e egy kezdőnek ez a program? Mennyire könnyű a Photoshop-hoz képest? Vannak benne olyan funkciók, hogy portrét is lehessen javítani (bőr javítása, kisebb hibák korrigálása).
Néztem "első" hozzászólást, de nem találtam a topicban.Köszönöm előre is.
-
madgie
titán
válasz
aleister
üzenetére
Az Asrockot én is nagyon szerettem, de én hülye azt hittem muszáj a DP kimenet, így csak ezt találtam az értelmes árú alaplapok között. Ezért is lett LGA1150, mert Micro ATX 1151-ből kimaradt 40-50 ezer alatt a DP. Ó, ha tudtam volna, hogy a HDMI 1.3 is elég 1440p-hez

Mindegy, ez már így maradt.
-
*Ropi*
félisten
Ha tudsz, valami 1-2 generációval előtti procissal is, mondjuk i7 2600[K], vagy i5 2500 [K].

A napokban raktam össze egy gépet: rájöttem a brókerek nagyobb ínyencek mint a fotósok, mert úgy kezdődik a srác gépe, hogy 4 db monitor...
Abból privatizáltam el átmenetileg a GTX960-at, amivel az összehasonlító tesztet csináltam a kalibrálós topikban. Egyébként nem erős vas mert nem játszik, csak a grafikonok nézegetéséhez kell.
i5 6600K, Asrock deszka (az egyetlen beépített BT + WiFi-s, amit találtam), 16GB RAM, Samsung 850 Pro... -
madgie
titán
Hijj, ezt nem tudtam! akkor nem frissítem a BIOS-t rajta, hátha a gyári egyben marad.
Toljak majd egy azonos exportot Miniről, meg erről? Csúnya lesz szegény Minire nézve

A szomorú ebben a dologban az, hogy ennyi pénzből egy használt 2012-es i7-es Minit sem tudtam volna megvenni

-
madgie
titán
válasz
Balinov
üzenetére
i7-5775C, MSI Z97M-G43, 16 giga ram, 256 giga ssd, FSP 350W 85+ táp, CM Silencio 352 ház. Most költöznek a képek, mert ugye Mac HFS, Win NTFS, mindent másolni kell
Próbálok majd a régi katalógussal átköltözni, meg minden egyéb Lightroom-lommal. Presetek, katalógus, beállítások, majd utána kell nézni, mi hol van.#3406: köszi! Tegnap még csak szentségeltem, három év OSX után fura meg béna néhol a Win (pl. magától nem tudott mit kezdeni a 3 terás HDD-vel). De amúgy az i7 annyira hűvös a Scythe Katana 4 alatt, hogy alig forgatja a ventit

-
madgie
titán
Küldetés teljesítve, az új pécé átlag 24W-ot kér idle

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- iPhone 13 128GB 89% (1év Garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4676, 100% AKKSI
- 27% - ASUS Vivobook OLED Notebook! Ryzen 5 7535HS / 16GB 6400MHz / 500GB NVMe
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kábé semmit nem utálok jobban, mint azt, amikor csak a hisztogramot próbálja valaki minél jobban kitolni. Nem számít, kell-e, vagy sem, csutkázzuk, míg éppen be nem bukik és éppen ki nem ég a kép. Broáf