Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Most tudtam megnézni. Akkor hasonló lett mint amilyet én is csináltam. Azaz ugyan az a 'baja'
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Köszi! Csak du. tudom megsasolni. De biztató.
-
Alx.Mercer
aktív tag
A falra nem akartam kitenni és hirtelen csak a Drive jutott eszembe, mint megosztás... Full kezdőként kis pepecseléssel ez lett az eredmény:
-
MrChris
nagyúr
válasz
zserbox
üzenetére
Nálam is eltér, ha tüzetesen nézem minden szín, persze csak picit. A bőrön lehet leginkább észrevenni mert valszeg arra vagyunk a legérzékenyebbek.
Érdeklődés hiányában..., de mégis erre esetleg még valaki?
-
*Ropi*
félisten
válasz
zserbox
üzenetére
Akkor annak örülj, hogy csak kismértékben változott meg.
A lényeg, hogy sRGB színtérbe konvertálva exportálj Lightroom-ból, ha webre dolgozol! A jpg csak 8 Bites (színcsatornánként), viszont 16 Biten 64-szer több információ áll rendelkezésünkre (színcsatornánként), ezért a jpeg nem képes minden árnyalatát visszaadni egy 12/14/16 Bites raw fájlnak, vagy annak amit 16 Biten szerkesztesz. A Lightroom belsőleg (kikapcsolhatatlanul) ProPhoto RGB-ben dolgozik, ami nagyobb az Adobe RGB-nél is. -
*Ropi*
félisten
válasz
zserbox
üzenetére
"...lr-ben feldolgozom a raw fájlaim, de a bőrszínek exportálás után nem éppen olyanok (minimális eltérés, de nekem zavaró) valahol vmit állítani kéne a színteren vagy mi lehet a megoldás?"
Mert kisebb színtérbe exportálod, ez természetes.
"...valamint valahogy nem lehet átnyomni, hogy develop módba ne RGB értékeket mutasson hanem CMYK-ba mutassa mint pl. PS-be?"
Meg is válaszoltad.

-
zserbox
őstag
olyan problémám van hogy lr-ben feldolgozom a raw fájlaim, de a bőrszínek exportálás után nem éppen olyanok (minimális eltérés, de nekem zavaró)
valahol vmit állítani kéne a színteren vagy mi lehet a megoldás?valamint valahogy nem lehet átnyomni, hogy develop módba ne RGB értékeket mutasson hanem CMYK-ba mutassa mint pl. PS-be?
-
MrChris
nagyúr
Érdekelne, hogy egy ilyen .dng-ből milyen jpg-t tudnátok exportálni Lr-al úgy hogy sallangoktól mentes, de minél szebb színű, kontrasztú... legyen. A váz ezt a jpg-t köpte ki. Kíváncsi vagyok, hogy más mit korrigálna a rawon, ha lehetséges, teljes méretű jpg-ben megosztva.

-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo
üzenetére
A legpontosabb infót az adhatja aki csinálta (arról, hogy mit csinált): őt kellene megkérdezni, nem?

(#2178) Balinov: Igen, én mondtam.

(#2181) Balinov: Még annyi lehet, hogy különböző HW revíziók vannak (pl.: A007, A013, stb.), amiket jelölnek is: mindnek egyedi profilja van.
-
Balinov
titán
válasz
zserbox
üzenetére
bocs, tenyleg rosszul ertettem. Edekes, pedig elvileg nem kene szamitani annak, hgoy gyari, vayg 3rd party..ha van beepitett profil akkor mukodnie kene a logika szerintm. Adobe persze lehet, maskent gondolja. akkor tenyleg import, 1. kep, kivalaszt, lens profile sync a galeria tobbi kepere lehet a megoldas.
Nekem sajnos nincs 3rd party obim, (pedig egyutt tudnek elni egy Tokina UWA-val,)
-
zserbox
őstag
válasz
Balinov
üzenetére
rosszul érted, azon már rég túl vagyok hogy nem default hanem auto a lens profile, a probléma ott kezdődik hogy automatán a 3rd party obikat nem ismeri fel az LR csak ha kiválasztod a gyártót.
de ez nem megoldható, szóval vagy eladom vagy együtt élek ezzel a kis kellemetlenséggel. -
Balinov
titán
válasz
zserbox
üzenetére
lehet rosszul ertem a kerdest, de en csinalnek egy olyan presetet (amit utana beallitanek import presetnek) ahol Lens profile enabled, de nem default, hanem Auto. Default-al szivtgam, mire rajottem, hogy az egy adott lencse profiljat tolti be, nem pedig az eppen hasznaltet (18-105 vs 50). Azt hiszem, epp Ropi magyarazta el, az amugy szembeotlo, kulonbseget itt.
szerk:
dabgergo: nagyon otletszeru a tippem, de nem lehet a frissebb vga driververzio kavar be?

-
dabgergo
őstag
Kicsit itt off, de azért releváns kérdés:
újraraktam a gépem és a monitorguru leírása alapján tökéletesen aktiváltam a korábbi ICC profilt, tehát elvileg a mindennek ugyan olyannak kéne lenniük mint fél órával korábban az újrarakás előtt.
Mégis mintha a minden élesebb lenne vagy mintha a monitor clarity-je magasabb lenne mint korábban, maguk a színek eléggé ugyan olyanok szerintem. A monitor beállításai nem változtak ahhoz hozzá sem nyúltam, meg csekkoltam is és maradtak ugyan úgy (Brightness és a Contrast stb.)
Valakinek van ötlete? Videókártyának lehet hozzá köze? Maga a kártya nem változott csak hátha korábban aki kalibrálta ahhoz is hozzányúlt, vagy ez lehetetlen?
Ötlet esetleg?
-
copass
veterán
-
zserbox
őstag
eddig is ezzel a módszerrel csináltam, ezt akartam megspórolni egy presettel exportáláshoz, de akkor ez nem fog így menni, valami olyanra gondoltam amúgy hogy megtanítsam vele hogy ez az az obi.
tetheringes fotózásnál nem megoldható hogy az sd kártyára ne is mentse hanem egyből csak a gépre?
-
*Ropi*
félisten
válasz
zserbox
üzenetére
Pluginnal megoldható a csak jpeg importálás.
A Tampon 17-50/2.8 profilt egy képre beállítod, utána library módban szűrsz, hogy csak a Tamival készülteket mutassa, kijelölöd az összeset majd synceled a többire is.
-
zserbox
őstag
LR-ben valahogy megoldható hogy tethering fotózásnál a fényképezőn beállított jpeg+raw fájl-ból csak a jpeget adja be a katalógusba?
nem mai a laptop és jobb lenne a jpeget pörgetni a helyszínen, de utómunkához meg kéne a raw, majd az asztali gépen)más:
a tamron 17-50 profilját nem ismeri fel magától csak ha kiválasztom a gyártót erre van valami módszer, hogy automatikusan menjen mint a canon obikkal?
-
*Ropi*
félisten
Találtam egy plugint amivel pixel pontosan lehet kivágni, nem csak képarányra.

-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog
üzenetére
PS.

-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Lightroomban lehet valahogy átlátszóságot állítani? Konkrétan egy radial filter szeretnék a képre tenni, mellyel a sarkok felé akarnám egyre átlátszóbbá tenni a képet. Lightroomban lehet ilyet csinálni, vagy PS kéne már ehhez? -
Hooper
őstag
Sziasztok
lecseréltem a HDDmet amin eddig dolgoztam, az adatokat átmozgattam a catalog elérését frissítettem.
minden szép és jó, de importnál a destination (se a source) fül alatt nincs ott az uj HDD elérési útja. ujraindítottam, frissítettem, de csak az ujat nem látja.
találkozott már valaki ilyennel?(fent ki tudom választani, de destination-nál nem)
[link] -
*Ropi*
félisten
válasz
kilozsul
üzenetére
LR-ban nem tudod megoldani: PS-ben sem könnyű de legalább nehéz.

-
kilozsul
aktív tag
Sziasztok!
A legutóbbi portrézáshoz direkt egy szeplős lányt kerestem, és most az utómunkánál kicsit tétovázok... Nyilván szeretném lágyítani az arcot, de közben a szeplőket szeretném meghagyni, egy picit kihangsúlyozni (de nem eltúlozni). Van ennek a problémának valami "iskola" megoldása?

-
copass
veterán
-
Balinov
titán
Sracok,
koltoi kerdes: LR/PS, a Creative Cloud-os verzio. Ez hogy ellenorzi, hogy valid-e a licensz ha mondjuk offline gepen hasznalja az ember?
-
Dolphin
tag
Sziasztok!
Olvasgattam a topikban, de konkrétan erre nem találtam választ. Olyat hallottam, hogy a lightroom nemigazán használja a gpu-t, sokkal jobban támaszkodik a cpu-ra. Mivel képekkel dolgozik, ezért az optimalizáció miatt is kételkedem ebben. Meg tudnátok mondani mi az igazság? Eszerint állítanám össze az új gépemet. Köszi!
-
general
addikt
nem akartam, de valamit lenyomhattam és véletlenül bekapcsoltam az Auto Advance funkciót (ha csillagozol, jelölsz stb. egy fotót, aut. ugrik a következőre), de nagyon idegesítő, szeretném kikapcsolni, tudja valaki, hogyan lehet? menüben látom, kikapcsolgóhatom, ha kiveszem a pipát előle, de a LR minden újraindításánál bekapcsol, idegesít...
-
*Ropi*
félisten
Másik topicban került szóba az utómunka felgyorsítására, meg adott esetben adatmentésre is jó:
-
indigo
aktív tag
Ezt a fókuszpont visszajelzést milyen esetben szoktátok használni?
Én általában A módban a középső fókuszponttal fókuszálok, majd átkomponálom a képet. Könnyebb, mint keresőn keresztül a tárcsával/nyillal kiválasztani a fókuszpontot és úgy exponálni. De én nem is nagyon tervezek meg egy snittet... -
*Ropi*
félisten
Show Focus Point Lightroom Plug-In!

(#2136) gyorgyi84: Egyik sem tud még teljes sRGB színteret sem...

(#2137) Morgal: Csak bemásoltad, vagy fel is installáltad a fontot?
-
Morgal
aktív tag
Nemrég telepetíttem újra a Windows 7 x64-et és vele minden általam használt programot. Korábban használtam egy adott betűtípust, hosszas keresés után meg is találtam és telepítettem. Az érdekesség, hogy a Photoshop és minden más program látja, a Lightroom 5.6 egyáltalán nem - holott van vagy 2500 betűtípusom

Mitől lehet ez?
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
"Relocate files" a barátod.

(#2129) pigsty: Itt írtam erről a kérdéskörről, egyébként megfelelő hardverrel kalibrálni kell a monitorodat, hogy minél közelebb legyél a színhelyes megjelenítéshez: megkereshetsz miatta. Azóta annyit változott a technika, hogy TN panelek ma már újonnan szerencsére csak nagyon olcsósított 4K-s tévékben vagy laptopokban vannak.
Az a Dell az egyik legjóképűbb AH-IPS paneles monitor a mostaniak közül: mindenképpen érdemes kalibrálni.

-
MrChris
nagyúr
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Köszi, kipróbálom!
-
pigsty
aktív tag
Sziasztok!
Legújabb (5.6) verzió van a LR-ból, magát a programot majdnem 1 éve használom, egyre gyakrabban; egy Panasonic FZ38at használok, ami egy még vállalható kompromisszumos bridge gép, monitorom meg egy Dell P2414H.
A fotókat szinte mindig RAWban lövőm, nagyrészt saját használatra, saját monitoron nézem vissza, néha 1-2 havernak, ismerősnek küldök képeket, képnézegetővel nézik, webre egyelőre nem rakok képet.
Tájfotókat, épületeket fotózok, valamivel több kültéri kép, mint beltéri, időnként embereket is fotózok.
Már kikísérleteztem magamnak a megfelelő zajszűrést, kromatikus aberrációt is sikerült kezelni; a kérdésem, milyen színprofilt érdemes a LB-ban használnom, egyrészt képszerkesztéshez, másrészt JPGbe mentéshez? Adattár végessége miatt is mentek JPGbe. Nyomtatás nincs betervezve, bár ha jövőben párat nyomtatnék, számít a minőség.
Tudom, a monitornak nem 100% a színtere (vagy azért képszerkesztéshez még ajánlott/használható?), pénzügyi okokból még 1-5 évig biztosan marad, fotógépet sem cserélem le.
Ehhez a kombinációhoz, ami nekem van, milyen beállításokat ajánlotok még, pl LR Develop menünél, Camera Calibrationnál?
Láma kérdés tán, de: a Lens corrections-nál van recept, ajánlás, mit hogyan állítsak? Ehhez a géphez nincs, nem találtam Lens Profile-t. Lehet, mert nem SLR. Hagyjam kikapcsolva, esetleg a gyártó a RAWba belerakja az objektív adatait, képtorzítás stb?Köszönöm a válaszokat, fotózásra fel!
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ha fizikailag helyezed át a fájlokat, akkor bal oldalt, ahol a könyvtárfa van a Library módban ki fogja írni, hogy hiányoznak a fájlok. Ekkor rákattintasz és megadhatod neki az új helyét a fájloknak. Elvileg visszaáll minden, feltéve, ha a fájlok neve ugyanaz, mint előtte volt.
De előtte próbáld ki, 1db képpel. Tedd át máshova majd nézd meg, hogy mi történik a Lightroomban.
-
MrChris
nagyúr
Ha átrendezném picit a rawjaim, dng-im, más könyvtárba akkor hogyan tudom a katalógust ehhez szinkronizálni? Vagy van valamilyen mód a LR-ban ide-oda helyezni a fájlokat? Szeretném ha nem csak virtuálisan tenné.
-
dabgergo
őstag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
*Ropi*, Alx.Mercer:
köszi mindkettőtöknek, mostmár értem! Én is amúgy SSD miatt akarom újrarakni. Persze opció az is h Acronis-al mindent átmásolok az SSD-re és akkor nem kell semmit se újrarakni, de néha úgysem árt az újrarakás... szűk 1 nap alatt mindennel megleszek sztem. -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
dabgergo
üzenetére
Én nem olyan régen SSD beépítés miatt raktam újra a rendszert. Egyedül a katalógust mentettem ki, semmi mást. (XMP-t nem mentettem a képek mellé)
Újratelepítés után egyszerűen a Loghtroomban a megnyitásnál meg kell keresni a katalógusfájlt és kész, betölt mindent. Ha közben a képek másik meghajtóra vagy mappába kerültek, az sem gond mert azokat is újra be lehet tallózni. Az előnézeti képeket sem muszály újrageneráltatni, mert az is kimenthető és visszaállítható.De ajánlom ezt a cikket elolvasásra, én is innen informálódtam:
De a blogon van sok más információ, ami hasznos lehet a Lightroom felhasználóknak.

-
dabgergo
őstag
Oké megpróbálom, de az a furcsa h közben sokszor szerkesztés után a RAW fileokat áthelyeztem egy külső meghajtóra és miután LR-ban a Find missing folder-rel megmutattam az új helyét, minden a régi volt, tehát az összes képet a végső módosított, szerkesztett állapotában mutatott, pedig nincs semmilyen XMP. Ez nem ugyan az a helyzet mint ha újraraknám a gépem és behúznám a korábban lementett LR catalog file-t?
-
MrChris
nagyúr
a .dng fájlba nem lehet belementeni a szerkesztést?
-
dabgergo
őstag
Szuper, köszi!
De akkor most ha a régiekhez nincsen meg annak milyen következménye van?
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
Nem az a lényeg, hogy van jobb kalibráló (mert mindennél van: a spektrofotométernél is pontosabb a spektrorádiométer), hanem az, hogy az a koloriméter ami Neked van, hardveresen nem alkalmas annak a monitornak a kalibrálásara (még a jóval szűkebb színterű TN panelek is kihívást jelentenek neki).
Tehát hiába kalibrálod vele újra akár 226x is, soha sem lesz jó. 
-
MrChris
nagyúr
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
"Hasonlóan mint a kompaktfénycs/led lámpa esetében a csontfehér konyhai munkalapot se látom fehérnek, vagy lila vagy zöldes beütés."
A fénycsövek 50 Hz-en villognak, csak az emberi szem tehetetlensége miatt nem látszik. Viszont átlagosan rövid záridővel lefotózva zöld / lila képet kapsz attól függően, hogy éppen melyik fázisát kaptad el. Ha elég hosszú záridőt használsz ahhoz, hogy mindkét ciklusából kerüljön bele - ráadásul egyenlő arányban - akkor jó lesz a kép.
A monitorodnál viszont azért van elszíneződése a képnek, mert (Hányszor mondjam még el?
) a Spyder 2 nem alkalmas a nagy színterű monitorok kalibrálására!!! Ne mondd, hogy "De az a Pro!", mert a hardver ugyanaz mint a simában, csak a sorozatszám alapján más szoftverkomponenseket telepít hozzá. 
"A másik mintha nem lenne annyira egyenletes mint elvárható lenne."
A konzumer szegmensben nem fordítanak figyelmet a kijelzők homogenitására, már csak azért sem, mert az alkalmazott élvilágítási technológiákkal elég nehéz megoldani. A CG szériás Eizok-ban van DUE (Digital Uniformity Equalizer), ami pont erre való, de azok a monitorok nem is ilyen árkategóriában versenyeznek.
"Xrite colochekkerre visszatérve nem kevés az a 24db színminta? Próbáltál ilyeneket?"
Az én műszerem (X-Rite) alapjáraton 480 referenciaponttal dolgozik: ha bekapcsolom a lebegő fekete-, és fehér szint korrigálást, akkor 3x / 6x annyival. Pöppet' pontosabb.
Cserébe azért, hogy 40 percig tart egy kalibrálás: valamit valamiért.
Meglepődnél, hogy amit eddig jó kalibrálásnak hittél, az valójában milyen volt (vissza tudom neked ellenőrizni a sajátommal). -
Morgal
aktív tag
a Preset Shop-féle +PS Master Suite Collection-t vagy az 505 HQ Lightroom Presets-et próbálta már valaki? eléggé prémium minőségű végeredményt produkálnak a képek alapján

-
MrChris
nagyúr
viszonyitási alapom nemsok van. Azt tapasztaltam, hogy hónapok után újrakalibrálva alig észrevehető a különbség ide-oda váltva. Persze nem vagyok vele elégedett, két dolog zavar, nem látom soha elég fehérnek a fehéret. Hasonlóan mint a kompaktfénycs/led lámpa esetében a csontfehér konyhai munkalapot se látom fehérnek, vagy lila vagy zöldes beütés. A másik mintha nem lenne annyira egyenletes mint elvárható lenne. Nem merem tesztelni, mert a végén sokba kerülne

Xrite colochekkerre visszatérve nem kevés az a 24db színminta? Próbáltál ilyeneket?
Én a zongora hangoláshoz értek, ott úgy van ha honky tonk hangot (westernek kedvelt zongorahangja) akarunk ami látszólag hamis zongora azt is egy jólhangolt állapotból kiindulva lehet létrehozni. Gondolom itt is jobb kiindulni egy helyes színű rendszerből, rawból...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Battlefield 6
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Egyre kevesebb döntést hagy az AI az ember kezében
- Assetto Corsa EVO
- Gaming notebook topik
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Sweet.tv - internetes TV
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600XT / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- Samsung 990 PRO 4TB Gen4 NVMe SSD!
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 226 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)
Ugyanúgy Open Type Font-os Adobe Font Folio 11 csomag van fenn és hirtelen felismerte a LR...