Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
Sracok, custom lens profile-t hogyazuristenbe kell mukodesre birni? Sami halszemhez talaltam par profilt (kulonbozo projectile modszerhez), bemasoltam a cameraraw/profiles-be a fajlokat, de nincs egyik sem a listaban.
Szajbaragos, step-by-step leirast nem tudnatok linkelni? W7x64 ill friss Classic CC
koszi
B -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Gondolkodom egy Wacom Photo-n. Mennyivel jobb, egyszerűbb használni az egérnél?
-
Soká
senior tag
Én pár hete tértem át (kényszerből) egy öreg iMacről PC-re. Sok rosszat hallottam a Win10-ről, de végülis azt vettem meg mert az idő ellen nehéz harcolni a számítástechnikában, ezt már megtanultam.
Rövid ideje használom, vannak furcsaságok, de az idegenkedésem szinte kizárólag abban merül ki, hogy nem érzem azt, hogy én lennék a főnök. Kicsit zavar az önállósága, hogy ha bekapcsolom, akkor vadidegen fotók köszönnek be, amit vagy lájkolok vagy nem, kóstolgatják az ízlésemet és tényleg az az érzésem, hogy a háttérben "meg vagyok figyelve". Ami mondjuk az én esetemben közömbös mert szürke vagyok de nem eminenciás.
Az biztos, hogy hekkerként nem a Win10-ben bíznék 
De egyébként teszi a dolgát. Azt pedig a profik tudják megmondani, hogy a Home és Pro változat miben különbözik.Hogy legyen valami offabb téma is, érdekelne, hogy a RAW-jpg konvertálás kinél mennyit időbe kerül? Mi számít normálisnak, mi lassúnak és mi szupergyorsnak? Én most 10db 24Mp-es CR2 fájlt kb. 30mp alatt konvertálok, ami nekem üdítő az öreg iMac után. (de én még mindig nem szoktam át a LR-ra és PS-ben kovertálok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Akkor úgy fogom ajánlani a Win 10-et, hogy tét nélkül passziánszozni bármikor jó, de fontos határidős munkát nem bíznék rá frissítések környékén.

-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Gyanítom, hogy közületek az utóbbi 5 évben senki sem rakott össze és tart karban ~50 gépet, ami alapján saját tapasztalatköre lenne a témában. Amit mondtam, azt a saját tapasztalataim alapján mondom: ezeket a gépeket kifejezetten munkára (fotófeldolgozásra és videovágásra kihegyezve) raktam össze, de természetesen másra (jellemzően Ai, Id) is használják őket. A legtöbb probléma a Win 10-esekkel van: a frissítések után rendszeresen kapom az értesítéseket, hogy ez meg az nem úgy működik, mint előtte. Pl. a legutóbbi update után a Wacom táblák egy része kergült meg...Vagy pl. TH2-ig rendes színkezelése sem volt a Win 10-nek.
A Win 10 egy jó oprendszer lehet a későbbiekben - ha kijavítják a hibáit (és nem csinálnak helyette újabbakat). Javaslom, hogy nézzetek be a Win 10 topikba: ott sem csupa napsütés az élet, mert eléggé alapvető hibákat nem javítanak benne hosszú idő óta.
-
copass
veterán
komoly bajok vannak itt a fejekben a win10-el kapcsolatban.
már a win8nál is voltak baromságcunamik, de a win10-el érte el a tetőpontot.
én elég sok progit használok egyszerre (cad,gfx,web,emulátor,stbstb)és még nem volt komolyabb gondom a win10-el. napi 10-14-ben megy, atomstabilan.
aki azt állítja hogy a windows 10 nem alkalmas munkára az bolond.
a win7 már rég nyugdíjazva van, frissítés ellenére is dögivel nyelik be a zsarolókat... -
*Ropi*
félisten
válasz
Alabástrom
üzenetére
Az UI skálázás valóban nem működik rendesen Win 7 alatt 4K monitorokkal.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Neked és fandango-nak nem volt vele problémátok: ez 2 ember. És a többi pár millió / milliárd?

-
*Ropi*
félisten
válasz
Fandango
üzenetére
Munkához semmiképpen. Nem egy ismerősöm futott bele olyanba a Win 10-el, hogy az addig tökéletesen működő program egyszer csak nem működött, vagy az erőszakos driverfissítés miatt egy hardver használhatatlanná vált (jobb esetben csak átmenetileg) - ha ez munka közben történik, az elég kínos. De mondok mást: Édesanyám nagy nehezen megszokta a Win 10-et, erre jött egy frissítése, ami összekeverte az ikonokat meg úgy az egész Start menüt általában...Arról nem is beszélve, amikor egyes programokat önhatalmúlag uninstallál, mert szerinte nem működnek - ehhez képest újratelepítve hibátlanok: van ott baj rendesen. Nekem is volt a laptopomon de leszedtem, miután egy fontos funkciót végérvényesen kigyalultak belőle az egyik frissítéssel.
-
Balinov
titán
Pont azt nem, olympus orfet, csak azt
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alabástrom
üzenetére
A Win 10 semmihez nem ajánlott (munkához biztosan nem). Én mindenkinek a Win 7-et ajánlom: nálam bevált.
-
Balinov
titán
Utobbi idoben visszaszoktam a RAW+fine JPG hasznalatara, viszont most nezem, uj LR-ben sincs lehetoseg csak XZY fajlkiterjesztest importalni.
Korabban masnak is volt ezzel kinloadas, azota lett valami trukk?
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok!
Régebben gond volt a Win 10-el, ez még mindíg így van? Lightroom-hoz még mindíg jobb Win 7-et használni?
Köszi!Laci
-
-
*Ropi*
félisten
Ahogy látom azért teker, mert az Adobe cache is a C meghajtódon van, az oprendszerrel együtt - könnyen összeveszhetnek rajta (optimális esetben a cache-nek jobb lenne saját, dedikált meghajtó, mert a cache és az oprendszer is sok kis fájlt ír és olvas: ezek "ütközése" lassítja nagyon még SSD esetén is, főleg ha TLC típusú). Frissítsd a VGA drivert ha nem az utolsó lenne fent és az Adobe cache méretét növeld meg mondjuk 50 GB-ra!
-
*Ropi*
félisten
válasz
general
üzenetére
Érdekes, mert az olyan ismerőseim szerint akik a raw fájlokat kivéve, csak SP-n szerkesztettek, azok szerint nagyságrendeket gyorsult. Végül is furcsa is lenne ha lassulna az SP-től, hiszen pontosan a kis teljesítményű gépek (jellemzően laptopok) gyorsításrára találták ki.
-
general
addikt
nos, eme teszt szerint nemhogy gyorsabb, de lassabb a smart preview-s nézegetés..

Érdemes átnézni ezt is, és a többi LR tesztet is az oldalon, főleg, ha hardvert venne az ember!

Summázva: még mindig főleg az órajel a lényeg, kivéve az exportot, ott sokat gyorsult az új LR, és végre használja a több cpu magot is! (így +25%!)
-
Clemi
veterán
A smart preview ki van kapcsolva, (már importálásnál se generál, mert brutálisan lassít) és mindegy hányszor és mennyi ideig tartok megnyitva egy képet a develop modulban ahogy elkezdek a képek között váltani elkezd darálni is, csak tudnám mit, mert még ha lenne is smart prev már rég le kellett volna generálnia.
-
*Ropi*
félisten
Amit írtam a PS topikban, hogy ha már bekapcsoltad a smart preview-kat, akkor várd meg, amíg legenerálja őket, megcsináltad? Mert a kis képek elkészítése után után jóval gyorsabbnak kellene lennie. A gyorsnézet és a smart preview pedig két különböző dolog: nem keverendők (ezt arra írom, amit a PS topikban írtál)!
-
Clemi
veterán
Sziasztok, A LR CC classic-al kapcsolatban van némi gondom. Azt tünt fel, hogy mintha lassabb lenne a beigért gyorsulás helyett, legalábbis a képek váltása a Develop modulban, valami brutál tetű lassú lett. Teljesen mindegy hányszor léptem már rá a képre, de ha két kép között váltok oda-vissza elkezdi tekerni a processzort 50-70%-os sebességen és a memóriát is zabálja rendesen. Egy I5-4460 procim van 16GB DDR3 RAM társaságában és SSD-n fut az egész rendszer és egy nVidia GT7500 2GB-os videókártyát használok. Van valami ötlet mi okozhatja ezt a brutál processzor tekerést?
A preview quality közepesre van állítva, a mérete most 2048px (próbáltam az auto 1980-at is) a smart preview használatot pedig hiába kapcsolom ki/be, nem változik semmi. -
Balinov
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Serge RAmelli, Anthony Morganty, lonelyspeck
-
Speeedfire
félisten
Ismertek yt vagy blog formájú tutorialokat?
Ezeket szoktam nézki:
-tutvid
-Budai PeturEsetleg jó presetek is érdekelnének.

-
general
addikt
a fura mégis az, hogy az Adobe nyíltan jobban támogatja a Windowst, mint a MacOs-t... na akkor most mi is van?

-
*Ropi*
félisten
válasz
Melorin
üzenetére
Most ez lerázósan fog hangzani, pedig nem annak szánom: Win 10 - és ez mindent megmagyaráz (feltéve, hoyg az Adobe programokban minden ugyanúgy van beállítva, mint az előző rendszerben). Több kollégának raktam össze fotófeldolgozásra kihegyezett munkaállomást és aki a tanácsom ellenére Win 10-el kérte az mind visszaállt Win 7-re pár hónapon belül, mert megunták a hülyeségeit. Kezdve azzal, hogy TH2-ig nem volt színkezelése, meg, hogy önhatalmúlag frissíti a VGA drivert (is) és emiatt sokszor elszáll a kalibrálás.
-
Melorin
addikt
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Szerintetek ezen a videón látható lassú reakció mitől lehet Lightroomban?
Nagyon idegesítő, régebben nem ilyen volt, egyből reagált a csúszkákra, nem ilyen lassan.
-
Soká
senior tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Majd megnézem ezt a Digikam-et, a neve sem volt ismerős.
Az a helyzet, hogy miután most egy sürgős keresgélést művelek éppen, így felraktam a Bridge képkezelőt, amit idáig is használtam. Nem tudom, hogy mi a hátránya, tulajdonképpen én már megszoktam, szeretem, tehát a pillanatnyi koncepció most az, hogy továbbra is ezt fogom használni a képek beolvasásához és a LR a feldolgozásban kap majd szerepet. A többit meg majd meglátjuk. Az biztos, hogy ha elkezdek kulcsszavazni, akkor azt csakis olyan formában, hogy érezzem a kompatibilitás lehetőségét. -
*Ropi*
félisten
Egy másik LR alternatíva: Luminar.
Kb. a PS és a LR keveréke: LR alapú működés, viszont minden módosítás új layerre kerül. Viszont elég nagy hátránya, hogy MIDI kontrollerrel (még) nem vezérelhető.
-
Lassú Víz
addikt
Hasonló cipőben járok, csak kevesebb képpel, és azok többségét is inkább törölni mint katalogizálni kellene.

Csak, hogy legyen még egy: nekem erre a célra a Digikam tetszik. Szerkesztőként egy kalap szar, de rendszerezni eléggé használható, és ingyen van. Tud kezelni offline médiát is, azaz a külső vinyóról is szépen megépíti a katalógust. Kb. 800 GB képből lett egy 4 gigás bélyegkép adatbázis. Kulcsszavak benne a képben vagy mellette xmp fájlban. Bármikor újraépíthető így az adatbázisa, sőt nincs bezárva, más programok számára sem veszik el a befektetett munka.
Szerintem kulcsszavazni úgy érdemes, ahogy te emlékszel a képre. Vagy ahogy fel szeretnéd használni a képet vagy részletét később. Pl. felhő, égbolt, street, lányok, sport. És több kulcsszót egy képhez. Szereplők, helyszínek, tematika stb. Ha tud a program hierarchikus kulcsszavakat, az még jobb. Pl. street/aluljáró, street/zenész, ...
-
topikk
senior tag
https://www.fastrawviewer.com/
Érdekesnek tűnik, próbálta valaki?
-
Soká
senior tag
Most elsőre meglepődtem, hogy belépek a LR klubba és erre a TC és Picasa neve hangzik el

-
Soká
senior tag
Sziasztok!
Tudtok-e nekem olyan szakirodalmat ajánlani, amely nem közvetlenül a LR használati útmutatója, hanem inkább olyan "filozófiai" bevezető, ami arról szól, hogy miként is érdemes kezelni a tárolt fotóinkat?Arra gondolok, hogy van 1,5Tb-nyi fotóm (mondjuk 100.000 kép) amit szeretnék kezelhetővé tenni. Hogyan érdemes ezt úgy rendszerezni, hogy jó legyen nekem, megfeleljen a LR képkezelési koncepciójának?
Talán értitek, nagy meló előtt állok, mert végig kellene nyálaznom egy csomó fotót, amit most én szerkeszteni egyébként nem akarok, mert ezt már egyszer megtettem (a kronológikus mappákban RAW+szerkesztett JPG-k vannak többnyire) leginkább csak kulcsszavazni szeretném őket. (a következő kérdésem meg esetleg az lenne, hogy miként is érdemes kulcsszavazni?) Legalábbis most így gondolom, aztán majd meglátjuk, hogy a LR mit kér, vár tőlem, hogy kezes bárány lehessen.
Annyit esetleg még elmondok, hogy az én eredeti hályogkovács elképzelésem az volt, hogy van az alap adatbázis, ahol gyűlnek napi mappákban a fotók (RAW+szerkesztett JPG) Erről készítenék egy olyan másolatot, amiben csak kötegelten lebutított jpg-k szerepelnének és ezt a bázist próbálnám kulcsszavazni. Miután alapvetően családi jellegű fotókról van szó, nem napi téma az, hogy én előkapkodjak fotókat az archívumomból, de amikor mégis kell, akkor jó nekem az, ha a lebutított képek között gyorsan tájékozódni tudok, és ha kell a nagyobb felbontás, akkor a dátum alapján hamar megtalálom a RAW-t is. Nyilván profiknak ez a kétlépcsős megoldás nyögvenyelősnek tűnhet.
És ha hozzáteszem, hogy persze bizonyos kiemelt témáimról azért csinálnék egy harmadik, tematikus adatbázist is...

Köszönöm a tippeket!
-
*Ropi*
félisten
Itt a 2017-es, szerkeszd át magadnak!

-
topikk
senior tag
Láttatok már valahol 2018-as falinaptár preset-et? (Google nem talált). Az sem ártana ha ingyenes....

-
general
addikt
válasz
mazsi70
üzenetére
Mert szar az egész. Szokás szerint elsietve kiadtak valami fost. Szerintem egyértelműen szarabb, lassabb, tele van hibával. Nem tudom, mire verik a melluket, meg a sok pozitív reviewt sem értem. Szánalmas. A PS ugyanez. Nem tudom használni, mert a Healing Brush úgy laggol, hogy használhatatlan. Még jó, hogy az előző verziót megtartottam.
-
*Ropi*
félisten
-
mazsi70
őstag
Sziasztok !
LR Classicot használok .A "nagy" frissítés után is minden rendben volt .
Kb.2 napja nagyon elkezdett akadozni .Kép betöltésnél is 1-2 mp eltelik .A Develop meg kész kínszenvedés .
Valami ötlet ? -
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
8700K vs 2600K (ugye nekem ez utóbbi van).

(#4915) doeeg: Semmi gond - jómagam is sokáig AMD-ztem, aztán megjött az eszem.

-
-
*Ropi*
félisten
Szia!
Meg még itt van ez is.
-
updog
őstag
Sziasztok!
Remélem nem nézek el semmit, de nem találtam a Ryzen procikra vonatkozó hozzászólást még itt

A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata, esetleg konkrét összehasonlítási alapja mondjuk egy i5-6600 körüli és egy Ryzen 5 1500/1600 CPU-s rendszer között? Őszintén, a googleba beütve hogy Ryzen 5 Lightroom, nem vagyok meggyőzve
Pedig erősen AMD-párti lennék. -
*Ropi*
félisten
Az Adobe valamit nagyon fejlesztett ezzel a CC-vel, mert amikor az adobe.com-on be akartam lépni a LR letöltésekhez, ezt kaptam:
"This computer does not meet the minimum system requirements for Lightroom CC."
A konfigom nagy vonalakban: i7 2600K, 32 GB RAM, GTX1060 6GB, 3x 512 GB SSD, 14 TB HDD amiből 12 TB RAID. Természetesen vígan fut rajta (már korábban telepítettem), szóval ez így elég vicces.

-
*Ropi*
félisten
válasz
mondomén
üzenetére
Szia!
Olvasnivaló (de beszúrtam a Photoshop topik összefoglalójába is).

-
mondomén
őstag
Sziasztok,
Gyors kérdésem lenne. Gépet rakok össze és vga terén bizonytalan vagyok. Lövésem sincs van e rá szükség, ha van, akkor milyenre. Itt van a kitervelt konfig.
Mi a véleményetek? Természetesen Lr, Ps a fő felhasználási terület. Köszi! -
*Ropi*
félisten
Figyelem! Akinek 1607 hibával nem települ a Lightroom CC Classic, ezt kell tennie:
1 - VS Revo Uninstallerrel (vagy más registry pucolóval) kigyomlálja az Adobe Creative Cloud-ot a gépéről, de csak azt! Revo Uninstaller "erőszakos eltávolítás"-ban mappa kijelölése: C:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe Creative Cloud\ - majd a megjelenő listában az ACC-t (Adobe Creative Cloud)-ot kell kiválasztani, különben lesöpör vele együtt minden más Adobe terméket is! Eltávolításnál válasszuk a "speciális" keresési módot, hogy minden registry bejegyzést megtaláljon! Pár fájlt nem fog tudni törölni, azokat majd a következő rendszerindításnál leszedi.
2 - Ha megvan, indítsd újra a gépet!
3 - Miután újraindult, telepítheted először a Lightroomot ---> GOTO 1 ---> GOTO 2 ---> majd harmadikként a Photoshopot is, ha szükséged van rá.
Ha ezek után a PS 0xc000007b hibával nem indul, azon még dolgozom (de ha jól tévedek a Microsoft Visual Studio dll fájljai kavarnak be - msvcrt.dll, stb...).
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Szuper!
Én végül tegnap éjjel tettem fel de még nem használtam - majd ma. 
-
randras_83
addikt
-
general
addikt
már meg is jött az első bugfix a LR Classichoz...

Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós kamerák
- Projektor topic
- VoIP telefonálás
- Milyen egeret válasszak?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ASUS routerek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Macbook Pro M3 Max 16" - 64 GB/4TB/ AJÁNDÉK MAGIC KEYBOARD 3/ 27% ÁFÁS!
- CTO Bontott 0perces TÜZES EZÜST MacBook Air 13.6" M4 10C/1G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgar
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3995, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

- nem, még nem csináltam ilyent. Azt gondoltam ha a képarány ugyanaz, akkor be tudom tenni a hónapképeket megfelelő keretekbe / cellákba.
Én végül tegnap éjjel tettem fel de még nem használtam - majd ma.