- Magisk
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Az androidos Lr app-ból kivették a fotózási lehetőséget? Mert frissült és nem találom. Ez a funkció is fizetős lett?
-
MrChris
nagyúr
Behringer X-touch mini kontrollert vettem, erre a célra. Az a tapasztalatom, hogy csak akkor válik hatékonnyá egy ilyen céleszköz, ha szinte vakon tudom kezelni, mint az egeret, billenytyűzetet. Különben minduntalan oda kell nézni, tájékozódni... Ennél, vagy a Loupdecknél egy sokkal egyszerübb kontrollert terveznék, kb 2 poti, 4 gomb. Tourbox-t kipróbálnám, egyedi gombok, tekerők, talán könnyebben rögzül és nem kell nyulkálni. De vannak egy tekerős kontrollerek, vagy 1-2 gombbal csak nem tudni mennyire irányíthatóak.
-
MrChris
nagyúr
-
-
MrChris
nagyúr
Mit lehet akkor csinálni ha rossz helyen keresi a katalógusom képeit?
Konkréten az F meghajtón, miközben az E-n van. Ha szimplán importálni akarom akkor azt nem engedi, szürkék a képek. Ugyanakkor semmit se ajánl fel. -
MrChris
nagyúr
válasz
Ba cy lus #6416 üzenetére
Számomra a két kép között a színek különbsége az oltáron azonnal szembeötlő, szemlélődve az ablak a Dxo-n való kiégése már lényegi veszteség, viszont az oltár azon csak jobban néz ki, mondanám több a részlet, plasztikusabb. A zaj és annak különbsége nekem elenyésző.
Ez a bajom mindegyik szoftverrel, hogy a másikhoz képest vannak előnyök-hátrányok és bizony csak az előnyöket szeretném megtartani.
-
MrChris
nagyúr
válasz
general #6326 üzenetére
Sajnos az lehet amit madgie írt. Ha a képen valami ilyen nagyon telt vörös színű ott valszeg még jobban kijön ez a probléma. Panánál ilyen esetben csak az említett profillal lehet valamennyire boldogulni, kísérleteztem a Calibration panel, meg mindennel, olyan igazán jó eredményt nem értem el. A zöldeket viszont nagyon jól kezeli, sok árnyalatot visz bel, az élesítés is ebben a legjobb, semmi vízfestményezés, pointilista pacsmag, nincsenek sharpness világos túlzott élek, 1:1-ben is valósághű, ebben nem probléma a Pana raw, valamint a csúcsfényeket is talán a legfinomabban állítja.
-
MrChris
nagyúr
Valahogy evidens volt, hogy az Adobe ezt az évek alatt csak megoldotta. De mégsem. Letöltöttem 'jobbnál jobb' profilokat, de továbbra is a Neutral a legjobb, abból kell főzni.
*Ropi*: Akkor mégsem a Silky kezeli rosszul a színeket. Amúgy direkt ott volt a raw, benne a kamera minden paraméterével, kérdésedből úgy tűnt talán a problémát se nézted meg... vagy csak szívatsz... szép kis topikgazda.
Balinov: Azokat is tekergettem, de akkor nem is itt van a megoldás, nekik kéne orvosolni...
-
MrChris
nagyúr
Nálam nincs ilyen színprobléma, pedig elég jól észreveszem mikor baj van velük, mint ahogy a Lightroomnál is leírtam mi a gondom.
Inkább arra várnék választ, hogyan tudom helyre tenni a vöröset. Lr develop-ban is és a mentett jpg-ben is tök ugyan az. Ez a jelenség nálam mindig ott van, hogy a vörös szaturáció 'tetejét' visszább venném, mert narancsos is, de ettől a gyengébb tónusok meghalnak. -
MrChris
nagyúr
Nem értem, hogy ezzel mit tudnék kezdeni a Lightroomban? W7-t használok.
A linkelt rawnál a vörös kabát vöröse narancsos, alapban összefolyik, nincsenek részletek. Presetnél az Adobe Neutral-t választva a legkevésbé rossz a helyzet. De ekkor is le kell szabályozni a vöröset, hogy eltűnjön a rendellenes narancsossága. Viszont ekkor a kép többi részéből is kivonódik a vörös, legzavaróbb a bőr tónusainál, főképp a száj egyre halottabb színű.
Nekem olyannak tűnik, mintha a vörös kalibráció nem lenne jó, a gyengébb tónusokból hirtelen exponenciális növekedés történne. A vörös szaturációt nem csak egyetlen paraméterrel kéne szabályozni, hanem egy görbe mentén. -
MrChris
nagyúr
Azok linkek, nálam működik, azt írja a google, hogy 'bárki megtekintheti'. Azért Silky, mert azt Silkypixel konvertáltam. Annak más baja(i) vannak.
Végignéztem az összes profillal és egyedül az Adobe Neutral-al lehet valamit kezdeni, többinél nagyon bele kell mindenbe nyúlkálni és bár fel lehet javítani, de a kép többi része nagyon elmászik. Ezzel is vissza kell húzni a vöröset, csak kevésbé megy el az arcból a szín, de egy kicsit ez is megdögleszti, főképp a szájnál.general: Be. Megosztom a raw-ot.
-
MrChris
nagyúr
Vajon miért van az hogy nálam a telt vörös színek rendszeresen túlcsordulnak? Itt van kis méretben egy példa: Lightroom. A kabát vöröse pacásodik, valamint enyhén narancsot is kap. Elővettem azt a kabátot, hogy megnézzem és egyáltalán nem ez az árnyalata. HSL-ben kb -20ig kell visszahúzni, hogy eltűnjön a narancs és helyreálljon a színe, de attól a többi árnyalat és az egész kép megdöglik. Ez nálam egy rendszeresen előjövő probléma, hogy az erős vörös elcsúszik, korrigálva viszont a gyengébb, vörös, barna árnyalatok alul szaturáltak lesznek. Valahogy a csúcs vörösöket kellene visszavágni. Ugyan ez másik programmal: Silky. Ennél jó a kabát színe és a többi vöröst tartalmazó is megvan.
-
MrChris
nagyúr
Folyamatosan frissítik.
-
MrChris
nagyúr
Köszönöm. A sima kétképes RA módban akkor nem lehet csak úgy bedobni egy másik rawot akárhonnan?
-
MrChris
nagyúr
Hogyan lehet azt megoldani, hogy két képet szeretnék megnézni, összehasonlítani a Compare view segítségével, de a két kép különböző mappában van.
-
MrChris
nagyúr
Mitől lehet az, hogy import után fekete a develop kép? Ugyanakkor hallhatóan dolgozik vele a gép, mintha minden rendben lenne. Progit újra indítva helyre áll.
-
MrChris
nagyúr
Lr-ban van ilyen multi nézet? Egy másik képpel össze tudnám hasonlítani az éppen szerkesztettet.
-
MrChris
nagyúr
Hogyan lehet kizoomolni úgy, hogy egész kicsi legyen a szerkesztett kép? Mint ACR-ben akár 6%-ra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
TV Béla #4622 üzenetére
Ha a procival egykorú az alaplap (775-ös foglalat) akkor max. 16, de valószínűbb hogy 8GB a maximum amit kezel és DDR2-es lehet. Rendszerint azt is inkább 4x2gb-os modulokkal, 4gb-os ritka, nem mindegyik lap kezeli és még q. drága is. Eleve drága a ram. Javaslom hogy ha sikerül találnod bele 8gb ramot akkor pár ezer (5-7e) forintért vegyél még egy moddolt xeon 4magos procit, 5430/40/50-et. Ez a legtöbb amit ki tudsz belőle hozni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
TV Béla #4618 üzenetére
Az én gépem procija egy 10 éves xeon e5430, ez pont kétszer akkora teljesítményre képes mint a tiéd, 8gb ram és ssd. Elcammog rajta a Lr. Szerkesztéskor csúszka húzásnál laggol. Valszeg a ram meghatározóan lehet kevés nálad, inkább másik, célprogit szólóban használnék panozásra.
-
MrChris
nagyúr
Köszi! Kár. Ha már ennyire nem lehet kikerülni az importálást, katalógusozást legalább lehetett volna a check all mellé egy check all raw gombot is tenni. Meg még pár hasznosat. Ezt a részt (is) még nagyon sokat lehetne fejleszteni, pl exif adatok is odakerülhetnének a bélyeg képek alá lenne hely bőven, helyette inkább dizájnos keret van. Netalán beállítható lenne mi jelenjen meg, esetleg szűrni... A Developban se informál túl.
-
MrChris
nagyúr
Egy mappában vegyesen vannak dng és jpg fájlok. Hogyan lehet csak a dng-ket importáltatni?
-
MrChris
nagyúr
Lehet választani mást és természetesen akkor azt húzza rá. Amit e profil előtt importáltam rawot annál nem jelenik meg és alapban az Adobe Standarddal jelennek meg, de amit azóta importálok annál már szerepel a camera profil listában, ráadásul az ABC sorrendet letojva ez az első. Érdekes mód ha nyomok egy resetet akkor az adott rawnál beugrik az adobe standardra. Valami összekeveredett, ami vicces, hogy ez a rossz profil sehol sincs a gépemen, kvázi beépült
-
MrChris
nagyúr
Készítettem pár napja camera profilokat és az egyiket szeretném kitörölni. De hiába töröltem a C:\Users\MrChris\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles-ból továbbra is ott marad méghozzá az első helyen és pont ez a profil nem sikerült. Míg a többit meg ki tudtam törölni.
-
MrChris
nagyúr
Akkor 25ezer kép és 1.3 giga a határ
-
MrChris
nagyúr
Ezt az eljárást lehetne automatizálni, arc, szem, száj, orr, fül ,haj... felismerés már van, picit finomítanak rajta és intelligensen magától gyártaná a barbibabákat. Barbifilter néven egy-két paraméterező csúszkával extraként eladhatnák, pár másodperces műveletté válna, bárki számára elérhetően. Legjobb lenne persze mindezt már vázon belül letudni. Nem tűnik úgy, hogy ennek különösebb akadálya lenne. Igaz a modell fotósok kicsit húznák a szájukat, mert egy eszközüket tömegesítené.
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3932 üzenetére
Az 'igazi', profi fotósok, művészek... ebből élők ha el akartak érni valamit mindig manipulálták a képeket. Nem véletlen, hogy a papírképet, a nagyítást bocsájtják aukciókra sok 1000, 100.000 dollárért, nem a negatívot! Eleve manipuláció nélkül nem is tud kép keletkezni, valamilyen, legalább előre definiált eljáráson át kell esniük. A film esetében már a hívási metódus (pl. folyadék összetétel, hőmérséklet, idő, filmtípus...) is meghatározó, de az abból készült nagyítás (papírtípus, vegyszerek, idő...) végképp, hisz tőled függ melyik kémiai folyamatot hogyan fogod csinálni, mindenki picit eltér, befolyásolja, gyakorlata, művészi vénája szerint. Nincs olyan hogy nem nyúl hozzá. Ráadásul lehet még szűrőzni is, no meg a 'profi' ekkor eléggé belenyúl, árnyékol, kitakar, retusál, különböző időket használ a kép különböző területeire. Akár napokig is próbálkozik, sok változat készül. Így dolgozik egy profi sima FF filmmel, hogy a lapos képből sztárfotó legyen. Ha nem fotoshoppolta volna kutyának nem kéne a James Dean-ről készült kép, mert olyan egyenszürkét bárki tud egy sima nagyítással.
Digitálisnál ha 'nem nyúlsz hozzá' azzal csak a gyári paraméterek szerint hagyod a szoftvert hozzányúlni, hogy kép legyen belőle, ami értelmezhető a PC-d, monitorod számára. Mint a filmet beadod a Rossmann-ba aztán amit kiköpnek az a kép. Kicsit kemény, kicsit szaturált, kicsit szar. Itt még koránt sincs kész a fotó, eleve van pár raw konverter program alap paraméterekkel. Mindegyikkel más színek, kontrasztok jönnek ki és még magunk nem is nyúltunk hozzá. -
MrChris
nagyúr
Csak sima bill, mel Logi G5 egér...
Ha már itt tartunk praktikus lenne egy külön álló beviteli eszköz, egy vízszintes nagyobbacska görgő/kerék, mint a szintetizátorokon a vibrátó kerék, finom precíz járással. Mikor az egérmutató pl szaturációs csúszka fölé kerül gombnyomás nélkül, akkor a kerék máris azt vezérelné, míg ott van a mutató. Láttam mókolnak hozzá komplett MIDI vezérlőket, csak az meg túl sok, odanézés, vezérlőn keresgélés nélkül kéne megoldani. -
MrChris
nagyúr
Az 'Export with Prewious'-nak lehet kitenni valami gombot?
-
MrChris
nagyúr
Köszi valszeg akkor exiftool lesz. Silkyben egyszerűen lehet megtenni, odaklikkelve szerkeszthető, még adatbázist is csinál. Develop-ban meg lehet valahogy jeleníteni az exifet egy panelon? Bal oldalt lenne hely rá.
-
MrChris
nagyúr
Hogyan lehet metaadatokat szerkeszteni és legfőképp hozzáadni egy DNG fájlhoz? Szükségem lenne elsősorban a fókusztávolság és rekeszérték utólagos megadásra meg esetleg az objektív típusának beírására. Manuális obi használata miatt ezek értelemszerűen nem szerepelnek a fájlban.
-
MrChris
nagyúr
Azt tapasztalom, hogy a profilok sokkal precízebben húzigálják a színeket, mint amit a hsl-el bűvészkednek a presetek. Pl húzod az arcbőr színét ami mondjuk a narancs csúszka de a képen a fenyőbútor is vele együtt változik, egy kalap alá veszi, mert árnyalatban közel van hozzá. Viszont egy másik profilt ha ráteszek az megváltoztatja az egyiket, míg nem húzza el a másikat. -
MrChris
nagyúr
Felhasználók nem osztanak meg általuk készített kamera színprofilokat? Nem nagyon találtam, pedig biztosan jó páran használnak color checkert.
-
MrChris
nagyúr
válasz
astreno #3696 üzenetére
Egykoron létezett olyan valódi ramdrive amibe sdramokat lehetett tenni és meghajtóként viselkedett egy pci slotban. Aszem a gigabyte gyártotta ramdisk vagy i-ram néven, de csak 4gb-os volt. Azóta biztos fejlődött akár más gyártónál ez is. De mezei júzernek biztosan drága, inkább ram bővítés végletekig, meg ssd.
-
MrChris
nagyúr
Amúgy sok felhasználó nem tudja, hogy valójában mire is találták ki a Lr-ot, kb. a Photoshop Light verziójaként kezelik, mert hogy ez is Photoshop. Még a magyar wikin is csak említés szintjén szerepel hogy raw-t is kezel. Ráadásul nagybetűkkel írva. Pedig a Lightroom névválasztás se a véletlen műve.
-
MrChris
nagyúr
válasz
general #3561 üzenetére
Nemtom, felteszem mindkettő elég jó minőségű, de hogy 5120x2880 vagy 2560x1440 pixeles a monitorom az egyáltalán nem mindegy. Mostani 24"-os Eizom 1200 soros és ahogy a telók elkényeztetik a szemem egyre pixelesebbnek, betűket egyre durvábbnak látom. Erre jön hogy ha lassan is, de begyűrűznek a 4k videós vázak, Panánál kezd alap lenni, akkor jó is lenne azt viszontlátni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3449 üzenetére
Sajnos az én öreg vasam ebben korlátos, már nem bővíthető tovább. Azt olvastam itt:
http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead
TLC-s samun 200terra után jelentkeztek az első javítható hibák mikor szükség lett a tartalék szektorokra. Ez még nem befolyásolja az 'élményt'. 300 terra után nem javítható hibák, de utánna is összesen 700-800 terrát lehet ráküldeni mire használhatalanná válik. Jobb fajták petabájtokat bírnak. Meg védelemként többször figyelmeztet a vég előtt. Valószínűleg 10 évig is kihúzza napi 30Gbájt adatforgalom mellett, az meg elég kemény használat. Átlagolva talán még Ropinál is kihúzná eddig, de kapacitás szűkösség miatt hamarabb cseréli.
Szerintem. -
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3447 üzenetére
Lehet akár exponenciális is, 3-4 év után úgy is cserélni kell mert 'kinövi' a windóz, programok... Ezek már nem azok az első szériás kicsi, rövid életű vackok. Nem látom értelmét spórolni a használatával, 5 év után alig van alkatrész amit ne cserélne az ember akkor meg hiába kíméltem (várakozok miatta egy hdd-vel) és 90%-os ha kukázni kell mert kevés az aktuális rendszernek. Számítástechnika legtöbb alkatrészét rövid megtérüléssel és gyors elavulással kell betervezni. Meg hát csak 20-25ezer egy ilyen, az egyik legolcsóbb fő komponens mégis az egész rendszer működésére óriási hatással van. Optimális ütemben érdemes elhasználni, kímélni, tartogatni mi értelme van?
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3301 üzenetére
Nem megérezni, hanem hallani, de nem úgy mintha fogsz egy eq csúszkát és lehúzod. Ha minden audió rendszer csak annyit teljesítene, hogy 20-20kHz frekvencia és 108dB dinamika tartomány mikrofontól a hangszóróig akkor az elég csírán vagyis szarul szólna, pedig teljesítik a dogmatikusan elkönyvelt hallástartományt.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3277 üzenetére
Biztosan bennem van a hiba, csak keresem hol
Az egyik a hozzá nem értésem. Most ott tartok, hogy betölti az icm-et, ezt látni is meg a LUT Managerben is látni. Sőt a FireFox, Chrome-ban is pont ugyan olyan mint a Lr-ban! Sőt a Paint Shop Pro-ban is olyan, ha engedélyezem benne a Color Managementet!
A Fastone-ban hiába engedélyezem, az továbbra is erős színvilágú, valami máson keresztül küldi ki a képet.A kiugró, leugró színek eltűntek, ez örvendetes, nem UV-zik a fű, a narancsok nem csordulnak túl és átmeneteket is többet látok. Viszont ezzel a kalibrált profillal minden elég vacakul néz ki, még a böngésző is, rendszer is, nem kicsikét, hanem erősen alulszaturált, az arcok elég hullák. Így tartok tőle hogy mindent kicsit túlhúzok és más gépeken visszanézve túlszaturáltak lesznek. Meg persze a képnézőkben is nézhetetlenek lesznek. Ha a monitoron emelek szaturációt akkor a Fastone színei teljesen elszáll, Irfan view-ban is, mert ezekben a megjelenő képek olyanok mint régen voltak.
Valahogy rá lehet bírni, hogy minden progiban egységesen nézzen ki? Az hogy a képnézőkben egész más igen zavaró.
-
-
MrChris
nagyúr
Kalibráltattam a monitort az oázisban, kezdődnek a bonyadalmak
Elvégeztem a W7-ben a beállítást. Miért van az hogy a Lr-ban a rawok mostantól fos színekben szürkülnek (JPG-k is), nem nyúltam hozzá, míg a kiexportált jpg-k a képnézőkben, képszerkesztőkben szépen jelennek meg?
Ha így szerkesztem a képet, hogy szép legyen, ne hullazöld legyen egy arc, akkor abból értelemszerűen egy túlcsordult jpg-lesz, ami a képnézőkben, más gépen, TV-n nézhetetlenül agyonszaturált.
Ami a Lr-ban egy képpont RGB értéke:
60%, 27%, 27%
A JPG RGB értékei képszerkesztőben meg kb. ezek lesznek:
250, 20, 100 -
MrChris
nagyúr
válasz
konyi79 #3262 üzenetére
1,5 éve próbáltam a C1-t és nálam meg másnál is apró fekete pontokkal szórja teli a G6 rawot, kötegelés nélkül is
valami black pixel problem-nak hívták. dpr-en javasolták hogy egyesével kiretusálható, csak nálam nem néhány hanem pár száz volt. Nem szenvedtem vele tovább...
-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister #3246 üzenetére
Régebben feltettem magamnál, de annó a C2D procival sokkal lassabb volt mint a Lr, abban meg ha jól emlékszem Pentium631 van. Igaz az Olympus viewer a 4magos xeonon is bitangul lomha.
Ettől még járható a dxo, csak mikor kérdezne annyira nem leszek képben. Meg a Lr kezelésben, funkciók igényességében és kimeneti végeredményben elég jó. C1-t próbáltam G6-hoz de fekete pontokkal hinti tele, Silkypix egész használható lenne csak ki kéne javítani az élesítést, élkezelést, használhatóvá kéne tenni a highlights-t...
Szerintem -
MrChris
nagyúr
Valszeg utólag ez nem megy, tényleg csak egy megfigyelő progival és újonnan telepítve, vagy rendszervisszaállítási ponttal. De ezeket már nem próbálom. Meg a sógor gépe, megmutiztam volna milyen pluszt rejt a rawozás Lr-al, csak már korábban telepítette...majd inkább legyen az ő gondja újrahúzni a rendszert...azon gondolom már újra fut a trial.
-
MrChris
nagyúr
Szeretném úgy leszedni, hogy ha installálom olyan legyen mintha még soha nem is lett volna a gépen. Beleértve akár a triál időszakot is. Ezen kívül tegnapi sok próbálkozás után (jó párszor leszedtem feltettem) és azt látom hogy egyre kevesebb hely van a meghajtón, több GB maradt utánna valahol.
-
MrChris
nagyúr
Hogyan tudom letakarítani Win7 alól a Lr-t úgy mintha ott se lett volna?
-
MrChris
nagyúr
válasz
energomatt #3018 üzenetére
Valszeg még nem volt Panád
ott minden ér, mindent be kell vetni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magisk
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Napelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Windows 11
- Milyen házat vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest