Hirdetés
- Hazai akkumulátorrekordra pályázik a OnePlus 15R
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
Mire készülhet a magyar munkaerőpiac és hol lesz munkaerőhiány 2026-ban? [link]
-
kexksz
addikt
válasz
D1Rect
üzenetére
Ezek az emberek a vilag top egyetemein vegeznek, sokszor hatalmas hitellel, magasabb cost of livingu varosokban is laknak. Heti 60-80 orat dolgoznak. Plusz ezek a munkahelyek fel evente ertekelnek, ahol ha nem vagy eleg jo akkor instant kirugnak.
Sajnalni nem kell oket, de nem erdemes egy egyseg sugaru magyar palyakezdohoz hasonlitani.
-
Narxis
nagyúr
Rekordmélyponton a kezdő fizetések: már a top cégek sem adnak többet a fiataloknak [link]
-
KaLeun
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Én megértem, de hivatalvezető szájából 70% hangzott el. Ez 2025. január 2-án volt. Nem tudom mikor változott a törvény (egyébként nem is érdekel, jelenlegi formájában teljesen értelmetlennek tartom az egészet), a határozatban csak a törvényi hivatkozás van az ma 2026. november 25-én valóban 60%.
Sőt visszakérdeztem mindenkit a családból mindenki 70%-ra emlékszik, és nem adtam a szájába senkinek sem semmit, csak ha emlékszik mit mondtam. Nem tudom mit számoltak de összegszerűen is 70%.
Édesapám járt anno 15 éve úgy. hogy az FHT-t a törvényi maximum 1,5szeresében állapították meg neki... Úgy kellett utánajárnom, hogy vegyék vissza.
Majd megkérdezem jövő héten, ha jól számoltak.
Szmájli ide vagy oda.
-
-
KaLeun
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ez a kedves hivatalvezető úr szájából hangzott el és gyakorlatilag ennyit is kaptam, sőt a dokumentumok alapján is erre emlékszem..
Én megértem, hogy ezzel az érveléssel itt és a főként a szociális médiában meglehet élni. Hogy itt a vidéki szaros 260k-ból min 180k körül kaptam, itteni matek alapján ez egyelőre 70%.
Abban a kemény 3 hónapban ezt is kaptam.
Most talán az elmúlt 2 hét után talán ténylegesen lesz időm, ha megtalálom (mert le se szarom már az ilyeneket megtartani) szívesen bemásolom neked a határozatot.
-
Barré technologies ismerős esetleg valakinek?
-
válasz
KaLeun
üzenetére
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról.
-
KaLeun
senior tag
válasz
KaLeun
üzenetére
Habár az illető vagy közel 25 éve ott dolgozik.
Nincs tudomása ezen dolgokról akár a képzésekről az nem valós.
Vagy 10 évvel ezelőtt még alkalmanként pálinkafőző tanfolyam is volt itt (értve: megyeszékhely).
Sőt ha valaha is kerültem ilyen Kafkai vagy Örkény féle IRL szituációba, főszereplő a hivatalvezető Úr volt.
Hülyét én is el tudom játszani, látom mikor nincs értelme verni a vasat.
-
KaLeun
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Én elhiszen csakhát a hivatalvezető Úr nem ezt állította,.
Ugyan értelemszerűen később a iskolai végzettségem elismerte, viszont a munkaköri tapasztaéatom nem.
A magyar valóság egyelőre az ha a hivatalvezető úr X-t állít te elmehetsz Y-ba...
Szerk.:
Milyen régi infóról beszélsz?Baszki fizum 70%-at kaptam az év elején 3 hónapig...
Aztán NUKU...
Habár szerettem volna indítani egy vállalkozást
Válasz: ÍJ...
-
Narxis
nagyúr
Világszintű pályakezdőválság: miért a Z generáció lép be a legnehezebben a munkaerőpiacra? [link]
-
-
la_cc
addikt
válasz
TrollBalint
üzenetére
Az AI kicsinosítja az AI-nak...
-
TrollBalint
addikt
válasz
Szevam
üzenetére
Nem tudom milyen területen keresel állást, de nekem eléggé megdobta a visszajelzéseket, mikor "előfizettem" a LinkedIn Prémiumra és az ottani AI-al kicsinosítgattam az adatlapom . (Aztán az ment az önéletrajzomba is)
Persze az ingyenes időszak végén le is mondtam
De lehet ezt bármelyik AI meg tudja, de az kényelmes volt.
Önéletrajz elemzésre, meg én úgy vettem észre, hogy 3 ember legalább 3 félét mond, hogy melyik a jó és miért nem jó a többi...
Apropó, elvileg a Recruby-nél lehet regisztrálni, hogy megnézzék az önéletrajzodat. Ha beregisztrálsz, nem kapsz róla megerősítő e-mailt, cserébe én bár kétszer is megtettem, egyszer se kerestek, viszont ingyen van
-
-
_drk
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
Mondjuk én ezt annyira nem hiszem el, hogy ott annyian dolgoznak. Gondolom minden második embernek van valami vállalkozói kártyája és már nem szerepel munkanélküliként.
De ott annyival másképp működik sok minden, főleg a biznisz és a munkavégzés is, hogy azt meg európai szemmel is nehéz felfogni, főleg magyarként.
-
j0k3r!
őstag
válasz
BE4GLE
üzenetére
https://fred.stlouisfed.org/series/CIVPART - ez jobb, mint a klasszikus munkanélküliségi ráta
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Alexios
üzenetére
"hiszen a munkanélküliségi adatokat most kezdték csak kozmetikázni"
Kizárólag a rám vonatkozó részre reagálnék. Félreértetted. Én világosan leírtam, hogy már nagyon régóta részei ezek a "lengéscsillapítók" a kalkulációnak. Pl. az a nézet, hogy aki már feladta, ne számítson munkanélkülinek, egy Carroll D. Wright nevű pasas nevéhez fűződik. Olvass utána ha érdekel. Tök fölösleges évente finomítani a számításon, mert már réges rég tökéletesen alkamass arra, hogy elfedje a valódi problémákat.
-
Alexios
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Nyilván a dolgozó rétegre gondoltam én is teljes usa alatt. A te saját linked alapján is 4.6% az eltérés a tavalyhoz képest: augusztusig elküldtek 13.8milliót(ugye ebben az elküldésben nem csak a layoffok vannak benne amúgy), tavaly eddig 13.1m, '23 eddig 13.5milliót, és amúgy a jobb 2021-22 években 11.7millió körül.
Tehát lehet hogy 10% körül lesz, ami önmagában jajjaj csak azt is hozzá kell tenni hogy ez nagyjából minden évben így volt, volt amikor lehet 8-9%, de nem drasztikusan kevesebb.
Most hogy ebből az derül-e ki hogy baj van, hát mindenki döntse el maga, azért annyira brutális változások nem vonhatóak le belőle, ezért is hoztam fel a munkanélküliségi statisztikát(ami amúgy enyhén növekedett), de ugye az manipulált, tehát itt tartunk. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Alexios
üzenetére
Itt rajtad kívül senki nem állította, hogy menesztették volna usákia lakosságának 10%-át.
Továbbra is csak a dolgozói rétegről van szó, ami kb. 170 millió, annak a 10%-a igen sok.
Plusz ha usákiában baj van, akkor valószínűleg az EU-ban is lesz / már van. Sok usákiai cég akad magyarországi képviselettel. -
Alexios
veterán
válasz
BE4GLE
üzenetére
Az állítás az volt hogy teljes USA 10%ot elküldtek idén, ami nem lett alátámasztva semmivel. De felőlem gondoljátok hogy így van és eltitkolják persze, hiszen a munkanélküliségi adatokat most kezdték csak kozmetikázni, gondolom egy éve választás előtt nem, szóval nem lehet azzal összehasonlítani mennyivel nőtt.
Apollyion: szerintem itt az egyetlen érdekes az az hogy 4.6%al nőtt az előző évekhez képest, az összes többi magában nem jelent semmit. Ahogy azt se mondtam hogy nincsenek leépítések, de egyelőre tök fölöslegesen megy itt ezen a doomerkedés, itthon sokkal kézzelfoghatóbb és valosabb probléma a német autóipar szenvedése.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Alexios
üzenetére
How many people are laid off in the United States each month?
So far in 2025 (January through August), layoffs and discharges total 13.8 million, which is 4.6% higher than the same period in 2024.
More Than 1 Million Jobs Have Been Cut This Year, Report Says
Layoffs Surge 175% in October — 153,000 Jobs Cut, Worst Since 2003 as AI and Cost-Cutting Bite Hard
In the first 10 months of 2025, U.S. firms have announced 1,099,500 job cuts, up 44% compared to 761,358 cuts in all of 2024. Technology companies led private-sector layoffs, with warehousing also affected, according to Bloomberg.
Another Major Tech Company Just Announced Thousands of Layoffs
On November 9, 2025, the Board of Directors of Synopsys, Inc. (“Synopsys”) approved a restructuring plan that is expected to result in the termination of approximately 10% of Synopsys’ workforce as of fiscal 2025 year-end (the “Restructuring Plan”).
Ahogy írják is, nem USA lakosságának 10%-át rúgták ki, hanem ha így halad tovább tényleg a dolgozó réteg 10%-át (ami szintén elég nagy baj).
Nyilván túloznak egyes hírek, de az még nem azt jelenti, hogy amúgy minden rendben. -
Alexios
veterán
válasz
BE4GLE
üzenetére
Mivel eddig pontosan 0 forrás jött arra hogy elbocsátottak idén minden tizedik embert amerikában, így igen, addig konteó. Azok az emberek csak tudnának róla akik munkanélküliek hogy azok, és ha 10% fölött van a munkanélküliség, szerinted ennek nem lenne kézzelfogható nyoma? Itt most az az állítás hogy közel 20 millió ember lett munkanélküli kevesebb mint egy év alatt. Már a tech layoffokból is óriási hisztik vannak, pedig ez még a tech állások között sem közelíti meg a 10%-ot, nemhogy a teljes népességben. De még mindig nem értem miért kellett ezt ebbe a topikba behozni.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Alexios
üzenetére
Konteó? Azért azt te is látod, hogy ha így számolják a munkanélküliséget, az eléggé rezisztenssé teszi az ellen, hogy a tömeges elbocsájtások megugrasszák a számokat. Az USA-ban már réges rég finomhangolták ezt a kalkulációt. Ha úgy számolnák, ahogy te meg én, a dolgozó emberek, értelmezzük a munkanélküliséget, akkor egy vállalhatatlanul magas érték jönne ki. A kapitalizmusban a tömeges elbocsájtások, és a munkanélküliség "business as usual". Sőt, a magas munkanélüliség bizonyos értelembe kívánatos, hiszen azzal kvázi garantálod, hogy az emberek egymást tapossák az állásokért. És ez a kiélezett versenyhelyzet azt eredményezi, hogy alacsonyabb bérért is kinálhatsz munkát, ami növeli a profitot.
De ha még mindig konteónak gondolod, és azt hiszed az emberek fellázadnának, csak állj meg egy pillanatra és vedd észre te hogyan reagáltál erre. Tagadással. Na, pont ezért számolják így a munkanélküliséget...
-
Narxis
nagyúr
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Egyetértek!
-
Fitzgerald
veterán
válasz
KaLeun
üzenetére
Elon Musknak valószínűleg már józan esze sincs; a világpolitikában pedig semmi keresnivalója nincs, és sosem volt. Aki egy Trump féle félkegyelművel szűri össze a levet, ruszki dezinformációt, propagandát terjeszt nyugati istenemberként, annak bármilyen víziója is van/volt az nem hogy jövőképet nem mutat, de inkább veszélyt jelent: egy egyszemélyes kísérlet arra, hogy emberek milliárdjait befolyásolja anélkül, hogy erre az emberektől felhatalmazást kapott volna.
-
válasz
KaLeun
üzenetére
"jelenleg megkapod 3 hónapig a fizetésed 70%-át."
- Ez régi információ, maximálva van a minimálbérben."Ha most engem valaki felhív, hogy András van egy állás holnap reggelre.
Nem fogadhatom el, mert előtte fizikailag ki kel jelentkeznem, mert ha nem teszem meg még a 3 hónapot is visszakövetelik."
- A munkaszerződést e-mail-en be lehet küldeni és az alapján megszüntetik a nyilvántartásodat.
Nem követelnek vissza semmit. Ha nem jelentkezel be X időnként, akkor törölnek a nyilvántartásból és büntetésből kizárnak pár hónapra a nyilvántartásból, így addig nem kapsz semmilyen segítséget a munkaügytől. -
KaLeun
senior tag
válasz
BE4GLE
üzenetére
Itthonról beszélve:
jelenleg megkapod 3 hónapig a fizetésed 70%-át. Álláskeresési járadék már nincsen. Esetleg kaphatsz még 3 hónapig FHT-t, foglalkoztatást helyettesítő támogatást (talán még ez a neve), amit nagyjából egyedül élve kapsz meg, ha ilyen semmi vagy a minimál nyugdíj alatti 20k jövedelmed van.
"Régihez" viszonyítva az egész egy vicc. A mostani hivatalvezető wtf kijelentette, hogy szerinte én nem végeztem irodai munkát és a papírjaim szerint 8 általánosom van...
És ez nem vicc...
Régi képzési lehetőségek, már nem is léteznek. Esetleg lehetsz nagyjából hegesztő és targoncás. Már nem kell azt sem igazolni, hogy jelentkeztél egy állásra.
Ha most engem valaki felhív, hogy András van egy állás holnap reggelre.
Nem fogadhatom el, mert előtte fizikailag ki kel jelentkeznem, mert ha nem teszem meg még a 3 hónapot is visszakövetelik...
Gyakorlatilag már nem is hirdet senki melót a munkaügyinél...
Az egésznek értelme sincs. Én ugyan könnyen vagyok vannak mellékeseim és megtakarításaim. Elgondolni sem tudom, mit tesz akinek nincs semmilye és pályakezdő???
Biztos vigasztalja, hogy lassan már 15. havi nyugdíj is van.
Én SZVSZ ma már be sem jelentkeznék a munkaügyire, értelme sincs és a tb-t úgy is fizetned kell zsebből.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Alexios
üzenetére
Ne vegyél erre mérget. Már akkor se szerepelsz a statisztikában, ha ugyan nincs állásod, és állandó, legalább a minimálbért elérő jövedelmed, de alkalmanként elvállalsz valami mellékest. Az tök mindegy, hogy közben sátorban laksz az út szélén, mert nem futja egy szobára se. És akkor se szerepelsz a statisztikában, ha már föladtad és inkább koldulsz. És ez csak pár "aprócska" tényező, a teljesség igénye nélkül, ami egy "hangyányit" torzíthat a számokon.
-
-
-
Narxis
nagyúr
Informatikusokat bocsátanak el [link]
-
KaLeun
senior tag
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Még talán azt mondanám, hogy Elon Musk-nak van víziója.
De szerintem ő sem tudja felfogni, hogy mi a végkifejlet.
Egyetlen emberi dolgot látok az AI-val szemben. Jelenleg.
-
KaLeun
senior tag
válasz
Narxis
üzenetére
Itthon pl. ki? Digitális írástudatlan az ország nagy része a városokban is, nemhogy vidéken.
Vagy 10-15 éve anyáméknak azzal vettem egy gépet és később okostelefont, hogy 80-90 éves korukban a WC is azzal fog működni.
Most, hogy ezek az újabb kávéautomaták legyűrűztek ide a végekre is, végre édesanyám megértette mire gondoltam....
-
Narxis
nagyúr
válasz
KaLeun
üzenetére
Nagyon nem kalapácsot veszünk kézbe, hidd el sokkal komolyabb dolgok elérhetők, főleg ha szervezkedni kezdenek az emberek. Nem csak az adatközpontok lesznek veszélyben hanem az azokat kiszolgáló emberek is, legyen az egy mezei IT-s vagy igazagató vagy politikus. Itt a kérdés a kritikus pont elérése lesz, amikor már nem lehet tovább feszíteni a húrt. Az vajon a közeljövőben lesz vagy a távoliban?
-
KaLeun
senior tag
válasz
Narxis
üzenetére
Szerintem totál el vagy tévedve, a fő adatközpontokat talán ma már jobban védik, mint a bankokat.
Gondolod, hogy ők erre nem gondoltak? Értve ezalatt ennek a haszonélvezőit.
Kézbe veszünk egy kalapácsot, piff-puff AI megoldva? Tovább olvasgatva jelenleg arra számítanak, hogy az AI egy közepes programozó szintjét eléri egy-két éven belül.
Tudod amit Fitzgerald említett, erről néhány régi Galaktika magazin jut eszembe... Már aki tudja mi az. Ha bármi úgy random eszembe jutott a gyerekkorom óta és azon gondolkoztam az abból volt. Csak nem számítottam, hogy realitás lesz az én életemben.
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Lexus, Toyota topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- OLED TV topic
- VR topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Robotporszívók
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- Xiaomi 13 256/8GB 2024
- Karácsonyi Akció ! PHILIPS Ambilight 48OLED759/12 4K OLED Smart 120Hz Gaming TV
- Felsőkategóriás AMD Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! R7 9800X3D / 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 Beast Black RGB XMP/EXPO - 2 év gari!
- Új, felbontott Kingston FURY 16GB (1 modul) DDR5 5200MHz CL40 Beast Black - 10 év bolti garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4059
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest