Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Telekom mobilszolgáltatások
- OnePlus 15 - van plusz energia
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
értem. Én csak amatőr vagyok, az adott eszközökből próbálok gazdálkodni.
Eizo s2433w, ez volt annó a legdrágább eleme a rendszernek
Több mint a fotós szetem. Elvileg lesz lehetőségem kipróbálni egy xrite chekkert, akkor talán kiderül hogy számomra jelentene e pozitív változást. Az is igaz, hogy az évek alatt minden festék, színe változik. Talán legjobb lenne a tűzzománc 
-
*Ropi*
félisten
Egyáltalán nem szükséges: csak a saját magunk megnyugtatására csináljuk.
Valóban felesleges százezreket kalibrálásra költeni, ha a nézőnek nem kalibrált a cucca és úgy néz ki rajta, ahogy (vagy bekalibrálom neki is). Persze, ha nyomdára dolgozik az ember, az megint más... -
-
*Ropi*
félisten
-
MrChris
nagyúr
bocs, lehet, hogy félreérthető voltam. Nem monitor kalibrálás, arra van egy spyder2pro. Hanem a fényképelőgép rawjait kalibrálni az xrite colorchekerrel a LR-hoz. Sajnos a Pana G6-hoz nincs nagy támogatás, 1 db camera profil van és el tudnék képzelni jobb alapszíneket is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
Azért ha jobban belegondolsz, nem olyan drága az: ha máshova viszed kalibráltatni az alkalmanként 5000 Ft, ha hozzád mennek helyszínre az 8000. Tehát maximum 6 alkalom után visszahozná az árát.

Bár nem tudom, milyen X-Rite az, ami 30.000.-be kerül: nagy valószínűséggel az i1D2, ami viszont már az életkoránál fogva (a kémiai alapú szűrői elöregedtek és emiatt pontatlanná váltak az évek során) sem (meg alapból sem nagy színterű monitorokhoz tervezték) alkalmas a mai WCG monitorok profilozására.
Azokhoz minimum i1D3 kell, az pedig minimum a duplája árban. 
(#2090) dabgergo: xmp-k. Látod őket a raw fájlok mellett ugyanolyan fájlnevekkel.
"Az a színprofil amire egyszer már behangolták csak a hőmérsékleti ingadozás meg ilyen külső dolgok miatt nem lesz már jó?"
Kérdezd meg attól aki kalibrálta a monitorodat, hogy mennyi időre vállalja, hogy pontos marad a kalibrálás! Sacc per kábé fél napot fog mondani.
10 Celsius hőmérséklet változás már szemmel látható csúszást (>dE2) okozhat gyengébb paneloknál. -
dabgergo
őstag
-
MrChris
nagyúr
Értem. Az mitől van, hogy a G6 rawokat elég színtelenül jeleníti meg, míg a G3 ésGH2 rawokat már eléggé szaturáltan. Ezen mivel lehet segíteni? A Camera Calibrationnal felküldhetem kb 30-35-re az R,G,B szaturációit és akkor már van alapban szín, de azt nemtudom, még nem próbáltam hogy ez mennyire rontja el az árnyalatokat. Ehhez gondolom jó lenne valami colorchekker.
-
MrChris
nagyúr
Na csináltam egy próbát, azonos .dng fájl:
Ezen a LR4 develop így látja a rawot és az abból konvertált jpg-t minden állítás nélkül.
Ezen pedig ugyan ez LR5-el. Látható hogy itt már picit más az árnyalat pedig nem nyúltam semmihez.Mivel kissé színehagyottan indítja a LR a G6 rawjait ezért kb +25 szaturációt érdemes egyből rádobni.
Akkor a LR4 szépen meg is csinálja, a develop egyezik a jpg kimenettel. Kontrollálható a szerkesztés.
Míg a LR5-nél végképp elszáll a differencia nem csak túlszaturált.
Más képeken, arcokon teljesen elszáll vörösbe, a kék ég meg zöldes mélykék lesz, nem csak túlszaturál, hanem helytelen színeket kreál.(A linkelt képek a böngészőben persze szarul jelennek meg, érdemesebb letölteni)
Korábban a LR4 is ilyen volt, valamit piszkáltam a windows színkezelésével a korábban linkelt ablakban és azóta jó a LR4-ben, de az 5 valamiért nem...
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo
üzenetére
Ha az xmp-k is megvannak a rawok mellett akkor igen. Kalibráltatni meg 3-6 havonta érdemes mindentől függetlenül: simán elmászik addigra egy átlag monitor, főleg ilyen nagy hőmérséklet ingadozásokra, mint amik mostanában vannak. Egyébként miért viszed el, ha a helyszínen is meg lehet csinálni? Olvasnivaló.

(#2077) MrChris: Az rendben van, de egyformára is vannak állítva (2012-re)?

-
dabgergo
őstag
Lenne két kérdésem. Újra rakom hamarosan teljesen a gépemet és a LR 4.4-ből a catalog file segítségével mindent vissza fogok tudni állítani majd ha újra telepítem a LR-ot csak az újabb 5.6-osat mondjuk?
Monitorom be van kalibrálva, meg van az elmentett ICC profile. Ha újratettem a gépet akkor majd csak ezt a színprofilt kell újra alkalmazni és kész vagy ez h működik? Ugye nem kell elvinnem újra kalibráltatni?
-
MrChris
nagyúr
Sajnos a Panák nincsenek nagyon megtámogatva. Mindkét LR-ban csak az alap Profil azaz 'AdobeStandard' van. Esetleg a W7 színkezelésben kell valamit állítani?
-
MrChris
nagyúr
itt is megkérdezném:
LR4-et használok és helyes színeket kapok jpgben, egyezik a develop képernyő színei a képnézegetők más szerkesztők színeivel. (Win7,kalibrált Eizo monitor) Viszont feltettem a LR5-t hogy kipróbáljam, (az kezeli egyből a Pana G6 rawjait és jók lennének az újítások), de azon megint fakón helytelenül jelenik meg a developban és ha változtatás nélkül mentem az eredmény egy túlszaturált és megint összevissza színű kép. Ez miért van? Hol kell mit állítani? Miért működik az egyik színhelyesen a másik meg nem? -
Morgal
aktív tag
Ti melyik Camera profile-t használjátok kiindulásnak? Nekem az Adobe Standard nagyon kontraszttalannak és telítetlennek tűnik. Renderelés-kor eddig VSCO emulációkat (főleg a Fuji Provia 100F, Velvia 100F stb) használtam, de szeretnék valami egyedit kifejleszteni.
Ha Adobe Standard a teljesen nyers raw lenne, akkor miért nem látszik a csúszkákon ha átállítom mondjuk Camera Portrait-re?
-
*Ropi*
félisten
Photoshop Photography Programban vedd: most havi 10 Euro ÁFÁ-stul az LR és a PS együtt (előtte 10 EUR + ÁFA = 13 EUR volt). Sokkal több mindent tud az 5-ös LR, mint a 4-es és jobban optimalizálták is.
(#2060) Balinov: Ez szenzor és optikafüggő: nincs univerzálisan jó értéke (én pl. 35-nél nem szoktam feljebb húzni mert szétesik a kép), egyébként az élsimítási blokkok nagyságát állítja zajszűrésnél.
-
Balinov
titán
hulye kerdes, tudom, de a Detail/sharpening-nel a Detail csuszka konkretan mit csinal? van valami arany kozeput ertek?

-
Balinov
titán
sztem a tanardiak licensznel ki van kotve, hogy nem kereskedelmi felhasznalas.
En a 4-es foverzioval szemben mindenkepp az 5.x-et valasztanam. Hasznaltam a 4-est sokaig, ugy 5.2-nel valtottam, de i5-os notin is erezhetoen gyorsabb, nameg pl az upright, radial filter sem jon rosszul neha.
Van egy Creative Cloud-os csomag fotosoknak, ebben PHotoshop CC + LR5 van, elofizus rendszerben, valami havi 10€ koruli osszegert. 1evere kell feliratkozni, havi fizetessel, de ahogy latom van egy eves licensz is, prepaid formaban is, akkor az egy ev az adobe-os link szerint 119€.
Nem tul regen az 500px-en volt egy akcio, hogy az Awesome accountjuk melle jart CC elofizu, az is ilyen 10€ koruli osszegert volt, de ahogy latom, ez sold out. Viszont valszeg lesz meg, legalabbis a notify me-s lehetoseg erre utal
LR4 vs LR5-re meg annyi, hogy probald ki abbol is a trial-t, sztem a 4.x foverzios katalogust siman le tudja kezelni.
udv
B -
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném a következő problémában:
Nemrég kezdtem el használni a Lightroom 4-et (trial verzió). Alapvetően meg vagyok elégedve a funkciókkal. Kérdésem, hogy a Lightroom 5 miben különbözik a 4-től? Hosszútávra szeretnék beszerezni a közeljövőben egy Lightroom-ot. Láttam, hogy van tanár-diákok részére Lightroom 5 csomag egész alacsony áron, megéri-e inkább azt a verziót beszerezni dobozosan, vagy esetleg van valami előfizetés amit érdemesebb kipróbálni? HA mégis a legjobb választás a tanár-diák csomag, akkor kizárólag tanulásra alkalmazható, vagy lehet esetleg üzleti célra is használható?
Válaszotokat előre köszönöm! -
dabgergo
őstag
Szuper, köszönöm a válaszokat!
-
dabgergo
őstag
Újabb LR-oknak mondjuk a 4.4-hez képest mennyire van nagyobb gépigényük?
Konkrétan az lenne a kérdésem h i5-ön, 8GB-rammal nem lenne-e lassabb az 5.6 mint a 4.4?
-
zserbox
őstag
családi fotók, nem profi fotós vagyok

a jobbakat, vagy amik néha munkából vannak azoknak a raw-jait úgy is megtartom, de nem kívánok több ezer 30 MB-os fájlt tárolni a családi képekből, amikor kb a nagy részük úgy is csak max fullHD monitoron lesz vissza nézve, vagy 10 év múlva 4K-ba. -
Balinov
titán
válasz
zserbox
üzenetére
szerintem automatizalva nem muxik. Ha besynceli az eportalt jpegeket, akkor elvileg van olyan nezet a Catalogue-ban aminel lehet szurni, hogy csak a raw-ot mutassa. Ha ez megvan, akkor show raw->select all-> remove from catalogue.. De hogy konkretan melyik menuben van, azt passzolom.

-
zserbox
őstag
sziasztok!
LR 5-be hogy lehet megoldani, hogy a feldolgozott RAW képek kiexportálása után a jpeg képeket hozzáadja a cataloghoz(ez a rész megy) és a RAW-okat törölje? -
amulet
senior tag
sziasztok
Kezdő Lightroom felhasználó vagyok, 2 katalógusban dolgozom. Hogy lehet fényképeket másolni 2 katalógus között? p egy katalógusban van egy kép amit szeretnék áttenni egy másik katalógsba, van rá valami megoldás? -
Balinov
titán
sracok, 100% jpeg exportnal szamit-e a kimeneti fajl minosegenel, ha offline, smart preview-bol vagy online fajlbol keszitem? teljes felbontasnal (12mpx) gondolom
-
-
gboszi
senior tag
Tudna valaki segíteni hogy ez milyen preset lehet? Vagy tud valaki valami hasonlót? Mert van nekem egy két vintage, de egyik sem ilyen...párom szerint ezzel olyan mintha papir lenne

-
*Ropi*
félisten
válasz
general
üzenetére
Nem tudom, de még csak nem is tetszik (jó, ez egyéni preferencia kérdése). Vannak elég jó "egy gombos" programok, mint pl. az Animoto, nem túl drága, de mindenképpen fizetős, mert online dolgozik.
Vannak bonyolultabb programok, amiknél lehetőséged van komolyan belenyúlni a végeredménybe (pl. ritmushoz igazítani a képváltásokat), én ezeket preferálom (ezek is fizetősek).
A saját esküvős slideshow-imat is ilyennel készítem (ezek 720p-re butított videók: 1080p-ben exportálok alapból, csak így kisebb a fájl).
-
general
addikt
szerintetek EZT a slideshowt milyen progival csinálták? szeretnék valami hasonlót csinálni, de a LR slideshow-ja elég...standard.

-
Balinov
titán
-
Balinov
titán
5.6 eseteben masnal is van olyan bug, ha develop modulban, Solo mod eseten, ha a hisztorgram be van kapcsolva, akkor nem jelenik meg a gorgetosav jobboldalt, ha ki van kapcsolva, meg igen?
-
Balinov
titán
sracok, v.5.6-nal nincs valami hack/truck arra, hogy a reject/pick flag (X/P gombok) ne a default feher es szurke legyen?
-
m3ss
veterán
hasznalja vki ezt a multi monitor cuccot lightroomban?
nem akarok megbaratkozni vele...pedig szelektalasra jo lenne. 2-es monitorra kirakom az 1:1 nezetet, hogy lassam eles-e a kep..amikor keypaddal megyek jobbra balra a kepek kozott, 2. monitoron csak 1 pillanatra lesz eles a kep, rogton valtas utan...utana pedig eletlenne valik es be se tolti. ha ertheto ez vmennyire...
mintha bugos lenne.amugy ha felrakom 5.3-ra legujabb 5-os verziot, ugye nem vesznek el mondjuk a dolgaim (zaszlok, csillagok) vagy backupoljam a catalogot?
-
*Ropi*
félisten
Csak a rend kedvéért: Lightroom v5.6.

-
m3ss
veterán
nem tudok ugy varialni beallitasokkal lightroom-ban hogy gps adatokat hagyja meg exifben, de minden mast vegyen ki?
(#2011) Zozzer888 milyen multi monitoros dolgot? 5.3 is tud multi monitort. amugy 5.5-ben vannak ertelmes ujitasok?
-
*Ropi*
félisten
válasz
matyi012345
üzenetére
Ja, akkor azért nem tudja.

-
*Ropi*
félisten
válasz
matyi012345
üzenetére
Milyen gép?
-
matyi012345
őstag
Kszönöm, közbe kitaláltam és lehet rendezni is így. Én is csak RAW-ban lövök, de ha a gép nem tud ilyet akkor toszhatom
Bár egyre inkább nem tetszik ez a gép, csak kíváncsi lettem volna rá de majd nézek valamit mást amit nyúzhatok pár hétig
szükségem nincs semmire, csak a kíváncsiság. Szerencsére bármivel meglövöm ami nekem kell 
-
*Ropi*
félisten
válasz
matyi012345
üzenetére
A "stack with original" elvileg ilyet csinál, de még nem csináltam, mert "I Shoot RAW".

-
matyi012345
őstag
Üdv!
Be lehet állítani a Lightroomot úgy, hogy ha RAW+JPEG módban lövök akkor csak a RAW file-okat jelenítse meg és azok közül válogatom ki, hogy miket akarok importálni? Eddigi gépeimet úgy használtam, hogy csak RAW-ot mentsen, viszont ki akarok próbálni egy olyan gépet ami csak raw+jpeg-re képes.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Zozzer888
üzenetére
Ha van valami iszonyatosan fontos funkció, ami hiányzik a tiédből és az újabban benne van, akkor nyilván igen.
Én csak addig frissítettem a sajátomat, amíg bele nem került a Canon EF-S 18-55 STM korrekciós profilja... De itt meg is állok, mert bőven elég, amit ez verzió tud (nekem).
(Pár helyen olvastam, hogy aki korábban 4.x-et használt gond nélkül, annak az 5.x sokkal lassabbnak tűnt...) -
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
4.1-es LR-t használok, de most bombáztam szét a gépet...ha már így van, érdemes újabbat keresni?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Az is jó monitor.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Lemaradt, hogy abszolút nem ragaszkodok az IPS-hez. Főleg, hogy imádom ha a fekete tényleg fekete és ebből a szempontból a PVA sokkal jobb (legalábbis képek alapján) Filmeknél szintén nagy előny.
-
Alx.Mercer
aktív tag
A monitor szimpatikus, de horror áron kapható (legalábbis nekem)... Használtan meg nem szívesen veszek monitort (bár nem is nagyon találok ugyanilyet...)
A mostani nekem 23"-os, szóval a nagyobb méret is jól jönne, a nagyobb színelefedettség, pwm menetes kép stb...
A képek szerkesztése nekem nem a munkám, hanem a hobbim, ahogy a fotózás is. 1 éve se kezdtem el, szóval technikában, tudásban és a hardverben is van hova fejlődni.
Köszönöm a hozzászólásaidat, mert innentől kezdve kicsit mélyebben beleásom magam a képszerkesztés és a képmegjelenítés témakörbe... Előfordulhat, hogy hamarosan felkúszik a bevásárlólistára egy monitor... Bár előbb a Lightroom alá kéne berugdosnom egy izmosabb processzort, mert a C2Q Q9650 túl sokat gondolkodik néha. :-)Egy-két típust megnézve nekem ez is szimpatikus: Dell U2413 Premier
-
general
addikt
Igen,én is erre gondoltam. A LRban lévő színprofilok közt nem olyan rossz az Adobe, bár szerintem pont,h túl pirosas,magentás kissé, szerintem a Neutral és a Faithful viszonylag a legtermészetesebb, a Portrait egyszerűen használhatatlan,ami azért vicces. Mármint portréhoz, néhány headshotot nézegetve próbálgattam a profilokat.
Letöltöttem a Capture1 trialt, valóban természetesebbek a színei, és élesebb is a kép, hozzá hasonlítva a LR szinte elkeni a fotót!
Van esetleg neki topicja? -
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Ha a képfeldolgozást is figyelembe vesszük, akkor egy használt Dell U2713H (Nem "HM"!). Ennél figyelni kell arra, hogy BGR elrendezésű LED mátrixszos panellel is szerelik, ezt abból lehet észrevenni, hogy pl. a betűk élei furák.
Pont, hogy nyomtatásnál nem fog problémát okozni: én is Adobe RGB-ben dolgozom, abban is (16 Bites TIFF fájlokban) küldöm a nyomdának az anyagokat és mindig azt kapom vissza, amit kell. Itt van egy az utolsó albumterveim közül (mondjuk ez pont egy slideshow, de a fine art album oldalaiból készült): nem vírusos az exe, még ha a víruskergető azt is mondja véletlenül
.Ha a Te rendszered kalibrált, akkor a nyomdából biztos jót kapsz vissza. Az meg, hogy más mit lát...Aki grafikával foglalkozik úgyis kalibrált rendszeren nézi, aki meg nem, annak bekalibrálom, ha nagyon kell (mármint az ügyfeleim közül).

-
Alx.Mercer
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Futás, futópályák
- LG LCD és LED TV-k
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- E-book olvasók
- A Ubisoft lerántja a leplet az Assassin’s Creed IV: Black Flag remake-ről
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Projektor topic
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Creality HALOT ONE gyantás nyomtató
- LG UltraGear 32GS60QC-B VA Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / FreeSync
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
- AKCIÓ! Gigabyte Z790 i7 14700KF 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 16GB LIAN LI LANCOOL 207 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Több mint a fotós szetem. Elvileg lesz lehetőségem kipróbálni egy xrite chekkert, akkor talán kiderül hogy számomra jelentene e pozitív változást. Az is igaz, hogy az évek alatt minden festék, színe változik. Talán legjobb lenne a tűzzománc
Valóban felesleges százezreket kalibrálásra költeni, ha a nézőnek nem kalibrált a cucca és úgy néz ki rajta, ahogy (vagy bekalibrálom neki is). Persze, ha nyomdára dolgozik az ember, az megint más...