Hirdetés
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
LR5.2 alatt miert nincs vajon a listaban a Sigma 30/F2.8 Art (MFT) verzioja? Lehet, hogy 5.2-ben meg nincs csak kesobbi 5.x alverziokban?

Itt nem talalom, mindegy, hogy G3 vagy EM-5 MKI..
Itt meg azt irjak, a Sigma 30mm F2.8 DN A013 Oly/Sony mountra mar az 5.0-s foverziotol bennvan. Ami erdekes, hogy I-re meg mutatja. Ugyanez a szitu a Pana 14-42 MKII-re is, bar az meg az oly-ra nem volt felcsavarva..
-
madgie
titán
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Tudom, mi az, direkt húztam az agyad

-
madgie
titán
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Neked már van midis dídzsépultod erre, nem?

-
gyorgyi84
tag
Hàt ha valakit érdekel [link]
" Ez lényegében egy olyan Adobe Lightroom kiegészítő, mely a fotó feldolgozás során a gyorsgombok rendszerét teszi sokkal személyre szabhatóbbá, egyedibbé "
-
ssgt1981
senior tag
Az miért van, hogy a gépen lévő Lightroom mappám több, mint 2GB, a backup viszont csak 123mb?
-
Balinov
titán
ahoz csak utolsokent nyulnek. cc-s installeret letoltottem, de valamiert nem indul el. w7enterprise-on probalnam, userkent, es tegnap felcsillant a remeny, hogy vegre tudnam telepiteni, mert megvaltozott picit a group policy...
cc-bol is jo lenne az offline, x64es trial install...hatha
-
general
addikt
megvan a probléma oka. természetesen a user a hibás!

nem az összes camera profilt másoltam át a megfelelő alkönyvtárba, csak az 5dm3 és 6d profilokat, mert ezek a gépek vannak most, igen ám, de az egy évvel ezelőtti fotóim még a mark2-sel készültek, így azoknak nem volt profiljuk...
most bemásoltam azokat is, és minden oké. 
-
general
addikt
egyik sem! nagyon fura ez. az lehet, hogy egy krábbi LR verzióból importálás miatt van? értem ez alatt, hogy van egy katalógusom, az általános, ami már sok verzió óta megvan, azt szoktam backupolni és átmásolni/cserélni a frissen feltett LR fő katalógusmappájába.
és még ha ez is van, szerinted hogyan oldjam meg? nagyon kellene az a preset/cameraprofil feature.
-
Balinov
titán
Sracok, Lightroom 6 standalone-bol le lehet legalisan egy trial-t tolteni? Nem a cc-s, hanem a standalone verziobol.
-
general
addikt
ok, kösz. nem állítottam LR színteret, mert tudtommal nem lehet, tehát ProPhotoban van, mint a PS is, így nem konvertálgat. de már leírtam többször ezt a kérdésedre. ;-) nem baj, nyilván nem tudod ennyi ember profilját megjegyezni.
a GPU gyorsítást dehogy kapcsolom ki, évekig vártam rá! :-D ilyen marad, ennyi. a Develop színe a mérvadó.viszont tényleg nem értem, mikor vannak presetek és kameraprofilok és mikor nem... a következő van: NEM váltok katalógust, tehát a fő katalógus van megnyitva, amiben rengeteg mindenféle fotó van. dolgozom egy sorozaton, majd megnyitok égy régebbi - esetünkben egy éves- sorozatot, hogy mókoljak rajta, de ennél a fotónál már nem lehet CameraProfilt választani, amik egyébként telepítve vannak a VSCO által és az újabb fotókon vígan használom. miért nem szerinted?
-
copass
veterán
zipbe viszont bukhatod az összes cuccot ami benne van, ha megsérül a fáj vagy borul integritása.
de inkább rar aminél tudsz hozzá adni 1-10% "recovery record"-ot, elég hasznos és működik.
random beletörölgettem egy rar-ba notepaddal itt-ott, simán visszahozta az egészet. persze ez se a szent grál.
én nem tárololok semmit egy nagy tömörített fájlba, soha többet. rá lehet baxni keményen. -
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
Nem konvertálok semmit dng-be: hagyom az eredeti formájában. A fájlméret meg nem érdekel, mert úgyis mindent tömörítve tárolok, ha viszont eleve agyon van tömörítve (mint a dng) akkor nem lehet tovább tömöríteni. 2 napja adatokat mentettem memóriakártyákról egy fórumtársnak: egy 32 GB-os meg egy 8 GB-os kártyáról lejött 40GB-nyi cr2, azt zipelve 16 GB-ra tömörítettem: mégis csak fele annyit kell másolgatni, meg a nagy fájlok másolási sebessége szekvenciálisan eleve nagyobb.

A Silkypix meg katasztrofálisan rosszul van megírva memóriakezelés szempontjából: a világ összes RAM-ja nem lenne neki elég...

-
MrChris
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
Nincsenek nefjeim Panám van
Azért írtam oda hogy nálam mindössze 16mp, színmélység tudtommal 12 bit, az összesen 24MB így lesz a tömörített raw ~18MB.
Na mindegy a lényeg hogy a 6giga ramom ehhez elég.
(Szoktam néha Silkypixet használni, na az megzabálja nem csak a procit, ramot hanem 10-20 gigás temp könyvtárat is képes csinálni
) -
kriszwells
aktív tag
Canonnal még nem volt dolgom, nem tudom, de ha Te mondod elhiszem. Érdekes, hogy ilyen tekintetben van különbség kép és kép között.

-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells
üzenetére
A vicc az, hogy a D700 12 MP-ét lassabban nyitja meg, mint mondjuk egy Canon 7D 18-át, de még egy 5D3 22-ét is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris
üzenetére
Mindegyik gyártó tömörítést is használ a raw fájlokban: a jó oldala a nyereség a fájlméretekben, a rossz az időigényesség a kitömörítésben / megnyitásban. Általános tapasztalat, hogy a Nikon nef-ek nagységrenddel lassabban nyithatók meg azonos rendszeren, mint a Canon cr2-ők (azonos MP szám mellett).
-
szuszinho
őstag
Régi gépem van, csak a C2D-t Xeon-ra cseréltem + 2*2G RAM. G3 rawokkal használom. Általában nincs gond, csak a spot removal stb. dolgokkal gondolkodik. Nem tudom, hogy érdemes lenne - e cserélni a lapot, procit, memóriát. A mostani konfigban plusz 2*2G RAM mennyit dobna a teljesítményén?
-
aleister
veterán
Efölött valahogy elsiklottam. Sry!
Ezzel valahogy úgy vagyok, hogy az egy dolog, hogy behúzkodom a csúszkákat, hogy egy adott képnél számomra tetsző eredmény szülessen, de kérdés, hogy más fotóknál mennyire állja meg a dolog a helyét. Ezért használnék inkább már kész preset-et, mert azt már világszinten rengeteg fotós "tesztelte".
Szóval a kérdés továbbra is adott.

Ismer valaki Cold Tone-hoz hasonló színvilágot, érzetet eredményező presetet? -
szuszinho
őstag
Milyen gép ajánlott az LR-hoz, amin normálisan fut? Nem a csúcs kategória érdekel...
-
*Ropi*
félisten
válasz
general
üzenetére
A gyorsnézetek Adobe RGB-ben vannak renderelve (feltételezem abban dolgozol, ha a monitorod is tudja), viszont a "Develop" egy lineáris gammájú ProPhoto RGB (a hisztogramja viszont "Melissa RGB": szintén ProPhoto RGB, de sRGB gammával) mutatja a fájlokat (plusz monitor profilba konvertálva, ami a Te esetedben Adobe RGB, tehát nagy színtér). A "Library" modulban 8 Bites (esetedben Adobe RGB) jpegeket látsz, ez már eleve borítékolja a gradációs görbék szétesését.

Egyébként a GPU HW gyorsítás okozza: kapcsold ki az OpenGL / OpenCL rásegítést!
-
general
addikt
nagyon bosszantó dolgot látok mostanában a Lightroomban, amit eddig nem tapasztaltam, talán valamelyik frissítéssel jött, nem tudom.
minden egyes fotónak változik a színe, ha Library módból Develop-ba váltok és vissza. gondolom, hogy a preview miatt van, színteret válthat, vagy hasonló, de irtó zavaró, hogy ha belépek a Develop modulba, akkor erősen magentás színezetet kap a kép. hogy az a helyes, vagy az a zöldes, ami Libraryban van... nem tudom, de elég szar, mert nem tdom, hová állítsam a RAW-t, ami meg magentás, majd ugye kilépek Libraryba, és zöld lesz... így hogy állítsam.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells
üzenetére
Csak kicsit kellett volna visszaolvasnod.

(#2823) Sir Riccio:
"Közben a GTX 960 meg is lett, a színeim brutál elmásztak. Éljen!"
Persze, mert a kalibrált színprofilod az előző kártyához volt jó: újra kell kalibrálni a rendszert.
(#2824) madgie: Mert keveset fotózol.

-
madgie
titán
válasz
Sir Riccio
üzenetére
98 ezres a katalógusom, minden egyben, ahogy kell

-
Sir Riccio
addikt
válasz
kriszwells
üzenetére
Mondjuk én sokszor 3-4 ezer képes katalógusokkal dolgozom, sőt előfordult, már, hogy képenként 6-10 szelektív módosítás van (átmenetes szűrő/ecset) és az bizony nagyon csúnyán térdre kényszerítette a rendszert. Közben a GTX 960 meg is lett, a színeim brutál elmásztak. Éljen!
-
aleister
veterán
válasz
kriszwells
üzenetére
16.4 MP-s fájlokkal nekem sem, de manapság már a belépő vázak is 24MP-s fájlokat köpdösnek, a felsőbb kategóriában lévő 36, 42-ről nem is beszélve.
-
Fandango
veterán
válasz
kriszwells
üzenetére
Biztos van más módja is, de én így csinálnám:
Azokat a képeket amiket meg akarsz tartani flagged jelöléssel látnám el, amikor megvannak akkor Ctrl+Alt+A (flagged fotók kijelölése) majd Edit menüből invert selection, majd DEL -> Delete from Disk ha a fájlok nem kellenek ténylegesen.
-
kriszwells
aktív tag
Üdv! Lightroomban meg tudom azt csinálni, hogy egy (pár) kattintással csak azok a nyers fájlok maradjanak meg a gépen, amik fel lettek dolgozva? Amihez meg nem nyúltam mert nem kellenek azokat törölni, de ne a mappában kelljen egyesével a feldolgozott fájlok nevei után keresgélni, hogy mi kell mi nem? Kösz!
* nekem i5-4460 van, 8Gb rammal, videókari még nincs, de a LRCC még nem tudtam megakasztani, ennyi is simán el viszi, akadás nélkül dolgozok benne, 100 db 12Mpx-es feldolgozott képet egyszerre kb 4-5 perc alatt ment ki (egyébként nem tudom, lehet ez lassúnak számít, nekem ugrás előző géphez képest

(bocs, hogy beleszóltam, csak viszonyításképen, hátha segít
) -
aleister
veterán
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Költséghatékonyság céljából megfontolandó lehet, csak i5-4xxx-re való váltás. Az CS6-ok nem mindig profitálnak a logikai magokból (Hyperthreading). Persze jó, ha van, mert van olyan process, ami gyorsul tőle. Viszont a 4790-ek elég drágán mennek. Szerintem jobban jársz egy 4770-nel, mert kb ugyanaz a 2 cpu. Az előbbi magasabb alap órajellel érkezik, de ehhez magasabb v-core is társul (többet fogyaszt). Gyakorlatilag, ha felhúzod a 4770K-t 4GHz-re, tán még kevesebb feszültséggel is ugyanott vagy.
-
Fandango
veterán
válasz
Sir Riccio
üzenetére
En lecserelnem, es lehetoleg GTX960, ne a regi 750Ti.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Pont a W10 megjelenése után tettem rendbe egy babafotós lány gépét 6970-nel, előtte össze vissza fagyott az új driverekkel: végül valami ősrégivel sikerült megoldanom, de azzal viszont nem működik a HW gyorsítás (nem csak az Adobe programokkal, hanem semmivel - az AMD még mindig nem tud drivert írni)...Mondtam neki, hogy vagy vesz egy új VGA-t vagy vesz egy új VGA-t (lehetőleg nVidia-t, nem véletlenül CUDA-ra optimalizált az LR motorja).

-
Sir Riccio
addikt
válasz
Sir Riccio
üzenetére
No, úgy fest nem sok köze volt a LR-hoz a dolognak, a memóriák kaptak még feszültséget és új hűtést kapott a CPU illetve a házba is került egy plusz venti. Azóta nagyon úgy néz ki, hogy rendben van a dolog.
Szezon végén tervezek egy komolyabb reinstallt, Windows10 kerül majd fel. A kérdésem az lenne, hogy használ-e valaki AMD kártyát LR CC-vel Win10 alatt és működik-e rendesen? Köszi!
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Pontosan így van a teljes méretű rawnál: amit látsz az nem az valóban nem az egész - nagyobb a valós pixelszám, csak a széléről le van vágva korrigáló tartaléknak. Plusz, amit Te is írtál, hogy az eredeti felbontás és a crop méretének az arányán múlik.
"A kérdés, hogy a plusz műveletek miatt, amit nyerünk a réven, elveszítjük-e a vámon? Ha érted mire gondolok...
"Értem persze, de mivel csak így lehet megcsinálni (így van megcsinálva), ezért "ezzel kell főznünk".

-
aleister
veterán
Tudtok ajánlani a Cold Tone-hoz hasonló színvilágú, hangulatú szűrőt?
(#2810) *Ropi*:
Szerintem ez is megoldható, ha x pixelnyi láthatatlan vászont is áthoz a virtuális másolathoz képest. A kérdés, hogy a plusz műveletek miatt, amit nyerünk a réven, elveszítjük-e a vámon? Ha érted mire gondolok...
Bár gondolom ez az eredeti felbontás és a crop méretének az arányán múlik. -
Sir Riccio
addikt
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Korai volt az öröm.

-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Passzolom: csak 1 db piros kártyám van (az egyik szerveremben mert passzív hűtésű), de sose frissítettem rajta drivert (mert működik).

(#2803) aleister: Annyira nem "filléres" fícsör, mert le kell programoztatni, ami vagy a főbb dolgoktól viszi el az erőforrásokat, vagy ha külön csapatot szerveznek rá akkor több pénz...Én nem fizetnék többet a LR-ért csak azért, hogy lenne benne egy összesen 1-2x használt funkció (mert ugye nem teszteled naponta újra, hogy 0.2 másodperccel gyorsabban exportálta-e ki az anyagot, mint előző nap.

A kép egészére: ha újra cropolod nagyobbra, akkor látod, hogy ott is megvan.
-
Sir Riccio
addikt
Az lehet, hogy AMD-ék valamit heggesztettek az új driveren? 6970-el sokszor megfagyott a LR 5.7.1 (az egér sem mozgott, resettel kellett újraindítani) de mióta a legfrissebb driver van fent, nem csinálja (legalább is egyelőre).
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Persze.
(#2792) general: Ha kizárjuk azt, hogy megborult a fájlrendszered és sérült a meghajtó tartalma, akkor egy másik lehetőség, hogy a LR preset struktúra két mappára (csoportra) oszlik: az egyik a "develop presets", a másik a "local adjustment presets" (ami gyakorlatilag az ecset funkciók). Ha az egyik a másik mappájába kerül, nem tudja értelmezni a program. Nem mókoltál ott valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung kuponkunyeráló
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- OTP Bank topic
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Újévi áron! :)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- PC Game Pass előfizetés
- Humble szökevények 500-2500Ft
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- ÁRCSÖKKENTÉS Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
- LG 32UQ85V-W / 32" Nano IPS / 4K 3840x2160 / Gyárilag Kalibrált / HDR 400 / USB Type-C 90W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

marad a guglizas, ha lesz ra ido...

.... én màr csak olyan maradi vagyok,hogy beérem egy egérrel is