Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
Fandango
üzenetére
Tudtam, csak nem sejtettem.
A viccet félretéve: később beugrott, hogy évekkel ezelőtt egyszer már lejátszottam ezt a meccset, csak mivel mindig 100%.on exportáltam, ezért újra elfelejtettem. 
Viszont ajánlottak egy JPEGmini nevű programot, amit kipróbáltam és az 1/3-ára csökkenti a fájlméretüket látható minőségromlás nélkül (kicsit életlenednek, de volt olyan is, hogy élesedett a végeredmény).
Így igaz: nekem pl. a weboldalon nagyon számít, hogy mennyi helyet foglalnak a képek - főleg, mert sokan mobilról nézik és nem mindegy, mennyi adatforgalmat generál pár száz kép megnézése.
-
copass
veterán
ideális jpeg csaj méretei 92 85 75

92 felett már annyira kicsi a különbség.
mondjuk én rászoktam a romeolight jpegmicro-ra van resize is. piszok jó cucc és gyors. -
*Ropi*
félisten
Észrevettem valamit a legújabb LR CC-ben: kiexportáltam ugyanazt a képanyagot jpg-ben, először tömörítés nélkül (100% jósági tényezővel), majd 93%-ra tömörítve (93% jósági tényezővel) - az eredmény magáért beszél. Meg tudjátok erősíteni vagy cáfolni?
-
Clemi
veterán
Van egy apró kérdésem. Miért van, hogy az embedded preview-hoz képest a develop modulban megnyitva a képet (vagy akár generálva a teljes előnézetet) -1 FÉ a különbségem a LR-ban? Ahogy a képeken is látszik.
Fotózás közben helyes expót látok, így meg a RAF fájlokat megnyitva mind alexpós és persze ha 1FÉ-vel felhúzom az expót, a sötét részek elkezdenek zajosodni.
Az első képpár telefonnal készült a LR library majd a develop modulban megnyitva ugyanazt a RAF fájlt, a második képpár képernyő kép, a bal oldalon az XnView-ban a jpeg, a jobb oldalon a LR develop modulban megnyitva a RAF
-
general
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
persze, minden, ha jól látom.
-
general
addikt
az megvan, hogy most az új presetrendszer olyat csinál, hogy némelyik presetet (még nem jöttem rá, mi alapján dönti el a LR) tiffre nem engedi rátenni, csak a raw fájlokra? (jpegről nem tudok nyilatkozni)
eddig ilyen nem volt. ott vannak a presetek oldalt, aztán klikk. most, ha a raw melletti tiffre kattintok (ami PS-be átlépés után keletkezik), akkor a presetek közül egy jónéhány egyszerűen eltűnik! ha vissza a raw fájlra, akkor megint látszik a preset.wtf..
-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells
üzenetére
Persze, az SSHD SSD cache-ére értettem.

-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells
üzenetére
Warezzel a Prohardver lapcsaládon belül nem foglalkozunk.

"...ha a program az ssd-ről fut, de az sshd-n lesznek a nyers fájlok, akkor annak sebességét kihasználja-e mintha simán hdd-n lennének a nyers fájlok?"
Nagy eséllyel nem fogja SSD sebességgel olvasni őket, mert azt csak a többször használt és becache-elt fájlokkal teszi.
-
kriszwells
aktív tag
Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy ha olyan "kölcsönzős" LR-om van, amit csak a fő meghajtóra lehet telepíteni, jelen esetben egy SSHD-m van, akkor ha rakok a gépbe egy m.2 SSD-t, akkor szintén csak arra lehet majd feltelepíteni? Valamint, ha a program az ssd-ről fut, de az sshd-n lesznek a nyers fájlok, akkor annak sebességét kihasználja-e mintha simán hdd-n lennének a nyers fájlok? Köszönöm!

-
anaqer
veterán
Hülye kérdés - létezik-e olyan, hogy LR hirtelen "elfelejt" egy lencse profilt?
Konkrétan a Tamron 70-300 A005N-ről lenne szó (magyarul "a stabis tami 70-300") - eddig ez ment, de most már nem hogy fel se ismeri magától, de még a custom legördülő menüből se lehet kiválasztani kézzel. Egyszerűen nincs ott a listában.
Pedig az Adobe support oldala szerint simán és régóta kellene támogatnia, de most valahogy eltűnt...

-
amulet
senior tag
abban tud valaki segíteni, hogy hol lehet előfizetni diákok számára?
-
törölt tag
Tegnap *Ropi*-val egy érdekes dologba botlottunk, amire szeretnék megoldást találni.
Egy-egy kép importálását saját preset-el szeretném megtenni, alapesetben Camera Neutral kamera profillal.
Azoban hiába küldöm rá importáláskor a képre a presetet, a profil Adobe Standard marad, de minden más átállított értéket betölt a profilból.
Ami ebben az extra csavar, hogy néha 1-1 alkalommal viszont megcsinálja a profil átállítását is.Találkoztatok már ilyen "hibával"?
-
mazsi70
őstag
Sziasztok !
A Library -ban hogy tudom megjeleníteni egy adott kép fájl méretét ?

-
general
addikt
-
Balinov
titán
m43 forumon volt nemreg egy eleg hosszu topik, srac Ryzen alapu PS/LR gepet epitett + asszem 4k/Premier felhasznalast is emlegetet. Irta, hogy azert valszeg egy 8xxxx alapu I7-el jobb teljesitmenyt ert volna el, de joval kedvezobb aron igy is performance up-ot hozott neki a regi K-s I5-osehez kepest.
Ilyen tuneteket nem szabadna mutatnia az LR-nek, meg regen, mikor I5-4xxx alapu ceges laposon portable 5x verzioval nyomultam, akkor sem voltak ilyen tunetek.
-
Clemi
veterán
Az én tippem valami driver ütközés, mégpedig az alap rendszeré, vagy pedig a processzort nem szereti a rendszer.
Nekem az aláírásomban lévő configon nem mondom, hogy villám, de ilyen belassulásokat nem csinál és nem is csinált soha.
Nálam a rendszer és a katalógus ugyanolyan SSD-n van mint a tiéd, a képek pedig egy WD Green Sata3 1TB-os HDD-n. -
*Ropi*
félisten
-
updog
őstag
Sziasztok!
Prológus: tudom, OK, Ryzent vettem, gyújtsam fel stb. stb., sajnos nem fog a következő 1-2 évben lecserélődni. Már bánom, de most ezzel kéne együttélnem.

Szóval lassú a Lightroom. De vadul, nagyon durván (vagy az elvárásaim nagyok). Relatíve friss install (pár hónapos, azóta ilyen, minden verzióval ilyen volt), legális Win10, SSD-n, LR CC legújabb, driverek, Windows Update legfrissebb.
Most csináltam tiszta catalogot, nyilván az SSD-re. Kettő mappát importáltam eddig HDD-ről, 51 illetve 52 darab 24MP-es NEF fájllal, amúgy pontosan ugyanazt csinálja, mint a régi catalog 600 mappával. Irgalmatlan lassú pl. a Developból a Library viewba váltás, konkrétan 2-3-4 másodpercig kővé fagy az egész, majd ha pl. görgettem egyet közben, leugrik a végére. Nem csak egyszer lassú, mert teszem azt még generálja a previewt, vagy először olvassa fel a képeket - minden egyes alkalommal.
Az is fura (itt ne kövezzetek meg ha hülyeséget kérdezek, koca user vagyok), hogy Library / Grid nézetben ha folderek között váltok, vagy az előbb említett módon visszajövök Develop-ból Libraryba, a previewk minden görgetéskor homályosak, és látszik, hogy újratöltődnek, addig szintén kővé fagy minden, kicsit rövidebb, de határozottan érezhető időre (fél-1 mp) - ez normális?
Ami nagyon fura volt, csináltam az SSD-n egy munkakönyvtárat, odamásotam a NEF-eket, onnan importáltam, dettó ugyanez volt...
7.5 [ 1186149 ] verzió van fent, sima CC, Ryzen 1600X tuning nélkül 3,5GHz, 16GB ram húzás nélkül 2400MHz-n, Samsung 850 SSD + SATA3-as WD Red 1GB-on vannak a képek. Amiról el tudom képzelni, hogy bottleneck, a régi videókártyám van a gépben: egy GeForce GTX 750 Ti-t. A HDD-ről egy random benchmarkkal ezek jöttek ki (MB/s), SSD nyilván 4-500-at hozta:
Read 92
Write 87.2
Mixed 46
SusWrite 84Előre is köszi minden tippet

-
Fandango
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
PXM-620?

-
topikk
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
En healing brush-t hasznaltam egyszer, csak egy maszat marad a szamokbol

-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Exposition correction: -5.

-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
tudtok valami ötletet arra, hogy hogyan lehetne LR alatt autók rendszámát, gyorsan és egyszerűek kitakarni? -
Schuby
aktív tag
Üdv Fótós mappám elérte a kezelhetetlenség határát, 650 Gb -ra hízott. Szeretném kissé fogyókúrára fogni, főleg a lightroom katalógus nagyságát, ami önmagában közel 60 Gb. fentebb olvastam hogy lehet törölni a preview mappát, ez milyen kockázattal jár? esetleg milyen beállításokon változtassak hogy ne hízzon ennyire? nyilván a képeimet nem akarom törölni.
-
pibácsi
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Igen, úgy találom, hogy az Olympus talán veszteségmentes azért olyan nagy az eredeti fájl és nem tömöríthet annyira, viszont a DNG már elég kicsi - pl. 28MB helyett 7.5MB. - Ez eléggé be van tömörítve. Ha mindkettőt pl. a Fast Stone Image RAW szerkesztőjében kibontom és elmentem az alapból kiadott, nem manipulált képet (nem a beépülőt, hanem a teljes nyers rawot), a kibontott kép között nem találok különbséget, tehát ezek szerint a mérettől föggetlenűl nagy tömörítést alkalmaz a DNG. Ezt viszont a legtöbb - általam használt - képfeldolgozók felismerik.
Hát erről ennyi a tapasztalatom.Üdv. Pibácsi
-
csabors
tag
Sziasztok!
Hogyan tudom azt elérni (beállítani, letiltani), hogy a fotók importálása után semmiféle előre beállított szűrő ne töltődjön be.
Lehet ilyet beállítani?Köszönöm
-
pibácsi
senior tag
válasz
Fandango
üzenetére
OK, működik is. Az érdekes és nem tudom, hogy miért, hogy az eredeti RAW fájl és a DNG fájl nem minden esetben egyezik meg az eredeti mérettel. Különösen az Olympus ORF, az általában a fele MB. A Pana Lx7 az kb. egyforma. Próbálgatom a beállításokat, de nem lehet ugyanazt visszahozni még kb. sem.
Lehet, hogy az ORF alapból ki van nyitva teljesen, a Pana meg nem.
No mindegy, mert működik.
Köszi.Üdv. Pibácsi
-
Fandango
veterán
válasz
pibácsi
üzenetére
XP SP2 a minimum követelmény, itt a link
-
pibácsi
senior tag
OK. Megtaláltam a camera RAW számát, 7.3 kell minimálisan - ebben benne van az Lx7 és az XZ-2 gép is. Keresem, hogy honnan tudok XP-re valót letölteni, mivel nem ad fel csak 7.1-et max.
Az viszont - úgy tűnik, hogy kevés lesz. Esetleg valamelyikőtök nem tud kisegíteni?
A Ligtroom v3.4-es.Windows.Üdv. Pibácsi
-
-
Fandango
veterán
-
pibácsi
senior tag
Üdvözletem Fórumtársak!
Nekem még LightRoom 3-as van és ez nem fogadja a RAW fájlokat. Melyik az a verzió, ahonnan már megnyitja? Vagy van-e ennek is valami kiegészítője, amivel meg tudom nyitni a RAW-okat.Üdv. Pibácsi
-
*Ropi*
félisten
Viszont változtattak a színkezelésen: softproof módban már átfordítja a monitor színterébe a színeket ha sRGB-re proofolunk, így korrektül jeleníti meg - viszont ezzel lehet kapcsolatos, hogy másban hiba lett: nem mondom tutira, csak megérzés egyelőre, amíg nincs biztos infóm.
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
LRnél (legfrissebb, megvásárolt) raw feldolgozásnál találkoztatok már ilyen jelenséggel, esetleg tudtok megoldást?
Importnál embedded preview-val vannak behívva a nef fileok. Leválogatás után mikor váltok develop módra akkor kéne ugye újra generálni preview-t (catalog settings - size standard, quaility medium és high is kiprobálva, discad 1:1 never-re állítva)
cache 30gb, gpu accelration ki/be mód kipróbálva, színprofil rendben.
optimize, purge cache és társai megvoltak.macbook pro 13" - d850 és d750 nef fileok vegyesen.
Korábban nem csinált ilyet és a fent leirt menet (embedded majd develoban preview generálás működött).
Kiprobáltam utólag is az 1:1et rájuk rakni de ugy se töltötte be.Ami történik: mikor váltok developban képet csak akkor jön be a loading preview ikon alul ha belenagyítok és vissza, ha ezt nem teszem meg akkor a gradiensek így szétesve jelennek meg. ha belenagyítok akkor betölt és jó a kép. de ha váltok a következőre majd vissza akkor megint ilyen.
Nekem az a gyanúm hogy valamiért a preview nem marad meg, illetve fit méretben nem kezdi el a legenerálását. a cachben illetve a rendszer mappában a preview mappa nem üres tehát elkészül csak nem tölti be hozzá.
A supportot probáltam de azon kívül hogy a kamerában, a presetekben keresték a hibát nem jutottam vele előrébb 1 óra alatt....
Hátha valaki látott már ilyet és tud tippet..
Köszönöm

-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Az új LR-ban nem találom a Camera Calibration menüben a fényképezőmhöz tartozó színprofilokat, pl Natural, Portrait vagy a custom D2X módokat.
Bele lehet valahogy varázsolni őket ebbe is? -
general
addikt
kezdek megőrülni attól, hogy nem lehet több presetet importálni a LR-ba egyszerre...az egész rendszert átvariálták, de én keresztre feszíteném azt, aki kitalálta..
már nem lehet azt csinálni, hogy bemásolom a presetjeimet a megfelelő mappába a fájlkezelőn belül, majd újraindítom a LR-ot... nem lát semmit ebből.
hogy a frászba húzzon be az ember egy új, megvásárolt presetcsomagot pl ???? én csinálok rosszul valamit?az egyetlen mód, amit most tudok, hogy csinálok egy fake presetet először, mert csak így lehet új mappát ott létrehozni - és ez egyszerűen vicc -, majd beimportálok egyszerre mondjuk 15 presetet, de ezeket ugye a User mappába teszi, nem lehet mást választani, majd ezután egyesével (!) átmásolom a preseteket LR-on belül a másik mappába....ez egy vicc....
ha valaki tud normális módot, amire én nem jöttem rá, kérlek, osszátok meg velem, mielőtt kihullik a maradék hajam...

-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Van valami egyszerű módja hogy egy képnek adjak egy fehér "keretet", csak a két oldalra? Mint Photoshop-ban a canvas size, és csak width.
-
amulet
senior tag
heic fájl formátumot hogy tudok importálni? mert nem ismeri a 7.2
-
general
addikt
engem érdekelne, hogy vajon mit frissített rajta a DxO, mi kerül most rajta pénzbe? megéri vajon?
valaki tud infót? -
randras_83
addikt
-
r3dsnake
nagyúr
A korábbi (legfrissebb ingyenes) fellelhető még valahol?
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bittorrent topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- LEGO klub
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
A viccet félretéve: később beugrott, hogy évekkel ezelőtt egyszer már lejátszottam ezt a meccset, csak mivel mindig 100%.on exportáltam, ezért újra elfelejtettem. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)