Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
olyat vajon lehet, hogy laptopon lévő LR katalógusában kiválasztott x számú fotóról csak xmp-ket csinálni (utólag, mert nem úgy importáltam)? tethering volt
az asztali gépen is fent van már az anyag, de jó lenne, ha simán tudnám szinkronizálni a két katalógust valahogyan, csillagozás kéne főleg. -
kisp113
tag
Sziasztok!
Gépfejlesztés előtt állok, és mivel az egyetlen teljesítményigényes alkalmazás amit használok a Lightroom, ezért itt kérnék tanácsot hozzá. (hobbi szint)
Jelenleg egy öreg Q8400 + 6GB DDR2 kombóról lépnék feljebb, félkonfigokat és brand gépeket nézegetek.
12+ GB DDR3 rammal az alábbi procik férnek kb bele:
Xeon L5640, W3550,X5650, E5-1603, i5-3470, i7-2600http://ark.intel.com/compare/52213,64600,68316,39720,47922,47926
Melyikre lenne különösen érdemes (vagy éppen nem érdemes) rámenni?
Köszönöm a segítséget!
-
Balinov
titán
Koszi Magdie, tudtam,hogy te tudni fogod.Ahogy latom, paraknak (tuneteket olvasva nekem is) voltak gondjai a smart preview-es zoomolasnal amit ugy nez ki javitottak
-
Balinov
titán
LR CC 2015.9-el csilingelt ma a CC app. Hol talalok changelogot? Annyit ir, uj kamerak tamogtasa + bugfixek...nade milyen bogarakat fixalnak?
-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
A #4471-ben a megoldás, hogy miért - a Firefoxot be tudod állítani színhelyesre.
-
HollyBoni
veterán
Most kipróbáltam, ha kiexportálok egy képet simán sRGB-ben mint eddig, és megnyitom a JPEG-et Photoshop-ban, ugyanúgy néz ki mint az utómunkázott RAW Lightroom-ban...
De képnézegetőben, Chrome-ban, Firefox-ban továbbra is túlságosan kontrasztos, más a szín.
Mindegy, én feladtam.

-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
A monitorod miatt nem látod: az a (túl) szűk keresztmetszet, mert még az sRGB színteret sem tudja reprodukálni.
(#4481) general: Leírtam korábban, hogy mit hogyan kell beállítani, de újra fel kell töltenem bele a képeket, mert valahogy törlődtek.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
A Windows "Birodalmi Jépegetője" (bedrótozott képnézegetője) nem tud színprofilt értelmezni, ahogy a legtöbb böngésző sem. A Firefox az egyetlen, amelyik korrekt színkezelést tud Windowson (Apple-nál a Safari), a Chrome egyes verziói tudják, mások nem (most éppen nem tudom, hogy hol tartanak: PC tulajként nem követem naprakészen). Képnézegető programok közül a Photoshop softproofol korrekten (CTRL + Y megnyomására és be kell állítani neki előzetesen az "internet standard RGB"-t), a Lightroom viszont felejtős mert a Library modulja Adobe RGB-ben jeleníti meg a dolgokat, a Develop viszont Melissa RGB-ben, ami a ProPhoto egy fajtája sRGB-re hajazó Gamma görbével. Az Adobe programok közül a Bridge az egyetlen, amelyik a beállított munka színtértől függetlenül sRGB-ben mutatja a gyorsnézeti képeket, mert helytakarékosság miatt 8 Bites sRGB JPEG-ben generálja le őket a cache számára. Van még a Fast Picture Viewer ami rendesen kezeli a színprofilokat, az ACDSee, meg az IrfanView, de csak ha feltelepíti mellé az ember a plugin packot is. Egyébként minimális változást mindig lehet látni a különböző programok interpolálási algoritmusaihoz mérten a színkezelésben, vagy pl. még szembetűnőbb a páratlan pixelhosszú oldallal rendelkező képek megjelenítésénél a részletvesztés / életlenedés (amivel együtt a színek és a kontraszt is elcsúsznak), ahogy az egyes programok képesek / képtelenek megjeleníteni (csak 25 / 50 / 75 és 100%-os nézeten aránypontos a (le)méretezés, egyébként a pixel összevonást végző algoritmus veszteséggel dolgozik: pl. 33 vagy 80%-on).
Még egy kis olvasnivaló, meg ez is.

-
HollyBoni
veterán
Nálam néha akkora különbségek vannak, hogy Lightroom-ban szép "világító" fehér a háttér (sima termékfotó, lightbox) exportálás után meg abból a teljesen világos fehérből szürke lesz. Ez már egy picit sok.

A monitorom amúgy egy BenQ V2220H. 45-50e körül vettem jó pár éve, szóval nem egy nagy eresztés.
-
copass
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
ha a kalibrált monitoron jó, akkor máson is jónak kell lennie. maximum az élességet kell jobban rányomni egy olcsóbb monitornál.
nekem egy viewsonic 21" tn paneles monitorom volt 8 évig, kábé szemre állítottam be a fényerőt,kontrasztot egy tesztképhez úgy érzésre. hozzáteszem hogy anno volt 70k ez a monitor.
nemrég dell ips-re cseréltem amit kalibráltak. színekben nagyon pici a különbség, a nagy ugrást a betekintési szög jelentette. nem kell gyalogcsirkét játszani!
-
HollyBoni
veterán
Kár.

Nem kalibrált a monitorom, és valami elég alap cucc.
Az lenne a cél, hogy egy átlag ember átlag monitorján azért nagyjából normálisan nézzen ki a termék (fából készült dolgokról van szó) de konkrétan itt akkora különbségek vannak hogy LR-ben teljesen jól néz ki, néha exportálás után meg totál gusztustalan, sötét, túl kontrasztos, teljesen más a színe...
Kipróbáltam hogy sRGB-ben fotózok, Lightroomban pedig átállítottam a color space-t sRGB-re, exportálásnál szintén sRGB, és így is máshogy néz ki az exportált kép... Ez mégis mitől van?

-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ne Adobe RGB-ben exportáld, mert az internet csak az sRGB-t ismeri (el) szabványként!
Sajnos meg kell szoknod, hogy soha sem lesz egyforma a fent említett okok miatt (ha pedig egy sRGB-re butított monitoron utómunkázod azzal csak magadat vered át, mert nálad ugyan egyformának látszik, de máshol, egy nagy színterű monitoron kijönnek a különbségek).
Amíg nem kalibrált a monitorod addig az sem működik, hogy folyamatos visszaellenőrzés mellett addig tekered, amíg olyan nem lesz az exportált végtermék mint az elvárt: lehet, hogy csak csak a Te monitorodon néz ki jól azokkal a beállításokkal. Szóval első lépésben kalibrálnod kell a monitort, hogy legalább a Te színhelyes legyél - onnantól még mindig lehet, hogy a néző megjelenítője is el van mászva...
-
HollyBoni
veterán
A monitoromról sajnos nem tudok semmit, másik gépen másik monitorral is néztem de nagyon nagy a különbség mikor exportálom a képet.
Most megpróbáltam AdobeRGB-ben exportálni, így jóval jobb, de az exportált képek mintha picit zöldesebbek lennének, meg picit továbbra is sötétebbek.
Lehet valamit csinálni hogy amit Lightroom-ban látok, meg amit exportálok teljesen megegyezzen? Online shopba töltenék fel képeket, ez így nem az igazi...

-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
A Lightroom a develop modulban Melissa RGB-t, a library modulban pedig Adobe RGB-t használ megjelenítéshez, majd utána feltételezem, hogy sRGB-be konvertálva exportálod: így attól függően, hogy milyen színtérre van kalibrálva a monitor változnak a színek a különböző alkalmazásokban és megjelenítési módokban.
-
HollyBoni
veterán
Most vettem észre, mintha az exportált képek mások lennének képnézegetőben, böngészőben mint mikor LR-ben nézem őket utómunkázás után.
Az exportált képek kicsit sötétebbek, kontrasztosabbak, van hogy a fehéregyensúly is kicsit más. RAW-ban fotózok, JPEG-ben exportálok. Exportálásnál és fényképezőn is sRGB van beállítva. (Panasonic GH1)
Mi lehet a gond?
-
Melorin
addikt
Melyik volt az a LR verzió ami gyorsabb volt mint a jelenlegi? Úgy emlékszem a saját tapasztalatomra is és mások hozzászólásaira itt a topikban, hogy egy ideje nem olyan fürge.
-
Vyndree
őstag
LR beállításokban csak ki és be kapcsolni tudom, a GPU kihasználtsági fokát a VGA beállításainál keressem?
Játékoknál eddig nem volt bajom a kártyával, gondolom ott is kijönne ha a haldokolna. Nem tudom, csak tipp.
Most stabilan működik, elég gyors is, lehet jobb lenne egyenlőre így hagyni. -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Vyndree
üzenetére
Örülök, hogy megoldódott.

Zárójelben mondom: ezért nem szoktam ajánlani az ATI/AMD kártyákat az Adobe termékeihez, mert ahány gépen ilyen fagyásos jellegű gond volt az Adobe programjaival, az mind az ATI / AMD kártyákra volt visszavezethető - nVidiára való váltás után semmi gondjuk sem volt.
-
Vyndree
őstag
Ropi, Melorin, Compass:
köszönöm, sikerült kikapcsolni és jó is lett, tényleg a VGA driverével lehet valami. Feltettem a három utolsót és minddel csinálja, úgyhogy kikapcsolva marad. Gondolom ilyenkor lassabb lesz kicsivel, meg a CPU-t jobban terheli, de legalább nem fagy.
Mindenkinek köszönöm még egyszer a segítséget és a türelmeteket!

Egyébként ki se kell kapcsolni, mert elég ez:
1. C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Lightroom 6 Preferences.agprefs where [user name] is your login name.
2. Open the file in a text editor. Don’t use Word, etc, use Text Edit or Notepad.
3. Search for: useAutoBahn
4. Now on the line below this, change true to false and save. -
Vyndree
őstag
Rányomok a pipára és kifagy, a képen is látszik hogy nem válaszol, úgyhogy ki se tudom kapcsolni a GPU gyorsítást.
Lehet megvan a hiba? Frissítsek VGA drivert akkor? -
*Ropi*
félisten
válasz
Vyndree
üzenetére
Az ATI / AMD kártyák driverei mindig is szórakoztak az Adobe termékekkel. Indítsd el a LR-t, menj be a beállításaiba és kapcsold ki a GPU gyorsítást, zárd be az LR-t, majd indítsd el újra és nézd meg, hogy működik-e! Ha igen akkor valóban a VGA driver volt a ludas a dologban.
-
Vyndree
őstag
EAH5750 (ATI) van, lehet az frissített. Szedjem le a gyártó legfrissebbjét és tegyem fel azt, vagy tegyek fel egy korábbit? lehet még nem mondtam: Win10- és 64 bites a LR is.
Balinov:
Nekem nem sikerült shift+alt indítás, viszont a resetet az "Edit, Preferences, Presets" alatt találtam, de arra se semmi.
-
-
Balinov
titán
válasz
Vyndree
üzenetére
Bocs, ma nem vagyok toppon fogalmazasban.
Arra gondoltam,hogy azt probaltad-e,hogy amit a linken is ir Adobe a Shift + Alt lenyomasa mellett inditot az LR-t, es ha jol idozited, egy popup ablakban megkerdezi,hogy reseteled-e a beallitasokat. Kb mint az Outlooknal /Winnel a csokkentett modos inditas.
-
Vyndree
őstag
válasz
Balinov
üzenetére
Nem értem minek az alja felé van, ha a LRben kell keresni akkor ott nem találom. Win 10-em safe módban elállított mindent, most kezd észhez térni. Már kora délután óta ezzel szenvedek, nekem ennyi bosszúságot nem ér meg, köszönöm hogy próbáltál segíteni, sajnos kifogott rajtam.
Majd ha jön valami frissítés hátha megjavul, nekem 2015.7-es a legfrissebb, nem engedi a 8-asra. Nem akarom jobban elállítani a windowsom, így is leszedtem egy csomó progit, hátha azok okozzák, most pakolászom vissza.Új katalógust megcsináltam, az első képet szépen megnyitotta, utána kifagy minden képnél, ahány kép annyi újraindítás.

Ezt a Ropi féle registry tisztítást még kipróbálom,
Ha nem megy, akkor a DXO-t felteszem, azzal nem volt soha ilyen gondom. Gyorsabb is valamivel csak meg kell tanulni kezelni, néhány hónap alatt menni fog azzal is az utómunkázás

-
Balinov
titán
válasz
Vyndree
üzenetére
LR, bocs, telorol vagyok, safe módban, valahol az alja felé van
szerk: vegre rendes billzetrol. Erre gondoltam.
Restore Preferences
Resetting the Lightroom preferences to their factory fresh state can solve many abnormal and intermittent behavior issues.To reset Lightroom’s preferences easily, Quit Lightroom, then start Lightroom while holding the Shift + Option (Mac) or Shift + Alt keys (Win). If timed correctly, you’ll get a dialog asking if you want to Reset Lightroom’s Preferences or Start Normally. Choose Reset Preferences.
Esetleg meg amit Ropi szokott volt ajanlani, uninstall, registry tisztitoval minden adobe (cc) bejegyzest eltavolitani, restart, aztan ujrarakni.
Hobbifotoskent koca modon hasznalom az LR-t 4.x foverziotol, jopar verziot nyustolve de ilyet meg nem tapasztaltam. Frissitve 2015.8-ra is ezt csinalja? Vagy probakepp uj katalogust letrehozva is?
-
Vyndree
őstag
Néhány napja azt csinálja a Lightroom (2015.7 64 bit), mikor egy képet megnyitok Ctrl + Shift + I akkor beolvassa, majd rányomok kettőt a képre, vagy "Develop" és kifagy, "program nem válaszol". Semmit nem telepítettem a gépre azóta. Újra lett telepítve a LR (eltávolítottam és mindent megcsináltam elölről) de ugyanazt csinálja. Ilyenkor nyomok egy ctrl+alt+del +t, bezárom, újraindítom és beenged a developba és egészen addig jól működik, amíg újra meg akarok nyitni egy képet.
Találkozott már valaki ilyen hibával, létezik erre valamiféle megoldás? -
szuszinho
őstag
Web modullal készített oldalakról miért csak a bélyegképet lehet letölteni? Miért nem lehet a normális képeket? Megoldható valahogy?
-
Balinov
titán
amulet kollegaval folytattunk egy kis eszmecseret pm-ben es kis kutakodas utan talaltam ezt a Petapixeles cikket
Roviden nem csak offline, hanem online fajloknal is erdemes hasznalni, PP-s cikk es ezen DPreveiw-es forumbejegyzes szerint is sokat lendit a develop modul teljesitmenyen, ha a butitott SMP-n dolgozik az ember, de exportnal ugye az egyeni szajizes beallitasokat az eredeti raw-ra huzza ra.
Probalta mar valaki? Tapasztalatok?
B
-
*Ropi*
félisten
Az Adobe fórumán meglett a megoldás a katalógus backupolás problémájára:
1 - Nyisd meg a Lightroomot!
2- Nyisd meg a menüjében a "Preferences" almenüt!
3 - A "Preferences" almenüben válaszd a "Presets" fület!
4 - Kattints a “Show Lightroom Presets Folder...” nevű gombra!
5 - A Lightroom ekkor visszaállítja az alapértelmezett preset mappát.
6 - Lépj be az Adobe Creative Cloud-ba, töltsd le a config.lua fájlt majd másold be a "preset" mappa gyökerébe (lásd az 5. pontban)! A config.lua fájl felülírja a rossz beállításokat a jókkal.
7 - indítsd újra a LR-ot és ellenőrizd, hogy minden rendben működik-e! Később (ha minden működik) az eredeti config.lua fájl eltávolítható.
- Open Lightroom.
- Invoke Lightroom > Preferences... menu command.
- When the Preferences dialog appears, select the Presets tab.
- Click on the button labeled “Show Lightroom Presets Folder...”
- Lightroom will reveal the root preset folder in the Finder/Explorer.
- Now goto Adobe Creative Cloud and download the config.lua file and copy it into the root preset folder (under "Lightroom") at step 5. The config.lua file will reconfigure the old backup behaviour.
- Relaunch Lr and follow your normal routines to reproduce the issue to see if it improves.
(Later)Remove or rename the config.lua from the root preset folder once the bug is fixed. -
vrbst
tag
Sziasztok!
Létezik olyan lista amiben fel vannak sorolva, hogy milyen gpu-kat használ ki rendesen a lightroom? Nem nagyon találtam exakt listát.
A másik kérdésem, hogy a komolyabb 2-3 éves laptopokban levő gpu-val érdemes lehet kisérletezni vagy azok nem elegendőek ehhez?
-
general
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
pontosabban exportkor alkalmazza majd, a raw-n sosem módosít. de igen, arra jó, hogy egyrészt "offline" is lehet dolgozni, ha külső vinyón vannak a nyersek, másrészt elvileg gyorsít (pont emaitt, de gyengébb minőségűek a "munkapreview-k". laptophoz találták ki, én még nem próbáltam mondjuk.
valaki esetgleg igen? -
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
GTX 960 az Adobe által ajánlott minimum kártya LR-hoz: kint van az oldalukon is...
A Developban való matatás közben a VGA folyamatosan dolgozik, mert minden egyes csúszkatologatásra újraszámolja az előnézeti képet (ezért befolyásolja ott is a sebességet): alul, a filmcsíkon jól látható.
-
Melorin
addikt
válasz
randras_83
üzenetére
Mégis miből jutottál arra a következtetésre, hogy szerintem nem elég a 16GB RAM?

Bőven elég, sok is. -
Justin
csendes tag
Sziasztok! Némi LR teljesítmény optimalizálásban kérném a segítségeteket, elsősorban a develop mód használathoz, exportálásnál nem vagyok türelmetlen.
Jelenleg i5-4460, 2x8GB DDR3 1600MHz és SSD áll rendelkezésre, de videokártyám nincs.
Az eredeti gondolat az volt, hogy egy videokártya sokat javítana (GTX 1050ti vagy RX 470), de visszaolvasva azt látom, hogy máshogy is lehetne ezt.
Jelenleg alapbeállítások vannak, a kérdés az, hogy mit tegyek? Cache méret 20+Gb-ra növelve? Cache legyen RAMdisken? Vagy a windows temp file legyen ott? Vegyek még 2x8Gb ramot?
Köszi a segítséget! -
Balinov
titán
Google PHotos exportra ki milyen publish plugint ajanl/hasznal?
Idealis lenne,hogy ott figyel publish services kozott. aztan idonkent x db kepet rahuzva, majd publish now utan feldobna egy ablakot,hogy akarok-e kulon albumot Google photoson belul, minoseget, resize-t, stb..
Van valakinek bevallt megoldasa?
Amiert kerdezem,hogy nyomorult Google PHotos nem kepes ugy mukodni zongezovel,hogy create new album, aztan albumnev megadasa utan kitallozom pc-rol a feltoltendo kepeket...Csak ha feltoltok mindent es utana hozok letre galeriat, akkor tudok feltoltott vagy pc-n levo kepek kozott tallozni..
-
Fandango
veterán
Általában a developer options részben van, itt egy link hogy tudod előhozni ezt, ha nincs aktiválva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Nyaralás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Temu
- World of Tanks - MMO
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A52s 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Koszi Magdie, tudtam,hogy te tudni fogod.