- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
válasz
MrChris #6315 üzenetére
Pedig ha nem vagy elégedett a profilok színeivel, akkor pont a Calibration panelben kell mókolnod, arra van kitalálva. Kiserletezz, ne csak a vörös csuszkával, itt mindhárom szín csuszkaja befolyásol minden pixelt, színt.
A másik megoldás az, ha nem a Lightroomot használod raw konverternek, keress esetleg egy másik programot, hátha azok jobban kezelik a Panasonic színeit. Van jónéhány a piacon, akár trial módban kipróbálva. -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #6306 üzenetére
Ezt dobta a Google a "Silkypix color management" keresésre.
-
copass
veterán
válasz
MrChris #5811 üzenetére
ez tényleg arra van hogy ha megdöglikakkorhaddmenjen!7k francokat se érdekli!
kingston van még ennyiért ami szaporább kicsit. de hát ugye kingston...samu meg húzós 18k egy 250GB asszem.
van még egy WDződ 120GB tartaléknak ha vmi elszáll! akkor csere és már megy is fel a win! -
pibácsi
senior tag
válasz
MrChris #5331 üzenetére
Igen, úgy találom, hogy az Olympus talán veszteségmentes azért olyan nagy az eredeti fájl és nem tömöríthet annyira, viszont a DNG már elég kicsi - pl. 28MB helyett 7.5MB. - Ez eléggé be van tömörítve. Ha mindkettőt pl. a Fast Stone Image RAW szerkesztőjében kibontom és elmentem az alapból kiadott, nem manipulált képet (nem a beépülőt, hanem a teljes nyers rawot), a kibontott kép között nem találok különbséget, tehát ezek szerint a mérettől föggetlenűl nagy tömörítést alkalmaz a DNG. Ezt viszont a legtöbb - általam használt - képfeldolgozók felismerik.
Hát erről ennyi a tapasztalatom.Üdv. Pibácsi
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #4914 üzenetére
8700K vs 2600K (ugye nekem ez utóbbi van).
(#4915) doeeg: Semmi gond - jómagam is sokáig AMD-ztem, aztán megjött az eszem.
-
copass
veterán
válasz
MrChris #4464 üzenetére
ha a kalibrált monitoron jó, akkor máson is jónak kell lennie. maximum az élességet kell jobban rányomni egy olcsóbb monitornál.
nekem egy viewsonic 21" tn paneles monitorom volt 8 évig, kábé szemre állítottam be a fényerőt,kontrasztot egy tesztképhez úgy érzésre. hozzáteszem hogy anno volt 70k ez a monitor.
nemrég dell ips-re cseréltem amit kalibráltak. színekben nagyon pici a különbség, a nagy ugrást a betekintési szög jelentette. nem kell gyalogcsirkét játszani! -
aleister
veterán
válasz
MrChris #4226 üzenetére
Igazából a feszítés köré nagyon sok esemény motívum kapcsolódik, amik remek példázatokra adnak lehetőséget. Kezdve az utolsó vacsorával és Júdás árulásával, át a tárgyaláson és a 12 stáción, egészen a keresztre feszítésig.Nem utolsó sorban, ha nincs kereszthalál, nincs feltámadás sem.
Nem véletlen (szerintem), hogy a feszület lett a keresztény egyház jelképe, nem pedig valami stilizált feltámadást ábrázoló izé.De attól tartok ez már itt az offok offja.
-
*Ropi*
félisten
-
madgie
titán
válasz
MrChris #3939 üzenetére
Viszont abban sem találok semmi kivetnivalót, amikor valaki gépben akarja "megszülni" a képet. Van egy kis hülye szentimentalizmus a dologban, de gondolkodásra késztet akkor és ott, mit állíts és hogy. Persze ehhez az kell, hogy a gépen legyenek olyan színmódok és finomhangolások, amik ezt élhetővé teszik.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3939 üzenetére
Ha visszanyúlunk a kezdetekig: két, egymás után a futószalagról lekerült vázból nem esik ki egyforma kép, mert különbözik a szenzor és a feldolgozó elektronika is, így szemmel láthatóan nagyon más is lehet a két kép (mint arra volt is példa már nemegyszer). És ez is feldolgozás, még ha nem is a felhasználó által, tudatosan van végrehajtva.
Egyébként egyetértek: aki tudatosan fotóz és nem csak azt akarja megörökíteni amit lát hanem azt is amit az agya tesz hozzá, az retusál is, nem csak utómunkáz.
-
copass
veterán
válasz
MrChris #3908 üzenetére
3dconnexion spacepilot pro elég jól lehet ploglamozni!
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3906 üzenetére
Sokféle megoldás létezik rá: kifejezetten LR-ra átmoddolt billentyűzetek meg MIDI kontrollerek - csak ki kell választanod a Neked megfelelőt tudásban és árban.
-
madgie
titán
válasz
MrChris #3880 üzenetére
Na, akkor már megérte beszúrnom ide
Más: használ valaki LRTimelapse-et? Tegnap óta idegbajt kapok
Azzal dolgozom szűk egy éve, de semmi olyasmit nem tapasztaltam, amit eddig. Illetve lehet a Lightroom "sara", vagy éppen a fényképezőmé, bár szerintem nem az utóbbi. Vagy LR, vagy az LRTimelapse.
Szóval adott egy 608 képes sorozat, amiből time lapse-et kellene készítenem. Elnyomom a torzításkorrekciót, kellőképpen meghúzgálom a csúszkákat, mert kell a dráma az égre, árnyékfinomítás az előtérre, stb. Aztán ugye alkalmazom ezeket a beállításokat az összes képre. Az LRTimelapse képes ugyan keyframe-ekkel "átmenetesen" is megoldani az effektezést, képről képre, de a probléma miatt maradjunk annál az egyszerű esetnél, hogy minden képre teljesen ugyanazok a beállítások mennek.
És itt dobja le az agyam az ékszíjat, mert random frame-eknél ugranak a tónusok. Egyszer ciános tónusú a kép, a következőnél átugrik lilásba. Teljesen ugyanaz a kép, 4 másodperccel később. Ugyanazok a beállítások, minden ugyanaz. És ami a durva: nem mindig ugyanott csinálja. Ha dühömben leresetelek minden beállítást, kitörlöm az XMP fájlokat is mert mondjuk 271 és 272 frame-nél csinálta, majd keverek másikat, teljesen másképp, hátha ott nem fogja, akkor ő mondjuk a 302 és 303-nál fogja eljátszani ezt.
Teljesen értetlenül állok a dolog előtt, ráadásul nem saját szórakozásomra készült anyagnál játssza el ezt, hanem megrendelésnél.
Nyers RAW-oknál nem látok ilyesmit, de amint elkezdem gyúrni, random helyeken kerül elő. Kutya idegesítő, tegnap délután fél öttől csak ezzel molyolok
Beszúrok két print screent a legutóbbi munkamenetből.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3697 üzenetére
Az NVMe SSD-k létezése óta jelentőségét vesztette, mert azok nagyságrendileg hozzák a RAM-ok sebességét, viszont kikapcsolásnál nem száll el róluk az adat az Örök Bitmezőkre, mint a RAMdrive-nál.
(#3696) astreno: Olyan oprendszer szintű megoldás nincsen, amit szeretnél, csak külső programmal oldható meg és másolgatással. Vagyis az Asrock "X-Fast RAM" nevű programja tudja az automatizált mentést / visszaállítást is, de csak Asrock lapokkal működik.
(#3695) zool1: Van olyan is.
-
madgie
titán
válasz
MrChris #3555 üzenetére
Ez a teszt egy büdös szót sem érdemel, fogtak, összelegóztak egy izompécét majd valami hülye ötlet alapján összehasonlították egy olyan divatos egybegéppel, amit a dizájnja és a borzasztó jó (és mai napig egyedi) kijelzője ad el. De annyi tökük sem volt, hogy akkor a PC mellé is 5K kijelzőt tegyenek, mert az ötszáz dollárral többe fájt volna, mint az Eizo, azt meg olyan komponensből kellett volna lespórolni, aminek az érezhető előnye van LR-ban (a proci).
Cca 4000 dollárból sem retina 5K Macet veszel, ha csak a sebesség a lényeg. A sima, alap Mac Pro is elpicsázza az iMac-et nyers erőben alapkiépítéssel, olcsó WQHD monitorral. Vagy legózol valami régebbi 2x6 magos Mac Pro-t borzasztó olcsón, ha belefér a használt... és jó eséllyel még az is integetni fog a használt 30 ezer forintos processzoraival az iMac-nek, legalábbis LR-ban. De az iMac-ben akkor sem lesz 140 watt TDP-s proci, egyszerűen nem lehetne normálisan lehűteni.
Az egy dolog, hogy láthatólag nincsenek tisztában a kategóriákkal a "tesztben", de - bocs - láthatólag ti sem. Van, aki dizájn alapján vesz gépet, van aki, a normális skálázhatóság miatt használ OS X-et, meg van aki kivagyiságból, más meg csak azt nézi, hogy minél erősebb legyen a vas és nem érdekli, hogy 458 km kábel tekereg az íróasztal mögött és 23 ventilátor csinál huzatot a szobában. Hányan vannak itt a PH!-n is, akik főleg a PC miatt rakattak klímát a lakásba...
Nyilván sarkítok, de mindkét réteg előszeretettel köpköd, anélkül, hogy megértené a másik oldalt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3455 üzenetére
Több gépet raktam össze fotósoknak: nagy átlagban aki a mostani TLC technológiájú SSD-kkel masszívan használja LR-ra, azoknak átlagban 2-3 évet bír (a legzúzósabb az volt, amikor 1 év alatt sikerült kinyírni egy MLC-s Kingstont, bár mondjuk az csak 64 GB-os volt - a nagyobb méretűeknél több tartalék szektort lehet félretenni hibajavításhoz). A régebbi MLC-k jobbak voltak ilyen szempontból, mert 3x annyi írási ciklust viseltek el (ezért vettem inkább a régebbi 830-as Samsungokat az újabbakkal szemben, mert azok még 10k írási ciklust tudtak szemben a mai 3-4k-t tudókkal). Magamnak is mostanában kezdtem el utánpótlás után nézelődni, mert egyrészt már 4 évesek, másrészt kinőttem a méretüket).
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3286 üzenetére
"A Fastone-ban hiába engedélyezem, az továbbra is erős színvilágú, valami máson keresztül küldi ki a képet."
Már írtam a FastStone-ról, hogy egyetlen hibája van, miszerint nem fordítja át a monitor színterébe a képeket, csak az sRGB színteret alkalmazza rájuk (tehát nagy színterű monitoron, ami nincsen sRGB-re butítva nem színhelyes). Ezért írtam a korábbi hozzászólásomban, hogy nagy színterűre kalibrálták a monitorodat.
Megoldás: IrfanView + plugin pack.
-
aleister
veterán
válasz
MrChris #3276 üzenetére
Próbálkoztál a legegyszerűbb megoldással? Nevezetesen, hogy megkérdezed a kalibrlást végzővel, hogy szerinte mi a probléma?
Egyébként icm fájlok esetén elég látványosan kiderül, hogy alkalmazásra kerülnek-e. Kb ugyanaz történik, mint amikor LR-ben először bejön egy fotó előnézeti képe, majd egy másodperccel később a RAW megjelenítés, csak ez az oprendszer felállás után az egész desktopra kifejti a hatását.
Ilyet tapasztalsz?(#3270) *Ropi*
Szerintem itt más lesz a probléma. Igen, a különböző programok által használt különböző színterek okozhatnak ilyen gondot, de akkor szvsz már korábban is jelentkezett volna a hiba. -
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #3267 üzenetére
Mi a pontos hardveres és szoftveres konfigod?
Addig is, bemásolom ide egy részét annak, amit a napokban a Canon topikba írtam (ugyan a hisztogram használatára volt kihegyezve, de a LR-ra vonatkozó részek miatt ide is passzol):
A vázban a hozzárendelt színtér és képstílus kizárólag a váz jpeg motorjának a beállításaira és ezáltal a raw-ba beépülő gyorsnézeti jpeg-re van hatással, magára a raw-ra nem. Mint az előbb említettem, a képek visszanézésnél a váz a raw-ba épített gyorsnézeti jpeg-et nyitja meg és a hisztogramot is abból veszi, azonban ez a hisztogram (sRGB / Adobe RGB) szűkebb, mint a raw valódi hisztogramja: tipikus példa amikor a (ráadásul 8 Bites jpeg-ből származó) gyorsnézeti hisztogramon egy vagy több színcsatorna kiégett, de külső alkalmazásban (pl. Lightroom-ban), a raw saját hisztogramja (12/14 Bites információkból) még bőven vágási határon belül van: nem véletlenül, hiszen a raw-ban színcsatornánként 64x több információ található. A hisztogram legfontosabb feladata az, hogy a csatornák kiégését ill. bebukását + a vágási határokat megmutassa, amikor egy adott szín már nem fér bele a színtérbe. Régebben azt tanították róla, hogy egy "szürke massza", ami akkor jó, ha középen van. Persze bátran tologatjuk jobbra-balra, viszont azt, hogy a tényleges raw-ot mennyivel lehet eltolni kiégés / árnyalatvesztés nélkül, azt a jpeg szűkebb hisztogramjáról csak megbecsülni lehet. A legtöbben sRGB színteret rendelnek hozzá a vázon, mert ugye a weben is az a szabvány, meg a feldolgozási munkafolyamatuk után ők is abban exportálják a képeket. Azonban a hisztogram szempontjából nézve az Adobe RGB jobb választás, mert az sRGB-nél nagyobb színtér lévén jobban fedi a raw lehetőségeit, így a hisztogramja is közelebb áll a raw hisztogramjához. A Lightroom a "develop" moduljában ProPhoto RGB-ben dolgozik, a hisztogramot pedig Melissa RGB-ben mutatja (ami a ProPhoto egy fajtája): így teljesen mindegy, hogy korábban milyen színtér volt kötve a raw fájl gyorsnézetéhez, az csak egy elfelejtendő részlet a végeredmény szempontjából (scenario: a Lightroom "library" modul amikor betölti a rawokat, a gyorsnézetek színe és kontrasztja megváltozik: ez akkor történik, amikor a vázban sRGB színteret kapott képeket a saját maga által, a rawokból Adobe RGB színtérben lekonvertált képekkel írja felül - ezzel ugrik egyet a hisztogram is). Ami fontos, hogy a képstílust "faithful"-ra állítsuk, mert Canonnál ez az egyetlen, ami megegyezik a Lightroomban lévő azonos nevű beállítással (a jóval dinamikusabb "Adobe standard" helyett).
-
aleister
veterán
válasz
MrChris #3267 üzenetére
Igazándiból ez a tipikus esete az adtál a szarnak egy pofont-nak.
Elvileg otthon, a konkrét munkakörnyezetében kell kalibrálnod a monitort, hisz nem mindegy a környezeti fény sem.Egyébként miként történt a kalibrálás? A monitorodon állították be a kívánt módosításokat, vagy kaptál egy icm fájlt?
-
energomatt
őstag
válasz
MrChris #3239 üzenetére
Ha megfelelő uninstalláló programot talász, ami a registry bejegyzéseket is megkeresi és felkínálja azok törlését, még akkor sem biztos, hogy az egyéb helyeken elhelyezett könyvtárak és azok tartalma, ne maradna meg. A host fáljban is maradhat esetleg bejegyzés. Tehát praktikusan elég egy ilyen uninstall, de ha ad abszurdum nyomozók elől akarod eltüntetni, akkor ez kevés lehet.
-
Balinov
titán
válasz
MrChris #3203 üzenetére
Koszi sracok, ugy latom a juniusi 6.1-el jott, de a Haze az csak a CC verzioban erheto el, standalone 6.x-ben nem
ugy latom, prolost ingyenes dehaze preset is tud kozelitot, remelem ki tudom hamar probalni
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #2852 üzenetére
Nem konvertálok semmit dng-be: hagyom az eredeti formájában. A fájlméret meg nem érdekel, mert úgyis mindent tömörítve tárolok, ha viszont eleve agyon van tömörítve (mint a dng) akkor nem lehet tovább tömöríteni. 2 napja adatokat mentettem memóriakártyákról egy fórumtársnak: egy 32 GB-os meg egy 8 GB-os kártyáról lejött 40GB-nyi cr2, azt zipelve 16 GB-ra tömörítettem: mégis csak fele annyit kell másolgatni, meg a nagy fájlok másolási sebessége szekvenciálisan eleve nagyobb.
A Silkypix meg katasztrofálisan rosszul van megírva memóriakezelés szempontjából: a világ összes RAM-ja nem lenne neki elég...
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #2845 üzenetére
Mindegyik gyártó tömörítést is használ a raw fájlokban: a jó oldala a nyereség a fájlméretekben, a rossz az időigényesség a kitömörítésben / megnyitásban. Általános tapasztalat, hogy a Nikon nef-ek nagységrenddel lassabban nyithatók meg azonos rendszeren, mint a Canon cr2-ők (azonos MP szám mellett).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Az AI-ügynökök közel fele hamarosan a kukában végzi
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen routert?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest