Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikaa
aktív tag
Elfelejtettem írni, hogy adatkábelről van szó a két készülék között. Nem wifi, vagy egyéb..
-
Pikaa
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy valaki használ-e telefonra Lightroomot, de lenne egy problémám ezzel kapcsolatban.
Letöltöttem telefonra az Adobe Ligtroomot, mert egyik ismerősöm ajánlotta, de sajnos nem reagál semmit a telefon és a gép összekötése után. Ez egy Samsung A5-ről lenne szó. Csak az az érdekes, hogy a barátnőm telefonja ugyan csak A5-ős, de az övé 2016-os, s azon a gép és telefon csatlakoztatása után egyből működik.
Van ötletetek, hogy mi lehet a gond? Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv,
Pikaa -
general
addikt
Szerintem meg dobják el a francba a LR CC-t, és írják újra az alapoktól. Egy kis túlzassal a fél fotós világ ki van eppen burulva az Adobe-ra, amiért ilyen lassú ez a nyavalyas szoftver. Nyílt levelek és hasonlók jelennek meg. Az 5.7 is gyorsabb volt a 6osnál (CC)
-
copass
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
-
vicces
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
eddig sem volt agyon reklámozva. még jó, hogy igy az utolsó utáni napon jött az intuició, hogy a triált véglegesiteni kellene.. erre beszüntetik. én már egyátalán nem találom.
-
*Ropi*
félisten
Ahogy a Rapülők dalszövege is mondja: "Szép volt, jó volt...Köszönöm, ennyi!"
Az Adobe végleg megszüntette a Creative Suite értékesítését és támogatását, tehát mostantól CC vagy semmi.
-
Balinov
titán
Koszi Sracok, datum + esemeny nev nagyon jo otlet, sok keresgelestol megszabaditott volna, ha legalabb ezt alkalmazom.
irfranview atuftas is megfontolando 5let, ugye az jpeg (orf) preview-et jelenit meg villamgyorsan,igy sokkal hamarabb at lehet futni rajta, mint library modulbol.
Meg egy kerdes: importnal ti milyen preview-et generaltattok?
-
general
addikt
én mindent beimportálok, a mapparendszer most mindegy, név szerint szoktam, bár lehet át kéne állni a dátumosra, hogy az legyen előbb.
szóval mindent behúzok a tárhelyről, kártyáról, mikor hogy, majd minden kép, amivel kezdhetek valamit, amik jók lettek, az kap 1 csillagot. utána megy a második kör, 2 csillag, ha kell, megyek tovább, de max 3 v. 4 csillag, 5 csillagos képem kizárólag a nagyon jól sikerültek, bármiről legyen szó, így könnyen megtalálom ezeket a képeket, bármikor készültek. :-) ha ügyfélnek fotóztam pl portrét, akkor 2-3 csillagig megy a válogatás, a 4 csillagos mindig, amit ő véglegesen kiválasztott ezekből, és arra megy a retus.
a Pick-et másra használom, amikor átmenetileg keresek valamit, vagy ügyfélnek végleges, ilyesmi, de mikor hogy. persze a nagyon szar képeket az első körben törlöm, vagy X (eject) és a válogatás végén törlöm, lemezről is, így nem marad ott, LR-ből könnyű véglegesen is törölni bármit, ezért importálok be mindent.
a színeket eseményekre használom pl esküvőn belül, vagy más csoportosításoknál. illetve gyakran kollekciókat is csinálok, főleg, ha több mappából áll az anyag, esetleg több napon készültek a képek, akkor a véglegesek egy kollekcióba kerülnek, ott át is rendezhetem a sorrendet és mehet az export.
nekem így alakult ki szép lassan, de így van benne logika, és áttekinthető, persze ez mindenkinél más, nincs jobb vagy rosszabb módszer, kinek hogyan alakul ki.

-
copass
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
pölö 20170115 kocsma xykoncert
bele a raw, irfanviewel kigyalulom hogy mi marad developra.
export a 20170115 kocsma xykoncert/LR mappába eredeti felbontásban, ha minden jó akkor törölöm a rawokat, bemozgatom a gyökérbe a kész jpeg-et aztán annyi!
majd ha fizetnek érte akkor tárolom a raw-ot!
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Én import után mindegyik képnek adok egy 5csillagos értékelést, utána ami nem jó az kap nullát egyest kettes hármast satöbbi. Ezek után gyönyörűen lehet szortírozgatni.
Én szépen mappákba rendszerezem pl: w:\2016-0815 - PH Találkozó ezen belül van a külön katalógusa és ide gyűjtöm az adott mappának az exportjait.
Próbálkoztam, hogy az összes kép egy katalógusba legyen, de egy idő után katyvasz lett az egész.
-
Balinov
titán
Sracok, kis kozvelemeny kutatas. Kinek mi valt be importalaskor?
Karytaolvasoval, dd-mm-yy strukturaba rakatni?
Olvasoval import mappaba tolni akar tobb nap/esemeny nyerskepeit es kollekciokat letrehozni?
Egyeb?En eddig az elsot hasznaltam, de ha van jobb/bevaltabb modszser, szivesen kiprobalnam.
Masik meg,hogy ki hogy szortirozza kepeket import utan? Addig OK, hogy alt. meg import elott atfutom a vazon es ami bemozdult, mar ott megy a kukaba, de meg ennyi ev LR utan sem sikerult egy jol bevallt szelekcios modot talalnom.
Van,hogy Xreject/Pkeep-el vegigmegyek, de sokszor ez sem tuti, inkabb ugy kene,hogy 1-es a kukasokra, 3-as a keeper/csaladi albumba, 5-s flickerre, fb-re, ph fotos topikba. Napi parszaz kep szokott osszejonni, van hogy kevesebb, de ritkan
Szoval ki milyen bevallt modszert hasznal?
Korabban eveket atfoglalo katalogust mar szetszedtem evekre, 2016 elottieket gdrive-ba + NAS-ra is backupoltam, szoval most van egy 2016-os katalogus amiben meg nincsenek idei kepek (3 kepelos alkalmam volt iden, de azok meg a kartyan vannak)
udv
B -
MrChris
nagyúr
Lehet választani mást és természetesen akkor azt húzza rá. Amit e profil előtt importáltam rawot annál nem jelenik meg és alapban az Adobe Standarddal jelennek meg, de amit azóta importálok annál már szerepel a camera profil listában, ráadásul az ABC sorrendet letojva ez az első. Érdekes mód ha nyomok egy resetet akkor az adott rawnál beugrik az adobe standardra. Valami összekeveredett, ami vicces, hogy ez a rossz profil sehol sincs a gépemen, kvázi beépült

-
MrChris
nagyúr
Készítettem pár napja camera profilokat és az egyiket szeretném kitörölni. De hiába töröltem a C:\Users\MrChris\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles-ból továbbra is ott marad méghozzá az első helyen és pont ez a profil nem sikerült. Míg a többit meg ki tudtam törölni.
-
general
addikt
-
*Ropi*
félisten
válasz
general
üzenetére
Ez a legfrissebb cikk amit a témában találtam. Itt azt mondják, hogy ATI / AMD az OpenCL miatt, viszont a magánvéleményem még mindig az, hogy nagyon instabilak driver szempontból.
Az új kártyák mind tudják csak meg kell erőszakolni hozzá a driverjüket, amivel esetleg elbukod a HDMI hangot.
-
*Ropi*
félisten
válasz
JohnyBlue
üzenetére
1060 6 vagy 8 GB: azzal már videóvágáshoz sem fagynak be az effektek, mint a Twixtor.
Természetesen minél nagyobb a memória sávszél, annál jobb.
nVidia demó - hivatalosan a K2200 a legkisebb kártya, amivel működik a 10 Bites színkezelés. Egyébként meg egy GTX 970 vagy egy R9 380x is elég, ha nem akar videót is effektezni az ember.
-
JohnyBlue
addikt
Videókarit keresek kifejezetten LR masinába, 2560x1440 felbontáson használnám. Milyen szempontok alapján döntsek? Minél több CUDA? Memória sávszélesség? Kártyára felpakolt memória mennyisége? GPU sebesség?
Ez a 1050Ti széria nagyon szimpi nekem, jó választás szerintetek? A használt kariktól félek.... nem szeretnék bányász vga-ba belefutni

-
JohnyBlue
addikt
-
*Ropi*
félisten
válasz
general
üzenetére
Suggested system requirements and graphics cards:
1 GB of VRAM (Video RAM, or RAM on the video adapter). 2 GB of dedicated VRAM is suggested for large, high-resolution (such as 4K and 5K) monitors.
OpenGL 3.3. If you're not sure if your card fully supports OpenGL 3.3, contact the card manufacturer.Note: Use only one graphics card. Performance isn't enhanced with multiple cards.
Graphics cards produced in the last two years that meet the minimum system requirements above should work.
For AMD cards, consider using the Radeon R9 series of cards, such as the R9 270 through 290.
For NVIDIA cards, consider using a card from the GeForce GTX 760+ line (760, 770, 780, ...) or from the GeForce GTX 900 series
For Intel cards, Intel HD Graphics 4400+, 5000+, 510+, P530, P630, Iris Pro Graphics 5200, 6100+, P6300, P580 or later are requiredUnsupported graphics cards
Windows:
NVIDIA cards with version 369.x through version 374.x drivers
Mac OS:
AMD Radeon HD 6000M series
Intel HD 3000/4000
NVIDIA GeForce 9400/9400M
NVIDIA GeForce 320M
NVIDIA GeForce GT 330M
NVIDIA GeForce GT 120/GT 130
NVIDIA GeForce 210
NVIDIA GeForce GTX 260
NVIDIA GeForce 8600M GT
NVIDIA GeForce 8800 GT/GS
NVIDIA GeForce 9600M GT
NVIDIA GeForce 9800 GT
NVIDIA Quadro FX 4800
NVIDIA GeForce NVS 3100M(#4351) copass: A Lightroom cache minél nagyobb, annál jobb: 100 GB-tal nem sokszor problémázik.
-
general
addikt
mondom, hogy leteszteltem minden létező módon, hogy lenne spekuláció? nálam így működik, és több helyen írnak is róla. (ezért kapcsoltam ki
)*Ropi* - nem veszem annak, simán lehet, hogy ha erősebb vga-t vennék, az besegítene. (az mondjuk akkor is fura, hogy az enyém most konkrétan visszafogja...) ki fogom próbálni. nem tudtam, hogy van az Adobe-nak ilyen ajánlása!
-
general
addikt
én egyébként sem értem a LR-ot, de komolyan, néha sírni tudnék.

például van egy olyan anomália, amit nem értek.
elkezdek egy nagyobb anyagot (pl esküvő, vagy rendezvény, több száz, ezren felüli képszámok egy mappában), majd mondjuk 100 fotóra rátolok egy presetet, megyek végig, korrekciózok. semmi különös, szépen haladok ugrok egyik képről a másikra, gyors a gép, semmi gond. jön mondjuk a következő 100 fotó, és ahogy haladok előre, egyre több kész képen vagyok túl, úgy lassul be a LR a képek váltásánál, amikor ugrok tovább. egy idő után már a csúszkák is erős laggal működnek csak az első 5-6 mp-ben, ez fontos, mert utána azonnal reagálnak. de a WB eszköznek is kell ennyi idő, hogy magához térjen. ismétlem, az anyag elején nem, a közepén már ez a szitu, a végén csak várokozok szinte. az anyag elején nincs ez, akkor sem, ha rátolok 300 képre egy presetet.
ez akkor is így van, ha RAMDrive-on van a katalógus, akkor is ha "csak" gyors ssd-n!
próbáltam már mindent, raw-t is ssd-re tenni, félóránként optimalizálni a katalógust, új katalógust nyitni egy esküvőnek, preview-kat lebutítani, 1:1-eseket generáltatni az elején, szinte mindent. fura és idegesítő.Win alatt előjön, kollégánál Win alatt szintén, másik gépén Mac alatt nem. lehet, hogy win-es probléma, lehet, hogy a konfigommal van vmi gond, nem tudom.
nálatok mi a helyzet?
-
general
addikt
persze hogy figyeli, ha autora van állítva ez:

és rohadtul nem mindegy, milyen minőségű és felbontású preview-kat kell generálnia.
elképzelhető, hogy pl közepes procinál jobban besegít, és akkor számít, nálam konkrétan ki van kapcsolva, és így gyorsabb a LR. sokat teszteltem, próbáltam, hidd el, az én konfigommal jobban működik így! és igen, én is meglepődtem rendesen.

nekem nvidia gtx 660Ti-m van, ami még ma sem annyira gyenge.
-
copass
veterán
azoknak lassabb akik régi vga-val nyomják és nem ajánlott a cucc.
9800gt-n nekem is lassú volt és fagyott mint a szar, 750Ti-n meg gyors az LR6.
mert az adobe szépen leírta hogy mi a javasolt minima vga
de túl van ez spilázva. látszik kikapcsolt gpu-nál hogy i5-e laggol a zoom,pan,denoise,stb. komoly számítások vannak itt, nem elég akármilyen gpu. -
Melorin
addikt
-
*Ropi*
félisten
-
copass
veterán
válasz
general
üzenetére
persze figyeli hogy milyen felbontáson dolgozol...ezt a baromságot istenem!

kik találják ki ezeket?!
cpu vs gpu speed -
general
addikt
válasz
JohnyBlue
üzenetére
igen, komolyan, de ne tőlem kérdezd, miért van így.

a GPU a develop modulban segít be, illetve a preview-k megjelenítésénél. de valamiért, csak a full hd (vegyük ide a 16:10-es full hd-t is=1920x1200) felett használ, egyébként konkrétan lassítja kicsit a munkát, próbáld ki nyugodtan! a saját full hd-s felbontásomon is érzem, de kolléga 4k-s megjelenítőjén durván érezhető.fórumokon is olvastam, aztán kipróbáltam.
-
szuszinho
őstag
Egy i5-6500 mellé beraknék egy rx460-as kártyát, mennyit javulna az LR (és PS) teljesítménye? Megérné az árát?
-
*Ropi*
félisten
válasz
spanyoll
üzenetére
Ha nincs bepipálva a "store presets with catalog", akkor az összeshez alkalmazhatóak a beállítások. Vagy mire gondolsz?
-
spanyoll
addikt
Van olyan, hogy egy catalog beállításait (vízjelek, stb) átmásolom egy másik catalogba?
Teszem azt van egy 2016 catalogom és annak a beállításait akarom átmásolni a 2017 catalogra. -
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov
üzenetére
Ezért is szeretem az Asrock programját, mert file alapon másol, nem pedig image-t csinál az egész meghajtóról (sokkal gyorsabban íródik ki és kevesebb felesleges írásterhelést jelent, ha SSD-re írja az ember) - konkrétan ha jól tudom az egyetlen ilyen program, ami ezt tudja.
-
Melorin
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Ilyet alapból tud ez a ramdisk: a ramdrive készítésekor a méret mellett jobbra van egy tallózó, ott megadsz neki egy nevet. img kiterjesztéssel. Utána bepipálod a "save contents to image" kockát.
Ez elmenti a Ramdisk tartalmát a megadott útvonalra és elvileg kilépéskor elmenti majd winstart után visszatölti. Automatizálni is lehet percben megadva.
Próbálgasd ezeket az opciókat
Esetleg a LR cache-t is érdemes lehet ramdiskbe tenni, nem csak a catalogot.
-
Balinov
titán
válasz
Balinov
üzenetére
innet sikerult clean telepitot letolteni a freeware valtozathoz
2x4GB 1333-as notirambol 1gb-ot adva neki i5 2520M alatt ilyet megy cmdiskmarkkal

Lehet senkit nem erdekel, de kesobb betevedoknek,kerdezoknek referenciakent lehet,nem jon majd rosszul.
Mar csak az a kerdes,hogy a katalogust toljam at ra vagy lrcat + forras rawokat?
Ha bevalik, jo lenne valami freeware megoldas, script, ami windows felallalskor automatizalva atmasolja RD-re a katalogust, majd LR exit vagy windows leallitas elott automatikusan visszamasolja ssd-re. Ha valaki tud ilyet, kerem ne tartsa magaban.

udv
B -
Balinov
titán
válasz
Melorin
üzenetére
Melorin, ha nem gond, megosztanad a freeware verziohoz a letoltolinket? Fejleszto oldalan csak a trial-t talalom
feltettem, hatha installnal lehet valasztani otthoni hasznalatra ingyenes install-t, de igy is csak 30 day trial ami meg home usernek is 29kuvecs?
szerk#2:latom, 3.4.8-as volt az uccso freeware. mindjart teszek is vele egy probat
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov
üzenetére
Én az alaplaphoz kapottat, de az csak Asrock deszkákkal működik.
Van az AMD-nek is sajátja, ami csak Radeon memóriákkal működik, meg pár kisebb gyártónak mint a DATARAM, a Gilisoft, a SuperSpeed vagy a SoftPerfect, de azok nem tudnak annyit, mint az Asrock X-Fast RAM.
Ahhoz, hogy RAMdrive-ot tudj csinálni legalább 16GB memória kell, hogy 8 megmaradhasson az oprendszernek (jobb a békesség).
-
Balinov
titán
Ti milyen sw-t hasznaltok ramdrive letrehozasara? egy i5m, 8gb alatt mekkorat erdmes hasznalni? gondoltam kiprobalom a 7vegen..
-
Vesa
veterán
Stock photo oldalra hogyan érdemes menteni? 8 vagy 16Bit? Van erről tapasztalat?
Új hozzászólás Aktív témák
- Renault, Dacia topik
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Temu
- Óra topik
- Autós topik
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- 007 First Light - Bemutatkozott a PC-s gépigény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i7-1255U vPro 4.7Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Sony PS3/PS4/PS5 és kézikonzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Amióta kivettem a gépből a GTX 970-et és IGP-vel tolom, határozottan lassabbak a dolgok LR-ban. Ha kikapcsolom az IGP-re is a gyorsítást, még lassabb pedig csak 1920x1080 felbontáson vagyok.