Hirdetés
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- 6500 mAh-s aksival debütált a Poco M8 Pro 5G, ez az ára itthon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iOS alkalmazások
- CES 2026: Aláírjuk a Motorola Signature mutatós külsejét
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
Adobe Standard-nál is csinálja, direkt kipróbáltam ezerféleképp. Akkor nem csinálná, ha elküldeném a fenébe a WB-t, vagy pozitív, vagy negatív irányba. Tehát minimum 1000 K-val odébb kellene rakni a WB-t ,akkor nem ugrálna. Így olyan, mintha a határon táncolna a dolog és hol ide, hogy oda állítja (ciáni-hűvösebb, vagy lilás-melegebbe)
-
madgie
titán
BTW ez a probléma nem oldódott meg rendesen, arra tippelek, hogy annyira ki volt hegyezve a kép maga, hogy a böszme utómunka annyira megcibálta a tónusokat, hogy a határon mozgott a dolog és mikor hogy reagált. Ezt csak azért gondolom, mert végignézegettem a képeket, és van, ahol 100-200 Kelvint kell korrigálni, hogy nagyjából (de nem 100%-ban!) meglegyenek az előző frame tónusai, de általában 1-2 Kelvinnél (!!!) ugrik egy láthatót a kép.
Természetesen azóta sem tudtam reprodukálni más helyzetben

-
MrChris
nagyúr
Köszi valszeg akkor exiftool lesz. Silkyben egyszerűen lehet megtenni, odaklikkelve szerkeszthető, még adatbázist is csinál. Develop-ban meg lehet valahogy jeleníteni az exifet egy panelon? Bal oldalt lenne hely rá.
-
MrChris
nagyúr
Hogyan lehet metaadatokat szerkeszteni és legfőképp hozzáadni egy DNG fájlhoz? Szükségem lenne elsősorban a fókusztávolság és rekeszérték utólagos megadásra meg esetleg az objektív típusának beírására. Manuális obi használata miatt ezek értelemszerűen nem szerepelnek a fájlban.
-
aleister
veterán
Köszi skacok! Megsasolom őket!

-
copass
veterán
válasz
aleister
üzenetére
jared polin-nak van pár hasznos lr tutorja.
serge ramelli-t nagy ívben kerüld...borzalom amit csinál az ürge!
möszjő csinálok csoda, felhúzom a shadow-t 100- ra és már kész is a bonapöti kép!
-
aleister
veterán
Urak,
Gondoltam kicsit tovabbkepzem magam, es tokelyre fejlesztem a Tone curve, Color és Split tone panelek hasznalatat is. Eddig ezeket meltanytalanul hanyagoltam, vagy epp mindenfele komolyabb tudatossag nelkul erzesre belenyultam, ha epp ugy adodott.
Tudtok esetleg valami jofele YT videot, ami ezzel a szekcioval foglalkozik? Nyilvan en is ra tudok keresni, igy elsosorban olyanra lennek kivancsi, amit tenyleg jonak, hasznosnak talaltatok.
-
madgie
titán
válasz
MrChris
üzenetére
Na, akkor már megérte beszúrnom ide

Más: használ valaki LRTimelapse-et? Tegnap óta idegbajt kapok
Azzal dolgozom szűk egy éve, de semmi olyasmit nem tapasztaltam, amit eddig. Illetve lehet a Lightroom "sara", vagy éppen a fényképezőmé, bár szerintem nem az utóbbi. Vagy LR, vagy az LRTimelapse.Szóval adott egy 608 képes sorozat, amiből time lapse-et kellene készítenem. Elnyomom a torzításkorrekciót, kellőképpen meghúzgálom a csúszkákat, mert kell a dráma az égre, árnyékfinomítás az előtérre, stb. Aztán ugye alkalmazom ezeket a beállításokat az összes képre. Az LRTimelapse képes ugyan keyframe-ekkel "átmenetesen" is megoldani az effektezést, képről képre, de a probléma miatt maradjunk annál az egyszerű esetnél, hogy minden képre teljesen ugyanazok a beállítások mennek.
És itt dobja le az agyam az ékszíjat, mert random frame-eknél ugranak a tónusok. Egyszer ciános tónusú a kép, a következőnél átugrik lilásba. Teljesen ugyanaz a kép, 4 másodperccel később. Ugyanazok a beállítások, minden ugyanaz. És ami a durva: nem mindig ugyanott csinálja. Ha dühömben leresetelek minden beállítást, kitörlöm az XMP fájlokat is mert mondjuk 271 és 272 frame-nél csinálta, majd keverek másikat, teljesen másképp, hátha ott nem fogja, akkor ő mondjuk a 302 és 303-nál fogja eljátszani ezt.
Teljesen értetlenül állok a dolog előtt, ráadásul nem saját szórakozásomra készült anyagnál játssza el ezt, hanem megrendelésnél.
Nyers RAW-oknál nem látok ilyesmit, de amint elkezdem gyúrni, random helyeken kerül elő. Kutya idegesítő, tegnap délután fél öttől csak ezzel molyolok

Beszúrok két print screent a legutóbbi munkamenetből.
-
Golota
senior tag
Sziasztok. Lassú Víz javaslatára bemásolom ide is

Sziasztok. Gondoltam megosztom, hátha lesz még valaki, aki ezzel szív majd. A lényeg röviden: a PS és a LR nem kezeli az EM5 ORF fájlok teljes állományát. Amennyire a jpeg be van állítva a gépen, olyan képaránnyal mutatja a nyers fájlt is és nem lehet croppal visszahozni az elveszett részeket. A probléma elvileg az exif állománnyal van, de nem sikerült olyan alkalmazást találnom, amivel meg lehetne bütykölni, hogy működjön.
A megoldás a következő: le kell szedni a deaspect plugint a LR-hoz és hozzáadni a pluginekhez. Az exiftoolt szinténm elérhetővé kell tenni a windows PATH-ben, különben nem megy. A RAW fájlt (ORF) megnyitva a "copy as dng"-vel beemelni, majd library menüből a plugint ráengedni a kiválasztott kép(ekre). Ezt követően a display all-t kell nyomni, mert létrehoz egy újabb példányt a dng fájlból, deaspect név hozzáadásával. Ezt már lehet a develop menüben szabadon croppolni, vagy a LR folderjében a deaspect fájlt PS-ben közvetlenül megynitva a 4:3 képet szerkeszteni.
Maga a folyamat így már nem vészes, de mire rájöttem, hogy a dng mellett még egy dng fájlt létrehoz, a falat kapartam...
-
|AP|
veterán
van arra lehetőség, hogy egy Panasonic GX7-hez készült színprofilról elhitessem a Lightroommal, hogy az GX80-hoz készült?
-
Dexter68
addikt
Attól félek, hogy esetleg a google változtatott a formátumon. Többször letöltöttem, másik böngészőből is. Maga a kml fájl működik, hiszen a google earth hibátlanul beolvasta, viszont se a lightroom, se a Geosetter nem tud mit kezdeni vele, vagy a belőle konvertált gpx-szel... Próbálok még küzdeni valamit...
-
Dexter68
addikt
Sziasztok,
Azzal nyűglődöm, hogy nem tudom a gps adatokat hozzárendelni a képekhez. A tavalyi és azelőtti nyaralás alkalmával simán működött, hogy a https://www.google.com/maps/timeline -ról lehúztam a kml fájlokat, majd konvertáltam a kml2gpx.com-on gpx-re és szépen lightroomban hozzáadtam.Na, most valamiért nem működnek. "No photos match", de bal felül úgy csinál, mintha agyalna még rajta.
Feltettem a Jeffrey’s “Geoencoding Support” Plugin for Lightroom próbaverzióját, az sem tud mit kezdeni a gpx-ekkel, ő azt állítja, hogy nincsenek timestampek...
-
MrChris
nagyúr

Azt tapasztalom, hogy a profilok sokkal precízebben húzigálják a színeket, mint amit a hsl-el bűvészkednek a presetek. Pl húzod az arcbőr színét ami mondjuk a narancs csúszka de a képen a fenyőbútor is vele együtt változik, egy kalap alá veszi, mert árnyalatban közel van hozzá. Viszont egy másik profilt ha ráteszek az megváltoztatja az egyiket, míg nem húzza el a másikat. -
MrChris
nagyúr
Felhasználók nem osztanak meg általuk készített kamera színprofilokat? Nem nagyon találtam, pedig biztosan jó páran használnak color checkert.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Szalon87
üzenetére
Sajnos az LR még mindig nem támogatja a LAN / WAN hálózati meghajtókat.
NAS-ról sokkal nehezebb (többször lehetetlen) az adatmentés ha elszáll egy HDD benne. Inkább egy HP microserver - jobban skálázható és rugalmasabb a hardvere: oprendszert azt teszel rá amit akarsz, mindenről elérhetőek lesznek a tartalmak.
Ja, és inkább legyen benne ventilátor, hacsak nem akarod megsütni a HDD-ket!

-
Szalon87
csendes újonc
Sziasztok! NAS beszerzés előtt állok, aminek az egyik főbb oka a fényképeim tárolása lenne, amivel kapcsolatban szívesen fogadnám véleményeteket!
Olvasgattam vissza a fórumon és említettétek régebben, hogy nem igazán támogatja a LR, hogy a catalog a NAS-on legyen... Ebben esetleg van-e már változás, hogy a mostani verziók képesek erre?Az igényem az lenne, hogy otthon a NAS-on tárolom a képeket, amikhez az otthoni eszközeimmel hozzá tudjak férni (laptop-TV-telefon-tablet) és tudjak képeket szerkeszteni. Viszont nagyon jó lenne megoldani, hogy a munkahelyi gépemen is ugyanúgy hozzá tudjak férni és dolgozni a képeimen...

Létezik erre valamilyen megoldás? (ha esetleg túl egyszerű lenne, akkor otthon Apple, irodai környezetben pedig Windows van...)
Vagy inkább vegyem ki a kezem a biliből?
Továbbá érdekelne gyakorlati tapasztalatotok NASokkal kapcsolatban, ki-mit javasolna, kinek mi vált be fotóinak tárolására-kezelésére.
Igazából Synology DS216+II és Synology DS216play között gondolkoznék, de nagyjából ugyanilyen árért Qnap hardverben erősebb... HS-251+ tetszik, hogy nincs benne ventilátor, ami, mivel nappaliban lenne elhelyezve, fontos. Valamint a QNAP TS-251+ lenne a másik alternatíva...
Szempont, hogy könnyű legyen a kezelhetőség és ne kelljen informatikus végzettség, ha valamit be szeretnék állítani rajta

Nem profi munkára kell, de mindenképpen szeretnék jól és könnyen használható rendszert kialakítani hosszabb távra!Ti milyen NAS-t vásárolnátok a fenti igényekre? Szívesen meghallgatok egyéb ajánlásokat is!

-
ssgt1981
senior tag
Valamit sikerült elnyomnom, hogy tudom visszaállítani, hogy rács nézetben az indexépek felett megjelenjen a sorszám?
-
Melorin
addikt
válasz
aleister
üzenetére
A másik, hogy minek akarod ott élesben látni?
Nem értem a kérdést. Egy fotót miért ne akarna az ember élesen látni akárhol is van az? Pont egy képmegosztó oldalon ne legyen éles?
Másik megoldás : tegyem fel olyan felbontásban a képet, hogy az kisebb legyen egy picivel mint a legkisebb mai felbontás (pl a magassága 720) és akkor nem is kell fullscreenben nézni ahhoz, hogy pixelpontos legyen?
-
aleister
veterán
válasz
Melorin
üzenetére
Szia!
Szerintem ezt a kérdést nem annyira gondoltad át.

Teljes képernyős nézetnél értelemszerűen a rendelkezésre álló képernyőmagasságig konvertál a Flickr. Na mármost nyilván nem készülhetsz fel a 7 milliárdos Föld minden egyes userének a felbontására. Igazából a felbontás csak egy dolog, de más a rendelkezésre álló hely a különböző böngészők esetén. Mi több, ha plusz eszköztár van valakinek a böngészőjében, akkor ez megint csak csökkenti a hasznos területet. Ergo teljesen mindegy, hogy mekkorában töltöd fel.A másik, hogy minek akarod ott élesben látni?
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
A Flickr pluginban milyen értékeket kellene megadni ahhoz, hogy majd a képek szép élesek legyenek a weblapról nézve?
Most úgy van nálam, hogy 95% jpg, 1920x1080 méretezés (nyilván a kép tájolásához és az arányaihoz választja ki a vízszintes/függőleges felbontást. Az élesítés: screen-> normál.
Mégis flick-en akkor éles a kép ha az előnézeti képet nézem. Ha kiteszem teljes képernyőbe belágyul a kép. -
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Az már mindjárt jobban hangzik.

-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Megértelek, ebbe a laposba már tényleg nem érdemes bármit is feccölni (azt hittem olyan gép amit érdemes megmenteni).
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Lehet, hogy az óriási kontrasztátfogása miatt trenírozni kell majd a szemedet, hogy olyan kontrasztarányokat állíts be a képeken ami nem csak nálad néz ki jól de másnak sem lóg ki a saját monitorja tudásából.
-
aleister
veterán
Ha minden a legfrissebb, akkor nem lehet elvileg driver hiba. A hardverednek márpedig elégnek kell ehhez lennie, így alapban nem tanácsolnám, de jobb híján próbáld ki, hogy indítasz LR előtt egy erőforrásfigyelőt, aztán megnézed, hogy feldolgozás közben elfogy e valami.
-
randras_83
addikt
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Nézzük a jó oldalát: a laposnál jobb lesz.

A Win10 kékhalál lehet melegedés következménye (takarítsd ki és hővezető pasztázd újra), vagy pedig a Win 10 saját driverei okozzák (amiket mindenáron ráerőltet a felhasználóra).
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Menni fog vele, de eléggé behúzott kézifékkel (akkor is, ha SSD-n van a rendszer).
Milyen laposról váltasz és mi a baja?
-
randras_83
addikt
Sziasztok!
Nem tudom mennyire tartozik ide, de a laptopom kezd meghalni, egy ilyen konfig mennyire elegendő LR-hoz és PS-hez?
AMD X4 A10-7700(K) FM2+ 3,5GHz BOX Black Edition
Gainward GeForce 740GT 2GB DDR5 Golden Sample
Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Blue Series - ebből 8 GB összesen.Köszi az infót!

-
aleister
veterán
Abszolút nem normális. Nekem kb ugyanez a konfig (lásd adatlapom) döccenés nélkül kezeli a 36MP-s NEF-eket. Feldolgozásnál eddig egyedül egy 10+ képes panoráma fogta eddig meg..
Szerintem próbáld meg kivenni a gpu támogatást. Bár a 6.x kezdeti stádiumában volt csak gond az AMD vga-kal, de nem írtál LR és catalyst verziószámot. -
Hooper
őstag
Sziasztok!
Mennyire "normális" jelenség hogy 24Mp dng fileok szerkesztésénél a Lightroom döcög? képek közti váltás és a preview 100% betöltése még oké hogy nem 1mp, de gradiens filter mozgatása, behúzása, ecsetelés nem igazán smooth, ahogy az 1:1 kép zoomolása sem.
Az LR eredeti, win frissen telepítve.. i7 4,2 Ghz 16gb ram... - de minden az adatlapomon...mi lehet a szűk keresztmetszet szerintetek? a képek 1TB blacken vannak szerkesztve.. -
copass
veterán
válasz
general
üzenetére
pedig igen. élég sok videóst ismerek, akik napi szinten használják.
de most már nagyrészt a sony-t nyomják.érthető okokból.
de én még nem hallottam tőlük ilyen sztorit hogy kukázta volna az anyagot. szar kártya,olvasó igen. de azt megcsinálja ML nélkül is.
a videósok azért szeretik mert a canon két legnagyobb hibáját ki lehet kapcsolni, egyik a mikrofon érzékenységét korrigálja automatikusan. agc asszem. a másik amit szeretnek az automatikus felvétel újraindítás. tehát ott lehet hagyni a vázat magára. ha leáll, akkor újraindul.
de felvétel közben tudsz iso,rekeszt állítani, lcd-n belenagyítani a képbe. RAW videó még ami sokat dob.
én csak sima fotózásra használom, nagyon sok hasznos eszköz van. az 1:1 nagyítás, a histogramos dolog, SET-el tudsz váltani két iso/rekesz/záridő beállítás között,le is tárolja M,Av,Tv-ben. -
general
addikt
ML nálam nem játszik... bocs a szlengért.
és nem, nem csücsül ott minden videós kártyáján, ez marhaság. jónéhány videós ismerősöm van. hallottam már "szép" sztorikat, hogy vágott haza teljes kártyányi anyagot az ML, szóval nem kockáztatok, igazából fotóra az előnyét sem nagyon tudom (leírhatod tömören, ha gondolod, érdekel), de a videósok sem mind hasnálják. -
general
addikt
nincs elállítva a vázon az lcd kijelző fényessége? én már futottam bele ilyenbe sajnos. magas fényerőre volt állítva, manuálon (valszeg erős fényben kellett visszanéznem valamit és úgy maradt), ezért ha csak ránéztem az lcd-re, jónak tűnt a fotó. persze hogy nem néztem akkor meg a hisztogramot, azóta csak azt figyelem. durván alulexpóztam egy teljes sorozatot, alig tudtam megmenteni.
-
Balinov
titán
válasz
Melorin
üzenetére
hmm..ebben valszeg igazad van...mind raw, mind a jpeg EV erteke meg kell hogy egyezzen, kontraszt, wb,stb. elterhet a vazon valasztott jpeg szinmodtol elteroen...
nem emlekszem hogy az OP irta volna milyen vaz, de megneznem hibaelharitas cimszoval, hogyha teszek fel egy win-es raw codecet (Nikonhoz tudom van nef coded win ala, Canon, Pana/Oly-t nem ismerem ilyen teren) es hogy ugy, ugyanaz a kepnezegeto mit mutat. Talan akkor picivel okosabbak leszunk
-
szab13
aktív tag
-
Melorin
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Köszi, így már előjött
Talált is valami hibát és kijavította. Meglátjuk, hogy lesz-e továbbra is hibaüzenetem.
Egyébként lehet, hogy attól történt valami gixer, hogy windows újratelepítés előtt kimásoltam a catalogot majd utána vissza, és ezt kb. már 3x? Igaz, mint írtam korábban, hogy ezek a hibaüzik a legutóbbi, szombati importálás óta történnek. -
Balinov
titán
válasz
Melorin
üzenetére
ejha, mar majdnem pirultam, mert most friss CC-nel en sem latom, viszont...
Ha a Settings-nel a General ful-nel a Default catalog-nal beallitod igy

akkor kovetkezo inditasnal, mikor katalogust valasztasz, lesz integrity check

Tovabbra is csak tipp, hogy ez esetleg kijavitja az esetleges hibakat, de egy chkdsk elott szerintem mindenkepp erdemes megproszalni
-
*Ropi*
félisten
válasz
Melorin
üzenetére
Ez adattárolási (haldoklik az SSD / HDD) vagy adatátviteli hiba (kábel kontakt hiba vagy tuning) lehet. SSD-n vannak a képek vagy a katalógus? Érdemes lenne valamilyen tesztprogrammal ránézni az SSD S.M.A.R.T.-jára, kicserélni az alaplappal összekötő kábelét és átdugni másik tápcsatlakozóra. Ha húzva van a gép akkor visszatenni gyári alapra és úgy próbálkozni.
-
Melorin
addikt
Épp szerkesztgetem a képeimet, vagy csak úgy mászkálok köztük és random feldobja.
Az is furcsa, hogy importáláskor nem mindegyik képet importálja egyszerre, sötét néhány kép ha be van pipálva a duplikált képek kiszűrése. De ha újra importálni akarom ugyan azt a mappát, akkor újabb képek importálódnak de továbbra sem az összes.
5-6-szor importálni kell, hogy minden kép meglegyen. -
*Ropi*
félisten
válasz
ssgt1981
üzenetére
Valaminek mégis változnia kellett: vagy új LR verzió vagy új GPS program verzió (vagy valami változott alattuk szoftveresen) ha egyik napról a másikra nem működik az, ami előtte működött: a helyedben itt keresgélnék.
(#3799) general:
"...nem tudom/tudtam, de lehet ilyen menüből való elérés műveletét is makrózni, tehát rögzíti? ez új, nem voltam hardcore gamer...
"Ezek is ugyanolyan gombnyomásnak számítanak mint bármelyik másik, így szerencsére rögzíthetőek.
HC gamer?
Életemben össze-vissza talán ha 2x játszottam PC-n, nincs is játék a gépemen: az élet nevű játék viszi az időmet (ráadásul a legjobb a grafikája). 
(#3800) Melorin: Pontosan mikor írja ki - mit csinálsz, hogy kiírja?
Új hozzászólás Aktív témák
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- PC játékok egyben
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Azzal dolgozom szűk egy éve, de semmi olyasmit nem tapasztaltam, amit eddig. Illetve lehet a Lightroom "sara", vagy éppen a fényképezőmé, bár szerintem nem az utóbbi. Vagy LR, vagy az LRTimelapse.

Akkor ezt inkább passzolom.

HC gamer?