- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
BRIKLY #18586 üzenetére
Egy elektronikának elég sok baja lehet, amit fórumon keresztül nem lehet kitalálni, hanem meg kell keresni, mérni stb.
Bár én nem sok PC-tápot javítok (szórakoztatóelektronikát annál többet), de találkoztam olyan PC-táppal, amiben az 5V-ot előállító kettős dióda volt zárlatos. Pillanatra annál is bemozdult a ventilátor, ha jól rémlik.
-
And
veterán
válasz
BRIKLY #17872 üzenetére
Első körben azt kellene letisztázni, hogy mi lenne vele a célod. Hangfrekvenciás mérések esetén a keskeny sávszélesség a jelalak mérésében annyira nem korlátoz ugyan, de egy ilyen relatív olcsó megoldás természetesen mindig kompromisszumos. Amit linkeltél, az egy olcsó, egycsatornás DIY-kivtelű panel, nagyon alap funkciókkal és kezelőszervekkel, valószínűleg komolyabb menürendszer és doboz nélkül. Látni rajta ugyan egy USB-csatlakozót (?), de erről a meglehetősen szűkszavú leírás semmit nem említ.
Ehhez képest egy USB-s szkóp tudásban jóval többet adhat, másfajta kompromisszumokkal: nincsenek saját kezelőszervei, se képernyője, ezért azzal egy (Windows-os) PC-hez és szoftverekhez lennél kötve. Cserébe sokkal többre képes, persze a képességek javát a PC-s szoftverek adják. Utóbbival rengeteg olyan mérést lehet könnyedén elvégezni, amelyet az előbbi csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem tud: kurzorok használata, egy rakás jelparaméter közvetlen megjelenítése (valódi effektívérték, Upp, fel- és lefutási idők, túllövés, frekvencia / periódusidő, pulzusszélesség, DC-összetevő, stb.), matematikai műveletek a 2 csatorna jele között (összeg, különbség, fázismenet, stb.), FFT (spektrumanalizálás, felharmonikusok megjelenítése, torzítás, stb), együttműködés más szoftverekkel (táblázat- és adatbáziskezelő, függvénykönyvtárak, stb).
A hangfrekvenciás tartomány jelalakvizsgálatra természetesen az első is megfelel, és alapszintű mérésekre is alkalmas, legfeljebb többet kell hozzá használni a szemedet és egy kalkulátort.
-
And
veterán
válasz
BRIKLY #17870 üzenetére
Igen, valami ilyesmi lett volna a javaslatom. Ha nem gond, hogy csak 200 kHz az analóg sávszélessége (tehát legjobb esetben is csak a hangfrekvenciás tartományt alig meghaladó jelek vizsgálatára alkalmas, akkor szerezz be egy ilyet, de sajnos ez egy elég súlyos korlátozás.Úgy 60 euró körül már lehet hasonló - de bedobozolt - 2 MHz-es típust is kapni, vagy olyan 20 MHz-est, amely csak egy USB-s dobozka kijelző nélkül, a PC-t használja jelfeldolgozásra és megjelenítésre, viszont ennyi pénzért már két csatornát és esetenként két mérőfejet is kapsz hozzá. Ilyen megoldás is lehet alternatíva.
-
And
veterán
válasz
BRIKLY #17868 üzenetére
Normálisabb állapotú, nem kerek képernyővel rendelkező, használt 10..20MHz-es oszcilloszkópok olyan 100...150 euró környékén (esetleg kicsit olcsóbban vagy drágábban) mennek az ebay-en. De azok jó része kétcsatornás és láthatóan fejlettebb példány. Szóval ezért maximum az előbbi tartomány aljának felét-harmadát lehet elkérni ha valóban működőképes. Egy normális mérőfej sokat dobhat rajta
.
Mod: ha szeretnél jót tenni egy ismerősöddel, aki értékeli az ilyesmit, akkor - feltéve, hogy valóban kis hibája van, vagy működőképes - ingyen odaadod neki. -
imibogyo
veterán
válasz
BRIKLY #17866 üzenetére
A baj az "állítólag"-al van. Ha tényleg csak annyi a baja, akkor cseréljék ki és még mindig meg lehet venni (vagy ha nem ért hozzá az eladó, akkor engedje meg, hogy te átvizsgálhasd, hogy tényleg csak ennyi a baja). Más különben nagy belenyúlás is lehet belőle. Az árát épp ezért így elég nehéz belőni, mert nem tudjuk, hogy kuka szökevény, vagy egy tényleg tökéletesen működő egycsatornás oszcilloszkóp.
-
imibogyo
veterán
válasz
BRIKLY #17851 üzenetére
Akkor passz. Mélyebben meg már én nem vagyok benne. Elektronikai részéhez nem nagyon tudok mit hozzászólni. A mechanikai részéhez is csak azért mert anno egy Samsungomnak is el volt mozdulva. Lényegében tizedmillimétereket kellett rajta mozgatni és rendbe jött, bár az is igaz, hogy nekem nem volt ennyire elállítódva mint neked, csak a képernyő szélétől egy-két centire volt a hordó hasa.
-
imibogyo
veterán
válasz
BRIKLY #17846 üzenetére
A régi TV-m tudott ilyen "hordótorzítást" állítani, pont úgy néz ki, mintha ez lenne teljesen elállítódva. Ha ez nem, vagy nincs ilyen menüpontod, akkor valószínűleg a képcső lesz a fő ludas. Esetleg az eltérítő/fókuszáló tekercsek is elmozdulhattak... Nem volt mostanában mozgatva a TV?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #17267 üzenetére
Igen.
Mi az, hogy D-s?
Annyit következtethetsz, hogy PNP a PNP az NPN pedig az NPN helyett lesz. 100V miért lenne gond? Fóleg, hogy legalább 60V a táp, amit sehogy se akarsz elárulni.
100MHz helyett 3
Gondolom simán lefedi egy audió alkalmazás igényeit, ráadásul kisebb eséllyel gerjed.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #17260 üzenetére
Tápfeszültségnek azt a feszültséget nevezik, amivel egy áramkör táplálva van, azaz, ami az egyenirányító+szűrés(+stabilizátor ha van) felől érkezik.
A táblázatot nem kell és nem is szabad elfelejteni. Azok az ideálishoz legközelebb álló értékek, amikre törekedni kell. Eldönteni ellenben csak a működés értésének birtokában lehetséges, hogy azeltéréseket elfogadhatónak vagy nem annak tartunk.
Táblázat szerint B : -0.6V, C : -61.5V, E -1.1V
Ezek az értékek egy vezetés határán található PNP tranzisztorra utalnak. Hogy jók, vagy sem, az az áramkörtól függ. Ha nagyon eltérnek a táblázat értékeitől, annak meg kell találni az okát.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #17231 üzenetére
Első mérésre jó a metódus. Pontosabb meghatározáshoz érdemes utánanézni a kapcsolási rajzban a tranzisztor típusának. Létezik JFET, aminek D-S között akár lehet 50 is a mért érték. Vannak Darlington tranzisztorok, amikben integrált ellenállások vannak például E-B között. Ezeknél a metódus már félrezevető.
-
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17101 üzenetére
Pár darab 6000Ft-os MNC-t, meg SAL-t már ellőttem, ezért elgondolkodtató,hogy beruházzak majd egy ilyen dögre.
Mondjuk nem igazán értem,hogy lehet ekkora eltérés az RMS,és a max között. De ha annyi,amennyi,akkor pont jó,mert meg is hajtaná a végfok,de ellőni se tudná. -
tvamos
nagyúr
válasz
BRIKLY #17097 üzenetére
Valami impulzus hulyeseg. Tranziensben biztos leadja...
-
tvamos
nagyúr
válasz
BRIKLY #17092 üzenetére
Szerintem az csak egy hovezeto tomb, amire a hutobordat csavarozni kell. A meret attol fugg ugye, hogy ventilatort akarsz-e, meg mekkora teljesitmenyt akarsz kivenni belole, hany ohm-os a hangfalad...
Azert a kinaiaknal... mindent el kell osztani kettovel! De 350-400W is jo, ennyi penzert, szerintem. -
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17079 üzenetére
Na megmértem ezt az izét.
27V közvetlen a trafóból, 38V egyenirányítás,és puffer után. de én valahogy nem nézek ki nagy teljesítményt ebből a tridból. Jó,tudom,nem a mérete a lényeg,de...Bocs,hogy sürgetem ezt a dolgot,de jó lenne minél előbb elindítani az alkatrész beszerzést,mert azóta már kb megkereste volna az árát..
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17068 üzenetére
Bocs, megfeledkeztem rólad.
Jöhet a service manual, de előre figyelmeztetlek, hogy ha sikerül is
a tápjához megfelelő erősítőt találni, az összeépítés nem lesz veszélytelen.
Addig is szedd össze a következőket:
- Milyen teljesítményű és mekkora impedanciájú hangfalat akarsz működtetni?
- Akarsz-e később rákötni + hangfalat, s annak mik a paraméterei?
- Mekkora az elvárt össz. kimenő teljesítmény? -
Heimdallr75
őstag
válasz
BRIKLY #17066 üzenetére
igazából azt szerette volna írni, hogy megfelelő információ, dokumentáció hiányában, ebbe bármiféle tanácsot adni, felelőtlenség, súlyosan életveszélyes ez a terület, megfelelő szakértelem hiányában, nem 5V max 2A szaladgál, hűtés és egyebekről ne is beszéljünk.
(legalábbis így értette a kolléga, szerintem)
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17064 üzenetére
Végül is még mindig nem tudni, hogy tulajdonképpen milyen
az a táp, amit mértél. Kettős, vagy sima, egyszeres.
+ nem biztos, hogy a végtranzisztorok is bírnák a nagyobb tápfeszültséget.
Annyiban módosítom az általam korábban írtakat, hogy mégis
lehet hidalni ezt az erősítőt. Igaz, nincs semmi értelme.
Hídkapcsolásban a legkisebb ráköthető impedancia 8 ohm.
Egyszerűbb lenne a bemeneteket közösíteni.
De akkor is ott van még a probléma, hogy el is kell látni őket táppal.
Én föladom, mert félek, ennek nem lesz jó vége.
Bízd szakemberre az erősítő és a táp kiválasztását és összeépítését.
Szerintem. -
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17061 üzenetére
Egyenirányítás és pufferelés után +/- 42-58 V közt kell lenni a tápnak.
Ez kétszer 32-40 V közötti AC feszültségű szekundert jelent.
Azaz nem lesz jó a trafód. Vagy másikat kellene venni, vagy az
50 V-os tekercsek kb 20%-át kellene letekerni.
Ezt a végfokot nem lehet hidalni. D osztályú, már hidalva van.
Szerintem.
Igazából az sem világos, hogy most akkor milyen, és hány
szekunder tekercs van azon a táptrafón. -
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17029 üzenetére
Például egy ilyenre.
De egyrészt figyelni kell a tápfeszültségre, másrészt pedig
4 ohmnál kisebb impedanciájú hangfal nem köthető rá.
Azaz, ha 4 ohmos a szubláda, csak az egyiket lehet rákötni.
Esetleg e helyett lehet nézni 2x100-200 W-os végfokot,
s azok kimenetére kötni 1-1 hangfalat.
az ebay-en olcsóbban is lehet ilyeneket kapni. -
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #15777 üzenetére
Sziasztok!
Újabb szilveszter,újabb végfok.
Vettem azóta egy 5.1-es erősítőt,a hangerőről az gondoskodott, a fisher maradék végfoka pedig a szubot hajtotta. Egyik percről a másikra elkussolt,és jött a füst.
2 dolgon töröm a fejem.
1: nekiugrok méregetni,összeírom mi kell hozzá,megéri-e. Ha 10k-ból tudom javítani legalább az egyik felét,akkor oké.
2: mivel egy méretes tápja van,és az hibátlan,építenék köré egy saját végfokot. Nem kell bonyolult valami,csak és kizárólag mélyet kell adnia,azt viszont 3-500W-nyi hangfalnak.Mit javasoltok?
Köszi előre is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #15839 üzenetére
...szerencse hogy a NYÁK egyik oldalán jelölve vannak a dolgok....
Írtam az előbb: a könyvében van beültetési rajz.
Ha szakihoz vinném,még ha találnák is normálisat ezt ingyen nem mondaná meg nekem,sőt,a munkadíja döntő lehet,hogy megér-e még annyit nekem.
Bárkinek idő kell hozzá. Ezt próbáljuk tanácsokkal rád hárítani.
Kiforrasztott tranyókkal,láthatóan az egyenirányító után mindenhol egyenáramnak kell lennie,igaz?
Igen. De ráadásul - ugyancsk mint előbb írtam - a rajzon feszültségértékek is vannak bejelölve.
-
PHM
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #15835 üzenetére
Csak példát mondok, próbáld követni a tipp logikáját a kapcsolási rajzon.
Mondjuk azonosítottad a Q214-et, mint hibás tranzisztort. Előtte Q211, Q 402 van. Ugyanígy a Q215 előtt a Q212 és ugyanaz a Q 402.
Ha a kapcsolásban megvan, megkeresed másik oldalon ugyanaz a kódot a beültetési rajzon is. Aztán kiforrasztod majd mérsz. Rövödzárat kiforrasztás után is lehet azonosítani.
Ugyanakkor kiszerelt végtranzisztorokkal, hangszórók nélkül be is lehet kapcsolni és megnézni a rajzon is bejelölt feszültségértékeket tápnál vagy nem piszkált fokozatoknál. Esetleg sokatmondóak lehetnek.
Csak tippeket adhatok egy párszáz alkatrészes kapcsolásnál.
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #15825 üzenetére
A következőket tedd:
A műszert dióda állásba kapcsolva a C-B és az E-B lábak között
az egyik irányban nyitóirányú dióda átmenetet, (400-650 mV)
míg a másik irányban szakadást kell mérned.
A C-E lábak közt mindkét irányban szakadásnak kellene lennie.
Ha bármely 2 láb között zárlatot, vagy 1-2 ohmos ellenállást mérsz,
az a tranzisztor cserére szorul. -
CheGhost
aktív tag
válasz
BRIKLY #15809 üzenetére
Látom, hogy eléggé jól kitárgyaltátok az erősítős témát, de ha még plusz egy véleményre lenne szükséged, akkor ajánlanám vodkaboy22 kollégát. Úgy tudom épített már pár fajta erősítőt, és szerintem eléggé otthon van a téma rejtelmeiben.
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #15799 üzenetére
Lehet, hogy csak pár ezred másodpercig bírja, ha hamisítvány.
Olcsóbb, gyengébb paraméterekkel bíró alkatrészeket feliratoznak
drágább típusoknak. Ha szerencséd van, és az eredeti kapcsolásban
jócskán túlméretezték az alkatrészeket, akár a hamisítvány is működhet.
De ez lutri. Alkatrész boltokban ritkán lehet hamisítványba futni... -
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #15795 üzenetére
Félvezetőknél olyan, hogy utángyártott nem létezik. Annál inkább hamisítvány. De az nem ugyanaz, még ha ugyanaz is van ráírva. Ezeket nehéz kilőni. Az hogy több gyártó (itt komoly cégekre gondolok) gyártja ugyanazt a típust, nem baj, ugyanazokat a paramétereket kell tudja, amivel a típus defineálva van.
...lehet valami olyan hiba ami azt rögtön kinyírja?
Sajnos igen. Többmindent kell végigméregetni kapcsolási rajz alapján. Ismerve mi mire való, hogy működik.
Ha nincs alapos gyakorlatod, csökkennek az esélyeid.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #15791 üzenetére
Nem ismerem a magyar piacot. Lehet valaki más kisegít.
Lehet más is. Ahhoz is szaki kell(ene).
A felejtés relatív. Nem úgy néz ki, ami nagyon tönkre ment volna. Kérdés mennyiért javítanák meg, összevetve egy új árával.
Semmi értelme "nagyobbat" tenni bele. Elég az eredeti típus is. De az!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BRIKLY #15787 üzenetére
Lehet, persze. Van itt egy mese róla.
Egyértelmű a mérés eredménye, ha a tranzisztorok ki vannak forrasztva az áramkörből, így nem tudják a környező alkatrészek befolyásolni azt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Gitáros topic
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Az évtized végéig maradhatnak a PC-kben a PCI Express 5.0-s SSD-k
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Bluetooth hangszórók
- Horgász topik
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Synology NAS
- Formula-1
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest