Új hozzászólás Aktív témák
-
BRIKLY
veterán
válasz
Kernel #18587 üzenetére
Persze,gondoltam,hogy nem lesz ez annyira egyszerű,de miután ez nálam a második táp,ami ugyan ezt csinálja,gondoltam,hogy nem egyedi eset,hátha járt itt így valaki,és meglett a hiba.
Ebből meg ugye nem olyan egyszerű kiszedegetni a cuccokat,hátha tudtok valami ötletet,hogy hol keressem a hibát.Az FPS talán nem ennyire zsúfolt, azon próbálkozok előbb keresgélni.Valószínű,hogy egyforma bajuk van.
-
BRIKLY
veterán
Sziasztok!
Vettem egy Corsair CX500 tápot 1000Ft-ért.
Állítólag valami tranzisztor baja van,de inkább kérdezek.Annyit csinál,hogy: összekötöm a 2 szálat amit kell,egyet fordul a venti benne,és megáll. Feszültséget is erre a pillanatra ad ki magából. Mi lehet vele?
Meg van nálam egy FSP is,amit újra kondiztam,mert volt benne pár púpos,az is ugyan ezt csinálja.
Köszi előre is!
-
BRIKLY
veterán
Az igazat megvallva jelenleg nekem az is erősen kínai,amiket leírsz. Ezért sem szeretnék sokat költeni rá. Úgy gondoltam,ez az olcsó amit linkeltem tanulni,gyakorolni jó lesz. Csak az a baj,hogy amiket írsz,nem tudom,hogy gyakorlatban miben korlátoz. Mondjuk pl egy asztali erősítő javításánál mi az,amit ezzel nem,de egy komolyabbal ki lehet mérni?
-
BRIKLY
veterán
Akkor ha jól működne tényleg,ennyiért ajándék lenne.. Mérőfej? hmm. azt nem is említett az illető,hogy van-e hozzá.
Magamnak kellene egyébként,nem eladásra. Mert meguntam,hogy ha bütykölök valamit,elakadok,kérdezek,és azt kapom,hogy ehhez oszcilloszkóp kellene..
Vagy többet érek,ha veszek egy ilyet? -
BRIKLY
veterán
válasz
imibogyo #17852 üzenetére
Nekem is az volt az első gondolatom,hogy elállították valahogy. Kerestem a menüben állítási lehetőséget,de nincs. Aztán a belsejében. Nagyfeszen 3 poti van,2 focus,a harmadik meg a fényt buzerálja. Képcső végén 1 állítós izé van,de azt hiába tologatom,semmi észrevehetőt nem csinál.
-
BRIKLY
veterán
válasz
imibogyo #17850 üzenetére
Nincs ilyen menüpont
Eltérítő résszel lehet valami,de az sem állítható sehol,tehát elektronikai probléma van.
Nem mozgatástól lett,emiatt cserélték le.Neten keresgéltem, és több helyen egy IC-t írnak hibának. konkrétan erre a típusra meg csak ezt találtam.
-
BRIKLY
veterán
Sziasztok.
Van egy Samsung SM 210T táp,ami megadta magát egyik percről a másikra. Szétszedtem,volt egy púpos kondi,kicseréltem. De továbbra is ugyan az a hiba. Folyamatosan szaggatva adja az áramot,kb fél másodpercenkénti ütemben,közben a táp ugyan ebbeb az ütemben enyhe kattanós hangot ad ki. Mi lehet a baja? Talán a nagy 400V 150 uf kondi?
Köszi előre is.
-
BRIKLY
veterán
Úton van a cucc. Trimmert hogy állítsam be,hogy jó legyen? Ilyet találtam más fórumon "VR101-et (trimmer) 0 OHMosra állítani így a végtaranzisztorokon nem folyhat áram. óvatosan növelni kell az értékét amíg be nem áll az a 22mV a 0,22 Ohmokon" Ez így oké lehet?
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17288 üzenetére
Szuper. Be is rendeltem egy maréknyi vackot 1300Ft-ért.. Mindenből több darabot,hogy ha netán megint kedve támad trimmert,vagy ellenállást füstölni,legyen tartalék,mert még így is drágább a futár,mint a cucc. 3 gyanús tranyó helyett is jön az új,meg ahelyett is,ami forrósodott pillanatok alatt. Pénteken tuti itt lesz,majd jövök. Remélem már tapsolós meg vigyorgós fejecskékkel,hogy feléledt az erősítő,ugyanis kizártnak tartom,hogy van még benne hibás cucc,annyit méregettem már.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17286 üzenetére
Gondoltam,hogy nem véletlenül csücsül a vég tranyók között,ráadásul 1-1-nek a lábával közvetlenül csatlakozik hozzá.
Rossz helyen kerestem.,szerkesztettem a fentit.Ugye jó lesz az?
Továbbá 330 ohm 0.5W helyére ezt vegyem,vagy inkább ezt, vagy esetleg 2W-osat? Nem tudom,hogy ezeknél jó-e,ha nagyobbat teszek. Ha ezzel kisebb az esélye,hogy elszáll még egyszer,akkor tennék azt,csak nem-e mást nyírna ki akkor hamarabb helyette.
-
BRIKLY
veterán
Az okozhat valami galibát,ha egy ellenállás 330 ohm helyett csak 250-nek mérhető?
Sőt,van még itt olyan is,hogy 1kohm, mérve 250 ohm -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17268 üzenetére
2SD612k, és 2SB632k helyett. Ez egy pár,ha jól tippelek,vagy az egyik az előerősítő egyik oldaláé,a másik a másiké,jó kérdés. De az egyik PNP,a másik NPN
Amit írtál helyette, BD238/BD238 ez mivel ugyan azt írtad le kétszer, mindkettő PNP100V nekem nem baj,csak az erősítőnek ne legyen bajára hogy nem azt kapja ami benne volt
Tápot elárultam én, mondtam,hogy puffer kondin mérve a kisebbiken (ja,ezt nem mondtam) 35V, a nagyobbikon 70VMHz-hez meg nem tudok mit mondani,nem tudom,mi itt a szerepe. Ha jó bele,nekem jó,csak szóljon már ez a vacak.
Egyébként meg a helyükön mérve jónak látszanak,csak gyanúsan néznek ki, szó szerint fekete alattuk a NYÁK,és csak az egyik melegszik ha egy ideig be van kapcsolva. -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17266 üzenetére
200 helyett 220 ohm az úgy oké?
Tranyók kissé eltérnek az eredetitől,és mindkettő D-s, NPN helyett PNP, 35V helyett 100V, 100MHz helyett 3. Nem akarlak kérdőre vonni,csak gondoltam rákérdezek,hátha valami elkerülte a figyelmed.
Most kapcsolok egyébként,hogy nekem akkor a másik trimmer is halott volt,ha 60k ohm-ot mértem rajta? Én azt hittem az ellenállását lehet állítani,de találtam egy 2.2k-sat, és arra mindenhogy annyit is ír a multiméter.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17264 üzenetére
Az a baj,hogy a számtalanból sajnos egyet sem tudok,különben keresném.
Most annyit csinál,hogy nagy hangerőn pattan,reccsen a hangszórón. ennek oka lehet a trimmer?Ha igen,még annyit had kérjek,hogy innen segíts nekem találni hozzá trimmert,meg 2SD612k, és 2SB632k helyett megfelelő tranzisztort.
Ezeket még lehet,hogy berendelem,ha nem lesz jó meg földhöz vágom. -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17262 üzenetére
És mi lehet ennek az oka? A tranzisztor cserélve van, az összes hozzá közelállóval együtt, ellenállás ami szakadt volt cserélve van, egyedül a trimmer ami szinte biztos,hogy nem jó,de a jót meg kinyírta.. már nem tudom,hol keressek hibát,lassan az egész panelt végigmérem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17259 üzenetére
+60V van mindhárom lábán,ha az úgy jó,hogy a negatívat az erősítő házához teszem. Pedig most épp nem is melegszik, nyilván megszakadt az a trimmer.
Ha jól mérek,akkor a service manual táblázatát szerintem el kell felejteni,mert kb sehol nem az az érték van,amit az ír. Néhol meg ugye nem is az a tranzisztor,már gyári állapotban sem..
Táblázat szerint B : -0.6V, C : -61.5V, E -1.1V -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17252 üzenetére
Ideiglenesnek,próbából kellene valami. Ami jó volt,azon 60k ohm-ot mértem.
Csak áttettem a másik oldalra,ahol ugye tudtam,hogy rossz, viszont annak az oldalnak meg jó az előerősítője.
Hát persze,hogy szikrázott egyet,és vége. Most már az az oldal nem csinál semmit,ami eddig valamennyit szólt,hiába tettem vissza a saját trimmerét.
Erős a gyanúm,hogy az a helyettesítő tranzisztor nagyon nem jó oda. Kimértem már mindent a környékén,minden jó. Áttenném a másik oldalak a tranyóit abba az oldalba,amelyiknek jó az előerősítője,csak most meg már nincs jó trimmer.Ha tudnám hogy keressek,keresnék,rendelnék,de gőzöm nincs.
-
BRIKLY
veterán
Egy 200 ohm-os trimmert lehet valamivel helyettesíteni? pl sima ellenállással?
-
BRIKLY
veterán
Vég tranzisztorok,és a hűtő közé feltétlenül kell az a kis átlátszó műanyag lapka?? Csak mert nem tűnik valami jó hővezetőnek..
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17229 üzenetére
Azért kérdezem,mert ha úgy van,kiforrasztom,és ha minden igaz,kapcsolási rajzon meg kell lenni,hogy milyen értékű. Így akkor kiveszem.
Az lehetséges,hogy a vég tranyók előtti tranyók,azok a picik szinte mind zárlatos,vagy szakadt? Vagy nagyon nem jól mérek.. ez alapján mérek, mindkét irányból,mert ugye nem igazán tudom,hogy PNP, vagy NPN. Bár 001-et sehol sem szabadna mutatni neki ha jól olvasom, vagy 600-650,vagy semmi ( 1 ). Van amelyik ír 2 láb közt 50 körüli értéket,de a másik lábra meg zárlat..
-
BRIKLY
veterán
Visszatértem az ötlethez,hogy rendbe rakom a lefüstölt Fisher erősítőmet. Kivettem az összes vég tranyót, 1 db jó, 3 zárlatos,2 szakadt. Belemerültem mélyebben a NYÁK-ot lesni,és rájöttem,hogy nem is lesz olyan bonyolult kivenni a hozzá kapcsolódó többi tranyót.
Keresgéltem,és találtam olcsón tranzisztort hozzá. 2800Ft lenne a 6 darab vég tranyó, a kisebbeknek meg 2-300 Ft darabja,szóval szerintem 5000-ből megúsznám még akkor is,ha az összes tranyót kicserélem ami benne van,de ugye mind csak nem szállt el.Mennyire megbízható ez a bolt? Na meg a PMC, mint gyártó?
Ha ezekkel nincs gond,holnap kapcsolási rajzot,forrasztópákát,multimétert ragadok,és szedem ki a többi tranyót is méregetni. -
-
BRIKLY
veterán
-
BRIKLY
veterán
válasz
Pubszon #17206 üzenetére
Hát pont ettől tartok én is,hogy messze áll a 700W-tól. Ha 300-at leadna,azt mondom oké.
Ha csak 100-at,akkor nem kell,mert annyit szerintem a quad is tud ami nálam van. Bár kimérni nem tudom hogy lehetne,hogy valójában mennyi. Ez egy barátomé,egy éve nálam van,még nem kérte vissza,de ha eszébe is jut,10.000Ft-ért nekem adja,de nekem valami erősebb kellene,mert ez félig sem tudja meghajtani a 600W-os mélyemet.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Pubszon #17204 üzenetére
Rajta tuti nincs,ez egy ősrégi töltő, aminek elszállt az egyenirányítója. (ja,igen,arra is kéne tanács,hogy milyet csináljak hozzá
)
Próbálással az a baj,hogy addig nem akarok erősítőt venni,amíg nem vagyok benne biztos,hogy van hozzá egy jó tápom.Hát,akkor lehet maradok ennél, bár a hangfalas topikban leszólták..
-
BRIKLY
veterán
Ez a megoldás Mennyire korrekt? Mivel az autós erősítőket elég olcsón meg lehet kapni, számítógép tápom meg van egy pár darab,elgondolkodtam rajta. Csak mélyet hajtana, tehát nem kell hiper szuper hangzás. Vagy pedig van egy méretes autó akkutöltőm,esetleg annak a trafójából?
-
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17101 üzenetére
Pár darab 6000Ft-os MNC-t, meg SAL-t már ellőttem, ezért elgondolkodtató,hogy beruházzak majd egy ilyen dögre.
Mondjuk nem igazán értem,hogy lehet ekkora eltérés az RMS,és a max között. De ha annyi,amennyi,akkor pont jó,mert meg is hajtaná a végfok,de ellőni se tudná. -
BRIKLY
veterán
Ezekre az erősítőkre van valami magyarázat? [link]
Nagyon bírom nézni őket.. Felvesz 100W-ot,és lead 1200-at? Veszek egy párat áramfejlesztőnek. -
BRIKLY
veterán
válasz
tvamos #17091 üzenetére
Közben találtam én is olyat,ami nem licites,igaz ettől picivel drágábban.
Ó,köszi.
Az angol tudásom oly hatalmas,hogy örülnék,ha a rendelést összehozom, nem hogy még beszélgessek az eladóval.
Egyébként ezek tényleg tudják,ami rá van írva? Vagy csak én vagyok lemaradva,hogy 700W-os erősítőtől azt várom,hogy sok elektronika,bazi nagy hűtés,és vagy 10kiló trafó?
Főként az a picike hűtőborda szúrja a szemem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
tvamos #17089 üzenetére
Ezt pont nekem találták ki.
még egyenirányítás és puffer sem kell neki ha jól látom,mert váltó áramot kér,egyenesen a trafóból. És még csak nem is kapná a maxot,mert 50V a trafóm, 58 a max. Igaz,így nem is lesz abból 700W, bár amúgy se hiszem,mert elvileg nem tud annyit a trafó.
Csak 1 bajom van ezzel,hogy az Ebay-en van, ahonnan isten tudja mikor jön meg,de ez még semmi,inkább az,hogy licites,drága lesz ez szerintem mire lejár a licit. -
BRIKLY
veterán
Bocs a dupláért..
Találtam közben egy ilyet. Ez már csak 3V-al kapna többet az előírt maxnál, ha a Fisher tápjával hajtanám.. Az is sok? Tranyókra rákeresve úgy látom azok 140-160V-ig bírják..
illetve ennél van lent egy szöveg,csak fordítóból értelmetlen..
"Voltage protection: Yes, 39V, 39V supply voltage drops below will protect the amplifier, turn off output 13. Voltage protection: Yes, 68V, 68V supply voltage is higher than the amplifier will protect,"
Mi ott az a 68V?
-
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17079 üzenetére
Na megmértem ezt az izét.
27V közvetlen a trafóból, 38V egyenirányítás,és puffer után. de én valahogy nem nézek ki nagy teljesítményt ebből a tridból. Jó,tudom,nem a mérete a lényeg,de...Bocs,hogy sürgetem ezt a dolgot,de jó lenne minél előbb elindítani az alkatrész beszerzést,mert azóta már kb megkereste volna az árát..
-
BRIKLY
veterán
[link]
Még ez is itt van nálam,a gazdája már lehet el is feledkezett róla.Ebből esetleg kihozni valamit? Ez elvileg 2x100W x2, mert kettő van abból,ami a képen van.
Az egyik fele jó,de a másik gondol egyet,elkezd forrósodni a hűtése,és ellövi a biztosítékot. Meg búgós, alapzajos az egész.
Az a 2 trafó nem tudom mit bírhat,nem valami nagy darab.
Majd megmérem hány V-ot ad le,de teljesítményét hogy lehetne kideríteni? -
BRIKLY
veterán
[link]
Remélem jó a link.Veszély az hol nincs? 9 méter mély árok oldalán fát kivágni láncfűrésszel nem veszélyes? Csak a mai munkámat hoztam fel példának...
Rákötni több,mint valószínű,hogy 4 ohm-os, kb 300W RMS/600W max hangszóró lesz. Lehet,hogy teljesítményben a fele lesz,de akkor később 2 lesz belőle.
De még nem vettem hangszórót,tehát azt majd tudom az erősítőhöz igazítani. Lehet 8 ohm is,ha ahhoz könnyebb lesz erősítőt építeni.
Össz kimenő annyi legyen,amit csak ki lehet hozni a trafóból. Gyárilag az erősítőre max 480W van írva,tehát ha a táp annyit tud,akkor gondolom kb 400-420-at lehet kivenni belőle. Bár elég nagy dög,van vagy 6 kiló a trafó,lehet tud az többet is.
Hűtést még az is fog kapni,tehát az nem gond ha melegszik.(csak persze le ne égjen) -
BRIKLY
veterán
válasz
Heimdallr75 #17067 üzenetére
A fisher erősítőnek megvan a service manuálja ha az segít belinkelem.
Tudom hogy nem 5V, de analfabéta azért nem vagyok. Ne féltsetek engem,nem fogok senkit felelőségre vonni ha megráz az áram (nem fog)
Az a tipus vagyok aki a kapcsolási rajzokhoz nem ért,de konektor,kapcsoló berakáshoz nem kell áramtalanítás
(hülyén fogalmaztam,röviden annyi,hogy tudom hova nyúlhatok,hova nem..)Hűtésre meg annyit,hogy ha a linkelt modult veszem,nem azzal a kis bordával fogom gyilkolni..
-
BRIKLY
veterán
És ezt hogy derítsem ki,hogy milyen?
Hogy a bemeneteket közösítem,az ok,de attól hogy kötök 1 hagfalat 2 erősítőre?
Ne add fel kérlek. Ha valamire azt mondod kockázatos,akkor azt vagy meg sem csinálom,vagy vállalom a kockázatot.
Szakemberre bíznám,ha lenne a közelben olyan szakember,akire rá lehet. Ezekre egy elemlámpát sem bíznék... -
BRIKLY
veterán
Rákerestem a chip-re ami rajta van, 100V-ig bírja. Mértem egyet puffer után, 67V. Hülye vagyok hozzá,de nem látok olyat a nyákon,ami nem bírná ki így.
Vennék másikat,de nem tudom honnan.. használtba kis vackokat találok csak,boltból meg semmit.
Letekerni erről a vasmagos buckáról szerintem képtelenség.Eszembe jutott még egyébként,hogy esetleg autós erősítőhöz nem lehetne valahogy szerezni/építeni olyan tápot,ami elbírná?
-
BRIKLY
veterán
Még egy kérdés,bocsi.
Ha kettő ilyen modult veszek,azt sorba (hídba?) lehet kötni? Csak mert lehet,hogy 1 mélyet rakok össze,de az ~500W lesz. -
BRIKLY
veterán
Na,megmértem a Fisher erősítő tápját. 5 szál jön ki belőle, 1 a negatív, 2-n 25V jön ki,a másik kettőn 50V
Akkor ez a cucc jó lesz neki,ugye?
Egyenirányítást,és poffert hogy oldjam meg,kössem bele ennek a paneljára,vagy inkább azt egybe dobjam ki belőle,és csináljak neki sajátot? -
BRIKLY
veterán
Az ilyen végfok modulokhoz honnan érdemes tápot venni,és milyet?
-
BRIKLY
veterán
-
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #15777 üzenetére
Sziasztok!
Újabb szilveszter,újabb végfok.
Vettem azóta egy 5.1-es erősítőt,a hangerőről az gondoskodott, a fisher maradék végfoka pedig a szubot hajtotta. Egyik percről a másikra elkussolt,és jött a füst.
2 dolgon töröm a fejem.
1: nekiugrok méregetni,összeírom mi kell hozzá,megéri-e. Ha 10k-ból tudom javítani legalább az egyik felét,akkor oké.
2: mivel egy méretes tápja van,és az hibátlan,építenék köré egy saját végfokot. Nem kell bonyolult valami,csak és kizárólag mélyet kell adnia,azt viszont 3-500W-nyi hangfalnak.Mit javasoltok?
Köszi előre is.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15988 üzenetére
Kivettem a teljes panelt,ecsettel lepucolgattam,kifújkáltam bicikli pumpával az egészet,de a helyzet változatlan.
Kisülés fényt sehol nem látok leszámítva a lemágnesezőt.
Némelyik bekapcsolásnál halk nyöszörgő hang,majd kikapcsol (hallani a lemágnesezőn), van mikor meg a szokásos,hogy képcső fűtés megy,néha halk sercegés,de kép még nincs.Nem kínlódtam egy órát,hogy hátha megjön,mert semmi értelme..
kondikon nem látok semmit, nincs benne púpos,mondjuk ez nem jelent semmit gondolom attól még kiszáradva lehet.Hogy őszinte legyek én kezdettől fogva,mikor még csak a hangra kellett várni,már kondira gyanakodtam.Nem tudom mi lehet más,ami ilyen fokozatosan adja meg magát. -
BRIKLY
veterán
Sziasztok.
Ért itt valaki a TV-khez? gondolom igen.
Adott egy Grundig M 82-169 PAL Plus, amit cirka 1 éve vettem 3000Ft-ért azzal a hibával,hogy 10 percet várni kell,hogy legyen hang. Aztán ez az idő ahogy teltek a hónapok folyamatosan nőtt,már 30-40 perc kellett,végül már meg sem szólalt.
Jó ideje elkezdte ugyan ezt a képpel is játszani, tegnap még 3 óra várakozás, és ki-be kapcsolgatás után sikerült elérni,hogy AV-n maradjon,és legyen kép,de mára már nem jön össze.Szokásos sorozat,hogy bekapcsolom,kikapcsol,és így tovább 10-15 x,majd hallani hogy búg a képcső végén a tekercs,látom hogy fűti a képcsövet,de kép csak fél óra múlva jelenik meg lefagyott "hangyaháború" formájában.kis kijelzőjén látni ilyenkor már,hogy az egyes csatornán van,de átkapcsolni még nem tudom.hosszabb idő után át tudom tenni AV-ra, de visszaugrik 1-re,és ismét hangyaháború.És ezt az egész ismétlődött tegnapig 3 órán keresztül,ma már 7 óra kínlódás után sem volt kép.
Levettem a hátulját,bár még ki nem poroltam,de égést,sérülést nem látok rajta,viszont ha így "hidegen" bekapcsolom,az egyik különálló tranzisztor környékéről furcsa hangot hallok időközönként, mint ha valami apró áthúzás,vagy nem is tudom minek a hangja lenne,de nem,nem a nagyfesztől jön a hang.
Valakinek valami ötlete,hogy mit lehetne ezzel kezdeni?
-
BRIKLY
veterán
Egyszer már betettem a képet,és kérdeztem,de semmi válasz, most megkérdezném még egyszer,mi a véleményetek erről az erősítőről?
Ami a képen van,ebből 2db van, ez elvileg egy quad 405-ös erősítő.
Szerintetek megér 10.000Ft-ot egyben a kettő? Szól mindkettő,bár azt még nem tudom,hogy mindkét oldala-e, mert a kábelezés elég gány,meg 6,3-as jack csatlakozókkal van minden rajta.
Az egyiknek annyi baja van,hogy van egy kis alapzaja,meg néha mikor olyan kedve van,akkor az egyik borda elkezd forrósodni,de ez elég ritka eset,átlagosan full hideg itthoni halk használat mellett. -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15836 üzenetére
Oké,köszi,megpróbálok eligazodni rajta,szerencse hogy a NYÁK egyik oldalán jelölve vannak a dolgok.
Kínlódásom célja kideríteni hogy milyen alkatrészek kellenek bele,és hogy mindaz megéri-e.. Ha szakihoz vinném,még ha találnák is normálisat ezt ingyen nem mondaná meg nekem,sőt,a munkadíja döntő lehet,hogy megér-e még annyit nekem.Kiforrasztott tranyókkal,láthatóan az egyenirányító után mindenhol egyenáramnak kell lennie,igaz?
-
BRIKLY
veterán
Amit kivettem, minden irányból,minden láb között 001-et ír a multiméter.
(#15830) Lompos48: Nekem elég bonyolult még az a rajz,ha pont úgy nézne ki mint a panel előttem,akkor könnyebb lenne.
Viszont gondolom Te gyorsan eligazodsz rajta, nem tudod leírni hogy pontosabban hol,és mit mérjek?
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15807 üzenetére
Nos,1 tranyót kiforrasztottam, minden mérési helyzeten nullát mutat,a többit még csak a helyén mértem,annak a párja amit kivettem szintén nulla, és van egy ami ha minden igaz,akkor szakadt emitternél és kollektornál mérve.Holnap kiveszem a többit is, utána jó lenne tudni mit mérjek még,hogy kiderüljön,van-e valami olyan baja,hogy ha teszek bele új tranyót akkor ellőheti.
Na meg jó lenne azt is valahogy kideríteni,hogy a puffer kondik milyen állapotban lehetnek. -
BRIKLY
veterán
válasz
CheGhost #15810 üzenetére
Olyan túlságosan azért nem tárgyaltuk ki,de jöhet még akár több száz vélemény.
Elvileg ma lesz multiméter,hogy méregessem az erősítőm,+ hoznak hozzám egy quad 405-ös erősítőt.Csak közben rátaláltam erre a kis egyszerű erősítőre a neten,és támadt pár ötletem.Gondoltam,ha már itt van a félig halott erősítőmbe egy kb 6 kilós böhöm táp,mi lenne ha az köré építenék egy másik erősítőt.
Hogy részletesebben tudjátok mi a tervem : Egy kocsmában szoktam bulit csinálni,vettem erre a célra egy 250W-os SAL aktív szubot,amiből kivettem a saját kis 50W-os erősítőjét,mert az egy nagy nulla.Így ez köré kellett 2 másik hangfal,ami üvölt,és ad egy sztereó érzést, ez 2db 200W-os MNC lett,1-1 piezóval. Muszáj volt ekkora,különben elszálltak volna a mély mellett.
Az új tervem,hogy 2 erősítővel valósítom meg ezt, az egyik erősítő csak 1,vagy 2 db mélyet hajtana,a másik meg 2-4db kisebb hangfalat,hogy legyen hangerő is.Tehát ha építenék erősítőt,annak semmi más feladata nem lenne,mint mélyet adni,azt viszont legalább 2x100W-ot,de jó lenne ha többet. -
BRIKLY
veterán
Ilyennel "játszadozott" már itt valaki?
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15805 üzenetére
Értem,csak ha kiderül hogy még sok ezret lehetne költeni rá,akkor neki sem állok.. Nagyon vészesnek tűnik amit a képen látsz?
De mindegy végül is, mondhatsz tippet is,meg akkor esetleg hogy az eddigiek alapján minek essek neki méregetni a végtranzisztorok után. Kondit pl gondolom nem lehet multiméterrel kimérni.Kezdek kételkedni a dologban,hogy ebből még jó erősítő lesz, főleg hogy eddig még az előlapon lévő led jelzők hülyüléséről nem beszéltem.. Van egye rajta egy 7 / 150W kapcsoló,a meghibásodás előttig csak annyit változtatott,hogy az egyik oldalt kisebb hangnak jelezte ha átkapcsoltam,ugye ez sem normális, de mióta az egyik fele nem szól,7W állásban a halott (jobb) oldal LED-ei folyamatosan maxon világítanak.. De ez mondjuk nem érdekelne, csak hogy szóljon úgy mit "újkorában", csak gondoltam megemlítem ezt is,hátha összefüggnek a dolgok.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15803 üzenetére
Akkor ettől lehet a bemenő rész hülyülése..?
Akit említettem fórumtársnak, elmeséltem,hogy a jelenlegi hangfalaimmal (2x200W MNC, + 1x250W SAL) 7/10-es hangerő felett elkezdett torzítani,még mielőtt meghibásodott volna is így volt. Szerinte kezdenek kiszáradni a puffer kondik, szerintem kevés volt nekik az erősítő teljesítménye. Szerinted? Vagy ez is lehet a képen jelölt előerősítő miatt?Itt egy saját kép is.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15801 üzenetére
Értem,hát akkor majd kiderül,előbb mérek,sőt mivel a rajz tanulása nekem még pár óra,hogy eligazodjak egyáltalán rajta, kérdeznék egyet. A képen bekarikázott rész mit vezérel,vagy mi az? Csak mert régebben észrevettem,hogy iszonyatosan meleg,nem érdekelt,majd mikor már kezdett sötétedni a NYÁK is körülötte,akkor tettem + bordát azokra a kis hűtőkre.
Jó lenne mindenekelőtt ezt tisztázni,mert csinál nekem az erősítő kb 1 éve olyat,hogy csak a Tape bemeneti csatlakozón szól rendesen,az összes többin az egyik oldal csak akkor,mikor épp kedve van.Nem érdekelt,mert így is használható volt,de most inkább mielőtt költenék rá,derüljön ki minden.
(a kép nem a sajátomról készült,netről szedtem)
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15796 üzenetére
Na hát akkor itt érdekes lesz kideríteni,hogy ez az ISC gyártmányú mennyire hamisítvány 1368Ft-ért..
Alapos gyakorlatom nincs,de piszkosul érdekel a téma,már csak azért is mert új kihívás.Szeretem az elektronikát,csak sajnos egy egészségügyi dolog megakadályozott anno, hogy iskolában tanuljam ezt a szakmát.Türelmesen elméregetek én mindent,ha ezen múlik,mondjuk kapcsolási rajz az már húzós kérdés hol találok.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15794 üzenetére
Után gyártott cuccal lehet még olyan,mint volt? Ez mondjuk nekem furcsa.
Nem kell helyettem dönteni,csupán tanácsokat,és segítséget gyűjtök.Ha tényleg 1 pár tranyóval javítható,hát azt én is megcsinálom magam.Mit gondolsz,ha halott a tranyó (szerintem zárlatos,de majd a multiméter megmondja), és teszek bele újat,lehet valami olyan hiba ami azt rögtön kinyírja? vagy ezt ki tudom méregetni valahogy magamnak multiméterrel?
Nem szeretném az itteni "szakik" kezébe adni..Csak egy példának elmesélem,hogy kb 2 éve elvittem egy TV-t a környék legjobbjának nevezett szakihoz,amiről tudtam,hogy csak egy nagyfesz trafót kell cserélni benne, azt mondta 12.000Ft lesz,de csak után gyártott cucc van,ami nem fog annyit bírni,mint az eredeti.Mondom neki,akkor köszönöm,nem kell. Gondoltam utánanézek milyen árban van hozzá a neten. 3600Ft..
Volt már előtte is cserélve benne,és bele volt karcolva a TV hátuljába a sorkimenő típusa,tehát nem mást kerestem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15792 üzenetére
Itt találtam,a párját is árulják. Viszont valahol az oldalon olvastam,hogy után gyártott cucc.
Ha mondjuk 1 pár szállt el,akkor a többit is cserélni kell igaz?Pontosan azt a tanácsot kaptam,hogy mondjak le róla,mert már nem lesz a régi,és lehet hogy olcsóbb venni másikat.Hát nem tudom, 20k körül mozog egy ilyen teljesítményű erősítő.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15789 üzenetére
Köszi, szerzek egyet valahonnan és megmérem. Ha azok szálltak el,hol érdemes venni helyettük,és kb milyen árban mennek ezek?
Vagy a dolog nem ennyire egyszerű,és lehet,hogy más is elszállt?
Vagy tegyek úgy,ahogy az egyik fórumtárs javasolta,hogy inkább felejtsem el ezt az erősítőt,mert jobban járok ha veszek másikat?
Az már csak plusz kérdés, nagyobbat (teljesítményre) lehet tenni bele? -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #15786 üzenetére
Multiméterrel lehet?
Ha ismernék egy értelmes szakít,akkor már vinném is,de nem szeretném ha kókányoló kezébe kerülne. Előbb szeretném kideríteni,hogy mi a baja,mit kell cserélni,és ha megéri,megcsinálom én magam.
Lehet hogy elég hülye kérdést tettem fel,de bízom abban,hogy kapok itt a fórumon annyi segítséget,hogy én magam,itthon meg ki tudjam deríteni a hibát. Jöhetnek a nem speciális,de bevált "kókány" módos ötletek is,ha itt van ilyen lehetőség,a saját kezemben nem féltem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
razorbenke92 #15771 üzenetére
Oké,akkor leírom.
Egy Fisher CA-271 erősítőről lenne szó.
Több bulit lenyomtam már vele egy kocsmában,de a szilveszterit nem élte túl.
Kinyírt egy 200W-os MNC noir 2 hangszórót,és ez mellett az erősítő egyik (jobb oldal) kimenetén nem hang,hanem áram jön ki,mikor bele kötnék egy hangfalat jó nagyot szikrázik,és csattan a hangszóró.Szeretném,ha meg lehetne javítani,de gőzöm nincs mi szállt el benne (gondolom a végfok) de semmi égési nyom nincs rajta,viszont van egy kis szaga.
Mit gondoltok,menthető még? Ha igen,kb milyen összegből?
-
BRIKLY
veterán
Sziasztok!
Egy meghibásodott erősítővel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.Jöhetek ebbe a topikba,vagy tudtok linkelni másikat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők! GAR/SZÁMLA! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS TUF Gaming GT301 АRGB + 3 venti
- Seasonic Focus GX 1000W 80+ gold
- Cooler Master MWE Bronze V2 750W 80 PLUS Bronze
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest