- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
1. Nem kell irnom, hogy szerintem, mert sokak szerint is. Egyszeru teny. Egy vastagabb forrasztoont mar nehezen olvaszt meg.
2. Akkor nem kene szemetet javasolnod masoknak. De nyilvan 40 ev alatt is lehet kozel 0-at tanulni, de altalaban nem ezt jelenti.
3. Azon szerinted mit kene sepregetni, hogy van egy minimum szint, mert a fizika az fizika?
-
Reggie0
félisten
-
lanszelot
addikt
Zöld sárga az föld. Semmi másra nem használják.
Tehát az föld, és a kapcsolóba nincs is bekötve, csak a kapcsoló aljzatba van kötve.
Kapcsolót sokat javítottam, 2 vezetéket zár össze, nem is tud többet. Nincs hova 3ikat bekötni. A föld azért is nem bele van kötve, bár az aljzatába kötni nem tudom mi értelme. A műanyagot földdel ellátni... -
lanszelot
addikt
Hello,
A szereléssel semmi gondom, és írtam, hogy van 3 vezeték, azt is írtam mely 3 vezeték.
Nem tudom mi az a állandó fázis /elektronikához nem értek/, de az nincs akkor nincs.
itt a kép róla. -
schferenc77
aktív tag
A power lednek melyik a lába? Alapból a gyári gomb nem világít, csak mechanikai kapcsolója van. Van egy külön led panel, aminek van egy 3 eres csatija, az a panel bekapcsoláskor világít, sleep-ben meg pulzál. Ezt beépítem az oldalába, tehát a világítás/visszajelzés megoldva.
Ha nem akarom/tudom leszedni a bekapcsoló gombot (hogy a helyére forrasszam a saját gomb vezetékjét), akkor rá lehet erre a két (zölddel karikázott) lábra forrasztani két tüskét, amire már rá tudom húzni az új gomb vezetékét? Szeretném minél inkább az eredeti állapotot meghagyni, és szereléskor is jobb, ha nincs fixen az alaplapra forrasztva az új gomb.
-
Franticfox
tag
Nem-nem. Szóval. Bár jó lenne egy teljeskörű leírást kapni arról, hogyan van ez szabályozva, az élet nevű jelenségre hivatkozva hajlandó vagyok elengedni ezt a részét (legalábbis a minimálison felülit).
Nézzük kicsit gyakorlatiasaban:Akarok üzemeltetni pár 12 V-os ventillátort, ami egy projektort fog hűteni.
Akarok üzemeltetni egy RasPi-t három (egy jó ideig legalábbis) 2.5"-ös HDD-vel.
Van még egy PC-m is.
A jövőben, legalábbis ha ezeket sikerült megoldani, még lehet kötök rá pár kisebb fogyasztót.A ventillátorokat valszeg nem a raspivel, hanem külső billenőkapcsolókkal szeretném vezérelni alapvetően, bár ezek működése erősen összekötött azért a Pi-ével, jelentős részben az fogja az adatot szolgáltatni a projektornak (esetleg néha PC vagy konzol bejátszhat).
A RasPi működéséhez még egy vagy két ventit installálok. Mivel van felesleges 12V-os, így azt. Hogy pontosan honnan kéne ehhez a kraft még nem teljesen eldöntött, a Pi 5+3.3-as vonalát gondolom egybe lehet kötni, így végül is az elégnek tűnik, úgyhogy alapvetően onnan. Továbbá a 3 külső merevlemez tápellátását is a Pi-n keresztül gondoltam megoldani, mégpedig egy USB3-as HUB-bal, amibe lehet kötni még micro vagy mini USB-n keresztül áramellátást, na, ide vezetnék még a Pi GPIO-járól kraftot, így elvileg ennek elégnek kéne lennie.
Na és van még egy PC-m is, aminek mindezektől függetlenül kéne működnie.
Hogy érthető legyek: NEM kikapcsolt állapotában akarom használni a PSU-t... -
adatfalo
senior tag
Köszi
A sztorihoz hozzátartozik, hogy egy átlátszó arcade játékgépet szeretnék csinálni egy mini-itx lappal. És szeretnék minél kevesebb kábelt (amik nem kellenek azokat kivágom a tápból /nem moduláris/). Nem csak a kábelekkel akarok spórolni, hanem a hellyel is, és esztétika szempontjából is jobb lenne ha a tápon kívül más "elosztó" nem lenne a "dobozban".
Így még az volna a kérdésem, hogy szerintetek volna jobb megoldás egy monitor és egy mini-itx lap megtáplálására? pico-psu-t is néztem, illetve ha DC tápos alaplapot használnék, akkor is más lenne a helyzet, de ahhoz is tartozik egy ~laptop táp, így a problémám annak és a monitornak az egy ágon való összekötése lenne.
-
Pöttön
őstag
Értem, köszi szépen!
Simán megtáplálható a PC tápjáról is
Ezzel a cuccal egy PS4-et szeretnék hűteni.
És külső táppal szeretném megoldani.
Ez megfelelő lenne erre a célra szerinted? -
energy4ever
addikt
Koszonom!
Akkor jol gondoltam a dolgokat. A 3,3V-t is erdemes leterhelni?
A ventihez tartozo egyseget mar kiiktattam.Szerencsere kulon panel vezerelte.
Itthon ezekre hasznalnam:
-Ledsor 12V kb 50Watt
-Pilteir modul paratlanitohoz 12V kb 80Watt
-kicsi tapokrol meno dolgok tapjai levalltasa, pl USB hub, ps4 kontroller tolto allvany, stb kulso tapjai 5VA szaraz kondikbol tudtommal baj nem lehet, legrosszabb esetben egyszercsak nem add le aramot a tap, nem? Olyankor raer a kondit cserelni szerintem. Vagy tevedek? Egyebkent egyik sem pupos.
-
energy4ever
addikt
Igen, ilyet lattam
Na es egy ilyen akkor jo is lenne nekem?
Masik kerdes, rengeteg dolog van itthon(toltok) amik 5, es 12V-osak. Pl egyszerubb a telefon tolto. Azokat is kivallthatom ezzel a tappal, vagy a toltobe van epitve a toltes vegeztevel a leallas? Gondolom kivallthato, mivel nem a toltoben, hanem a keszulekben van a toltes szabalyzas. Viszont az 1.5, 2 A -es toltok lecserelese joval nagyobbra okozhatnak barmi rosszat?
-
maigret
csendes tag
-
kmisi99
addikt
Nem igazán értek hozzá. Ilyen konverterem van. [link] Elvileg 96% körüli hatásfokú, akkor nagy pazarlás nem fog végbe menni? Mert igazából lenne nekem 5v adapter is csak 12v os ból inkább van felesleges.
Akkor ezek szerint a feszültség csökkenésével egyenes arányban nő az áramerősség? Szóval 12 1A=6v 2A?
-
PazsitZ
addikt
Uh, most nézem csak, hogy elírtam az előző hsz.-ben.
6.5V 1500mA-hez bemenethez egy 6.5V 2A -es adapter specifikáció menne (nem 12V 2A).
Tehát a Volt megeggyezne, az Amper érték lenne valamivel több. Akkor a válaszodból kiszűrve a 6.5V 2A megfelelő kellene lennie számomra.Köszi szépen!
-
BRIKLY
veterán
[link]
Remélem jó a link.Veszély az hol nincs? 9 méter mély árok oldalán fát kivágni láncfűrésszel nem veszélyes? Csak a mai munkámat hoztam fel példának...
Rákötni több,mint valószínű,hogy 4 ohm-os, kb 300W RMS/600W max hangszóró lesz. Lehet,hogy teljesítményben a fele lesz,de akkor később 2 lesz belőle.
De még nem vettem hangszórót,tehát azt majd tudom az erősítőhöz igazítani. Lehet 8 ohm is,ha ahhoz könnyebb lesz erősítőt építeni.
Össz kimenő annyi legyen,amit csak ki lehet hozni a trafóból. Gyárilag az erősítőre max 480W van írva,tehát ha a táp annyit tud,akkor gondolom kb 400-420-at lehet kivenni belőle. Bár elég nagy dög,van vagy 6 kiló a trafó,lehet tud az többet is.
Hűtést még az is fog kapni,tehát az nem gond ha melegszik.(csak persze le ne égjen) -
BRIKLY
veterán
És ezt hogy derítsem ki,hogy milyen?
Hogy a bemeneteket közösítem,az ok,de attól hogy kötök 1 hagfalat 2 erősítőre?
Ne add fel kérlek. Ha valamire azt mondod kockázatos,akkor azt vagy meg sem csinálom,vagy vállalom a kockázatot.
Szakemberre bíznám,ha lenne a közelben olyan szakember,akire rá lehet. Ezekre egy elemlámpát sem bíznék... -
BRIKLY
veterán
Rákerestem a chip-re ami rajta van, 100V-ig bírja. Mértem egyet puffer után, 67V. Hülye vagyok hozzá,de nem látok olyat a nyákon,ami nem bírná ki így.
Vennék másikat,de nem tudom honnan.. használtba kis vackokat találok csak,boltból meg semmit.
Letekerni erről a vasmagos buckáról szerintem képtelenség.Eszembe jutott még egyébként,hogy esetleg autós erősítőhöz nem lehetne valahogy szerezni/építeni olyan tápot,ami elbírná?
-
BRIKLY
veterán
-
tknof1871
őstag
de rakható a kimenetre teljesítmény tranzisztor.
Csak a teljesítménytranzisztor határozza meg, hogy a fordulatszabályozó áramkör hány ventilátort tud szabályozni? Hogy annak azon hány amper folyhat át. Tehát ha van egy áramkör és kicserélem a teljesítménytranzisztort, akkor ennyivel tudom növelni, hány ventilátort tud szabályozni? -
tPedro_
őstag
Terhelhetőséget nem ellenőriztem, ha nálam lesz a műszer, megnézem.
A táp max árama egyébként 10A.Bár akkor is furcsálom, hogy nem sorban az első világít, hanem a 13. Se előtte, se utána semmi.
Mert utána még lehet szakadás, de előtte?
Lehet beugrok vele egy ledes boltba is, hátha le tudják ellenőrizni.Köszi a segítséget.
-
norbalia87
tag
csak ugy altalanossagban, mennyire megbizhatoak? ill. amennyiben beszerzek egy 12v-rol 5v-ra valo attalakitot, elkepzelheto, hogy ha a ledsor vegere forrasztom az 5 v-os uv ledeket mukodni fognak? vagy esetleg a hozza adott adapter vegere kulon agra az attalakitot es a led-eket.
Pl egy ilyen attalaiko? -
-
Adee_91
aktív tag
-
adatfalo
senior tag
Lőttem pár képet, legelső alkalommal csak simán ráhúztam a műanyag dugót rácsavartam és körbeszigszalagoztam. Amikor láttam, hogy szikrázik leszedtem és külön-külön a forrasztásokat beszigszalagoztam, hogy ne érjenek egymáshoz? (Ez hülyeség volt?) De így is szikrázott amikor megpróbáltam bedugni. Nem akarom, hogy elfüstöljön az alaplap, akármilyen kis gagyi is...
-
adatfalo
senior tag
A táp adatai:
HIPRO HP-OW135F13
100-240V-2.2A(2,2A) 50-60 HZ
19V (19V)==7.1A (7,1A) 135WAz alaplapról jóval kevesebb infóm van:
Lenovo IQ67i
Gyárilag ezt a töltőt adják hozzá:
Powering the system is a bulky 150W, 19.5V AC adapter with a class V efficiency rating (87% between 49W and 250W).Ez mond valamit, vagy próbáljak csinálni a forrasztásomról egy képet?
Előre is köszi!
-
s3toraph
senior tag
-
s3toraph
senior tag
Nekem egy Zalman ZM-MFC1-em van. Én úgy használtam, hogy PWM Y kábellel kötöttem rá a 3 állású kapcsolóra 2 db 12cm ventit, és egy sima potis csatijára szintén így 2 db 12 cm ventit (1 db AC F12 PWM és 3 db Coolink Swif2 120P), egy harmadik potis csatira a procihűtőt (mugen 2 rev. B gyárija). Ezeket mind 5V-on járattam. Sőt volt a egy ágon volt 3 db 12 cm venti, amikor úgy volt kényelmes vezérelni őket egyszerre (asszem olvastam is valahol, hogy mennyi wattot bír egy ág és azért mertem 3 ventit is bekötni). Nem volt soha semmi baja. Most csak 1-1 venti van 1-1 ágon, de 5V-on megy, mint mindig is. (7V-on - vagyis saccra akörül - már nekem zavaró, ha csend van a szobában. Amikor meg terhelve van, olyankor mind1 a hang és feltekerem, de akkor sem maxra mert úgy már nagy a szélzaj.)
Szóval, ez veszélyes?
Akkor, ki hogyan halkít ventit, ha nem jó erre a célra a célhardver?
Azt most meg nem mondom, hogy a tápja, a molex, az milyen ág, volt-e rá kötve még valami a ventiszabályozón kívül. Most nincs, mert sata-sak a vinyóim. -
Boogie33
senior tag
Hali.
Én még mindig ezen rugózok , azt szeretném kérdezni, mi a baj azzal hogy ha egy egyszerű potméterel szabályzom a ventit ? -
Ed3r_X_
nagyúr
Nem kell nekem LED rá, se kijelzés, csak két potméter, amit tekergethetek, meg az előlapi keret. Ez nem lehet vészesen drága. Mégis azért olyan árakon látok ilyeneket, amik azért kissé soknak tűnnek.
Mondjuk ezek pont molexes ventik. És így ennek a fajta 7V-nak milyen káros hatása van? (nem értek hozzá, csak tudni szeretném, miért nem jó
)
Azért remélem az FSP belsős Giga tápom megmarad
-
Az feszstab IC-ket az esetleges labortáphoz ajánlottam, finomhangolást alatt pedig a LED-ek fényerő változtatását értettem, csak ez lemaradt.
mzso
LED szalagra példa: [link] Ezt egy az egyben az ATX táp 12 voltjára teheteted. Ha eddig nem vettél még LED-eket, ez a leggazdaságosabb, legegyszerűbb és szaktudást legkevésbé igénylő művelet. -
-
Ed3r_X_
nagyúr
Rendben, megköszönném.
Harisnyával nem vacakolnék most, nem is szívesen bontanám meg a tápom, garanciás (ugye ezért kerestem fóliát is) . A gégecső viszont jó megoldásnak tűnt, és láttam elég olcsó. Csak méretben nem találtam 15 mm-esnél kisebbet
A 24 tűs csatlakozónak pont elég lenne az szerintem, abba beleférne, de a kisebb kábeleknek nagy lenne már. Oda lehet elég lenne 10 mm-es akár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- E-roller topik
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest