- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qkackca
őstag
válasz
tippm86 #51294 üzenetére
Hát nem igazán csak a vga...., minden, szó szerint minden drágul(t) +25-100% között, szóval most még jobban oda kell figyelni mint eddig.
Bár egyik-másik alaplap meg hdd viszonylag tűrhető áron van, de nem tudom csak épp egy hullámvölgyet nézek vagy annyi az ára tartósan is -
Rick4
félisten
Nem tudni, mennyivel jobb- rosszabb egy "eredeti", de ndolo a fele teljesítmény esetén nem igazán lesz gond semmivel... Linkeltem fekete műanyag dobozos adaptert pár napja, 5-6 ezresért adják itthon, számlás, garis.
Én rá merem ilyesmire bízni a dolgaimat, mert annyi minden volt már a kezemben, és soha semmivel se volt baj, hogy nem különösebben félek...
-
PDoki
tag
Nézelődtem én is 12V 120W-os tápokat, de többnyire ilyen LED tápegységeket találtam fémházasat, egy helyen volt laptoptöltő formájú, de az meg már 10 ezer Ft. Hát én Aliról nem merek rendelni, az nem eredeti lesz nagy valószínűség szerint. Arra nem bíznám a fontos adataimat. Én a MiniPC.de-t néztem, annak az árát.
-
tippm86
tag
Én múlthéten vettem itthon egy Akyga 120W-on PicoPSU-t postával 9000Ft-ért és egy Xbox One utángyártott 220W-os adaptert postával 10000Ft-ért, de itt linkeltek nekem 120W-os adaptert 6000Ft-ért.
Szerintem nem mindegy hogy 19000Ft, 15000Ft vagy 26-27000Ft.Ui: Most nézem, hogy már 9200Ft a Pico az Aqua-nál amit 7400Ft-ért vettem. Ezek szerint nem csak a videokártyák drágulnak...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51282 üzenetére
Elhiszem, hogy nem látod, de leírtam, oké, hogy az van megadva indulási áramfelvételnek, viszont ezt én sohasem tudtam mérni, pedig hidd el, mértem párszor. Érdemes lenne valóban megmérni, ez egy létező, vagy katalógusadat-e.
PDoki: A 120W-os tápegység itthon 5 -6 ezres, picopsu most jön haza aliról, 10-12 $ körül megállt, szóval össz 9-10 ezerről beszélünk, nem adnék érte 25-öt.
-
duo
addikt
Van egy aplenföhn univerzális backplatem. merlinéknél kapható. am4-re nem jó, de én átjelöltem és felfúrtam. Tarzan mondja bemegy.
jó hangulatban fel is raktam vele az is-60 bordát, de alapvetően nem olyan kényelmes a felfogató kit mint az intel 15xx nél. nem megy olyan mélyre be az alaplap furataiba, én nagyon odafigyelve húztam meg a csavarokat, még nem is éreztem azt ahogy a behajtásnál ellenállásba ütköznék.
build összerak, és már egy napja ment, éppen házventikkel bűvészkedtem mikor észrevettem, hogy az alaplap (nem is annyira enyhén hajlott. wtf.
szétszereltem laplap ki, akkor látom hogy backplatestől együtt hajlik az egész. megint mondom: nem volt túl húzva. nagyon könnyedén hajtottam kifelé is és igazán nem sok tekerés kellett neki. akkor néztem meg jobban: puszta kézzel is hajltható a fenti backplate. konklúzió: ez egy szar.
rendeltem egy l9a-hoz való am4-es mounting kitet. az erősebbnek tűnt már a fotókon is. remélem elférek vele csavarfejekkel együtt az alaplapi tálcánál. -
törölt tag
válasz
#25954560 #51288 üzenetére
Ezek szintetikus tesztek, aminek az a dolga hogy mindent meg mozgasson a processzorban. Ha így 170W-ot enne a processzor, akkor max.: 120W-os hűtés alá nehezen fogod beszorítani, értelmes órajellel. De mit mutat a fogyasztásmérő ezzel a két megközelítéssel "vm-ek futtatasa es profilozasa" közben?
Találtam egy ilyet: [link] itt 144W-ig skálázódott fel a fogyasztása ahogy sorra kapták a szálak a terhelést, default beállításokkal!. Ahogy ebből látom a terhelésre elég szépen megmaradt az órajel 3800Mhz fölött. Ha engem kérdezel 3500Mhz-es plafonnal meg kellene állnia 120W-nál magának a processzor fogyasztásának, ill. valódi terhelésre elégnek kellene lennie egy 120W TDP-re tervezett hűtőnek.
-Elméletileg!-
Ezekből az adatokból esetleg az is kiderülhet, hogy az alaplapodban mennyivel fogyaszt többet, mint a teszthez használt alaplapban, mert előbb én arra lennék kíváncsi. -
törölt tag
válasz
Speed® #51250 üzenetére
cb20 default: 8679, a fali muszer 208W-ot mutat a rendszer teljesitmenyfelvetelenek tipikusan.
cb20 eco mode: 6377, a muszer 137W-ot mutat. csak egy matrox g550 van betuzve melle h legyen valami kep.
szoval kb 27%-ot esik a teljesitmenye, az osszteljesitmeny-felvetel kicsit tobbet. meg a nevleges orajelen sem jarhat, 2700MHz korul van az osszes mag ilyenkor. ha a hutest lejjebb csavarom, akkor eco modban 6200 is tud lenni a pontszam.geekbench5 eco modban kicsivel jobban terheli, 147W a max a sokszalas tesztek kozben.
szoval egyelore a konkluzio: mezitlabas eco mod nekem nem lesz jo, vm-ek futtatasa es profilozas kozben jo lenne a nevleges 3500-on jaratni a magokat, de akkor combosabb hutes kell.
masik opcio amit probaltam a turbo letiltasa, terhelve 3500-ig megy (3497-ig pontosabban) viszont nem lesz sokkal huvosebb, mint turboval, utana kell olvasnom h a feszultsegeket ilyenkor is felengedi-e az egbe.
szoval egyelore sehol sem tartok
-
törölt tag
Nekem a PicoPsu-kal (eredeti nem kínai) soha nem volt semmi gondom, viszont 12V-os AC-DC tápegység ment már tönkre, kicsi is nagy is. De felszívtam magam és a végleges megoldást akartam átalakítottam egyet, túlméretezett alkatrészekkel és hűtéssel. Azóta is bírja a kiképzést.
#51286 gordonfreemN Mennyi a híjja van, hogy beférjen, mibe ütközik bele pontosan?
-
gordonfreemN
addikt
Nagy a dilemma.
Egy HDplex 160-at egy antec isk110-be hogyan lehet integrálni?
Mert elsőre úgy tűnik, nem fér be sajnos nagy szívfájdalmamra. -
törölt tag
nehany bios-ban lehet allitani h a vinyok kesobb induljanak, igaz talan nem egyenkent. esetleg ez is csokkentheti a gep indulasi aramat (pontosabban egyetlen csucs helyett ket v tobb kisebb lesz)
szkoppal meg lehetne nezni mennyi ideig tart igazavol, lehet egy egyszerubb teljesitmenymero nem eleg furge hozza vagy a hosszabb atlagolas miatt nem mutatja.huhh, [itt] azert van 4T-s vinyo 3A-rel 2masodpercen keresztul, ha jo az egesz meres.
-
PROTRON
addikt
Elhiszem hogy mindent IS elolvasol, de pont az én hsz-emben az egyetlen kulcs szót nem sikerült: induláskor. Nem véletlenül lett kiemelve.
Pontosan azért, amit aztán Duracellm-nek elismertél.
És nem véletlenül említetem meg a Odroid forumon szereplő gyakorlati tapasztalatokat, tényleg nem mind1.De igazából a lényegen nem változtat, mert a 120-as AC-DC táppal nem fog mellé lőni és árban sem akkora a különbség és még tartalék is lesz benne.
-
Rick4
félisten
Kiegészítettem kicsit:
PDoki: A szerény véleményem, hogy a 120-as picopsu, paneltáp, meg egy 120-as adapter 5-6 ezerért elég kell legyen bőven. A j1900-as lapos kisgépem egy ssd-vel win10-zel netezve (kb 35% prociterheléssel) és 12-13W körül volt, négy vinyó mellé annyi lesz pluszban, amint a linkelt képen a táblázatban látsz.Duracellm:
Az indítási felvétel miatt viszont valóban boruld, de érdekes, hogy én ezt soha nem tudtam mérni....A 400-as táp ekkora terhelésen nem fog jó hatásfokkal dolgozni, sok helyet foglal, és relatíve drága, (mondjuk kb mint egy picopsu + az adapter) én anno elvetettem ezeket, a picopsu-k már 2014 óta hiba nélkül muzsikálnak a házakban, adapterekkel sem volt soha baj, de anno volt egy via epia lapos kisgépem, ami már 2013 környékén is jó 10 éves lehetett, hibátlanul ment benne minden, szóval ez a vonal nem az elhasználódásról szól...
Még a 2013-as hirdetés is fent van: [link] -
törölt tag
Van olyan, hogy a tápegység rendelkezik túl és alul feszültség védelemmel. Ami miatt, ha ezen az "ablakon" kívül van a bemeneti feszültség nem kapcsolja be a tápegységet.
Az ATX szabvány az alaplapon lévő 12V-ra +/- 5% eltérést meg tud engedni: 11,4V-12,6V tartományban.#51276 Rick4 A merevlemez gyártója megadja a csúcs indulási áramot: 1.85A@12V. Ezt azért jelzik, mert érdemes benne hagyni a tápegységben tartalékként. 4 lemezre ez 88,8W.
A 75W-os táp az nem azt jelenti hogy 75,001W-nál lelövi a túláram védelem, 10-15% szoktak benne hagyni.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51277 üzenetére
Én általában tudom, mit akarok írni, és utánaolvasok, ha nincs a birtokomban a kellő infó, ezesetben is ez történt. Kivéve mikor hétközben sürgős dolog van, de még be akarom fejezni, közben 3-an hívnak telefonon, de most nem ilyenek a körülmények.
Az a baj, hogy utánaolvastam, mekkora áramfelvétele van ezeknek a vinyóknak, többfélét is néztem, hogy a szórással is képben legyek, 7.5-9W között volt mindegyik, ezért is írtam a 8-at, ami az én 6TB-osomnál 2-vel több, illetve a plusz egy vinyó, megnézheted te is, mit írnak: [link] ez nem egy légbőlkapott gondolat, legalábbis én nem annak szántam. Az csak egy dolog, hogy sok sok éve red vinyókat használok, nemrég adtam egy egy 4TB-os redet, mert lejárt a garti, belekerült 18 ezer óra, és én akkor cserélem, akkor ahelyett 6TB-os purple lett, nem is csalódtam, mindenben hozza az elvárhatót, a fogyasztást is néztem, miután bekerült mértem is, innen származik az utánaolvasás mellé a gyakorlati tapasztalat.
Persze mint írtam, lehet csak a fogyimérőm, és tényleg 120W-ról indít, de akkor az i7-6700-zal meg se nyekkent volna a 75W-os lc power adapter.... Szóval csak lehet valami abban, amit írtam... -
PROTRON
addikt
Az a gond hogy sima consumer HDD-hez viszonyítod a RED-NAS HDD-ket.
Múltkor a szünetmentes topicban én is rácsodálkoztam hogyan kérhetnek induláskor ekkora áramokat, pedig de.
Az Odroid gyári forumán a H2-vel kapcsolatban is kibukott a probléma, mert ott az alaplapi HDD power csatlakozó gyengébb tápegység esetén nem képes elegendő ampert leadni 2 ilyen HDD számára, ők meg eredetileg nem tesztelték ennyire éhes HDD-kel.
Eredmény pedig az lett hogy ha nem megfelelő tápegység típust választottak, hiába tudta a 90w-ot, induláskor a HDD-k miatt elhasalt.
Szóval csak a 2 HDD-d önmagában elkérhet induláskor 60-80W közötti teljesítményt, szóval nem mind1 miről táplálod meg, nehogy a túláramvédelem lekapcsoljon.
Szerintem is jobb ha 120-al számolsz, mert így a tartalékok miatt hosszabb ideig fog üzemelni a tápegység. -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #51267 üzenetére
Ezen a 120W-on azért csodálkozom, mert van itthon három kis szerverem.
1. Asrock H110M- itx+i7-6700 16GB DDR4, 6TB wd purple, 2 venti
2. Kontron KQTM87 itx lap, ráforrasztott i7-4860EQ mobilproci, 8GB DDR3, 6TB WD purple, 2 venti
3. Asrock Q1900B-ITX lap 6GB DDR3, 1TB hdd, 2 db ventiMindháromban 120W-os paneltáp és 120W-os adapter van, de egy lc power 75W-os adapterrel is mentek, ergo 85W-nál nem igazán vehetnek fel többet semmilyen körülmények között.
Mindháromnak mértem az indulásos teljesítményfelvételt, mindháromnak az idle felvételt, nagyon messze volt ettől, kb harmada értékeket mutatott, az első kettő 40-45W-ot kért induláskor, majd idle állapotban beálltak 22-25W-ra, a harmadik 27W körül kért induláskor, és 12-13w-ra állt be egy próba SSD-vel, 18W körül elég volt neki egy 1TB_-os HDD-vel idle, de az nagyon kergetve se fog felugrálni, max pár wattocskával többet kér majd.
Igaz, hogy egy lidlis töltővel mértem, ami lehet épp nem pontos, de háztartási szinten ennek annyira nincs is lényege, 1-2W, vagy akár 10-15% eltérés is belefér, a te értkeidhez képest nagységrendi eltérést tapasztalok. Ráadásul mindezt már adapter előtt mértem, azaz ebben a fogyiban már az is benne volt, tehát a gép az adapterből még ennyit se szív ki.
A 2X 8 TB-os winyó miatt egyen 2+5W-tal, azaz kemény 7W-tal többet, még mindig jóval kevesebb, mint a feléről beszélünk a 120W-nak.
Az i7-6700-as procis gépem régebben asztali gép volt, a 75W-os adapterrel akkor is vidáman üzemelt, amikor videót kódoltam, később gépbelső csere után a hatmagos i7-8700-as volt az, ami a 120W-os paneltáppal már nem akart együtt dolgozni, de csak és kizárólag onnan szúrtam ki, hogy egy üres félórámban nyomkodtam, és egy aida tesztnél restart volt, de minden másban az is kiválóan elvolt, tehát ott is elég volt a 80W mindenre. Szóval szerintem a 120-at osszuk el nyugodt szívvel kettővel, jó lesz az indulásnak, az aktív merevlemez esetén mérhető is meg kellene álljon lazán 30W alatt.
Nem kötözködés, tapasztalat, és az is csak szerintem.. -
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #51271 üzenetére
Mivel ez csak egy kísérleti projekt, így a meglévő alkatrészeket használnám.
A jelenleg meglévő alaplapom pedig ilyen DC dugaljas, x4-es PCIe slottal. Alapvetően egy kisebb teljesítményű VGA-t gond nélkül ellát, de a projekt keretében valszeg egy erősebb, legalább extra 75w-ot igénylő egység kerülne bele. -
PDoki
tag
válasz
#16939776 #51270 üzenetére
Igen, ebben teljesen igazad van és köszönöm a hasznos információt. Ha sikerül 4 db rezgésmentes vinyót kifogni, még akkor sem biztos, hogy az egymásrahatásuk miatt nem lesz 'belebegés' zaj, ahogy &rew kolléga is említette. Ez csak akkor derül ki, ha az embert mindent összerak és elindítja.
Megnéztem az említett System Power 9 hatásfokát, a gyári adatlap 86%-nak írja 20%-os terhelésnél. Ez talán nem annyira sokkal marad el egy PicoPSU vagy HDPlex hatásfokától. Nameg költséghatékonyabb is. -
törölt tag
Akkor itt a másik amit szoktam jelezni, hogy a 4 lemezes nas-t ne akard észrevétlené tenni és a lakótérbe integrálni. 4 egyforma lemez járása, seek-je már a "néma" merevlemezből is sokkal hangosabb/zavaróbb mint 1db-é. Ha netán 2db-nál már legyőzik a tápot, akkor mennyire számít hogy van/nincs benne ventilátor?
Hatásfok kérdésben igazad van, meg kell nézni melyik teljesít összességében jobban azon a terhelésen, amit az idejének legnagyobb részében fog kapni. Azt is meg kell jósolni, hogy kb.: mennyit lesz aktív állapotban.
-
PDoki
tag
válasz
#16939776 #51267 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Mindenképpen a lehetőségekhez képest a legcsendesebb megoldást szeretném, ezért nem szerettem volna SFX tápot. Igazából sima ATX táp is beférne a házba (Bitfenix Prodigy). Gondolkodtam ilyen téren is a Be Quiet! System Power 9 400W Bronze (BN245) tápon is, csak ugye egy ATX táp alacsony terhelésen rosszabb hatásfokkal működik. A gyári specifikációk alapján hangra szerintem a merevlemezek alatt lenne, 20%-os terhelésnél 9,5dBA-t ír. -
törölt tag
Szia!
A csúcs fogyasztás 120W alatt lesz indulásnál, utána kb.: a fele várható aktív merevlemezek esetén, szóval azt válaszd amelyik a szimpatikusabb neked.
A nehezebb kérdés inkább az, hogy melyik az az AC-DC amelyik folyamatos üzemet bírja, illetve mennyire kell azt túlméretezni, ahhoz hogy csak 2-3 év múlva menjenek benne teljesen tönkre a kondenzátorok.
Ilyen esetben, amikor nem szakaszos üzemben lesz használva, én az aktív hűtésű SFX/ATX tápegységeket szoktam ajánlani. Ha mégis DC-DC-s táplálást kell alkalmazni, akkor olyan AC-DC-t illene választani hozzá aminek van valamilyen szellőzésre lehetősége, és lehetőleg ne legyen zsúfolt a belseje.#51266 &rew logikusabb, ha a kártyán belül külön van választva a két betáplálás pozitív ága. És az egyik mondjuk csak a memóriákat, vagy nagyobb kártyánál az egyik GPU fázist táplálja.
Pl.: mi történne akkor, ha a slot felöl megvan a 12,1V, a tápcsatlakozó felől, meg akkora az áramfelvétel, hogy a hosszú korbács végén csak 11,8V áll elő? -
tippm86
tag
válasz
PROTRON #51262 üzenetére
Létezi ilyen amit akarsz, pl az Asus Rog G20 széria:
Ha megnézed még a bemeneti csatlakozók se egyformák, a kisebb a procit a nagyobb a videokártyát táplálja.Azt viszont nem tudom hogy mindegyik 12V-s.
Én is sokáig vadásztam a Dell 220w-os tápjára, de nálunk nem tudtam beszerezni, de találtam egy ilyet:
Ez egy Xbox One utángyártott táp, 12V 220W , most ilyet használok, viszont van benne egy venti ami kicsit hangos, de azt tervezem hogy szétszedem és teszek bele egy ellenállást hogy lassabban menjen. -
PDoki
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék tőletek. Építés alatt van egy mini-ITX alapú szerver, amit csupán NAS-ként szeretnék használni. Alaplap J3455-ITX, RAM 4 GB DDR3L, kezdetnek 2x8TB WD RED HDD-t tennék bele, amit később még 2 db-al bővítenék. Egy 140-es és egy 120-as ventillátor lenne még benne.
Milyen táp bírná el ezt a konfigot? PicoPSU-160-XT és HDPLEX 200W DC-ATX között gondolkodom. A HDPLEX-hez megfelelne egy HP 230W-os notebook töltő? Köszönöm, ha tudtok segíteni. -
törölt tag
Ha jól tévedek 3db DC-DC van rajta, abból kettő fix funkciós: 3,3V és +5V előállítására.
Illetve a st-by 5V ami még stabilizált, de ebből valamilyen feszültség kétszerezővel állítja elő a -12V-ot ami nem stabilizált (-10,8V) (-(2x st-by feszültség) és 100mA ereélyig stabil.
A 12V-on nincs átalakítás vagy szabályzás az a bemenetet követi.De létezik olyan, ami széles bemeneti feszültséget lekezelő PicoPsu ami a +12V-ot is előállítja és szabályozza de az szerényebb mennyiségű áramot képes azon az ágon leadni mint a fix. 12V bemenetű.
-
PROTRON
addikt
Még sose használtam ilyet és csak mostanában akartam utána olvasni ezeknek a dolgoknak.
Amúgy eredetileg azt feltételeztem amit Te, tehát ha egy ilyet beépítek akkor mindent ezen keresztül kéne ellátni, ami az én egyik projektem esetében problémákat vet fel.De ha a kollégának probléma nélkül üzemelt, az nekem csak jó.
Az én projektem esetében kísérleti jelleggel érdekes csak, tehát ha az alaplap saját DC dugaljon keresztül megkapja a 19 V 4 A-t AC-DC téglatápról, akkor a VGA üzemeltethető-e másik téglatápól közvetlenül 12V 6-8 pines csatlakozóval (pl Dellnek van ilyen 200W körüli téglatápja).
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51259 üzenetére
Lényeg, hogy nem ugyan arra gondoltunk, de itt nekem esett le a leglassabban a tantusz (Utólag is köszi PROTON!).
Tök jó, majd ha low-power dvga-ra állsz át akkor is jó lesz így. Arra használni azért szerencsésebb eset, mert az idle-ben is csinál tetemes terhelést a 12V-ra az alaplapon, DC-DC-n keresztül.
Esetedben ez nincs, ezért arra kell tekintettel lenni, hogy a DC-DC-n keresztül a "kapcsolt" 12V-os-ága továbbra is kapjon valamekkora állandó terhelést, különben az alacsonyabb/ingadozó feszültséget szolgáltathat mint 12V, ami miatt az alaplap le akarhat kapcsolni.
Példaként: ha elaltatod a gépet és onnan nem jönne vissza, csak a táp ki és bekapcsolásra, akkor akár erre is gyanakodhatsz. -
-
törölt tag
válasz
Speed® #51245 üzenetére
bocs, errol lemaradtam. szoval nekem is a 3900x volt az elsodleges celpont, a magasabb orajel es a 16magnyi L3 cache miatt, (es mert 2/3 aron mentek a 3950x-hez kepest) de vegul ez lett. skalazodas szempontjabol ezzel jobban jarok, ha meg 3900x modban akarok tesztelni, legfeljebb letiltok minden ccx-ben egy magot
-
törölt tag
válasz
Speed® #51248 üzenetére
az a terv, hogy mivel nalam limitalt teljesitmenyt kell leadjon, eleg ez a lap is. egyebkent minden mas szempontbol szuper mobo, szeretem. apgredeltem korabban $10-bol a wifit is, hasit szepen.
$450-ert vettem a procit oriasi makkal, nem akartam egy centtel sem tobbet kolteni mar erre a projektre.Crabface
koszien is szeretem pont befer felulre a ket egyszlotos kartya is igy a splitterrel, egy gpu meg egy nic.
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51236 üzenetére
Ha ez nem is nyugtat meg, de két variáció van abban az esetben, ha az meghibásodik:
-Megszakad a fet és kikapcsol a gép.
-Zárlatos lesz és nem kapcsol ki.
A többi alkatrész számára annak az alkatrésznek a tönkremenetele nem hoz pusztulást.Ha koppon hajtod, játszani fogsz vele sokat, akkor légáram mindenképpen kell, de kell a VRM-nek is, szóval nem szabad megoldhatatlanak lennie a táp szellőzésének.
Vannak a piacon ilyen tápegységek, amik már bizonyítottak. Azt javaslom, hogy az legalább derüljön ki, hogy a hardvert jelenlegi formában biztosan meg fogod tartani legalább 2 évig, akkor megéri ezekre költeni. Ezek akár 10 évet elmennek probléma nélkül, később is tudod használni, egy ugyan ilyen fogyasztás kategóriába tartozó géphez.
-
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51229 üzenetére
Ahogy a többiek is írják, nincs jól dokumentálva, de a fet-nek ki kell bírnia 10A terhelést, annak csak kapcsolni kell a 12V-ot, számottevő hő nem keletkezik rajta. Ha jó minőségben, olvashatóan lefotózod a hátulját a kis 8 lábú alkatrészeken levő karakterekből ki kell derülnie, hogy mit tudnak.
Leltem egy tesztet, ahol megkínozták, de állta a sarat, közben hő-kép is készült róla, az alapján a 3,3 és az 5V előállításáért felelő részek és a csatlakozó produkálta a hot spot-okat, a 12V-ot ki/be kapcsoló rész miatt én nem pont nem aggódnék. Inkább azért lehetne, mert csak a 12V-on van egy egyszerű túlfeszültség védelme, és ennyi.
-
tippm86
tag
válasz
Fred23 #51232 üzenetére
Te tudod... szerencse vagy tényleg bír ennyit. Erről az jut eszembe amikor még autószervizben dolgoztam, hogy gazdag apuci gyereke próbálja megmagyarázni, hogy nem azért gyulladt ki az egy éves autója,mert 55W-os izzó helyett betett 100W-os izzókat mert jobban lát vele sötétben és különben is már két hete betette őket...
-
-
tippm86
tag
válasz
hoffman_ #51226 üzenetére
Igen 3200G-m van, teljesen gyári beállításon van minden. Amiben viszont csalódtam az az Akyga Pico, teljesen más értékek vannak a csomagoláson mint a gyári oldalán. Az oldalon 12V 10A van megadva a 12V-s ágának, ezzel szemben a csomagoláson 12V 7A max 86W, ezért kikerültek a Pico-t és direktben kapja a proci az áramot a tápról.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_ #50681 üzenetére
leírom azért a random idle reboot kálváriám megoldását, ami szeptember óta húzódik. volt itt azóta két csere táp, egy 3800X a 3600 helyett, egy másik MSI B550, új RAM, új BIOS, az összes létező konstelláció. mindenhogy mentek az újraindulások. slussz poén, hogy várom, hogy leteljen a 30 napos Alza gari intevallum az SF600-amra és visszaadják azzal, hogy nem találtak hibát. remélem nem is rontják el, ehh.
a konklúzió az, hogy annyi eszem volt, mint egy marék lepkének, mert ezzel kellett volna kezdenem: a Ghost PCIE riser kábele okozta a gondokat. jelenleg levelezek velük, hogy szeretnék egy újat, nem lesz könnyű meccs - potom 40 ezer huf, ha nem sikerül leverni rajtuk, wow...
ezen felszívva magam, bár értelme nem volt sok, ide jutottam, ezúton is köszönöm a műveletet bananfa-nak. igaz, csak üresen hoztam el és azt sem tudom, hogy minek, maradni tervezek a Ghost-ban, de nem bírtam ki, piszok jó ez a ház. meglesem azért, hogy milyenek fej-fej mellett, beépítve.
ehhez képest a valóság persze más...
-
válasz
Crabface #51217 üzenetére
Nekem a legtöbb lapom ASRock, és mivel retrózok is, van néhány. De ez már a harmadik gusztustalanság volt tőlük mostanában.
PBO-val nem tudok fogyasztást szabályozni, mert bár menüje van, a beállítást "nem veszi be", cTDP-t elvették, tehát marad az undervolt.
Az legalább működik is. Kíváncsi vagyok, mire megyek majd vele; a picoPSU-hoz kell igazodnom, szóval maximum 3800 MHz allcore-ra tippelek. -
válasz
Fred23 #51212 üzenetére
A jövőben az ilyesmire figyelni fogok: az ASRock egyszerűen irreálisan magas feszt ad a procimnak alapból. Hogy lehet ilyen BIOS-t nyugodt szívvel kiadni?!
Szóval állhatok neki az undervoltolásnak...ITX lapon legalább figyelhetnének az ilyesmikre, ha máshol nem is! Gondolom, nincs mindenki képben az adott prociról, de 1.45v fesz van auto-n a 3400G-hez!
-
törölt tag
válasz
#16939776 #51209 üzenetére
valamennyire vissza kell vennie, de ahogy nezegettem vegig feljebb volt, mint az alap orajel.
az a 45 fok szep lehetazt vettem eszre egyebkent h lassabban hul vissza ezzel a bordaval a terheles megszuntekor, pedig nem erre szamitottam
de, a VRM kell kapjon jobb hutest, ha nem fog mukodni az eco mod. vagy csak amugy is, megnezem infras homerovel mit mond.Qkackca
nekem is ez tetszik jobban, mert elfer felette az ac-dc es akkor nem kell kulso tapaz eco mod a PPT-t allitja 68W-ra, de nalam nem volt hatasa, lehet csak bios bug. felteszem valamikor a legfrissebbet. esetleg megprobalom kisebb csokkentessel, hatha ez tul sok 140-rol.
-
Nirvanus
aktív tag
válasz
hegegabi80 #51207 üzenetére
A kínai étvágytalan mmo-mal tudok játszani rajta. FHD filmek mennek, netes cuccaim úgyszint. Nem olyan lassú, mint amire számítottam.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #51208 üzenetére
Besza. Behu.
Eco mód nélkül is vissza kapcsolja magát alap órajel közelébe, ha észleli h. nem elég neki a hűtés?
feltettem a teszt miatt egy 92-es 25mm vastag szerverventit, ott mar csak 85 fok volt a legmagasabb, de ahhoz 2500-as fordulat kellett
A 2x~7000-et pörgő 14W-os modulom, az berántja 45C°-ra prime alatt.Arra a VRM-re nem tűnik úgy esetleg, hogy barkácsolni illene valami Heat-pipe-os hűtőt?!
-
törölt tag
meglett almaim processzora, egy 3950x. elotte felfrissitgettem az asrock ab350itx/ac-t a 6.00-s bios-ig, ami a minimum a 3900x es 3950x tamogatashoz. izgultam, amikor az 1700-at lecsereltem, eleg sokaig kellett varni, de vegul lett kep, elindult minden. ugye lattunk infot arrol h meg az 5xxx-ek is mennek benne, de azok horror aron vannak
eco modban szeretnem hasznalni egy noctua l9a hutovel es a wraith spire ventivel (hello Fred23
), de egyelore a 6.00-s bios nem valtoztat semmit az aramfelvetelen, gyari ventivel geekbench5 alatt termeszetesen beveri a fejet 96 fokba. feltettem a teszt miatt egy 92-es 25mm vastag szerverventit, ott mar csak 85 fok volt a legmagasabb, de ahhoz 2500-as fordulat kellett, kellemetlenul hangos.
netes tesztek alapjan gyakorlatilag az egyszalas teljesitmeny nem csorbul eco modban sem es sokszalon is ~15% a veszteseg, szoval az nekem teljesen jo, ugyis nevleges orajelen akartam jaratni munkahoz.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Nirvanus #51205 üzenetére
Na ja, mert még kisebb is mint az ITX.
Én is hasonló bűnben vagyok, a gyerkőcnek gondoltam valami kis hasonló gépet netezni, filmezni, zenét hallgatni. Csak még nem találtam meg az ideális cumót.
Aprón egy Zotac ID80-at néztem, vagy hasonló filléres dolgot, csak félek ez már kevés lesz hozzá.Azért kíváncsi leszek, mi lesz a tapasztalatod vele.
-
Nirvanus
aktív tag
Nem ITX ugyan, de sikerült megint bűnbe esnem. A bűnöm tárgya egy Asus VivoPC VM42, 8GB memóriával, 250GB merevlemezzel, AC-s wifivel, kalimpálós mikrofonos távval, töltővel, 20ezerért. Megvolt az első találkozás a Windows 10-zel is. NAS-nak jó lesz. Képek, firka hamarosan. De olyan kis cukiiiiii. Asszonyfaktor is pozitív.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged