- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
mindent a szemnek
EKWB Lignum:
-
törölt tag
válasz
#16939776 #55013 üzenetére
nem veletlenul nem irtam meg mi ez, bocsanat
hoterheles-szimulacio utan legyartott probadarab, aminek bizonyitania kell, hogy a tervezes es a szimulacio megallja a helyet. a kommersz tipp az jo. nem en terveztem, en csak elamultam rajtanagysagrendileg ala lehetne biggyeszteni egy itx lapot, ezert is mozgatta meg a fantaziamat.
nyilvan nem gazdasagos, ahogy flashpointer is irja, de van az a penz es termekkategoria, ahol ez is ervenyes megoldas.
-
törölt tag
nem talalom a hozzaszolast, mar volt tobbszor tema:
vannak 12V-ot igenylo picopsu-k is (ok a kicsit egyszerubb felepitesuek es nagy altalanossagban olcsobbak) es vannak a nagyobb fesszel (vagy szelesebb savban mukodo 'wide input') valtozatok (pl 18-24V). fontos h tudd melyiket keresed.ehhez kell valasztanod tapot is, a 12V-osokhoz termeszetesen 12V-osat, a masik kategoriahoz pedig jok a tipikus laptop tapok, de abbol sem mind. a 12V elonye, hogy viszonylag konnyu belole kicsi es nagyteljesitmenyu valtozatot talalni (esetleg olcson), mig a laptop tapok nagy tobbsege 200-240W korul veget er (kiveve pl a klasszikus dell 330W-osat, de abbol nehez eredetit szerezni)
-
törölt tag
válasz
KaiotEch #54803 üzenetére
szerintem foleg az IT/szamtech szektorban a kinezetbol nem lehet leszurni semmit
egyszeruen sokaknak a fontossagi lista legvegen van. nem vagyok benne biztos, de mintha eleinte azert igenyesebb/okosabb videoi lettek volna.
tlac: valamennyire ertem h miert nincsenek mar elajulva akarmilyen hardvertol is, meg ha elfogadni nem is tudom, de azert egy minimalis tisztelet a legcsoffadtabb alaplapnak is kijar nalam, hogy lehetoleg ne okozzak benne kart
rasotamas:
jo otlet, bar en talan kicsit kisebb hazban gondolkodnek. szalagkabelbol vannak eleg hosszuak x16 v x8 toldashoz, de azok nem annyira esztetikusak szerintem.
ezek viszont akar jol is nezhetnek ki
de fatpingvin jobban kepben van a mazzagokbol, kukkants be a riser topikba.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54800 üzenetére
nem. mar szamtech topik kore epulo sitcom. csak az IT Crowd sokkal jobb volt.
-
törölt tag
linus-ek epitettek(?) egy fajlszervert a jonsbo n1-gyel
ami nagyon kedves toluk, de azt a szintu benazast es nemtorodomseget, amit linus eload, mar egyre kevesbe ertekelem. ertem en h joval nagyobb keretbol gazdalkodnak, mint egy atlag juzer es mar fogtak/tonkretettek sokmindent, de egy ekkora nezettseggel rendelkezo csatornanal ne az legyen mar az alap h csapkodjuk a vinyokat meg tordeljuk a csatlakozokat.
szorakoztatoipar lett tech csatornabol.
mas kerdes, hogy sem az alaplapon, sem a bovitokartyan nincs mondjuk egy soros port, hogy ha gond van a cuccal, lehessen valamit kezdeni vele szetszedes nelkul.de a haz maga tovabbra is kivanatos szamomra
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54750 üzenetére
olyasmi
a conky sem fer mar ki akarhogy a kepernyore
CCX-enkent es kvadransonkent szeretem csoportositani h lassam a terhelest, de lehet h most eloszor egyszeruen keritek neki egy sajat monitort. nem gondoltam volna h ilyen gyorsan keves lesz egy 34"-es
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
FireKeeper #54660 üzenetére
ez mar csak az en szemelyes velemenyem, de kifejezetten nem szeretem, ha egy alkatresz a fiokomban ucsorog. inkabb berakom valamibe addig is, amig nem kerul be a vegleges gepbe. persze ezt pl hattertarral v memoriaval a konnyu eljatszani, vga-val lehet ertelmetlen, egy procival meg kifejezetten maceras (bar nem lehetetlen
)
sajat magamnak mondok ellent azzal h van pl egy komplett gepem is, amit nem hasznalok es el kene adni. de ez nagyon sok itx mahinator eseten igaz ha jol gondolom.
"jo lesz az meg valamire"
-
törölt tag
válasz
Steady74 #54556 üzenetére
a leirasa szerint van neki a bios-ban 'SmartFan' opcioja, ami erre lenne valo. igaz azt nem mondja meg hol van
de gugli aszongya masik ECS alaplapnal a 'PC Health Status' menuben.
viszont ha teljesitmeny miatt pl kivalasztottad korabban a 'load optimized defaults' menut, akkor az is lelovi, max fordulaton fog menni. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#16939776 #54527 üzenetére
dehogy. erdekes tema. amikor a wx3100-asok meg nagyon olcson mentek ebay-en, elgondolkodtam rajta h veszek kettot. marha jol neztek volna ki egymas mellett
de ezenkivul mas ervet nem tudok felhozni mellettuk.
viszont elgondolkodni egy hazikon, ahol nem egymas mellett allitva vannak, hanem mondjuk fektetve a haz tetejen h friss levegot tudjanak szivni (tehat ventivel felfele mindketto) na az szorakoztato is. -
törölt tag
válasz
#16939776 #54520 üzenetére
mondjuk nem tartana semmibol csinalni egyet, csak h lenyugozzunk teged
bar az ertelmen el kell gondolkodnom... foleg h nem ket egyforma lenne, szoval semmi crossfire v ilyesmi
esetleg a csillio meghajthato kijelzo miatt erdekes lehetne. pl ket darab nv t600, az 8 db dp kimenet, egesz szep.
-
törölt tag
mondjuk ez nekem eleg veszedelmesnek hangzik (foleg a fel centi), mert szereleskor hajlik az alaplap (memoria be, vga be, akarmi), nem szeretnem, ha akar kikapcsolva is de rovidre zarhatna ilyenkor a haz barmi ket erintkezot. lehet ilyen esetben ragasztanek valami foliat az alaplap-talcara, akar kivagdosva a lukakat is.
de amugy az otlet tetszik
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54356 üzenetére
nem ez lenne az elso eset
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54353 üzenetére
ez csak amiben kiprobaltam, egy supermicro H12SSL. mogotte a torony egy EPYC 7642-t hut
a t600 a korabban linkelt gepben lesz, bifurkalva egy 2x40-es v 2x25-os halokartyavalAxBattler:
ugy, pedig csak kallodik itt szegeny nalam. raadasul egy franko asrock x99itx van benne, egy 12magos broadwell-el -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54267 üzenetére
nem panaszkodom
-
törölt tag
válasz
AxBattler #54257 üzenetére
mar van benne egyszlotos vga (5450), de az is csak azert, hogy a bios-t tudjam allitgatni vagy nagyonmax neha valami konzolos statisztika fusson rajta (htop, perf top, stb)
nalam ez a beverodes, hogy egy lehetoleg eros proci es durva halokartya kell a gepbe (xl710 - 2x40Gbps dugoval, mas kerdes h a pcie gen3 x8-on nem fer at annyi)
egyebkent igen, a hdplexek regota itt voltak betarazva, varva a bevetest.latszik h HookR kollega ert hozza, a purhab a kabelmenedzsmentet is megoldja
PROTRON ez max szub 5 (mert kb 4l egyebkent) de nem tul nagy, az biztos
-
törölt tag
vannak azok a napok, amikor csak ugy minden stimmel.
HDPlex DC-ATX 200W - pont elfer jo oldalon az asrock b550-ben
HDPlex AC-DC 200W - pont eleg meghajtani a dc-atx-et
bifurkalva egy ati 5450 low profile es egy intel xl710-q2
a proci egy 3950x, 2x32G 2933-as ECC-s rammal,
a hutes pedig phanteks TC12LS, rajta a mar mutogatott F120T30-cal. az elet szep
mar megvan a rovidebb nyomogomb is, az pont elfer a dc-atx mogott a gyari helyen.
termeszetesen a huto miatt nem megy ra az elolap, szoval vegre kivaghatom.
es picit csucskos a 200W, de nagyon ritkan kell majd 190-nel tobbsajat tapasztalatom szerint a hdplex-ek birjak a kikepzest. a dc-atx kap egy mini blower-t h mindig legyen valami legmozgas.
csak azt nem tudom mit csinaljak azzal a rengeteg hellyel ott a tap es a kartyak kozott... -
törölt tag
válasz
hszilard666 #54247 üzenetére
az
-
törölt tag
valoszinuleg. az [anandtech tesztben] kb 310 Wattot mertek teljes rendszer terhelesenek egy mergesebb procival. (kiveve a furmarkot, mert ott majdnem 400W, de nemtom mivel jatszol) es sf450-bol van mar platinum is, bar kerdes nem okosabb-e akkor mar a 600as, kitudja mire upgrade-elsz :)
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54058 üzenetére
tan nem veletlen h a zalman cnps11x-bol sem keletkezett tobb. igy tonkretenni egy kettornyos hutot...
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54049 üzenetére
imbuszkulcsot birod?
szerk: engem helykihasznalas szempontjabol aggaszt. kene bele tervezni pl negyszogalapu gula formaju hutoket es akkor vagany is lehetne... -
törölt tag
válasz
viperabácsi #53964 üzenetére
mar szepen kifejtettek a kollegak, en meg a leirtakon felul arra is szoktam hasznalni, hogy az egyebkent csak tavolrol hasznalt gepeket ipmi hianyaban tudjam allitgatni, pl bios, kernel boot parameterek, stb (pl virtualizacio es hozza fuzodo finomhangolas). ez most epp a ryzen 3950x + asrock b550 komboba kerult becuppantasra igy, mert a bifurkacio sem johet szoba, mivel a teljes x16-ra szuksegem lesz.
egyetlen hatranya az ilyen pluszban, ideiglenesen betolt kartyanak h alaplaptol fuggoen elmaszhatnak a pcie eszkozok cimei mikor kiveszem, tehat okozhat problemat pl pcie-passthrough eseten v ha a tobbi halokartyat nem mac cimmel azonositod (netplan trolloloooo) -
törölt tag
válasz
fatpingvin #53846 üzenetére
-
törölt tag
válasz
FireKeeper #53932 üzenetére
akkor en most szegyenlem magam. vettem egy phanteks t30-at es imadom
annyira ipari, hogy nem lehet nem szeretni. es ha megporgetem kezzel, csodasan forog. es nyilvan nem talaltam hozza csavart, mert amit adnak hozza nem passzol a hutombe. es a doboza is allat. es akkorat tol, mint egy mig21. -
törölt tag
válasz
AxBattler #53911 üzenetére
na az pl nekem is tetszik. de a szellozeserol nem vagyok meggyozve. ha alulrol sziv (es van videokartya) akkor a procinak arrol nem jut huvos levego. elol a tap, az is kifele tolja. hatso ventihelyre kene talan szivo ventit tenni? vagy unortodox modon a tetejen befujni es hatul meg ki?
-
törölt tag
en a harom meghajtot meg meg tudom indokolni, mert nalam egy van az operencias rencereknek (win/lin dual boot) es mindenfeleknek, egy titkositott a munkanak es egy masik a buildeles kozben keletkezo ideiglenes fajloknak es imidzseknek. egyszeruen gyorsabb igy, foleg ha hdd-k vannak. ssd-k eseten mar eleg a ketto is, a build-elesen annyit nem gyorsit ha kulon vannak.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #53863 üzenetére
a dell/alienware laposoknak volt anno egy 330w-os tapja (19.5V / 16.9A), de az utangyartottak mar nem szoktak tudni ugyanezt. az a legerosebb, amit valaha hasznaltam. az viszont elvitt egy ryzen 1700-at egy kicsit alulfeszelt 1080 minivel.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #53833 üzenetére
neeeem, nagyon lazan kapcsolodik csak. az ssd-k gyorsabban fejlodnek, mint a halokartyak
ez most egy ilyen turmix, osszesen 2x25+2x40+2x100+2x100G kapcsolattaligazibol most a 48magos epyc a nagy dolog alatta. ez lesza fo dolgozos gepem es mar elore orulok neki
max azert lehetne icipicit itx-hez kotheto, mert szemeztem sokaig ezzel az epyc (deep)itx lappal, de ha mar a proci ennyi pcie savot ad, ne kelljen mar egy szlottal beernem plusz esetleg atalakitokkal ket masik
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #53755 üzenetére
nnnna, szep kis csapat
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #53747 üzenetére
igen, ez ertheto. neha nincs szabad x16-om csak x8 v megrovidebb, szoval muszaj a g550. legtobbszor nem nyitott veguek a rovid pcie helyek.
en g200-zal kezdtemde mar nagyon regota nincs meg.
MasterDJ szokott jatszani ilyesmi atalakitasokkal -
törölt tag
válasz
#16939776 #53737 üzenetére
Jo otlet, koszi. Kicsit kell csak alakitani rajta.
szerk: sokat kell. a riser adja a mechanika jo reszet, nekem pedig csak a rogzites kenefatpingvin: nem a sasszem brigadbol teccik lenni veletlenul?
sajnos nem elado, oriasi kincs itt nekem, mindennel megy es mindenhogyan
hegegabi80: EVGA Hadron tap. 500W gold
-
törölt tag
ugy latom ma mindenkinek jatszos napja van
kene ide kitalalnom egy 2 v 3 low profile kartyat fogado konzolszeruseget, megjobb lenne vizszintesen. es akkor a vga mehet az m.2 atalakitobol, az egy v ket halokartya pedig a pcie x16-bol, riserrel. hatulrol pedig elfujni kozottuk.
szerk: sati, miben tervezed?
-
törölt tag
válasz
ratkaics #53662 üzenetére
de, tul sok. a 19V koruli dcatx-ek masik kategoria. altalaban szeles bemenettel, 18-24V-tal boldogok. vagy a tapkockat vagy a pico-t cserelned kell.
szerk: latok iponon is pl lc-power 75W-osat 12V kimenettel, de az keves. foleg lc power eseten
nem a laptop kiegeszitok kozott, hanem a mini gepekenel.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Archttila #53648 üzenetére
ha figyelmesen elolvasod a tesztet akkor latod h o is pcie risert hasznalt, mert a j5005 pcie csatija sem nyitott vegu es a kepeken latszik - foleg a vega alatt - h egy komoly riser volt, jo esellyel szinten sajat tappal
ezert nem szamitott ott sem, hogy az alaplapi pcie hany Ampert kepes leadni 12V-on
szoval szerintem a te atalakitoddal is jo lehet, mert hivatalosan a sata mazzagot 55W-ra meretezik, tehat 30W-tal jo kene legyel. -
törölt tag
es $120-ert ment?
lehet kevertem az out of stock-kalszerk2: egyebkent nem vagyok hozzaszokva toled ilyen f.szmeregetos erveleshez
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #53566 üzenetére
sajat shopjukban $120-ra arazzak be
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53464 üzenetére
igazibol az itx szinte kotelezoen magaval vonja a moddingot is
ha igazan kicsi hazba koltozol, sokkal ritkabb (es/vagy draga) az az eset pl atx-hez hasonlitva, amikor csak megveszed a cuccokat es minden osszepattan tokeletesre.
mas kerdes h en is moddoltam hutest eatx-ben is, halokartyakhoz
-
törölt tag
nem tudom masik hazuk ara segit-e beloni mire szamithatunk
-
törölt tag
errol mar nem is beszelve: Noctua NA-SRC7
-
törölt tag
válasz
#16939776 #53182 üzenetére
koszi!
ezeket a blade-szerusegeket, amiben itt nalunk hasznaljak, vegyesen szerelik ezzel is, azzal is. a hutes picit tul van meretezve (225W-os prociknak ~260W hutes), de azt nem neztem meg h nyomatekra huzzak-e meg a hutobordak rogzito csavarjait vagy csak ameddig megy. lehet utanakerdezek, mert egyebkent erdekes tema.
-
törölt tag
válasz
Grave_444 #53176 üzenetére
mert nem minden hutohoz azt csomagolnak
szerk:
Rick4: olvasgattam en is teszteket roluk, frissen felapplikalva homerseklet szempontjabol tenyleg minimalisak a kulonbsegek. inkabb takarithatosag, vezetes, kiszaradas ideje, stb lehet az erdemi kulonbseg, amirol keveset olvasni. na es persze az egyhaz, ki miben hisz -
törölt tag
az is szep
nezegetve a teszteket es hardveresekkel beszelve lehet kiprobalok egy ilyen hoatados parnat. ugy latom azert ezek sem az orok eletrol szolnak, ha cserelgetve van rajtuk a huto, foleg attol fuggoen h milyen nehez es/vagy milyen ereju a lefogatas. 1-2(-3?) fokert cserebe lehet megeri, bar ha ettol nem tud magasabb orajelen jarni a proci, akkor pont nem.
viszont elmeletileg lassabban szaradnak ki es a proci v hutocsere is kevesebb takaritassal es szemettel jar.
multkor csinaltam egy osszehasonlito tesztet EPYC 7742-7762-7713 vonalon es elkepeszto mennyisegu paszta fogyott, raadasul sok ido is volt a cserebere. ha lett volna profi pad-em, sokkal furgebb lett volna.szamunkra igy itx vonalon talan csak akkor van letjogosultsaga, ha annyira nehez szerelheto gepet rakunk ossze h nincs kedvunk mondjuk evente ujrapasztazni. egyebkent nem latom elonyet.
abban remenykedem h a cegnel a hardveresek tudnak nekem valami vekony, szuper minosegut adni, ami megdonti az eloiteleteimetbar kizartnak tartom h ha ennyire jo, akkor olcso is.
-
törölt tag
- Fiam, beszelnunk kell. Tele van az asztalod hasznalt fecskendokkel...
- Tudod apa, ezek hovezeto pasztak fecskendoi. egy Epyc pl felzabal rengeteget az oriasi HS-evel.
- Ne nezz hulyenek, fiam!
- De apa! Esku nem kabito...
- ...inkabb azt mondd meg, miert nem hasznalsz thermal pad-ot, ha mar ennyiszer cserelgeted a hutoket meg a procikat.
- b.zmeg, telleg.bocs...
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
viperabácsi #52891 üzenetére
[link] keresd ugy h 'IXUR JWH410I-P'.
de en biztos inkabb pl az asrock PIO lapjai kozul valogatnekszerk: nem mintha barmelyiket is konnyu lenne megvenni
szerk2: [link] esetleg b360-nal, szinten bizonytalanul?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged