- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MaCS_70 #55146 üzenetére
Ez így van, hogy hozzászólásokban nincs ajánlva. De ő arra gondolhatott, hogy az összefoglalóból ki kellene szedni, mert ott a 20-40-es határok között szerepel. Onnan kellene kiszedni.
Bár a tapasztalat szerint a kérdezők nagy része el sem olvassa
Pl. aki a 750-es C2-t felírta nemrég a hármas kívánság listájára, annak 9! hozzászólással előbb volt írva, hogy az AC750-es eszközök nem ajánlottak.... ugyanazok a kérdések gyakran, gyakran nulla visszaolvasással. -
stigma
addikt
válasz
MaCS_70 #55061 üzenetére
Hasonlókat olvastam róla.
AC68U tökéletes lenne, hardverapro-n van használtan, újonan a 40k-s emagosat elvitték sajnos
TP-linkről olvastam sokat, C7-ről sok a tapasztalat, de most egy elég jó jelerősségű kell.
Napokban, tulajdonomba még 1 hétig van egy Asus RT-AC66U-s router (AC1750), ilyesmi kellene nekem.Asus RT-AC87U-t is néztem, msot 60k-t nem akarok kiadni egy routerért,de még megodnolom, mert szoktak 1-1 darabot feltenni hardveraprora.
Köszi a gyors infót.
-
-
viperabácsi
addikt
válasz
MaCS_70 #54831 üzenetére
Szerintem a helyes megfogalmazás a következő: Az ajánlottak között , csak az van amvel csak jó tapasztalat van a forumokon. A nem ajánlott az ami kimondottan rossz tapasztalatok vannak.Ami nincs az ajánlottak / nem ajánlottak között sem Azzal kapcsolatban még nincsenek tapasztalatok .
Én így értelmezem , és szerintem még sokan mások is hozzám hasonlóan !
-
jpisti
senior tag
válasz
MaCS_70 #54677 üzenetére
A Wi-Fi ebben az esetben egyáltalán nem lényeges. Van itthon egy UPC Fiber net a UPC-s modemmel. Ezy szórja a Wi-Fi hálózatot és a dolgozószobában van egy nyomtató meg másik 3 számítógép. Ezekben nincs Wi-Fi, szóval ezek a dolgozószobában lévő routerre vannak csatlakoztatva. Ez a router a UPC-s Wi-Fi hálózatra csatlakozik.
Amit el kell érjek az csak annyi, hogy a dolgozószobában lévő gépeken legyen internet és minden eszköz amik a Wi-Fi hálózaton is vannak tudjanak nyomtatni.
Maga a router nem létesít saját Wi-Fis hálózatot. (talán használnám a meglévő hálózat kiterjesztésére, de ez sem biztos)A lényeg a fentieken túl az, amit lentebb is írtam, hogy a nyomtató legyen közvetlenül elérhető IP-címről és ne keljel használni segédprogramokat. Alap esetben a TP-Link is ilyen, de ezen egy Gargoyle FW van amivel már nincs ilyenre szükség.
(van egy másik router is a házban, az egy szintén TP-Link, de az egy TL-WR1042ND v1-es és ehhez sajnos nincs, vagy eddig nem találtam olyan FW-t amivel a nyomtatás megoldható lenne. A saját gyári FW-jével meg csak egy segédprogrammal használható a hálózati nyomtatás ami nem túl kényelmes. Ezen most egy USB háttértár van amivel egy hálózati meghajtó van a helyi hálón.
Ha lenne egy olyan amin két USB port is van -a HUB nem túl jó, mert nem valami stabil- akkor a két router helyett elég lenne csak egy is.) -
hash99
senior tag
válasz
MaCS_70 #54451 üzenetére
2 pc az egyik lanon 2 tv 2 mobil. A lakás routertől legtávolabbi pontján jelenleg nem fogható a wifi jel a t-s routerrel. Nincsenek nagy igények csak jó hatótáv és probléma mentes működés. Tehát ne dobja el a jelet illetve induljon újra stb.
Mivel azonos áron tudom a két routert megvenni a kérdés inkább az melyik éri meg jobban.
-
Pete55555
addikt
válasz
MaCS_70 #54054 üzenetére
Köszi a kimerítő választ
Nyilván helgyén próbálom kezelni a dolgot, nem home servert akarok üzemeltetni.
Torrentből tán írtam is, egyszerre futna vagy 10 db max (10 különböző linux disztró természetesen)
Ezeket akár korlátozni is lehet, nem szükséges 200/100 sebességgel mennie egyfolytában, valószínűleg a kellemes böngészés, és játék miatt amúgy is le fogom korlátozni 50/25 körülre - majd elválik.TV kiválasztásnál erre nyilván figyelni fogok, bízom benne, hogy a TV-s topikban tudnak mejd segíteni.
Ha nem megy a torrent filmnézéskor, max addig letiltom, nem halunk bele, esténként megnézünk 1-2 sorozatot, vagy 1 filmet...
FHD filmeket rendszeresen nézünk az N18-ról, 3 MB/s-nál még semmilyen akadást vagy egyéb problémát nem tapasztaltam, a komolyabb bitrátákról biztosan van másnak tapasztalata.
Ennek örülök!
A távoli fájlelérés érdekes kérdés.
Na, mondjuk ezt írja is az ASUS a honlapon, hogy felhő, meg stb...kíváncsi vagyok rá mennyire működik, de ez nem létszükséglet, ha nem tudja, így jártam.Esetleg, ha feljebb megyek árban, van olyan ami jobban kezeli ezeket a plusz funkciókat? Gondolom processzor sebesség, és memória méret függőek leginkább.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
MaCS_70 #53463 üzenetére
Egyáltalán nem ragaszkodom hozzájuk, de ezekhez vannak szolgáltatói leírások, és nem akarnám azzal tölteni a napomat, hogy mit hogyan konfiguráljak be, egyszerűbb követni ezeket a leírásokat
És ezek azok amik bírnák ezt a használatot, vagy vannak azért olcsóbban is az igényeimnek megfelelőek? A 60 ezret azért írtam, hogy ha nagyon nincs más annyit még simán rászánnék, de persze nem lenne rossz ha ki tudnám hozni olcsóbban is.
Eddig ezeket nézegettem:
ASUS (AC87, AC68, AC66)
TP-Link (WDR3600, WDR4300-már nem kapható, WR1043)
Netgear R7000
-
citkar
addikt
-
Thusor
őstag
válasz
MaCS_70 #53355 üzenetére
5 Ghz nem igazán fontos. Nincs eszközöm ami kihasználná, max a telefonom vagy google chromecast, de el vannak 2.4 Ghz-en is normálisan.
Igen, jó lenne ha a lakásban a wifit rendesen le tudná fedni és nem lenne az hogy távolabbi pontokon már nagyon gyenge a jel.
Akkor az Asus N18U-t megrendelem, annyival nem drágább mint a TP-Link megoldása, de ha jobb a wifi és erősebb a vas, akkor ennyit rá tudok még áldozni. Köszönöm a segítséged.
-
bajtokarpi
őstag
válasz
MaCS_70 #53056 üzenetére
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat. Megvettem az Asus-t :-). Első blikkre köpni nyelni nem tudtam, ettől a letisztult mindenre kiterjedő (legalább is nekem, a Linksys WRT 320N után) menüről (ja, és magyar). Van valami általános beállítási mód, amit érdemes konfigurálni? Azt szeretném első körben beállítani, hogy az asztali pc-k külön-külön fix IP-n menjenek (most jelenleg automatikus), ezt hol tudom beállítani?
Köszi
-
bajtokarpi
őstag
-
Ano
senior tag
válasz
MaCS_70 #52386 üzenetére
Nekem meg pont UPC-s hibaelhárítós mondta, hogy rendesen (de nem ész nélkül!!) meg kell húzni a csatlakozókat, lehetőleg villás kulccsal, de ha az nincs akkor ésszel óvatosan kombinált fogóval is lehet, hogy ne roppanjon össze a "csavarfej" a házzal együtt!
Egyébként úgy volt laza, hogy kézzel ki lehetett tekerni, de nem lötyögtek!
-
gurabli
őstag
válasz
MaCS_70 #51982 üzenetére
Valószínű, hogy az N56 is tudja azt, amit az AC56, de ez persze nem releváns, két különböző modellt összehasonlítani.
Amikor átálltatok 5 Ghz-re, akkor jelentősen jobb lett, milyen változást hozott?Tehát stabilan és szépen megy az Asuswrt gyári firmw alatt az OVPN szerver (nem a kliens), nem dobálja el a kapcsolatot, stb?
-
gurabli
őstag
válasz
MaCS_70 #51979 üzenetére
Hát, nem vagyok én saját magam ellensége és egyáltalán nem gond váltani, ha jobb eszközre történik a váltás. Köszönöm válaszod!
Mivel dual band lenne a célszerű, árban az RT-N56U férne bele. Ez hozná a WR1043ND v1 és v2 teljesítményét, még úgy is, hogy nincs külső antennája?
Úgy látom az Asuswrt jónak tűnik és nincs is szükség DD-WRT-re? Pl. alapból van benne OpenVPN server, stb. Ez kimondottan szimpatikus.
-
Ed McLeves
tag
válasz
MaCS_70 #51882 üzenetére
Kösz a tippet, átnézek abba a topikba is, és szívesen fogadnék még router-ajánlásokat az itt megfogalmazottak szerint.
Üdv
SC -
Ed McLeves
tag
válasz
MaCS_70 #51877 üzenetére
Pontosan. Munkatársam egy mini PC-t állított szolgálatba az ügy érdekében, én pedig Dél-Amerikában is tudtam magyar TV-t nézni (szakadozás csak magas terhelés, illetve alacsony sávszélességű wifi-kapcsolatnál volt) - DigiOnline, MindigTV és M4 Sport appok mind magyar IP-t kérnek, sőt, a böngészős Mediaklikk is. Mini PC helyett routerrel oldanám meg a dolgot (VPN-szerveressel), melyet könnyebb szívvel hagynék bekapcsolva, az itthoniak amúgy is használnák a wifijét, de mivel nem értek hozzá, 50/10-es nethez kérnék Tőletek javaslatokat ilyen routerre. Ez lenne a tied...? Elég bikának tűnik, nekem talán kevesebb antennás is megfelelne (de a VPN mindenképpen és esetleg a seedelés kellene), amennyiben olcsóbb.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
MaCS_70 #51741 üzenetére
hülyén fogalmaztam. nem azt akartam mondani, hogy a háta mögött egyáltalán nincs lefedettség, meg persze közvetlenül alatta is vígan lehet netezni, de a kérdés szempontjából, hogy mondjuk az antenna scope-jába eső részen mennyire visz át falon, nem releváns, hogy én mit tudok mérni mögötte a garázsban egy főfalon keresztül.
a kérdések jók, meg kell néznem, én kizárólag AP felhasználásra vettem, húztam ki neki kábelt a garázson át, PoE-vel meghajtottam, egyszer beállítottam és azóta ugyanúgy van, csak teszi csöndben, amit kell. a két LAN pl. arra jó, ha egy oszlopra akarsz több ilyet rögzíteni körkörös lefedettséghez, akkor a PoE és bemenő jel átadható az első eszközből a többinek egyszerűen. írják is a specifikációs lapon:
1 10/100Mbps Shielded Ethernet Port (LAN0,Passive PoE in)
1 10/100Mbps Shielded Ethernet Port (LAN1, Passive PoE Passthrough) -
inf3rno
nagyúr
válasz
MaCS_70 #51677 üzenetére
Hát sajna nincs a közelben Praktiker, a webshopjukon meg nem látom. A cat5e egyébként sem jó, cat6a-t szeretnék, ha már a csatik is azok lesznek, meg később ha routert is veszek, az is 10g-t fog tudni. Itt [link] találtam méterbe, de egyelőre rákérdeztem, hogy tényleg lehet e ilyen kiszerelésben kapni, mert sehol máshol. Esetleg elugrok majd villamossági boltba, hátha ott van, de ha nem muszáj, akkor inkább kihagynám azt a kört, és megrendelnék mindent a netről.
-
gecsoz
aktív tag
válasz
MaCS_70 #51513 üzenetére
mint írtam, teszteltem 3 féle külső antennával a gyáriakon felül, és semmivel sem hozott jobb eredményt egyik sem, pedig már a 8DBi -s gyári antenna is kétszer akkora mint a router eredetije, a 11dbi -s -ről má nem is beszélve, az már majdnem akkora mint az alkarom..
teszteltem "szabad" téren is, és semmivel nem lett nagyobb a hatósugár a nagyobb antennával, sőt azonos távolságon belül a jelerősség sem.
a tesztek alapján sokkal inkább függ attól a jelerősség, hogy a router gyárilag milyen sugárzási paraméterekkel rendelkezik, mint attól, hogy milyen körsugárzó antennát raksz rá.
De tény, hogy ezek az antennák mint egyszerű, olcsó, 10e ft alatti értékű antennák.
De akkor is tartom, hogy ezeknél az otthonra szánt eszközöknél tökmindegy az antenna, mert a router a szűk keresztmetszet.. -
DonJoee
tag
válasz
MaCS_70 #51419 üzenetére
MaCS_70 - "Tegnap leváltottam az Asus TR-N18u-t egy AC87u-ra..."
Szia!
Csak érdeklődöm, hogy milyen sebességű interneted van?Azért kérdem, mert jelenleg két router között vacillálok, az egyik a Netgear R7000, a másik meg az Asus RT-AC87u.
Eddig úgy állt a dolog, hogy MU-MIMO-s eszközeim nem nagyon lennének, max a 150n-es kártyákat kicserélem a laptopokban mondjuk egy Intel 7260-AC-ra, így plusz antennát sem kell a kijelzők mögé mókolni. Lenne még egy NAS, vagy akár egy külső USB3-as ház benne vinyóval a routerre kötve és azt vinné az 1000-es DIGI előfizetés. A többi kapcsolat meg ahogy a kártyákon kifér, leginkább 5GHz-en (okostévé, régebbi telók 2.4-en). Mindezt egy vasbeton házban.
A fentiekhez pont elég lenne a Netgear R7000, de már a harmadik helyen olvasom, hogy a gyári fw 450 Mbit-ig NAT-ol, cfw-vel a copyright miatt csak free megoldás létezik 360-as sebességgel (420, ha CPU-t túlhúzzák). Meg hogy ez 500-as vagy afeletti net esetén így se, úgy se lesz elég.
Viszont az Asus RT-AC87u-ban talán "igazi" 1000 mbit/s-es, hardveresen gyorsított NAT van és minden mást kb. ugyanúgy vagy jobban tud, mint a Netgear.
Ez az infóhalmaz szerinted kb. megfelel a valóságnak és akkor végre "megérkeztem"? Mármint az Asus-hoz...
Tulajdonképpen nekem csak 5GHz-kell (a sok 2.4-es szomszéd miatt), jó lefedettség a panel miatt és cfw lehetőség, ami fullosan működik (megy mindkét rádió, nem lesz rosszabb tőle a cucc stb.).Úgy néztem, hogy az Asus RT-AC87u most úgy 62-63ezer Ft körül van. A Netgear R7000 sokáig 60-61 volt, de ma mindenhol lejjebb ment és már 55-ért is kapható, viszont ha nem tudja kihasználni az 1000-es netet, akkor kb. felejtős is.
Valahol itt tartok, nem sürget az idő, egyelőre szimatolok. Csak közben megláttam, hogy most cseréltél 87u-ra és jókat tapasztalsz.
-
.OM.
aktív tag
válasz
MaCS_70 #51421 üzenetére
Szia,
Köszi szépen, ez esetben a padlásra kéne a szupergyors vezetékes router sok port-tal és majd az egyik szobában abból indul egy kisebb WiFi-s egység és egy PC. Sajnos a padlásra érkezik a jel és oda lett behúzva az 5 vezetékek is, így ez adott.
A költségkeretbe 20-30 is belefér, csak évekig menjen hiba nélkül és bírja a terhelést.
Lehet olyat, hogy a gépemen megvágott filmet feltöltöm helyi felhőbe? Utána kikapcsolom a gépet és ebből a helyi felhőből nézem meg egy helyi hálózata kötött TV-n vagy WiFi-s mobil eszközön?
Ehhez mi kell?
Kérdéseim még:
- a helyi hálózat a DLNA képesség függvénye?
- a felhő tároló lehet maga a router? Arra kell kötni egy HDD-t?
- lehet két TV-n különböző dolgot nézni erről az egy felhőről egy időben?..sima DLNA-t már raktam össze, WiFi-vel egy gépről egy TV-re, de nem vagyok otthon a hálózatépítésben, sry.
Köszi,
.om. -
voronoi
tag
válasz
MaCS_70 #51323 üzenetére
Jelenleg egy ASUS WL500gPremium v1 routert hasznalok kb 10 eve, 10 eve ez volt meno router, es majdnem mindenben bevalt, openwrt-t tettem ra, ejjel pendrivera torrentezik, kivalo printer server....de a wireless resze, csapnivalo. Na most ez a router 10 eve volt ~20k korul, es picit felek az ASUS-tol emiatt.
Koszi a tippet, utanaolvasok.
-
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
-
válasz
MaCS_70 #51029 üzenetére
Ez persze simán lehet mérési hiba is, lévén a telefon nem műszer, de akár magyarázhatja az is, hogy még az RT-N18U antennája csak 2.4GHz-es osztatlan pálca, addig a Synology-é Dual Band osztott darab, aminek mindkét sávon kisebb a nyeresége.
Hol jártál egyébként valami buszkirándulással egybekötött termékbemutatón? Mert a leírtak alapján az a feeling jött le.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Path of Exile (ARPG)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Napelem
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Bluetooth hangszórók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest