- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Magisk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiir
tag
Vegyen egyet használtan, és kiderül, hogy nála jó-e. A legrosszabb, ami történhet, hogy ugyanannyiért el is adja. Én így csináltam -- nyilván nem vitte át a teljes sávszélességet, de azonnal használható netet adott. Aztán idővel megoldottam a kábelezést, és eladtam a powerline adaptert.
-
Alex91
félisten
Gigabites halon akkor van ertelme, ha a NAS-odat egy idoben ket helyrol erned el a helyi halon. Igy elmeletileg mindketto megkaphatja rola az 1 gigabites savszelt. Ha nincs ilyen bekotes, akkor ugye a NAS gigabites kapcsolata felezodik az eleresnel… De szerintem mezei switchben ez a Bond nem hozhato letre, de lehet, hogy tevedek.
-
Alex91
félisten
Az a a Bond a Link aggregation? Mert akkor az szerintem csak akkor megy, ha a switch portjai is tudjak… Az Asus routerednek vannak ilyen lan portjai, a Mercusysnek gondolom nincs, az uj switchednek se hiszem, hogy lesz ilyen funkcioja. Ahogy most kotod, az igy hulyeseg… Mar ha a Bond a Link aggregationt jelenti…
-
Igen,mert bondot egy eszközben kell létrehozni. Az nem bond,ha a switchbe megy egy a másik port meg a routerbe. Lehet a nas összefogja switchként a 2 portot a bond miatt.
Ez nem jó megoldás. Bond a routerben vagy a switchben kell összefogni vagy meg kell szüntetni és 1 kábellel bekötni a NAS-t,vagy 2 IP vel használni a nast 2 kábellel,de nincs ennek előnye igazából. -
Önmagába ne dugd vissza a kábelt. Saját magába ne dugd vissza a kábelt,mert az egy hurok. De létezhet nagyobb hurok is,de az elv ugyanaz.
De egymás után rakhatsz switcheket fa struktúra szerűen.
Ilyet nem csinálunk
Sem ilyet,hogy sok eszköz után még visszakanyarodni kábellel előre:Ilyesmi lehet,otthoni/kisebb hálózatokban(profi helyeken redundáns kialakítás van)
-
Patice
nagyúr
Switch után switch mehet, nem annyira optimális, de a legtöbb esetben működik hiba nélkül.
Ha egy switch dobálja a kapcsolatot, akkor vagy harveresen adta meg magát, vagy ami valószínűbb, hogy a tápja szarakoduk, nem ad annyi feszt, amennyi rá van írva.
Ha esetleg van olyan tápegységed, ami igyanannyi feszültséget (9V, vagy 12V), meg ugyanannyi vagy több áramerősséget tud, azzal is próbálkozhatsz.
Én a fém házas switcheket szoktam venni a kisebbekből is. -
Multibit
nagyúr
hogyha esetleg kiesik a router, akkor a NAS-ról továbbra is lehessen a médialejátszóval tartalmat fogyasztani
Ez független a switchek számától és a topológiától. Ehhez csak az kell, hogy a switchbe csatlakozó minden kliensnek fix IP cím legyen adva magában a kliensben. Ha ez megvan, és azonos alhálózatról van szó, tudsz filmet lejátszani mediaplayerrel NAS-ról, router nélkül, kábelen (, vagy wifi-n, ha van AP-d). DHCP nélkül! -
-
A TP-LINK TL-SG108 sima otthoi használatra megfelelő?
IgenA médialejátszónál van egy TP Link 5 portos switch, amibe még van két eszköz csatlakoztatva (TV, PS5). Eddig ez a switch a routerből kapta a hálózatot, de most közbeiktattam a Mercusys-t és a NAS-ról történő lejátszás során 1-2 perc után eldobja a hálózatot a médialejátszó. Lehet, hogy a két switchet nem szereti a rendszer, vagy a Mercursys nem tökéletes? Tudom, nem egy nagy márka, de gondoltam egy switch nem atomfizika...
Ha csak a Mercusys van bekötve akkor mi a helyzet? -
Exelsior24
aktív tag
Sok embertől olvasom, hogy micsoda ronda, nekem speciel sokkal jobban bejött mint az AX82U, az se valami szépség szerintem, de a TUF-AX5400-at egy picivel szebbnek / szolidabbnak találom.
Azt hogy minek dobtak piacra ilyen routert én sem igazán értem, mert lényegében tök ugyanaz mint az AX82U, csak 6 külső antennája van, és kevesebb villogó csili-vili led rajt.Mondjuk ár szempontjából jóval olcsóbban be lehet szerezni mint az AX82U-t, BF akcióban 40k HUF-ért sikerült megvennem, számomra remek vétel volt, nagyon jól felszerelt, régi routeremhez képest (Xiaomi Mi Wifi 3) pedig rengeteg beállítással és beépített szolgáltatással rendelkezik, bár ez bármelyik ASUS routerről elmondható szerintem.
-
Perillustris
senior tag
Talán @blakey írta, hogy nem valódi AX-es gép? ("Wi-Fi 6 available only on one of the 5GHz bands").
#92342Multibit Nem is tudom pontosan, milyen haszna lenne a mindennapokban, ha lenne 2,5G-s csatlakozás a router között (Digi 1000 lesz jövő héttől).
#92343blakey Őszinte leszek: mivel sok otthoni munkám van, a routert a cég veszi meg. Ez nem azt jelenti, hogy bármi belefér (pl. a 86U már nem), de az, hogy 55K vagy 72K bruttó, nem érdekes. Azt szeretném, ami minden szempontból jobb.
-
Soma01
veterán
Azért összejöhet az eggyel is. Az a béléstest födém nem olyan komoly árnyékoló. Nem sok ott a vasbeton. De valóban, kettő lenne a tuti.
Én először megnézném eggyel. Tp-link AX20-al vagy inkább egy Xiaomi AX1800-al kezdenék első körben. Biztosan Asus vonalon is van olcsó Mesh megoldás. Ezt, így most nem tudom, hogy melyik az. Lehet, ez egy AC-s lesz, de ide elég lesz az is. -
-
-
dkess
őstag
Szia,
Azt érdemes lenne hozzátenni, hogy Asus AiMesh -hez keresel még egy eszközt. Itt igazából az ASUS Lyra AC2200 (mint AP) van ami egyfelől AC -s és nem PoE. Igaz, PoE leválasztóval esetleg ezt meg lehet oldani - igaz nem túl "elegáns adott esetben. Az egység tápja: 12V/2A ...
Esetleg vannak olyan ZenWiFi egységek (melyek szintén nem PoE -sek), de lehet kapni hozzájuk falra szerelhető dedikált konzolok - pl. CT8 (ez AC -s), XD6, XT8 ... A többihez általános konzolokat tudsz nézni ...
@Lali-213, #90642
OK, várjuk.
@Jag, #90643
Nem lenne gazdaságos esetleg a laptop WiFi -jét megnézetni/megszereltetni?
-
-
"Polc helyett a falra felfúrás jó megoldás lehet?"
Kompromisszumosan, de jó megoldás lehet. Elvben jó, ha az entennák nem közvetlenül a falfelület előtt vannak, hanem van közben egy 20-25 cm, de ezt egyáltalán nem biztos, hogy megérzed. Tégy egy próbát: valaki odatartja, Te meg csinálsz egy sétatesztet a lakásban!
MaCS
-
Essejó
veterán
Furj fölé egy polcot. Most a tv mögött azért nem jó, mert a jel a falról némileg visszaverődik az egyik irányból, a másik irányból maga a tv is vissza veri egy részét a jelnek. Amikor a visszavert jelek szembetalálkoznak akkor kioltják egymást. Ha beteszed a polcba abban is adódik néhány visszaverődés, szóval csak katyvasz lenne a normális jel terjedés helyett.
Az egészséges helye kb fejmagasságban van lehetőleg minél nyitottabb helyen. -
Annál minden jobb, mint ha a tévé mögött lenne.
A rádió/mikrohullámok remek ellensége minden fém felület. A tévé a borításával és alatta az elektronikával hathatósan tesz egyrészt arról, hogy rajta semmi ne jusson át, másrészt arról, hogy legfelsőbb fokon kaotikus reflexiók keletkezzenek. Ezért aztán jó minél távolabb tenni tőle minden jelforrást, de mögé tenni az öntökönrúgás kifejezetten rafinált formája.
Az antennák a tengelyük vonalában sugároznak leggyengébben, ezért az ebbe a tartományba tett akadályok tudnak a legkevesebbet ártani.
Ennél fogva viszont a tengelyre merőleges síkban a legerősebb a jel, egy szintes lakásban tehát ez a nyerő. Több szint esetén viszont érdemes a szélső antennákat (különösen >2 dBi esetén) kifelé dönteni. Ez azonban már nagyon sztochasztikus téma, úgyhogy a próbálgatás dönt.
MaCS
-
osonte
őstag
Szia!
Én kb. 4-5 routerrel próbálkoztam a TV mögé rakni és használhatatlan lett a Wifi egy másfél szobás panelben (nem Wifi-s TV-m van, egyszerűen a TV betakar). Mindenképp lógjanak ki az antennák a TV felett.
Például így: [kép]
Én a TV hátuljára raktam L-alakú fém profilt és becsavaroztam a fali tartó két felső csavarjába, azon elfér a router.
-
-
Ébri
senior tag
Keretet nem tudom
. 30e-nél többet nem szántam rá, de számomra felesleges dolgokra nem szeretnék költeni, s nem tudom, egy 15-es routernél mennyivel jobb az én céljaimra egy drágább. Ugyanakkor ha drágábban van a tökély, akkor meggondolom.
Szerintem AC elég, leginkább mert az AX még túl új, legalábbis új szabványoknál sokszor úgy érzem, a userek béta tesztelnek. (Meg ha jól gondolom, ax routerekből a normálisabbak jóval drágábbak, mintegy újdonásig felárként.) AX-nél a felügyelhetőséget biztos, hogy fontosabbnak érzem.
-
blakey
titán
Nem értem, hogy gyári rendszerrel miért vártok többet, nagyobb lefedettséget? Szabályozva van, hogy mennyi az annyi, de kliensekből az AC65P többet bír gyári rendszeren viszont ha erősebb wifit szeretnél akkor felteszed az OpenWrt-t és 2x erősség is elérhető. Többször írtam, hogy a nálam lévő routerek (Asus, Synology, TP-Link) lefedettséget illetően nagyjából azonosak voltak, egyiket sem éreztem erősebbnek viszont stabilításban voltak különbségek, 2,4GHz-en az AC65P ugyanazt hozta mint az N18U, az AC68U gyengébb 2,4GHz-en, 5GHz-en meg nagyjából ua. volt. OpenWrt-vel meg mindenben jobbnak bizonyult az AC65P, egyedül az N18U Tomato-val hozta ugyanazt.
-
woodworm
veterán
Valóban nincs, ehhez fel kell tenni rá az RT-ACRH26-os fw-jét. Abban egy kicsit több szolgáltatás elérhető.
-
Keef_Lee
senior tag
Nekem is remegett már az ujjam a rendelés gombon, erre elolvastam az Asus routerek topicban most éppen friss egy lehúzós beírást.
-
mrmft
senior tag
Igen, E1 modellel. Ez volt a masodik AC68U-m a regiekkel passzolom megy-e, de gondolom ott is, ha az adminisztracio - uzemmod fulon, latod a mesh-t akkor mennie kell.
Aruljak pakkban is: https://www.asus.com/hu/Networking/AiMesh-AC1750-WiFi-System-RT-AC66U-B1-2-Pack/
Szerencsere az uj AX58U is tudja a Mesh-t, ebben sokaig felre tajekoztattak, de megy rajta.
-
mrmft
senior tag
Nalam volt Meshben AC66U B1-el, jol mukodtek egyutt. Ha csak lefedettseg gondod van, talan ez a legegyszerubb megoldas, itt a hardverapron is lattam 20 ezer kornyeken hasznaltan garanciaval.
Abban pedig Blakeynek igaza van, hogy probalgatni kell, ami nekem jo az lehet masnal rossz es forditva is. -
blakey
titán
Csak akkor tudod, hogy megéri-e vagy sem ha kipróbálod, nekem megérte, alap szolgáltatásokban verte az AC68U-t, tehát nálam a wifi is jobb illetve a kapcsolatok stabilitása is az AC65p-vel, viszont a gyári szoftvere elmarad az AC68U-hoz képest. OpenWrt-vel meg gyakorlatilag mindent tud és a wifi is erősebb.
-
mrmft
senior tag
Probalkoztam vele, a routertol 2 helyiseggel arreb mar hasznalhatatlan volt 5GHz-en, itt az AC68 meg vigan 200mbps felett ment, nem is igazan ertettem a dolgot, emiatt itt nem valt be, meg aznap vissza is vittem. Hosszas problkozas utan vegul az AX58U lett az egyetlen valoban elore lepest jelento es hasznalhato alternetiva, ami meg ar/ertek aranyban nekem elviselheto. 2x2-esnel jobb kliensem nincs, AX200 van a laptopok javaban. Jelerossegben minimalis elorelepest mutat az AC68U-hoz kepest (5-7dB - ugyanott elhelyezve, ugyanavval a klienssel, csatornan, stb.), viszont sebessegben konstansan jobb a regebbi kliensekkel is. AX mod kikapcsolhato 2,4 es 5GHz-en is ha nem kell.
-
woodworm
veterán
Az utolsó butaság, manapság már csak szimultán dual band routereket forgalmaznak, elvétve néhány régi típus lehet, ami nem tudja.
Az ac65p és az ac85p mindenben megegyezik, ha van lehetőség előbbit venni, inkább azt érdemes.
Az ac68u-nak van néhány szolgáltatása, ami nem elérhető az ac65p/ac85p pároson, a wifi makrancos jószág, nem garantált, hogy jobb lesz az új routerrel. Egyébként hardveresen erősebbek és alacsonyabb terhelést jelent nekik a gigabit kiszolgálása. -
-
Lacielvtárs
nagyúr
-
Lacielvtárs
nagyúr
Csak egy gondolat, vélemény , nekem ac58u-m van, és elégedett vagyok vele, ahogy olvastam az ajánlottak között, a 66os erősebb hardvere miatt jobb, ha akarsz rajta dlna-t vagy torrentet, vagy esetleg akarod használni az usb portot.
Nálam az egesz belso hálót ez kezeli, wifi jelszint jobb a másik szobából, mint a nagyszobámban lévő switch modban működő szintén asus routernek...
A hardvere is elég egy 250 megabites telekom nethez -
-
-
-
-
-
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban.
Drágábban Asus N18U ami még gyári firmware-rel repater képes eszköz.
Dual band-ben az Asus N56U A1 ami repeater képes gyárival, a B1 sajnos már nem.
Használtam TP-Link 3600/4300 + CFW ami szóba jöhetne. -
stigma
addikt
Nálam ugyanez a problem.
Nekem a mostani Trendnet reouterem belső antennás, viszont a betonfalak miatt bármit állítok nem tökéletes a jelerősség.
Otthon WDR3600-as van Diga 200-as net, most egy Asus RT-AC66U-s routert fogok hazavinni amit 22k-ért vettem, és hát szerintem az fog otthon maradni jónéhány évig.
AC66U-t mikor kipróbáltam, akkor nem hittem a szememnek milyen jó jelerősséget produkál 2.4 és 5GHZ-n.
AC68U pedig eggyel újabb verziója, szóval érdemes lenne beneveznem rá nekem is.
Köszi szépen.
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Bontatlan Sony WH-1000xm5 bluetooth fejhallgató.
- Eredeti Bose QuietComfort Bluetooth fejhallgató
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple watch series 9 45mm újszerű állapotban, 100% akku 2027.05.20-ig Media Markt gari
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest