- Google Pixel topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
válasz
bluemirage #107312 üzenetére
nem oldaná meg, több kéne, de az ip kamerás rész relevánsabb volt. köszi azért!
-
válasz
bluemirage #107192 üzenetére
A válaszod jó, de annyiban finomítanám, hogy azért van igény VLAN-ra SOHO eszközöknél is, és van is néhány, ami konkrétan támogatja ezt, pl. az én routerem is, ami egy Asus GT-AX6000. Továbbá ha nem is direkt módon, de valójában minden vendéghálózatot támogató router ismeri az alhálózatokat, hiszen a guest networkre kapcsolódó eszközök egy másik alhálózatra kerülnek. Asusnál konkrétan a fő hálózat alapesetben a 192.168.50.0/24, míg a guest networkök 192.168.52.0/24, 192.168.53.0/24, és így tovább. Ezek között alapesetben nincs átjárás, hacsak direkt meg nem engedjük ezt, azaz összerouteoljuk őket.
Érdekesség, hogy a routing funkciókat is támogató switcheknek van külön neve, úgy hívják ezeket az eszközöket, hogy multilayer switch. Persze a SOHO router-switchek inkább routerek, amik switch funkciókat is támogatnak, ennek a kategóriának valóban nincs külön neve.
-
Patice
nagyúr
válasz
Igazából a nagy tömegeknél elterjedt eszköz, amiről ez a topik szól az 3 az egyben, mert:
- router funkciójuk van, belső hálózatot hoznak létre
- switch is van bennük, hogy ne csak egy eszközt tudjunk rákötni
- és Access Point (AP) is, mert tudja szórni a wifi jeletKomolyabb hálózatokban ezek mind külön vannak, de erre sokszor nincs szükség konzumer szinten.
Bár mostanában már kezd ez is elmozdulni a Mesh rendszerekkel, ahol keverednek a funkciók a gyári megvalósítástól függően.
-
mrots
tag
válasz
"Pl. ha rouwitch-nek hívnák a lakossági eszközöket"
En egy idoben naternek hivtam oket, mert igazabol route-olni nat nelkul nem is tudtak az egyszerubb (es tomegesen elterjedt) darabok. -
Gabesz87
veterán
válasz
bluemirage #107171 üzenetére
Nekem bentre kell, garázsban van az inverter!
De OK, meggyőztetek, akkor veszem ezt a TP_Linket -
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107022 üzenetére
Amikor Unifi AP-kat használtam, AC típusaim voltak. AC Pro, AC Lite. Home környezetben jól teljesítettek.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107010 üzenetére
a plafonon lévő ufó is lefedi az alatt lévő szobát
Persze. Kizárólag az alatta lévő szobát -
baro32
aktív tag
válasz
bluemirage #106960 üzenetére
Ezt szomorúan hallom
Nálunk a szolgáltató oda vitte be már az elején 2005-ben és azóta már 2x váltottam most jelenleg a Telekom van és senki semmit nem mondott hogy oda nem lehet hiszen az ő eszközük is ott van. -
tototos
addikt
válasz
bluemirage #106950 üzenetére
Van olyan hely ahol se napot se esőt nem kapna, a kérdés mennyire szereti majd a minuszokat meg kültéri levegőt. Az Omadanak van fali verzioja amire lehet további eszközöket is kötni így akár bővíthető később és nem kell a házból kábelt húzni elég a mellekepuletbol.
-
baro32
aktív tag
válasz
bluemirage #106950 üzenetére
Nekem az ASUS TUF AX5400-as fent van a padláson és nyáron mikor kánikula szokott lenni eléri a 70'c -is az üzemi hőmérséklete és gondolom télen ~20-30'c körül van
-
tototos
addikt
válasz
bluemirage #106928 üzenetére
Hát ez az hogy száz ezres tétel lenne egy jó lefedett mesh. Outdoor eszközöket néztem de nem igazán nagy a választék. Amin most gondolkozom hogy valahogy elviszek egy kábelt a mellekepuletbe oda rakok egy központi apt és onnan kábellel egy kültéri.
-
Alex91
félisten
válasz
bluemirage #106932 üzenetére
Gyakran ugyanott vagy arban, ha fele annyi ideig hasznalsz mondjuk kozep kategoriat, mintha dupla ideig egy magasabb kategoriaju eszkozt… Es kvazi sose tudod meg, hogy milyen erzes egy premium kategoriat hasznalni
. ( Most ezt nem csak a routerekre ertem!)
-
tototos
addikt
válasz
bluemirage #106921 üzenetére
Nincs szükség nagy sebességre. Arra kell, hogy böngészni lehessen. A kábelezés kicsit nehézkes mert a padlásról van bekábelezve a mostani 2 router és a csőben nincs hely már plusz 1 utp-nek. Így a padlásra kellene rakni egy switch ami bírja a port és abból lehetne tovább vinni a melléképületekbe légkábellel hálózatot. Ezért gondoltam arra hogy mesh-t építek ki több node-al hátha az is lefedi a területet.
-
rin33
senior tag
válasz
bluemirage #106915 üzenetére
Értem. Akkor ezek ,,Smart Connect” megoldások nem olyan fejlettek hogy gyorsan, észrevétlenül váltogatja sávokat a telefon ahogy ez 4G-n van.. (Ha pl bent B8-on van a telefon és kimegyek akkor mindig átvált B3-ra, soha nem marad az alacsonyabb sávon)
-
tibbike01
őstag
válasz
bluemirage #106901 üzenetére
Köszi-köszi mindenkinek!
Nem gondoltam, hogy ennyire gyér az 5Ghz-nek a lefedettsége.Itt van a Tp Link BE550 router Rthings teszjében mért értékek. Nem tudok rájönni, hogy azok a lakás méretek col/méter/láb vagy mi a fene, de első blikkre elég jól muzsikál. Az 5Ghz szinte pariban van a 2,4Ghz-vel. A 6Ghz-n azért látszik, hogy gyengébb, de még éppen jó.
Egyébként elengedtem a wifi 7 vonalat, az Iphone 16 pro is csak 160hzt tud, 320-at nem. A laptopok csak wifi 6-ot.
Inkább keresek valami jóképű Asus ax-es routert (pl RT-AX57) és igyekszek neki jobb helyet keríteni, közelebb a lakás középpontjához. Új lakás, nyáron lesz kész, szóval van időm.
Egyébként a hátsó két szobában egy 3 éves és egy 1 éves gyerkőc fog lakni, nekik még telefonjuk sincs. Szóval oda épphogy kell némi sebesség.
-
Essejó
veterán
válasz
bluemirage #104484 üzenetére
Nekem nincs problámám a tv-vel, se azzal hogy 5Ghz-en éri el a HGW-t
-
Toobee
veterán
válasz
bluemirage #94471 üzenetére
Köszönöm szépen! Akkor sokat nem áldozok rá, egy HUAWEI E5180 4G-re sikerült ráakadni az összefoglalóban található modellek árának töredékéért.
-
motocoder
aktív tag
válasz
bluemirage #89983 üzenetére
Köszi!
Nincs AX-es eszközöm. Akkor marad most ez. -
dkess
őstag
válasz
bluemirage #89969 üzenetére
Egyetértve veled annyi megjegyzés, hogy "több tíz méter" -re is elég a Cat6 kábel - nemcsak a 2,5/5 Gbps -re hanem akár a 10 Gbps -re is. Nekem ilyen környezetbe Cat5e (régen kábeleztem már) is elég multigigabit -es LAN -ra ...
Persze nem vagyok semmi jó elrontója - teljesen jó választás lehet a Cat6A is ...
-
Márton
nagyúr
válasz
bluemirage #88206 üzenetére
Köszi akkor beuzemelem majd a pi4em 😃
-
Soma01
veterán
válasz
bluemirage #88158 üzenetére
Azért írtam, hogy nézze meg az előző ajánlást és akkor 10 körül megvan.
A legutóbbi hozzászólásában meg már úgy találta, hogy 20 alatt nem ússza meg. Ezért írtam (külön bekezdésben) olyanokat amik 20 körül, vagy az alatt vannak kicsivel.
Szerintem! -
bajuszati
tag
válasz
bluemirage #88137 üzenetére
KÖszi neked is és a többieknek is. Akkor nem úszom meg 20 alatt...
-
mdav88
aktív tag
válasz
bluemirage #88032 üzenetére
Igyekeztem a lehetőségekhez mérten okosan konfigurálni, manuálisan, többször is. Már tegnap este gyanús volt, de ma gép elé kerülve a hajamat téptem.
A topikban rákeresve nem én voltam az egyedüli aki pontosan így járt, szóval az egyedi eszközhibát sem hiszem.65P viszont már 25k, persze értem én hogy korrekt a cucc, dehát na...
Annak a wifi erőssége meghaladja vajon az 57u-t? -
dkess
őstag
válasz
bluemirage #87660 üzenetére
Nem is a gagyiságra utaltam, hanem egyfelől arra, hogy ezen a vonalon maradva is van talán jobb választás - pláne esetleg otthonra.
Másfelől Soma01 pl. egy olyan hsz -re reagált, ahol a kérdező ezt a költségvetést szabta: "35-40 ezer Ft-ra gondoltam". Mármint nem egységenként, hanem összesen. Amennyire jól feltételezem Soma01 is nagy vonalakban hasonló nagyságrendben gondolkozott, ahol nagyjából a SOHO cuccok jöhetnek számításba. A kb. 60-70K -s AP -k, amihez még kellenek egyéb "cuccok" is már általában nem szokott beleférni az itt kérdezőknek.
Igen, a céges környezet teljesen más kávéház - más igények és más költségvetés ...
Szerk.: Soma01 kérdésére válaszolva - az AC57U v3 falra szerelhető ... Továbbá van kiscsiliárd fajta konzol amivel esztétikusan a "Mesh dizájn" cuccokat is meg lehet oldani ...
-
dkess
őstag
válasz
bluemirage #87658 üzenetére
Persze majd, ha jön valaki, hogy egy stadionba szeretne WiFi -t, akkor majd jöhetnek a hasonló UAP, Aruba, Omada, Engenius stb. ajánlások ...
Általában kisebb igényekkel és pénztárcával szoktak érkezni a kérdezők, de kétségkívül nagyon érdekes egy ilyen projekt ...
Otthonra azért ez nem ideális választás. 63K HUF -ért kap egy 2.4 GHz -en N -es 2x2 -t és 5 GHz -en 2x2 AC -t, amit kezelhet majd egy külön felületen. Ráadásul ehhez ugyanúgy kelleni fog PoE injektor vagy switch (meg persze a radius server ahogy említetted is) ...
Ennyi pénzből - ráadásul esetleg otthonra - akkor inkább U6-LR, AX -es WiFi -vel 2.4 és 5 GHz -en is 4x4 -es rádióval. Aztán a controller mehet Docker -be NAS -ra, rPi -re (akármire, avagy saját Unify eszközzel vezérelve). Véleményem szerint szebb is - már, ha ez számít valamennyire ...
-
ftc
nagyúr
válasz
bluemirage #87583 üzenetére
Nekem szerencsére Archer 7 -em van eddig tökéletes.....
Annyira kell, hogy telekomos modem után erre kapcsolódjanak a dolgok... notebookok
ZTE II modem elég hamar feladja(én is ez végett tette bridge módba). Erre LEhet AX10 is elég lesz nem? Tuti biytosabb vagy inkább 86EUR-t ASUS AX55? -
galaxys80
veterán
válasz
bluemirage #87135 üzenetére
Valahogy nem akar átmenni amit írok. Engem a mostani wdr3600 is kiszolgál tökéletesen. Ha nem nem haldokolna le sem cserélném. Mindenhol van a házban és az udvaron wi-fi.
A kérdésem továbbra is arra irányul, hogy az AC65P és az AC57U közötti 10.000 Ft megéri-e a különbséget. Ad-e annyival többet. -
n1nja
tag
válasz
bluemirage #86554 üzenetére
Köszönöm. :)
-
ripla
addikt
válasz
bluemirage #85955 üzenetére
Kösz.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
bluemirage #83750 üzenetére
Ilyen nyomot áron legalább lenne minimum 2 lan is 2,5Gps-re képes és akkor az ember legalább két eszköz között megoldhatná routeren keresztül is a gyors hálózatot vagy legalább lehetne 2,5Gps-es olcsón switchet kapni, de egyelőre nagyon prémium áron mérik eme eszközöket.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
bluemirage #83750 üzenetére
köszi így egyértelmű!
hehe néztem MM-ben is egy 156k-s TP-Link modellt, valami AX11000 modellnévvel.
Hát ez már más világ, elleszek én a C5-tel -
kushwavez
senior tag
válasz
bluemirage #83642 üzenetére
Bocsi akkor javítom, HDD USB 3.0-n csatlakozik a routerhez, routeren belül NAS funkció bekapcsolva, így van megosztva samba-val.
Valóban egy rendes NAS lenne a megoldás mindenre, de az még az RPi-nél is drágább.
Az eszközök csak Wifin érnék el a megosztást így egy rendes NAS-t ki sem használnék. Amiket láttam SATA II NAS-ok túl régiek voltak, olyanokat nemigazán szeretnék venni.Olyan 50-60 MB/s körüli sebességgel bőven megelégednék, és azért gondoltam a C9-re mert ha az én routerem tud átlag 36 MB/s-t a BCM4708A0 800Mhz 2 magos procijával, akkor a C9 a BCM4709 1 GHz 2 magjával szerintem elmenne min. 50-ig (reménykedem a 60-ban). Árban eléggé megéri a C9 már persze ha a teóriám igaz és így jön ki valahogy, ezért lenne jó ha valakinek lenne egy ilyen eszköz a markában és alá tudná támasztani. Az a teszt amiben wifiről 48 MB/s-t mértek eléggé megvett.
Az RPi BCM2711 1.5 GHz 4 magos procijával semmi gondom nem lenne, biztos vagyok benne hogy hozná a sebességet, ha nem is 100MB/s de kb 70-et tuti. Most belegondolva láttam én már Pi4 USB3.0-ra kötött SSD-t, sambárol 115 MB/s-al másolva, már-már a Gbe interfész bottleneckjét súrolta..... Csak hát ugye az SSD és nem HDD....
Nagy a dilemma az ár miatt. -
válasz
bluemirage #80360 üzenetére
Szerintem ha csak AP-ként lesz használva, akkor ennek sok jelentősége nincs, bármelyik megteszi. Elvileg az 57U v2 WiFi-ben jobb, de gyakorlatban ezt nem biztos, hogy érezni is fogod, viszont az 1200GU meg jobb router, ha esetleg később mégis előlépne fő eszköznek. Ráadásul van hozzá CFW is, ha a gyári bármilyen okból nem felelne meg később. Én a saját szempontjaim alapján biztosan az 1200GU-t venném.
-
válasz
bluemirage #80358 üzenetére
Már kiderült, nem v1. [link]
Jelen információk szerint (sehol) nincs olyan hely, ahol (biztosan) v1-et kapsz, úgy néz ki véglegesen kifutott már.
-
RAiN91
őstag
válasz
bluemirage #73162 üzenetére
De ha a telefonok nem tudják az 5GHz-t, akkor hiába vennék dual bandosat? Vagy nem?
-
woodworm
veterán
válasz
bluemirage #72535 üzenetére
A kali által említett PCE-AC88 éppenséggel tudja a nitroqam-ot és egy hasonló tudású routerrel elérhető 900 Mbit feletti sebesség, ami kábellel sem sokkal több. A költségvonzata a router+kliens párosnak viszont 70-100e+30-40e, és nincs garancia, hogy a sebesség stabilan meglesz. Na, itt szoktak lejjebb adni az emberek az igényeikből.
(#72537) Genius007
Kérdezték már, de pontosan milyen eszköz lenne kliens oldalon? -
Genius007
őstag
válasz
Gigás eszköz lenne hozzá vevő oldali téren, de ezt már fentebb leirtam.
Gondoltam én ha 15-20k körül van olyan, ami elvisz 500-as Digit, akkor 30-35-40k körül van olyan ami az 1000-eset átviszi Wifin, de akkor ezekszerint nincs ilyen árban. -
válasz
Nem olyan vicces az, havonta többször találkozom ilyennel a gyakorlatban, így én meg sem lepődöm.
Más kérdés, hogy az árak és egyéb (hardveres) elvárások hallatán, sokan lemondanak róla aztán. -
morgulfz
tag
válasz
bluemirage #71821 üzenetére
C7. Értettem, köszönöm
-
ilovedigweed
senior tag
válasz
bluemirage #71635 üzenetére
Ám elfogadom a válaszod csak nem értem a miértjét. Ha esetleg meg engednél pár kérdést csak, hogy rend legyen a fejemben.
1, miért árulnak akkor 450Mbps -es routert ha a töredékét használják ki sávszélességében?
2, pár hónapja amikor még kapható volt a telenornál a hello data, 4g, korlátlan mobilinternet, egy ilyen sim kártyát beletéve egy Xperia Z3 Compact telefonba, 4g-n hotspoton mértem a jelenlegi X Compact telefonommal 80-190 Mbps-et.
Ez miként volt lehetséges, miért használja csak a töredékét a 450 Mbps-et?
Félreértés ne essék, nem kötözködni szeretnék és nem is kérdőjelezem meg a szaktudásod! Csupán csak nem értem!
Szerk: Kali-tól választ kaptam sok mindenre!
-
ilovedigweed
senior tag
válasz
Azt gondoltam, hogy ha nem is 450Mbps de legalább 300 Mbps meg lesz. Elég nagy csalódás a 36 Mbps!
Akkor át kell váltanom 5Ghz -re.
Köszönöm!
-
vargalex
félisten
válasz
Vagy a telefonon (is) engedélyezni kellene valahogy a channel bonding-ot 2,4 GHz-en (is). Általában a chipset tudja, de a gyártók ezt nem teszik meg.
-
ace666
tag
válasz
bluemirage #71604 üzenetére
Tudsz ajánlani ilyen külön antennás eszközt?
Hirtelen az Archer C6 jött ma szembe, az elvileg ilyen, de még elég új, azt sem sikerült megtalálnom, hogy milyen chipset lakik benne.Háttérsztori:
Nagyobb családi ház: alagsor-földszint-emelet-padlástér.
Vastag beton födémek, 20-25 centis belső falak.
1000-es Digi, szomszédságból 2-3 wifi látható gyenge jellel.Eddig egy régebbi kocka alakú 1043ND volt szolgálatban a földszinti nappaliban, a hosszúkás épület első harmadában. Ezzel az alagsor és az emelet átellenes, távolabbi helységeit kivéve nagyrészt használható hálózat volt a házban. Még a padláson lakó mikrokontroller is simán felcsatlakozott.
Modernizálási szándékkal vettem eg Asus AC66U-B1-et. Pontosan ugyanoda téve az eredmény lehangoló:
Már a földszint távolabbi részében sem stabil a hálózat, az alagsorban-emeleten alatta-felette épphogy, de pár méterre, illetve a padláson már nincs jel a 2.4GHz-es sávon.
Állítgattam az antennákat, megnéztem a csatornákat, próbáltam kerülni a szomszédok hálózatát... nem lett jobb.Ha jól olvastam a régebbi AC66-okban még külön volt belső antenna a 2.4GHz-es sávnak, de ebben már egyben van az 5-össel, kívül.
Most ott tartok, hogy visszaviszem a boltba, és nem tudom mit vegyek helyette...
Árban már nem mennék feljebb, inkább az AC1750-ből adok lejjebb egy kicsit 1200-ra, ha abból találnék a régivel legalább megyegyező hatósugarú készüléket. -
weinmaker
őstag
válasz
bluemirage #71604 üzenetére
Ezzel csak egy szintet szórnék, ami kb 65m2. Fent van egy régi tp link, amiben az a vicces, hogy lent is ahhoz akar csatlakozni a teló. Na mindegy, megpróbálom, hogy kikapcsolom a vendéghálózatot, hátha javul a helyzet.
-
weinmaker
őstag
válasz
bluemirage #71575 üzenetére
A 2,4-es sávon is gyengébb a jel. Ugyanoda van téve a router. Az alsó szintet nem szórja be rendesn. Nekem ez a része csalódãs. A modern dolgai tetszenek, hogy telórol is menedzselhető, de sokkal jobbra számítottam.
-
frankdelgado
őstag
válasz
bluemirage #71395 üzenetére
Köszi, végül is megoldódott a probléma.
-
kivlov
aktív tag
válasz
bluemirage #71395 üzenetére
Köszi
Itt leginkább az asus az ajánlott mert jobb a hardver de hogy alap dolgokat nem tud azt senki sem emliti.
AC66 se tud WOL-t igy kiesett es melegedesre panaszkodik mindenki valamint az már nem 20 hanem 30 pénz. Más kategória így.
Csak próbaként váltottam.
Az adott problémákra sehol nincs megoldás egyik topkiba semmert az adott eszkoz ennyit tud
Teszek egy próbát a C7 tel . -
rustee
csendes tag
válasz
bluemirage #71244 üzenetére
Igen jogos 🙂 TL-WN721N adapter. Úgy nézem 5ghzt nem támogat.
-
Lacccca87
addikt
válasz
bluemirage #70740 üzenetére
Köszönöm, nem veszem kioktatásnak, meg is néztem az összefoglalót, olvasgattam is de azért kérdeztem mert bizonytalan voltam, megtetszet az ajánlat. C5 lett a vége, ma este teszt, de szerintem megfelel az igényeknek bőven.
Egyébként hiába irom be a keresőbe azért 2014/2016 os hsz-re nem alapoznék főleg ugy hogy némelyik típusból már a 4-5 iterációnál tart a gyártó. Aztán lehet hogy egyik jó másik kevésbé jó.
-
gabor_01
senior tag
válasz
bluemirage #70480 üzenetére
Azt odaírhattam volna, hogy a V2-vel ennek ellenére semmi gond sincs ilyen szempontból
-
360xbox360
tag
válasz
bluemirage #70324 üzenetére
Kozben utana jartam, es marad majd a B1 csak hirtelen jo arnak tunt a 20ezer a c7re par honapja 30korul volt mindenhol, de most megneztem sok helyen 21-22akcio nelkul. Nem surgos a csere igy hatha karacsonykor lesz valami akcio megint az asusra.
Egyebkent ez mitol van hogy egy-ket nap utan belassul? Ez a baj a mostanival is, kb mindennap ujra kell inditani...
-
Sz4ke3y
csendes tag
válasz
bluemirage #70123 üzenetére
Kábelről csak 1 gép menne. Mostani régi tplink router is lefedi nagyjából, csak ha sokan használjuk, akkor már ledobál.
-
envagyok
veterán
válasz
bluemirage #69473 üzenetére
Mivel nagy a ház, 2 asus rt-ac56u router már megy alul vezetékkel összekötve, illetve egy 300 megabites routert már tettem fel, de az elég gyengus. Viszont egy ac-1200-as wifi sticket próbáltam fent, azzal megy a 20-30MB/s, ami nekem elég lenne, csak nem akarom dugdosni mindenhova, hanem kábeles háló lenne jó, mert több gép is megy.
Sajnos a kábelezés komoly bontással járna, az nem igazán járható út, már rég megcsináltam volnaAzért keresek olyan routert a lehető legolcsóbban, ami tudja a wifin keresztül (AC1200) a hálózatot gigabites ethernet csatlakozókon kiadni, ezért is gondoltam, idevaló a kérdés.
-
hyper83
tag
válasz
bluemirage #69402 üzenetére
Koszonom a gyors valaszt
-
festina10
tag
válasz
bluemirage #69267 üzenetére
Köszi szépen, ha nem a Xiaomit venném, és többet szánnék rá,akkor melyik AC-s routert ajánlanád?
-
válasz
bluemirage #66219 üzenetére
Ez szerintem halovánnyal még elfér ide...
Örülnék, ha tudnám a megoldást, különösen, hogy én is fontosnak tartom azt, hogy legalább feleslegesen ne terheljük a környezetet.
Nem tudom, egyáltalán hol az igazság, és milyen arányoknál milyen eredmény jön ki, de azén felfogásomban maga a "vas", azaz a minél ritkább csereperiódus egy kis fogyasztású eszköznél nagyobb megtakarítást eredményez, mint az energiaspórolás. Persze sok az ismeretlen az egyeneletben, de az én tapasztalataim és tanulmányaim alapján egy egyébként jó minőségű routernél "nyerőbb" stratégia a folyamatos üzem.
A kiszámíthatatlansága mellett ez viszont szerencsére nem egy igazán nagy fajsúlyú probléma, úgyhogy valahogy úgy érzem, hogy a jelen iformációink alapján nagyjából ki is tárgyaltuk.
MaCS
-
válasz
bluemirage #66210 üzenetére
Ezt mire alapozod? (Teljesen komoly kérdés.)
A szervizesektől hallott tapasztalatok alapján éppen a kikapcsolgatott eszközök vannak többségben a visszavittek között, és a témában jártas villamosságtan-tanárom szerint is a SOHO készülékek eleve korlátozott számú bekapcsolásra vannak tervezve -- pontosabban folyamatos üzemre, ami miatt az indítási üzem eleve tervezett működési paraméteren kívüli állapotot jelent.
A jelenlegi eszközökről nyilván nem lehetnek üzemidőadataim, de a TP Link 1043-asom egy hónap híján 9, az SMC Barricade-em pedig szinte napra pontosan 15 éve van gyakorlatilag folyamatos üzemben.
MaCS
-
válasz
bluemirage #66207 üzenetére
Ez a rendszeres ki-bekapcsolgatás azért nagyon nem tesz jót az elektronikának. Nem erre van tervezve, és bekapcsoláskor nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint sok napi folyamatos üzem alatt.
MaCS
-
adolfka00
tag
válasz
bluemirage #65781 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod,de sajnos naponta telefonról vagyok mostanában.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
bluemirage #65465 üzenetére
Biztosan nem tudom (mint írtam annyira nem is érdekel), de több helyen a 88U-ra 1.8 gbps-t adnak meg mint WAN-LAN throughput (persze lehet csak jó szokás szerint össze adják a két irányt).
Szóval az izmosabb WiFi routerek elvileg közel hozzák ezt (mondjuk azért tippem szerint ez pl. kikapcsolt QoS-el igaz). Nem mellékesen a 88U nem a legizmosabb WiFi router, mert ugye vannak quad core procis routerek is
meg ugye ott van még a ASUS BRT-AC828 is ahol eleve két WAN van és specben is azt állítják hogy 2 gbps (pedig csak dual core procis Qualcomm).
Megj: Ezek jó eséllyel nemcsak az Asus termékeknél léteznek (csak mivel nekem az van azt jobban ismerem), mert ugye kb. mindenki ugyanabból a chipekből építkezik.Viszont, hogy én is visszakérdezzek, biztos vagy abban, hogy az névleges sebesség amit a szolgáltatód ad mindig minden irányban megvan?
Szóval szép dolog ez az 1-2 gigabites WAN, de SOHO használatban nem látom mi az az életbevágó dolog amihez létkérdés lenne, meg eleve ez aligha garantált sebesség sokkal inkább valami ami akár meg is lehet dolog.Mindenesetre aki ebben érdekelt nézzen jobban utána, részemről csak tipp volt. Biztosra meg ugye pl. BRT-AC828-nál lehet menni ahol már a spec is kiemeli hogy milyen sebességet tud a dual WAN (ill. HW dual WAN míg a többi ugye az SW dual WAN).
-
válasz
bluemirage #65443 üzenetére
Viszont az 250Mbps-t biztosan nem fog tudni, mert a LAN portjai csak 100Mbps szabványúak. Esetleg még az Archer MR400 jöhet szóba, bár az Ethernet portjai ennek is 100-asok, de van benne ac szabványos WiFi.
Ellenben nem fog kijönni 30 ezer alatt, de sajnos ez van, a SIM kártyás routerek nem olcsók.
-
theuprising
tag
válasz
bluemirage #65330 üzenetére
Köszi, így lesz, akkor C9 helyett N18U
-
Vegha
senior tag
válasz
bluemirage #65300 üzenetére
Ahova UTP-t el tudok húzni, oda mar a 230V is elfér - ezen nem múlik : )
Koszi az otletelest; azt mar latom hogy egy új router nem oldana meg a jelenlegi hatotav problemamat. Máshonnan kell megközelíteni a kérdést.
Koszi a segítséget mindenkinek. -
KrumpLee21
csendes újonc
válasz
bluemirage #65302 üzenetére
Akkor most mi a teendő, kell vennem egy modemet és egy routert is?
Akkor ezek a routerek nem ajánlottak?
TP-Link Archer VR400
TP-Link TD-W9970B -
KrumpLee21
csendes újonc
válasz
bluemirage #65299 üzenetére
Szia
szerintem nincsen [kép] ami a fal mellet van kábel az jön be a utcáról és ami kijön a tobozból DSL kábel az meg egyenesen a routerba megy. Meg az elöző routerre is az van ráírva a dobozára, hogy modem router (TP link TD-W8961NB). Egyébként mi a probléma az ilyen fajta routerekkel? -
Hasyinto
csendes tag
válasz
bluemirage #65208 üzenetére
Köszönöm
-
vckzs
csendes tag
válasz
bluemirage #65190 üzenetére
Optikai vezetékes internet (Digi)
500/200 Mbit/s
200/50 Mbit/s
garantált sebességLényegében csak film letöltésre, internetezésre kellene
eddig ez a linksys e900 tökéletesen megfelelt és kielégítette vágyaimat amire kell nekem és ebbe nem volt 5ghz
-
szasanyi
félisten
válasz
bluemirage #64788 üzenetére
Nem az a kérdés tudom-e mi kellene, mi lenne jó ha nem az, ennyit mi a legjobb ami elérhető! ennyi van, ebből kell gazdálkodni. Kínai és CFW hozzá nem értés miatt kizárt.
-
Jocikablack
tag
válasz
bluemirage #64552 üzenetére
Szia!
Megjött az Asus N18U. Stabilitási szempontból, melyiket érdemes ap-be tenni? Az N18-at, vagy az AC1200?
Elég a 600 mbit is, de az stabil legyen. Wifi szempontjából is elég az 1 csatorna( kb 3 jel van a környezetemben). Sajnos nem tartom túl stabilnak az ac1200-at. Az asust meg nem ismerem.. -
válasz
bluemirage #64738 üzenetére
Beltéri eszközzel nem tervezünk kültéri lefedettséget!
-
a.sebi
őstag
válasz
bluemirage #64673 üzenetére
Köszönöm , meg is rendeltem, ez és a RT-N66U között vaciláltam, talán a plusz tudás talán nem hozott volna nekem annyi pluszt ! Vagy modositsam a rendelést ?
-
tompyka
csendes tag
válasz
bluemirage #64651 üzenetére
Köszönöm!
-
válasz
bluemirage #64647 üzenetére
Annyira azért nem drasztikus a helyzet 5 GHz-en sem, ha az megfelelő eszközökkel és beállításokkal párosul.
Nálam például a teljes lakást lefedi a router 5 GHz-en is, bár csak bő 50 nm panel, de két fal (egy 15 cm-s főfal + egy 7 cm-es válaszfal) mögött is jó a kapcsolat minősége, egy válaszfal mögött pedig még kiváló. (EA7500 v1 és Mate 10 Pro AC kapcsolata)
Van persze olyan vastagságú és anyagú fal, aminél már probléma az 5 GHz, de általánosságban nem mondanám, hogy csak a routerrel egy térben használható. -
tompyka
csendes tag
válasz
bluemirage #64647 üzenetére
Az AC58 nem jobb, csak drágább?
-
3u4ic
csendes tag
válasz
bluemirage #64606 üzenetére
Akkor marad az N18U és meglátjuk milyen a jel.Ha nagyon tré akkor jön mellé egy második.
Köszi mégegyszer a helpet! -
Jocikablack
tag
válasz
bluemirage #64550 üzenetére
Köszönöm. Akkor ha jól értelmezem, a tp link maradhatna a digi után kötve, és a tp link továbbitana lanon az asusnak. Az pedig tolná a wifit. A tp linkwifije kikapcsolható? Feleslegesen ne kavarjon be. Egyébként kertesházi övezet. Kb 4 wifis van a közelemben. Sorry, hogy ilyen világtalan vagyok..
-
Szabina1991
csendes újonc
válasz
bluemirage #64498 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
Ha jól értelmeztem ennél az ASUS-nál maradnia kell a szolgáltató által adott wifis modemnek? -
Hintalow
senior tag
válasz
bluemirage #64041 üzenetére
Akkor nincs gond, hetente egyszer èn is újraindìtom az otthon 8 ève dübörgő 741nd-t 😁
-
diese991
csendes tag
válasz
bluemirage #64034 üzenetére
Sebességen kívül kompromisszum mentes?
Torrentek terén is ezek szerint a sebességre lehet csak panasz?
10-20 MB/sec szerintem egy vállalható sebesség.
Ezek szerint egy jóval drágább modellel sem lenne sokkal gyorsabb a dolog.
Esetleg tapasztalat vagy vélemény az említett darabról?Előre is köszi a választ
-
woodworm
veterán
válasz
bluemirage #64034 üzenetére
Néhány router kezdi megugrani a szintet.
A dir860l b1 és a xiaomi 3g (mindkettőben mt7621-es soc) olvasni akár 100MB/s sebességgel is tud, az írás lassabb, az nekem csak 30MB/s környékén ment. Jól seedelt torrentnél összejöhet a 10-11 MB/s-os sebesség.
A linksys újkori wrt cuccai tudtommal erősebbek, tehát azt nem lehet mondani, hogy a helyzet nem változik. -
Karel666
tag
válasz
bluemirage #63894 üzenetére
Előbb írtam, falun vagyok, nem zsúfolt. A gyerekek 1 es 3 evesek. Tehat telo nincs. Egy regebbi olcso lenovo tab van. Swich modban lenne a router, azt hiszem igy mondjak. A nagy gép marad a connect boxon, de ezt is írzam már.
Azaz AP
Na ja, csak az 20 k ez meg 7. Gondolom nem véletlen... -
Karel666
tag
válasz
bluemirage #63892 üzenetére
Értem. Gyereknek youtoub, webes böngészés lenne a célja. Egy feltétel van, hogy ne szakadozzon a net. Erre sem megfelelő? Letöltésre ott a nagygép lanon 500 as nettel.
-
válasz
bluemirage #63614 üzenetére
Ezt már nagyon sokan leírtátok, én meg rendszerint cáfolom.
A wifi érdekes jószág, kissé szeszélyes -- ne tegyünk már megfellebbezhetetlen kijelentéseket arról, hogy hol nem fog működni.
Nálam az AC87-es úgy fedi le kifogástalanul 2,4 ÉS 5 GHz-en is a 100+80+80 négyzetméteres házat, hogy a 2,4 GHz-es hálózatból a kertbe is jut, konkrétan a háztól 10 méterre a KOCSIBAN is gond nélkül tudok netezni.
Tudom, hogy van, ahol az egy szintes, 60 négyzetméteres lakásban is problémát okoz a gyenge lefedettség.
Ezt csakis a helyszíni gyakorlat tudja eldönteni, de egy 2×100 négyzetméteres házra teljesen reálisan elég LEHET egy jobb router + jobb kliensek összeállítás.
MaCS
-
fanci
tag
válasz
bluemirage #63614 üzenetére
Nem szintenként lenne a 100 négyzetméter,jelenleg egy 741ND próbálja ellátni a feladatot több-kevesebb (de inkább kevesebb) sikerrel.Ha lemondanék a kétsávos működésről akkor esetleg tudnál egy jobb alternatívát ajánlani mint a c5?
-
ritkaság
aktív tag
válasz
bluemirage #63567 üzenetére
A sebesség 500. Nem akarnám bővíteni. Kösz a választ elgondolkodom.
-
ritkaság
aktív tag
válasz
bluemirage #63559 üzenetére
Kösz a választ.
A gond csak ott van, hogy szerintem sem a tv, sem a laptop nem tudja az 5 GHz-et. Ez van...
tehát marad a kérdés: melyiket?
-
F.B.I.
veterán
válasz
bluemirage #63351 üzenetére
-
thomasvold
őstag
válasz
bluemirage #63278 üzenetére
Akkor egyértelműen C7. Köszönöm szépen. Nem tudtam, hogy van topikja, megnézem...
(#63279) Soma01 : Nem hajtok rá, csak gondolom jobb, ha minél újabb verziószámú. Az lesz, mikor rendelem, megjegyzésben leírom, hogy lehetőleg olyat küldjenek, más lehetőség nincs.
-
Soma01
veterán
válasz
bluemirage #63278 üzenetére
Miért kell annyira a v4-re hajtani? Mitől jobb?
-
thomasvold
őstag
válasz
bluemirage #63175 üzenetére
Mindkét routert nézegettem, Xiaomi - t kihagyom, mert a 3G csak kínai menüvel van, szórakozgatni nincs kedvem vele. Lehet, hogy akkor a C5 - ös lesz a héten. Van jófajta wifi - s AC-s adapterem, bízom a csodákban :-) Jelentkezem majd képekkel, hogy mennyi lesz wifi-n az 500 mbit-ből.
-
válasz
bluemirage #63085 üzenetére
Annyiban még kiegesziteném, hogy 40ig 2db asus n18u fér bele. Azokat együtt pedig családi házas környezetben nem lehet túlterhelni.
Továbbra is jobb esetben kábellel összekötve. De ez a kettő a levegőben is gyorsabban kapcsolódik össze. -
Darko_addict
őstag
válasz
bluemirage #63053 üzenetére
Én, és szerintem Fleed is elfogadtuk a kompromisszumokat. Egyszerűen azt akarjuk, akartuk, hogy ez a kompromisszum a lehető legkisebb legyen, mindezt annak tudatában, hogy nem a tökéletesre, hanem a lehető legjobbra fókuszálunk.
-
Redneck
nagyúr
válasz
bluemirage #62872 üzenetére
Olyan nagy küzdelem és dráma nem lesz, az ezer éves kis fosch is megoldotta a feladatot. A Gigabit is csak a jövőre nézve lényeges. Köszönöm a tippeket!
-
dannyl
addikt
válasz
bluemirage #62860 üzenetére
Gondolom Ez csak valós C5. Megrendeltem.
-
kentucky
őstag
válasz
bluemirage #62860 üzenetére
Megrendeltem az N18U-t családi házba lesz. xiaomit azért nem mertem, mert mediatekes soc van benne, azokkal meg már volt gondom
Köszi a segítséget
-
holden72
tag
válasz
bluemirage #62816 üzenetére
Koszi megnezem! A v4-nek szimpatikusabb az admin felulete.
-
siposjozsef
csendes tag
válasz
bluemirage #62429 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az infókat !
Így már azért eltudok indulniKözben barátom próbál meggyőzni a következő router miatt
Asus rt n14u. - kb 10e
Azt mondja hogy a NATos dolgok miatt megérné azt megvennem. Idáig nem gondolkoztam ezen a szemponton, de annyira lelkesen beszélt róla H meggyőzött
Vélemény a fenti Routerrol ? Vagy egyéb alternatíva ?
-
Szajkop
csendes tag
válasz
bluemirage #62217 üzenetére
Köszi a tippeket, ezt a 45fokos dolgot meg ki fogom próbálni a mostanival, hátha segít. Arra nincs ötlet hogy miért ennyire megbizhatatlan ez a mostani d-link?
-
laca112
tag
válasz
bluemirage #62214 üzenetére
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget,gyors utánaolvasás után valószínűleg ez lesz a befutó:Tp-Link Archer C7
Remélem jó választás lesz! -
n_stolz
tag
válasz
bluemirage #61849 üzenetére
Igy mar vilagos. Koszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- NBA és kosárlabda topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- Gitáros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPad topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest