- Azonnali navigációs kérdések órája
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
jézusom
addikt
válasz
viperabácsi #100763 üzenetére
igen, ami az összefoglalóban van, már régiek. Ezeknél újabbakat is árulnak.
-
Dawide@axele
aktív tag
válasz
viperabácsi #100561 üzenetére
Sziasztok!
Tudnátok olyan routert ajánlani amin futtatható a torrent kliens mókolások nélkül.Jelenleg egy Xiaomi routert használok erre a célra usb-n van csatlakozva a külső merevlemez hozzá.Gigabites és 2,5 és 5 ghz-es.Ezt váltanám ki ha lenne rá valami nem olyan drága megoldás.
Előre is köszi -
tpeter77
addikt
válasz
viperabácsi #98859 üzenetére
A csatornákat hagyjuk Auto módban, vagy Wifi analyzer segítségével keressünk szabad csatornákat és állítsuk kézzel rá a routereket?
Mi az általános javaslat? -
tomgabor
senior tag
válasz
viperabácsi #98857 üzenetére
Router módban. Steam Deck-en speedtest.net néztem miután láttam milyen lassan jönnek le a játékok Steamről.
Otthon inkább Pc-n játszok ami kábelen van de az se igazán stabil az Archer C2-n, többszor elmegy a net és a wifi is szokott szakadozni telefonon. Steam Deck inkább offline módban lesz használva ha például vidékre megyünk.
Az Asus AX55 nézem most ami jónak tűnik
-
obre
csendes tag
válasz
viperabácsi #98827 üzenetére
köszi a tippet!
-
axlfsi
veterán
válasz
viperabácsi #98801 üzenetére
Köszi a tippet, a legutóbbi összehasonlító szűrésemben már az is benne volt.
Megmondom őszintén, attól tartok, hogy ezzel a routerrel 2db talán kicsit kevés lehet. Nehéz lenne előre megmondani, betonfalak és több szintről beszélünk, ezért amennyire csak lehet, maximálisan szeretném kihasználni a bennük rejlő összes lehetőseget (ügyes antenna kialakítást, erős jelet), ugyanis most a TP-Link Archer AX10-nek kell a ház két végletáben 1-1 másik router, mert szenvedett már 2.4Ghz-en (5GHz-et már nem is mondom).
Na, és az van, hogy az AX3000 V2-nél "csak" "large homes" van feltüntetve, mint ajánlás, a másik kettő játékosnál pedig "very large homes" (csak remélni tudom, hogy ennek van is alapja, ... de miért hazudnának?) -
lipido
senior tag
válasz
viperabácsi #98708 üzenetére
Emagon joval olcsobb
-
Haart
addikt
válasz
viperabácsi #98706 üzenetére
Nekem is az van jó választás!
-
Essejó
veterán
válasz
viperabácsi #98704 üzenetére
A téma szempontjából ez az elírás tényleg a leg lényegesebb dolog volt. Ja nem is!
-
dudika10
veterán
válasz
viperabácsi #98699 üzenetére
2.5 Gbps es nem GHz.
-
Essejó
veterán
válasz
viperabácsi #98673 üzenetére
Ok , így már kezdem érteni a problémát. Bár mintha említettél volna egy 2,5-ös lanportot a gépedben. Ezért gondoltam arra hogy olyan Routert keresel ami 2,5-ös portokkal van szerelve. És itt említsünk meg egy közkézen forgó félreértést. Sokan úgy gondolják hogy az internet kapcsolatuk sebességének köze van a belső lan kapcsolatuk sebességéhez. Nos köze nincs hozzá. Tehát lehet valakinek az internete 300/15 megás, de a routere lan portjai 1 gigásak akkor a belső hálózatán lévő gépei közel egy gigán kommunikálnak egymással. A mesh képes AX-es router jó választás lehet, DE ez csak annyit fog jelenteni, hogy ha a másik lakásban lévő switchet is lecseréled egy mesh képes routerre, hogy elindulva mobillal a kezedben az egyik lakásból a másikba, akkor a mobil automatikusan az erösebb wifi kapcsolatot fogja használni. Viszont mivel a szülői lakásba nem említettél mesh node-ot, így ez abban az irányban nem fog működni.
-
kpityu2
őstag
válasz
viperabácsi #98694 üzenetére
Belépsz a webes felületére és ha van benne repeater mód akkor igen. Amíg nem volt második AiMesh routerem addig csak egy sima Tenda routert használtam repeaterként.
-
Multibit
nagyúr
válasz
viperabácsi #98692 üzenetére
Nem tudom a választ. Nem vagyok naprakész mesh témában. Vezérelt AP-kat használok.
-
Multibit
nagyúr
válasz
viperabácsi #98690 üzenetére
Az is csak a földművesek látószervének károsítására való. Nem a 200 kHUF a gond, hanem, hogy mit adnak érte. Annyiért már routert is lehet venni
-
viperabácsi
addikt
válasz
viperabácsi #98679 üzenetére
A mostani RT-AC55U tud Repeater móde-ot .
-
Alex91
félisten
válasz
viperabácsi #98679 üzenetére
Ha vezetekes a backhaul, akkor konnyebb jobb mesh wifi-t csinalni.
Ha eleg a maradek port, akkor kivalthatja a switch-t is a router.
-
viperabácsi
addikt
válasz
viperabácsi #98673 üzenetére
Később a tesóm lakásában lévő padlástéri switch lenne cserélve a mások kiszemelt ASUS RT-AX55 routerra mesh ként.
-
Essejó
veterán
válasz
viperabácsi #98670 üzenetére
Mi a cél? 1 vagy több 2,5 Gbites lan port? Vagy wan és lan oldalon 2,5 Gbitet tudó router? Az első esetben elég egy switch többen is gyártanak pl Tp-Link, Qunap etc úgy 40K HUF környékén.
Ha 2,5 Gbites wan/lan router a cél akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni. Pl link -
Essejó
veterán
válasz
viperabácsi #98657 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de egyik fenti Routeren sincs 2,5 Gbites lan csati. Az AX3000-en tudod a Lan 1-2-t bondolni, és egy olyan lan kártyára kötni aminek 2 db 1 Gigás lanportja van.
-
válasz
viperabácsi #98657 üzenetére
Szerintem igen.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
viperabácsi #98639 üzenetére
És a kliensek is tudnak 2,5Gb-et?
Nem sok alaplapban van ilyen gyors interfész.
Ha esetleg üzemeltetsz valami házi szervert és abban van, akkor megérheti, mert bár a többiek nem tudják a sebességet, ellenben egyszerre több eszközt is ki tud szolgálni gond nélkül.
Bár otthoni környezetben szerintem elég ritka, hogy ez kelljen. -
Essejó
veterán
válasz
viperabácsi #98637 üzenetére
A QUNAP szerint a Cat5e 💯 méterig simán átviszi a 2,5 Gigát.
-
válasz
viperabácsi #98637 üzenetére
Az is tud gigabitet, sőt, ha nem hosszúak az egyes szálak, akkor a 2,5Gigabit sem gond azzal a kábellel.
Nekünk is egy régi házunk van, amit újítgatunk föl helyiségenként és ilyenkor megy az elektromos hálózat bővítése + minimum két LAN aljzat helyiségenként.Macs:
Köszönöm a pontosítást! -
válasz
viperabácsi #98633 üzenetére
Ezek a számok az adott wifi eszköz összesített, elméleti sebességét jelentik, amit TÖBB klienssel egyszerre vagy egy sokcsatornás kommunikációra képes kliens képes kihasználni.
A valódi kliensek általában egy-két sávon tudnak visszakiabálni a router (vagy AP) felé, így az AX1800-ban az AX többet ér, mint az 1800.
A gyorsabb belső/otthoni hálózat meg igény/felhasználás függvénye.
Nagyon sok olyan új építésű lakást/házat/esetet látok, olvasok, ahol a tulaj mindent wifivel tervez megoldani, vezetékes kapcsolatot már alig építenek ki, pedig érdemes.
Persze ez az én meglátásom. -
válasz
viperabácsi #98630 üzenetére
Nagyobb terhelést bír ki, nagyobb wifi sebességre képes, több szolgáltatást nyújt, stb.
-
válasz
viperabácsi #98628 üzenetére
Ez ugye tud teljes értékű AiMesh-t ?
IgenIlletve számottevő előnyt jelenthet esetleg drágább árfekvésű ASUS router ?
Felhasználástól függ, hogy ki is tudod használni a jobb képességeket. -
válasz
viperabácsi #98626 üzenetére
Igen
-
pajszer91
tag
válasz
viperabácsi #54897 üzenetére
Köszi, végül ma megrendeltem Asus RT-AC58U AC1300
Egyúttal megrendeltem a Diginet1000 internethozzáférést is mert csak 500 Ft-tal kerül többe havonta, mint a jelenlegi 500as előfizetés. Cat6-os UTP kábel megfelel ehhez a sávszélességhez? -
válasz
viperabácsi #54832 üzenetére
Alapvetően szemantikai a probléma.
A magyar nyelv ebben a fordulatban nem tud különbséget tenni a "nem ajánlott" és a "nemajánlott" között. (Ez utóbbi persze helytelen, de talán elég kifejező.Teljes mondatban már jobbak a lehetőségek:
Ezt a routert nem ajánlhatom -- mert nem ismerem.
Ezt a routert nem ajánlom -- mert ismerem.Lehet, hogy érdemes lenne egy kicsit finomhangolni az összefoglalót.
MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
viperabácsi #54823 üzenetére
Ajánlott 5 GHz-en kisebb csatornaszámot választani! Számítógépnek mindegy, de vannak olyan mobil eszközök, amelyek csak alacsonyabb csatornákon kapcsolódnak.
-
Brogyi
őstag
válasz
viperabácsi #54821 üzenetére
Ahol kiírja, hogy "2,4GHz" bökd meg az ujaddal.
Bal felső sarok a képen. Alaphelyzetben nem ír ki semmit. No, persze ha teló nem tudja a sávot akkor ba...
-
Egon
nagyúr
válasz
viperabácsi #54821 üzenetére
Én az InSSIDer-t használom, az tutira kijelzi.
Illetve az 5 GHz-en lényegesen több csatorna van (többszöröse a 2.4 GHz-nek), és lényegesen kevesebben használják, így nem nagyon szokott lenni ütközés. -
válasz
viperabácsi #54793 üzenetére
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról.
-
válasz
viperabácsi #54785 üzenetére
Ez is az, többféle is van de nem az összes típushoz mint a TP-Link-nél.
-
ImI882
tag
válasz
viperabácsi #54796 üzenetére
Ú, ezt elnéztem, köszi!
-
TeeJay
félisten
válasz
viperabácsi #54787 üzenetére
nekem nincs ilyen routerem csak a demo felületet nézem és ott sehol nem lehet állítani országot csak nyelvet
így meg csak 11-ig jelzi ki a 2,4GHz-es csatornákat
remélem a kész termékben már van erre mód mert nálam pl csak a 13-as csatorna elfogadható vételileg 2,4GHz-en és ha nem tudnám beállítani tré lenne
TP-Link-ben Wifi beállításoknál van maga az ország beállítás isamúgy jó ez az Asus felület, tényleg sok extra van benne ami a TP-Link-be nincs
apropó TP-Link Archer C7 V2.x vagy V3.x már az új kék normálisabb webes menüt kapta vagy a régi ósdi zöld maradt?
Archer C1200 menüje -
psg5
veterán
válasz
viperabácsi #54649 üzenetére
Francba...közben pont élesítették is és "csak" 93 Mbit-el jön a net...ezek szerint a router miatt?
Mit javasoltok helyette? Amit ki kell hogy szolgáljon: 3 PC, 1 Dune HD TV, Raspberry Pi2, Synology NAS 215j ezek kábelen, de közbe vannak ugye iktatva a netelosztók, tehát sok lan port nem kell, valamint 4 telefon, 1 tablet és 2 tv wifin keresztül.
Ráadsául minden szépen be van állítva a routeren, mármint szépen ki vannak osztva az ip-k. Ha újat veszek nem kavar be a nas-nak meg a többinek a hálózatban?
A csudába nem olyan régen vettem az asus-t...most mi a bánatra tudom használni majd?
-
Cirax
csendes tag
válasz
viperabácsi #54556 üzenetére
Szia! Utána olvasgattam ennek http://www.arukereso.hu/router-c3144/asus/rt-ac1200g-p327844639/#velemenyek a routernek,valójában megoszlanak a vélemények róla.
Ami a lényeg: 3 szobás lakásban élek,egy 10 emeletes házban.Egy szoba különálló,2szoba egybe nyiló.Amelyik szoba külön nyíló,annak a falai tele vannak vasakkal.
Magas bútorok,szekrénysorok nincsenek,csak komódok.
Diginet 500 mb/s sebességet fizetek és amennyiben lehet,ill.amennyit garantál a Digi,azt szeretném kihasználni ha lehet.A routerre egy laptop csatlakozna kábelesen (de az sem jelentene gondot ha ő is wifizne),ill.1 telefon és 2 tábéagép wifizne.Egyéb eszköz nem csatlakozna rá.Természetesen nem mind egyszerre,de előfordúlhat alkalom adtán hogy igen.Az árnyékolt falat megtudom oldani úgy,hogy vagy átteszem a routert abba a szobába,vagy kihelyezem az előszobába,kb.központi részre,vagy esetleg veszek egy hatótávnövelőt a routerhez.
2.4 vagy 5Gh-es router legyen,nem tudom.Ár/érték arányba kb.20ezer ft-ig gondolkodok. -
válasz
viperabácsi #54463 üzenetére
Biztosra nem tudom megmondani.
-
válasz
viperabácsi #54360 üzenetére
Nem számoltak be ilyenről.
-
válasz
viperabácsi #54354 üzenetére
Én inkább Asus párti vagyok, gyári firmware-rel többet tud az Asus mint a TP-Link.
A cserélhető antennával annyira nem mész sokra mert dual band-ek és olyat nehéz kapni.TP-LINK Archer C5 AC1200 ből melyiket ? Símát vagy v2 verziót ?
v1-et már újonnan nem lehet kapni így csak v2 lesz. -
válasz
viperabácsi #54340 üzenetére
Az AC55U rendben van, hasonló eszköz még az AC58U is.
Az Asus AC53 nem ajánlott az AC750-es volta miatt, az AC53U pedig a 100-as portjai miatt.
TP-Link Archer C5/C7 lehetne még alternatíva.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- HP 640 G5 laptop - 14FHD/I5-8265U/8-16-32GB/256SSD/Win11-Win10 - 2 év garancia
- HP 650 G4 laptop - 15,6FHD/I5-8250U/8-16GB-32GB/256SSD/Win11-Win10 - 2 év garancia
- Ubiquiti Unifi Access Intercom
- TCL 55C745 TV 4K FALD, HDR Dolby Vision, DTS, 2029.07-ig garanciális, dobozában, fóliás, karcmentes.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3029, 90% Akkumulátor
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Bomba ár! HP ProBook 430 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest