- iPhone topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
jerry311 #12489 üzenetére
nem kell tudnia. meg kell jelölni a csomagokat aszerint, hogy a nastól jön vagy nem, és priorizálni kell a nem onnan jövőt.
ez kb. két parancs a mangle táblában, meg egy kis beállítás a queue-k között.
szerk: csak csendben jegyzem meg, kimenő sávszélesség igen ritkán fogy el a szolgáltatóknál.
-
bacus
őstag
válasz
jerry311 #12421 üzenetére
Nem tudom mit tud a fortinet, aki a túl oldalon van, az azt mondta, csak ez van. Hibátlanul megy, ezzel nincs gond, nekem csak a mikrotik fura. Csinálna pár dinamikus bejegyzést, látnám, hogy működik. Nekem ez a szokatlan. Értem, hogy okos, hogy tudja, de én is akarom tudni
, látni
.
-
törölt tag
válasz
jerry311 #12400 üzenetére
Nem tudom nekem nincs ilyen problémám. Ritkán használok wifit, és csak mobil telefonok. Minden eszköznek egyedi jelszó van beállítva, ami a megadott időközönként automatikusan megváltozik, amit sms, vagy email-ben kapnak meg a eszközök. függetlenül attól hogy egyáltalán működik a wifi hálózat.
Nem tökéletes megoldás tudom, de működik, és az átlagos megoldásokhoz képest nagyon Overkill
-
bambano
titán
-
iceQ!
addikt
válasz
jerry311 #11921 üzenetére
Ahha, most találtam egy frankó wiki-t. Ebből újra megcsinálom vagy is módosítom.
amargo
Igen, láttam hogy nem jelenik meg. Fura is volt...viszont a Ac2 jó lett, de még sem. Nem volt rajta hálózat. Eszközök csatlakoztak rá, de net nem volt (akkor firewall szabály miatt). Holnap még neki fogok esni
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
iceQ!
addikt
válasz
jerry311 #11697 üzenetére
Igen egy van ami beengedi, majd egy másik ami blokkolja, illetve ez volt az utolsó.
De inkább belinkelem, hogy hogy van. Persze ezen kicsit alaítottam magamnak.
#near the top
#5 add action=drop chain=input comment="Drop user that has tried blocked ports" in-interface=ether1-Wan log-prefix=\ FW_Drop_all_from_WAN src-address-list=FW_Block_user_try_unkown_port . . . .# at the bottom of the filter list #15
add action=add-src-to-address-list address-list=FW_Block_user_try_unkown_port address-list-timeout=1d chain=input in-interface=ether1-Wan#16 add action=drop chain=input comment="Drop all from WAN " in-interface=ether1-Wan log=yes log-prefix=FW_Drop_all_from_WAN
-
törölt tag
válasz
jerry311 #11651 üzenetére
Két okból nem gondolnám, hogy az lehet a probléma.
1. Ha jól tudom M.O.-n 5600-5650MHz között működnek a radarok, én pedig az 52-es csatornát használtam 80MHz szélességben. Ez nagyjából 5250-5330MHz között van. (Ha tévedek, elnézést.)
2. DFS szerint a csatorna elállítódna, nem pedig eltünne teljesen a spektrumból. Esetemben ugyanis utóbbi a jelenség. Teljesen használhatatlan lesz.
Kiszedtem a routerboard-ot, de látható elektronikai problémát nem találok. Esetleg megpróbálkozom egy másik táppal. PoE használathoz 12-28V, direkt csatlakozással 8-30V között fogad el tápfeszültséget. Eredetileg 28V adapterrel adták.
Létezhet az, hogy túlmelegszik talán az eszköz?
-
mrzed
senior tag
válasz
jerry311 #11525 üzenetére
Nem tudom, mi lehet a nyűgje. A két mellette lévő nem ment egyszerre. Most a 10-esben van a DAC kábel, mellette a 9-esben egy s+rj10 fűti, még sincs baja. A hibásnak vélt 11-esbe most áttettem egy gigás rezes modult, ap-t dugtam bele, úgyhogy még log sem kell, ha megáll, úgy is lesz visítás.
-
mrzed
senior tag
-
mrzed
senior tag
-
mrzed
senior tag
válasz
jerry311 #11169 üzenetére
Köszi az infókat.
Én sem egyszerre tervezem megvenni az összes cuccot... szép apránként. Az az igazság, hogy még tényleg teljesen felesleges otthonra 10Gb-s hálózat, viszont az 1Gb gyakran kevés, a kettő között pedig nincs életképes alternatíva. Azt is tudom, hogy a legtöbb eszköznél előbb elfogy a cpu, mintsem, hogy kihasználja a 10Gb-es kapcsolatot.
Úgy számolgatom, hogy okosan csatlakoztatva az rj45-ös eszközöket elég lenne a 4011, viszont bosszantó, hogy 60e -ért kompromisszumos megoldás. Ha összejön a szolgáltató 2x1Gb összefogása, az elvisz az rj45-ös ág 5Gb- éből kettőt, a két cap-nak bőven elég fél-fél gigabit. Ez idáig 3Gb, az egyéb rezes eszközöknek még maradna 2 gigabit. Mivel három gép + nas lógna az sfp+ -okon, ezért vennem kell majd egy CRS309-1G-8S+IN -t, vagy hozzád hasonlóan trükközve egy CRS305-1G-4S+IN -t.Más:
Mennyire hangosak a rackszekrénybe szánt, aktív hűtéses mikrotik eszközök ventilátorai?
Változik a ventilátorok fordulatszáma hőmérséklet függvényében? -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
jerry311 #11118 üzenetére
Egyrészt kíváncsiság. ("Ugyan, hadd kérdezzen, úgy tanul a gyerek..."
) De akár haszna is lehetne: ha működik a forward, akkor az egyes eszközökön mindegy mit állítanak be kézzel DNS szervernek, akkor is az általam beállított fog neki DNS feloldást csinálni, azaz pl nem tudja megkerülni a Pi-Hole-t.
@bambano: Aha, ez logikusnak hangzik. Vagy - elvileg - azt is lehet, hogy a Pi-Hole-t átrakom egy másik belső hálózatba, hogy a routeren keresztül kelljen mennie a forgalomnak? -
mrzed
senior tag
válasz
jerry311 #11035 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.
Első lépésben lementem 5180-ra, egyelőre úgy néz ki, hogy meg is oldotta a problémát. A két freki között továbbra is mozog a tab, de nem okoz fennakadást.
Itt vidéken az 5 GHz teljesen tiszta, egyik sávban sem találok jelet. 2,4-nél is csak 1-2 látszik nagyon gyengén. -
ekkold
Topikgazda
válasz
jerry311 #11035 üzenetére
5GHz-re úgy érdemes frekit választani, hogy a használt frekvenciasáv ne lógjon bele a meteorológiai radarok által használt frekvenciákba.
Meteorologiai radarok magyarországon:
Budapest, Gilice tér : 5625 MHz
Pogányvár, Napkor : 5610 MHz
Szentes-Lapistó : 5640 MHz
Nekem gyakorlatilag szinte minden egyéb frekvencián is radart detektál a mikrotik, tehát ez a funkciója úgy sz@r ahogy van, így kénytelen vagyok a fentieket elkerülve fix. frekit használni.
-
mrzed
senior tag
-
bacus
őstag
válasz
jerry311 #10926 üzenetére
Ez csak elvi kérdés, szerintem meg 100 ap sok, mert én pl sehol nem keresem a freewifi lehetőséget, van mobilnetem mindenhol, a családom sem, mert nekik is van. A 3500 fő a tele strand, mindenkinél van 1 db eszköz, ami wifizni akarna, akkor kevés a 100 AP. Szerintem foglalkozni sem szabad a wifi osztással manapság, ez 10 évvel ezelőtt volt fontos. De kiváncsiság azért dolgozik, hogy kellene ezt jól megoldani.
Beniiii06: nem tudom milyen régire gondolsz, 1 éve az akkori legfrissebbre frissítettem, de most biztosan nem a legfrissebb van rajta, 6.46.X április végi verzió.
Próbálkoztam sok mindennel, a DHCP szerver sem megy a routeren, a capsman is ezen futott, újraindítva az egyik CAP-t, az sem tud visszacsatlakozni. Nem úszom meg, hogy ne kelljen oda mennem
, de ami fura, ami kapcsolat él, az most is megy, de ha lebontok kliens oldalról egy bármit (dchp, vpn, CAP), az már nem tud visszakapcsolódni. Szóval elég furán döglött meg, és ez egyszer már előfordult, csak akkor egy táp elvételes reboot után jónak tűnt minden.
Mivel a tűzfala él, ide valami port knockingos újraindításos scriptet fog kapni, de tesztelni azt nem igen tudom, nem tudom kivárni, amíg megint ilyen állapotba kerül..
-
Alteran-IT
őstag
válasz
jerry311 #10785 üzenetére
Igen, erre is néztem megoldásokat, már a Windows tűzfalába is belenyúltam, legalább is az IPsec beállításokba, de semmi változás, annyi hogy tovább tart a próbálkozás, de ezen kívül semmi.
Kovindinka és Lenry: Köszönöm, viszont már így is próbáltam, továbbra sem működik és nem értem továbbra sem a miértjét, főleg hogy egy resetelt routeren kapásból beállítottam mondjuk azt ami a skory oldalán van és ugyan úgy nem csatlakozik a Windows (gyakorlatilag frissen telepítve), pedig a tűzfalon már a portokat is kinyitottam neki, de ugye teljesen feleslegesen, mert a telefon anélkül is csatlakozik, szóval nem értem.
Már arra gondoltam, hogy valami másik L2TP VPN klienst szedek le, de eddig nem találtam egyet sem, nem hogy olyat amit mondjuk a Windows-ba tudnék integrálni valahogy, illetve azon gondolkodtam, hogy lehet a kulcsos megoldást kellene alkalmazni, de azzal meg nincs tapasztalatom, szóval annak még utána kellene néznem, na meg abban sem vagyok biztos, hogy a Windows megeszi. -
Alteran-IT
őstag
válasz
jerry311 #10552 üzenetére
Hát mondjuk ez az autó átállás érdekelne, mert így spec nem tudom elképzelni
Amúgy ha szar eszközöket/anyagokat használnak, nem is kell benne bízni, sőt nincs más választás, mint méricskélni, de ilyenkor nem kell csodálkozni.
Az meg hogy ez milyen világ, arról tudnék mesélni, a jó és szakmai és egyéb pozitív jelzők sajnos nem tartoznak a tulajdonságok közé. -
válasz
jerry311 #10405 üzenetére
DAC kábelt TOR switch és szerver között érdemes inkább használni, pont ezen probléma miatt. Persze nyilván ha kipróbálod és megy, akkor hajrá, én sem dobnám ki meglevő környezetben, ami netán még árérzékeny is. De ügyfélhez nem rendelnék eltérő gyártótól származó hálózati eszközök közé DAC kábelt egy új beszerzésnél (már csak azért sem mert probléma esetén el fog hajtani a support is). Az említett HP dologgal amúgy pont egy ilyen kapcsán szembesültem: Dell DAC kábelt kapott egy 5930, aztán rá 2 napra megállt minden, a logokban meg szépen írogatta hogy hát ez nem HP SFP, szóval akkor ő most lelövi a portokat. Amúgy azóta javították, most már fél percen belül lecsapkodja a fattyú sfp-ket
-
válasz
jerry311 #10403 üzenetére
Ott nyilván az adott eszköz gyártójának hiszek, tehát ez esetben a Mikrotikbe Mikrotik SFP lesz a 100% nyerő, a HP-be meg a HP, stb... HP-be amúgy pont nem mernék mást dugni, az hajlamos rá, hogy megy 2 napig, és utána találja ki hogy nem HP branded az SFP, és port shutdown...
A két SFP közötti kapcsolat már nem kérdéses, az szabványos (bár azért bidi/wdm esetén nem mernék erre megesküdni). Én most arra lettem volna kíváncsi, hogy a Mikrotikbe dugott Ubiquiti és FS SFP-k esetén van e valakinek tapasztalata.
-
-
Nikla
tag
válasz
jerry311 #10309 üzenetére
Köszi!
Nálam egy kis RT-AC52U_B1 teljesít - alapvetően ha naponta újraindítom, az 5ghz kivételével nincs vele sok gond, de az 5ghz vérzik nagyon: gyakran megszakad és mivel sajnos az LG okostévé erre háklis, egy pillanatnyi kihagyás esetén is 20-30mp mire a plex összeszedi magát - nem egy élmény így filmet nézni.
Illetve az is idegesítő hogy már pl egy HD spotify úgy indit minden számot, hogy beleszaggat - 300as digi, mobilon 2.4n, desktopon nincs baj, csak az 5g vérzik...ps.: ott a topicban ha valami komolyabbat szeretnél akkor Mikrotik, Ubiqiti.
Edgrerouterben még otthon vannak a srácok, de pl. topicgazda konkrét - nincs két hete:
TopikgazdaEzeket az eszközökben nem vagyok túlságosan járatos így inkább a saját topikjaikban kérdezzél rá erre, Ubiquiti, Mikrotik.
-
unknownerror
tag
válasz
jerry311 #10295 üzenetére
Igen, ezt is próbáltam kideríteni, de nem láttam máshol megjelenni a plusz forgalmat, ahol tudtam nézni is. Illetve egy routerrel kábelen jó, wifin már nem? És többféle routerrel is.
Beraktam a pont-pont végére egy hap ac2-t router módban, az már nem olyan gyenge wifin sem. Ha publikus címet adok neki, akkor 45-50 a max letöltés bármilyen módon, ha belső ip-t adok a "sima" internetes router fele, akkor pedig 95 a max letöltés ugyanazon a hálózaton, ugyanazzal a routerrel.Közben van egy sejtésem ami félig-meddig stimmelhet.
[link]Több helyen is utánanézve a tcp window vs latency kapcsolata illik a problémámra. Ámbár 2-3 ms eltérés van a kábel és a wifi vagy a pont-pont között, azt nem érzem akkora érvágásnak.
Külső gigabiten lévő routert tudok használni btest-re, oda az apple router-ről (rögtön a subnet router mögül) kábelen 12-14ms, wifiről 14-17 ms a válaszidő, ezt nem érzem olyan szűk keresztmetszetnek.
Mindenesetre ha meglesz a megoldás, beírom ide is. Mindenképpen kell valami megoldás rá.
Lehet kicserélem a hex subnet routert, bár nem érzem ezt a 100 megabit route-olást olyan egetrengető tehernek.
-
grrobee
csendes tag
válasz
jerry311 #10176 üzenetére
Nem szoktam feladni olyan könnyen az elképzelésem, amíg látok reményt a megoldásra.
A két telephelyen két kamera rögzítő van, és a mobilkliensen akkor tudom egy felületre tenni a képeket, ha egy IP tartományban vannak. A beléptető rendszer eszközeit is egyszerűbb kezelni így. Valami megoldás csak van erre a DHCP problémára. Csomag méret, vagy időzítés lehet érzésem szerint a gond. -
Beniii06
addikt
válasz
jerry311 #10154 üzenetére
Synology-n ezt hívják docker-nek nem?
Akkor már inkább OpenMediaVault és azon natívan van virtualbox támogatás, illetve grafikus felület nélkül futtatható rajta bármi, ami konzolban elfut, mert debian alapú és szabadon hozzáférhető a rendszer. Ilyet a synology nem tud szerintem.
-
SeaShark
tag
válasz
jerry311 #10131 üzenetére
Szia!
Nem adtam fel, és én is próbálok minél több helyen - ahogy időm engedi - utána nézni a dolognak.
Kipróbálom, majd azt is amit te javasoltál. Mivel még csak ismerkedek a mikrotik világával így biztos, hogy bele fogok esni egy két problémába. Igaz az is, hogy sok minden sikerült már megcsinálni.
Kb. fél éve vettem és pár hete kezdtem vele jobban foglalkozni, anno mégy csak a "Quick set" segítségével állítottam be a router-t és azt pofozom mindig tovább.
A lakásban a jobb wifi jelerőség/sebesség és egyéb hálózati eszközök (NAS, stb.) miatt vettem a második ac2-öt. Mivel mindenhol azt olvastam hogy a legjobb megoldás ezen esetben a CapsMan ezért most ez a nagy kihívás. -
-
Gery0505
aktív tag
válasz
jerry311 #10105 üzenetére
Igen, ezt a routert úgy kaptam, hogy valami baja van. Bootloopot produkált, na most ebből a Netinstall szoftver segítségével, és egy új Stabil Firmware felrakásakor ez a bootloop helyreállt, rendesen beindult a rendszer, Csakhogy olyan bonyolult a szoftvere, hogy nem tudom mi-mit jelent, mit állít. Az történt, ha feltettem a gyári firmwaret, akkor vezetéken be lehetett lépni a Winbox-szal, és állítható volt minden. Viszont egy kolléga javasolta állítsam vissza gyári beállításokra, úgy könnyebb lesz beállítani. Elindult a Wifi is, örültem neki, viszont ami eddig nem volt, viszont a Winboxba már nem tudtam újra belépni. Aztán megint vissza az új firmware és megint be lehet lépni. Most itt tartok. Nem értem, ha megkapja a gyári beállítások visszaállítását, miért nem lehet utána belépni a Winboxba?
-
törölt tag
válasz
jerry311 #9973 üzenetére
Nem feltétlenül kell de cname-mel valóban "szebb" :-) Amióta a böngészőben van szinkron és az összes eszközön a mentett bejelentkezések és a könyvjelzők szinkronban vannak mindegy, milyen a név.
Én is vettem egy HU domain-t és cname-et használok, a dyndns már nagyon drága volt.
-
bacus
őstag
válasz
jerry311 #9958 üzenetére
A certet a mikrotiken generáltam, mikrotik és linux klienseken tökéletes. Windowson nem boldogulok. Az az érzésem már mindent kipróbáltam, néztem leírásokat, próbáltam a szerver és a kliens certet is újra generálni a fellelt leírások szerint, semmi változás.
Kénytelen leszek kikerülni a problémát, mert minden szaros win frissítésnél elveszthetem a kapcsolatot a szerverrel, ez nem túl szerencsés.
-
mm00
aktív tag
válasz
jerry311 #9908 üzenetére
Csináltam egy exportot, szerintem stimmel az általad linkelt tutoriallal a beállításom, annyi a különbség, hogy vagy egy csomo policym.
Valamelyik nap bemegyek és kipróbálom ezek a policy-k nélkül, hátha csak az volt a gond, hogy a Generate Policy ki volt kapcsolva.
VPN-en keresztül most nem merem kockáztatni a policy törlést
/ppp profile add change-tcp-mss=yes dns-server=1.1.1.1 local-address=192.168.88.1 name=profile1 only-one=no remote-address=dhcp use-encryption=yes use-upnp=no
/ppp profile set *FFFFFFFE remote-address=*2
/interface l2tp-server server set authentication=mschap1,mschap2 default-profile=profile1 enabled=yes keepalive-timeout=15 mrru=1614
/ip ipsec policy
set 0 dst-address=0.0.0.0/0 src-address=0.0.0.0/0
add dst-address=79.***.***.253/32 peer=peer1 src-address=82.***.***.5/32
add dst-address=84.***.***.16/32 peer=peer1 src-address=82.***.***.5/32
/ip ipsec peer add name=peer1 passive=yes
/ip ipsec identity add generate-policy=port-strict peer=peer1 secret=***
/ip ipsec proposal set [ find default=yes ] auth-algorithms=sha512,sha256,sha1 enc-algorithms="aes-256-cbc,aes-256-ctr,aes-256-gcm,aes-192-ctr,aes-192-gcm,aes-128-cbc,aes-128-ctr,aes-128-gcm,3des" lifetime=8h pfs-group=none
-
mm00
aktív tag
válasz
jerry311 #9908 üzenetére
Az a gond, hogy pár évvel ezelőtt állítottam be valamilyen leírás alapján. Aztán hol ment, hol nem ment. Kapott szoftverfrissítéseket. Legjobb lenne, ha ki tudnám resetelni ezeket a beállításokat és újrakezdhetném, de a router többi beállításához meg nem akarok hozzányúlni, mert azok kellenek.
-
mm00
aktív tag
válasz
jerry311 #9905 üzenetére
Lehet, hogy az Identities-> Peer-nél kellene a Generate Policy-t bekapcsolni? No-t van, ezen kívül port override és port strict van.
Active peers-be és az Installed SAs-ba bekerülnek a rekordok automatikusan.Ide raktam fel a screenshotokat hátha észreveszel valamit. [link]
Biztos vagyok benne, hogy valami nincs jól beállítva. Csak annyit tudok, hogy végre működik
-
mm00
aktív tag
válasz
jerry311 #9898 üzenetére
Iphone-on nem lehet állítani lifetimeot. Mikrotik defaulton van. Amíg csak egy policy volt, akkor úgy tűnt, hogy azután dobta ezt az errort miután a policy foglalt volt már. Tehát ez a készülék jól felcsatlakozott, de másikra már ez a hiba jött. De ha a másik csatlakozott előbb, akkor erre jött a hiba.
Ha a tunnel be van a policy-n nyomva, akkor mindig ez a hiba van.
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz
jerry311 #9304 üzenetére
Nem idegen számomra, de nekem az alap Windows-os klienssel PPTP használatával nem sikerült megoldani, hogy x alkalmazás a saját hozzáférésemen menjen ki, y pedig azon a hálózaton keresztül, amihez VPN-en csatlakozom, ugyanis nem csak a hálózathoz csatlakozás és az azon lévő eszközök elérése/menedzsmentje a cél, valamit csak arról a fix IP-s hozzáférésről lehet elérni.
Persze nem azt mondom, hogy nem megoldható a split-tunnel ilyen esetben, de nekem nem sikerült, valószínűleg nem foglalkoztam vele eleget.(#9305) vargalex: Igen, így akartam leírni, csak az itteni személyeskedések után már nem akartam bénázni ismeretlen usereket, mert további vádakat kapok
Mondjuk ebben az esetben én úgy vagyok, hogy aki már Mikrotik-et, vagy Cisco-t, illetve kicsit profibb megoldásokat használ, az ne az ilyenen bukjon el, persze valószínűleg nem véletlenek az ilyen irányú próbálkozások, gondolom találkoztak már pár ilyen user-el, akinél bevált.(#9306) adika4444: Én általában megpróbálom kihasználni a technika/technológia által adott lehetőségeket és ha már okostelefon, meg egyben drága is, akkor ugye ne csak telefonálgatásra használjam, megy rajta hálózat monitoring, router menedzsment, rdp meg még ami nem jut most eszembe, szóval én kihasználom a szakmámon belül is és néha jól jön, ha csak telefon van nálam és gond van, mert akkor el tudom intézni arról is, igaz lehet kicsit többet szerencsétlenkedek vele, de a lényeg, hogy meg tudom oldani
#9308) Lalikiraly: Ugye fentebb írtad, hogy TL-WR841N-es routered van, amitől igazából 90-92 Mbit/s-nál nem is kell többet várni, mint hasznos forgalom, ugyanis a 100-as portoknál, illetve hardvernél ennyi a maximum, ezen pedig meg még tovább ronthat a kábelek gyenge minősége, Wi-Fi esetén a különböző zajok, illetve az adott tér "rádiós" telítettsége és így tovább.
Egyébként én is azon a véleményen vagyok, hogy nem nagyon érdemes már csak 100 Mbit/s-ra gyártott eszközöket venni, főleg nem mikor már a szolgáltatóknál is a legkisebb csomag általában 100 Mbit/s fölött van, illetve a telefonok és egyéb mobil eszközök (laptop) már AC-s Wi-Fi-vel, illetve gigabites hálókártyával jönnek ki, na már amelyik, mert attól pl. rohamot tudok kapni, mikor találni a piacon 80-190 ezer forint közötti laptopot 100 Mbit/s hálókártyával, el nem tudom képzelni, hogy honnan találnak még hozzá ilyen chip-et, meg mi az az elmebeteg gondolkodásmód, ami ráveszi őket az alkalmazásukra akkor, mikor már a 10 Gbit/s-os eszközök is kezdenek teret nyerni a fogyasztói piacon, na de a rizsát abbahagyva a lényeg, hogy szerintem érdemesebb még rászánni egy kisebb összeget és megvenni mondjuk egy hAP ac^2-t, mint most kb. harmadáron megvenni egy gyengébbet és később esetleg internet váltásnál, vagy hálózatfejlesztésnél még pluszba megvenni egy normálisabb gigabites routert, mondjuk ha akkor még tudod hasznosítani, vagy el tudod adni valakinek a 100-ast, akkor nincs akkora veszteséged, már ha akkor még kell majd ilyen valakinek. -
Alteran-IT
őstag
válasz
jerry311 #9256 üzenetére
Csak a beüzemelésnél, mikor még nincs semmi és akkor dől el, hogy milyen hálózat, melyik porton stb., egyébként azt is írtam, komolyabb cégeknél, nem pedig globálisnál, mondjuk én ott se bonyolítanám túl a menedzsmentet a kelleténél, mert akár a hátrányunkra is válhat, főleg ha csak mondjuk a soros portot hagyjuk meg és valami hirtelen kell, akkor elmenni a helyiségig, átjutni a fizikai védelmen és így tovább, persze helyzet válogatja, hogy mikor milyen szintű biztonságot alakítunk ki.
(#9259) adika4444: Nem csak ez az egy idiótaság van a szolgáltatóknál, főleg a Telekomnál, tudnék róla mesélni, egyébként a Sagemcom 3686-ról és a "tudásáról" lehetne írni egy regényt
Igen, de nálam most két megkötés van egyelőre és nem tudom, hogy melyikből adjak lejjebb.
Az egyik az, hogy rack kivitelű legyen, tehát a 4011-es esélyes ebből a szempontból, bár a 3011-hez képest eléggé hülyén oldották meg, pontosabban eléggé összezsugorították, ami szerintem melegedés szempontjából is hátrány.
A másik pedig az, hogy legyen LCD kijelzője (főként szolgáltatói okokból, hogy mindenki látható legyen a "sávszélesség" - ami gyakran garantált alatt van - anélkül, hogy mindig be kellene lépni a routerbe), vagyis a "legközelebbi" kategória a CCR1009-7G-1C-1S+, viszont ezt elnézve két problémám van, amiből az egyik a harmadik megkötés, ami most jutott eszembe.
A probléma, hogy kurva drága és mellette még USB A sincs rajta, vagyis nem tudok rá HDD-t rakni, mint pl. a 3011-re, de a 4011-en sincs, szóval most úgy elmegy a pics@ba a Mikrotik a spórolással, meg a hülyeséggel.
Szerintem az lesz, hogy váltáskor megnézem, mennyit tud a 3011 fasttrack-el (anélkül valami 500 Mbit/s a plafon, ha jól tudom) és vagy megbékélek azzal a sebességgel, vagy lejjebb adok az igényekből és 4011 lesz. -
ekkold
Topikgazda
válasz
jerry311 #9027 üzenetére
Engem csak elméletieg érdekel a kérdés, hogy akkor mi a megoldás a free wifire? Megoldható egyáltalán jogszerű módon? Rengeteg helyen van free wifi, szállodákban, éttermekben, plázákban, stb... Sok helyen egyszerűen egy soho router szórja a wifit... Akkor az ezeket üzemeltetők mind potenciális bűnözők?
-
szabi_zoli82
csendes tag
válasz
jerry311 #8895 üzenetére
Ez a problémám nekem is. A hibát elfogadom. De! Kipróbáltam a modulokat ugyanazon 1m-es LC-LC kábellel minden variációban ugyanazon beállítások mellett amivel most az Ubi modulok mennek tökéletesen. Volt CRS112 - 260GS és 260GS - 260GS is. Semmi eredmény. Minden modul látszik, minden modul jó jelszintekkel (kb -5dBm) és nincsen érdemi kommunikáció csak az optikai kapcsolat. Jelenleg nagy kérdőjelek vannak...
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
jerry311 #8859 üzenetére
Ahogy gondolom IPIP-nél is, ha be van pipálva az IPSec, csak alapbeállítások mellett (ha nem pituszkáltuk az IPSec alapbeállításokat) az utóbbi két Mikrotik eszköz között pár kattintás, legalább is nekem így mindig működött. Míg Zyxel esetén még L2TP+ IPSec-cel is egy csomót kellett állítgani a Mikrotik oldalán Az IPSec szekcióban, mert ott egyáltalán lehetett. De pont ezért nem is szívem csücske az IPIP-en kívűl egy IPSec alapú eljárás sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- Elektromos cigaretta 🔞
- Windows 11
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Új - Macbook Pro 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 1 TERA, touchbar - Apple garancia (106)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (56)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus (barna switch/magyar kiosztás)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- 115.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged