- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #97049 üzenetére
Ja, csak a második képet néztem
. Az ND 1000 hatása. Elszíneződött a tükröződés is a vízben, nem csak a füst mögött az épület. Olyan mintha a víz fodrozódása, meg a füst (gőz?) gomolygása szétszórná a CA hibát és ekkora felületen már nincs az a lencseprofil amivel kiszűrhető lenne.
Érdekes lenne egy 25 1.2 pro-val vagy egy jobb ND1000-essel kipróbálni, hogy csökken-e az elszíneződés, vagy kiátlagolva tényleg ezek a hullámhosszok keverednek ki. -
ZephX
senior tag
válasz
MrChris #97040 üzenetére
Nekem az lett volna a tippem, hogy a Pana 25 mm + ND 1000 ilyen összjátékot eredményez a vázzal. Illetve, hogy a nap kb oldalról eshetett a szűrőre, így okozhatot fura elszineződést. Ezt a kombót még sosem próbáltam, most tettem fel elősször a szűrőt a panára.
A Pick épületes dologra nekem sincs semmi ötletem.
Throme: Sajnos az nem volt nálam. Viszont a 'P1162995' kezdetű fotó Oly 17-tel készült, ugyan úgy ND 1000-rel. És ott is picit rózsaszínes a felhő, bár az épületeken nincs rózsaszínesedés.
-
panoly
tag
válasz
MrChris #96982 üzenetére
Szia!
Rawtherapee-val kezdtem, nagyon szeretem. Utána kezdtem el Adobe termékeket használni.
Most megvan a felhasználási terület, amire egyiket másikat szoktam használni.
HDR, panoráma, és a tájképek java a LR, minden egyéb (portré - családi, városi shotok, eseményfotók) pedig RT. Szemem számára így tudom a legjobb képeket kihozni. -
printer71
csendes tag
válasz
MrChris #96958 üzenetére
Csináltam pár képet , az utasításotok szerint . A naptáros közepe mindenképp becsillant bármit is csináltam , de a lényeg látszik azon is . Hogyha három vízszintes sávra osztjuk a képeket , a középső részt mondhatjuk élesnek , a bal oldali kicsit életlen , a jobboldali viszont durván homályos . A képek állványról készültek , bármilyen rekesz , és záridő kombinációja kb ezt adja .
https://static.kepfeltolto.com/orig/2020/10/25/15669640-dfd7-4f58-ab08-c64b3a832f1d.JPG
https://static.kepfeltolto.com/orig/2020/10/25/b55ee799-43b3-4bcb-b8a0-ce79042d9bef.jpg
Ez lenne a decenteresség ? Javítható valahol ? Sajnos az obit a nyáron vettem , csak nem volt időm próbálgatni . -
panoly
tag
válasz
MrChris #96965 üzenetére
Lehet, hogy kicsit offos lett a fókusz. Azóta csináltam még 1 párt, ahol kézzel próbáltam focus peakinggel ugyanoda lőni, ott olyan egálnak éreztem (ezt már a gép reset után).
Megnézem azt is amit írtál, de előtte ki akarom zárni, hogy raw-ban is rosszabbat csinál. Nyomtatok magamnak valami tesztlapot, aztán azon megpróbálom megnézni.Köszönöm mindenkinek az eddigi tippeket.
-
-
válasz
MrChris #96946 üzenetére
Nem csak decenter lehet. Ha a vázstabi nem volt bekapcsolva, akkor ekv. 50mm 1/60-on nem életbiztosítás.
Egy bemozdulás nem csak teljes képen azonos mértékű lehet. Egy tipikusan csavaró irányban bemozdult kép, amikor lenyomta az expógombot, közben elcsavarodott a kezében a váz. Kellene 1,8-as kép mondjuk 1/500-zal is. -
printer71
csendes tag
válasz
MrChris #96926 üzenetére
Nos itt vagyok
, mire találtam egy oldalt ami engedte feltólteni az 5 mb-nál nagyobb képeket . . . Itt nem olyan vészes a külömbség , de itt is látszik hogy a fix képe ( első kép ) homályosabb elmosódottabb mint a 40-150-é . Közben , meg épp fordítva kellene legyen . Vagy csak meg kellene tanuljak fényképezni ?
[url=https://www.kepfeltolto.com/kep/pana-25-1-7][img]https://static.kepfeltolto.com/orig/2020/10/25/f0adaee4-931b-4af7-9069-68145e40986f.JPG[/url]
[url=https://www.kepfeltolto.com/kep/olympus-40-150-40-en][img]https://static.kepfeltolto.com/orig/2020/10/25/d71cadbc-1cf0-41c3-b7f7-864e974ba63a.JPG[/url]
és egy harmadik kép ahol konkrétan a virágcsokor közepére fókuszáltam , mégis a szirmok éle lágy , kis nagyításra zavaróan szétesnek ( Pana 25 )
[url=https://www.kepfeltolto.com/kep/pana-25-1-7-1][img]https://static.kepfeltolto.com/orig/2020/10/25/0e3c04bf-0f53-48d8-84c1-be0045990113.JPG[/url]
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #96875 üzenetére
Egy ligában vannak, szerintem nehéz lenne megmondani melyik a jobb.
Én R.W videója, átfogás, ár, és a méret miatt az oly mellett voksoltam. A panának a tele állása fényerősebb valamivel (6,3 vs 5,6).
Olynál viszont lespórolták a napellenzőt. További kb 11k huf a gyári új...
Ebay-en beszerezhető utángyártottról túl sok jót nem olvastam/láttam... -
t.imi
addikt
válasz
MrChris #96837 üzenetére
32gb 95/90 az enyém. Kártya ikon szintén kint ~2-3mp-ig, - most mértem - addig nyomhatok amit akarok. Kép csak utána nézhető.
Ez már nem mai gond, ha jól emlékszem majd az összes Pana váznál előfordult SanDisk kártyával.
Ugyanez a kártya más típusú vázban tökéletesen működött x-t3-ban, M10 m4-ben pl.
Nem tudom/értem, miért épp a Pana vázak szivatnak :) -
t.imi
addikt
-
jmakk
őstag
válasz
MrChris #96609 üzenetére
Komolyan nem értem a Voigtlandert mft taktikáját. Brilliáns üvegjeik vannak, kettőt is használok Sony full frame-n. Na de a kettő együtt nem nyom annyit a mérlegen mint ez a maga 703 grammjával.
Pedig az egyik f1.2 fényerejű. Totál ellentmond az mft filozófiájának. Miért nem csinálnak fasza mini f2 fixeket inkább a szokásos Voigtlander színekkel, a vajpuha fókuszgyűrűvel és a jóféle napcsillagos blendével? De ezeket a monstrumokat, minek? -
ROBOTER
addikt
válasz
MrChris #96577 üzenetére
Engem is feldühítene, de ha belegondolsz, érthető a hozzáállás.
Ezért a munkáért neki felelősséget kell vállalni. Ehhez:
- atomjaira kell bontani az objektívet, hiszen másképpen a tisztítás nem végezhető el
- a víz olyan helyekre is bekerülhet, amelyek normál javítás során (pl. blende csere) nem bonthatók, pl. ragasztott gyűrűvel rögzített lencsék mögé
- minden egységet úgy kell megtisztítani, hogy a felületek tisztasága/minősége megegyezzen a gyárival
- a víz károsíthat mechanikai alkatrészeket, lencsebevonatokat
- elektronika szárítása esetleg cseréje, ha áram alatt történt a beázásEbből üzletet csinálni nagyon nehéz. Őrült pepecselős, kézi munka. Gondolj bele, egy szabályosan működő, felszerelt szerviz óradíjával ha egy szakember 2 napig ezzel foglalkozik. Otthon, maszekban magamnak is megpróbálnám, de ebből bevételt termelni...
-
asdf_
veterán
válasz
MrChris #96395 üzenetére
Két hete még 365 is volt. Ezt az obit meg jobban emelték mint a többit. Ha nem lenne vírus, akkor úgy 6-8 ezer Ft. egy Budapest Bécs vonatjegy, és 850e Ft-ny euróért már vihető is. És még egy kis városnézés is belefér. De SRS-nél 830e körül van, szállítanak is ide, ott is meg lehet rendelni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #96388 üzenetére
A Fujinak azért sikerül 2 évente új szenzort szereznie és kb. hasonlóan 5%-ra tippelik a piacukat. Bár ők talán könnyebb helyzetben vannak, mert a Sony saját magának is gyárt ugyanakkora méretű szenzort.
Akárhogy is, ezzel valamit kezdeni kell. Egyébként nagyon jó az a 20 megapixeles szenzor ami az E-M1 II-ben van, szó se róla, csak új vevőket is kéne hozniuk valahogyan. -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #96303 üzenetére
Számomra teljesen élhető a rendszer, f3.5-en nem érzem úgy hogy most f7-en fotóznék, vagyis ez az egész engem nem zavar/hátráltat.
Pedig ott fotózol. Ekv. f7-en.
Nem is értem mit akartál ebből kihozni. Tök jó, hogy neked megfelel. Ettől még sajnos ugyan ott tart a rendszer ahol. Fél kilós, ekv. f2,4-es fixek fél milláért (25 f 1,4 és 25 f1,7 mellé....olyan mint szakadékba zuhanva lapot húzni 19-re), 4 éves top vázak és rendszerből kiszálló alapító. Szerintem ez az aminek látszik.
Engem ez csak azért zavar/idegesít, mert minimális józan ésszel teljesen jó rendszer lehetett volna.
-
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #96270 üzenetére
Általában elég méretes, drága darabok a ff objektívek.
Általában az MFT is elég méretes obikat gyárt. Főleg újabban. Ott az Oly 60 mm macro. Hiába kicsi, hiába könnyű, ha hosszú és akkora ormányt növeszt vele a váz, hogy tökmindegy. A súly miatt inkább egy komolyabb túrázásnál látom előnyét a rendszernek. A régi rövid és könnyű fényerősebb obiknak pedig minden esetben van valami gyenge pontjuk. Ne felejtsük el, hogy f7-ről induló kitzoomot FF-re is lehetne kis méretben gyártani, de ott az f3,5 nem egy kis festék az obi elején. Magyarán szerintem a teljes rendszert tekintve nem annyival kisebbek az obik, hogy megérje a fényerő veszteséget. Ráadásul egészen horror árakon mérik. Nekem.
-
nozs23
addikt
válasz
MrChris #96270 üzenetére
Az A7C-vel jött 28-60 azért nem túl méretes darab. Igaz nem pont olyan széles, mint a 12-32, de MFT-re számolva f/2-2.8-as fényerővel bír. Samyang is sorra adja ki a kompakt fényerős fixeket, normális áron. Normális méretű fényerős zoomokat pedig a Tamron kínál. Olyan szinten el van eresztve a rendszer obikkal, hogy tényleg úgy kell válogatni.
-
jmakk
őstag
válasz
MrChris #96270 üzenetére
Azért a Samyang kis f2.8 fixeivel, nincs ez olyan messze. Tudom, nem zoom...
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #96263 üzenetére
Ezt az oldalt csak óvatosan olvasom mostanában, mivel elég látványosan ellenséges és pánikkeltő a rendszerrel, de különösen az Olympussal (jip) kapcsolatban, és már komolyan fárasztott a folyamatos károgása.
Én azt gondolom, hogy az m43-ban még van potenciál, nem is kevés, de a mostani töketlenkedés ami egyrészt az Olympus, másrészt a Pana oldaláról folyik, komolyan akasztja a rendszert és lassan tényleg úgy tűnik, hogy mennek azok a szögek a koporsóba, de az a két gyártó áldásos munkájának a gyümölcse. Ez a szisztematikus aknamunka még az olyan alapból pozitív hozzáállású embereket is megingatja, mint amilyen én voltam. A Jip csak a pro vonallal akar foglalkozni, míg a Pana meg már csak méregdrága vlogger vackokban látja a jövőt miközben mindkettő szépen elengedi (átengedi?) a kezdőbb és haladó amatőröket.. Kiváló munka, csak gratulálni lehet hozzá.Már csak azt nem tudom, hogy hogyan lesz így utánpótlás.
Throme: ez sajnos nem így működik. Nem csak agyártónak kell nyitniuk (Pana, Oly), hanem a külső lencsegyártóknak is (Tamron, Sigma). Igazából egy lencserendszer tervezésénél szerintem a profit az első. Alapvetően minden optikát ugyanannyiba kerül megtervezni (ez csúsztatás, de most a képlet kedvéért fogadjuk el), viszont a profit az eladott darabok után termelődik. Tehát, te megtervezel egy lencsét m43-ra, majd eladsz belőle x darabot, vagy tervezel egy másikat FF formátumra, amit aztán adaptálsz Sony, Nikon Z és Canon RF-re is (és opciónak ott van még sz L bajonett is). Vajon melyik esetben tudsz nagyobb mennyiséget értékesíteni, ezáltal nagyobb profitot termelni?
-
Walaki
csendes újonc
válasz
MrChris #96259 üzenetére
Én nem igazából figyelgettem, csak azon agyaltam, hogy a GX80-amat lecserélem egy GX9-re. Akkor fedeztem fel a gyári, illetve az utángyártott markolatot azzal, hogy kompatibilis a 2 géppel. Tavaly év végi kb.
Ui. Most néztem kíváncsiságból, ali/ebay/amazon nagyjából 13.000 Huf, tényleg jó ár a mostani magyar. -
.bTr
tag
válasz
MrChris #96256 üzenetére
Próbálkozni fogok még. Könnyen lehet amúgy, hogy én is elbénázok valamit, mivel én sem értek az asztrofotóhoz, úgyhogy ez könnyen benne van a pakliban.
1.4-es konverterrel és pár dolog állításával ezt sikerült elérni: kép
Próbáltam a stabilizálást is ki-be kapcsolni úgy milyen eredményeket kapok.
Időzítővel is próbálkozam, de lehet telefonról kellene távvezérelni az lenne a tuti.
Van egy manfrotto állványom, de nem mai és nem a legstabilabb fajta és minden apró rezgés viharnak tűnnik... nem erre vettem anno na.
De főleg a záridővel volt gondom, mert hogy elég fényes legyen, ahhoz már túl hosszú volt a záridő és maga a Hold megy arrébb...
Összességében meg vagyok vele elgégedve, szerintem a korlátok az én tudásomban vannak... -
.bTr
tag
válasz
MrChris #96247 üzenetére
Annyit ér el az ember vele, hogy a szenzorra több részlet kerül, így nagyobb a felbontás. Vágással azért elég sok részletet el lehet veszíteni. Nyilván ilyen távolságban a légkör eléggé zavaró tényező tud lenni, tényleg csak nagyon tiszta légkör esetén lehetne tisztább és élesebb képet kapni. A zoommal csak részletesebbet képet kapunk ebben az esetben. És az sem utolsó, hogy a telekonverter is lágyít valamennyit a képen.
-
válasz
MrChris #96218 üzenetére
Egyébként szerintem ha ezt egy üzlet korrektül kezeli, vásárlómegtartó hatása is volt. Nekem pl. a Media Markttal volt olyan tapasztalatom, hogy bent üzletben személyesen vettem (netes rendelés se volt, bementem, polcról levettem, megvettem), majd itthon derült ki, hogy bár a termék hibátlan, nekem mégsem felel meg. Másnap bementem, őszintén elmondtam hogy mi a helyzet, megnézték hogy használati nyom egyáltalán nincs rajta, hibátlan, és minden kifogás nélkül visszavették). Innentől fogva ott előszeretettel vásárolok, mert érzem hogy így állnak hozzám.
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #96106 üzenetére
Viszont rövidben gyorsabbat tud mint a redőnyzár.
Bár nekünk evidencia, de azt nem árt hozzátenni, hogy lassabban "fut le", és bár pixel szinten rövidebb ideig gyűjti a fényt, mozgó dolgok fagyasztására nem alkalmas. Legfeljebb az f0,95-ös obival délben is lehet nyitott rekesszel portrézni a napon.
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #96092 üzenetére
Nekem tetszenek!
A virágos képek közgyűrűsek?
(milyen közgyűrű - típus, méret - , ha megkérdezhetem?)Én a 75-300-at próbálgatom. Sajnos virágosra még nem volt lehetőségem, de holdast én is lőttem
, ... az van este.
[link]
Nem tudom ez lett a legélesebb, de már folyik össze a szemem ilyenkor...Bemozdulásra figyelni kell, bár reciprok szabály alá is be tudtam menni (ekv.-ra számolva is).
Robin Wong az olival nagyon jó képeket lőtt, és ilyen 1/200 körül is, 200-300mm körül (ekv.400-600).Hétvégén meg kéne célozni pár repcsit... (ú.é.: lefotózni )
-
scarabaeus
őstag
válasz
MrChris #96092 üzenetére
Amikor a Marsot szabad kézzel fényképezve vele (#87806) valós részletet vettem észre pár pixelben, akkor láttam, tud ez meglepetést okozni.
Amúgy egy német fémmegmunkáló műhelyből rendeltem hozzá egy objektívgyűrűt, azért tényleg nem arra való a kis GM5, hogy ezt az objektívet megtartsa, nameg az állványfej sem ekkora kiegyensúlyozatlanságra van felkészülve. -
Warton
őstag
válasz
MrChris #96076 üzenetére
2-3 éve foglalkozom nagyon amatőr szinten, hónapos kihagyásokkal makró fotózással. És ahogy telnek az évek arra kezdek rádöbbenni, hogy az objektív kb. az utolsó faktor ebben a témakörben. Nagyítást elérni viszonylag olcsón fordító adapterekkel és/vagy közgyűrűkkel nem olyan nagy kunszt. A legnagyobb probléma mindig is a fény. Egyszerűen muszáj valamilyen vakut használni. És itt kezdődnek a problémák.
Az objektív betakarja a megvilágítandó tárgyat, valahogy a fényt a tárgyra kell "vezetni". Az erős vakufényt szét kell szóratnod, hogy lehetőleg ne legyen árnyék.
És akkor ott van a fókuszálás, ami nagyon nagyon nehéz, mivel autófókusz nincs, vagy nagyon messze van a pontostól, tehát vagy manuálisan fókuszálsz vagy a gép-tárgy távolságot változtatod. Milliméterek döntenek arról, hogy a kép jó vagy nem jó. Persze lehet állványt vinni, de akkor meg a m43 előnye: a könnyű felszerelés oda.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #96065 üzenetére
Nem is mondtam, hogy nem. Inkább csak azt akartam sugallni, hogy ez a másabb konstrukció nem anyagi, hanem üzletpolitikai szempontból nincs kialakítva az olcsóbb típusoknál. A képélesség tekintetében már az alsó házban is jól állunk, így marad a prémium kategóriának a nagyobb fényerő és a prémium dolgok (szigetelés, funkciógomb, fém tubus, jobb építés, stb.) amikkel differenciálják a kínálatot.
A Laowát én azért szeretem, mert láthatóan támad a piaci résekre. Nagy kár, hogy elektronikát eddig nem fejlesztettek, de ezzel megvan az első lépés, a kommunikáció és a blendevezérlés. Remélem rövidesen jönnek tőlük af darabok is, lehetőleg hasonlóan résekbe azok is.
Throme: pár éve már van nekik. Ha jól emlékszem, akkor a Fotoplus az, de persze drágábban, mint szerintem indokolt lenne, viszont cserébe megfelelnek az általad támasztott követelményeknek.
vond: minek, úgysem veszed meg.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
MrChris #96039 üzenetére
Az időjárás itt sem a legjobb, de akár mozdulhatott is az obi. Mindenesetre ez nagyon tág rekesz, itt az élesség síkja kicsi, lehet, hogy nincs is a képen....
Állvány, távkioldó stb. ilyenkor akár kellhet is. Persze az üveg sem biztos, hogy jó, csak ennyiből, nekem nem biztosan az a hibás.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
MrChris #96036 üzenetére
Teléknél azért ennyire nyitott rekesz mellett nehéz élességet találni manuálisan is. Nekem ennél a képnél a jobb oldalon a híd egy része relatíve éles. Gondolom a párnak kellene annak lennie. Amúgy ilyen távolságból már a levegő hatása is érvényesül, pára stb. Jó lenne mellette másik obival ugyanakkor ugyanonnan készült kép is a korrekt összehasonlításhoz.
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #96027 üzenetére
A kérdésed nekem is témába vág, csak oly 75-300 mk2 vs pana 100-300 mk2 vonalon.
Oly vázra menne (most kaptam vissza javításból...).Te kihasználnád a dual IS-t?
Pana elvileg "gyorsabb", de "sötét" zoom-okról van szó, úgy is csak jó fényviszonyoknál használhatók.
DXOmark szerint az oly picit jobb (élesség), bár nem tudom, hogyan tesztelnek, mindegy, van egy számérték, aztán vagy úgy van, vagy nem.
Összehasonlítottam a nikon d7100+70-300 VR (nem a szimpla DX-es) vs em10 + 75-300 kombótjobb eredményt ad az előbbi, bár ott lehet a szenzor miatt is van difi és ekvivalenciában is máshol járnak (ekv 450mm vs 600mm).
Panát nem találtam, ugyanilyen összehasonlításhoz (lehet csak én bénáztam...)
Oly szimpibb átfogás miatt, és a méret miatt, de hogy nem adnak hozzá napellenzőt, gyárilag....
+ 2-3k ebay-ről....Pana elvileg időjárásálló, de csak pana vázakon, ha jól értettem... a stabi nem lényeg, van a vázban, bár egy dual IS az azért biztos jobb...
Kíváncsi vagyok, hogy milyen válaszokat kapsz...
-
DarknessHope
senior tag
válasz
MrChris #96027 üzenetére
és adapter nélkl saját obival is rosszabb? e ez a m43 is mgszűnt? látom még nem ért d
mert nem az a lényeg hogy ott legyen igazán AF rekeszvezérlés kell fényméréssel... nekem elég ha átviszi ezt. és egyébként amikor meg csak túrázni viszem a kis másdodgépet akkor ne hagyjon cserbe mint nikon 1.
-
.bTr
tag
válasz
MrChris #96010 üzenetére
Ne is mond, ráadásul sok fordítás nem is értelmes.
Például az előbb kerestem fél óráig az AF Targeting Pad funkciót magyarul, de inkább nyelvet váltottam. Magyarul: AF-célpont...
Ugye ez az a funkció, hogy a kijelzőt használhasd EVF használata esetén AF pont mozgatáshoz, kiválasztáshoz...
És ennek a gépben lévő bővebb leírása: "Beállítja v. kiiktatja a hátsó kijelzőt AF célpont esetén EVF keresőre." Ebből kellett volna rájönnöm, hogy ez az a funkció, amit keresek. -
aginor
veterán
válasz
MrChris #95976 üzenetére
A szigetelés és az esetlegesen jobb anyaghasználat akkor sem indokolhat 60% felárat. Ez nagyon sok, ezt nem tudod letolni az emberek torkán. Érzésem szerint egyszerűen csak hozzáárazták a Leica 100-400-hoz.
Ugyanakkor a nyers képminőség, több, mint rendben van. Ennek fényében még a méret is indokolható lenne, de neked is van igazságod abban, hogy ez már eléggé túlméretes lett, kissé szembemegy a rendszer "alapelveivel" (számomra).
Ezek után kíváncsi lennék egy Sigma vs Oly tesztre és egy Oly 40-150+tc20 vs 100-400 tesztre is.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #95973 üzenetére
Majdnem. Papíron az optikai képlet is különbözik kissé, de a fenti rajz alapján azért sejthető az elég erős "inspiráció". Valószínűleg a sync is is azért nem működik, mert fizikailag a Sigma modulja (vagy annak másolata) van a lencsében, nem az Oly fejlesztése.
hibavissza: nem teljesen az én érdemem. Fórumon olvastam, hogy valaki hőbörög a másolás miatt, én csak utána néztem, de az metszetig magam sem hittem a dologban. Utólag inkább az gyanús, hogy a lencse a semmiből került elő, pedig az Oly szereti jó előre beharangozni a fejlesztéseket (ugyanez igaz lehet a 10mk3-ra is). Mondjuk atekintetben nem baj ez, mert a mérnökök jó munkát végeztek a "fejlesztéskor" az Olynál, ami viszont bicskanyitogató, az az árkülönbözet az eredeti és az Oly verzió között. Az ilyen hülye intézkedésekkel táplálják a szelet a rendszer túlárazottságában hívők vitorlájában, miközben ők maguk növelik is ezt a tábort ezzel egyetemben. Ehhez csak gratulálni lehet!
Egyébként engem nem érdekel különösebben gyakorlati szempontból (max érdekességnek), hogy ki tervezi az Oly vagy Pana lencséket amíg jók, de az adaptálás miatt ne kerüljön már kétszer annyiba, mint az eredeti verzió.. -
aginor
veterán
válasz
MrChris #95957 üzenetére
Ne parázz, baba ki lencse az, ha érdekel vedd meg nyugodtan, szerintem nem fogsz benne csalódni (én legalábbis a jelenlegi tudásommal látatlanul is bevállalnám, de a 40-150 mellett nincs sok értelme hál'Istennek
) .
rizso: szalagkábel. Gyári szervizben egy vagyon (valami 40k rémlik
), de van olcsóbb alkatrész Kínából, a cserét pedig -felkészültség és bátorság függvényében- akár magad is meg tudod oldani. Előtte azért érdemes lehet ellenőrizni, hogy nem csak lelazult-e és valóban hibás.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #95947 üzenetére
Ezen már meg sem lepődök..
Amúgy a 40-150 elég magasra tette a lécet, de a Pana már megugrotta Leica nélkül a 35-100-al egyszer, így mással sem kellene, hogy lehetetlen legyen és ráadásul azokra nem is hallok komoly minőségi kifogásokat (ettől még persze lehetnek).
philoxenia: " A rendszert építő komoly amatőrök, profik viszont nyilván tájékozódnak." - az ő szempontjukból sem látok alapvetően problémát, mivel az objektívpark rendben van, vannak elfogadható új vázak is jelenleg, így egy hobbifotós szerintem nyugodtan építhet a rendszerre nem lesz hátránya. Mire egy kezdő eljut odáig, hogy a képminőség korlátozza, addigra már éveket tett a felszerelésbe, tehát nem mondhatja, hogy kidobott pénz lett volna.
grigo: "mert nem is érti miért ennyi és miben jobb mint a még piacon lévő mk3" - ezt szerintem mi sem értjük nagyon egyelőre.
-
peppe79
senior tag
válasz
MrChris #95904 üzenetére
Így-így! Emlékszem még az ezredfordulón, a csúcskompaktnak számító Canon PowerShot G1-re, ami akkoriban egy mai MILC érzését adta. 100e ft-ért lehetett beszerezni szürkeimportosan, ami az akkori minimálbér 2,5x-ese volt. Apám ilyet vett, én meg egy Oly E10-et...le se merem írni, mennyiért...
-
DarknessHope
senior tag
-
grigo
őstag
válasz
MrChris #95496 üzenetére
Nem tudom. Ezekhez azért kis halak vagyunk, nálam okosabb emberek vannak ott a leg gyíkabb pozícióban is. Valami oka csak van a az eladásnak. Az is lehet hogy nem is rosszak a számok önmagukban csak a med részleg terveit figyelembe véve nem férnek bele a vezetés üzleti elképzeléseibe.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris #95496 üzenetére
Nem az számít, hogy hányadik, az sem hogy mennyit ad el, hanem hogy a végén mennyi a nyereség / veszteség. Az utóbbi években erősödött a verseny, állandó fejlesztési nyomás van, ha megnézed a teszteket akár egy-egy paraméter alapján is lehúzzák a tesztelt vázat, akkor is ha ez a mindennapos használatban nem jelent problémát. Emiatt sok pénzt kell nyomni a fejlesztésbe. Ezen a fórumon is megy a sírás ha egy váz és szenzor már 3-4 éves.. Azon sem lepődnék meg ha kiderülne, hogy a Sony fényképezős üzletága (ha lenne ilyen) veszteséges.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #95340 üzenetére
Az a gond, hogy a valódi pénzügyi adatokba nem làtunk bele. A Panasonic mögött akkora ipari konglomeràtum van, hogy a Sony-t simàn fel tudnà vàsàrolni mindenestül. Oda tüntetik el a veszteséget ahovà akarjàk. Gyanítom az Olynàl is pàr divízió tartotta el a maffiàt. A Sony fotós részlege is veszteséges. Le is van vàlasztva róla a szenzor gyàrtàs. A következő akàr lehet a Sony is. A vàzak és obik elég gyökszik. A príma szenzor nélkül nem sok értéket képviselnek.
-
asdf_
veterán
-
törölt tag
válasz
MrChris #95331 üzenetére
A napnál is világosabb, hogy mindenki a várható profit reményében működik, a Pana is. A FF piacra is azért léptek be, mert abban látták meg azt a szegmenst, ahol teremhet számukra nyereség - még ha jelenleg valószínűleg nincs is. Az Oly sem azért hagyta abba, mert olyan piszok jól ment nekik és rózsás kilátásaik voltak - hogy ez miért nem érthető számodra, az nekem rejtély...
(#95332) jaanoo89
Hogy mit tartunk technikailag életképesnek, az szubjektív vélemény alapján dől el, ami igazán számít, az a kereslet és a kínálat viszonya. A fényképezőgépek iránti kereslet eleve csökken, az Oly pedig nem volt képes olyan kínálatot nyújtani, ami életben tarthatta volna a vállalat ezen részét. Hogy egyébként valaki szerint ez a világ legjobb rendszere, mások szerint pedig hülyeség az átlagembernek ennél nagyobbat, drágábbat venni, az már csak érdekes fejtegetés, úgysem ez számít igazán. Minden egyes eltűnő, tönkremenő márkát hasonló fejtegetések öveztek, a hívek részéről teljesen érthető volt az ilyen érvelés, a Saabtól a Nokiáig. Mindegyikben volt igazság, az Oly melletti érvekben is van.
-
törölt tag
válasz
MrChris #95321 üzenetére
Nem kell közgazdásznak lenned ahhoz, hogy belásd: ha jól hasít egy vállalat, akkor nem fejezik be a termelést. De már 2011-ben(!) is arról írtak, hogy az Olympus 20 éven át hamisította meg a könyvelését és vezette félre a befektetőit, hogy elrejtse dollármilliárdos veszteségét. Szerintem már annak is örülni kell, hogy egyáltalán eddig húzták. De ha te úgy alszol jobban, hogy elhiszed, irtó jól ment az Olympusnak a biznisz, mégis bezárták valamiért, akkor élj ebben a hitben, engem tényleg nem zavar.
Amúgy én nem ezt a csaló vállalatot sajnálom, hanem azt a sok hozzám hasonló hobbistát, akiket most az árok szélén hagytak. Meg azt az ipari örökséget, amire egyébként méltán lehetnének büszkék. Azért tényleg kár.
Mostanra irgalmatlanul jó lett a kínálat Sony APS-C-re minőségben és ár-érték arányban is, de ezzel együtt teljesen egyértelmű, hogy a Sony messze elsősorban a FF vonalat tolja. Ott egyébként nagyon megérdemlik a sikert, viszik is, mint a cukrot.
-
-
aginor
veterán
válasz
MrChris #95221 üzenetére
Miért elszomorító? A Minoltából nőtte ki magát a Sony fényképezős üzletága, a Pentax pedig emlékeim szerint soha nem volt több rétegmárkánál -legalábbis a digitális érában. Persze lehet, hogy ezekre rosszul emlékszem, így a tévedés jogát fenntartom.
jaanoo89: Most kiragadtál egy példát, amiben sajnos hagyományosan gyenge az m43, de vannak olyanok, amiben pedig erős. Mondok én is egy példát: keresd meg FF-en a 40-150 pro legolcsóbb, legkisebb alternatíváját. Nekem elsőre a Sigma 120-300 ugrik be, ami 3.5kg!!! és több, mint egy millió forint. Ehhez képest a 40-150 szinte gombokért kapható és miniatűr darab. De megnézheted a premium fixeket, köztük pl a 60-as makrót, de még lehetne sorolni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy sok terméknél az árazás reális (1,2-es fixeknél mondjuk pont nem, ahogy a 12-100-at is kissé drágállom, vagy a teljes uwa szortit). Én inkább a vázak terén látom mostanában, hogy mindkét gyártóval kissé elszaladt a ló, mivel egyes felső-középkategóriás vázaiknak komoly APS-C alternatívája van az árazás tekintetében.
Mondjuk szenzorban én is várnék valamit, bár nem pont a felbontás növekedését, sokkal inkább a jel/zaj arány javítását. Olynál a PDAF már leszivárgott az E-M5-be, így azt itt már megkaptuk, most a Panána sor, bár azok eléggé bekattantak mostanában.ROBOTER: az az objektív állítólag lényegében készen van, így szerintem azt mindenképpen kiadják. Sokkal érdekesebbnek találom, hogy az útitervben beharangozott, de még meg nem mutatott darabokkal mi lesz a helyzet, mert van ott pár érdekes darab (pl: 100-as makró).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Autós topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- Dji Osmo Pocket 3 kamera 2026.06.19. jótállással
- Eladó Formei sky blue 2.72 X 11m-es kék papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged