- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
ricsko72 #103160 üzenetére
Csak, ha szeretnél objektívet is cserélni, mert amúgy a Pana lencsék is jól használhatók Oly vázakon.
Az én meglátásom szerint a 12-60-ból a sima egy teljesen jó lencse, ami viszonylag kicsi, olcsó, és amúgy nem rossz a rajza. A Leica verzió már talán túl nagy (bár ez elég viszonylagos). Viszont a 12-40 szerintem egy sokkal jobb lencse, mint bármelyik 12-60.Más:
Került most hozzám egy 7-14 pro, és bár nem hibátlan, azért elég jó áron volt. Viszont kicsit "összenéztem" a 8-25-el és a "teszt" a várt eredményt hozta. Ha lesz egy kis időm, akkor próbálok róla egy kis szösszenetet összedobni, mert eléggé helyreteszi az ár/érték arányokat (legalábbis szerintem). -
yle_greg
aktív tag
válasz
ricsko72 #103154 üzenetére
"Illetve objektívvel kapcsolatban a 12-60-at a 35-100 megtartása mellett mire lenne érdemes cserélni? 12-60 Leica-ra vagy 12-35 f/2.8-ra?"
Ha a 35-100 vege eleg neked, akkor szerintem a 12-35/f2.8 jo lehet, mert akkor minden mas, nem sport foto celra is tudni fogod hasznalni.
Ha viszont a 35-100 -at rovidnek erzed, akkor gondban vagy, mert a telek nem a fenyerorol hiresek. Ami "olcso", a 100-300, az zaridoben nem tudom, hogy eleg lesz-e. A 200/f2.8 meg millas obi, gondolom nem ekkora a keret.Illetve, ha Oly vaz mellet dontesz, akkor en Oly obira cserelnem a 12-60 -at.
-
aginor
veterán
válasz
ricsko72 #103157 üzenetére
Mint egy autónál 20k kilométer.
Lényegében bemelegítősök, de az elektronikus zárat is érdemes lehet megnézni.
Az M1mk2 200k, míg az mk3 és M1X 400k-ra lettek tervezve és tesztelve. Ettől még nem garantált, hogy ennyit el is fognak menni, de ha a gyártó ezeket kitesztelte és megadta, akkor az azért kiindulási alapnak jó lehet. -
0519
senior tag
válasz
ricsko72 #103154 üzenetére
Szia!
Az Oly EM1 MII jobb fókusz rendszerrel rendelkezik (Contrast Detect + Phase Detect) mint a G9 (csak Contrast Detect). A jobb fókusz sportfotózás során jól fog jönni.
Az Oly gyors sorozat során is RAW-ban fotóz.
Az Olympus procapture is jól jöhet sportfotózás során. -
b.vr
őstag
válasz
ricsko72 #102864 üzenetére
"Egyébként az 1-2 sec-es fókuszra találás a konvertergyűrű miatt van?"
nem, a fókuszrendszer miatt. Ezek régi dslr-re való objektívek. azoknak pdaf fókuszrendszerük volt. Anno még 2013ban az Olympus az E-M1-et pont azért hozta egyik fő okként pdaf-fel mert azzal egyidőben végképp le is lőtte a dslr vonalat és az E-M1 egyúttal azok utódja is volt. Azon sem volt azért annyira gyors a fókusz mint a natív dslr vázon, de ott azért rendben volt. Anno Robin Wong külön tesztet szentelt hogy muzsikálnak a régi objektívek az új vázon, már nem elérhető, de szerencsére a waybackmachine megőrizte így be tudom linkelni (12-60 pont nincs benne, de amúgy azt megállíptja hogy az SWD-sek jobban működnek az új vázon. Egyébként neki a ZD 14-35mm f2 SWD jött ki leggyorsabbra (szinte azonnali), második a ZD 50-200mm F2.8-3.5 SWD (azzal láttam anno sportfotós írást is. De igazából egy évig volt érdekes, amíg ki nem jött a natív m43 40-150/2.8 + telekonverter, meg nyilván anyagilag érezhetően költséghatékonyabb. De ott amúgy is már méretben nagy obikról beszélünk, viszont ilyen általános zoomnál, aminek az egyik fő felhasználása hogy az ember viszi magával mindenhová és állandóan használja (pl. utazás) tényleg nagyon komoly ok kell a régihez egy natív m43os helyett)
Viszont mivel te konkrétan panasonic gx80 vázra kérdezted, ez ott rajtad nem fog segíteni. Elvileg majd a következő Pana már pdaf-fel jön, így ott már megvan az elvi lehetőség hogy jó legyen, de nagyon kell szeretni azt a régi obit hogy általános zoomnak ne valamelyik modern m43-os általános zoomot válassza az ember (főleg ha rászánja magát egy csúcs vázra)
-
mpierre
veterán
válasz
ricsko72 #102859 üzenetére
Panán nem próbáltam a régi 4/3-os obikat. De Olympuson akad némi tapasztalat.
Az em10 mk1-en tényleg volt, hogy 1 sec körül állt élesre, de volt néha vadászat is (Viltrox adapterrel cdaf-s váz). Em5 mk3-nál (Olympus adapter, pdaf váz) csak éjszaka ha a sötét eget sikerül beraknom a mezőbe, akkor keresgél, de ott a m4/3-os 25 1.8 is.
A Viltroxot lecserélve mmf-3 és mmf-1 adapterekre sokat javult az élesre állás ideje. Még a Sigma 10-20 is kellően gyors. (Éjszaka azért "darabos" az élesre állás a Sigmával. Mintha törné a fejét a gép, hogy: Éles? Nem. Na most? Ááá még van benne egy kicsi! Most jó! És felvillan a siker zöldje.)Ha kell és budapesti vagy tudok segíteni, hogy kipróbáld. Van Viltrox és Olympus adapter is, meg 14-54, 50-200 swd és 10-20. Ja és 1,4-es tc is van.
-
MrChris
nagyúr
válasz
ricsko72 #102859 üzenetére
Képminőségben biztosan nagy előrelépés, méretben is hatalmas ugrás. 14-54, 9-18, 40-150, 14-42, 35, 50-es 4/3os obit próbáltam G9-en néha sikerül fókuszt találnia 1-2 másodperc alatt, eldolgozik vele, legjobban a 9-18-al működött (ami amúgy lényegesen jobb képminőségű mint a micro változat). Írd meg majd mit tapasztaltál, mert néha én is elgondolkodom amikor feldobnak egyet ócsóért.
-
Allien
veterán
válasz
ricsko72 #102601 üzenetére
Mondjuk, én vívást fotózgatok, beltérben. Igaz, nincs zoom obim (100mm alatt). Két optikát használok, az egyik a 25mm 1,4 és a 45mm 1,8. Fényerő megvan, és van még tér egy kis croppra. Ráadásul, könnyű cseréni, mert kb zsebben elférnek (nem minden helyszín egyforma). Gyorsak, 1/500 körül azért megvan max iso 800-ig.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
ricsko72 #102608 üzenetére
Ezért most ki leszek utálva innen.
Bár hozzáteszem, még mindig van egy csomó MFT cuccom.
Nem tudom, mennyire komoly és hosszútávú a dolog, de ha valamennyire igen, akkor még mielőtt egy valag pénzt locsolsz a m4/3-os rendszeredre, én elgondolkodnék egy FF-re váltáson. Most van 150 ezred az új obira. Eladod a GX80-at és a Lumix 12-60-at mondjuk 160 körül. 400-ért már lehet venni használt Sony A7III-akat. Hozzá egy Tamron 28-200 picivel 200 ezer fölött, és bőven megvagy egy obival szinte minden helyzetben, a váz miatt meg tolhatod az ISO-t az egekbe.
Persze, látom, hogy ez alsóhangon plusz 300 ezer pénz. Ezért kérdeztem, hogy mennyire komoly a dolog. Esetleg minimális pénzt is kérhetnél a "munkádért". Mindjárt könnyebb lenne kigazdálkodni.
-
domedee
senior tag
válasz
ricsko72 #102605 üzenetére
Én futók fotózásánál vettem észre, hogy vagy a 12-100 vagy a 40-150 tartomány a használhatóbb az objektíveim szerint. 150 felett már ritkán kell, ami azzal nem elég, az kimarad inkább. Ha csak jófejségből csinálod, akkor inkább maradj rövidebb fókusztávon. Nagytelén (a zoom 200mm feletti részén) úgyis csak kompromisszum lesz az olcsóbb obiknál. Szignifikáns különbség nincs a lencsék között.
Az, ami most a képen 60-as állásban a kép fele méretben, 100-on már nem férne bele a képbe nagyjából, vagy nem tudsz vágni belőle.
A Pana 12-60-hoz akkor inkább a Sigma 56/1,4 + Oly 40-150/4,0-5,6 párost nézném. Lesz átfedésed a tartományban és az 56/1,4 kellemes bokeh-t ad a mostani 5,6-hoz képest.
Ha kell, mert nem vált be, el is tudod adni kb annyiért, amennyiért vetted.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
ricsko72 #102601 üzenetére
Évekig fotóztam, videóztam focit (néha futsalt és kosárlabdát is) G80-nal, később G9-cel + Lumix 14-140-nel. Ilyen alappal, ennyi pénzből ezt nem tudod tökéletesen megoldani. Nappal, kültéren még csak-csak, de beltérben halál. Vagy bemozdult képeid lesznek, vagy a részletek vesznek el a magas ISO és a kicsi szenzor miatt.
Mondjuk ha csak netre, meg saját nézegetésre mennek a fotók, akkor kompromisszumként valahol 1/500 és 1/1000 közötti zársebességgel, plusz magas, de még nem botrányosan gáz érzékenységgel, utólag jócskán leméretezve a képeket még valamennyire működhet a dolog.
A közeli 1 méter miatt én semmiképp sem vennék 100-ról induló obit, de még 45-öst sem igazán.
Ha maradsz MFT-n, akkor én 12-35 + 35-100 f/2.8 kombót javasolnék. Ha nincs ennyi pénz, akkor első körben csak a tele részét. Ahogy nézem, az utolsó 35-100 180-ért ment el a Hardveraprón.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Vicces képek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Bestbuy játékok
- Bittorrent topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Canon EOS M50 Mark II kit objektívvel, Canon BR E1 távkioldóval, 5680expo-val
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged