- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- One mobilszolgáltatások
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Jester01 #2985 üzenetére
Közben sikerült megoldanom végre. Ha egyedül akarsz rájönni, ne olvass tovább, off-ba is teszem.
Ebből indultunk ki: x^2 + ( (5x) / (x-5) )^2 = 11.
[x + (5x)/(x-5)]^2 - [10x^2 + 11(x-5)] / (x-5) = 0
[(x(x-5) + 5x)^2 - 10(x^2)*(x-5) - 11(x-5)^2] / (x-5)^2 = 0
[x^2 - 5(x-5)]^2 - 36(x-5)^2 = 0
[x^2 - 5(x-5) + 6(x-5)] * [x^2 - 5(x-5) - 6(x-5)] = 0.
Az első tag megoldása adja a két valós, a másodiké a két komplex gyököt.
-
törölt tag
válasz
Jester01 #2979 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez kör.
Ez egy függvény (konkrétan (5x) / (x-5) ), aminek bizonyos pontjaira teljesül, hogy a távolságuk az origótól gyök11. A megoldások ismeretében (két valós, két komplex gyök) különben biztos, hogy negyedfokú is marad, csak valószínűleg valami "szép" negyedfokú (tehát elvileg felbomlik egy "x-tengelyt kétszer metsző" másodfokú, és egy "x-tengelyt nem metsző" másodfokú szorzatára).
Póbáltam úgy is, hogy polárkoordinátákra átírom az (5x) / (x-5) - öt, de a csöbörből-vödörbe esete állt elő. -
Sleed
aktív tag
válasz
Jester01 #2955 üzenetére
tehát megvan user1 és user2 adatom,megkapom átlag1-et és átlag2-t (legyen a második a fontosabb), és kiszámolom |átlag1-user1|+|átlag2-user2|*1,4 értéket minden userre, és akié a legkisebb, az van a legközelebb, ugye?
így már értem, köszönöm a segítséget.
bandus: igazából le kell programoznom
-
Geryson
addikt
válasz
Jester01 #2906 üzenetére
Köszönöm nektek, akkor jó lesz a 45 fokos szög és akkor a felső oldala kicsit rövidebb lesz, mint terveztem. Viszont így megcsinálja a lapszabászat és nem kell asztalost vagy más egyebet keresnem...
(A korábbi hozzászólásomat telefonról írtam, ezért nem voltak ékezetek.)
-
-
-
válasz
Jester01 #2845 üzenetére
Megpróbáltam "szimplábban", azaz mindenhol kiírva a zárójeleket, hátha úgy jobban átlátom. De valamit tényleg összekavartam. A te megoldásod jónak tűnik, mert ellenállás jön ki a mértékegységekből, csak az Um1-Um2 tag furcsa, mert így lehet negatív ellenállás is.
Odáig jutottam egyelőre, hogy:
Um2=((Um1Rg+Um1Rv1) / Rv1) * ((Rv2 / (Rg+Rv2)
Most én itt beszoroznék a közös nevezővel, azaz Rv1(Rg+Rv2)-vel...
-
válasz
Jester01 #2843 üzenetére
Köszönöm szépen
Ezen felbuzdulva megpróbáltam levezetni, de más jött ki.
Ug behelyettesítéstől:
Um2*Rg+Um2*RvII = (Um1(Rg+RvI)/RvI)*RvII
Um2*Rg*RvII+Um2*RvII*RvI = Um1*Rg*RvII+Um1*Rg*RvIOsztok mindent Rg-vel:
Um2*RvI+(Um2*RvII*RvI)/Rg=Um1*RvII+Um1*RvIRg-s tagot rendezem balra, reciprok, majd beszorzok és
Rg=(Um2*RvII*RvI) / (Um1RvII+Um1*RvI)
lesz a vége. Ez ugyanaz vagy elcsesztem valamit? -
david9443
csendes tag
válasz
Jester01 #2805 üzenetére
hát gondolom, csak nem nekem, mikor épp ezeket vették korházban voltam és ugybár így sokmindenről lemaradtam és nekem még le kellene felelnem ehhez hasonló feladatokból és hát ugy kb az egésszel..: S a 2 es feladatot már megcsináltam,sikerült de az elsőt és a másodikat nem tudom ezért kellene egy kis segítség: )
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #2691 üzenetére
az 5. feladatot máshogy értelmezem. vannak a 30-nál nem nagyobb pozitív egész számok, tehát 1..30. ezek közül melyek azok a számok (az összes), amelyeknek a szorzata nem osztható 72-vel. tehát a szorzatban ne legyen a 2^3*3^2, vagy nagyobb hatványon. mivel 2-vel osztható szám több van, mint 3-mal osztható, ezért praktikusan a 3 kitevőjét kell 2 alatt tartani. ez alapján marad 21 szám, amit összeszorozhatunk úgy, hogy a 3 kitevője 1 marad.
-
Alg
veterán
-
Dr. Student
senior tag
válasz
Jester01 #2630 üzenetére
Az első lépés az volt, hogy megpróbáltam elolvasni, és értelmezni, de nem sikerült ezért írtam be a fórumba, ahogy most se, de nem is nagyon értem mi a numerikus és a szimbolikus között a különbség ? és a numerikus az használható egy zh például... mondjuk már inkább vizsga...
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Jester01 #2603 üzenetére
Attól tartok, a kolléga fiútrstvére a G@bor D@nes Inform@tikai Főiskolára jár, ott simán lehet ez ZH feladat. Legalábbis abból ítélve, amilyen Fizika Gyakorló Pédákkal, majd milyen; a Vizsgát szimbolizáló hat drabos példasorral jelent egyik ifjú kolléganőnk, miszerint ezek voltak a vizsgapéldák, hát szerintem egy értelmes nyolcadikos fél óra alatt lazán megcsináhatta volna mind a 6-ot.
-
qfm
őstag
válasz
Jester01 #2589 üzenetére
Rájöttem mit rontottam el nagyon. Nem figyeltem hogy nem 3 lehetőség van, csak kettő a második négyesben. Így az előbb megkapott óriási számnak a második fele nem is kell. Onnantól hogy megadtunk 4 pontot, amit lerakhattunk 4*3*3 helyre, már a másik 4 pontot csak egyféleképp rakhatjuk le. Ebbe vannak azok a szimmetrikusak is, amiket ki kell vonni, mert átfedik egymást a megoldások. Tehát 36-x szerintem, ahol x az ismétlődőek.
-
-
artiny
őstag
válasz
Jester01 #2571 üzenetére
Még két dolog nem világos
ha kifejezzuk az y -t ennél a példánál maradt egy tiszta szám ismeretlen nélkul. Ez lessz az egyik pont,ez a B.
Az x 0 ,ez tetszőlegessen adjuk meg mink és áltb. 0 át szoktak?
az A rész a meredekségi szog,ami lehet tort,ismeretlenes szám...
Ha tortje jon ki ha pl. 3/2 -d ,ahogy írtad 2 lépesre 3at ez a lépés számolás hogy is van?
a skálán kell 1,2. érték és innend még három lépés.... -
artiny
őstag
válasz
Jester01 #2569 üzenetére
tt egy másik pl.,lehet ha mégegszer elmondanád rájonnek már...
innentol nem értem:"Ezek grafikus képeit most egy koordináta-rendszerben ábrázoljuk. Két egyenest kapunk. A két egyenes közös pontjainak az (x; y) koordinátái mindkét egyenletnek megoldásai, és csak azok megoldásai mindkét egyenletnek .A két egyenesnek most egyetlen közös pontja van, ez a P(4; 1) pont.Behelyettesítéssel ellenőrizzük, hogy az x = 4, y = 1 számpár valóban megoldása-e mindkét egyenletnek. Azt találjuk, hogy x = 4, y = 1 a (3) egyenletrendszer megoldása."
f o r r á s
1Hogyan jottek rá a 4 és 1 sre?
2
és ebbol,hogyan tudtak ábrázolni?
y= (-3 / 2 )x +7
y= (−1 / 4 )x+2Olvastam valhol h y= a+b ahol a a dolésszog ..bár nem tudom h -3/2 milyen dolésszoge van
Köszönöm a türelmed és a segítséged
-
-
cocka
veterán
-
sagesz93
addikt
válasz
Jester01 #1346 üzenetére
Mikor kéne tanítani? 9.-ben is volt elvileg, de a fele új anyag. Az ezelötti tanárunk majdnem meghúzott, pedig 8.-ban csak ötösöm volt...
Most ezt a kivitelt vágom, a bevitelt most nézem
Majd a végéről mondok, elég nagy hülyeségek vannak matekból...
mod: amúgy könyvbe úgy van hogy gyökvonás ..
Jajj megvan a másik... gyöktelenítés...
Ez meg úgy van hogy a számlálóval kell bőviteni nem? -
Tottu
senior tag
válasz
Jester01 #1203 üzenetére
Pfhu, nagyon köszönöm a részletes válaszod! (A kód csak hab a tortán!
)
Jó lenne már nekem is a mateknak nekifeküdni, mert az eddigi tanulmányaimból nekem még nem jött le, hogy a gyakorlatban hogyan kell használni ezeket a trigonometrikus függvényeket. (de legalább most már okosabb lettem az atan2-vel kapcsolatban
)
-
KrAt
veterán
válasz
Jester01 #521 üzenetére
Tényleg
Köszi
Megmondom őszintén, mikor idejöttem fősulira, itt rögtön magyarázták, hogy e meg ln én meg néztem, mint hülyegyerek, mert most hallottam életemben erről. Mostse értem.. 1 hete tanulom az analízist, egyszerűen nem tudom. A másik felét a mateknak (automaták, kombinatorika, stb) meg 4-re megírtam, mert azt tanították, és értettem. Ilyet középsuliban soha nem tanítottak.. Asszem fel is adom, egyszerűen nemtudom..Azért köszi a segítséget
-
KrAt
veterán
válasz
Jester01 #519 üzenetére
A konstansokra rájöttem, a behelyettesítő képnél már úgy számoltam, csak elfelejtettem odaírni
A két fv közötti területet kellett kiszámolniAkkor gondolom a kisebből akartam a nagyobbat kivonni, és azért lett negatív?
Az eredményhez azért nem írtam oda - jelet, mert terület nem lehet gondolom negatív..
Ezt mindjárt megnézem
Oksi
Az első derivált oks, csak az egyből úgyis 0 lesz, azért nem írtam oda
Most hogy mondod, rájöttem, hogy mit rontottam elUgyanis eddig olyan példát csináltunk, ami egy ideig csökkent, majd nőtt, majd megint csökkent, vagy ilyesmi, ez meg egy sima mon csökkenő fv
Erre köszi, hogy rávilágítottál
Bár igazából ahogy elnézem, tökmindegy, úgyis mennem kell majd UV-zni -
Forest_roby
őstag
válasz
Jester01 #500 üzenetére
Nem tom, de sok helyen van így....
Én sem értem, hogy miért nincs jelezve a minusz jel. de ha jelezve lenne, a zárójeles rész akkor is rossz( persze a minusz jellel együt már nem, de vannak más integrálok is, ahol pozitív a fv és ott is ugyanígy el van rontva a végén a zárójeles rész )
Mostmár nem értem az egészet, nem is tudom, hogy mit kérdezzek...
//ha érdekel akkor bescannelhetem az egész feladatot és megoldását, bár kétlem, hogy érdekelne.... : |
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Jester01 #498 üzenetére
igazad van, a fv-t kellett volna néznem és máris látom, hogy hülye vagyok.
fv: [link]
Viszont akkor vhol elrontom az integrálást csak nem tudom, hogy hol. Valaki leintegrálná nekem lépésről lépésre?
mod: nem elég, hogy nem értem a feladatot (gömbkondenzátor) még a matek részével is szenvedek.....
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Viccrovat
- PlayStation 1 / 2
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P73 - i7-9750H I 32GB I 256SSD I 4K I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest