Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Jester01 #2603 üzenetére
Attól tartok, a kolléga fiútrstvére a G@bor D@nes Inform@tikai Főiskolára jár, ott simán lehet ez ZH feladat. Legalábbis abból ítélve, amilyen Fizika Gyakorló Pédákkal, majd milyen; a Vizsgát szimbolizáló hat drabos példasorral jelent egyik ifjú kolléganőnk, miszerint ezek voltak a vizsgapéldák, hát szerintem egy értelmes nyolcadikos fél óra alatt lazán megcsináhatta volna mind a 6-ot.
-
neduddgi
aktív tag
Ha mégis a képletet választanád, arra kérlek okvetlenül ellenőrizd előtte , hogy az x1, x2, x3, x4 értékeire adott megoldóképletekben a második sorának, harmadik törtvonala alatti nevezőben a köbygyök alatti kifejezésben lévő zárójeles tagok közül a harmadik előjele helyes-e???
-
neduddgi
aktív tag
Amit valamikor specmatnak neveztek az ma alapkövetelmény kellene, hogy legyen, hiszen rengeteg informatikai munkakör igényelne matematikai képzettséggel, matematikusi inetlligenciával rendelkező munkaerőt amire húsz évvel ezelőtt alig volt szükség. Ezzel szemben manapság a matematika oktatás annyira alacsony Magyarországon, hogy szerintem Albánia is úgy lever minket, mint vak a poharat. Ennek oka; az iskolák nem költségvetési intézményként funkcionálnak, hanem fejkvótát kapnak minden (adott esetben bármilyen hülye) gyerekért. Bárkit felvesznek, és mindenkit érettségiig taszigálnak. Ebből az anyagból merit a felsőoktatás, ahol szintén bárkit felvesznek, aki elköhhinti magát, hogy diplomát szeretne. Mesésen együgyű emberek tódulnak ki elképesztő önbizalommal bölcsész, Gábor Dénes, stb diplomával, együgyűen, de korántsem reménytelenül. Egy matematikus, fizikus, vagy egy orvos, akinek tudása messze felülmúlja ezekét, leginkább azon gondolkozhat, mikor lép le ebből az országból, ahol az egytizedét fizetik munkája értékének, mert hiszen el kell tartani a sok semmihez nem értő, értékes munkát végezni nem is szándékozó polgártársat is.
-
neduddgi
aktív tag
Nem, nem, felületesen olvastad el, a feladatot, vagy a megoldást, mivel úgy éreztem, majdnem mindent levezettem nem kell szájbarágósan egyenként kiírni az eredményt. Megoldás szerint ui 2a + m = 12; => a medence nem kocka alakú, mivel alapterülete 4x4 méteres négyzet ugyan, de a mélysége 2 méter. Azért nem írtam ki, mivel azt gondoltam ugyanis, ezt már mindenki magától tovább tudja számolni. Úgy látszik tévedtem. Félreértések elkerülése érdekében direkt a te kedvedért ide is írom, ez egy négyzet alapú hasáb!
ui.: Nem tudtam pontosan mikori a hozzászólás, csak úgy találomra választottam, mert kedves és bájos másodikos gimnáziun másodikos mat tagozat példára ismertem rá. Persze ettől még lehet olyan főiskola ahol szintén itt tartanak. Volt néhány ismerősöm a Gábor Dénes Főiskoláról, és mint bemutatott tételeikből számomra kiderült, fizikából például a középiskolás fizika tananyagot alkották újra. -
neduddgi
aktív tag
válasz
cellpeti #2047 üzenetére
A felladat szövegében az a mondat, hogy 4 vízszintes cső van a medencben elhelyezve, nem implikálja azt a tényállást, hogy eme 4 cső a téglatest oldalaival páronként párhzamos lenne. Mindamellett valóban akkor nagyobb a medence térfogata, ha ezek a csövek páhuzamosak a téglaoldalakkal. Feltételezve, hogy páronként párhuzamosak a vízyzintes csövek, könnyen belátható hogy a feladat ekvivalens a 2 vízszintes, + 2 függőleges = 12 méter, és legyen maximális a térfogat. Ui lehet a vízstintes csövek eloszlása 1 - 3 is!!!Szintén könnyen belátható, hogy a vízszintes csövek hosszának összege annyi amennyi, de max alapterületű akkor lesz a medence, ha ezt az értéket fixálva négyzet alakú lesz az alja.
Mivel 2 függőleges cső van, a medence mélysége a függőleges csőhosszúság fele.
A feladat tehát a követkkező: Mikor veszi fel maximális értékét a:
a * a * (( 12-2 * a ) / 2 )=6a˘2 -a˘3
Akkor mikor a derivált függvény értéke 0. Tehát 12a - 3a˘2=0
Innen triviális. Az a=0 szélsőérték a "0" térfogat, mint minimum az egyik szélsőérték.
A 12 - 3a=0 ; => a=4
Nnnnnnnnnnnaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! -
neduddgi
aktív tag
Szia!
Állásintrjún én sem vitatkoztam volna, mert az igazi feladat talán az volt, tudatában vagy-e annak, h a főnöknek mindig igaza van ?
Nincs mellébeszélés kaptál egy + információt, hol van biztosan tigris, => most már 1 tigris 1 királylány 2 ajtó és ez bizony 50%. Eszembe jut erről egy régi történelmi eset amit Walter Scott emlit meg egyk könyvében. Valamelyik Lajos francia király kihirdette, h megjutalmazza azt a bölcset, aki megmagyarázza, h miért van az, hogy ha egy élő halat tesznek bele, bár mekkorát is, egy vízzel színültig tele tartályba, a víz mégsem csordul ki belőle.. Jöttek a bölcsek és mindegyik előjött a saját magyarázatával, de csak 1 volt akinek érvelését elfogadtaák. A díjat megnyerte. És mindez után nem volt más hátra, mint az elmélet megkoronázásaként szemléltetni az eseményt, mely során bizony a a víz kicsordult
-
neduddgi
aktív tag
válasz
concret_hp #248 üzenetére
Stimmel.
A következő meg szvsz egyszerűen 2n-hez tart, vagyis tényleg végtelenhez.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 6
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Házimozi belépő szinten
- Ubiquiti hálózati eszközök
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest