- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #12683 üzenetére
Telepítésnél kiválasztom a Europe\Budapest aztán ennyi.
~$sudo systemctl status systemd-timesyncd.service
● systemd-timesyncd.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-timesyncd.service is masked.)
Active: inactive (dead)
~$ sudo systemctl start systemd-timesyncd.service
Failed to start systemd-timesyncd.service: Unit systemd-timesyncd.service is masked.Mondjuk az, hogy a "service is masked" nagyon furcsa, ilyet még nem is láttam.
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #12681 üzenetére
Hmm,
Egy virtuál gépen megnéztem és nekem ott sem NTP-s a szűz telepítéstimedatectl status
Local time: p 2020-08-07 13:36:06 CEST
Universal time: p 2020-08-07 13:36:06 UTC
RTC time: p 2020-08-07 13:36:06
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: no
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #12654 üzenetére
Igazából azért ragaszkodok hozzá mert minden elmentett könyvjelzőim, oldalaim mentéseim itt vannak mentve sok-sok éve.
A megoldást úgy kiviteleztem a leírásból hogy a caja vagy nautilus nemtudom melyik pontosan elindítottam admin ként és bemásoltam a file-t ahova kell a másikat meg kitöröltem a fenébe.Egyébként a régebbi 18.x verben is volt ilyen gond de akkor a chronium ffmpeg pack hiányzott neki, azt telepítve megoldódott a gond, most hiába voltak telepítve nem működött csak a linkelt verzió alapján. A file amit lecserélt volt vagy 1,2mb amit bemásolt meg vagy 17mb.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12654 üzenetére
Ebben kivételesen egyetértek veled. Az Opera teljesen elzüllött, mióta dobták a saját Opera motort a 12 főverziónál, és Chrome/Blink alapra váltottak. És még nem is ez, hogy kell neki az ffmpeg-codec meg az ffmpeg, hanem akkor oldják meg kulturáltan, hogy ezt húzza be függőségnek, és ne a felhasználónak kelljen belehekkelni a szutykokat.
Bár ez jogi okból minden disztróban így van, az Arch sem teszi fel ezeket a kiegészítő csomagokat, viszont kilistázza, hogy opcionális függőségnek ezek is feltehetők, figyelmeztetve ezzel a felhasználót.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12647 üzenetére
....Egyébként is át kell gondolnom ezt az egész biztonság témakört. Csináltam azt is, hogy minden rommá volt titkosítva, most meg az, hogy nincs. Valami arany középutat kellene találnom. A LUKS az szimpatikus volt, könnyen beállítható, de ott meg meg torpant néha a rendszer, ha nagyobb fájl íródott. Olyan mintha ez az i3 4330 egyszerűen gyenge lett volna hozzá. A Veracrypt meg komplikáltabb, de ott nem jelentkezett ez a "mintha a proci gyenge lenne" hiba. Ezt még nézegetnem kell.
Most eltűntek már az NTFS partícióim, lemezeim, lassan mind Ext4. Rápróbálok még egyszer, csak még gyűjtöm az erőt, nagyon bevált az a 20-as Mint.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12645 üzenetére
Nem voltam egyértelmű én sem, valószínűleg nem tudtam úgy leírni mi volt a problémám, csak virágnyelven.
Tegnap beszaladt egy két dolog, kicsit ideges voltam, elvetettem a sulykot. Nem akartam suttyó lenni, ezért elnézésed kérem. Pláne abból az apróból, hogy Ti ketten segítettek, amikor elakadtam valamiben.
De emiatt nem kell aggódnod, mert nálad, hogy se login, se titkosítás, se semmi, az egész géped simán átjáróház, ez a legkevesebb, ami miatt aggódnod kéne, hogy valaki felhasználót vált.
...ez meg teljesen jogos
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
"ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban"
Én lennék az első, aki pezsgőt bontana ha betiltanák az SSD nélküli új gépek árusítását. Árban minimális különbség, de egy HDD-s géppel piszkosul megszopatja magát a kedves vásárló. És általában nincs is tisztában ezzel. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
Nem mindegyik tudja a session mentést, de azért pár igen, nem csak a KDE. Ahogy olvasom a Cinmanó régen tudta, de mivel bugos feature volt, azóta kivették belőle. Netes fórumok szerint gnome-session-manager használatával (ezt használja az Openbox is) vissza lehet bele hekkelni, de akkor sem működik jól. Nem vagyok mély szakértője a témának, mivel ezt a session funkciót sem használtam soha, egyszer régen KDE és Openbox alatt eleve be volt kapcsolva valamelyik disztrón, de azonnal idegesített az első reboot után, ki is nyomtam a rákba.
De mondom, ez Windowson is problémás. Vagy amikor nem problémás látszólag, akkor is lehet belőle gond, hogy pl. már 2 hónapja altatva-folytatva van a rendszer, és próbál rámenni a frissítés, de valami olyan bug keletkezik, ami miatt nem tud felmenni. Újraindítás után újrapróbálva persze meg minden jó. Mindenképp érdemes néha napján újraindítgatni a gépet, frissítések életbeléptetése, frissítési és egyéb bugok elkerülése érdekében, meg sokszor az erőforrás-fogyasztást is helyreteszi a reboot. Nem szabad rá sajnálni az időt Hibernálásmániás Henrikeknek sem.
Meg a hibernálással nem csak az OS-nek lehet gondja, hanem olyan is van, hogy az OS problémátlanul lemegy és ébred hibernációból, de van 1-2 alkalmazás ami nem szereti, és összefossa magát, crashel, stb.. Ezt is figyelembe kell venni, ez egy elég komplex téma. Nem úgy van, hogy egyszerű az, sok buktatója van.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12565 üzenetére
Nem minden gépen reménytelen, ki kell próbálni, pár alaplapon, laptopon simán megy Linux alatt is, de azt kell tudomásul venni, hogy ha működik is,
1) ez nem adott, csak mázli
2) bármikor eltörhet a jövőben, ezért komolyan építeni rá nem érdemesAzzal nem értek egyet, hogy szegény windowsosoknak rossz. Nagy veszteség nincs vele, mert SSD-n minden villámgyorsan bootol, a WM/DE/alkalmazásban a session kezelése meg beállítható, hogy automatán, a grafikus felületre belépéskor, meg az adott alkalmazás indulásakor töltse be az utolsó munkamenetet. Tehát érdemi kényelmetlenség nincs nagyon, nem nagyon változik a workflow. Fogja Windowskezelőné ECDL Mancika, és leqrja a laptop tetejét, ezzel előzetes beállítás alapján shutdownt hajt végre a gép. Felnyitja, jön egy kisebb kellemetlenség, hogy meg kell nyomni a bekapcsológombot a gépen, tudom ez óriási munka, sokan sérvet kaptak benne, bár vannak olyan laptopok, ahol beállítható a BIOS-ban, hogy kinyitással azonnal induljon. Majd SSD-ről Linux esetén bebootol a rendszer 3-8 mp. alatt. Automata bejelentkezés jelszó nélkül megoldható, ebben a 3-8 mp.-ben már az is benne van, hogy a grafikus felület betöltődik, és visszaállítja a munkamenetet, persze ezt az adott alkalmazásnak is támogatni kell, hogy onnan tudja folytatni a munkát, de böngészők, szövegszerkesztők, IDE-k, kép/videószerkesztők, stb. szokták tudni.
Ennyi. Tehát csak egy bekapcsológomb-nyomása, meg egy alig pár mp. extra töltési idő a különbség, csak be kell állítani. Ez simán nem a „rossz lehet” kategória. Hátránya csak annyi, hogy ha pl. a háttérben ment valami letöltés vagy telepítés, az nem folytatódik, de hát ki az a marha, aki normálisan működő hibernáció, sleep esetén folyamatban lévő letöltés, frissítés, telepítés, konvertálás közben vágja le a képernyőt, hogy aludjon be a gép? Mert az egyébként sem normális.
Ráadásul ez egyébként Windowson sem garantálható, hogy mindig jól működik, csak az esély nagyobb rá.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12563 üzenetére
Tutinak semmiképp nem tuti, egy elég sajnálatos állapot. De általános, ezért nem a Mint, Ubuntu, systemd, meg nem a rolling, stb. tehet róla, hanem kernelszinten van a probléma, de még csak a kernelfejlesztők sem hibáztathatók, hogy a vonatkozó kerneldriverek rosszul vannak megírva. Ez leginkább az alaplapgyártók szemétsége, hogy a saját termékükön nem sztenderd megoldással gányolják rá ezeket az energiagazdálkodási funkciókat, mindenki kedvére gányol össze egy saját megoldást, amihez legfeljebb Win only drivert ad ki. Ezzel a Linux kernelesek nem sok mindent tudnak csinálni, 1-2 elterjedt lapnál írnak saját hacket és kitesztelik, de ettől még a gépek 99%-án ez nem fog segíteni. Ehhez egy egész iparágnak kell összekapnia magát. Ezen a kernelesek meg a Mint nem sokat tudnak segíteni, akkor se ha olyan keményen dolgoznak rajta, hogy befosnak.
Rollingtól is teljesen független, nézd meg, Minten is előjön, ami az LTS-es voltával épp a rolling ellenkezője. Ez ilyen terület sajnos egyelőre. Reméljük előbb-utóbb a gyártók összekapják magukat, ahogy anno az AMD és Nvidia is meg tudtam magát erőltetni GPU driverek terén.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12550 üzenetére
Kipróbálni Win7 termékkulcs nélkül is lenne esélyed, mert telepítéskor termékkulcs kihagyását nyomsz neki, és feltelepíti kulcs nélkül, és használható a Win10. Annyi, hogy a sarokba ki fogja írni, hogy nem aktivált példány, meg nem engedi személyre szabni az asztalt, színek, téma, háttér, áttetszőség. De ezt leszámítva teljes értékűen használható. Kipróbálni ez elég. Persze nagyon a szívedhez kapni nem fogsz, a HP-n viszonylat tűrhetően fog SSD-ről futna, de semmi nagy szám, igénytelen felülete van, Win7-Win8 keresztezése, jó bloat, csomó ×4rt ki kell kapcsolni ahhoz, hogy minimális szinten használható legyen. Telepítéskor még arra figyelj, hogy ne legyen internetkapcsolatod, és offline fiókkal hozd létre a felhasználód, telemetriát, Cortanát, egyéb nyomorékságokat indulásból gyomláld ki. Telemetriát nem is lehet, csak Basic-re venni. A Linux után hatalmas visszalépésnek fogod érezni, nem is indokolt használni, hacsak nem valami olyan Win only program futtatásához kell, ami nem fut Wine-ban vagy nem jól.
Előbb, amit fordítási hibát említettem, az általában nyelvfordítás, nem forráskódból fordítás. Tehát a telepítő lokalizációjában benne marad itt-ott egy-egy lefordítatlan rész, ilyesmire gondoltam. Ez legfeljebb csúnya, de magát a telepítést nem befolyásolja. Csak azért korrigálom, mert félreérthető.
Ami az elég ritkán kitételt illeti: elég ritkán minden eltörik. Az összes mai OS annyira komplex, mindenféle driver, meg biztonsági folt, és rengeteg rajta futó szoftver, hogy valami biztosan el van benne mindig törve, legfeljebb ha mázlid van, akkor valami olyan eszköznél, ami neked nincs, vagy olyan alkalmazásnál, amit te nem használsz. Ezért is jó a minimalista rendszer, kevesebb minden törik el benne, mert kevesebb van benne, ami egyáltalán eltörhet.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12508 üzenetére
Így van, ha a gépen van Win7 serial matrica, azt még most is megeszi a Win10. Nemrég telepítettem két ilyen gépre Win10-et, legújabb v2004-es verziót, 64 bites Professionalt. Simán felmentek, Win7 Prof-os kulccsal beaktiválódtak, és nincs velük probléma azóta se. Win7 Home Basic, Home Premium-os Serialt is megeszi a Win10, csak akkor Win10 Homeként települ.
Azzal is egyetértek, hogy nagyobb disztróknál felesleges megvárni, mire a főoldalra is kikerül a végleges iso. Már béta/RC állapotban le lehet húzni, az utolsó béta/RC már nem szokott változni, max. csak találnak benne valami fordítási hibát, vagy telepítőbe kisebb bugot, az sem szokott sok embert érinteni, és frissítésként lejön pár nap után. Felesleges várogatni, főleg, ha nem meglévő rendszer frissítése lesz, hanem tiszta telepítés. Ez az állandó várok, meg még 55-öt kell aludni attitűd tipikus Debian, Ubuntu, Mint-vonalas jelenség. Rollingék csapatják azonnal az új verziókat, és elég ritkán van belőle gond, akkor sem mindig bug, hanem néha feature okán.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12541 üzenetére
A dátumot én is láttam, de a link még mindig a hivatalos oldalon lévő 19.3-ra mutat. Jó persze, ez már szőrszálhasogatás a részemről, csak a "vicces oldalakon" közölt fals infó szúrja a szemem.
Akinek kell az úgy is utánajár, akinek meg nem sürgős (mint nekem) az úgyis kivárja a hivatalost a Mint oldalán.
-
törölt tag
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #12506 üzenetére
A manjarót már nem kedvelem. A reborn os szerintem tisztább érzés. Ha neked nem szimpi, attól függetlenül UEFI-ben lett feltolva a Reborn is és a LM20 is. Mindkettő fahajas. Valószinüleg nem fogják egymást zavarni, mindkettő Grubos és külön-külön mappájuk van az EFI partícióban. Még egy harmadik oprenncernek hagytam helyet, de az addig üres marad, amíg egy legális licencet nem kerítek hozzá valahonnan. A tippet a meta kodek telepítéshez köszönöm! Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12489 üzenetére
Egy kicsit off, de ahogy egy kedves ismerősöm - akitől rengeteget tanultam - mondta nekem: "Csak egy rossz kérdés van: amit nem teszel fel!"
Nos ha ez a helyzet akkor nagyban megkönnyíti a dolgomat, csak áthúzom a külső HDD-re aztán jóccakát. Azért tutira megyek és csinálok egy mentést a TS-el is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12484 üzenetére
Na, fene, ubyegon, mint korai adopter, beta használó. Ha így folytatod, rollingon kötsz ki a végén, ha majd egyszer rájössz, hogy Cinmanó meg a szokásos témáid, programjaid azokra is simán feltehetők
Azt viszont nem értem, hogy DTS-t
1) miért feltétlenül csak AC3-ra jó konvertálni, AAC, Ogg, FLAC, mp3, whatever miért nem jó, modern videókonténerek, mint az mkv ezeket is megeszik, az aac, mp3 sávokat a régiek is.
2) miért kell ehhez Selene, az FFmpeg/Handbrake miért nem jó?
ffmpeg -i bemenet -acodec ac3 -b:a bitráta_kbps_ban kimenet.ac3 -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12484 üzenetére
Semmi speciálisabb programot nem futtatok Tricia alatt. (Az egyetlen amit manuálisan adtam a repo-kezelőbe az a Brave browser.) A többi (pl. qBit, Clementine, stb.) az mind a hivatalos repoból van.
Na, akkor valamelyest megnyugodtam.Ha valamit egyszer alaposan felkonfigurálok, a hajam égnek áll ha mégegyszer neki kell ülni valami miatt! (Tudom, szörnyű vagyok, de utálok valamit kétszer megcsinálni, ezért is érdekelt a TS használata.
)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12482 üzenetére
Látom ismét visszaköszön a Timeshift!
Lehet, hogy ez egy hülye kérdés lesz (vagy kettő): mikor lesz "official-release" a Mint 20-ból?
A másik kérdésem (főleg hozzád ubyegon2): ha jól látom tiszta telepítést csináltál a betaból. Az upgrade 19.3-ról milyen formán megy végbe? Esetleg nem próbáltad? Igazából abból a szempontból érdekelne, hogy a beállításokat és egyéb progik opcióit meghagyja-e? Mindenképpen megvárom a hivatalos release-t! -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12480 üzenetére
Örülök, hogy ezek nagy része akkor már meg van oldva. Legutóbb, mikor néztem, FF alatt nem lehetett Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult. Nem nagy feladat, de elég sok felhasználón kifog, még youtuberek is hőbörögnek rajta.
Ugyanez a kulcstartónál. Nem azt mondtam, hogy nem lehet kikapcsolni, de nem a v1.0-ás user számára nyilvánvaló módon, vagy terminálból kell törölgetni, vagy seahorse-t elindítve kell beállítani, de ez nincs rendesen dokumentálva.
Timeshiftnél szintén nem az volt a gond, hogy volt, hanem bele lett tolva a felhasználó arcába, és igen, ahogy írod, ezt eredményezte, hogy az emberek azt hitték, hogy kötelező használni. Pont ez volt vele a fő baj.
Egyébként szerintem a Flatpak sem jobb, mint a Snap. Az nem baj, ha ezek opcionálisan elérhetők. Én nem használnám, de én Mintet és Ubuntut se használok, úgyhogy azért nem releváns. De akinek segítség, azoknak benne maradhat, csak ne default legyen rátolva mindenkire, és legyenek figyelmeztetve az emberek, hogy csak vészesetben használják, ha elérhető a tárolóban bináris csomag, akkor azt használják inkább helyette.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12443 üzenetére
Köszönöm!
Igyekszem utánajárni a legtöbb dolognak, amit esetleg nem értek és szerencsére ezen a fórumon segítséget is kapok hozzá! Eddig tetszik a "linuxozás", csak azt sajnálom, hogy nem előbb váltottam. Sajnos az iskolai tanulmányaim és a szakmai képzés egy éve alatt nem igazán ismertettek meg minket a Linuxszal. (Bár az MacOS-t és az Ubuntut érintőlegesen előszedtük, de csak olyan mutatóba, hogy ilyen is van.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12441 üzenetére
Nem kukacoskodásból, de pont ezért néztem előtte körbe, hogy mivel érdemes próbálkozni mielőtt belefutok egy pofonba!
Itt tapasztalatból és "beta-tester"-ből nincs hiány, szóval köszönöm nektek!
Remélem pár év múlva én is hasonlóképpen segíthetek majd a kezdő linuxosoknak! -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12431 üzenetére
Tényleg igazad van, nézd el nekem, ma nem vagyok a topon!
A Timeshiftet ismerem, de végigfutva a vele kapcsolatos fórumokat nem tűnik valami megbízhatónak. (Mások hozzászólása alapján valakinek komplett telenyomta a HHD-jét a képfájlokkal, valaki nem tudott visszaállítani a mentésből, mert a progi nem ext4 fájlrendszert használ,stb. Lehet, hogy nem volt nekik megfelelően felkonfigurálva, nem tudom.)Mindenesetre a Systembacknek illetve a clonezillának utána nézek, köszönöm a javaslataitokat!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12383 üzenetére
Nem kizárt, hogy az az oldal tévedhetett, amit néztem. Nem tudom már melyik volt, most már Archon vagyok, és az még Voidon volt megnyitva. Valami canonicalos oldal volt.
Egyébként elhiszem, hogy 4.4-es, annak ellenére is, hogy az általad linkelt oldal sem ér egy kalap ×4rt se ebből a szempontból, mert a kernelverziókat nem írja. Lehet én nem kattintottam rá valami allinkre, amire kellett volna, és ott írja, de én nem találok rajta ilyet.
De az a baj, hogy megint hülyeségeken kötözködsz. A 14.04.5 is valami 2016 augusztusában jött ki, addigra már a 3.13-as kernel rég dinoszauruszok korabelinek minősült. 2015 áprilisától a legtöbb rolling már 4.x-es kernelt használt, ami nem csak verziószámhajhászás szempontjából fontos, de a 4.0-ás kernelben elég jelentős architekturális változások voltak, így elég jelentős váltás volt.. De a 4.4.0-ról sincs sok minden vitatkozni való, az is elég régi, több mint 4 éves most már (anno talán ezzel telepítettem az Archot), és még ezt akarják tolni még 2 évig? Vicc kategória szerintem. Az egész Ubuntu vonal, az LTS-eivel, profitjával, megbukott eszközfüggetlen Unity próbálkozásaival, mindenkire grafikus csomagkezelőn keresztül default ráerőltetett gigás snapjaikkal meg egyebekkel. Egy nagyon rossz vicc. Lassan már ott leszek egyébként, hogy kezdőknek sem fogok ajánlani semmit, ami Ubuntu-alapú.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #12379 üzenetére
Jobban belegondolva, amit fentebb írtam, az inkább a . verzió frissítésre igaz.
A fő verzióra frissítésnél csak az utolsó . verzióról (pl. 19.3 ról 20-ra) lehet.
És nem biztos hogy az is olyan katt-katt metódussal lehetséges.
De biztos lesz hozzá pontos step by step - hivatalos - ajánlás. (Legutóbb a 19-re frissítésnél is volt.)
A fő verziót én eddig még mindig friss telepítéssel csináltam. -
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #12347 üzenetére
Ezt írta ki:
marton@marton-System-Product-Name:~$ journalctl -f
-- Logs begin at Tue 2020-03-24 16:31:02 CET. --
ápr 27 16:49:53 marton-System-Product-Name unix_chkpwd[8139]: password check failed for user (marton)
ápr 27 16:49:53 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: pam_unix(cinnamon-screensaver:auth): authentication failure; logname= uid=1000 euid=1000 tty=:0 ruser= rhost= user=marton
ápr 27 16:50:00 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: pam_ecryptfs: seteuid error
ápr 27 16:50:00 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: gkr-pam: unlocked login keyring
ápr 27 16:50:24 marton-System-Product-Name dbus-daemon[1346]: [session uid=1000 pid=1346] Activating via systemd: service name='org.gnome.Terminal' unit='gnome-terminal-server.service' requested by ':1.86' (uid=1000 pid=8174 comm="/usr/bin/gnome-terminal.real " label="unconfined")
ápr 27 16:50:25 marton-System-Product-Name systemd[1317]: Starting GNOME Terminal Server...
ápr 27 16:50:26 marton-System-Product-Name dbus-daemon[1346]: [session uid=1000 pid=1346] Successfully activated service 'org.gnome.Terminal'
ápr 27 16:50:26 marton-System-Product-Name systemd[1317]: Started GNOME Terminal Server.
ápr 27 16:52:06 marton-System-Product-Name gnome-terminal-[8177]: g_menu_insert_item: assertion 'G_IS_MENU_ITEM (item)' failed
ápr 27 16:53:01 marton-System-Product-Name gnome-terminal-[8177]: g_menu_insert_item: assertion 'G_IS_MENU_ITEM (item)' failed -
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #12304 üzenetére
Igen, szokni kell még a linuxos gondolkodást, de most van idő rá... Pár olyan parancsot, meg megoldást ami működött már elmentettem doksiba, hogy később is emlékezzek rá. Igyekszem egyébként megoldani mindent parancssorból, hogy szokjam, de sokszor pl..
(#12305) Frawly: sajnos még midig nem megy az xprop
. Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a
xprop | grep COMMAND
parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminálMás:
Ha már említettétek, akkor itt is megkérdezném, mert a linux kezsőknek topikban még enm jött válasz, hátha itt lesz: a gép IP címét szeretném megváltoztatni DHCP kiosztásról statikus címre, majd vissza DHCP-re (itt az eredeti kérdésem a linux kezdő topikból).
Illetve nézegetem az egyes parancsok lehetőségeit terminálban a parancs után írt --help segítségével, de sok opció nincs is benne. Ti hogyan kezdtetek el ismerkedni a parancsokkal? Pl. scannelném a hálózatomat, hogy mi milyen címen van, erre az
nmap
parancsot találtam, ezzel kiíratva az értékeket:nmap -sP 192.168.1.0/24
, de parancskiadás előtt szeretem átnézni a --help-et, hogy próbáljam érteni is amit beírok, viszont az -sP opció nem volt benne. És nem csak az nmap ilyen, de most csak ez jutott eszembe. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12312 üzenetére
Így van, nem Linuxon használja, hanem Win10-en. Nyilván az alatt könnyen indítható, mert csinál ikont az Asztalra, Start Menübe, amiken keresztül egyébként is kinyomozható, hogy melyik mappába települt, és hogy ghb.exe-vel indul.
Egyébként nem szeretem a Handbrake-et, sokkal jobb terminálból meg Parancssorból ffmpeg-et használni, és a kapcsolókat megadni neki. Csak hát a gyerek nem egy nagy informatikai véna, és nem áll rá a keze. Már QEMU-val is kínlódott Parancssorban, egyszerűen képtelen volt megérteni, hogy mik azok a kapcsolók, miért fontosak, mikor melyikhez kell hozzányúlni. Mikor meglátta, hogy az FFmpeg is ugyanolyan, mindjárt írta is, hogy ezt ő nem, még véletlenül se, csak a holttestén keresztül. Szóval maradtunk a Handbrake-nél, mert multiplatformos, meg GUI, és nagyon egyszeri usernek nagyobb eséllyel használható.
Pálcika WM-en meg általában nincs indítópult. Helyette dmenu-t használok, egyesek Rofi-t vagy fzf-et. Ezeknél a program indítóját kell írni, de elég az első 1-2 karakter, sőt, annyiban más, mint a TAB-os kiegészítés terminálban, hogy nem is kell a név elején lennie, hanem pontatlanul (fuzzy find/search) is lehet keresni. De még ezt a dmenu/fzf-es megoldást se annyira használom, mert a rendszeresen használt alkalmazásoknál mindegyik be van drótozva gyorsbillentyűre, és azzal indulnak, nem kell semmilyen menüt meg keresést indítani, nem kell sehová kattintani, meg semmit keresgetni.
Egyébként jelenleg Openbox alatt van jobb klikkes grafikus indítómenü-szerűség, de ez meg nem frissül automatikusan. Megint a minimalizmus. Ahhoz egy másik alkalmazásnak vagy neked kell frissíteni kézzel, hogy az újonnan telepített programok bekerüljenek a menübe. De nem használom az Openbox menüjét. Jelenleg az egész Openbox átmeneti nálam, majd váltok másra, azért nem is szokok hozzá, hogy a menüjét használjam.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12310 üzenetére
Pont ez az, hogy a Handbrake nem volt szívás. Bent volt a Void hivatalos tárolójában a friss verzió belőle, nincs sok függősége sem, hiba nélkül települt, és fut is. Vagyis először csak futott volna, ha tudtam volna mivel indul ez a kreténség. Arról nem a Void meg a pálcika WM tehet, hogy a félkegyelmű fejlesztő random neveket ad a binárisnak, és még man-t sem csinál hozzá. Lehet Mxhkdéno Gittorrez Karloszkának a rokona a szerencsétlen.
Ami a vicc, hogy nem is használom a Handbrake-et. FFmpeg-et használok parancssorból, szép szorgosan begépelem mögé a kapcsolókat, tökéletes használható. Nekem. Csak volt egy másik oldalon egy gyerek, akinek ez a videókonvertálás a mániája, és mivel nem egy nagy informatikai véna, segíteni kellett neki dolgokat Handbrake-ben összehozni, hogy ne gányoljon konvertálásoknál random beállításokkal, meg rossz bitrátával, meg ilyen Himihumiszoft Szuper Konverter Pro Edition windowsos barmolásokkal, stb.. Így feltettem én is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12308 üzenetére
De pont most írom, hogy a which nem ad vissza használhatót, a which handbrake azt írja, hogy „which: no handbrake in (/usr/local/bin:/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin)”. De nyugodtan írd le még egyszer a #12300 nyomán, egy olyan gparted-es példával, ami egyébként is kitalálható which nélkül, mert az alkalmazás neve megegyezik az indítófájl nevével.
Ez általában nem gond, mert az alkalmazás neve benne van a bináris nevében. Így nem kell which, egy normális proginál elkezded írni a nevét terminálban, az első 2-3 karakter után megpróbálsz TAB-ot nyomni, már sorolja is a lehetőségeket, ott már látszani fog mivel indul, de ugyanez eljátszható dmenu-ben, fzf-ben is. Azért nem kell which. Vagy full DE-s disztrónál bekerül az indítómenübe, onnan elindítod, és xprop vagy htop vagy valami segítségével megfejted.
De ezt Handbrake-nél nem lehetett eljátszani, mert ahogy elkezdtem volna h-ra, vagy ha-ra TAB-ot nyomni, nem szerepelt a találatok között, mert g-vel kezdődik, dmenu se találja, mert nincs benne a nevében se a hand, se a brake.
A legvégső megoldás az lett volna, hogy valahogy megkerestem volna, hogy hol tárolja az XBPS a letöltött csomagokat, ott a handbrake csomagját kibontottam volna valamivel nagy nehezen, és megnéztem volna, hogy milyen fájlok vannak benne.
Egy másik megoldás lehetett volna, hogy felteszem az mmakert, az frissítette volna az Openbox menüjét, nagy valószínűséggel betette volna a Handbrake-et, onnan el tudtam volna indítani, és htop-pal megfejteni, hogy milyen paranccsal indult.
A Void egyébként nem rossz. Kb. mint az Arch. Épp úgy rolling, épp úgy független disztró (nem alapszik máson). Csak systemd-mentes, meg kisebb, kevesebb csomaggal. Ez-az kicsit fapadosabban van rajta megoldva még az Archhoz képest is, mert kisebb a felhasználói tábora, és még sokkal fiatalabb disztró, nem forrta ki magát annyira, nem volt még hozzá elég idő meg ember. De nem használhatatlan, igaz emiatt nem is ajánlható kezdőknek. Pedig ennek az Archhoz képest van telepítője, de egy kezdő nem sokra fog vele menni, ha a disztró továbbra sem felhasználóbarát. Anno szerintem az Arch első 1-2 évében sem volt felhasználóbarátabb. Legnagyobb hibái a Void-nak jelenleg:
1) nem lehet installer nélkül telepíteni
2) az xpbs csomagkezelő még kicsit fejltetlen
3) nem is az, hogy kevés csomag van a tárolóiban, hanem nincs AUR-ral egyenrangú megoldása, az xbsp-src hasonló, de sokkal primitívebb, és sokkal kevesebb a rá elérhető csomag. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12306 üzenetére
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már múlt december vége, és most január eleje felé majdnem sikerült az átállás, egy fing híja volt csak. Már ment az alaprendszer felrakása, sok konfiguráció is megvolt, nem hiányzott sok.
A which-nek az a baja, hogy nem minden disztrón van telepítve alapból, és eleve tudni kell hozzá a parancsnevet is, ahhoz, hogy találjon valamit.
Nem vagyok kezdő, de pár napja én is belefutottam ebbe. Valakinek segítettem a Handbrake használatában, ezért feltettem. Ez egy videókonverter GUI fronted FFmpeg-hez. Fel is ment hivatalos tárolóból. Erre indítanám a pálcika WM-en, de nem találtam mivel indul. Terminálban handbrake parancs nem található. Man-ja sem volt. Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Kellett hozzá 10-15 perc Google, mire megtaláltam egy 99. fórum 100 éves hozzászólásában, hogy „ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése. Tényleg logikus, hogy egy Alkalmazást alkalmazasnev vagy alkalmazasnev-gui vagy alkalmazasnev-gtk vagy hasonló, TAB-ra kiegészülő parancs helyett vcxfavgoiarehgosaidhvgdsavasdv nevű binárissal (vagy scripttel) kell indítani. Vagyis még a fejlesztők fejében logikus volt a 3-9 betűs rövidítés, és mint tudjuk a szoftvereket nem másnak publikálják, hanem saját maguknak írják.
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát. A csomagkezelője az xbps nem tud csomagba belenézni fájlnevek elemzésére. Archon a pacman, meg Debian/Ubuntu-alapú vonalon az apt/dpkg tud csomagon belül is fájlnévre keresni, meg megmutatni, hogy egy csomagon belül milyen fájlok vannak. Voidon ezt sem tudtam megnézni, tehát szerencsétlenül is jött ki, hogy tényleg csak netes nyomozás segített.
Az is igaz, hogy 5-6 évente futok bele 1-2 ilyenbe. Ritka, mikor megtörténik.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #12266 üzenetére
Szia!
Ma sikerült sajnos csak időt keríteni a panel szerkesztési problémámra...
Játszadoztam vele, és már látom miről beszéltél. Egy problémába futottam bele. Megtaláltam azokat az appleteket amik felelősek lehetnek azért, hogy alkalmazásikonokat rakjak ki rájuk, ezek pedig a következők:
1. Grouped Window List (Ez van most a menü indító mellett, ez volt alapból fennt amikor feltelepítettem a Mint-et.)
2. Panel Launchers ((#12261) Frawly szerintem erre gondolt a launcher alatt. Itt valóban vannak már alkalmazásikonok is alapból is, méghozzá a Firefox, a Terminal és a Nautilus)
3. Window List (itt a már megnyitott alkalmazásokat látom úgy, mint amikor windowsban engedélyezve volt a tálcán lévő elemek kibontása, tehát nem csak az ikont látom).Amit próbálgattam: létrehoztam mindkét panelen egy-egy Panel Launchert. Az innen indított alkalmazás aláhúzva megjelenik a Grouped Window List-ben, illetve ha aktív az applet akkor a Window List-ben is, azonban a Panel Launcher-ben nem látom, hogy aktív lenne a megnyitott alkalmazás, mondjuk a firefox. A Panel Launcher-ből ha panel edit módban vagyok tudok alkalmazásokat mozgatnia két panel között, viszont hozzá alkalmazást csak úgy tudok adni ha megadom az alkalmazás nevét/parancsát. Ha csak simán a menüből szeretnék alkalmazást adni panelhez, az mindig csak a Grouped Window-ban jelenik meg, ahonnan viszont nem sikerült egy-egy alaklmazást áthelyezni a másik panelra, csak az egész applettel együtt, még akkor sem ha két Grouped Window között próbálkoztam. Ha eltüntettem a Grouped Window appletet, akkor meg nem láttam, hogy milyen alkalmazás van megnyitva, csak akkor, ha mondjuk a Window List is ki volt rakva a panelra. Na egyelőre itt tartok, és meg vagyok lőve, mert most már végképp elkeveredtem
de legalább már látom, hogy mit szeretnék elérni:
2 panel, az egyik rejtett, a nem rejtett panelen pár gyakran használt alkalmazás indító ikonja a Panel Launcherben, mellette egy Window List applet, hogy lássam mi van megnyitva. A rejtett panelen pár ritkábban, de a sohánál többször megnyitott, számomra hasznos alkalmazás indító ikonja amit ha megnyitok akkor a fő panel Window List appletben lássam megnyitva.Így arra változtatnám a kérdésemet bárki felé, hogy egy alkalmazásnak hogyan találom meg az indító parancsát?
TL;DR: egy alkalmazásnak hogyan találom meg az indító parancsát?
Előre is köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12291 üzenetére
Az XP, Vista, Win7 még nem futott olyan rosszul HDD-ről, ez csak a modern verziók sajátossága, hogy a MS alatt ennyire elszalad a ló, és ennyire elavult, töredező fájlrendszert is használnak ennyire lemezigényes OS-ükon. Persze már az XP-Win7 is meghálálták az SSD-t, ahogy a Linux is. Én ma már gépet nem raknék össze SSD nélkül, ha nincs bele, nem sajnálnám azt a 6-7 ezret egy 120 gigásra, akármilyen low budget modellre, ég és föld különbség.
De egy ilyen retrózási céllal tartott másodlagos vagy harmadlagos gépen nem olyan nagy gond Linux alatt, ha HDD-ről fut. Annyit nem kapcsolják be, nem bootoltatják olyan sokszor, hogy jelentősége legyen, emulátorok sem töltenek be olyan sokára, hogy számítson. Sok retrós emberke van olyan perverz, hogy még élvezik is, ha lassú HDD darál alatta, autentikus, retró élmény
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12288 üzenetére
De, tudom, hogy lassú a HDD. De akinek nem sietős, az kicsit többet vár betöltéseknél. Nyilván engem nem kell meggyőznöd, az SSD-k híve vagyok, még pendrive-nak is azt használok, van itthon egy rakat. Én nyilván mindenbe tennék. De ha Linux, akkor azért el lehet lenni HDD-vel is, még egy 5400 rpm-es noti HDD-vel is. Valóban nem lesz valami villám, itt-ott nagyobb grafikus programok, böngésző, stb. többet fog töltögetni.
Viszont ha Win8-10-ről van szó, oda sajnos kötelező. Eleve 60-90 mp. mire feláll egy noti HDD-ről a rendszer ezeknél a verzióknál, aztán úgy kezded boot után, hogy még az egérkurzor is szaggat, mert mindenféle update meg Defender scan tekeri a háttérben a gépet, és az egész rendszer kompletten Commodore 64 sebességével akadozik, nettó használhatatlan az egész, annyira lemezintenzív a rendszer, amit még a töredezni rendkívül szerető, elavult és hulladék NTFS fájlrendszer is tovább súlyosbít, meg a Windows kernel nem megfelelő cache-elése. Nem is szoktam javasolni, hogy valaki ezeket a rendszereket futtatva HDD-vel szopassa magát, még 7200 meg 10000 rpm-es vinyóknál sem, mert max. az ellenségemnek kívánom. Nem is értem, hogy a MS erre miért nem hívja fel az emberek figyelmét. Ebben az esetben nem az a gond, hogy lassabb a rendszer, és várni kéne erre-arra egy kicsit.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12268 üzenetére
Abban nem értek egyet, hogy Mint Cinnamonhoz elengedhetetlen lenne az SSD. Persze, jó, ha van, mert tényleg sokat dob a gép sebességén, és nem is rettenet drága, de linuxoknál nem olyan életbevágóan fontos. Win8-8.1-10 egyedül, amelyeknél tényleg muszáj az SSD, mert HDD-ről tarkónlövés lassúsággal futnak.
Ha a RAM tényleg csak 4 giga benne, az sem tragédia, de megfontolandó valóban 8-ra felbővíteni. A plusz RAM nem a Mintnek kell, mert az meg a Cinnamon, meg akármilyen Linux disztró teljesen jól ellene 4 gigán is, hanem ha sok fülön böngészik, akkor az jó sok plusz memóriát meg tud enni, ez OS-től független. Különösen, ha Chrome-ot használ, mert az jobban eszi a memóriát, mint a Firefox.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #12264 üzenetére
Ezzel úgy érzem már csak holnap fogok próbálkozni! Köszi! Mindenképpen jelzek ha jutok valamire. A színes részekkel már találkoztam, értelmeznem nem sikerült még
, de fogok vele játszani, a paneleknél a Troubleshoot alatt már úgy is megtaláltam a restore opciót, szóval nem lesz gond ha valami nem úgy sikerülne ahogy terveztemWine-t meg nem eröltetem, főleg ha tényleg a háttérben fog dolgozni, nem hiányzik így már az ikonok közül. Igazából csak a kíváncsiság hajtott, de mielőtt eldöntöttem, hogy váltok az alternativeto oldalon átnéztem az általam használt alkalmazásokat, és nem igen maradt olyan amihez win kéne, talán majd a későbbiekben ha ráfeküdnék a Harmony távirányítóm lesz necces, mert a linuxos változatot ha jól emlékszem 2015 óta nem fejlesztik.... Mondjuk a Unifi controller telepítése nem volt egyszerű, de szerencsére erre is van már egy jó kis telelpítési segédlet a ubiquiti közösségből.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12252 üzenetére
Igazad van, ezt benéztem. Nem kattintottam a főoldalán a 64 bit-re, úgy jön elő az az aloldal, amit linkeltél. Azon már valóban ott van, hogy Cinnamon.
A 32 bitet is akartam írni a kollégának, hogy azt NE telepítse, de úgy emlékeztem, hogy Mintből már nincs 32 bites. Ezek szerint LMDE-ből még van.
A 32 bit only, meg 1-2 giga RAM-os 64 bites gépekre meg amúgy sem Mint való Cinnamonnal, mert gyengék hozzá, vagy memória nincs neki elég. Ilyen gépekre egy sokkal soványabb disztrót érdemes választani. Persze minél soványabb, annál minimalistább, kezdő linuxosnak annál inkább nem felhasználóbarát. De hát valamit valamiért, régi vagy gyenge gépnél kompromisszumot kell kötni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12250 üzenetére
Védelmemre legyen mondva, hogy LMDE-t soha nem használtam, Mint-et is nagyon régen. Meg a Mint oldala se írja, hogy milyen DE van benne. A screenshoton Cinnamon látszik, amit a DistroWach meg is erősít, de az is csak a főoldalon, az LMDE-nek nincs külön disztrólapja, ami írná, így nem találtam, gondolatolvasó meg nem vagyok, hogy milyen DE van benne. De mindegy, te tudtál neki segíteni, mivel Cinnamont használsz te is. Ez is pozitívum, legalább már ketten használjátok
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12242 üzenetére
Na, látod ezt én se tudtam. Pedig logikus, a memtest még egy régebbi progi, amihez nem készült EFI modul még, ezért nem tud UEFI boottal indulni. Ezért a hagyományos BIOS/CSM MBR bootnál elérhető, UEFI GPT bootnál meg nem. Vagyis ez csak a régi verzióra igaz, amit a Linuxokba építenek be. A Wikipédia-oldala szerint a legújabb memtest86 már támogatja az UEFI bootot, de ezt meg linuxkockáék azért nem tolták be a disztrókba, mert proprietary szoftver.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12189 üzenetére
Nagyon vészesetben én is elvagyok laptoppal. De mindenképpen csak kényszermegoldásként. Nekem a régi genes üzleti notik, amikről írtam is, kiesnek, mert kell az új videókódekek hardveres dokódolása (x265, VP 8-9, esetleg AV1), 2-nél több mag, olyan GPU, ami DX11-12, Vulkant is támogat, meg a proci képes izomból is 4K 60 fps-t lenyomni videóknál. Játékoknál az nekem elég, ha csak a pár évvel ezelőttig viszi a játékokat, akkor is csak low details 720p-ben, csak legyen meg a 30 fps, nagyon régi, lightosabb címekben a kb. 60 fps. Ezeket a régi genes üzleti gépek nekem nem tudják megadni, vagy mert nem támogatják ezeket, vagy erőben nem bírják el. Pedig amúgy, aki tényleg csak munkára, meg max. 1080p x264-re, böngészésre használja, meg nagyon retró játékokra (ilyen 15 évvel ezelőtti címekig bezárólag), azoknak tényleg elég lesz még jó darabig a 2-4. genes nem U-s, i5-i7 és 8-16 GB RAM. Főleg, ha nem Win10-zel, hanem Linuxszal van használva.
Amit még nem szeretek ezekben az üzleti notikban, hogy a kijelző bennük általában elég fostos, rossz minőségű TN panel, szar kontrassztal és betekintési szögekkel, és sok esetben nem is tehető beléjük FullHD normális IPS kijelző, vagy ha mégis, akkor csak horror áron. Ez azért az újabb geneseknél sokkal inkább megoldható értelmesebb pénzért.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12176 üzenetére
Én teljesen dobtam a laptopokat. Az oka az, hogy a procik oda vannak mindre forrasztva már, és egyre többször a RAM is. Olyan gépet nem veszek, amit később nem tudok bővíteni. Ha meg mindjárt felsőkategóriás kiszerelésben veszem, i7-i9, min. 16 GB RAM, akkor meg iszonyat pofátlan felárat kérnek érte. Használtan esetleg, de én már azt sem vennék szívesen, nem is a megbízhatóság miatt, hanem mire tényleg hozzáférhetőbb áron meg lehet venni használtad erősebb kiszerelésben, addigra elavul.
Ilyen i3-i5-ös, 4-8 GB RAM-os kiszerelésben nem akarok venni, mert ugyan ellennék egy i5 + 8 GB RAM-mal is, de úgy gyorsabban avul, és ha már nem elég, csak kidobni tudod, bővíteni nem. Alaplapot lehet venni hozzá, ami felsőkategóriás, de az meg általában annyiba kerül majdnem, mint az egész gép. i3 + 4 GB RAM-os alapkiszerelésről meg szó se lehet, az már most nem lenne elég, meg nem lenne előrelépés egy régi használt üzleti notihoz képest, 2-4. genes Thinkpad, Latitude, Elitebook.
Meg nekem a GPU is gond laptopokban, kb. kalap kakát se érnek, még a dedikáltak se nagyon. Egyedül azok a notik jönnének szóba, amelyekben asztali proci, asztali RAM, asztali GPU kombó van, ilyen csúcs gamer / workstation notik, de azok fél-egy millába fájnak, annyiért meg van ötletem, hogy mit csináljanak inkább vele.
Laptop max. csak akkor, ha valahol lakhatási körülmények vagy rendkívül sok utazás miatt csak noti jönne szóba, akkor meg mindenképp Ryzen lesz, mert azokban normálisabb a GPU, meg nincsenek elszállva az árakkal. De egy Ryzen5 2500U és min. 8 GB RAM akkor is alap, de még inkább Ryzen 7 és 16 gigára megyek rá. 32 GB nem kell, de a 8 idővel kevés lehet, nem tudni mennyire bloatosodnak még a szoftverek, főleg a böngésző, játékok.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12161 üzenetére
A WD Green HDD-t sokan rossz szerepkörben használták. Lassú, mint a bűn, de nem OS alá való, meg elsődleges PC-be, hanem tisztán adattárolásra, NAS-ba, ahol nem számít, hogy milyen bűn lassú, úgyis hálózati bottleneck van, hanem az a fontos, hogy marha keveset fogyasszon. Csak sok hozzá nem értő megvette rendszermeghajtónak anno. Tudom miről beszélek, egy nyomi számtechboltos sajnos fateromat is rábeszélte anno, szóval testközeli élményem van azzal kapcsolatban, hogy a WD Green milyen mocsok lassú.
A 25k-s 1 terás HDD anno nem volt rossz ár, de most az áremelések előtt 40k alatt SATA3 SSD-t lehetett kapni, ahhoz képest már drága. Ennek ellenére van értelme a HDD-knek még, csak nem 1, hanem min. 4 terás méretben. Ha nem sebességkritikus adateléréshez kell, meg nem rendszer alá, akkor teljesen jók olcsón nagy mennyiségű adatot tárolni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12159 üzenetére
HDD-ből sem megy mindegyik 10 évet, és SSD-ből is van sok, ami a 9-10. évét húzva is hibátlanul megy. Meg mind a kettőből van olyan, ami meg 1 éven belül beadja a kulcsot. Ebből nem lehet egyiket sem győztesnek kihozni.
A Samsung 860 EVO-nál meg azért van rá az 5 éves garancia, hogy ne csak 3 évet bírjon. Ja, drága. Mihez képest? Hát, pont az anno fele annyiba kerülő Transcend SSD-hez képest pl. Oké, ez a Trancend bírta 3 évet, de ha mondjuk csak fele annyiba került, akkor még egy ilyennel kihúzva +3 évet ugyanott vagyunk, mint egy EVO-val, persze a legrosszabb esetben, mert nem minden Transcend döglik meg 3 éven belül.
Az a WD Blue szerintem fogja addig bírni, mint a 860 EVO-d. Ha nem fogtál ki belőle valami nagyon selejtet. De azt EVO-ból is ki lehet fogni (selejtet egyik gyártó sem tudja 100%-ban kiszűrni, a Samsung se kivétel), Amazonon olvastam olyan vásárlói visszajelzést, hogy csávóka megrendelte a vadi új 860 EVO-t, megérkezett sérülésmentesen, új, bontatlan dobozban, azonnal betette a gépbe, se kép, se hang, egyik gépben sem mukkant meg neki, indulásból hulla volt az egész, élettelen műanyagdarab, 0 percet se ment. Meg volt valaki az SSD-s topikban, akinél 1 éven belül tönkrement. Igaz ezek ritka esetek, mert a Samsung hibastatisztikája egész jó (egyedül a 840-es szériájé nem az, azok mára, 5 év után sorra döglenek).
Szóval nem olyan egyszerű ez, hogy 860 EVO-t mindenkinek. Vannak jobb ár/értékarányúak, vannak gyorsabbak nála, van, hogy régebbi gépbe, vagy túl alap felhasználáshoz overkill, vagy valakinek nem fér bele az anyagi keretébe. Ezért nem ajánljuk ész nélkül mindenkinek, annak ellenére, hogy amúgy a legjobb SSD a konzumer szegmensben a megfizethető árkategóriában legalábbis (a MLC/Pro, meg Optane meg egyéb extrém, felső kategóriás dolgokat most nem értve). Vitán felül a legmegbízhatóbb, és ahhoz képest az ára sem megfizethetetlen.
Nekem is van egy 860 EVO-m, de kényszerből vettem, mert mSATA foglalatba kellett valami, abból kicsi a választák, Transcend, 860 EVO, meg noname kínaiak. mSATA-nál a Transcend sem volt olcsóbb, lényegtelen árkülönbség volt, így a Samsungot vettem, mert az megbízhatóbban tűnt.
-
libus
őstag
válasz
ubyegon2 #12124 üzenetére
Anno a laptopomba én is raktam SSD-t a HDD helyet. Tisztába vagyok a sebességbeli külömbséggel.
Aweriot 15 euró volt ez a gép. Ennyiért nem kapnék tablettet.
Arra meg jó lesz, hogy a műhelybe szóljon róla a Youtube-ról a zene, vagy online radió, meg esetleg, ha rá kell keresni valamire -
libus
őstag
válasz
ubyegon2 #12112 üzenetére
Persze onnan szedem le majd...
De valójában a gép böngészésen és youtube-on kívül nem lesz másra használva.
Erre talán elég lenne a 32 bites XFCE is, nem?
De még nem kerestem rá a procira, hogy 64 bites e?Mert ha nem, akkor ugrik a 64 bites XFCE verzió, nem igaz?
De még ezt az XFCE verziót is állítgatni kell, hogy a Youtube-ot folyamatosan lejátsza, meg a böngésző se akadjon görgetés közben?
Gondolkodom, hogy egy Win7 Starter nem e lenne jobb... -
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12102 üzenetére
Igazából a GIMP nem is rajzolni való, hanem kép és fényképmanipulálásra. Rajzolásra rajzolóprogram kell, amiket említesz is. Persze, lehet GIMP-ben is rajzolni, de nem ahhoz lett fejlesztve.
Nekem is ritkán kell ilyen konvertáló meg képszerkesztő. De az imagemagick, ffmpeg, meg még néhány hasonló úgyis fent szokott lenni a rendszeren, mert más progik felteszik függőségnek, így általában nem kell nekem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12100 üzenetére
Nem baj. Csak helyreigazítottam, ha már ennyire az én élettörténetem követjük, mint egy telenovellát vagy szappanoperát
Én egyébként egyszerűbb képkonvertálásokra, képvágásra, tömeges átalakításra az imagemagick-ot használom, abból a csomagból a convert parancsot. Ugyanazt tudja egyébként kábére, mint az XnView, csak nem grafikus program, hanem terminálos CLI alkalmazás. Van valami grafikus Gtk-s frontendje is, de azt nem használom. Médiakonvertálásra meg FFmpeg-et, szintén CLI-vel, kivéve, ha audióhoz LAME, flac, oggenc, opusenc valamelyikét használom, de azok is CLI-sek, ahogy a youtube-dl, wget, curl, stb. is.
De ha grafikus alkalmazás kell valakinek, akkor az XnView sem rossz program, Windows alatt anno azt használtam, meg az IrfanView-t. Ugyanaz a kettő, egyik a másiknak implementációja.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12093 üzenetére
A kérdezőnek az Arch valóban nem opció, nem is azért írtam. Arch alatt meg nem a netkapcsolat működésre bírásával szenvedtem, hanem nagyon gyenge az albérletben a Wi-Fi jel, és a laptop Wi-Fi kártyája meg nem valami erős vétellel rendelkezik, és a hagyományos netes megoldásokkal eldobálta a kapcsolatot (NetworkManager, netctl, wicd, stb.). De ez disztrófüggetlen kérdés, meg az én speciális helyzetemből adódik.
(#12095) herdsman12: pont ezért szedték ki a GIMP-et. A GIMP profiknak készül, a legtöbb egyszeri felhasználónak overkill, meg sok helyet foglal a telepítésben meg a telepítőben. Majd mindenki felrak magának olyan megoldást, amit igényel. Neked ez a XnView másnak a Krita lesz, harmadik embernek meg megint más, a negyedik meg felteszi magának a GIMP-et, ha tényleg az kell neki.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12083 üzenetére
Nem is nehéz ez a Realtek 8192EU. Nekem is van egy ilyen chipes Wi-Fi stickem, igaz ritkán használom. Arch alatt csak feltettem AUR-ból a 8192eu-dkms csomagot: yay -S 8192eu-dkms. A yay AUR-ból intézett mindent automatán. Újraindítás után működött pöccre. Tudom, az Arch nem felhasználóbarát. Sőt, mivel az én rendszeremen általában GRUB sincs soha, így ilyen grubos varázslás sem kell, ez is milyen gáz már. Majd te is rá fogsz jönni, hogy nem mindig az az egyszerűbb, ami egyszerűbbnek tűnik, meg szép grafikus felületű valami, szép csili-vili eszköztárral, meg ikonsorral, meg 60. almenüvel, mindenféle szutyok service-eket futtatva. Legtöbbször egy jól irányzott terminálos parancs vagy terminálos progi felér 20 grafikus toolal, kiír-beállít, mindent, a kimenetét könnyű szövegesen kimásolni, ráadásul általában disztrótól és grafikus felülettől nem függ. Nem véletlen nincs az Arch-nak telepítője, és nem véletlen alkalmazza a Keep it stupid simple (KISS) elvet. Ugyanez igaz pepitában a Mintre, meg a Cinnamonra. Rendkívül felhasználóbarát. Amíg csak kattintgatni kell a grafikus felületen, és megy minden. Csak menjen. Mert ha nem megy, akkor elkezdődik a kínlódás, ez nincs a tárolóban, az nincs, rosszabb esetben PPA, snap, flatpak sincs hozzá. Jól van, akkor forgassuk forráskódból, jajj nem fordul, mivel nincs fent a függősége, jól van, tegyük fel a függőséget, felment, próbáljuk a kódot újrafordítani, jajj, nem megy, mert hiába van fent a függőség, a verziófüggőség nem jó, túl régi a csomag a fordítandó kódhoz. Nem baj, valahonnan tegyük fel az újabb verziós függőségeket. Ezek viszont függőségi fába magukkal rántják a fél rendszert, ami rosszabb esetben instabillá is teheti azt. Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint. Hát ezért.
Persze lényegében ez az AUR script is ugyanezt csinálja, amit leírásban a kollégának küldtetek. Csak automatizálja. A kérdezőnél én azt nem értem, hogy végigcsinált mindent, se hibaüzenet, se semmi, mégse működik. Nekem ez elég hihetetlen.
Neki azt javasolnám, hogy kezdjen neki újra, onnantól, ahonnan a kérdést feltette és megkapta rá az első választ, azaz az lsusb paranccsal.
Nálam Archon az lsusb kapásból látta, csak hálózati eszközként nem látszott az ip link parancsot kiadva. Miután feltettem a drivert és újraindítottam a gépet, onnantól már látszott ott is, és lehetett hálózati kapcsolatot rákonfigurálni.
Na már most a kérdezőnél azt kéne megnézni:
1) látja-e a Linux egyáltalán a hardvert, mint USB eszközt (lsusb, dmesg parancsok)
2) ha látja, akkor telepítve van-e a dkms modul, betöltődött-e az eszközhöz (lsmod)
3) látszik-e a hálózati eszközök között (ip link)
4) ha az utóbbiban is látszik, akkor van-e rajta hálózati kapcsolat, kap-e rajta keresztül a gép IP-t (ip addr parancs).Ezeket tisztába kéne tenni, hogy megfejtsük hol akadt el a művelet.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12086 üzenetére
Végigcsináltam az ott leírtakat, most már egyáltalán nem működik
...Rohad meg, pattintom ki az ablakon, windows alatt is macerás volt mindig.
Azért nehéz ez, mert fogalmam sincsen mi, mit csinál, én csak felhasználói ismeretekkel bírok e téren.Köszönöm mindenkinek, mára feladtam
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12080 üzenetére
Ez a git-es történet valamiért nem működik, idáig jutok a leírtak alapján.
Error! Could not find module source directory.
Directory: /usr/src/rtl8192eu-1.0 does not exist.
A .deb csomagok telepítésénél pedig két változatra is hibát dobott a csomagkezelő, kibontásnál, pedig minden függőség rendben volt.
Unpacking firmware-realtek (20190717-2~bpo10+1) ...
dpkg: error processing archive /home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb (--install):
trying to overwrite '/lib/firmware/RTL8192E/boot.img', which is also in package linux-firmware 1.173.16
dpkg-deb (subprocess): decompressing archive member: lzma write error: Broken pipe
dpkg-deb: error: <decompress> subprocess returned error exit status 2
dpkg-deb (subprocess): cannot copy archive member from '/home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb' to decompressor pipe: failed to write (Broken pipe)Itt meg idáig jutottam.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11954 üzenetére
Igen, de ventifordulatot, meg alaplap, chipset hőmérsékletet ez sem mutat. Gondolom nem ismeri fel az ezeket vezérlő IC-t. Na mindegy megvagyok nélküle, az Uefiben be van állítva a warning szint, ha megáll a venti vagy túlmelegszik valami akkor lekapcsolja a gépet.
Akkor azért írja 7.3-nak a 7680MB ramot, mert az 1000/1024 váltással 7324MiB lesz. Asszem.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #11924 üzenetére
A Mint Xfce-nél gyorsabb szerintem gyenge gépen, (pulseaudio-t mindenképpen ki kell miskárolni, le kell cserélni a Firefox-ot ESR-re ezért).
Nem sallangmentes, sokmindent beleszorítottak, de mégis próbál könnyebb súlyú lenni. Igazából valami Puppy Linux szerű lenne jó hozzá, csak az nem Windows-os kinézetű. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11910 üzenetére
Hol van említve, hogy jobb a Mint-nél? A kérdező egy alternatívát keresett a Mint helyett, vagy mellé. Kíváncsi volt a különbségekre, elmondtam, nagyjából.
Majd kipróbálja, ha tetszik megtartja, ha nem tovább lép rajta.
A 350MB-ot minden konfigon hozza default. Nem tegnap óta használom és nem csak egy konfigon. Nem véletlen ajánlottam, van vele tapasztalatom. Gyenge és erős konfigon is egyaránt.
Nem hat meg egyáltalán, ha valaki nem ezt használja, ha ajánlom kipróbálásra.Egyébként miért off-ként küldted a posztot? Nem a témához tartozik?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11783 üzenetére
Erről nem tudtam, hogy van ez a dinamikus swap lehetőség. De nem értem, hogy ennek mi lenne az előnye. Spórolsz rajta 1-2 gigát tárterületben, de cserébe romlik a swap-elési teljesítmény. A fix méretűnek nincs hátránya, mert nem az egész swapfájlt írja ilyenkor sem, hanem csak egy részét, amit használ is belőle ténylegesen. Mondom, ez a swaphoz meg dinamikus swaphoz ragaszkodás inkább windowsos megszokás, berögződés. Ahogy rendszerpucolókhoz, tűzfalhoz és vírusirtóhoz ragaszkodás is felesleges Linux alatt.
(#11784) Fehér Farkas: Cinnamont már jó rég nem használtam, de emlékeim szerinte ezeket mind tudja, amit akarsz. Jobb egérgombbal kell a tálcára kattintani, talán az értesítési terület közelében, és ott testre lehet szabni. Itt írják hogyan kell.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11766 üzenetére
Ja, ezt nem is tagadta senki, hogy az Intelnek rossz lenne. Viszont ez az Intel Media nem lesz jó a kérdezőnek, mert csak Intel Core i 5. gentől támogatott. Neki meg 3. gen van, ugyanarra a driverre lesz szüksége, amit én is használok 2. genhez.
A kernel automatice betölti hozzá az i915 kernel modesetting opensource drivert, hacsak nincs nomodeset paraméterrel letiltva. Meg kell a mesa csomag, ami Minten biztosan fent lesz. Sok disztró telepíti hozzá még a xorg-intel drivert, de az nem kell már jó ideje. Egyedül a libva-intel-driver kell, ami azt hiszem hogy függőségnek behúzza a libva-utilst, ezek a hardveres videódekódolásról gondoskodnak. Sanszos, hogy Minten eleve feltelepítetten érkezik, ezt a apt list --installed | grep libva futtatásával lehet ellenőrizni. Ha nem lenne fent, akkor meg az is tuti, hogy az Illesztőprogram-kezelőben fel lehet tenni grafikus felületről.
De a kollégának mindenképp azt javaslom, hogy első körben hagyja benne azt a GT730-at, az egy újabb, jobb GPU, Vulkan-támogatással, jobb hardveres dekódolóval. Ha az működésre bírható, akkor felesleges lenne integráltat használni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11758 üzenetére
Itt van róla egy jó összefoglaló. Ez azt írja, hogy a Chrome csak VAAPI-t tud. NV meg ugye VDPAU. Firefox meg nem támogatja egyiket se, ami viszont lehet téves infó, mert nálam simán megy Firefox alatt a VAAPI Intel GPU-val, ezt külön nem ellenőriztem szoftveresen, de ha a CPU terheléseket nézem task manager progikban, akkor az olyan alacsony, alig pár % FullHD-n is, hogy szoftveresen nem dekódolhatja. Semmit nem kellett hozzá állítgatnom, csak feltennem a vonatkozó csomagot, ami az én régi Intel GPU-mhoz libva-intel-driver.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11742 üzenetére
Nem bánom, mert szeretem a W7-et is, de lejárt az ideje így sajnos le kell cserélni. Ma meg már sokkal egyszerűbbek a PC-s szokásaim, mint 4-6 éve, úgyhogy most sokkal könnyebb és egyszerűbb is rendszert váltani, érdemes volt várni is.
Liveboot kipróbáltam már, működik minden, lant is felismerte alapból az ezer éves alaplapon (amit a W7 pl. nem).
Megnéztem a programok nagy részét, letölthetőek natívan mind. Amit nem találok azt majd megkérdezem.Hard disk sentinelt és Aida64 sensorpanelt akarom kiváltani valami ingyenes megoldással, ha lehet.
Illetve amit még kérdezni akarok, hogy a néhány vinyóm ami anno NTFS-re lett formázva azokat érdemes újraformázni Linuxbarátabb megoldással és visszamásolni rá az adatokat vagy teljesen jó ha NTFS marad minden? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11739 üzenetére
Annyira nem gyenge csak régi, Ivy bridge Pentium G2140 3.3GHz, 8GB 1600-as DC kit ram, meg egy GT730 1GB GDDR5. És egy 60GB-os MLC OCZ Vertex3 SSD.
Nem tetszik se a W8 se a W10, W8-ra nem is érdemes áttérni, mert talán 3 éve sincs és kuka az is. Ezért voltam ennyi ideig W7-en, de három hét és lejár a támogatása. Már nem kotlok a gép előtt annyit, bőven kielégíti az elvárásaimat egy Linuxos gép. A programok amiket használok mind futnak, teljesen alap dolgok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest