- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Hali
Netflixet lehet nézni Minten komolyabb buherálás nélkül? Ismerős lány kérdezte, silverlight plugint hiányol, mit mondjak neki? -
fradi81
veterán
Facebookozás csak nálam lassú windowshoz képest? Csoport kezelés iszonyat szenvedős. (Chromium, chrome, firefox)
-
fradi81
veterán
Írtam a mint fórumra és az egyik mester nagyon vágta a grub témát. Meg is lett a megoldás a menü eltüntetésére.
/boot/grub/grub.cfg fájlban törölni kell a 'set timeout_style=menu' sort.
Ezután egy sudo grub-mkconfig és már csak ESC nyomásra jön elő a grub. -
fradi81
veterán
válasz
Frawly #12339 üzenetére
Csináltam mentéseket, hát új /etc/default/grub fájl nem jött létre viszont a menu ugyanúgy megvan még ha nem is pont ugyanazokkal a beállításokkal de mindkét rendszer elindul.
balage@balage-H81M-HD3:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-46-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configurationCucuska2
Kb 100x a napokban -
fradi81
veterán
Akkor erről leteszek. Azt nemtudjátok meg lehet-e oldani hogy csak billentyűre jöjjön elő a grub? Ezek a grub hiddenesss leírások nem működnek, ami igen, az a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true csak hát ott nincs lehetőség előhozni a menüt.
-
fradi81
veterán
válasz
Frawly #12329 üzenetére
A terminál nem érdekel, egyszerűen csak jobb lenne ha nem egy pixeles homályos menüt látnék indításkor.
-
fradi81
veterán
A grub menü felbontását át tudjátok állítani?
-
fradi81
veterán
válasz
growler #12238 üzenetére
Van grub menü, csak nincs benne a memtest. Már itt nem rakja be.
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration -
fradi81
veterán
Oké windowsban is előjött, mintha a videó kártya állna le, nem linux gond.
-
fradi81
veterán
Linux Mint 19.3 Tricia nálatok nem roszalkodik pár napja? Eddig semmi nem volt most meg elég sűrűn elmegy a kép aztán csontra fagy.
-
fradi81
veterán
Van arra mód hogy ha törlök egy torrentet a transmission-ből, ne rakja bele a .trash-1000 mappába? Most hogy ext4-re töltök le kicsit idegesítő hogy a kukát kell törölgetni
-
fradi81
veterán
1 hétig használtam intel hd-val (i5-4460) a Mintet, valami nem oké ezzel a driverrel mert a filmlejátszáskor érezhető volt időnként az akadás, de még az 'asztal' se volt annyira folyamatos pedig azt hittem jó lesz(windowsban az), visszaraktam az nvidiát most jobb lett a helyzet. Más is tapasztalt ilyet?
-
fradi81
veterán
Linux mint 19.3 cinnamon. Monitor Hz állításra úgy látom xrandr van, kérdés miért állítódik vissza menet közben, beraktam az indítópultba de így mindig nézegetni kell és terminált nyomogatni nem túl kényelmes.
-
-
fradi81
veterán
Ha törlöm a swap partíciót miért nem megy a Mint? Azt hittem ez nem lesz probléma.
-
fradi81
veterán
A napokban cseréltem monitort, és kivettem az nvidia kártyát a gépből, már elég az intel hd, ezel egyidőben vettem észre hogy vannak komoly akadozások, az egér leakad filmlejátszás közben is vannak ilyen pillanatok, lehet köze ezeknek egymáshoz?
Linuxon az ntfs lassú csak, vagy az exfat is? Filmezős partíció tehát semmi extra nem kell, ha az is lassú akkor lesz ext4. -
-
fradi81
veterán
válasz
ubyegon2 #11734 üzenetére
Gyakorlatilag egy sor amit be kell írnia, ha a telepítés közben nem lett berakva az fstab-ba:
UUID=7AF477E3F4779FD5 /media/adatok ntfs defaults 0 0
Nála csak az uid értéket kell cserélni sajátra, meg az elérési utat tetszőlegesre, ezeket megtalálja a 'lemezek' programban. -
fradi81
veterán
Új lett a grub? Ezt is kézzel kell aktiválni? Nálam még a régi.
-
fradi81
veterán
válasz
NeoPampalini #11386 üzenetére
Ez egy usb hedszet saját hangkártyával, de nem volt ez ilyen régebben még úgy rémlik, lehet csak xfce-n ami egy ideje használok. De megoldottam a hangerő beállításokban kikapcsoltam a hedszetet. Ha meg használnám, bekapcsolom, addig is nem kavar be mert nem látszik.
-
fradi81
veterán
Egyébként úgy működik hogy alapból a headszet van kijelölve, de szólnak a hangfalak, csak épp annyi a negatívum hogy hangerő állításnál a hedszet hangerejét állítom. Akkor is ez a helyzet ha átírom és első helyen állnak a hangfalak, a fene sem érti, de köszi.
-
fradi81
veterán
Indulásnál mindig a headset aktív, akkor is ha leállításnál nem az volt használva, kérdés miért állítja mindig vissza arra?
-
fradi81
veterán
Előjött egy hiba, nézek egy filmet vlc-vel, megállítom, netezek, egy idő után elfogy a szabad hely mert teleírja ezzel a hibaüzenettel az xsession-errors fájlt.
vdpau_chroma filter error: video mixer attributes failure: An invalid handle value was provided.
vdpau_chroma filter error: video mixer rendering failure: An invalid handle value was provided. -
fradi81
veterán
Hali
Pár napja a Linux Mint 19.2 Tina xfce asztala jelszó beírás után feketén jön be, átváltok grafikus felületre-vissza, és jó lesz. Másnál hasonló? -
fradi81
veterán
Köszi, user error volt ,nem az sda5, hanem az sdb5 UID-jét másoltam be, ami egyébként maga a / gyökérkönyvtár
-
fradi81
veterán
Hali
Ntfs csatolás nem megy, mi lehet a gond a sorban?
UUID=536dbe97-1334-4494-ab4a-d69290213e9b /media/balazs/adatok ntfs defaults 0 0
[kép] -
fradi81
veterán
Hali
LM 19.1 xfce-ben hiába állítom az egér sebességét nem változik. Ötlet?
-
fradi81
veterán
Köszi, akkor ez van
-
fradi81
veterán
Hali
A Firefoxban nálatok is van tearing? A rendszerben nincs egyébként, chromium is ok, csak Firefox-ban görgetésnél jön elő.
-
fradi81
veterán
válasz
Vakegérke #7444 üzenetére
hali
Első körben érdemes telepíteni a pulseaudio hangerőszabályzót. Melyik kimenetet használod, Analóg, digitális? Ha pl. a digitális, az lehet némítva van itt. Klikk a lakat melletti hangszóró ikonra, ezt az alsamixerben is lehet állítani, space billentyűvel ki-bekapcsolja a kimeneteket.
-
fradi81
veterán
firefoxra tettem egy témát de a teteje maradt szürke, erre nincs megoldás?
-
fradi81
veterán
válasz
tibcsi0407 #7379 üzenetére
Linux + töredezett kép gondnál általában az ablakkezelő, vga driver hiány, vsync amikre rá kell nézni, speciálisabbnál google.
Itt legalább szokott jönni válasz, win topikban mostanában sosem írtak semmit ha kérdeztem, de lehet túl pró kérdéseim voltak. Azért 1-2 év alatt rájöttem a megoldásra és beírtam válasznak
-
fradi81
veterán
Most szórakoztam az efivel, nekem csak annyi hátránya van hogy a régi grub2 telepítést el kell felejteni és megtanulni az újat. Van itt két link az efi grub helyreállításra akit érdekel: [link] [link2] Újratelepítettem a linuxot, nekem pl. egy előny hogy a grub 2 mellett amiben ott a windows, indíthatom bios-ból is a windowst, ha valami történne a másik indítóval, meg szimpatikusabb hogy nem kell kiterjesztett partíció sem a 4+ partícióhoz.
-
fradi81
veterán
Akkor az sda5-öt kellene csatolni home-nak az /etc/fstab-ban, a jelenlegi home mappád tartalmát átmásolni az új helyére, később ha minden jó majd törölni, a régi home-ból ami kell átmásolni az újba, meg a jogokat átállítani az új home mappádon ha kell, röviden ennyi lenne.
-
fradi81
veterán
Mivel ssd lett az elsődleges tárhely, hova célszerű itt telepíteni a grubot? A win 10 az sdb2-ről indul elvileg, ha arra raknám rá mi történne a windows boottal?
-
fradi81
veterán
hello
LM 18 cinnamon, olyat csinál mostanában egy notebookon hogy feljön az ablak, wifi hálózat hitelesítést igényel, ilyenkor el is megy a net. A jelszó ki van töltve csak le kell okézni és megy, de elég sűrűn bejön. Miért csinálhatja ezt?
-
fradi81
veterán
notebook kép küldése wifin keresztül tv-re még nem megy linuxon?
-
fradi81
veterán
hello
notebook akksi idő javítására van valakinek bevált módszere amit próbált? Új gép intel i3 külön vga nélkül ssd-vel hdd nélkül, állítólag 1,5 óra youtube amit bír. windows-zal nem volt próbálva de elvileg több órát kéne bírnia.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
válasz
mate1396 #6829 üzenetére
Jól látod. Egy átlag linuxnak bőven elég 20 giga. Ha a játék is erre jönne akkor ugye ezt növelni kellene. Abban nincs tapasztalatom a játékok mikor hova kerülnek, linuxon nem játszok. A home-ban vannak linuxos fájlok/jogok ezért ez ext4 kellene hogy legyen. Ha minden adat közös lesz a winnel, akkor a home partíciót nem kell nagyra méretezni elég pár giga. A particionálásnál ugye nem mindegy GPT vagy MBR, a korlátok miatt szóval tervezni kell.
-
fradi81
veterán
válasz
syler123 #6786 üzenetére
A gallium az nyílt driver neve. Ha megfelelően működik vele, az is jó lehet. Kérdés van-e a kártyádhoz, ha nagyon régi akkor nincs.
otto14
Keress rá szerintem kézi hekkelés szükséges, ahhoz a régi kártyához biztos nincs zárt driver az újabb Linuxokban. Ha van, akkor a driver manager-ben ott lesz és telepítheted. -
fradi81
veterán
válasz
safranyek #6707 üzenetére
Igen van egy ilyen, de ez nem vga, a procihoz van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- OLED monitor topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest