- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTU
addikt
Most frissítettem:
Linux Mint 20.1 Cinnamon -
KTU
addikt
AnyDesk ez nem korlátos otthoni használatra mint a TeamViewer

TeamViewer-nél volt olyan hogy anyósom gépén kicsit tovább tartott valamin ügyködni, egy idő után pár perc használat után kidobott, és minimum dupla annyi időt kellett várni, míg használni tudtam megint, pár percre.
Részemről felejtős.AnyDesk "Szofverkezelő"-ből is telepíthető.
-
KTU
addikt
Jó kérdések. Sajnos, bonyolítja a dolgot, hogy egy SSD meghajtó van a laptopban (igen, egy előre telepített win van rajta), és nincs szabad partícióm. Mit javasolnál ebben az estben?
Ami eszembe jutott átmeneti megoldásként: Van egy külső HDD-m. Azzal is ki lennék békülve, ha erre fel tudnám telepíteni (pl. az itt olvasottak alapján). De a korábban vázolt telepítő üzenet miatt el sem jutok odáig, hogy a telepítés helyét megadjam.
A BIOS hogy áll?
Talán a meghajtó kezelés rosszul áll, lehet RAID-et észlel ha jól értelmezem, de akkor talán a win se menne.
Amúgy se tudnád telepíteni, mivel nincs üres hely a Windows-os meghajtón, ha nem méretezted át.Külső meghajtóra.
Merevlemez? Ezekbe energiatakarékos lassú HDD-k vannak.
USB 2.0, 3,0 de a fentebbi miatt lassú lesz.
Szerintem evvel csak magadnak okozol plusz problémát.ODD van benne?
Esetleg helyére multibay SSD-vel? -
KTU
addikt
Úgy tűnik a 20-as verzióval is jól működik. Viszont, az inteles RST megakasztott a telepítésnél (lásd: itt). Van valami angol nyelvű leírás ilyen esetre. De ez alapján nem igazán tiszta számomra, hogy pontosan mit is kellene csinálni. A laptop gyári Windows-át meg nem szeretném hazavágni.
Ettől függetlenül szívesen olvasnék minden leírást, infót a témában. Szóval, ha valaki telepített már Windows mellé Linux Mint-et intel rst-s gépre, az nyugodtan megoszthatja velem a tapasztalatait.
Ha jól értelmezem, egy előretelepített win mellé akarod telepíteni a Mint-et?
Van üres hely a meghajtón?
Átméretezted a win-t?
Vagy másik meghajtóra menne a Mint? -
KTU
addikt
A saját beépített képernyőkép mentésnél hogyan tudok olyan képernyőkép mentést készíteni, hogy a felbukkanó üzenet is benne legyen, de ne csak teljes képernyőkép mentésnél, hanem metszésnél is.
Mire gondolok.
Metszésnél sajnos kihagyja, és utólag kell vágni a képet.Köszönöm
(#12893) lev258
Módosítottam, pontosítottam kérdésem. -
KTU
addikt
-
KTU
addikt
Üdv.
Egy olyan kérdésem volna hogyan tudom a tor browsert elindítani parancssorból rendszergazdakéner? Ki akarnám próbálni, mert amióta frissítétték nem lehet beállítani hogy hova töltse le amit szeretnék. Sajnos a netflix miatt kell és a youtube-on is van több film/zene hungáriában nem elérhető.Be lehet állítani a letöltés helyét, kép
10.0.1 (based on Mozilla Firefox 78.3.0esr) (64-bit)
-
KTU
addikt
Használok pár böngészőt, Brave is köztük van, de egyiknél sincs indításnál kulcstartó ablak.
Ha jelszó kérése nélkül indítod az OS-t, akkor szokott ez előfordulni.
Minden indulásnál beütöm jelszavam
-
KTU
addikt
Olvasgatom itt a hozzászólásaitokat az SSD-vel kapcsolatban és az ötlött fel bennem, hogy egyáltalán a sebességen kívül mi előnye van egy SSD-nek a HDD-vel szemben. Ez most vicces lehet, de sosem használtam még SSD-t, de tisztában vagyok vele, hogy vannak olyan körülmények ahol az előnye jobban kidomborodik.
Igazából amire célozni akarok az nagyjából az eszközök amortizációjára vonatkozik. Ha jól látom - de javítsatok ki ha tévedek - egy SSD hamarabb döglik meg, mint egy HDD. (Ne számoljunk most az esetleges gyártási hibák miatt, idő előtt kifingó tárolókról.) Kinek mi felel meg, de én például inkább áldozok a sebesség oltárán cserébe viszont hosszabb élettartamot kapok. (És persze ne feledkezzünk el arról, hogy minden esetben legyen backup az adatainkról!!!)
Bocsi az OFF-ért!
Szerintem felesleges az SSD para, több tönkrement HDD-t hoztak már, mint SSD-t.
Igaz vannak akik az autójukat hamarabb cserélik, mint a PC-t amivel akár dolgoznak
"Vidéken" a magyar valóság az, hogy abban a családban ahol nincs 1 kocka se, előfordul az is hogy P4 szintű gép "a számítógép", de inkább C2D.Legyen mentés rendszeresen a fontos adatokról, akár az egész lemezről.
Minden eszközünkbe SSD-t rakok, kivétel a sokterrás adattárolás.Ja, én is vidéki vagyok.
-
KTU
addikt
Őőőő Memo ? Nem teljesen értem, a kettőnek mi köze egymáshoz. De biztos.
Google talált nekem olyat, hogy google-drive-ocamlfuse. Használja azt itt valaki? Esetleg bármi negatív tapasztalat róla?
Nemo fájlkezelő, ami a Mint-be default.
Nem kell semmit külön keresni.
"Online fiókok"-nál jelentkezz be, a Google Account-oddal. -
KTU
addikt
Nemo-ba látod, ha bejelentkezel az "online fiókok"-nál.
Ott lesz a "Hálózat" alatt.
De bármelyik fájlkezelőben látni fogod. -
KTU
addikt
Memória témában köszönöm a tippeket és screeneket. Ami hirtelen meglátásom van róla, hogy kajak ugyan az a szitu, mint windows alatt. Valaki okosan akarja, még mindig felszenved win7-et akármire, és az elvan 4 giga rammal, de bizony az egész környezet egy kicsit szorít vállban úgymond (halom sok eszközhöz nincs driver, meg program verziók min win8-at várnak el). Win10 elketyeg 4 gigával, de ugyan az a kényelmetlen érzés a kevés memória miatt (elkezd swappelni, és akár percek telnek el). A jelek szerint legalább 8 giga kell a jelenkori felhasználói élménynek nevezhető minőségű felhasználáshoz, akár win, akár linux.
Köszönöm az utó-tippeket editorhoz, az említettek között valamit végül elfogadhatónak fogok kinevezni.
Több mint féléve használom aktívan a Linux Mint operációs rendszert.
Nálam legtöbbet a böngészők esznek, most is megvan nyitva 5 ablakba sok fül (megszámoltam 30), nem nézek videót, csak pár dolog amit "követek", (FB nincs egyiken se),
6,8 GB / 12 GB kép, de. 9-kor kapcsoltam be, nemsokára kikapcsolom.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ebbe a gépbe van a legkevesebb ram, pár hónapja vettem 2db 8 GB-os modult,lusta voltam berakni,nem éreztem még szükségét, 4 slot van, 2 még szabad.
Windows is van a gépeken, azért a sok ram, de nagyon régen indítottam "ablakokat"
Korábban mikor csak Win. volt ennyi idő elteltével már észrevehető volt a lassulás, főleg ezen a gépen, mivel többen, felváltva használjuk."kajak ugyan az a szitu, mint windows alatt."
Szerintem nem.

Vegyük pl. a frissítést, véletlen Windows indult, (valahogy a lefele gombot is megnyomtam, nem csak az enter-t), OK maradok ezen, pár perc múlva, ja mégse, van amit csak Mint-en érek el.
Kikapcsol.
"kérjük türelmét, frissítések......"
-
KTU
addikt
Generic Devices, válaszd az S905-öt.
SOC
S905/S905D/S905H/S905W/S905X
mindhez ugyanaz kell.
A device tree fájlt megtalálni, kiválasztani kicsit nehezebb, írj az S905 topikba.
A fájl rajta lesz az SD kártyán, csak az SD gyökérbe kell másolni, és átnevezni dtb.img-re. -
KTU
addikt
&KTU
Az okosTV az egyik legértelmetlenebb dolog a világon, sok mindenre jó lenne, de használhatatlanul lassú. Ilyen S905x vagy valami mediaboxot én is vettem pár éve, de sose jutottam el addig, hogy a nyamvadt lassú androidot lecseréljem valami értelmesebb OS-re. Most Chromecast3-at vettem egy éve, az is jó sok mindenre, de olyan, ami mindent is tud és gyors is..... Mondjuk kéne kis türelem is ahhoz, hogy ezek optimálisan ki legyenek használva és egy központi irányítás meg tároló legyen, az is nyűgös, hogy notebookról vezénylem a NAS-t, de ami rámegy, azt meg a Mi 9SE-vel irányítva nézem a TV-n. Néha simán csak belekavarodok, mint majom a házicérnába. Ilyenkor jó ha kéznél van a jó öreg pendrive, az nem szarozik sokat.

Lubuntu amúgy tényleg kínzás.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"S905x vagy valami mediaboxot én is vettem pár éve, de sose jutottam el addig, hogy a nyamvadt lassú androidot lecseréljem "
Itt kiválasztod az eszközt, hogy biztos megfelelőt tölts le.
Memóriakártyára valamivel (WoeUSB, stb. balenaEtcher linux alatt nem jó) felírod a .img.gz végű aktuális képfájlt.
Az eszközhöz tartozó device tree fájlt átmásolod, átnevezed, belerakod a boxba, reset gomb nyomva tart, hogy kártyáról induljon.
A "gyári" rendszer marad úgy ahogy volt. -
KTU
addikt
Ezt beszéld meg a hülye okosTV-vel, hátha megérti, mit magyarázol neki.

Vettem még három éve egy Cherry Trailes mini PC-t (2GB RAM-mal), kicsit nehézkesen, de felszenvedtem rá a Linuxot (Lubuntut, de minden percét utálom, mert rettentően nem felhasználóbarát és rosszul dokumentált a felhasználói felület), azóta mindenkiénél okosabb a TV-m.

-
KTU
addikt
Köszönöm.
Elég egyértelmű a szöveg, de nem láttam.

"Bal kattintás az ablak minimalizálásához"
Tradicionális panelelrendezést használok, 2 gépet és egy laptopot telepítettem szinte egyszerre,
használom itt/ott/amott, és mindegyiken így állítottam be.
-
KTU
addikt
Mint 20 Cinnamon, aktív ablak, ha a panelen (kb. Win. tárca) kattintok nem minimalizálja az ablakot.
Hogyan, hol tudom beállítani hogy minimalizáljon?Köszönöm
-
KTU
addikt
Egy hónapja kb. én is kérdeztem a grafikus GRUB menüt, sajna akkor nem találtam rá választ.
Amit ajánlott ubyegon2 (köszönöm)
a második megoldást megcsináltam kettő azonos konfigon,
az egyiken olyan lett mint volt a 19.3-nál .
A másikon is megjelent a grafikus GRUB menü, viszont csak 3 sort látok a 24"-os monitoron a választható 4db boot opcióból, nagyon nagyok a betűk, ekkor megnéztem a monitort hogy milyen felbontáson van,
WUXGA 16:10 1920 x 1200,
ez a monitor natív felbontása.Szeretném törölni a grafikus GRUB menüt, vagy a megjelenésén állítani.
Ebben kérnék segítséget. -
KTU
addikt
Reggel csináltam, kb. 45 perc, míg végre használhattam a rendszert.
De én újonc Linux Mint felhasználó vagyok.
Alig tudtam kivárni, nem reggel kellett volna nekiesni.
Frissítés után indulásnál a GRUB menü jelent meg, nem a 19.3-nál megszokott kép fogadott, Windows is van az SSD-n.
Elcsesztem valamit?
Majd talán estére, vagy holnap lesz időm vele foglalkozni. -
KTU
addikt
-
KTU
addikt
Hali.
Használ valaki Telegramot? Egy hete kezdte, ha valaki ír nekem akkor felugrik az ablaka, még filmnézés közben is fullscreenen. Nem találok a beállításai között ilyen opciót. Flatpak úgyhogy valami némafrissítés tette ezt bele. Esetleg rendszerszinten nem lehet ilyen felugrást tiltani? Ha már a programban nem kikapcsolható.
Régóta használom a Telegramot, Linux Mint-en csak fél éve.
Nem jött elő nálam ilyen probléma. Nem Flatpak, és nem is a szoftverkezelőből raktam fel.
Letöltöttem az oldalukról, (nem neked a link, csak hátha kipróbálja más is
)
Előtte szoftverkezelőből tettem fel, és voltak problémáim.Verzió: Telegram 2.1.10
Béta telepítés bekapcsolva.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Robogó, kismotor
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Google Chromecast topic
- Crypto Trade
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 G2i - i5-11G I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- iPhone 16 pro 128GB Sivatagi Titán - 27% ÁFA (0396)
- HP ProBook 450 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy Note 20 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Getac T800 G2 Rugged Tablet 8GB RAM, 128GB SSD + Dokkoló, Windows 11 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Fene vigye el!

Rowon