Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől.

Mondtam neked pár hete, hogy ez nem lesz Ubuntu. ;) Persze erősködtél, vitáztál, hiába utaltam arra, mennyi ideje használjuk együtt a Mint Cinnamont. ;]

Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni.

Mint-nél még mindig a Flatpak van alapból, nem gond a Snap letiltás. Flatpak telepítés akkor van, ha kifejezetten ezt szeretné a user!

Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál.

3 kattintás, de ha a felhasználó nem néz bele a Firefox Beállítások Kereső fül opciói közé, akkor mit akar? Azért pár beállítást csak meg kell ejteni még egy Mint felrakása után is.

kb ennyi lépés a telepítés és a boot utáni beállítás:
    imént raktam fel újra a 20 betát és gyorsan lejegyeztem a lépéseket

1 pendrive beboot
    2 terminal setxkbmap hu
    3 wifi jelszavazás
    4 telepítés indítása
    -3rd party no pipa
    -particionálás kézi
    -telepítés elind, adatok megadása, auto login, jelszó, innentől automatikus
    -reboot

boot után
    FF sync, kieg. gmail
    tapipad beállít
    FF opengl, fontrender beállítás, cache ramdikbe,
    particiók autocsatolása
    dark theme, OS beállítások, panel etc.
    szokásos programok felrakása terminalból egy-két parancs
    rendszer frissítése

Menjünk tovább,

A Seahorse kulcstartó szintén.

Én sose látom, nem jön elő, kivéve, ha Chrome-ot rak fel valaki. Ha zavaró, terminalba következő parancs:

rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring

forrás[link]

Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.

Nincs már Timeshift, ezzel indít a Frissítéskezelő:

Akinek kell a Timeshift, elindíthatja a Frissítéskezelőből illetve a Menuből vagy terminalból. Szerintem amúgy jó ötlet volt kezdésnek, csak sokan azt hitték, hogy kell is használni, pedig csak egy lehetőség volt.

A tükörkiszolgáló váltásra figyelmeztetés megmaradt, az is igen hasznos, mert a kezdőnek eszébe sem jut és a default USA tükrök nem mindig a legoptimálisabbak.

Mivel 2. friss telepítés után vagyok, aki felrakja most vagy később a 20-as Cinnamont és elakad, segítek. Ha odaírjuk, hogy Legacy telepítés, UEFI installt nem ismerem, így egyre kevésbé szállok már be a helpbe. Szerencsére már sokan UEFI-znek, így nem fog hiányozni a belevaum. ;]

Ja és alap, hogy az előző/meglévő 19.3 historyt elmentettük, most azt átfutjuk. Meglepően hasznos.

Örülök, hogy ezek nagy része akkor már meg van oldva. Legutóbb, mikor néztem, FF alatt nem lehetett Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult. Nem nagy feladat, de elég sok felhasználón kifog, még youtuberek is hőbörögnek rajta.

Ugyanez a kulcstartónál. Nem azt mondtam, hogy nem lehet kikapcsolni, de nem a v1.0-ás user számára nyilvánvaló módon, vagy terminálból kell törölgetni, vagy seahorse-t elindítve kell beállítani, de ez nincs rendesen dokumentálva.

Timeshiftnél szintén nem az volt a gond, hogy volt, hanem bele lett tolva a felhasználó arcába, és igen, ahogy írod, ezt eredményezte, hogy az emberek azt hitték, hogy kötelező használni. Pont ez volt vele a fő baj.

Egyébként szerintem a Flatpak sem jobb, mint a Snap. Az nem baj, ha ezek opcionálisan elérhetők. Én nem használnám, de én Mintet és Ubuntut se használok, úgyhogy azért nem releváns. De akinek segítség, azoknak benne maradhat, csak ne default legyen rátolva mindenkire, és legyenek figyelmeztetve az emberek, hogy csak vészesetben használják, ha elérhető a tárolóban bináris csomag, akkor azt használják inkább helyette.

Új hozzászólás Aktív témák