- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Az egyik para az ssd-vel, hogy még mindig drága. Max 256-os ssd-t adnak az 1 terás winyó árában. Én nem vagyok egy nagy média rajongó, de 500 gigát úgy el tudok használni, hogy utólag én is rácsodálkozok. Szó se róla, ha letakarítom a vackokat, talán 90-100 giga marad összesen, ami folyamatos használatban van, de a fene se szeret állandóan törölgetni.
-
coco2
őstag
Szokott valaki linux alatt torrentezni ssd-re? Heti 20-25x fél gigás film letöltése (sorozat részek ilyen 350..450 megásak) mennyire eszi az ssd-t? Dimenziójában a letöltött filmek méreténél marad a használat, vagy nagyobbat ugrik attól?
-
coco2
őstag
Linux alatt van arra valami megoldás, hogy google drive-ot saját file rendszerbe be tudjam mappingelni? Ofc nem kell gyorsnak lennie. Fejlesztési / teszt célokra kell összesen.
-
coco2
őstag
A linuxok memória igényének kivesézése után a cpu igényre lenne egy összehasonlító jellegű kérdésem.
Alap rendszer (filesystem, hálózat, processz keret kezelés, tehát OS alapok) + desktop tekintetében előfordulhat-e, hogy a mint (vagy akár az ubuntu) több cpu-t eszik, mint a windows 10?
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #12767 üzenetére
Azt a szektorméret dolgot szerintem alábecsülted. HDD-n egy byte-ot átírni az 512 byte felírása. SSD csak 1.5 megákat tud felírni. Ha egy byte kedvéért, hát akkor egy byte kedvéért. Nyilván ram-ban próbál időszakosan cache-elni, de azt korlátosan kell tartania. A journaling segít abban, hogy ne mindig ugyan az a blokk kapjon terhelést, viszont azt olyan áron teszi, hogy alkalmasint sokszoros az írás. Rossz esetben a szektorméret különbség miatt az 1 gigából 3 tera lesz, plusz journaling overhead rossz esetben x2.5, máris 7 tera per nap fölött járunk, és olyan sebesség terhelés alá került az ssd, hogy az elektronikus sebességével együtt lassabb lesz a hdd-nél (arról nem is szólva, hogy a high durability stuff is kikopik 2-3 hónap alatt). Persze a gyakorlatban aligha fordul elő mindig mindenből pont a legrosszabb eset, szóval nem várható, hogy 1 gigából 7 tera legyen. Viszont nincs rá elvi garancia sem, hogy mikor kinek mennyivel lesz több. Próbáltam win10 alá diagnosztikai kernel libeket beszerezni, hogy legalább virtuálisan számolni tudjak blokk méret különbségből adódó extra terhelést, és valami hozzávetőleges számot kapjak, de ott is olyan falakba ütköztem, mintha direkt titkolnának mindent. Szóval nem, sajnos nem tudok saccolni sem, mennyi lenne az annyi, mert amit saccolhatnék, az alaposan kívül van a kötelező vélemény zónáján.
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #12765 üzenetére
Ezen a mennyi az annyi kérdésen agyalok én is, de nem tudom pontosan megválaszolni. Feltennék f2fs-t win10-re, ha lehetne olyat, és akkor lenne róla statisztikám, mennyi lenne az annyi napi gigabyte írásban. De nem találtam rá lehetőséget. Annak hiányában mondjuk azt mondanám, a napi 1 gigát szerintem felírom, és az HDD-n 512 byte-os szektorok mellett. SSD-k valami 1.5 mbyte-os blokkokat használnak, ott lehetségesen több.
-
coco2
őstag
Mai linux mennyire van jó barátságban ssd-kímélő file rendszerekkel?
Pld egész nap php / js scripteket meg doksikat írok, olyan 6-800 mentés naponta, db teszt esetén kb 30k rekord felírás + törlés naponta, hdd-re egyszerűen csak nincsen tool, amivel mérni tudhatnám, hogy mennyi lenne az ssd terhelése, ha minden random blokkot 1.5M határon kellene számolnom írva / olvasva. Ha valaki ténylegesen aktív fejlesztési tevékenységre használja a gépet, mennyire bírják úgy az ssd-k?
-
coco2
őstag
Memória témában köszönöm a tippeket és screeneket. Ami hirtelen meglátásom van róla, hogy kajak ugyan az a szitu, mint windows alatt. Valaki okosan akarja, még mindig felszenved win7-et akármire, és az elvan 4 giga rammal, de bizony az egész környezet egy kicsit szorít vállban úgymond (halom sok eszközhöz nincs driver, meg program verziók min win8-at várnak el). Win10 elketyeg 4 gigával, de ugyan az a kényelmetlen érzés a kevés memória miatt (elkezd swappelni, és akár percek telnek el). A jelek szerint legalább 8 giga kell a jelenkori felhasználói élménynek nevezhető minőségű felhasználáshoz, akár win, akár linux.
Köszönöm az utó-tippeket editorhoz, az említettek között valamit végül elfogadhatónak fogok kinevezni.
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #12724 üzenetére
Nézem a különféle mint-eket, meg az ubuntut, és feltűnt nekem, hogy a mint ubuntura van építve, de míg annak minimum 2 giga ram a rendszer igénye, a mint csak 1 gigát eszik minimum. Melyik része az az ubuntunak, amit kiszuperáltak belőle, és egy egész giga rammal lesz tőle könnyebb a tárasúly?
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #12697 üzenetére
Xed jól néz ki, köszönöm, ha ctrl/shift-insert is a helyén van, hurrá, tonnás teher zutty le
Még egy apróság. Ahogy néztem blogokat, külön tabokon nyit meg file-okat. Lehet úgy konfigolni, hogy egy ablak - egy file, és mindig új ablakot nyisson? Engem nem zavar, ha ott egy tab fül, egészen addig, amíg ablakonként maximum csak egy van belőle
A weben fellelhető anyagokban erre a kérdésre én nem találtam meg a választ.
@Frawly:
Valószínűleg nem kötelező szeretni. Ne használd, ha neked nem tetszik. De ha már azon érdeklődsz, ugyan mivégre, nekem például éppen pain-point egy olyan plain text editor megléte, és szerintem mások is vannak vele úgy. Nem lehetetlen, hogy a mi kedvünkért erőltetik. Peace & Love. -
coco2
őstag
Sziasztok!
Gondolkodom a közeljövőben linux alá attérni, és páran a mint-et javasolták mint olyannak, aki win alól térne át.
A temérdek sok alkalmazás között általános dolgokra szerintem mind találok megfelelőt, de például az ansi/utf8 text editor kérdésén megakadtam.
Windows alatt aki ismerős, biztosan látta már a notepadot. Nem a notepad++-t, meg a sok "powerfull" vacakot, hanem azt a pici text editort, ami nem 20 másodpercen keresztül indul, meg nem tölt internetről configot, meg mittudomén miféle őrültségek, hanem felpattan tized másodperc alatt, és akár egy nagyon lassú gépen is villámsebesen lehet vele megnyitogatni pici text file-okat, és szerkeszteni őket tucatszámra is, ha nekem úgy tetszik (és általában úgy tetszik). Azt a notepadot szerintem nagyon hiányolnám. Létezik-e pont olyan linux alá? Főleg a ctrl-insert / shift-insert kombinációk megléte pain-point. Ha nincs linux megfelelője, akkor az a wine és társai, amik mostanra win office-t is futtatnak, futtatnak-e windows notepad-ot is emulátor alatt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kedvenc zene a mai napra
- Videószerkesztés
- Macska topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest