- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz
martonx #15501 üzenetére
Én a nagyobb horderejű dolgoknál (több dolog telepítése, nagyobb frissítések, stb.) először nyitok egy admin konzolt (sudo -i vagy sudo bash), és innen indítom. Garantáltan nincs több jelszó kérés, hiszen ott már eleve root-ként megy.
A frissítésekhez meg írtam egy bonyolult scriptet:
apt update
apt upgrade
apt autoremove
és ezt indítom (sudo friss). -
zizidor
őstag
Felraktam a Mint 22.1-et egy üres notebookra, pár nap használat alatt minden rendben volt. Létrehoztam egy új felhasználót, beraktam ugyanazokba a csoportokba (kivéve a sudo és az admin csoportja), de valahogy mégsem stimmel. A beállításoknál pl. egy csomó mindent nem is enged megváltoztatni (egérmutató, színek, ikonok, stb.).
Csináltam egy másikat is, azt parancssorból, azzal még belépni sem lehet. Pár másodperc fekete képernyő után visszadob a bejelentkező képre.
Mit rontottam el? Mire nem gondoltam?
-
zizidor
őstag
Azt esetleg tudja valaki, hogy a Pix hol tárolja (tárolja egyáltalán?) a bélyegképeket?
A ~/.cache/thumbnails alatt nincsenek, de egyes könyvtáraknál, ahol nagyméretű fotók vannak, ott úgy látszik mintha minden alkalommal újragenerálná őket. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15384 üzenetére
Én sem szoktam törölni alap csomagokat, a külső forrásból származókat (spotify, onlyoffice, virtualbox) meg frissítés előtt leszedtem, ahogy legutóbb javasoltátok, aztán frissítés után mentek vissza. Jelenleg tesztelgetem hogy a flatpak változatok mennyire használhatók helyettük, az is sokat segíthet. Korábban sz OnlyOffice nem volt hajlandó megnyitni helyi fájlokat, hiába adtam neki jogot, de úgy látom most már ezt is javították.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15376 üzenetére
Semmi baja nem volt amúgy, de ami miatt a synaptic is kikerült, ugyanaz az oka a mintupdate leállásának is rebootig!
Lehet hogy nem volt semmi baja, csak meglepődtem, mert nálam en bloc el volt távolítva a rendszerből, és amikor visszaraktam, akkor nem működött.
Azzal tisztában vagyok, hogy a Wayland még csak kísérleti fázisban van, de egy próbát azért megért. Így már tudom mire számíthatok.
-
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #15374 üzenetére
A mintupdate helyrejött, de kellett hozzá egy újraindítás. A tükörszerverek variálása önmagában nem segített. Az apt terminálból simán működött, akkor is amikor a mintupdate csak problémázott.
A Wayland-ről is aránylag hamar visszaváltottam. Nálam is villogásokat produkált, játékokban csak az IGP működött mintha az nvidia nem is létezne, egyes játékokat meg nem lehetett rendesen irányítani egérrel. A Minecraft pl. 10-20 másodpercenként megállt, mintha Esc-t nyomtam volna.
-
zizidor
őstag
A fenti videóban jókat mond a srác a Wayland-ről, úgyhogy vettem a bátorságot, és átváltottam arra. Meglátjuk mik a tapasztalatok.
Viszont nem csak a Synaptic tűnt el, hanem a Frissítéskezelő (mintupdate) is.
Ez is direkt lehet?
Visszaraktam, de csak hibát ír (nem sikerült frissíteni a csomagok listáját). -
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #15371 üzenetére
UEFI: Oké, a lényeg végül is az, hogy elinduljon valahogy.
Lehet kisebb paranoia, én még a Secure Bootot is bekapcsolva tartom ha lehet.Pár napja láttam egy videóban (itt) épp az új Mint kapcsán, hogy sok csomagkezelő elavult, köztük a Synaptic is. Kap még kisebb hibajavításokat, de már aktívan nem fejleszti senki, valószínűleg már nem is fogja. Valószínűleg emiatt vehették ki.
-
zizidor
őstag
Nekem is simán frissült (Spotify-t kukázni kellett előtte, utána visszaraktam), de most egyszer-egyszer bevillan valami torz grafika a képernyőn. (nVidia 550.120, igény szerinti és teljesítmény módban is)
-
zizidor
őstag
MBR séma esetén is lehetséges az EFI boot, létezik EFI partíció típus.
GPT esetén is lehetséges a legacy boot, mert ott is van egy "protektív MBR".Én örülnék neki, ha mindkét módban elindul a gép.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15347 üzenetére
ubyegon2, Rowon:
Persze, próbálkozom több mindennel. Takarítás, pasztázás, már korábban megvolt, különösebb érezhető változást nem jelentett.Nem vagyok naiv, a TLP-től sem várok csodát, szerintem az is csak hosszabb távon jelent valamit, a hirtelen felpörgéseket aligha orvosolja néhány eszköz altatása. A gyanúsítottam inkább a GPU (nvidia), ezt majd a Mission Center bevonásával letesztelem. Az is lehet, hogy ilyen a gép, mintha csak 3 fokozatot ismerne a hűtés: 0%, 50%, 100%.
Előző, desktop gépemmel volt olyan kalandom, hogy törött volt a CPU hűtő rögzítő kerete, emiatt nem feküdt fel rá normálisan. Na, az már 3 másodperc után maximumon pörgött.
-
zizidor
őstag
Köszönöm! Többnyire az enyém is halkan megy, időnként mégis megpróbál leutánozni egy sugárhajtású gépet, miközben ránézésre azt semmi nem indokolja. Próbálom tesztelgetni, ilyenkor mi folyik a háttérben. A GPU is lehet ludas.
-
zizidor
őstag
TLP-t használja valaki? Kíváncsi lennék, milyen hatással van a fogyasztásra, akku időre, meg úgy általában jelent-e valamit a használat szempontjából, hogy menet közben lekapcsolgat egyes eszközöket.
-
zizidor
őstag
Előző gépemben 2 wifi adapter volt. Egyik csak Windows alatt működött (Realtek), a másik csak Linux alatt. Lecseréltem őket egy Intel chipes PCIe adapterre, onnantól nem volt gond. Most egy laptop van, gyárilag Realtek chipes, Linux alatt nem működött semmilyen trükkel. Több fellelhető USB-s adaptert kipróbáltam, végül itt is az lett a megoldás, ahogy lejárt a garancia, kicseréltem a wifi modult egy Intel chipesre. Azóta problémamentes.
Szóval ki lehet fogni olyat ami működik, meg olyat is ami csak kínlódás. Kinek mihez van türelme... -
zizidor
őstag
Jogos a felvetés, de én azért tennék egy próbát a géppel. Pl. kipróbálnám live rendszeren (XFCE, esetleg Fyde), milyen teljesítményt tud nyújtani, ez időben sem olyan sok. Ami leginkább probléma lehet, az a hardveres dekódolás hiánya. Nekem egy hasonló, Core2 duo E8400-as gépem volt anno, valami olcsó+satnya nVidia GPU-val, de a Full HD videókat 20% terheléssel tolta. Ez persze teljes mértékben a média kódolásától függ, de ha nincs hardveres dekóder support, akkor tényleg felejtős, én sem költenék már rá.
-
-
zizidor
őstag
válasz
zizidor #15178 üzenetére
Na, megvolt a btrfs újratelepítős teszt. Felraktam, aztán újratelepítésnél úgy jelöltem ki ugyanazt a partíciót, hogy formázás nélkül. Illetve annyit azért variáltam, hogy a @ subvolt átneveztem (old_@), a @home viszont maradt, de direkt más felhasználónevet adtam meg. Minden fájl megmaradt, az előző felhasználó home könyvtára is megvan, a teszt célból letöltött fájlokkal együtt.
Persze ez nem jelent garanciát arra, hogy a Ubiquity újabb verzióinál is így fog működni.
-
zizidor
őstag
Kicsit offtopik, de csak úgy kíváncsiságból felraktam a snapd-t, hogy mennyire használható a snap na meg a snap programok Mint alatt.
Simán. Ezt is egy snap-es Brave alatt írom.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15121 üzenetére
Egyetértek. Ez egyébként csak egy tesztgép, az élesben használt nekem is EXT4 van.
Csak azért érdekelt, mert pár éve vettem egy Synology NAS-t, és az erősen a BTRFS-t tolja, illetve olvastam, hogy a Mint-nél is támogatott. Próbáltam előtte Ubuntu-t is hasonlóan telepíteni, de a kész rendszer már nem bírt elindulni. Pedig a boot (kernel+initramfs) ott is EXT4-en volt.
-
zizidor
őstag
válasz
growler #15122 üzenetére
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Sat 2024-11-16 19:53:05 CET 14min - - systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Sat 2024-11-16 20:12:26 CET 33min Sat 2024-11-16 16:34:24 CET - fwupd-refresh.timer fwupd-refresh.service
Sat 2024-11-16 20:31:28 CET 52min Sat 2024-11-16 19:32:52 CET - anacron.timer anacron.service
Sat 2024-11-16 22:47:26 CET 3h 8min Sun 2024-10-13 21:48:37 CEST - motd-news.timer motd-news.service
Sun 2024-11-17 00:00:00 CET 4h 21min Sat 2024-11-16 16:30:08 CET - dpkg-db-backup.timer dpkg-db-backup.service
Sun 2024-11-17 00:00:00 CET 4h 21min Sat 2024-11-16 16:30:08 CET - logrotate.timer logrotate.service
Sun 2024-11-17 00:03:58 CET 4h 25min Sun 2024-10-13 21:48:35 CEST - apt-daily.timer apt-daily.service
Sun 2024-11-17 02:13:56 CET 6h Tue 2024-08-27 23:11:26 CEST - plocate-updatedb.timer plocate-updatedb.service
Sun 2024-11-17 03:10:18 CET 7h Sat 2024-11-16 16:30:49 CET - e2scrub_all.timer e2scrub_all.service
Sun 2024-11-17 04:33:27 CET 8h Tue 2024-08-27 23:11:26 CEST - man-db.timer man-db.service
Sun 2024-11-17 06:31:17 CET 10h Sat 2024-11-16 19:36:37 CET - apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Mon 2024-11-18 01:19:42 CET 1 day 5h Sat 2024-11-16 19:36:38 CET - fstrim.timer fstrim.service
12 timers listed. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15118 üzenetére
"rengeteg inaktív tárhelyet képeznek csak"
Én kísérleteztem BTRFS használatával, ott ez kiküszöbölhető. Egy "@" subvolume alá kerül a root, és "@home" alá a /home. Minden subvolume külön fájlrendszer, de dinamikusan foglalják a helyet a partícióból.
Kb. ezek a partíciók kellenek hozzá:
100-500 MB FAT32 - EFI
2-4 GB EXT4 - /boot
a maradék BTRFS - @ (/), @home (/home), ezeket megcsinálja a telepítő. -
zizidor
őstag
válasz
NeoPampalini #15033 üzenetére
"Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni."
A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma...
Doky586:
Az is megoldás lehet, ha a Windows-ban lefuttatod a w32tm /resync
parancsot, de ezt adminként kell. Pl. kiteszed az asztalra; jobb klikk; rendszergazdaként. -
zizidor
őstag
Családi gépen vegyesen használjuk, én a Linuxot, többiek a Windowst. Az idő automatikusra van állítva mindkettőnél, de a Windows csak akkor frissít, amikor kedve van, volt már ebből többször is keveredés. Ha meg az előbb írt beállítással használom a Linuxot, onnantól nincs probléma. Pedig amúgy az UTC idő a praktikusabb.
-
zizidor
őstag
válasz
Doky586 #15018 üzenetére
Én emiatt szoktam inkább külső meghajtóra telepített Linuxot használni. Átvihető másik gépre (nem úgy mint a Windows), és csak a saját, külső meghajtón lévő fájlrendszereit használja (uuid alapján). Frissíthető, konfigurálható, megmaradnak a saját fájlok és beállítások is.
Amúgy persze van olyan, amikor kimondottan az eredeti live rendszerre van szükség. -
zizidor
őstag
válasz
Doky586 #15013 üzenetére
Gondolom ugyanezt meg lehetne csinálni futó live rendszer alatt is. Lehet telepíteni plusz csomagokat, többnyire az összes csomag frissítése nélkül is, így nem kell VirtualBox és arra Linux telepítés. Notepad helyett meg xed, vagy bármely más text editor.
Telepített oprendszeren meg: sudo timedatectl set-local-rtc 1
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Ez korábban úgy működött, hogy az nvidia driver telepítéséhez kért egy újraindítást, de az oprendszer helyett elsőre a 'mokmanager' jött be, amivel hozzá lehet adni az nvidia tanúsítványát, onnantól meg elfogadja a secure boot is.
-
zizidor
őstag
Felraktam az Alarm-clock-appletet és beállítottam egy időpontra. Jelzett is, de addigra bekapcsolt a képernyőzár, feloldani viszont sehogyan nem lehetett, semmire nem reagált. Kénytelen voltam konzolra váltani, úgy belépni és újraindítani. Fogalmam sincs, hogy ez most csak egyszeri eset volt-e, nincs kedvem újra kipróbálni.
-
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #14862 üzenetére
Ez is hardver-függő. Itt van egy táblázat, hogy melyiknél támogatott.
Az AV1 a táblázat jobb szélén van. -
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14850 üzenetére
Ezt egy reddites kommentben találtam, konkrét forrás nélkül):
A Google biztonsági okokra hivatkozva megtagadja a hardvergyorsítás bevezetését Linuxon:
"Célunk az, hogy először egy stabil és biztonságos böngésző legyen, és másodsorban GPU-gyorsítású, amikor csak lehetséges. Ahogy újra és újra megtudtuk, minden GPU-gyorsítás sok karbantartást igényel, a sokféle Felhasználóink által futtatott konfigurációk, az illesztőprogramok általános minőségének hiánya (különösen Linuxon), valamint az új hardver, illesztőprogram vagy disztribúciós kiadások miatti folyamatos probléma. Sok ilyen probléma nem is közvetlenül ennek vagy annak tulajdonítható gyorsítási funkció (pl. véletlenszerű memóriasérülést vagy GPU lefagyást okoz), így még a feketelista-bejegyzések szűkítésének vizsgálata is jelentős, nem triviális munka.
Mivel nem rendelkezünk elegendő erőforrással, hogy elkötelezzük magunkat a folyamatosan beérkező problémák kezelésében, és nem akarunk kompromisszumot kötni az első cél (stabil és biztonságos böngésző) elérésében, a választásunk az, hogy nem engedélyezzük ezeket a gyorsító szolgáltatásokat Linuxon.”
-
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14847 üzenetére
Kikapcsolva is ugyanez?
-
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14843 üzenetére
Mit mutat a böngésző GPU infója? (about://gpu)
Egy próbát megér, ha az about://flags lapon engedélyezed az "Override software rendering" opciót. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14797 üzenetére
"Mivel nem készítetted elő a frissítendő verziót"
Van különbség, ha én törlök egy programot vagy az upgrade script? Így is, úgy is a dpkg fogja végrehajtani. Meg is történt. Minden olyanra odafigyeltem, amit a mintupgrade lehetséges problémának felsorolt.Azt tényleg nem tudtam, hogy a hivatalosan támogatott GPU drivert is vissza kell állítani az X.org félére, különben nem megy fel az új kernel. Majd legközelebb erre is figyelek.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14795 üzenetére
Ahogy írtam, folyamatában kell nézni a dolgokat. Itt írtam:
"Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni a frissítés után)"
Nem soroltam fel mindent ami el lett távolítva, de ahogy írod, a frissítés alatt nem voltak fent külső tárolós programok, ennek ellenére mégis megkavarta a függőségeket. Ami egyébként nem indokolt, mert mindegyiket fel lehet rakni most is, tehát a v22-es csomaglista esetén is teljesül minden függőségi feltétel. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14793 üzenetére
Bocsika, de ha folyamatában néznéd a posztokat, akkor nem írnál szamárságokat.
1. Nem erőltettem fel semmit, amit alapból nem lehetett telepíteni
2. A csomagfüggőségeket a verzió-frissítés kavarta össze, mindkét gépen
3. A függőségek javítása sem volt teljesen tökéletes
4. Az általad idézett, Ubuntu 22.04-hez való simán felmenne a Mint 22-re, ezt csak azért nem akartam, mert 117 KDE csomagot is letöltene hozzá -
zizidor
őstag
Hehe, tegnap még volt egy bónusz köröm. Másik laptopon is ugyanez a csomaglistás keveredés volt, kijavíttattam, utána viszont egy csomó minden el sem indult (alap dolgok, mint a nemo, xed, stb.) Egy restart után már a bejelentkezés sem működött, kénytelen voltam bevetni a Timeshiftet a helyreállításhoz.
Utána megcsináltam a javítást újra, és terminálból próbáltam indítani a korábban nem induló programokat. Ugyanaz a 2-3 csomag volt mindegyiknél a hiba, amit az újratelepítésükkel sikerült orvosolni. Csináltam is egyből egy snapshotot, ki tudja mi jön még elő...
-
zizidor
őstag
Na, újabb móka. Próbálnék programokat telepíteni, de olyan csomagokon csúszik el, amiket nem lehet telepíteni. libglib2.0, libqt5core5a, meg hasonlók. A csomagok elvileg a tárolóban vannak, de nem lehet őket letölteni, valami t64 végű van helyettük.
Most akkor mi van??? -
zizidor
őstag
Felraktam én is a 22-t, de kicsit elhamarkodottnak érzem.
Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni a frissítés után), de telepítés közben végtelen hurokba került a 6.8 kernel telepítésekor. Sikertelen lett, de újra és újra megpróbálta. Az azért látszott, hogy az nVidia driver nem tetszik neki (a Mint által hivatalosan támogatott driverről van szó, nem valami egyéni mókolásról). Megszakítottam, újraindítottam a 6.5 kernellel, visszaváltás az Xorg driverre, nVidia uninstall, utána az új kernel simán felment. Erre azért figyelhettek volna... -
zizidor
őstag
Azt fogja formázni, amit mutat. Ha az 'sda' van kijelölve, akkor az egészet.
A külső meghajtók általában használhatók particionálás nélkül is, így az egészet egy fájlrendszer foglalja el.Ha nem ezt szeretnéd, akkor formázz másik programmal (az alap 'Lemezek' vagy a GParted, stb.)
-
zizidor
őstag
Á, meglett a megoldás! A Blueman bővítményei között van a PowerManager, ott kell lelőni az automatikus bekapcsolást.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14763 üzenetére
Magáról a bluetooth interfészről van szó. Gyakorlatilag ugyanazt szeretném ahogy az iOS, Android vagy a Windows is működik: maradjon úgy ahogyan én állítom. Mintnél viszont állandóan bekapcsol. Van néhány cucc ami automatikusan csatlakozik, akkor is ha nem kéne. A párosítás törlése és rendszeres újrapárosítás nem éppen ideális megoldás.
-
zizidor
őstag
Nekem is bluetooth gondom van, de egész más. Azt be lehet állítani, hogy maradjon kikapcsolva ha kikapcsolom? Újraindításkor mindig bekapcsolja, de egy kilépés és visszalépés is elég hozzá.
-
zizidor
őstag
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A verziókhoz külön repo-k tartoznak, így simán lehetnek különböző csomagok, vagy ugyanazokból eltérő verziók, és általában az újabbak kapnak gyakoribb frissítést.
Az újabb kernelek esetén sem pusztán annyi, hogy több hardvert támogatnak. A 6.5 szériánál pl. jelentős teljesítmény optimalizálás volt a CPU-t (főleg AMD) és az Ext4, Btrfs, NTFS fájlrendszereket érintően.
Nyilván vannak sokan akiket ez nem érdekel, meg olyanok is, akiknél igenis számít. Én pl. azért használom a 6.5 kernelt, mert az 5.2-vel (és Windows alatt is) borzalmas a laptop hangja, teljesen élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást *.
De nem hardver hiba, mert új kernellel teljesen jó.* Nem a laptop hangszórója, hanem maga a hang kimenet. Olyan, mintha bekapcsolna valami automatikus hangerőt, olyankor egy komolyabb basszus mellett egy pillanatra elhalkul minden más, aztán vissza. Mintha valaki ide-oda rángatná a hangerőt. Tévén láttam hasonlót, ott is borzasztó volt, de ott legalább ki lehetett kapcsolni.
-
zizidor
őstag
Megvan a megoldás.
- Létrehozom a szükséges partíciókat, fájlrendszereket
- Beállítom a titkosítást
- Telepítem a rendszert a létrehozott fájlrendszerek kiválasztásával
- Restart után terminálból kell csatolni a titkosított fájlrendszert és elindul
- Létre kell hozni és kitölteni az /etc/crypttab fájlt !!!
- update-initramfs
- Restartnál kéri a jelszót. Öröm.Persze erre nem lenne szükség, ha a telepítő rendesen működne, nem fagyna le.
A letöltött iso fájl amúgy hibátlan, leellenőriztem. -
zizidor
őstag
Sajnos nem. Ami a videóban 1:50-nél látható, az nekem már nem jelenik meg, mert kiakad a telepítő és szó nélkül bezáródik.
Meg tudom csinálni neki a titkosított fájlrendszer(eke)t, akár LVM használatával, akár nélküle, de újraindításkor nem kéri a jelszót, csak némi várakozás után kihajít az initramfs terminálba. Itt simán tudom csatolni a titkosított kötetet (cryptsetup luksOpen), utána el is indul a rendszer. Valahogy azt kéne, hogy egy jelszó kérés után ezt saját maga megcsinálja.
-
zizidor
őstag
Okostelefonoknál manapság szinte alap dolog a tároló-titkosítás, gondoltam kipróbálom hogy megy ez egy laptopnál. Persze nem a Windows BitLockerre gondolok. A Mint telepítőben van ilyen lehetőség, hogy LVM/LUKS használatával titkosít. A bökkenő csak az, hogy amikor ezt kiválasztom, akkor a következő lépésnél hibaüzenet nélkül, egyből megszakad a telepítő és ott maradnak a létrehozott, de teljesen üres partíciók.
Keresgélés és próbálgatás után addig sikerült eljutni, hogy parancssorból létrehozom a partíciókat (efi, /boot, lvm-pv), egy volume groupot és abban két logikai meghajtót (/ és /home), de hogy lesz ebből titkosítás? Ha csak így simán ráengedem a telepítőt, akkor felismeri az LVM köteteket, ki lehet jelölni és rátelepül, működik is ahogy kell. Utólag kellene titkosítani? Vagy még a telepítés előtt? Igazából elég lenne a /home-ot, a felhasználói adatok miatt.
-
zizidor
őstag
Próbálok rájönni hogy hol van a buktató, de még nem sikerült. Az látszik, hogy a wifi csatlakozás megy, a hálózat (IP) megy, mert a könyvtár bejelentkező lapját eléred.
Mivel az azonosítás böngészőn keresztül történik, elméletileg nem lehetne operációs rendszer függő, de valahogy mégis az.
Windows gépen milyen böngészővel sikerült? Linuxon mivel próbálod? -
zizidor
őstag
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy a Linuxnak kell kezelni az internetet.
- A wifi kapcsolat létrejön, ezt látjuk.
- Az IP kapcsolat működik. Biztosra veszem, hogy DHCP-t használ, vagyis neked kézzel nem kell állítani rajta semmit, minden szükséges adatot megkap csatlakozáskor.
- A böngésző is működik, különben nem jelenne meg a jelszavas weblap.
- Olyat még nem láttam, hogy egy webes űrlapból ne lehetne számokat elküldeni.Ezen a ponton az szokott történni, hogy helyes azonosító+jelszó kombó esetén a hálózati szoftver a csatlakozó gép MAC címe alapján engedélyezi az internet felé az adatforgalmat. Ez nincs összefüggésben a kliens operációs rendszerrel.
Jó lenne tisztázni, hogy mit is takar a 2-es hibakód, mert addig csak találgatunk.
Mobulla javaslatát mindenképp próbáld meg, az elgépelési hibák kiszűrésére.
Ha így sem megy, akkor kérj egy új jelszót. -
zizidor
őstag
"Ezen a linuxon pl. a 'bal ALT + num. bill. számjegyek' se működik"
Ja, már értem: a gépelési különbségek miatt téves a beírt jelszó. A speciális karaktereket nem így lehet beírni. Beállításfüggő ez is, ezért előbb próbáld ki valamelyik másik - pl. szövegszerkesztő - programban. A Ctrl-Shift-U billentyűk lenyomásával tudsz unicode módra váltani, ilyenkor elvileg megjelenik egy kis u betű, beírod a kódot, aztán Enter, és megjelenik a karakter. Bonyolítás, hogy itt nem decimális, hanem hexa kóddal kell megadni (0150 -> 0096).
Mondjuk pont ezek miatt nem szokták javasolni jelszavakban a különleges, normál módon nem begépelhető karaktereket. Ha valaki mobilról próbálná, ott rosszabb a helyzet.
-
zizidor
őstag
Meddig sikerült eljutni? A wifi csatlakozás után megnyitja a könyvtár bejelentkezési oldalát? Ha nem nyitja meg automatikusan, akkor az a normál viselkedés, hogy minden weboldalról átirányít a bejelentkező oldalra. Ha ez sem működik, akkor böngészőben megnyitható az oldal? A bejelentkező oldalon meg jelet adni az azonosítót és a jelszót? Elfogadja? Van valami visszajelzés (sikeres vagy sikertelen)?
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14629 üzenetére
Probléma esetén még mindig bevethető a wifi/bt modul cseréje. (Tudom, az meg pénz...)
Távfelügyelet: Persze, vannak ilyenek. TeamViewer Host/Client, ThinLinc, Xrdp, TigerVNC, Remmina, AnyDesk, stb.
TeamViewert használtam régebben, most egyiket sem. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14625 üzenetére
Ahogy nézem, elég sok a panasz erre a chipre, de elméletileg van rá megoldás:
https://github.com/Borwe/rt3290-linux-drivers -
zizidor
őstag
Megpróbáltam egy új 21.2 telepítést UEFI nélkül. Első lépésként MBR partícionálást állítottam be, utána indítottam csak a telepítőt. Amikor végzett, még újraindítás előtt megnéztem, lecserélte GPT-re, viszont létrehozta a GRUB-nak szükséges külön partíciót és az EFI partíciót is, úgyhogy az MBR/GPT séma nem lehet akadály.
Működik is rendesen az újraindítás után.
Ha tényleg hibás a HDD, akkor hogy működött rendesen a Lubuntu?
Esetleg azt is érdemes megpróbálni, hogy manuális partícionálással létrehozni a bios_grub partíciót (1 MB), de előtte üresen hagyni valamennyi helyet, hogyha tényleg hardver hiba van, akkor azt a részt ne is használja. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14619 üzenetére
Én élnék a gyanúval, hogy a wifi modul nem teljesen támogatott (lspci parancs mit mutat?). Régebbi verziónál jártam hasonlóan, ott segített egy újabb kernel telepítése. Ha megoldható valahogy a letöltés (vezetékkel, USB adapterrel), akkor meg kellene próbálni az 5.x kernel
helyettmellett a 6.2 szériából felrakni egy újabbat, hátha abban már normálisan működik.
Ezt a mostani laptopomat direkt úgy vettem, hogy Linux-szal is használható. Valóban, minden működött, kivéve a wifit, mert azt fel sem ismerte. Papír szerint egy Intel chipes lett volna benne, de MediaTek sikerült. Mivel képtelenség volt működésre bírni, az lett a megoldás, hogy vettem bele egy Intel chipeset, és azzal csont nélkül működik. -
-
zizidor
őstag
Ezektől a mebi-gibi-tebi prefixektől a falnak megyek. Évtizedekig nem volt gond az 1024 alapú váltás, aki értett hozzá, az pontosan tudta miről van szó és főleg miért.
-
zizidor
őstag
Bocs, félreértettem. Azt hittem vagy ez, vagy az. Mea culpa. De ez esetben csak a Windows-t kell b*zerálni, mert Linuxnál eleve a local-rtc 0 a default állapot.
Amit én írtam, az lényegében ugyanez, csak nem a Windows-t igazítja a Linuxhoz (utc), hanem a Linuxot a Windows-hoz (local).
-
zizidor
őstag
válasz
zizidor #14570 üzenetére
Kicsit bővebben, mert tegnap nem volt rá idő:
A fenti 4 esetet vizsgálva a 2. kivételével látszott mindkét grafikus vezérlő (az energiatakarékosnál is), de csak teljesítmény módban volt aktív a GPU. Ebből sajnos nem derül ki, hogy az alkalmazásra van-e bízva melyiket használja, de játék közben a teljesítmény módban volt jobb az fps. Amin viszont meglepődtem, hogy a 2. esetnél is nagyobb fps-t produkált, szóval az ott tapasztalt "software only" mód nagy valószínűséggel nem igaz, csak a driver ezt hazudja. -
zizidor
őstag
Nem kimondottan Mint-hez kapcsolódó kérdés, de az nVidia driverek igény szerinti módja tulajdonképpen mit takar? Bármikor használhat egy program IGP helyett GPU-t, vagy csak akkor, ha eleve úgy indítom? (jobb klikk, futtatás hozzárendelt GPU-val, vagy ilyesmi.)
-
zizidor
őstag
válasz
Dani_kp #14561 üzenetére
Nem próbáltam még, de Linuxra letölthető a Balena Etcher.
Ventoy-t szoktam használni, annál elég csak rámásolni az iso fájlokat. -
zizidor
őstag
Hupsz, egy grub frissítés?
-
zizidor
őstag
válasz
Doky586 #14557 üzenetére
Én is úgy emlékszem, hogy nem szokott gond lenni a telepítéssel, jó pár secure bootos gépre tettem már fel. Amihez további tanúsítvány kell (pl. nvidia driverek), azt újraindításkor megoldja a mokmanagerrel. Yumi helyett én a Ventoy-t szoktam használni, annak ugyanúgy van importálható tanúsítványa.
Inkább az a probléma, hogy a GRUB a moduljai nélkül csak alapvető dolgokra használható. Be lehet tölteni vele a Linuxot vagy a Windowst is, de egy kívánt grafikus módot (felbontást) már nem. Van akinél elvárás, hogy grafikus felületű menüből választhasson, melyik oprendszert akarja indítani. Ehhez meg ki kell kapcsolni a secure bootot. Egyelőre nem tragikus, tapasztalat szerint most még így is megy a Windows, de ki tudja mikor gondolják meg magukat.
-
zizidor
őstag
Próba megvolt, nem lettem sokkal okosabb. Alapból telepítve van a grub-efi-amd64-signed csomag és a shim-signed is. A /boot/efi könyvtár alatt ugyanezek a fájlok vannak. Összehasonlítottam, az Edge változat is ugyanezeket rakja fel.
(A grubx64 a Canonical, a shimx64 a Microsoft aláírásával rendelkezik. A tanúsítványok is importálva lettek.)A probléma, amin eddig nem sikerült túllépni, hogy a secure boot nem enged aláírás nélküli kódot betölteni és futtatni, márpedig a GRUB-nak van egy tonna külső modulja, aláírás nélkül. Az x86_64-efi-signed könyvtárban egyáltalán nincsenek is külső modulok, nyilván azért, mert úgysem lehetne használni őket. Vagyis a GRUB csak arra használható, amihez nem kell külső modul. Ezen legfeljebb a secure boot kikapcsolása segíthet.
-
zizidor
őstag
Köszi, ezt megpróbálom. Tegnap csináltam egy telepítést virtuális gépre (már a Virtualbox is tud secure bootot), aztán elkezdtem összehasonlítgatni a host fájlokkal. Egyelőre úgy tűnik teljesen egyformák, úgyhogy nem egészen értem. Az EFI partíción lévőknek van rendes aláírása, de azzal eddig sem volt gond.
-
zizidor
őstag
Egy friss poszt szerint kiadtak egy új változatot, amiben már újabb kernel van (6.2).
A végén még megemlítik, hogy "This ISO also brings back support for Secureboot."
Na, engem ez utóbbi érdekelne. Valahogy ki lehetne bontani belőle csak a GRUB-ot? Lecserélném a mostani bugos verziót az EFI partíción...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Path of Exile (ARPG)
- Kés topik
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gamepad
- Apple Watch
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest