- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
Kétségkívül van igazság ebben is, még akkor is, ha sokszor nem életszerű. Egy adott feladatra tartott gép, mondjuk a TV alatt, annek nem feltétlenül kell a sallang. Sem cups, sem bluetooth, sem libreoffice, sem semmi egyéb. Egy böngésző, egy celluloid, VLC, és kb ennyi. A másik topikan is olvasható visszatérő jelleggel, hogy nem feltétlenül erőgéppel rendelkezik mindenki, van hogy nem bírja el a felesleges sallangokat a gép, ill teljesen felesleges vele terhelni.
Nálam valóban a külső csomagok okoznak leginkább problémát, az az egy, amit telepítek. A Viber. Amennyiben valaki SecureBoot-al Nvidiát használ, vagy van valami kézzel feltelepített wifi drivere, esetleg tényleg meg van szórva rendszere Wine-al, PPA-val, annak ez a rendszerfrissítés így borítékolhatóan nem lesz járható út. És nem azokkal a csomagokkal van baj, amiket leszedeget az ember, azokat játszi könnyedséggel felteszi újra, hanem ezekkel. De most a Viber is, vagy más progi margójára. Előfordul az, hogy egy .deb csomagot használ az ember, nincs ezzel baj. Régebben a frissítő direkt kérte, hogy tavolítsuk el a külső csomagokat. Most csak szól, hogy esetleg! hiba lehet belőle. De akkor miért engedi el? Arra most nem emlékszem, hogy a Timeshift mentés meglétét figyelte e most a rendszer.
Én nem kritizálás jelleggel írtam le, egy ingyenes rendszernél, ami nem mellékesen az egyik legjobban összerakott a "piacon", alávaló dolog lenne. Mindenki úgy intézi, ahogy szeretné a frissítést. Én azt tapasztaltam, hogy sokszor az új, teljes telepítés gyorsabb és egyszerűbb. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #15380 üzenetére
Én úgy döntöttem, hogy használom tovább a Synaptic-ot, amíg elérhető. Tök jó dolgok vannak benne és egyszerű használni.
A flatpak és mintinstall, mintdrivert, mintbackup, mintreport, mintwelcome csomagokat is leszedem mindig, azokat sem nem használom soha. Régebben eltávolítható volt az xdg-destop-portal. A 21-es Mint óta már nem lehet elvarázsolni, mert elviszi a Cinnamont is. A 20-as olyan jó volt ebből a szempontból, ott el lehetett távolítani, ha sem flat, sem snap nincs.
Azt is eldöntöttem, hogy én befejeztem ezt a disztró update dolgot. Új verzió, tiszta telepítés. Hamarabb megvan, mint görcsölni ezzel, meg kutakodni a hibák után. Pár mappa kimásolása a .configból. meg a .mozilla, kb 15 másodperc. Az új rendszer beállítása is 15 perc összesen.
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor #15373 üzenetére
A mintupdate-et nem kellene bántania. Nálam békén hagyta, de nem is volna logikus a kivétele. Szoftverforrásnál lenne érdemes ránézni, mert a tükröket visszaállítja az eredetire, egy terminál apt update is érdekes lehet. Az viszont jó kérdés, hogy a mintupdate miért tűnt el. A Wayland nálam villogást eredményezett pár appban.
Közben hülyeséget beszéltem, a Dellben is van legacy mód.
Kár a synaptic-ért. Sajnálom, köszi az infót.
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #15367 üzenetére
Nálam nincs kompatibilitási mód, a Dell gépeim közül egyikben sem. Vagy ez, vagy az. Az asztali gépemen van ilyen, használom is, a Windows UEFI, az éppen melyik linux legacy.
Zizidor: Alapjában végülis mindegy, megy. Az is lehet, hogy évek óta ilyen, csak most tűnt fel. De azért érdekes. A Windows alapból nem indul legacy módban, a Manjaró sem indul EFI-ben, ha mbr telepítés volt. Csak a Mint ilyen, különleges... Az is lehet, hogy a Dell gépeimnél van mégiscsak valami CSM opció rejtve, vagy nem tudom...
Viszont az biztos, hogy verzió frissítésnél be tud kavarni.A synapticot miért vették ki? Vissza lehet ugyan rakni, de elég barátságtalan lépés. Én pl. nem használom a Flatpak-et és a szoftverkezelőt sem. Csak azt. Több disztróban is láttam, hogy nincs már benne. Elementary, Ubuntu, Zorin, egyikben sincs benne, ha jól emlékszem.
-
Petya XT
senior tag
Nem szeretem a GPT-t, általában MBR van. A BIOS is abban az üzemmódban volt, amikor telepítettem. Van ilyen mappám, igen. A kérdés, hogy miért. Ezt már észrevettem korábban is, hogy bizonyos gépeken létrehoz magától EFI partíciót, némelyiken nem, ha a BIOS boot MBR-ben van. Manjarón biztos nem hoz létre, az Ubuntun nem néztem meg sajnos, amikor fent volt. Az számíthat, hogy DD-t használok a Rufus esetében? Ezt most vettem észre, a hibák kapcsán, hogy mind a két módban indul a rendszer. Érdekes.
-
Petya XT
senior tag
Én lyukra futottam vele ma, a frissítési folyamat végén 4 csomagra dobott hibát, mind a négy grub-ban érdekelt csomag volt. 4x nekifutott, azután kidobta a végén megint hibára és kilépett a frissítő modul. A rendszer végül frissült, de furcsa volt, ilyet még nem láttam.
Elkezdtem nézegetni, hogy mi a péklapát van ezzel. Emlékeztem, hogy Rufusszal MBR sémára csináltam meg anno a rendszert, a BIOS-ban MBR boot volt beállítva. Mind a négy hiba az EFI particióról jött vissza( ezt sem nagyon értem, hogy miért van az ott egyáltalán)
Átállítottam a BIOS-ban UEFI bootra meg bekapcsoltam a SecureBoot-ot, így is elindult a rendszer. Tehát mind a két módban indul a rendszer. Ez normális?
Miért van akkor séma választás? Ha úgyis mindegy? Vagy itt mi történhetett? -
Petya XT
senior tag
Hogy lenne...
2008-as történet, szerintem a Cinnamon is sok neki. Én maradnék vele Windowson.
Nem fog jobban teljesíteni linux alatt sem sajnos. Az Intel is elengedte a kezét, biztonsági okokból a használata sem javasolt.Egy brand gép kijön egy SSD árából, ezzel a C2Q-dal már nem érdemes foglalkozni szerintem.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Olyan létezik, hogy beállított FF profil egyik napról a másikra összeomlik? Beállítások elmásztak, nem egy-kettő, hanem sok? Nem láttam még ilyet. LM22
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Most csupa "szemét" van csak benne. Még a RAM-okat is kivettem, egy régi Dell RAM moduljait raktam bele, ezt most viheti... Nézegettem új gépeket, de levert a víz. A komplett konfigot cserélni kellene. A régi cuccaimból talán a 1060 maradhat meg, meg a ház.
Nagy terhelésnél kivágja az egészet az Anti Surge. Tegnap összepakoltam ezzel a felállással, még nem volt baj. Megrogyott a táp szerintem, de már ezzel a 4. gen Intellel nem akarok szórakozni, valami modernebb Ryzen konfig kellene.
Egy Zalman 700-as PSU, látott ez már CrossFire-től kezdve mindent. Régi már.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Ez a
powercfg -h off
ez működik még Windowson? Ha jól emlékszem én ezzel kapcsoltam ki. Mi volt a hibaüzenet? Amit urandom0 linkelt azt nem tudom megnyitni.Mind a két rendszer EFI? Vagy milyen séma van a két SSD-n? Ha visszaraknád, direktbe a lapra? Nehogy a rack szívozzon...
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #15206 üzenetére
Én a Manjarót is csak X11-ben tudom használni, a Wayland alatt a Plasma nem az igazi, sok a hiba benne. Főleg azért érdekes, mert egy hónappal ezelőtt meg pont az X11 volt, ami alatt nem állt le a rendszer. A fene érti ezt. De most lekopogom, X11 alatt szuper, kérdés meddig. A Garudában nagyon tetszett, hogy az Assist-ban ki tudtad választani a szolgáltatásokat, progikat, még rendszer DNS-t is tudtál állítani, tök egyszerűen. A Cinnamont néztem meg, de nem tudtam feltémázni, ezek a Zen ikonok meg nagyon vadak nekem.
-
Petya XT
senior tag
Ez 18.3? Szerintem egyszerűbb lenne tiszta telepítéssel, fontos dolgokat másold ki. A .mozilla mappát, ha kimásolod, majd az új rendszerben vissza a home könyvtárba, akkor minden beállítás, süti, egyéb dolog megmarad a FF-ban. Persze megpróbálhatod a frissítést, de nyügős tud lenni néha, a fenti lépések ez esetben is ajánlottak, mielőtt ugrik valami.
-
Petya XT
senior tag
A Manjaro kapcsán: Elengedtem a hibrid grafikát. Átkötöttem az egészet Nvidiára az alaplapi kimenetről. Szerintem hiba volt így használni ennyi ideig. Ráhagyom az Intelt. Érdekes módon megszűntek a programok alatti grafikai problémák. Itt hagytam az egészet 1,5 óra Unigine tesztre, de minden rendben volt.
22 TB-os merevlemez? Ahhoz azért neki kell feszülni mire telepakolod.
-
Petya XT
senior tag
Eleve sokan azt gondolják, hogy egy cég, ami az adott disztro mögött van, az csakis rossz lehet. Ezt a jó öreg Gates elintézte jó hosszú időre, ha nem örökre. Ezen már nehéz lesz változtatni, főleg, hogy sok a szelet a tortában. Az irányt nem tudom, hogy jó e vagy rossz, de az általam használt disztrók közül a Manjarónál látom, hogy iszonyat nagy a fejetlenség(X11,Wayland). Ez nem igazán mutat a stabil fejlődés felé.
Abban teljesen egyetértek, hogy egy-két nagyobb projekt megfelelőbb lenne, mint a millió kicsi.
Mini pc? Régen hetente hoztak valami gépet, ebben az évben talán összesen két Ryzen konfigot szereltem, meg valami laptopban cseréltem kijelzőt, egy- két telepítés volt még... Nincs gép már sok helyen most sem. A mostani TV-kben ott van minden. A többit elintézik mobil eszközről. Kihalóban a torrent, streamelnek mindent, otthonról az emberek többsége nem dolgozik, nem is akar még egy eszközt fenntartani. Tényleg nagyon kíváncsi leszek mi lesz ezzel a piaccal. Az asztali pc eladások is mélyponton. Ha kidurran a játék lufi, az egy érdekes történet lesz, mert ezeket az árakat nem mindenki tudja megfizetni, sőt.
Apropó konzol. Megveszel egy konzolt, egy normális videókártya árának feléért. Cserében csendben elvan a TV alatt, Néha megveszel rá egy-egy címet, én pár ezer forintért veszem meg a PS Store-ban, nem a Steamen 60-70 euróért. Megéri? Nekem meg, mert nem kell kínlódni a hardverrel, igénytelen dolog teljesen. Van fél órám(egyébként nincs), bekapcsolom és megy, nem kell vele szórakozni.
-
Petya XT
senior tag
Én nagyon csodálkoznék, ha 10 év múlva az IBM hátszeles Fedora eljutna mondjuk egy Windows szintre, mert ott azért van pénz is.
Ez nagyon kétséges, bár van benne logika. Én azt látom, hogy borzasztóan tagolt a linux szegmes, akár desktop szinten is, és ez riasztó sokak számára. Az meg többeknél kizáró ok, ahogy olvasgattam, ha nem közösségi egy disztró, hanem valami nagyobb cég áll mögötte.
Amerre haladunk, valószínűleg asztali gépek sem lesznek az otthoni felhasználóknál 10 év múlva, nemhogy linux. Felnőtt már egy generáció, akik a mobil eszköziken élik digitális életüket. Számukra meg teljesen érdektelen lesz, hogy mi van a motorháztető alatt.Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz. Ne kérdezd, hogy hol olvastam, mert már nem emlékszem rá. Az sem biztos, hogy igaz, de elgondolkodtató.
Óóó, hát persze. Össze vannak ezek nőve szépen már nagyon régen, nem hiába kerül annyiba egy gép mint amennyibe. Kéz kezet mos.
-
Petya XT
senior tag
Én egy életkoron alapuló megoszlást látnék szívesen a linux oldalán. Nyilván nem reprezentatív, de itt, a fórumon is az látszik, hogy nem is a hozzáértés, az adott rendszer mélyebb ismerete dominál, hanem a kor. Amikor megérik az ember arra, hogy oké, ez már ilyen-olyan okból nem kell, váltsunk. És már van kitartása is, hogy elsajátítson alap ismereteket a rendszer használatával kapcsolatban.
Pont a diagnosztika, a játék, estlegesen valamilyen speciális célszoftver....ez nagyon sok embert visszatart. Amit a hardverek élettartamáról, és a beállításokról írtál, teljesen jogos. Kevés a lehetőség még ezen a területen, talán soha sem lesz.
Egy relatíve régi gép is (10-12 éves) hozni tudja linuxon azt, amit ma átlagfelhasználásnak nevezünk. Játékra meg az élelmesebbje már régen konzolt használ, amin a monitorozás annyi, hogy ráteszed a kezed a tetejére, hogy milyen meleg. Múltkor láttam valami gépet játékra, olyan 1 millió forint volt. Miiicsodda? Nem is néztem meg, hogy mi pontos konfig, mert az ára okán is felejtős. Én csak röhögtem rajta, más meg simán megveszi. Azon meg nehogymá linux fusson... A linux desktop soha nem lesz népszerű. Valahogy a PC, mint olyan is félrecsúszott a játékok és a mohó hardvergyártók okán. Leég a videókártya tápcsatlakozója? Szétfagyó Intelek? Ilyen-olyan Windows driver anomália? Többszázezres hardveren? Vicc az egész.
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14963 üzenetére
Nekem az a dolog rendkívül iritáló, hogy majd mi megmondjuk mit használsz, meg mi megmondjuk, hogy mikor vegyél új gépet. Maga a rendszer is reklámok halmaza, millió felesleges funkció... Hát én meg azt gondoltam, hogy azé se, bármekkorát is szívok. Nem volt zökkenőmentes az átállás, sőt néha most is akadnak problémák. De fő rendszerként már nem tudok elképzelni Windows-t. Azt sem tudom már, hogy a 11 milyen. Amikor munka miatt kellett egy Windows, hónapokig szívtam vele, mire megtaláltam benne a dolgokat..... nemésnem, köszönöm. Most például ébresztettem egy 2. gen Intelt, Mint-tel. Azonnal ugrott. Én egyébként is zöld vagyok, amit lehet használtan veszem meg, semmit nem dobok ki. Ez az adjunk ki 300k egy irodai gépre, ez nem tudják letolni a torkomon soha. Nem szoktam szidni semmit, de erre én is azt mondom b@sszák meg.....
-
Petya XT
senior tag
Nem tudok rá mit mondani, én nem tapasztaltam. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem is fordulhat elő.
Aszi123:
A Bravet még tudom ajánlani, mostanában simulékonyabb, mint a FF. A vonat térkép miatt kezdtem el használni, mert a tetű MÁV miatt nem ment FF-on( három hónap kellett nekik hozzá), de megdöbbentően jó lett(már a Brave
)
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14907 üzenetére
Az Ubuntutól már itt is kitépték páran a hajukat, a Mintnél meg van 3 asztali környezet is, lehet, hogy az adott probléma nálad csak az egyiknél okozott problémát.
Én használom a Windowst is, pontosan értem mi problémád. De azt is megtapasztaltam, hogy egy beállított linux rendszerhez nem nagyon kell hozzányúlni, pontosan azt fogja csinálni minden nap, amit szeretnél. Itt támogató a közösség, a linuxos topikokban villámgyorsan jönnek az infók. Akik ott vannak, mindannyian végigjárták ezt az utat, kicsi tanulás, cserében egy normális rendszered lesz.
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14905 üzenetére
Nagyon régi tapasztalatokra azért nem alapoznék. A Wine is, és rendszerek is sokat fejlődtek, érdemes kipróbálni. Ezt egyébként minden rizikó nélkül, Windows alatt, VM-ben is ki tudod próbálni. Nem akarlak rábeszélni, de ez a kérdés, ami apropóján felmerült nálad a linux, nagyon sok embernél felfog jövőre.
Szerintem érdemes kipróbálni.
-
Petya XT
senior tag
A világért sem mondanék ellent, de bugzással nem találkoztam még a mintupdatenél. Bár volt egy év, amikor fent sem volt, terminálból frissítettem kéthetente. Synaptic-nál már hamarabb vettem észre, hogy galiba van. De az az én hibám volt, megtört néhány csomag.
Az egyik legstabilabb rendszer most a Mint, ami az átlagfelhasználást illeti. Persze ez csak az én véleményem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14899 üzenetére
A Mint egy jó választás lehet. Ha nem szeretnéd(bár ha megbarátkozol vele, akkor majd szeretnéd) a terminálról tudomást sem kell venned, tökéletesen használható nélküle. Ahogy a Minten kívül még sok egyéb disztro is. Persze, ha van valami speciális, nem támogatott hardver a gépedben, akkor lehet, hogy kell majd.
Próbáld ki, de úgy, hogy lehetőség szerint ne Wine alól Windows programokat. Multimédia, böngészés esetén amúgy sem kell. Mindent megtalálsz a szoftver telepítőben.Ezt a terminál parát nem tudom honnan veszik az emberek, de Windowsban olyan vidáman csapkodják a parancssort, mintha muszáj volna....
-
Petya XT
senior tag
Kamera, mikrofon... minden? Az jó.
Haverom kínlódott a ryzenes laposával, mert nem volt kamerája, azt hiszem Viber alatt.
Aszi123:
A feltöltés relatív, lehet nem viszik a cuccot. A Mint tűzfalát nem tudod kikapcsolni(így olvastam) , kernel szinten működik. Mindenképpen ki kell nyitni a portot, és beállítani az alháló ip-t, amit a routerben is MAC-hez rendelsz, akkor mennie kell. uPnP nem kell. A Qbit és Transmission is szépen megy nálam, ilyen probléma nem volt. Ha itt nyitva van a port, amikor fut a kliens, és zárva ha nem, akkor jól be van állítva: [link] Tároló vagy flatpak? Melyiket tetted fel?
-
Petya XT
senior tag
Néha egy tusolás jót tesz. Miután elszállt az agyamról a köd, eszembe jutott, hogy a Secure Boot kavarhat be, így is volt. Nem engedte bootolásnál betölteni az Nvidia drivert. Olvastam ezt a mizériát vele, de nem gondoltam, hogy ilyen szinten megszívat(hat). Pedig de. Kikapcsoltam a csába, most már oké minden.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Szerintetek milyen metódussal tudom feltelepíteni LM 22-re az Nvidia drivert? Sem az 550, sem 535-ös nem megy hibridben. Idáig ez nem volt probléma. HD4600/GTX 1060 lenne a páros.
UI: tényleg rászánja magát az ember, hogy dobja az őskövület 20.3-at, erre tessék. Meg is értem, aki nem vált.
A f...kivan az egésszel (bocsi, ez kikívánkozott.)
-
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14852 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha rémlene valami a Plex-el kapcsolatban. Ismerősőmnek is ua. volt a baja, nem volt hw gyorsítás. Kínlódott vele, végül azt mondta, hogy csak a fizetős verzióban aktiválható a funkció. Én magam sohasem használtam, élménybeszámolóra hagyatkoztam most, de hátha segít.
-
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14852 üzenetére
Az lesz az, igen. Csak nem jutott eszembe a kieg. neve.
-
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14847 üzenetére
Ott a képen a videó motor érdekes. Ennél az látszik, hogy böngésző alatt semmilyen hw gyorsításod sincs. Ha mondjuk a Celluloid, VLC alatt nézel egy videót, azt látod hogy szépen mozdul az igp is rá. A böngésződ meg teljesen szoftveres most.
A Chrome-al kapcsolatban nem tudok mit mondani, FF alatt valami böngésző kieg-gel bírtam működésre az IGP-t rendesen.
Amúgy a rendszerben szépen működik mindenhol, a böngésző(k) ben nem szokott menni az Intel. -
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14843 üzenetére
sudo apt install intel-gpu-tools
sudo intel_gpu_top
Ezt nézzük már meg. A média playerekkel is.
-
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a PipeWire kinél, hogyan működik? Sajnos nálam borzasztó recsegés, és hanghiba jött, jön elő, Dell SFF 4th. gen gépnél. LM 22 Cinnamon.Előre is köszi!
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor #14571 üzenetére
Igény szerinti mód, hozzárendelt GPU
Igen, ezzel van a baj nálam is. Nehezen is konfigurálható szerintem, bár én nem értek hozzá. Egyébiránt amelyik alkalmazás "magától használja", ott nem vettem észre különbséget fps ügyileg, bár én Unigine-nel néztem meg. Egyforma az igény szerinti és a teljesítmény üzemmódban.
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor #14568 üzenetére
...de az, mert én úgy vettem észre, hogy a Mint-ben nem működik normálisan. Hiába indítasz egy programot úgy, pl egy böngészőt, ugyanúgy IGP-vel futtatja. Bizonyos programok, pl a Boinc, érzékeli a kártyát és használja is, és minden 3D program is. Fel lehet profilozni, szabályokat létrehozni, de én feladtam. Működik, csak nem minden program esetében.
Teljesítmény módban meg értelmét veszti az egész. Szerintem a zárt driver hülyesége.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Dani_kp #14515 üzenetére
Ha jól beáll, a RAM és SSD miatt nem lesz vele baj, inkább a proci fog elfogyni. Azt kicserélném egy C2Q-ra.
A Rufus is csinál néha dolgokat, amikre nincs magyarázat, volt hibás telepítőm nekem is már. Nem lehet, hogy elsőre nem vártad ki hogy elinduljon a rendszer, elvégre ha jól értem csak 2 GB RAM volt benne, ehhez kell idő sajnos. Milyen VGA-val használod?
-
Petya XT
senior tag
válasz
Dani_kp #14512 üzenetére
GPT-vel nem fog bootolni szerintem, nem UEFI. Az MBR séma jó lesz. Hardveresen minden rendben van a géppel? A 2 GB RAM az kevésnek tűnik, bár egy SSD-vel és megfelelő méretű swappal orvosolható. Próbáld ki a MATE és a Cinnamon ISO-t is, láttunk már olyat, hogy hibás lesz a telepítő valami miatt.
-
Petya XT
senior tag
válasz
v.attis #14428 üzenetére
Szia,
Szerintem ne mixeld össze, vagy az egyik, vagy a másik. Az IGP problémára azért nézz rá a következő csomaggal: Intel-gpu-tools. Telepíted, ezután terminálban:
sudo intel_gpu_top
Pontosan látni fogod, hol fogy el az IGP, ha egyáltalán az a baj.Érdemes lenne még a Htop csomagot is felpakolni, kicsit átláthatóbb lesz a történet.
A FF-hoz azonban lehet gyenge lesz az a proci, asztali környezetől függetlenül.
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor #14412 üzenetére
Ez sajnos nem is olyan furcsa. Bár én nem laptopon használom a hibrid módot, hanem asztali gépen, IGP kimeneten, igény szerint oda játszik egy 1060. Nálam is volt már ilyen, de mást nem okozott, gondolom letérdelt a driver. Olyan is volt, csökkentett módba ugrott a Cinnamon..... Nem mindig szeretik egymást, de olyan sokszor nincs is frissítés. Most valami biztonsági frissítés volt a linuxos meghajtókra.
-
Petya XT
senior tag
Önkritikát kell gyakorolnom. Örömmel konstatáltam, hogy végre működik a videólejátszás a Viberben. LM 19 óta nem láttam ilyet. . deb verzió, hivatalos oldalról.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Tekerjünk egy kicsit a történeten. Ubuntu Cinnamon alatt is jó, a hibát pedig KDE alatt is dobja, ez nem releváns. 20.3 alatt is oké. 21.1 alatt nem oké, én is látom már.
És itt érdekességképpen: Ubuntu Cinnamon 22.04 LTS, a Cinnamon verzió viszont régebbi.
Ez lehet a baj, valóban. Jó volt a sejtésed. De legalább a megoldást sem tudom.
-
Petya XT
senior tag
Ilyenekre gondolok:
Beállítottam egy egérmutató sémát, mindegy melyiket nem az alap, az a lényeg. Qbittorrent ablakba beviszed visszavált az alapra, kihúzod az ablakból, jön a beállított. Ez már milyen dologViber, Telegram, ezekről inkább nem is ejtenék szót. És nem trollkodás, de ez régen nem volt probléma. Mi történt? Nyilván változott sokminden, de ez el lett kapkodva kicsit, úgy érzem.
Terminából indítva a Bravet, azért KDE-n is van egy pár hiba itt is. Terminálból indítva sem látszik valami rendellenes? Tényleg kíváncsi vagyok, ki fogom próbálni.
LineageOS alatt telefonon, ott nekem megoldotta a gondot egy régebbi Brave verzió. Nekem meg Huawei van, átmenetes rendszerrel, érezhetően nem egy kapura játszik a Google Play és az AppGallery. Kínomban felraktam a FF-ot.
-
Petya XT
senior tag
Nem tudom, mostanában az Android verzió borzolja a kedélyeimet. Az random fagyogat, holott régen nem volt baja, sőt. Ez Mint 21, amin jelentkezik a hiba? Én azt dobtam, mentem vissza a másik gépemen 20.3-ra, mert néhány alkalmazás olyan tré, már ami grafikát illeti, hogy nem tudtam elviselni. Holnap feldobom 20.3-ra, megnézzük ott mit mutat.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Cucuska2 #14007 üzenetére
Manjaro KDE-t kezdtem el használni, ezt csak feltettem kíváncsiságból, és gondoltam megosztom a tapasztalataim, ha valakinek esetleg segítség lenne.
Sokáig használtam Mintet, de elsőkörben az Nvidia driver hibák, részben a Minten kívüli problémák, pl. Ubuntu betűtípusai: számomra tompák, életlenek, az asztali környezet akadálymentesítésének hiánya (százalékos méretezés). Így elbúcsúztunk egymástól.Gyengénlátó vagyok sajnos, és a Mintnél(Cinnamonnál) érdemben főverziók óta nem történt előrelépés a vizuális akadálymentesítés terén. Talán majd most elindul valami.
Szerettem egyébként a Mintet is, ezzel kezdtem el linuxozni, nagyon sok tapasztalatot szereztem, jó volt. Mondjuk érteni most sem értek hozzá, de a használata már egyszerűbb, mint egy Windows-é. A KDE meg nagyon sokat fejlődött és látom normálisan, szép, éles minden. De nyilván ezek nem nem releváns okok a váltásra mindenkinél, ha jó lenne a szemem, pont lesz@rnám a betűkészletet meg a méretezést.
De bízok benne, hogy lesz ez jobb is.
-
Petya XT
senior tag
Kipróbáltam egy tiszta telepítéssel az új kiadást.
Azt nem tudom eldönteni, hogy a kernel miatt, vagy a Cinnamon miatt, de borzalmas ez az "idegesség", amikor ablakot méretez, böngésző nyílik, olyan mintha egy közepes screen tearinggel, lassulással küzdene az egész asztali felület. Ami feltünt, hogy a jobb klikkes csomag eltávolítással valami nem oké, a függőségek visszafogják az egész folyamatot, Synaptic-ban kell gépészkedni, de ott is problémás)
- reakcióidő borzalmas( fájlmásolásnál 2-4 mp a grafikus vissazjelzésig)
- hangproblémákEz a Cinnamon olyan most, mint fakockákon aludni. Ami nagyon jó, hogy friss kernel, friss csomagok alapból. Nyilván nem lehúzni szeretném, én mindig nagyon örülök az új dolgoknak, tudom, temérdek munka van benne, de egy jól belakott 20.3-at, erre még nem érdemes cserélni. Bár ez csak az én véleményem, csak saját tapasztalat, lehet másnál oké lesz.
...amit nagyon vártam és kíváncsi voltam, az az asztali felület százalékos méretezése, de ott is hibák vannak(125%), nem tökéletes, nálam nagyon életlenné váltak a szövegek, és a menünél is problémákat okozott.
-
Petya XT
senior tag
Üdv!
Olyan kérdésem van, hogy létezik e kijelzőváltásra olyan billentyű kombináció, mint Windows alatt a WIN+P gomb? Idáig csak addig sikerült eljutnom, hogy vagy letükrözte, így egyik kijelzőn sem volt jó a felbontás, vagy a második kijelzőt betette kiterjesztett asztalra, és így húzgálni kell oda az alkalmazásokat, ami nem kényelmes nekem.
Azt szeretném, hogy vagy az egyik, vagy a másik kijelző menjen. Tettem fel egy kisalkalmazást, de az nem kifejezetten erre való abban inkább a gyors kijelző beállítást érem csak el.Mint 20, IGP: HD4600
1: D-SUB 1440X900
2: HDMI 1080pElőre is köszönöm!
Ill. eszembe jutott még valami. Bekapcsolt UFW mellett nem megy a routeremen az UPNP, hiába van nyitva a port. Ha kikapcsolom az UFW-t, és vissza, akkor látom a routerben, hogy oké, de ez egy idő után eltűnik, gondolom amikor DHCP-vel újra kiosztja a címeket. Kínlódok már vele egy ideje, de nem nagyon tudom, hogy tovább. Egy P2P alkalmazásról van szó. 4.1.7.
-
Petya XT
senior tag
válasz
KAMI911 #13538 üzenetére
Szia,
Megnéztem az oldal súgóját, valóban nem tölti be a funkcióját így. Mire gondoltatok pontosan, milyen struktúrára? Főverzióként egy súgó, almenüvel, vagy egy általános, amiben a főbb problémák benne vannak, de verziótól független a megoldása? Itt is nagyon sok dolog szerepel, amivel már foglalkozni sem érdemes, mert nem aktuális már. A LM fórum sokkal átláthatóbb, de nyilván ez nézőpont kérdése.Nem is súgó témakör ez, hanem innen oda exportálni a hibákat, ez megint csak problémás.
-
Petya XT
senior tag
Helló, 20.2-es cinnamon alatt a Viberben nem játszhatóak le a videók, fogja magát és kilép. Valamelyikőtöknél történt hasonló? Annyi kérésem volna, amennyiben használtok Vibert és stabilnak tűnik, elküldenétek a forrást? Én próbáltam a flates és a csomagot is, de mind a kettővel problémák vannak, olyan mintha kodek lenne, de minden más alkalmazás rendben van. Ill az OBS is fekete kockákat vág a videóba. 4. gen i3 HD4600. Driver esetleg?
-
Petya XT
senior tag
válasz
gregory91 #13297 üzenetére
Az nem fordult meg a fejemben, a hivatalos Viber oldalán, nem is tudom, hogy melyik van fent. Kotlok még a Debian felett, a Mint SSD t kivettem, ha mégsem jönne össze a Debi. Nem tudom mi van, a múltkor Nvidia drivert is alig tudtam felvarázsolni. Évek óta használom, de ennyi problémám még nem volt vele, mint mostanában. Sajnos.
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
A Viberrel beleálltam a földbe, már második alkalom, hogy kernel frissítés után nem akar indulni. Az első alkalommal még segített, a .deb csomag újratelepítése, de most már az sem. Soha nem volt vele semmi probléma, de a 20.1-en egyszerűen nem tudom normálisan működésre bírni. 5.4.0-70 a kernel. Valamit lehet vele csinálni? Az oké, hogy vissza a régi kernel, csak most már lassan ott tartok, hogy nem merem felrakosgatni a frissítéseket, mert elb@szódik valami mindig. Pszichikailag teljesen kivagyok, remegő kézzel csináltam egy Win 10-es pendrivot. Csak nálam ilyen nyűgös, vagy mi van ezzel a verzióval? -
Petya XT
senior tag
válasz
lev258 #13205 üzenetére
Szia, próbáltam, annyit segített, hogy tudtam főzni egy kávét, nem zárolta magát. Amikor az ISO-kat torrentezem le, nyilván nem mehet egész nap a TV. Az nem alternatíva, hogy bekapcsolva hagyjam. Amikor megszűnik a kijelző, utána nincs eszköz sem. És ez ultra kellemetlen
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
Újfent akadt egy kis problémám, ezúttal egy GT 710-el és az LM 20.1, 19.X-el, Nvidia 4.50, 4.60. Nevezetesen, amikor az eszköz aludni tér, vagy valamiért lekapcsol a kijelző( ami egy TV), utána már nincsen hang. Sem hang, sem eszköz. Csak a beépített analóg. Először azt gondoltam, hogy ócska egy pusztulat gép ez, azért csinálja( Dell 380 S775). Kicseréltem egy másik Dellre (3020), de azzal is ugyanaz a hibája. Újraindítás után van újra HDMI hangeszköz. Kipróbáltam Windows alatt tökéletes.
Valaki találkozott hasonlóval? Valahol olvastam, hogy az új LM driverek már nem jók ehhez a Keplerhez.
Válaszaitokat, segítségeteket előre is köszönöm! -
Petya XT
senior tag
Van jelszó, mert a múltkor kaptam érte, hogy nincs és átjáróház az egész
Megcsináltam, hogy legyen, és az archív cuccaim is újra LUKS alatt vannak.
FF-ot használok nagyon régóta, de gondoltam összehasonlítom a RAM használatot, hát nem kicsit gyorsabb a Brave, és a Bitwarden-en kívül semmi nem kell hozzá.Uby:
Nézegettem ezt a localban lévő dolgot.
login.keyring
user.keystore
Ezek vannak, de egyiket sem ma hoztam létre. Mit tárolna ebben? Böngésző jelszavakat?
-
Petya XT
senior tag
Helló,
Telepítettem a Brave böngészőt, az indulás után jelszót kér a kulcstartóhoz. Mi ez, miért kell? Engedhetem, megadjam?Köszönöm!
-
Petya XT
senior tag
válasz
szotadi #12662 üzenetére
...Ez engem is érdekelne, én is így jártam, 3020-al, a 19. verzióknál nem jelentkezett soha.
Egyébként, úgy vettem észre, hogy egy idő után, ott marad, azon az eszközön, a programok alapértelmezett hangeszközeihez lehet köze. Persze ez nélkülöz mindenféle szakmai, hozzáértő dolgot. Csak sejtem.
Azt hiszem ha minden kötél szakad BIOS-ból ki tudod lőni az analóg cuccot.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12647 üzenetére
....Egyébként is át kell gondolnom ezt az egész biztonság témakört. Csináltam azt is, hogy minden rommá volt titkosítva, most meg az, hogy nincs. Valami arany középutat kellene találnom. A LUKS az szimpatikus volt, könnyen beállítható, de ott meg meg torpant néha a rendszer, ha nagyobb fájl íródott. Olyan mintha ez az i3 4330 egyszerűen gyenge lett volna hozzá. A Veracrypt meg komplikáltabb, de ott nem jelentkezett ez a "mintha a proci gyenge lenne" hiba. Ezt még nézegetnem kell.
Most eltűntek már az NTFS partícióim, lemezeim, lassan mind Ext4. Rápróbálok még egyszer, csak még gyűjtöm az erőt, nagyon bevált az a 20-as Mint.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12645 üzenetére
Nem voltam egyértelmű én sem, valószínűleg nem tudtam úgy leírni mi volt a problémám, csak virágnyelven.
Tegnap beszaladt egy két dolog, kicsit ideges voltam, elvetettem a sulykot. Nem akartam suttyó lenni, ezért elnézésed kérem. Pláne abból az apróból, hogy Ti ketten segítettek, amikor elakadtam valamiben.
De emiatt nem kell aggódnod, mert nálad, hogy se login, se titkosítás, se semmi, az egész géped simán átjáróház, ez a legkevesebb, ami miatt aggódnod kéne, hogy valaki felhasználót vált.
...ez meg teljesen jogos
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12635 üzenetére
Én tökéletesen értelek. Használtam LUKS és VC titkosítást én is, hasonló mezsgyén indultam el. Amíg az ablakos rendszert használtam ott először rendszerszintű TC/VC, és az archív HDD-n is.
Amióta linux van, itt csak LUKS-ot, de megmondom őszintén meguntam a sz@rakodást vele, ezen kívül eszi az erőforrást is. És volt egy nagy fegyvertény ellene még, a Kaspersky Rescue Disk nem fér hozzá ezekhez a partíciókhoz, így víruskeresés nem volt. A torrent és a LUKS egyébként sem barátok, úgy vettem észre.De......inkább a kényelem. Mára semmi ilyet nem használok itthon, van egy két privát, fényképezőről átrakott képalbum, de ezeket duplikáltam. Ha meg betörnek, majd megmérnek az Alien Bluray-ekért. Bár kötve hiszem.
Nyilván olyan gépnél, mint egy lapos, publikus helyen lévő stb, ott már más a téma, ott rendszerszintű titkosítás, ez nem is lehet vitatéma.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12633 üzenetére
Igen, tökéletesen igazad van. Én is így használom itthon, mi a fenének írogassam a jelszót örökké. Nem életszerű. FF társunk beírása gondolkoztatott el csupán és megnéztem én is ezt a zárolás dolgot. Én csak azt sérelmeztem, hogy felhasználóváltás után aktívvá válik az újraindítás és bűntársai. Itt meg elhasalt az egész zárolás. Én ezt problémásnak találom. Ennyi erővel ennél az opciónál, olyan mint zárolás is felesleges.
Szerintem ez így vaskarika...fából
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged