- Macrodroid
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
mintlin22 #15477 üzenetére
Érdekes. Nálam ugyan az egérbeállításoknál engedélyezve van a touchpad (asztali gépnél teljesen feleslegesen), viszont a többujjas kattintásoknál alapból "Default device behavior" van beállítva, és soha nem is tapasztaltam azt, amit írtál.
Megnéztem Firefox-ban, ott se csinál hasonlót.
Lehet, hogy ez függ attól is, hogy milyen eszköz van csatlakoztatva? Ki tudja. Néhány Mint fórumos / reddit-es találat is van ugyanerről a jelenségről, de egyiknél sem láttam az okát.
A lényeg, hogy megoldódott.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
mintlin22 #15469 üzenetére
Szia!
"az egér jobb gombját is bal gombként kezeli"
Ez alatt mit értesz? Nekem csak az rémlik, hogy ha jobb gombbal előhívsz egy kontext menüt (pl. böngészőben, vagy filekezelőben), akkor ott bármelyik opcióra jobb gombbal kattintva olyan, mintha bal gombbal kiválasztottad volna.
"hogyan lehet az egér jobb gombját úgy használni mint win alatt, hogy csak megnézni a link címét ellenőrzésként, vagy új ablakban megnyitni"
Öööö... Jobb gombbal "megnézni"? Ezt kérlek, fejtsd ki, hogy mire gondolsz.
Új ablakban megnyitni sima liba, a linken jobb katt, majd a kontext menüből kiválasztod, hogy új ablakban nyissa meg.
-
NeoPampalini
senior tag
Még egy IrfanView alternatíva: Nomacs.
Oké, nem vagyok egy hardcore user, de amire az IV-t használtam windows-on, az ezzel is megy (alap szerkesztés, kivágás, forgatás, tömeges feldolgozás stb...).
+1 a Double Commander-re.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Részemről is egy kis update: nálam tényleg az egér halt meg, már össze-vissza kattintgatott mindenfélét, szóval lecseréltem egy Logi MX Master 3S-re.
Mivel a billentyűzetem is egy Logi, így egy Bolt vevővel megy mindkét eszköz, a Solaar-ban az egérgörgő "racsniságán" is állítani tudtam, tökéletes.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Nálam nem segített.
Solaar eleve kiesett, mert egy Asus egerem van, imwheel telepítés és futtatás (imwheel -b 45) után nem éreztem változást, már minden létező USB portot végigpróbáltam, mivel volt, akinél ez helyrehozta, de nem lett jobb.
Szerintem az lehet, hogy a még két éve sem vásárolt Asus WT425 ennyit tud.
Azt meg hadd ne mutassam meg, hogy hogy néz ki, lekopott róla a festék, ahol hozzáérek, undorító.(Néha visszasírom a régi MS IntelliMouse-omat, szerintem az volt az eddigi legjobb, csak már nem viselnék el vezetékes egeret...
)
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Károly85 #15076 üzenetére
"Az egér görgője teljesen használhatatlan, alig görget néha még vissza is ugrik, erre van valami ötlet?"
Ez pár hete nálam is ilyen, szerintem valami frissítés okozhatta, vagy nem tudom.
Mára átszoktam a billentyűzeten a pgdown/pgup gombokra, vagy a görgetősávban kattintgatok, mikor hogy...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15050 üzenetére
Se winrar-ra, se TC-re nincs szükség Mint alatt. Ha ennyire ragaszkodsz win-es programokhoz, minek akartál Mint-re váltani?
Hol kért állandóan jelszót?? Semmit nem árultál el a tapasztalt dolgokból, így meg nehéz segíteni. Na, de hát már mindegy is.
"Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. "
Ha ez az alap Mint-re értendő, nem valami win-es izére, akkor user error, vagy nem Mint-kompatibilis hardware okozza.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
I02S3F #15044 üzenetére
Ez azért kiderült zizidor hozzászólásából: "A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma..."
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
"Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz."
Mihez kér jelszót? Nálam napi használatnál max. akkor, ha valami biztonsági frissítés van, egyébként nem kell.
"A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden."
Ez így elég homályos, amit leírtál. Mit, hol és hogyan szeretnél elindítani? Hibaüzenet mit mond?
Egyébként én már nagyjából leszoktam a "tiszta Wine" használatáról, ott a Lutris, azzal mindent be lehet állítani külön-külön, nem kavarnak be egymásnak az alkalmazások. Telepíteni is "windows-os" élmény benne bármit, next-next-finish, aztán start.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15038 üzenetére
Hááát. Erre konkrét dolgot nem találtam usb-s live rendszerhez, de talán ez működhet. Ugyanúgy a kicsomagolt filesystem.squashfs-ben kell matatni:
sudo nano /etc/default/ keyboard
Itt az alábbi részt...
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us"...kellene átírni arra, hogy:
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="hu"Telepített rendszernél ugyanott, ugyanazt kell átírni.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15031 üzenetére
Nem adtad meg a célmappát, még jó, hogy oda akarja kicsomagolni, ahonnan a parancsot kiadod (egy squashfs-root nevű mappába).
Fentebb a szintaktika:
sudo unsquashfs -f -d /HOVA /HONNAN/casper/filesystem.squashfs
Ez a HOVA mappába csomagolja ki a filesystem.squashfs file-t.
Szövegfile-t szerkeszteni pedig (root, azaz kb. a win-es "run as admin" joggal):
Lépj be az etc mappába:
cd /HOVA/etc
Majd:
sudo nano adjtime
Ha itt végeztél, akkor a ctrl-x-szel tudsz kilépni; rákérdez, hogy mentse-e, és kész.
Becsomagolás pedig:
sudo mksquashfs /HOVA/ /CÉLMAPPA/new_squash -comp xz -b 131072
Ahol a HOVA az a fentebb megadott mappa, ahova kicsomagoltad.
Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni.
Live Mint-et használtam már sokszor, de ilyen idő/dátum nyűgöm soha nem volt.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15029 üzenetére
Azért nem megy, mert nem jó a szintaktika, nincs megadva sehol forrásként a "filesystem.squashfs" (ez a TELJES filenév), satöbbi.
Esetleg így próbáld meg:
sudo unsquashfs -f -d /mappa1 /mappa2/file.squashfs
mappa1: az a mappa, ahova ki akarod csomagolni
mappa2: ahol a filesystem.squashfs file van (esetedben talán /media/cdrom/casper )Vszínű a visszacsomagolásnál is ugyanez a hiba.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #14963 üzenetére
Szia!
Ugyan nem teljesen értem, hogy a hétköznapi felhasználás során milyen win-only programokhoz ragaszkodsz és miért, mindenesetre amit itt példát hoztál valamelyik kommentben, a JetAudio-t, azt Mint 21.3-on Lutris-szal 5 kattintással telepítettem, és működik is. Terminál nem kell hozzá.
Szép dolog a wine, de önmagában elég nehézkes, és könnyű elcseszni. Jobb hozzá egy frontend, amivel kb. minden megoldható.
Én egyedül a Google Sketchup-ot használom, mint win-only app (meg nagy ritkán egy-egy régebbi játékot), azon kívül minden másra van alternatívám, az elmúlt kb. 6 évben egyszer sem hiányzott, hogy MS Office-t használjak.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini #13901 üzenetére
Valahol valami elkefélődött, és nem futott le egy initramfs upgrade... Ami vicces, hogy maga az initramfs-tools csomag is eltűnt, újra feltettem, aztán egy "sudo update-initramfs -u" után életre kelt az NV driver. Örö, bódottá, ma is tanultam valamit...
-
NeoPampalini
senior tag
Jó reggelt!
Tegnap volt egy NVidia driver frissítés 510-esre (470-ről) az update manager-en keresztül, nem sipákolt semmi semmit, aztán ma reggel csak 640x480-ban működik, és az istennek nem bírok ráerőszakolni se másik felbontást, se egy NV drivert. (GTX960-as kártya, driver-ben támogatott)
dmesg-ben "NVRM API mismatch", kernel module eltérésre panaszkodik.
Ezt értem, csak mi okozta ezt, és hogy tudom rendbeszedni?
Visszaváltottam Nouveau driver-re, reboot, legyalultam az összes NV drivert ("sudo apt purge nvidia* && sudo apt purge libnvidia*"), reboot, de innentől bármelyik drivert - akár 470-et, akár 510-et - telepítem, mindig a fenti hiba a vége.
Már itt woodoo-zom két órája, eredménytelenül, a szemem kifolyik ettől a retro felbontástól.
Van valami tuti tipp?
Ha jól gondolom, az NV kernel modult kellene eltüntetni, mert az egész azon bukik el, vagy valahogy upgrade-elni, mit tudom én, csak működjön.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Milkoo #13511 üzenetére
Elvileg igen, bár erről is össze-vissza infókat olvasok, pl. hogy a swap-et ki kell kapcsolni, akkor is, ha nincs csatolva a meghajtó, illetve volt, akinek a live rendszer is felcsatolta az összes meghajtót, ugyanezt a "nem lehet átméretezni" gondot okozva.
Ráadásul az is gondot - adatvesztést - okozhat, ha egy partíció elejét mozgatod át átméretezéssel... Arról nem is beszélve, hogy ez dög lassú, egyszer próbáltam, hát soha többet nem kívánok így hozzányúlni partícióhoz.
Ezt elkerülendő talán az lehet a legsimább út, ha live rendszer alól:
1. lecsökkented az sdc5 méretét
2. ha igaz, így lesz sdc5 és sdc7 között egy kiosztatlan terület, ebből csinálsz egy új partíciót
3. erre átmásolod az adatokat sdc7-ről
4. törlöd sdc7-et
5. az új partíciót átméretezed a legnagyobb méretreAzt érdemes figyelni közben, hogy a logikai partíció sdc2 mérete változik-e az 1. vagy a 4. lépés után; ha igen, akkor ki kell terjeszteni a teljes lehetséges méretre (ez nálam nem fordult még elő, de olvastam olyat, ahol még ezt is meg kellett csinálni).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Mtbsrác #13503 üzenetére
Valami körvonalazódik.
Szinte biztos, hogy az adott partíció csatolása a login után történik meg, nem pedig boot során, és így - mivel már létezik az "előző" mappa, valamint nincs megadva fix csatolási pont - mindig újat fog csinálni a rendszer. Az "előző" mappák nagy eséllyel szerepelnek a /media/topi/ mappában, amelyik üres, törölhető gond nélkül.
A Disks alkalmazással orvosolható a probléma az alábbi lépésekkel:
From the Dash, type "Disks" then open it
Select the disk
Select the partition
Click the gear icon (for more actions)
Click Edit Mount Options
Disable Automatic Mount Options
Set Identify as to UUID=(uuid)
Set the Mount point -
NeoPampalini
senior tag
válasz
Joker88 #13339 üzenetére
Kulcstartót passzolom, nálam nincs (Mint, de KDE Plasma asztali környezet, nem a gyári Cinnamon), vagy csak nem emlékszem rá.
Letöltés mappát a böngészőben tudot megadni: settings -> advanced -> downloads (vagy egyszerűen a beállítások lapon a keresőbe beírod, hogy downloads, vagy a magyar megfelelőjét).
Beállítások alatt nem tudom, mit értesz, én nem különösebben piszkáltam semmit, talán csak annyit, hogy a Timeshift hetente készít mentést a rendszerről, és ebből kettőt tárol egy HDD-n.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
straightedge #12529 üzenetére
A winehq.org szerint működik, mondjuk ez olyan, hogy megnézed, aztán kiderül.
Vannak sajnos grafikai bug-ok Wine-nal, pl. az, hogy a "kép amit éppen látsz", "le van maradva" egy egérkattintásnyi eseménnyel.
Magyarul (Sketchup-ban tapasztalat): kijelölök egy objektumot, és addig nem látszik a kijelölés, amíg egy következő esemény (zoom-olás vagy bármi) nem történik. Együtt lehet élni ezzel, de idegesítő. Kismillió workaround van, nálam mondjuk egyik sem vált be.
Win10-ről nem tudok mit mondani, én anno Win7 mellé telepítettem, de az én gépemen nincs se aktív SecureBoot, se semmi extra, így csak helyet csináltam az SSD-n, majd minden gond nélkül feltelepült, GRUB boot menüből utána ki lehetett választani, hogy win vagy linux induljon.
Első körben írd ki egy pendrive-ra, és nézd meg Live módban, ha elindul, működik minden hw eszköz, akkor olyan nagyon nagy baj nem lehet. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
straightedge #12525 üzenetére
Ezekkel a brand-specifikus dolgokkal mindig ez van, hogy nem mindig lehet 100%-os alternatívát találni. Amennyiben nem lehet kikerülni az AI-t, akkor két eset van: megpróbálhatod Wine-nal telepíteni, vagy virtuális gép + windows.
Vagy, ha van olyan egyéb file formátum, ami mindkét oldalon (win, linux) elfogadható és importálható/exportálható, akkor esetleg azt használni, nem tudom.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Véreshurka #12314 üzenetére
ajnos még midig nem megy az xprop
. Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a xprop | grep COMMAND parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminál
Helyes szintaktika:
xprop | grep PROGRAMNEVE (részlet elegendő)
A fenti LO Calc esetén:
xprop | grep calc
Eredménye:
WM_CLASS(STRING) = "libreoffice", "libreoffice-calc"
A help-nél általában a man PARANCS célravezetőbb, de néha az se sokkal jobb, mint a help.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#12901120 #12283 üzenetére
Igaz, nem írtad, hogy Mint alatt minden működött-e, vagy sem, vagy hogy mi a nyűgje az audio eszköznek.
A talált topikban az volt a posztoló baja, hogy a két fronti hangszóró szólt csak, a másik kettő (felteszem, a képernyő körül?) nem, elvileg ezt lehet orvosolni a hdajackretasker-rel.
De ha "úgy jó, ahogy van", akkor jó...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#12901120 #12279 üzenetére
Ez az a hangrendszer, amivel kapcsolatban rengeteg kérdés van, linux-os driver viszont nincs (2x2 hangszóró, két erősítővel)?
Van mindenféle script-elt megoldás, azokon kívül ez tűnik egyszerűnek, próbáld meg:
Ha még nincs, akkor telepíteni kell az alsa-tools-gui csomagot is, ennek része az itt írt HDAJackRetask is.
-
NeoPampalini
senior tag
Nálam minden OK.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #12058 üzenetére
OK, azt lehagytam (feltételeztem, hogy evidens, bocsánat), hogy a log file-ok hol vannak:
/var/log
Azaz egy "sudo cat /var/log/vsftpd.log" kellett volna, az útvonal nélkül csak akkor működik, ha a /var/log mappában vagy éppen.
De most feldobtam egy Teamviewer-t, ha szükséges, megbeszélhetjük.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #12043 üzenetére
Érdemes lenne a log file-t megnézni, hogy az mit mond. Ezzel is szívtam, mert valamelyik beállítás totál elcseszte a log-olást, valamint nekem úgy tűnt, hogy ha már korábban létrehozásra került a /var/log/vsftpd.log file, akkor nem írja felül (?)...
Valamint a tűzfalon engedélyeztem teszt erejéig a következőket:
portok: 44000-44100 (passive FTP), 20-21 (active FTP)
Terminálban:
sudo ufw allow 20:21/tcp
sudo ufw allow 44000:44100/tcpAktuális FTP konfiguráció: katt
Bármilyen változtatásnál én úgy csináltam, hogy előbb módosítottam a konfig file-t, töröltem a log file-t, majd ezután újraindítottam a vsftpd-t:
sudo service vsftpd restart
Log file megtekintés:
sudo cat vsftpd.log
Ebben látnod kellene, ha valami gáz van.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11999 üzenetére
Na... Közben kutakodtam még, és arra jutottam, hogy a problémák fő okozói a mindenféle SSL beállítások, ezzel akkor szembesültem, miután egy újraindítást követően az ftp szerver nem akart elindulni. Kivettem minden SSL-re vonatkozó beállítást, nem gondolom, hogy egy csak helyi hálózaton futtatott szerveren szükséges lenne...
Ezen kívül létre kell hozni egy ftp felhasználót az ftp szerver gépen, pl. kamera01, a mentés is e felhasználó home mappájába kerül (/home/kamera01/).
Aktuális FTP konfiguráció nálam: katt
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11997 üzenetére
Oda is írja, hogy mi a baj, 530-as hiba. Csekkold le a konfig file-t (SSL-re vonatkozó beállítások), hogy minden rendben van-e.
Nálam ez van: katt
-
NeoPampalini
senior tag
További kutatás után arra jutottam, hogy GUI-ból Mint alatt nem lehet beállítani az SMB verziót, így folyton SMBv1-en próbálkozik. Erre csak terminálos megoldás van, ez alapján például:
sudo mount -t cifs //192.168.1.10/data /home/user1/Synology -o username=user1,vers=2.0,sec=ntlmv2
-
NeoPampalini
senior tag
- SMB legyen engedélyezve a NAS-on
(( - a mintes gépen legyen telepítve a samba, ha még nincs (terminálban: sudo apt install samba, ettől egyszerűbbet nem tudok rá) ----> erre nem találtam egyértelmű infót, hogy szükséges-e, volt, akinél csak ezután indult meg a NAS felé az SMB kapcsolat. Én nemrég virtuális gépekkel szórakoztam, a kliensen külön nem volt telepítve samba, és így is elérte a szervert SMB-n ))
- ezután a Nemo-ban a NAS-t meg tudod nyitni, például smb://192.168.1.1, enter, és ha minden klappol, akkor kérni fogja a felhasználót, jelszót, munkacsoportot. Sikeres bejelentkezés után lehet bookmark-olni a mappát, és akkor oldalt is meg fog jelenni.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11984 üzenetére
És mi a hiba? Nem tudjuk kitalálni helyetted, kérlek, mindig írd be PONTOSAN, hogy mit látsz.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11983 üzenetére
Nekem az ufw állítgatás nélkül ment, igaz, csak localhost-on próbáltam. Ufw-t amúgy szerintem nem szükséges piszkálni, ha router mögött vagy és az FTP nincs kiengedve a netre.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11981 üzenetére
Mivel nincs GUI, így igen, szövegszerkesztős megoldás lesz.
Itt találtam egy részletes leírást, igaz, Ubuntuhoz, de Mint-en tök ugyanez. A konfigurálás a "Step 2" résztől indul (előtte a telepítés, tűzfal beállítások vannak).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
palota #11976 üzenetére
Nálam minden alkalmazás + swapfile az SSD-n van, HDD-t csak tárolásra használok.
A HDD-ket még Windows 7-ből NTFS file rendszerrel hoztam magammal, de ezeket átformáztam Ext4-re. Az NTFS, bár működik Linux alatt, de sokkal lassabb, mint Win alól, plusz több processzor erőforrást is igényel.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11978 üzenetére
Az FTP szerveren hozz létre egy felhasználót, pl. camera01, adj neki jelszót, és ezt állítsd be a kamerán. Ha nem megy, akkor nézd meg az FTP szerver log-ot, hogy mit mond.
-
NeoPampalini
senior tag
?
Linux Mint szoftverközpontban a kereséshez "ftp server", kidob egy csomót. Vagy én nem értem, hogy ez miért kérdés...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11874 üzenetére
/var/log/Xorg.log (plusz ugyanennek a korábbi példánya, csak .log.old néven) esetleg itt lehet elindulni a hibakeresésben.
((Valami hasonló volt egyébként nálam is még tavaly nyáron, de már gőzöm sincs, mitől jött helyre. Login után fekete képernyő. Xfce-nél nem tudom, Cinnamon-nál a ctrl-alt-escape újraindította a Cinnamon motort, így lett kép. Csak ugye minden boot után ezt kellett tenni.))
Aztán van még konzol lehetőség is (fekete képernyő + ctrl-alt-F1-nél):
inxi -G --display
(itt kibukhat, ha valami driver gubanc van)Esetleg megpróbálhatod (szintén konzolban) újraindítani az ablakkezelőt:
sudo service lightdm restart -
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11872 üzenetére
Login után (fekete képernyőnél) ctrl-alt-F1, jelentkezz be, majd "top", enter. Itt látni fogod, hogy melyik processz terheli a processzort.
Szerk., mert lemaradt: utána próbált végig ctrl-alt-F2-12, melyikre történik valami (nálam ctrl-alt-F7 a normál desktop nézet).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11865 üzenetére
Bejelentkezésnél - témázástól függően - kell lennie vagy egy fogaskeréknek, vagy valami [link] ilyesminek, ott lehet kiválasztani.
Ha így működik, utána lehet nézni élő rendszeren, hogy mi a gebasz, bár ennek a jelenségnek is sok oka lehet. Meg lehetett volna próbálni egy lightdm újraindítást, hátha.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#40553216 #11859 üzenetére
Local or obsolete: ezek olyan csomagok, amikhez a Synaptic nem tudja hozzápárosítani a repo-kat, amiből telepítve lettek. Ez azért fordulhat elő, mert az apt/dpkg nem tárolja sehol, hogy melyik csomag honnét lett telepítve.
Itt még azt kell figyelembe venni, hogy a Synaptic a rendelkezésre álló repo/PPA listában keres egyezést, először névre, aztán verziószámra. Ha nem talál egyezést, besorolja a csomagot Local or obsolete kategóriába.
Lehetséges okok:
- adott csomag külön letöltve, kézi telepítéssel került fel (tehát nem repo-ból vagy PPA-ból)
- repo-ból/PPA-ból lett telepítve, de a telepítés után a repo/PPA eltávolításra került a rendszerből
- a csomag került törlésre a repo-ból/PPA-bólAz auto-removable kategóriába került csomagok meg elvileg olyan csomagok, amik már eltávolíthatóak, esetleg korábbi függőségként kerültek telepítésre, de a továbbiakban nincs rájuk szükség, ha jól értem.
(szerk.: elírás)
-
NeoPampalini
senior tag
Böngésző oldal aljára/tetejére ugráshoz a legegyszerűbb egy mouse gesture addon, én is azt használok erre, bár (unGoogled) Chromium-ban.
-
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
instantwater #11516 üzenetére
Ezek asszem mind wine+DXVK alapú cuccok, csak vannak hozzájuk játékspecifikus patch-ek, ha jól sejtem (bár tény, hogy így meg lehet spórolni egy csomó kísérletezgetést)...
@YosheeLocote:
Javaslom a winehq.org oldalt, ott a keresővel lehet alkalmazásokra keresni, és látod azt is, hogy futtatható-e, plusz infókat (melyik wine verzió alatt, esetleg előforduló hibák, stb.).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #11390 üzenetére
Az /opt mappába nem telepítek semmit szándékosan, de van, ami oda települt (asszem talán a WPS Office az egyik). Az unGoogled Chromium egy standalone/kvázi portable cucc, csak ki kellett tömöríteni ha jól emlékszem, ezt a /home/USER/opt-ba tettem meg, onnan is indítom.
Ami fura volt, hogy a Plasma telepítése után, bár a mentett jelszavak eltűntek a böngészőből, minden más megmaradt, extension-ök, plugin-ek, browsing history, szóval nem teljesen értem a jelenséget, de legalább ezt orvosoltam egy backup-pal.
Még arra kell rájönnöm, hogy mivel a Plasma telepítése során néhány csomagból régebbi verziót kellett feltennem ("kényszerítve", --force-all kapcsolóval), ezeket nyugodtan frissíthetem-e, vagy esetleg utána el sem indul a Plasma. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini #11385 üzenetére
Cinnamon-nal nem jutottam előbbre, feltettem a Plasma DE-t. Itt már be tudom állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett böngésző, de ettől a váltástól* lerohadt az Evolution levelező, állandóan sír, hogy időtúllépés miatt nem sikeres az azonosítás. Fasza.
*meg a böngésző is eltüntette a tárolt jelszavakat, még tiszta szerencse, hogy volt backup...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11384 üzenetére
Valahol a probléma után kutatva olvastam egy olyat, hogy okozhatja az is, hogy az egyik audio eszköz később inicializálódik, mint a másik.
Magyarul, az a hangkártya, amelyiken a headset lóg, hamarabb "kel életre", ezért egyből az lesz a default kimeneti eszköz. Ez mondjuk fura működés annak tükrében, hogy a felhasználó más sorrendet gondolt...
Őszintén szólva nem tudom, hogy ennek hogyan lehet utánanézni (feltéve, hogy tényleg így van), ill. hogyan lehet megoldani.
-
NeoPampalini
senior tag
Hogyan tudok hozzáadni egy programot a "Preferred applications" listához? unGoogled böngészőről van szó, ~/opt/ungoogled mappába lett telepítve. Működik (elég rég használom már), viszont az idegesít, hogy pl. levelezőből megnyitott URL a Firefox-ban töltődik be.
Amennyire fel tudtam térképezni, két mappa játszik itt szerepet:
/usr/share/applications
~/.local/share/applicationsHiába hozok létre .desktop file-t az unGoogled-nek, nem jelenik meg. Jogosultság, engedélyek, tulajdonos/csoport ugyanaz, mint a mappákban található többi file-nak.
Az unGoogled.desktop file tartalma jelenleg:
[Desktop Entry]
Name=unGoogled
Exec=/home/USERNÉV/opt/ungoogled-chromium_71.0.3578.98-2_linux/chrome %U
Comment=Chromium based Web Browser
GenericName=unGoogled
Icon=/home/USERNÉV/opt/ungoogled-chromium_71.0.3578.98-2_linux/product_logo_48.png
Categories=WebBrowser;Network;
Terminal=false
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;application/x-mimearchive;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;
Ami infót fel tudtam lelni, jónak kéne, hogy legyen, de mégsem. Hol van a hiba?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11379 üzenetére
Érdekes.
Valószínűleg az audio eszközök sorrendje a ludas, az első elérhető (nem letiltott/korlátozott/kikapcsolt) eszközt használja a rendszer. Amit herdsman12 ír, megoldás lehet, a headset-re állítsd be, hátha helyrejön.
Ha minden kötél szakad, akkor manuálisan lehet nekiesni.
Szedjük össze, milyen audio eszközök vannak:
cat /proc/asound/modules
Ez megadja az eszközök index számát és nevét.
Példa:
0 snd_A
1 snd_B
2 snd_CSzerkesszük be:
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base
A file végére kell beilleszteni, a kívánt sorrendben, tehát ha a példából a C-t szeretnénk alapértelmezettnek, akkor így:
options snd_C index=0
options snd_A index=1
options snd_B index=2Mentsük el, majd indítsuk újra a PulseAudio daemon-t:
pulseaudio -k
pulseaudio -DDe talán nem kell ennyit szöszölni vele, és két kattintás az egész.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
Wifiben nem vagyok otthon, de talán ez? sparrow-wifi
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Pgraph #11085 üzenetére
A hibaüzenet/log ismeretének hiányában erre nem lehet mit mondani.
Nálam lassan egy éve van telepítve egy Mint rendszer (fő OS, nem virtualizált), semmi nyűg nincs vele.
A Cinnamon, Mate, Xfce mind különböző DE (desktop environment, asztali környezet), elvileg csak ennyiben különböznek ha jól sejtem.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11060 üzenetére
Pfff, régen csináltam ilyen UUID csatolást, igaz, akkor az /mnt mappába tettem őket, ha jól emlékszem, és nem használtam ott felhasználónevet, csak az adott partíció nevét. Kisbetű-nagybetű rendben van? Itt számít, nem úgy, mind Windows-nál...
De egyébként ott írja hogy hogyan tudod megnézni, mi lehet a nyűgje, azt próbáltad?
Terminálba:
systemctl status media-balazs-adatok.mountEz mit mond?
Na, mire összeírtam itten, megelőzött a kolléga.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
bringasisti #11035 üzenetére
Hasonló problémák mondjuk a windows alatt is vannak, ez nem rendszerfüggő, de persze a te döntésed.
Egy linux rendszer, főleg az olyan egyszerűbb, mint a Mint, semmivel sem komplikáltabb, mint a windows, csak mivel általában windows van mindenhol, ahhoz szokott hozzá mindenki. Azt is tanulni kell, ezt is.
((( Igazából az átlagember operációs rendszerhez való "hozzáértése" kb. olyan, mint az autóvezetés. Sokan csinálják, de legtöbbször fogalmuk sincs, hogy mit miért és/vagy hogyan kell csinálni, vagy képtelen előre gondolkodni. Ennek eredménye "az internet gomb" (Internet Explorer), vagy a billentyűzetet dühében csapkodó felhasználó, meg a "számítógép nem azt csinálja, amit én akarok"... De ez messzire vezet.
)))
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest