- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Az nagyon kevés terhelés egy SSD-nek. Heti 25× fél giga egy éven át az 0,65 TB, ami elenyésző, a legkisebb írásterhelésű SSD-nek is 40 TB az írási garilimitje, a jobbaknak meg 150-300 TB körül van. Még ennél nagyobb léptékű torrentezéstől sem lesz bajuk, én ilyen 30-80 gigás sorozatpakkokat meg játékokat is lerántok torrentről meg Steamről, Linux és Windows alatt is, ebben nincs eltérés a kettő között, ami a letöltési méret, annyit ír a lemezre.
Linux alatt már azon nagy írásmennyiséget spórolsz külön trükközés nélkül, hogy a Linux disztrók sokkal kevesebbet írnak a lemezre, mivel nem tekeri az OS-t a lemez a háttérben mindenféle Registry, Windows Update, meg egyéb nyomorékságokért, ezért a linuxos átlagos felhasználói írásátlag kb. negyede a windowsos felhasználói átlagnak.
Felesleges az írásmennyiséget aggódni. Néha rá kell nézni a SMART-ban, hogy mennyi az SSD írásterhelése, de nem az írással spórolás miatt, hanem néhány bugos program írási kergekórt tud kapni, és hirtelen folyamatosan terákat tud felírni az SSD-re, anélkül hogy észrevennéd, ezért kell néha ránézni az írásszámlálóra. Igaz ez is inkább Windowson szokott megesni, ez az írási kergekór, Linux alatt sokkal ritkább. De egyébként nem kell kímélni az SSD-t, bírják azok az írást, az életben nem írod szét átlagos felhasználással, előbb fog a vezérlő tönkremenni, írásterheléstől függetlenül, x év alatt.
-
OK, ezt én megértem, de azért a valós árakkal kéne kalkulálni általánosságban. Ha neked NER céged van és egy 256GB SSD-t 80000 ft-ért számolsz, az attól még nem fogja jelenteni, hogy egy 256GB SSD négyszer olyan drága, mint egy 1TB HDD. A NER után a következők a rablók sorában azok a boltok/cégek, akik a notebookokba SSD-ket szerelnek.
Szívesen bemennék az ilyen rablóktól megkérdezni, hogy egy 10088.-ft mai nettó értékű WD Blue 3D 250GB SSD-t mennyiért szerel a HP 8570p-be és mikor elmondja megkérdeném, miért ennyire drága? Gyakorlatilag 2 perc alatt elvégezhető a művelet.
-
500GB SSD van inkább 1TB HDD árban. Azonos minőség, középkategória, ez legyen az összehasonlítási alap. Nekem a 7 éves és két éves HDD-m árából már majdnek kijön egy belépő 1 terás SSD. ezért mondom, hogy azonos szinteket hasonlítsunk össze.
Több terás tároló esetén még sokan inkább HDD-ket vesznek, de eléggé terjed az SSD is.
Mutatok két WD 1 terás merevlemezt, csak érdekességképpen:
Western Digital 1TB SATA3 64MB WD1003FZEX merevlemez 25590. -ft
Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez 12690.- ftAz egyik 7 éve is pont ennyibe került.
Western Digital 500GB Blue 3D WDS500G2B0A SSD meghajtó - ez az SSD 20000,. ft, az 1 TB-os 35000.- ft ugyanebből.
Ha az iménti tulajdonságait is nézed az SSD-nek, sok esetben már megéri a terás méreteket is SSD-re cserélni. Igen sokan így is tesznek.
-
A multkori thread-ben szinte patikamérleg alapon levezettem neked, hogyan kell kezelni az SSD elhasználódását. Azóta semmi nem változott, az SSD-t nem érdekli, mit írnak rá, ha egy 5gigás filmet torrentezel rá, akkor az 5gigát fog írni a NAND-okra. A napi használati értékhez hozzáadva, amit írsz rá torrenttel heti adagban, az említett példában szereplő SSD-t nézve feleannyi ideig tart a garanciális írásterhelési érték.
Ez nagyon rossz hír egyébként, mert akkor 114 esztendőt írtam, hát így csak a fele lesz! Túlélhető.
Ha visszaemlékszel, azt írtam neked konklúzióként a sok parára, hogy használd az SSD-t, azért vetted!
Mióta 500gigás SSD-t raktam a notebookba, torrentezek is rá, amikor szükségem van ilyen huncutságokra. Nincs egy éve használva és ennyi rajta az írásterhelés:
233 NAND_GB_Written_TLC -O--CK 100 100 --- - 761
234 NAND_GB_Written_SLC -O--CK 100 100 --- - 2443
241 Host_Writes_GiB ----CK 253 253 --- - 2058
242 Host_Reads_GiB ----CK 253 253 --- - 908 -
KTU
addikt
Nemo fájlkezelő, ami a Mint-be default.
Nem kell semmit külön keresni.
"Online fiókok"-nál jelentkezz be, a Google Account-oddal. -
Frawly
veterán
Nem használom, de ezek a YouTube és Google Drive kliensek mindig bizonytalanok, mint a kutya vacsorája. Nem a fejlesztő hibájából, hanem a Google variál mindig valamit szerveres szinten, amitől elkezd a kliens nem normálisan működni, és sok fejlesztőnek nincs ahhoz energiája, hogy a Google összes ilyen kavarását lekövesse.
-
Frawly
veterán
Nem kajak ugyanaz a szitu, mint Windows alatt. A Win7 nem támogatott, hiába szenveded fel. Linux alatt viszont a soványabb grafikus felületek meg programok mind modernek, mind támogatottak még, max. nem olyan grafikailag csicsásak, meg egynémelyik kicsit fapadosabb, de épp úgy használható. Nem lehet a kettőt összevetni. Ha régi, meg gyenge fapad géped van, ne akarj nagy élményt. Ez az informatika törvénye, nem a Windowsé vagy Linuxé.
Ennek ellenére a 8 GB is limit, csak az nem átlag felhasználásra (arra 4 is elég úgy ahogy), hanem játéknál van az, hogy ma már 8 alá nem érdemes menni, esetleg a böngészés, ha túl sok fülön/addonnal tolod, esetleg lusta vagy progikat bezárni és minden szar fut.
Háttértáraknál tévedsz, vagy jó 10 éve minden HDD 4K szektoros már fizikailag. SSD-n valóban csak egész blokkokat lehet írni, ami NAND lapokat tartalmaz, a lapok cellákat. A blokk és lapméret attól függ, hogy milyen NAND van az SSD, SLC, MLC, TLC, QLC, hány rétegű, stb.. Régebbi SSD-ken kísebb (4K lapméret, 32K blokkméret), újabbakon nagyobb (16-32K lapméret, 32 MB blokkméret). De ez nem probléma, mert az OS felé továbbra is 512 byte/szektort tudnak emulálni ezek a háttértárak, csak a partícióeltolásra kell figyelni, de azt meg a linuxos particinálok, meg a modern windowsos particionálók/telepítők jól szokták beállítani 1024K-ra.
SSD írásterhelése: ritkán probléma, csak extrém felhasználásnál számít. Az SSD nem ír át minden bájt, minden apró fájl módosításakor egy egész blokkot. Hanem ahogy írod, a vezérlő az SSD RAM-cache-be gyorsítótáraz, meg a NAND cahce-be, és csak akkor ír ki egy egész blokkot, ha már muszáj és bevárt vele egy egész csokor módosítást, vagy van annyi rendezni való adat (pl. garbage collection). Ezt nem csak a NAND kimélése miatt csinálja, hanem ahogy írod, a sebességet is érinti, ha minden egyes bájt meg kis fájl módosításért újraírogatna egyesével blokkokat, akkor rohadtul belassulna az egész SSD. Amit a SMART-ból kérdezel rá írásmennyiség, az valós, azt nem kell még szorozgatni mindenféle journaling meg egyéb overheaddel, hogy terák jöjjenek ki. Átlag felhasználásnálnál Windowson az átlag 10-30 GB per nap, Linuxon ennek is fele/negyede. A mai 70-150-300+ TBW-s SSD-ket nem tudja egy átlag felhasználó szétírni. Csakis extrém felhasználásnál számít, aki pl. naponta 1 tera torrentet tölt le, vagy nagy virtuális lemezképeket másolgat jobbra-balra, valami videójelet, archiválást rögzít non-stop, stb..
-
A szektorméret függ az SSD NAND-tól, de azért tartják a vezérlőt, hogy kezelje ezeket a másolásokat. Nem akkor fog irkálni a blokkokba, amikor azt gondolod. A scheduler is sokat számít, de az ami most default, az most teljesen jó. bq_deadline ha igaz.
Rossz esetben a szektorméret különbség miatt az 1 gigából 3 tera lesz, plusz journaling overhead rossz esetben x2.5, máris 7 tera per nap fölött járunk
Ilyen szerintem sosem lesz, de hallottál már olyat, hogy 10-15 nap alatt elérte egy SSD a TBW-jét, nevetségesen alacsony 1GB írásokkal?
Még mindig azt mondom, hogy lehet parastatisztikázni és lehet használni is az SSD-t! Csak halkan mondom, hogy vannak, akik tényleg megdolgoztatják az SSD-t napi fél tera adat is megy rá, mégis jó ideig használják.
Szerintem felejtsd el ezeket a szektorméret különbség parákat, mert akkor a QLC utáni PLC hallatán felvágod összes eret magadon.
-
Szerintem SSD-re legoptimálisabb minden szempontból az EXT4, JFS még ami jó rá, anno azt próbáltam, de aztán megszokásból maradt az EXT4. F2FS az flashbarát fs, csak éppen az SSD nem csak flashból áll, ezért annál a vezérlő meg maga az oprendszer optimálisabban intéz mindent, ami kell, például a TRIM-et is, ami igen fontos ennél a meghajtófajtánál.
Az 1GB napi adatírás az bakfitty, olyan, mint ha be se kapcsolnád a gépet, nálam nagyon takarékos használatban kb napi 5GB írásterhelésem volt a sokáig egyedüliként használt Intel 520-on, ez kifejezetten kevésnek számít. Onnan tudom, hogy 4 év után lecsekkoltam és 100%-os volt az SSD 7TB írásterheléssel, ilyen ütemben még 14 évig tudnám használni, ez a garantált 32TBW. A mai SSD-nél ez az érték jóval magasabb.
Szóval felesleges figyelgetned, statisztikákat készítened, egyszerűen csak használd nyugodtan az SSD-t, ha meghal, úgyis a vezérlője miatt lesz, az írásterhelés miatt évtizedekig is használhatnád.
Csak érdekességképpen, a mostani WD Blue 3D 500GB SSD TBW értéke 200TB, a fenti használati szokás mellett kb 114 évig használhatnám.
-
KTU
addikt
Több mint féléve használom aktívan a Linux Mint operációs rendszert.
Nálam legtöbbet a böngészők esznek, most is megvan nyitva 5 ablakba sok fül (megszámoltam 30), nem nézek videót, csak pár dolog amit "követek", (FB nincs egyiken se),
6,8 GB / 12 GB kép, de. 9-kor kapcsoltam be, nemsokára kikapcsolom.
Ebbe a gépbe van a legkevesebb ram, pár hónapja vettem 2db 8 GB-os modult,lusta voltam berakni,nem éreztem még szükségét, 4 slot van, 2 még szabad.
Windows is van a gépeken, azért a sok ram, de nagyon régen indítottam "ablakokat"
Korábban mikor csak Win. volt ennyi idő elteltével már észrevehető volt a lassulás, főleg ezen a gépen, mivel többen, felváltva használjuk."kajak ugyan az a szitu, mint windows alatt."
Szerintem nem.
Vegyük pl. a frissítést, véletlen Windows indult, (valahogy a lefele gombot is megnyomtam, nem csak az enter-t), OK maradok ezen, pár perc múlva, ja mégse, van amit csak Mint-en érek el.
Kikapcsol.
"kérjük türelmét, frissítések......" -
K0zm0
aktív tag
Ehhez még vedd azt is, hogy lassan kikopik a 32-bites architektúra. Nem mondom, hogy egyhamar eltűnik, de ma már (legalább is nekem), automatikusan a 64-es kerül előtérbe. Persze a régebbi vasakat értelemszerűen figyelembe véve, amiből azért még sok van használatban. (4 giga alatt, ha nem igényli egyik-másik progi akkor mehet a 32-es.)
Egyébként ma már ha az ember megteheti, még használt szajréból is és ha van elég foglalatja beletolja a gépbe a 8GB-t.
Ez persze meglehet, hogy csak az én egyéni meglátásom, javítsatok ki, ha hülyeséget írok! -
Frawly
veterán
A Mint nem azért használ kevesebb memóriát, mert kiszedtek az Ubuntuból ezt meg azt, hanem fordítva, az Ubuntu azért eszik többet, mert többféle vackot tett bele a Canonical. Snap meg egyéb gnome-os vackok. Igaz Ubuntuból is vannak könnyebb rendszerek, pl. Xubuntu, Lubuntu, illetve Ubuntu minimal netinstall-ra is felhúzhatsz saját rendszert. Linuxon főleg a grafikus felület dönti el a memóriaigényt, meg a mellékelt programok. Általában a kezdőknek még használható, erőforrás-használatban könnyebb grafikus felületek az IceWM, Openbox. Esetleg LXQt, Xfce, de azok már határeset, mert több memória kell nekik.
Egyébként ja, Linuxnál is a belépő szerintem 4 GB, igaz ez alatt is el lehet lenni, de az hardcore/poweruser terület, terminálos programok meg billentyűzetorintált, minimalista ablakkezelős felhasználás. Ha csak kezdőbb linuxos valaki, akkor a 4 GB elég minimum Linuxon is, nem csak Windowson. Ennek legfőkébb a böngészés az oka, nem a rendszer eszik annyira sokat, hanem a weboldalak böngészőben.
A Chrome Linux alatt is népszerű, de ott legtöbbször Chromium formájában futtatják, de elég népszerű Google Chrome-ként is. Viszont pechjére Linux alatt még népszerűbb a Firefox, erőforrást is kevesebbet eszik, meg sok disztróban ez a deafult. Windowson a Chrome vezet.
Nálam Arch alatt SwayWM-et használva a boot utáni idle fogyasztás 141 MB, ha beizzítom a böngészőt, ami Firefox, pár füllel, akkor megnő, jelenleg ~800 MB-ot mutat a htop. Azért ez nem rossz, tekintve, hogy az Ubuntu meg a Mint böngésző nélkül, indulásból megeszik ennyit.
Nekem a 16 GB RAM-ba beleférne több fogyasztás is, de szeretem a minimalista megoldásokat, mert azok gyorsabban is indulnak, mivel kevesebb szutykot kell betöltögetni hozzájuk. Pattogósabb így a rendszer. Nálam 2 GB az alsó határ, annyi RAM-mal fogösszeszorítva, swapolgatva ellennék. Azalatt, főleg, ha 1 GB alá megyünk, nagyon nyögvenyelős lesz minden, ahogy elindul egy böngésző.
Bár a böngésző fogyasztása is mérsékelhető, JS-ek és reklámok tiltásával felszabadulnak erőforrások. Meg mondjuk próbálsz kevesebb fület nyitva tartani. Így jelentős erőforrás spórolható.
Kérdezted korábban az egyszerű text editort: Linux alatt sok ilyen van. Notepad-hez a legközelebb talán az Leafpad van, de elég minimalista az uby által ajánlott notepadqq, Xed, esetleg gedit. Ezek egyike sem annyira bloat. Esetleg terminálban a micro nevű szövegszerkesztővel próbálkozhatsz, bár ahhoz kell egyfajta haladóbb linuxos szemlélet is, amire nem tudom készen állsz-e még.
Wine-be van Notepad beépítve, de ne használd, mert pont ott van értelme a Linux használatának, hogy nem kell ócska, windowsos szemetet futtatni, meg vírusirtót meg ilyesmiket. A Notepadnál szinte amúgy is minden jobb. A Leafpad szinte egy az egyben Notepad klón, és mentéskor lehet benne más kódolásban mentést választani, megnyitáskor meg automatikusan támogat többféle karakterkódolást.
-
-
-
Dehogy, az azért túlzás.
5 óra használat böngészéssel, benne egy elég nyűgös adatbázisfeltöltő, Franz háttérben fut, szövegszerkesztő, screenshot program, szóval imitálom a melót erősen.
Tegnap otthon pluszban még Qbittorent futott meg nem 10 FF fül, hanem jóval több, úgy volt 16 óra alatt 5,1giga memória felhasználás. 12GB az össz, így lazán kezeli a rendszer, szóval azért nem annyira vészes a dolog, de a böngészés sajna viszi az erőforrást rendesen.
-
Amiket írnak az ajánlóban, az még hozzávetőlegesen se jelent semmit.
Nyilvánvaló, hogy elsősorban az asztali felületen műlik, mennyi egy boot utáni rendszer erőforrás felhasználása, az Ubuntu alap DE-je, a Gnome 3 mindig nagyobb étvágyú volt a Cinnamonnál, ezek a két nagy étvágyú DE. Ezek az 1 meg 2 GB minimumok max a lightos DE-k esetén valósak.
Egy belakott rendszer már teljesen más képet mutat, lehet Ubuntunál a snap is belejátszik a képbe.De nézd meg Te magad a két Htop-ot, kb mindkét rendszer alap, a Mint az be van lakva, de nem sok minden van az indítópultban. A Franz most ki lett kapcsolva, az sokat eszik. Így kb 75%-a a Cinnamon a Gnome 3 memóigényének. Mate és XFCE, de még a KDE is kb a fele lenne, az már komoly, de ez kezdeti előny csak, viszont kevés memóval rendelkező gépeknél sokat számít!
Ezek nem jelentős különbségek, elkezd a user böngészni meg a szokott dolgaival bíbelődni, kb ugyanott lesz a két rendszer, de ez nem csak erre a kettőre igaz. Amúgy minél több a memória, annál lazábban is kezelik a rendszerek, teljesen értelemszerűen persze.
Anno összehasonlítottam a KDE és Cinnamon felületeket és a jóval alacsonyabb szintről induló KDE kicsit be is előzte a Cinnamont ugyanazon weboldalak megnyitása után. Ezt csak érdekességképpen írom.
-
Én naponta használom ezt a Xed-et, de csak beilleszt/másol/ment műveletek vannak. Ezt az insert-es dolgot most próbáltam ki, hogy rákérdeztél. Beállítások között nem találtam olyan opciót, hogy külön ablakban nyisson meg másik fájlt, úgy tudod megoldani, hogy a már megnyitott új fülön jobbgomb és akkor már meg lehet nyitni új ablakban. Végülis megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Fujifilm X
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Tőzsde és gazdaság
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Okos Otthon / Smart Home
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest