- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oké, valamit rosszul néztem, a gdb az a gcc csomag része. Szóval, 15-ös gcc kellene Mintre. https://linuxcapable.com/how-to-install-gcc-on-linux-mint/
Van is rá PPA, benne 15-ös gcc... [link] de ppa hozzáadása és az apt update után azt nem, csak a 14 vagy korábbi gcc-t találja meg. Mit csinálok rosszul?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KAMI911 #15451 üzenetére
Na Dockert még sosem használtam. Egyszer megpróbálom nulláról kezdeni az onedrive szinkronizálást, csak a helyi internet lehetőségeivel ez még másfél nap lesz, mire leszedi a maradék 400GB adatot... Csinálom ezt azért, mert egy fél évig nem ment a gép és közben több verziót ugrott a kliens, lehet ott valami nem jött össze neki mikor frissítette a belső adatbázisát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, én is ettől tartok. Ki kellene debuggolnom az abraunegg Onedrive klienst, hogy mitől van magas CPU használata nálam, amihez újra kellene forgatnom úgy, hogy be vannak téve a debug szimbólumok. Ez még nem lenne gáz, de kell neki a legújabb gdc... Mindegy, egyenlőre megpróbálom máshogy megoldani, újrafordítás nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv. Kellene gdb 15 egy projekt fordításához, de csak 13.3-nál tart a Mint Cinnamon. Van valami mód újabbat feltenni?
Googleben nem sikerült megoldást találnom erre. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mióta megcsináltam a raid 1 tömböt két hdd-ből és az fstab felcsatolja a boot során, azóta meg-megáll az elindulás és ez alapján azt hiszem az fsck-nak van vele valami időtúllépési baja, mert egyébként ha continue-t nyomok akkor gond nélkül elindul és fel is csatolja azt a meghajtót. *vagy visszadob megint, inkonzisztens.Nem látok másik hibát a naplóban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv,
Mint Cinnamonos gépre Legrand UPS van kötve, és az energiakezelő látja is az aksi töltöttségét, bármiféle külön driver telepítése nélkül is, ez tök jó!
Viszont arra nem látok opciót, hogy alacsony töltöttségű aksi esetén álljon le a gép magától. Meg lehet ezt oldani?
Eredetileg Lubuntu alatt akartam használni ezt az UPS-t, ott telepíteni kellett a gyári programcsomagját, de aztán igazából nem működött és most más okból a Lubuntu a süllyesztőbe került.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint Edge-t tettem egy zsír új Lenovo laptopra, mert ahogy a gépet használom, oda a Mint jellegű disztrók felenek meg. De ezek a V15 G4 AMN laptopok billentyűzete és tapipadja csak a 6.6-os kerneltől felfelé működik... Fel is tettem a Mintet, arra meg a mainline-t, de az meg nem tudja a 6.6-os kernel headert telepíteni, mert nincs libc 2.38, csak 2.35 a Mint-en, mivel régi Ubuntu az alapja... Anélkül meg nem tud bootolni a 6.6
Mit lehet ezzel kezdeni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #14623 üzenetére
Tettem új hdd-t a gépbe, de Mint-et akkor sem tudtam bebootolni rajta. Úgy sem ment, hogy super grub disk2 alól elindítom a Mint-et és onnan telepítem a grub-ot, mert valamiért kernel panicolt.
Nem volt több időm a dologra, így felraktam a Lubuntut és kész, az megy. Mondjuk nem írom a Mint rovására a problémát, mert ezen a gépen a Win10 telepítő kékhalállal elszállt és mióta kikapcsoltam a lopásgátlót a bioszban azóta be sem tölt a telepítő. Mondjuk a Lubuntu alá is lassú a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zizidor #14621 üzenetére
Köszi, akkor majd a héten megpróbálom, valszeg péntekre lesz csere cuccom a gépbe.
A telepítést egyébként még kibírta a Lubi, de a frissítésnél már javíthatatlan csomag hiba keletkezett... Utána lett gyanús a dolog mikor elkaptam pár error üzenetet. Először nem gyanakodtam a hardverre, mert úgy kaptam a gépet, hogy elvileg működik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mára feladom. Úgy néz ki hibás a hdd a gépben...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ősöreg ThinkPadre szeretnék Mintet rakni, ami hírből sem ismeri az UEFI-t. Viszont a Mint Cinnamon és a Cinnamon Edge telepítő is EFI-s telepítést akar csinálni, és ha végigcsinálom, akkor a végeredmény nem is tud bootolni.
Ugyanezen a gépe a Lubuntu 22.04 simán települt mbr módban, de az meg egyéb okból nem jó.
Úgy sem jó, ha a Lubuntu biztosan MBR-es telepítése után próbálom a Mintet felrakni. Ahogy olvasom, elvileg magától kellene döntenie a telepítőnek az MBR / GPT kérdésben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez már abadonware, ennek az utódját az "abraunegg"-et [link] azt viszont beüzemeltem és kezeli a mi, office365 alatti megoldásunkat is, ami nem az alap onedrive. Mondjuk nem valami gyors, 4 óra alatt leszinkronizált 23GB-ot, és ekkor már throttlingolt a onedrive, hogy túl sok HTTP kérést küldök.
Majd egyszer lesz többszálú működés benne, de a gites commentek alapján még várni kell rá, ki tudja mennyit.
Lubuntura raktam fel, oda PPA-ból ment, nem kellett kézzel forgatnom.Frawly: az MX Linuxon megcsináltam a driver cserét, a Lubuntu viszont megoldotta magától, azt csak le kellett frissíteni hozzá.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy régi gépre tettem MInt Cinnamont, RTL8192EU wifi stickről kapja a netet. W10 alatt és a Mint telepítőben is jól működött ez a wifi, de a telepítés után a jelerősség csak 30% és nem is tud csatlakozni a hálózathoz.
Kábelről lefrissítettem mindent, de nem lett javulás. Mi lehet itt a gond? Valami rosszul állította be a TX powert?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sigh... Azért vannak furcsaságok Mint alatt. Ugye öröklik a csomagokat az Ubuntu-tól, ami hozza magával az idióta csomagszámokat meg neveket...
Wine esetében vannak ezek a csomagok:
Wine (5.0-3) - ez a wine stabil verziója.
Wine (5.0-2) - ez nem tudom mire van.
Wine-stable (3.0.1) - ez valami maradvány.
Wine-binfmt (5.0-3, winPE számára)
Wine-developement (5.5-3) - ez a wine-staging, csak kicsit régebbi verzió és más néven...
Wine-desktop-files (itt egy komment van, hogy nem működik)Tartalék gépemet üzemelem be, aztán eddig Mintet képzeltem el rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint 19.3 Cinnamont frissítettem 20-ra a mintupgrade-el. Minden sikerült is hiba nélkül, viszont a megszokott szép grub bootválasztó (amit alapból beállított a 19.3) helyett egy karakteres felületű valamit kaptam.
Hogy tudom visszaállítani a megszokottat?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-s Mint 18.3-on mi a trükkje annak, hogy a kgmailnotifier megjegyezze a beírt jelszót?
Anno az első telepítésnél jól működött, aztán mikor a driver problémák miatt újraraktam a Mintet, azóta minden induláskor kéri a jelszót...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kislaci #9316 üzenetére
Elvileg meg lehet csinálni [talán nem is nehéz], de többen friss telepítést javasolnak, mert a 18-as Mint széria alapja a 16.04-es LTS kiadás.
Legyen elég hely mielőtt nekiállsz és szerintem csinálj valamilyen backupot pl. clonezillával, hátha nem sikerül az update, legalább vissza tudj állni a jelenlegire.
lev258: én azokat is fel szoktam tenni. Holnap megnézem a céges gépet, de nem rémlik, hogy ott lenne rajta több régi kernel is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kislaci #9312 üzenetére
Mindkettőre:
Kövesd végig a Jackal-el folytatott beszélgetést: [link], ez alapján meg tudod csinálni.
Mondjuk a 26GB az kicsit sok. Nem tudom a 17-es Mint mennyi kernelt tart meg, 18.3-on ahogy néztem, csak egy LTS és az aktuális kernel kerül tárolásra. Ha lesz helyed, lehet érdemes lenne frissítened...
Addig meg keresd meg a csomagkezelőben a kerneleket és szerintem csak a legnagyobb verziószámost hagy meg. Aztán ha az megvan, megint add ki azt a parancsot amit lentebb írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kislaci #9308 üzenetére
Pl. a már nem használt de még megmaradt csomagokat és az apt cache-t.
sudo apt-get autoremove && autoclean
Aztán még esetleg a home könyvtáradban lehetnek maradék dolgok, ott ugye sok rejtett mappa is van mindenféle progi meg szolgáltatás konfigjához, ott is lehet olyan, amit már töröltél, de még megmaradt a gépen.
Ezen kívül még azt tudod csinálni, hogy ha van mögötte egy partíció vele azonos logikai szinten, akkor hozzáadsz onnan üres helyet.
Hogy állsz most hellyel? Mit mond a df -h parancs?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint 18.3 KDE esetén van egy gondom, mióta 2 monitor van a gépen. Random megáll a rendszer, csak az egérmutató megy de semmi más, egy num-lock se kapcsolható a gépen. Ilyenkor csak kinyomni tudom. Nem kötődik semmihez a megállás, egyszer csak megáll.
Kern.log teljesen tiszta, nem tudom merre keressem a hibát.
Journalban sincs túl sok hiba:
máj 18 13:20:28 s-desktop kernel: usbhid 1-4:1.1: couldn't find an input interrupt endpoint
máj 18 13:20:28 s-desktop ntpdate[789]: name server cannot be used: Temporary failure in name resolution (-3)
máj 18 13:20:28 s-desktop kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: control 2:0:0:PCM Playback Volume:0 is already present
máj 18 13:20:29 s-desktop NetworkManager[883]: nm_device_get_device_type: assertion 'NM_IS_DEVICE (self)' failed
máj 18 13:20:29 s-desktop ntpd[995]: error resolving pool 0.ubuntu.pool.ntp.org: Temporary failure in name resolution (-3)
máj 18 13:20:30 s-desktop ntpd[995]: error resolving pool 1.ubuntu.pool.ntp.org: Temporary failure in name resolution (-3)
máj 18 13:20:31 s-desktop ntpd[995]: error resolving pool 2.ubuntu.pool.ntp.org: Temporary failure in name resolution (-3)
máj 18 13:20:32 s-desktop ntpd[995]: error resolving pool 3.ubuntu.pool.ntp.org: Temporary failure in name resolution (-3)
máj 18 13:20:33 s-desktop ntpdate[1248]: the NTP socket is in use, exiting
máj 18 13:20:35 s-desktop /hp-systray[1636]: hp-systray[1636]: error: option -s not recognized
máj 18 13:20:37 s-desktop pulseaudio[1612]: [pulseaudio] backend-ofono.c: Failed to register as a handsfree audio agent with ofono: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.ofono was not provided by any .service -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint 18.3 KDE, azt tudom, hogy ez az utolsó KDE-s Mint release... De attól még itt nem kellene lemaradni a KDE-s csomag frissítéseknek, ugye? Fel akartam rakni pár csomagot a plazmához, de nem ment.
plasma-workspace-dbg:
Függ ettől: plasma-workspace (=4:5.6.5-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1), de csak 4:5.8.9-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1 telepíthető vagy
libweather-ion7 (=4:5.6.5-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1), de csak 4:5.8.9-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1 telepíthető vagy
libplasma-geolocation-interface5 (=4:5.6.5-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1), de csak 4:5.8.9-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1 telepíthető vagy
libkworkspace5-5 (=4:5.6.5-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1), de csak 4:5.8.9-0ubuntu1~ubuntu16.04~ppa1 telepíthetőCsak ki kellene várnom mire frissítik a plasma-workspace csomagot és társait 4:5.8-ra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #8116 üzenetére
Hmm, úgy látszik KDE bugba futottam bele, ami visszatért korábbról. https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=344867
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Témát már variáltam, mert elég lehangoló volt a szürke keverérke a feketével.
Ott az egérmutató felett a gomb, ahol be lehet tölteni képet. Látszólag el is fogadja, de nem történik semmi. Az sddm bejelentkező képernyőnek szokott lenni alapból is valamilyen háttérképe, gyanítom az a baba kék szín sem természetes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv.
Friss KDE-s Mint 18.2 alatt nem történik meg a bejelentkező képernyő hátterének beállítása, helyette egy baba kék képernyő fogad. Van valami megoldás erre?
Valamint nem sikerült megtalálnom az összeállítót, hogy hová dugták el a rendszerbeállításokon belül. Valaki tudja merre van?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sima gcc-vel lefordítok egy alkalmazást, és az elkészült a.out filet miért nem tudom futtatni ./a.out paranccsal?
Korábban ment, most két minten is azt írja, hozzáférés megtagadva. Ha sh-val futtatom, akkor valami zárójel gondja van, mindegy mit fordítottam le (a kód hibátlan), és a chmod sem segít. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Boxer001 #122 üzenetére
Azt ott úgy kell, hogy kiválasztasz egy partíciót, formázod, én javaslom az ext4-re formázást, majd pedig a csatolási pontnak a "/"-t kell betenni, ez jelenti a gyökér fájlrendszert.
Nyelvi támogatás teljes, ha a DVD-s méretűt telepíted, akkor alapból teljes lesz, meg lesz flash, java, stb, ha csak a cd-s méretűt, akkor meg ezeket letölti. Ott van a nyelvi támogatás gomb a menüben elindítva rögtön szól, hogy nem teljes a nyelvi támogatás, és letölti szépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kicsit megszívtam.
A mintdesktop_3.2.2_all.deb csomag nem telepíthető, és az apt-get -et megakasztja, így a frissítés eredménye kérdéses lesz.
Laptopon ugyan túlélte a rendszer, de a videokártya driver megszűnt létezni, se a külön beforgatott mesa driver, se a "gyári" intel driver nem megy, utóbbit nem kínálja fel a rendszer. (Intel GMA945) (A félbemaradt frissítést befejeztem.)
Örülnék, ha nem kellene újrarakni.Az asztali gépben viszont meghalt a fél rendszer, ugyan parancssort kaptam, de ha gdm-et indítottam, akkor fekete képernyő, és vége a világnak. Próbálkoztam mindennel, most kapott egy friss installt a 9-es verzióból, a kérdéses mintdesktop frissítést hold-ba tettem az aptitude-el, és az aptitude alól indítottam a teljes frissítést.
Azért nem a 10-et raktam fel, mert látnom kell, hogy mi történik a telepített ati driverrel, mivel egy barátom laptopján is végre kell hajtani a frissítést, hasonló szériás radeon mellett, ott pedig nem opció a telepítés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Xbox tulajok OFF topicja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Háztartási gépek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Formula-1
- Subaru topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vicces képek
- TV antenna és jelerősítés
- További aktív témák...
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest